2021-06-16 4931 浏览
這間店舖簡單兩個字米氣,其實是不是全部食品都是吃米或是吃飯的呢?🤔因為見到它的餐牌好像薩利亞一般,逐個逐個細細的小食點菜,似乎可以試到多款食品,因此可以一試。以為門口人流不少可能都要久等,怎料拿到票子等位,只是等一張,而且很快便有大大張卡位,像到日式居酒屋一般,舒適悏意。大概是一個人拿一張餐紙點餐,然之後食品就會放在同一個餐盤上邊端給你,好像日式定食一般。幾款沙律,妻子點了八爪魚沙律,除了八爪魚還有青瓜、車厘茄,我就叫了柚子醋海藻沙律,海草以及那些海藻,質地彈牙,味道帶微酸,也是相當不錯的食材。關東煮因為碗子很少,上邊有放滿蘿蔔、年糕福袋、以及魚餅,因此就比較擠迫。年糕福袋大大個,外皮的腐皮帶點甜味,內裏的年糕又豐富,相當不錯的口味。之前很少見吃關東煮會加芥辣,蘿蔔上面加了些芥辣,好像非常奇怪。我點了個醬油蛋魚籽飯,生的蛋黃與米飯配合,當然好吃,但是不是個個都能吃生雞蛋。粒粒魚子配合生蛋及飯,多麽可口。由於這天不夠睡,被禁止點南蠻炸雞,看到餐牌的蕃茄味噌豆腐漢堡,雖然它指是素食,但想不到原來切開,除了豆腐之外,漢堡還是青椒以及紅椒組成,雖然切成碎粒,但充滿兩種青椒味道還是不合我意,下次
這間店舖簡單兩個字
米氣,其實是不是全部食品都是吃米或是吃飯的呢?🤔

因為見到它的餐牌好像薩利亞一般,逐個逐個細細的小食點菜,

幾款沙律,妻子點了
八爪魚沙律,除了八爪魚還有青瓜、車厘茄,我就叫了

我點了個

由於這天不夠睡,被禁止點
南蠻炸雞,看到餐牌的
蕃茄味噌豆腐漢堡,雖然它指是素食,但想不到原來切開,除了豆腐之外,漢堡還是青椒以及紅椒組成,雖然切成碎粒,但充滿兩種青椒味道還是不合我意,下次應該不會再點。
旁邊有幾片炸蓮藕,味道清新,不過只有兩三薄片,數量實在太少。

另外的
牛肉壽喜燒,雖然牛肉看來都挺多,大大片的牛肉,但原來下邊又有一隻生雞蛋,
稍有不慎就會將生雞蛋混和牛肉,那就對不能吃生雞蛋的人比較危險。不過,壽喜燒帶點甜味,總是不是用熱火爐烘熱著,味道也是相當不錯的。

米氣牛舌

想不到,這類和風日式小店,即煮的
荵燒厚切牛舌 都會那麼好吃,小小片的牛舌,有時在日式食店,又或是串燒小店,動輒一串只有三片細細片的牛舌都可以收費$40-50 ,這兒的碟子盛載6-7片牛舌,
只是近$30 ,抵食而又美味,後尾你推我就之下,妻子動議叫多一碟「替玉」荵燒厚切牛舌,又多汁,
有香味濃郁, 除了本身的牛肉汁,上邊的蔥蒜再增添一番滋味,美味可口、回味無窮。

米氣

米氣雪糕,的確有點兒米味以及爆谷味在雪糕裏邊,上邊的趣味可能是米味的來源,不過雪糕本身就不算太過特別。
我的蜜柑白玉,我不知道蜜柑的價格如何,不過就只有細細的一片,好像比較稀少,反而,
白色啫喱與綠茶啫喱都比較多,而且配合底下的黑糖,甜味香濃,再加上蛋牙煙韌的白玉,作為甜點也是相當不錯的。

店員阿姐,有個笑容可掬的少女,服務好得好多,另一個阿姐,完全沒有尾音,而且態度惡劣。
题外话/补充资料: 此處的加一服務費叫內用服務費
米氣牛舌
2021-06-13 267 浏览
WEEKDAY 的下午放假,想吃日式家常菜,SEARCH 到這家賣相很精緻,所以便專程搭車來一試。看到MENU 會很開心,因為所有食物看似色彩繽紛,都很好吃似的,全部都想試,最後我選了東坡肉,八爪魚沙律,忌廉蟹肉薯餅,和醬油蛋飯。賣相和MENU 一樣吸引,東坡肉偏咸和不夠嫩,雞蛋沒有做到温泉蛋的流心效果,不過和東坡肉的醬汁味道是搭的,一起吃也不錯。八爪魚比較硬,很難咬開,但吃起來跟沙律很搭,一點點酸味很開胃。薯餅中等水平,沒有平常在日本超市吃新鮮炸起可樂餅的驚喜感,。醬油飯一般,蛋和醬油味不是很香,可能期望太大。總括來說性格比高,香港似乎比較少這類型的日式餐廳,可以自選不同的主吃和配菜,我覺得如果經過黃埔一帶可以一試。

2021-06-12 155 浏览
母親大人之前睇到介紹想去紅磡試吓米気嘅日式家庭料理,雖然我自己其實唔太食飯,不過間唔鐘都要扮吓孝順女陪吓佢就吓佢嘅🤣所以今日趁放假帶佢去試🤭✨少少感受:💛食物🔹醬油蛋飯✅煙煙韌韌嘅米配上唔會腥嘅醬油蛋,啱曬鍾意食飯嘅人🤣🔹白味噌慢煮石斑柳✅魚柳非常厚,唔會腥🔹鰹魚汁菠菜✅菠菜非常嫩🔹汁燒鰻魚🟢鰻魚有寫明係溫嘅,不過我哋都係覺得熱食會好味啲🤫🔹米気雪糕🟢鹹鹹甜甜咁,配埋啲唔知係咪脆米嘅嘢,好特別🤣🔹米気黑糖水🟢少少甜味,飲落幾舒服,不過唔算好濃米味❤️餐廳環境✅木系嘅裝修,坐得幾舒服😊🧡店員🟢正正常常,都算好快手

✨少少感受:

💛食物

🔹醬油蛋飯

✅煙煙韌韌嘅米配上唔會腥嘅醬油蛋,啱曬鍾意食飯嘅人🤣

🔹白味噌慢煮石斑柳

✅魚柳非常厚,唔會腥

🔹鰹魚汁菠菜

✅菠菜非常嫩

🔹汁燒鰻魚

🟢鰻魚有寫明係溫嘅,不過我哋都係覺得熱食會好味啲🤫

🔹米気雪糕

🟢鹹鹹甜甜咁,配埋啲唔知係咪脆米嘅嘢,好特別🤣

🔹米気黑糖水

🟢少少甜味,飲落幾舒服,不過唔算好濃米味

❤️餐廳環境

✅木系嘅裝修,坐得幾舒服😊

🧡店員

🟢正正常常,都算好快手
今次同friend去咗黃埔覓食,之前聽過有foodie介紹米気依間餐廳👀,見到係日式同埋都幾唔錯,於是我哋就去試依間🤗!依間餐廳嘅午餐定食包括咗4️⃣樣,分別係飯、主菜、冷盤同飲品。客人可以選擇翻自己想要嘅食物配搭😚。-🍴日本國產米+南蠻炸雞+鏗魚汁菠菜+烏龍茶($68+$6) - 除咗所揀嘅四樣嘢,仲會有一小碟小菜,同埋一碗麵豉湯。炸雞🐥有5件大大舊,會有淋一啲好似沙律醬嘅醬汁,入面有啲洋蔥🧅,幾香幾好食!而菠菜🥬係切段,整實一舊,表面好似得葉,食食吓會發現有莖部😂。整體都幾好食👍🏻!-🍴日本國產米+豚肉大根生姜燒+和風茄子+Calpis乳酸菌飲品($72+$5) - 生姜燒相對炸雞冇咁好食🤭,佢會有啲洋蔥🧅、白蘿蔔片同豚肉🐖,甜甜哋,但豚肉煮得有點膩。而茄子🍆幾好食,煮到淋身同有少少調味。
2021-06-11
午餐
2021-06-09 222 浏览
上次不停係餐廳附近陪迴都搵唔啱路所以去左第二間餐廳,今次終於成功搵到勁感動T.T單睇午餐定食menu已經相當吸引,款式多多,眼花撩亂。揀左醬油蛋飯、豚肉大根生姜燒、八爪魚沙律、黑糖米水,仲附送麵豉湯同漬物。極度幼滑嘅醬油蛋汁撈飯簡直係絕配,完美地演繹左如何利用簡單食材做出美味嘅飯!豚肉大根生姜燒嘅日式甜豉油同味醂味好出,甜中洋溢著微微嘅生姜味,令食指大動~八爪魚沙律不過不失。同事揀左醬油蛋飯、味噌番茄燴肥牛、柚子醋海藻沙律、黑糖米水。味噌番茄燴肥牛嘅肥牛唔多根而且番茄味濃,酸酸甜甜咁極度開胃。柚子醋海藻沙律好清新爽口。雖然睇落細細碟但原來食哂都幾飽,飯餸隨心拼湊幾過癮,值得一試!

單睇午餐定食menu已經相當吸引,款式多多,眼花撩亂。

2021-06-09
成日見有人post呢間好靚嘅日式料理🍱今次終於輪到小編去試吓佢個lunch set🤠午市價錢對比夜晚單點都幾抵食😌但大家唔好expect佢係驚為天人嘅好食,就係簡簡單單嘅住家飯feel🏠同埋簡約風嘅擺盆用嚟打卡真係一流📸🐮醬油蛋飯+紅酒汁煮牛肋條+和風茄子($84)醬油漬蛋黃好大粒,夠撈晒成碗飯,再加少少豉油食就係簡單嘅美味😋牛肋條幾重蕃茄味,炆得好淋,就連紅蘿蔔都好入味,用埋啲汁嚟送飯都好唔錯🤤茄子食落幾香,應該係炸過,配埋酸酸地嘅汁好開胃🥰🐷醬油蛋飯+豚肉大根生姜燒+鰹魚汁菠菜($80)生姜燒味道就冇乜驚喜,同平時洋蔥豬肉片嘅味道一樣,幾好食,但就普通咗啲囉🤪可惜嘅係白蘿蔔有少少偏鹹😶而冷盤嘅菠菜就比較清淡,有少少木魚碎同鏗魚汁調味🐟總括嚟講小編都係鍾意牛肋條同茄子多啲😈🥃米気黑糖米水 飲唔到黑糖味,亦唔係好甜,感覺幾健康😉🍲麵豉湯+漬物*餐廳設加一服務費🌟7/10

🐮醬油蛋飯+紅酒汁煮牛肋條+和風茄子($84)

🐷醬油蛋飯+豚肉大根生姜燒+鰹魚汁菠菜($80)

🥃米気黑糖米水
飲唔到黑糖味,亦唔係好甜,感覺幾健康😉

🍲麵豉湯+漬物

*餐廳設加一服務費

🌟7/10
2021-06-02
  • 醬油蛋飯
  • 紅酒汁煮牛肋條
2021-06-04 293 浏览
米気主打日式家庭料理😚大家都有得揀米+主+冷+温😌可以揀唔同嘅小菜 自由度十分高🤩仲十分豐富添😛今次我就order左醬油蛋飯 牛肉壽喜燒同芝麻醬秋葵🍚所有食物端上嚟都熱辣辣 而且十分高質😊醬油蛋飯真係must order ah😆蛋黃大大粒🍳最鍾意戳破蛋黃 流心蛋嚟撈飯🥚再配埋其他自己鍾意嘅小菜配搭😛真的一流呢😚聽人講佢嘅雪糕都好高質🍨下次二訪嗰陣時🙆🏻‍♀️一定會試埋佢個清酒雪糕呢🤤
米気主打日式家庭料理😚

下次二訪嗰陣時🙆🏻‍♀️
一定會試埋佢個清酒雪糕呢🤤
  • 醬油蛋飯
2021-06-01 237 浏览
早前難得去紅磡staycation,當然要把握機會試下附近嘅美食啦~聽好多人都介紹過呢間日式料理米気,今次就一於試試。-米飯方面,醬油蛋飯呢個配搭真係冇得輸,米飯大大碗而醬油就略嫌比較少,醬油味道亦比較普通,整體不過不失。另一碗米飯就叫咗蟹膏蟹肉飯,蟹膏份量都幾多,鍾意食蟹膏嘅朋友值得試試。-主菜就點咗牛肉壽喜燒同紅酒汁煮牛肋條,主菜份量都幾足料。味道嚟講我就比較鍾意壽喜燒,因為醬汁比較惹味,牛肉質素都唔錯。相反紅酒汁煮牛肋條嘅醬汁就比較普通,但牛肋條份量都幾多。-小食方面我最欣賞就係炸蓮藕脆片😋 炸得香脆可口每片都好薄👍🏻 蟹肉忌廉薯餅就比較膩,和風茄子味道較普通🤔 下次有機會再試試其他菜式啦😌
2021-05-31 265 浏览
餐廳好有日本(/無印🤣)feel🤩食物不過不失,坦白講有啲失望,份最偏少男仔可能要嗌多啲🤣醬油蛋飯比例有啲失衡,食到最後好乾,同其實無乜蛋/醬油香。東坡肉層肥膏太厚☹️
醬油蛋飯比例有啲失衡,食到最後好乾,同其實無乜蛋/醬油香。
東坡肉層肥膏太厚☹️

2021-05-30 357 浏览
大家都好掛住日本菜,呢間餐廳就可以一次過滿足你多個願望,因為你可以一次過叫大量嘅小碟料理,不過價錢唔算平。⚠️AEON卡可享9折碗飯一嚟到係熱到仲出緊煙,果然好有米氣!整體來講,每一樣味道都唔錯,肉類嘅份量,例如牛舌,牛扒嘅份量就比較少,性價比稍為低。醬油蛋飯同明太子飯都好正,撈埋啲飯食,一流稍為唔好嘅地方係佢某啲熱盤嚟到,唔算好熱。例如炸雞,壽喜燒,個溫度只係微熱,如果可以熱少少就更加好。甜品-米氣雪糕好特別,個雪糕食起上嚟有啲念念地,可能因為落咗糯米,所以口感同平時嘅雪糕唔同,值得推介一試!
⚠️AEON卡可享9折
碗飯一嚟到係熱到仲出緊煙,果然好有米氣!
醬油蛋飯同明太子飯都好正,撈埋啲飯食,一流

稍為唔好嘅地方係佢某啲熱盤嚟到,唔算好熱。
例如炸雞,壽喜燒,個溫度只係微熱,如果可以熱少少就更加好。

甜品-米氣雪糕

2021-05-26 260 浏览
平時最鐘意食無X良品的日式料理,但佢永遠都唔轉menu,唯有暫時試下呢間米气,同樣有健康簡單清爽的日式料理食物款式好多選擇,自己揀自己,鐘意食咩就點咩,全部都係一人份,最岩咩都想試既朋友。雖然飯有啲軟身,但都無阻佢日本米既香味🇯🇵再配埋自己揀的3品料理,很好送飯,全部食乾淨,強烈推薦掛住日本的你

黃埔一間非常高人氣嘅日本住家料理,食呢啲最開心就係有好多款食物,又可以同朋友share試曬唔同款,感覺好滿足🥰不過想講呢間野真係好識賺錢,一個餐分開咗6 part比你揀,每part$30-$40,所以夾夾埋埋都真係唔平😂.🍡米飯 (醬油蛋 $22, 蟹膏蟹肉 $38)係呀加隻蛋碗飯就收你$22😂蟹膏蟹肉飯性價比都比較低,蟹膏蟹肉份量少,陣味都唔太出😞.🍡主食 (東坡肉 $42, 月見博多地雞團子 $46)東坡肉就正常發揮,比咗好少好少嘅芥末醬黎調味,但唔知點解得咁少,可能用黎裝飾掛😂不過月見博多地雞團子真係有驚喜,雖然淨係睇名唔知咩黎,但睇圖見有隻蛋已經好想叫😋類似煎雞肉餅加隻蛋,好好味😝.🍡冷•料理 (松葉蟹薯仔沙律 $34)冷•料理多數都係沙律嗰類,味道真係唔錯但始終覺得份量少左啲🥲.🍡温•料理 (蔥燒牛舌 $32, 照燒肉燥蒟蒻絲 $22)牛舌反而比小編想像中出色,而且呢個價錢黎講份量算幾多,大家可以一試🤪個蒟蒻絲就平平無奇,純粹貪佢冇咁肥膩😂.🍡飲品、甜品小編呢兩樣嘢都冇叫到嘅,講真甜品真係寧願出街再食,飲品就飲佢啲茶算啦😂.🍽味道: 3.5/5🏙環境: 3.5/5👨🏼‍🍳服務
🍡米飯 (醬油蛋 $22, 蟹膏蟹肉 $38)
🍡主食 (東坡肉 $42, 月見博多地雞團子 $46)
🍡冷•料理 (松葉蟹薯仔沙律 $34)
🍡温•料理 (蔥燒牛舌 $32, 照燒肉燥蒟蒻絲 $22)
🍡飲品、甜品
🍽味道: 3.5/5
🏙環境: 3.5/5
👨🏼‍🍳服務: 3.5/5
💧衛生: 3.5/5
💰價錢: 2.5/5
2021-05-22 309 浏览
已經第二次食 不過之前係佢啱啱開 同埋食外賣今日晏晝去 要等位 好多人排隊入面座位多 已經坐滿餐牌好多選擇 又可以唔同配搭!有主菜 冷菜 溫菜 甜品 飯可以任意叫 每個價錢唔同佢建議各選一仲有夏日限定我就叫咗飯+冷+主自己填紙 好方便 又可以慢慢揀(冷)柚子胡椒雞肉沙律 ($26)依個就正常發揮 夏天熱辣辣真係想食冷菜佢係沙律菜做底 加啲青瓜片 面係雞肉絲 配啲柚子醋味道好在唔太酸 青瓜幾清新 幾開胃但係我覺得佢雞肉唔夠滑嫩所以唔係話好好食 同埋好似自己都整到(主)蕃茄味噌豆腐漢堡 ($38)依個相當有驚喜 平日我好少食漢堡仲要依個係素但係我冇諗過佢係咁嘅味 入面係加咗黃椒同綠椒 神奇地佢完全冇豆腐味或者口感反而我覺得佢似薯餅因為佢外面炸過 之後再淋上蕃茄汁汁味道好味 唔係茄汁味 有新鮮番茄粒 鹹味都啱啱好 同個漢堡好夾味入面啲椒唔會好苦 依個餸飯好好食😋同埋都唔細㗎上面仲有炸蓮藕片 超脆口 味道根本係薯片絕對值得試!(主) 樱花蝦味噌漬飯 ($22)好有趣哋依間嘅特色係啲飯有唔同配料所以我特別啲揀樱花蝦食落超香樱花蝦味🌸不過一定要撈飯食 否則太鹹撈勻咗就好好味 個飯冇咁齋佢啲米飯係日
已經第二次食 不過之前係佢啱啱開 同埋食外賣
今日晏晝去 要等位 好多人排隊
入面座位多 已經坐滿
餐牌好多選擇 又可以唔同配搭!
有主菜 冷菜 溫菜 甜品
可以任意叫 每個價錢唔同
佢建議各選一

仲有夏日限定

我就叫咗飯+冷+主
自己填紙 好方便 又可以慢慢揀

(冷)柚子胡椒雞肉沙律 ($26)
依個就正常發揮 夏天熱辣辣真係想食冷菜
佢係沙律菜做底 加啲青瓜片 面係雞肉絲 配啲柚子醋
味道好在唔太酸 青瓜幾清新 幾開胃
但係我覺得佢雞肉唔夠滑嫩
所以唔係話好好食 同埋好似自己都整到
柚子胡椒雞肉沙律

(主)蕃茄味噌豆腐漢堡 ($38)
依個相當有驚喜 平日我好少食漢堡
依個餸飯好好食😋同埋都唔細㗎
上面仲有炸蓮藕片 超脆口 味道根本係薯片
絕對值得試!
蕃茄味噌豆腐漢堡

(主) 樱花蝦味噌漬飯 ($22)
好有趣哋依間嘅特色係啲飯有唔同配料

份量啱啱好 又可以自己揀要幾多小菜
服務態度好 有禮貌 上菜快
仲有好細心地有口罩袋同㰖放袋
環境舒適 裝修佈置好家庭式 好簡單嘅風格 少文青feel😌
CP值 係有少少貴 因為我咁樣食已經$95 有加一 但係以佢嘅質素 我覺得可以接受嘅👍🏻
難怪佢係一間黃埔必食餐廳!
最好係可以叫唔同餸 每次去食唔同嘢 百食不厭
雖然好多都係年輕人 但係成家食都好啱👨‍👩‍👧‍👦

蕃茄味噌豆腐漢堡
樱花蝦味噌漬飯
2021-05-20 195 浏览
Decisions, decisions... this restaurant has offers a wide range of options for you to customize your own meal with rice + main dish + warm/cold side dishes ☺️ Everything pictured was delicious, but I’d say the must order for me would be the Hakata minced chicken with raw egg and fried chicken. The minced chicken was so well marinated with cartilage bits in it that added to its texture, and you can even save some $ not needing to add the soy egg too your rice 😆 fried chicken portion was huge and w

Everything pictured was delicious, but I’d say the must order for me would be the Hakata minced chicken with raw egg and fried chicken. The minced chicken was so well marinated with cartilage bits in it that added to its texture, and you can even save some $ not needing to add the soy egg too your rice 😆 fried chicken portion was huge and was served with a Mayo / onion sauce - again goes perfectly with rice ☺️a must visit for rice lovers!
  • 月見博多地雞團子
2021-05-14 342 浏览
呢間新餐廳喚醒了在日本嘅回憶!個人覺得選擇都幾多但係份量少。不過都幾吸引叫下叫下就不知不覺叫咗二百幾蚊一份所以其實唔算平。我自己叫咗佢最出名嘅醬油蛋飯好好味嘅鯖魚仲有柚子鴨胸肉再加左日式壽喜燒同埋芝麻醬加秋葵全部都好好食
呢間新餐廳喚醒了在日本嘅回憶!
個人覺得選擇都幾多但係份量少。
不過都幾吸引叫下叫下就不知不覺叫咗二百幾蚊一份

所以其實唔算平。
我自己叫咗佢最出名嘅醬油蛋飯
好好味嘅鯖魚仲有柚子鴨胸肉