2021-06-24 270 浏览
短期內連續幫襯 2️⃣次,試過午餐和晚餐,餐牌內食物自由配搭,非常彈性,5點半之前都可以order午市餐牌,其實與晚餐食物都係一樣,每樣食物都很精緻😋😋,出品和味道都唔錯。🎂食物: 最喜歡食日本蕃薯仔,八爪魚沙律,南蠻炸雞,燒牛肉,仲有要特別一提,麵豉湯入面真係好足料,飲品方面:米水真係好飲!💰價錢: 2位晚餐盛惠3xx元 2位午餐只需13x元 某銀行信用卡可享有9️⃣折優惠 絕對唔會介紹錯👍性價比超高💯

💰價錢: 2位晚餐盛惠3xx元
2位午餐只需13x元
某銀行信用卡可享有9️⃣折優惠

絕對唔會介紹錯👍性價比超高💯
2021-06-24
用餐优惠
信用卡優惠
裝修好日式,木系為主,但同隔離位都好近。等野食都有啲耐🕐,可能因為我食嘅時侯係full house,邊食邊見到好多人排隊👯‍♀️*R2 醬油蛋 $22白飯又糯又黏黏地🍚,但唔夠鬆軟,醬油蛋濃蛋黃味🥚,醬油味唔會死鹹,但得一粒蛋黃,撈唔晒所有白飯🤧。*M5 蕃茄味噌豆腐漢堡 $38漢堡唔一定係肉嚟嘅~豆腐漢堡豆味重😲,用硬豆腐,所以質地厚實,但唔係牛肉豬肉嘅厚實肉水質感👻,味噌亦可以帶出豆腐味,蕃茄汁好杰亦好濃🍅,漢堡連汁食,蕃茄味最出。*M7 南蠻炸雞 $42炸雞衣比較厚,脆得嚟偏硬😶,可能係配合番南蠻塔塔醬,令啲醬冇咁易整冧炸雞🍗。雞肉肉質嫩滑,冇乜雪藏味,亦唔會好油膩。南蠻塔塔醬用沙律醬都唔會好膩😎,反而有少少清新嘅感覺。*C3 和風茄子 $18茄子係吸油專家,但和風茄子唔會好油之餘,仲好入味,有日式風味🇯🇵,茄子仲要冇甩色,keep到紫色好靚💜,但我嫌佢份量太少。*C10 芝麻味噌苦瓜拌炸豆皮 $22以為苦瓜嘅菜式會好苦,但佢處理得好好🤙🏻,苦瓜冇苦味,有一陣陣甘甜味,配埋炸豆皮,令苦瓜嘅甘苦味弱左好多🤏🏻,想淺嘗苦瓜嘅人可以試下😗。*W4 照燒肉燥蒟蒻絲 $22質感好神奇😇,蒟蒻
R2 醬油蛋 $22
M5 蕃茄味噌豆腐漢堡 $38
M7 南蠻炸雞 $42
C3 和風茄子 $18
C10 芝麻味噌苦瓜拌炸豆皮 $22
W4 照燒肉燥蒟蒻絲 $22
質感好神奇😇,蒟蒻絲入味,照燒汁甜甜地,仲有少少肉燥嘅甜味,乾身嘅質地,有啲似食炒麵🤩。
W10 蔥燒牛舌 $32
牛舌薄片,熟度燒到啱啱好🍖,唔會韌,扎實彈牙,有牛味,面頭有啲蔥粒,蔥味唔會太強烈🌞,但都唔好夾太多食,唔係嘅話食唔到牛肉味😂。

2021-05-22
  • 和風茄子
  • 芝麻味噌苦瓜拌炸豆皮
  • 照燒肉燥蒟蒻絲
  • 蔥燒牛舌
2021-06-17 4747 浏览
星期日下午要排隊,我們等左大約三十分鐘,幸好餐廳旁邊有瓦遮頭遮擋太陽,否則我們應該覺得太辛苦,會放棄排隊。R2 醬油蛋飯$22- 蛋黃味道濃郁,蛋黃漿質感少少杰。醬油提鮮,唔錯。重點要放落飯粒,珍珠米口感煙韌,米香濃郁。推介!R3 蟹膏蟹肉飯$38- 我本身都想叫蟹膏蟹肉,不過最後都係比漲卜卜嘅蛋黃吸引左。朋友話蟹膏幾鮮味,但要小心旁邊嘅Wasabi,唔小心以為係蟹膏咁食落肚就會好攻鼻。C9 鰹魚汁菠菜$18W9 忌廉蟹肉餅$26- 呢個價錢預期炸物入面都冇乜蟹肉,味道不過不失,裏面餡料偏流質,同外層脆卜卜嘅口感形成對比,落少少檸檬汁更加清新。W10 蔥燒厚切牛舌$32- 推介!我平時唔食生蔥,呢個蔥粒熟哂好味道。厚切牛舌爽口彈牙,好容易就咬斷,而且食完仲有陣陣牛油香。蔥粒用嚟送珍珠米一流!D2 米気雪糕$28- 第一次食飯味的雪糕!喺門外排隊等候時見到唔少客人都有點雪糕,我食完之後覺得好特別、很好吃,非常推介!佢嘅口感與別不同,好煙韌,雪糕入邊仲有飯粒,外面灑上脆米,層次分明。D3 蜜柑白玉$30B5 Calpis 乳酸菌飲品$15
R2 醬油蛋飯$22

鰹魚汁菠菜
蔥燒厚切牛舌
米気雪糕
2021-06-16 321 浏览
版主私心推薦:米氣鍾意食飯嘅你就有福喇其實呢間野個主打唔係啲餸,係佢啲飯全部都係真●日本米啲米又滑又爽口彈牙食落去個米香個甘甜味又足好飯果然係好飯佢啲慢煮落餸亦都係一大推薦(慢煮類餸姐係有排煲咁解)啲味又足又唔會太咸或者調味勁過籠個人認為送飯係一絕得閒行過路過真係唔好錯過🤓話說聽講佢啲米全部都係用越光米所以千祈唔好嫌人地貴人地真係貴得有道理係就係七八十蚊一餐但係食落去個飯又香又甜其他野入口又唔heavy食完個人會笑嘅冇介紹錯
版主私心推薦:米氣
鍾意食飯嘅你就有福喇
其實呢間野個主打唔係啲餸,係佢啲飯全部都係真●日本米
啲米又滑又爽口彈牙食落去個米香個甘甜味又足
好飯果然係好飯
佢啲慢煮落餸亦都係一大推薦(慢煮類餸姐係有排煲咁解)
啲味又足又唔會太咸或者調味勁過籠
但係食落去個飯又香又甜其他野入口又唔heavy
食完個人會笑嘅
冇介紹錯
2021-06-16 4931 浏览
這間店舖簡單兩個字米氣,其實是不是全部食品都是吃米或是吃飯的呢?🤔因為見到它的餐牌好像薩利亞一般,逐個逐個細細的小食點菜,似乎可以試到多款食品,因此可以一試。以為門口人流不少可能都要久等,怎料拿到票子等位,只是等一張,而且很快便有大大張卡位,像到日式居酒屋一般,舒適悏意。大概是一個人拿一張餐紙點餐,然之後食品就會放在同一個餐盤上邊端給你,好像日式定食一般。幾款沙律,妻子點了八爪魚沙律,除了八爪魚還有青瓜、車厘茄,我就叫了柚子醋海藻沙律,海草以及那些海藻,質地彈牙,味道帶微酸,也是相當不錯的食材。關東煮因為碗子很少,上邊有放滿蘿蔔、年糕福袋、以及魚餅,因此就比較擠迫。年糕福袋大大個,外皮的腐皮帶點甜味,內裏的年糕又豐富,相當不錯的口味。之前很少見吃關東煮會加芥辣,蘿蔔上面加了些芥辣,好像非常奇怪。我點了個醬油蛋魚籽飯,生的蛋黃與米飯配合,當然好吃,但是不是個個都能吃生雞蛋。粒粒魚子配合生蛋及飯,多麽可口。由於這天不夠睡,被禁止點南蠻炸雞,看到餐牌的蕃茄味噌豆腐漢堡,雖然它指是素食,但想不到原來切開,除了豆腐之外,漢堡還是青椒以及紅椒組成,雖然切成碎粒,但充滿兩種青椒味道還是不合我意,下次
這間店舖簡單兩個字
米氣,其實是不是全部食品都是吃米或是吃飯的呢?🤔

因為見到它的餐牌好像薩利亞一般,逐個逐個細細的小食點菜,

幾款沙律,妻子點了
八爪魚沙律,除了八爪魚還有青瓜、車厘茄,我就叫了

我點了個

由於這天不夠睡,被禁止點
南蠻炸雞,看到餐牌的
蕃茄味噌豆腐漢堡,雖然它指是素食,但想不到原來切開,除了豆腐之外,漢堡還是青椒以及紅椒組成,雖然切成碎粒,但充滿兩種青椒味道還是不合我意,下次應該不會再點。
旁邊有幾片炸蓮藕,味道清新,不過只有兩三薄片,數量實在太少。

另外的
牛肉壽喜燒,雖然牛肉看來都挺多,大大片的牛肉,但原來下邊又有一隻生雞蛋,
稍有不慎就會將生雞蛋混和牛肉,那就對不能吃生雞蛋的人比較危險。不過,壽喜燒帶點甜味,總是不是用熱火爐烘熱著,味道也是相當不錯的。

米氣牛舌

想不到,這類和風日式小店,即煮的
荵燒厚切牛舌 都會那麼好吃,小小片的牛舌,有時在日式食店,又或是串燒小店,動輒一串只有三片細細片的牛舌都可以收費$40-50 ,這兒的碟子盛載6-7片牛舌,
只是近$30 ,抵食而又美味,後尾你推我就之下,妻子動議叫多一碟「替玉」荵燒厚切牛舌,又多汁,
有香味濃郁, 除了本身的牛肉汁,上邊的蔥蒜再增添一番滋味,美味可口、回味無窮。

米氣

米氣雪糕,的確有點兒米味以及爆谷味在雪糕裏邊,上邊的趣味可能是米味的來源,不過雪糕本身就不算太過特別。
我的蜜柑白玉,我不知道蜜柑的價格如何,不過就只有細細的一片,好像比較稀少,反而,
白色啫喱與綠茶啫喱都比較多,而且配合底下的黑糖,甜味香濃,再加上蛋牙煙韌的白玉,作為甜點也是相當不錯的。

店員阿姐,有個笑容可掬的少女,服務好得好多,另一個阿姐,完全沒有尾音,而且態度惡劣。
题外话/补充资料: 此處的加一服務費叫內用服務費
米氣牛舌
2021-06-13 267 浏览
WEEKDAY 的下午放假,想吃日式家常菜,SEARCH 到這家賣相很精緻,所以便專程搭車來一試。看到MENU 會很開心,因為所有食物看似色彩繽紛,都很好吃似的,全部都想試,最後我選了東坡肉,八爪魚沙律,忌廉蟹肉薯餅,和醬油蛋飯。賣相和MENU 一樣吸引,東坡肉偏咸和不夠嫩,雞蛋沒有做到温泉蛋的流心效果,不過和東坡肉的醬汁味道是搭的,一起吃也不錯。八爪魚比較硬,很難咬開,但吃起來跟沙律很搭,一點點酸味很開胃。薯餅中等水平,沒有平常在日本超市吃新鮮炸起可樂餅的驚喜感,。醬油飯一般,蛋和醬油味不是很香,可能期望太大。總括來說性格比高,香港似乎比較少這類型的日式餐廳,可以自選不同的主吃和配菜,我覺得如果經過黃埔一帶可以一試。

2021-06-12 155 浏览
母親大人之前睇到介紹想去紅磡試吓米気嘅日式家庭料理,雖然我自己其實唔太食飯,不過間唔鐘都要扮吓孝順女陪吓佢就吓佢嘅🤣所以今日趁放假帶佢去試🤭✨少少感受:💛食物🔹醬油蛋飯✅煙煙韌韌嘅米配上唔會腥嘅醬油蛋,啱曬鍾意食飯嘅人🤣🔹白味噌慢煮石斑柳✅魚柳非常厚,唔會腥🔹鰹魚汁菠菜✅菠菜非常嫩🔹汁燒鰻魚🟢鰻魚有寫明係溫嘅,不過我哋都係覺得熱食會好味啲🤫🔹米気雪糕🟢鹹鹹甜甜咁,配埋啲唔知係咪脆米嘅嘢,好特別🤣🔹米気黑糖水🟢少少甜味,飲落幾舒服,不過唔算好濃米味❤️餐廳環境✅木系嘅裝修,坐得幾舒服😊🧡店員🟢正正常常,都算好快手

✨少少感受:

💛食物

🔹醬油蛋飯

✅煙煙韌韌嘅米配上唔會腥嘅醬油蛋,啱曬鍾意食飯嘅人🤣

🔹白味噌慢煮石斑柳

✅魚柳非常厚,唔會腥

🔹鰹魚汁菠菜

✅菠菜非常嫩

🔹汁燒鰻魚

🟢鰻魚有寫明係溫嘅,不過我哋都係覺得熱食會好味啲🤫

🔹米気雪糕

🟢鹹鹹甜甜咁,配埋啲唔知係咪脆米嘅嘢,好特別🤣

🔹米気黑糖水

🟢少少甜味,飲落幾舒服,不過唔算好濃米味

❤️餐廳環境

✅木系嘅裝修,坐得幾舒服😊

🧡店員

🟢正正常常,都算好快手
今次同friend去咗黃埔覓食,之前聽過有foodie介紹米気依間餐廳👀,見到係日式同埋都幾唔錯,於是我哋就去試依間🤗!依間餐廳嘅午餐定食包括咗4️⃣樣,分別係飯、主菜、冷盤同飲品。客人可以選擇翻自己想要嘅食物配搭😚。-🍴日本國產米+南蠻炸雞+鏗魚汁菠菜+烏龍茶($68+$6) - 除咗所揀嘅四樣嘢,仲會有一小碟小菜,同埋一碗麵豉湯。炸雞🐥有5件大大舊,會有淋一啲好似沙律醬嘅醬汁,入面有啲洋蔥🧅,幾香幾好食!而菠菜🥬係切段,整實一舊,表面好似得葉,食食吓會發現有莖部😂。整體都幾好食👍🏻!-🍴日本國產米+豚肉大根生姜燒+和風茄子+Calpis乳酸菌飲品($72+$5) - 生姜燒相對炸雞冇咁好食🤭,佢會有啲洋蔥🧅、白蘿蔔片同豚肉🐖,甜甜哋,但豚肉煮得有點膩。而茄子🍆幾好食,煮到淋身同有少少調味。
2021-06-11
午餐
2021-06-09 223 浏览
上次不停係餐廳附近陪迴都搵唔啱路所以去左第二間餐廳,今次終於成功搵到勁感動T.T單睇午餐定食menu已經相當吸引,款式多多,眼花撩亂。揀左醬油蛋飯、豚肉大根生姜燒、八爪魚沙律、黑糖米水,仲附送麵豉湯同漬物。極度幼滑嘅醬油蛋汁撈飯簡直係絕配,完美地演繹左如何利用簡單食材做出美味嘅飯!豚肉大根生姜燒嘅日式甜豉油同味醂味好出,甜中洋溢著微微嘅生姜味,令食指大動~八爪魚沙律不過不失。同事揀左醬油蛋飯、味噌番茄燴肥牛、柚子醋海藻沙律、黑糖米水。味噌番茄燴肥牛嘅肥牛唔多根而且番茄味濃,酸酸甜甜咁極度開胃。柚子醋海藻沙律好清新爽口。雖然睇落細細碟但原來食哂都幾飽,飯餸隨心拼湊幾過癮,值得一試!

單睇午餐定食menu已經相當吸引,款式多多,眼花撩亂。

2021-06-09
成日見有人post呢間好靚嘅日式料理🍱今次終於輪到小編去試吓佢個lunch set🤠午市價錢對比夜晚單點都幾抵食😌但大家唔好expect佢係驚為天人嘅好食,就係簡簡單單嘅住家飯feel🏠同埋簡約風嘅擺盆用嚟打卡真係一流📸🐮醬油蛋飯+紅酒汁煮牛肋條+和風茄子($84)醬油漬蛋黃好大粒,夠撈晒成碗飯,再加少少豉油食就係簡單嘅美味😋牛肋條幾重蕃茄味,炆得好淋,就連紅蘿蔔都好入味,用埋啲汁嚟送飯都好唔錯🤤茄子食落幾香,應該係炸過,配埋酸酸地嘅汁好開胃🥰🐷醬油蛋飯+豚肉大根生姜燒+鰹魚汁菠菜($80)生姜燒味道就冇乜驚喜,同平時洋蔥豬肉片嘅味道一樣,幾好食,但就普通咗啲囉🤪可惜嘅係白蘿蔔有少少偏鹹😶而冷盤嘅菠菜就比較清淡,有少少木魚碎同鏗魚汁調味🐟總括嚟講小編都係鍾意牛肋條同茄子多啲😈🥃米気黑糖米水 飲唔到黑糖味,亦唔係好甜,感覺幾健康😉🍲麵豉湯+漬物*餐廳設加一服務費🌟7/10

🐮醬油蛋飯+紅酒汁煮牛肋條+和風茄子($84)

🐷醬油蛋飯+豚肉大根生姜燒+鰹魚汁菠菜($80)

🥃米気黑糖米水
飲唔到黑糖味,亦唔係好甜,感覺幾健康😉

🍲麵豉湯+漬物

*餐廳設加一服務費

🌟7/10
2021-06-02
  • 醬油蛋飯
  • 紅酒汁煮牛肋條
2021-06-04 293 浏览
米気主打日式家庭料理😚大家都有得揀米+主+冷+温😌可以揀唔同嘅小菜 自由度十分高🤩仲十分豐富添😛今次我就order左醬油蛋飯 牛肉壽喜燒同芝麻醬秋葵🍚所有食物端上嚟都熱辣辣 而且十分高質😊醬油蛋飯真係must order ah😆蛋黃大大粒🍳最鍾意戳破蛋黃 流心蛋嚟撈飯🥚再配埋其他自己鍾意嘅小菜配搭😛真的一流呢😚聽人講佢嘅雪糕都好高質🍨下次二訪嗰陣時🙆🏻‍♀️一定會試埋佢個清酒雪糕呢🤤
米気主打日式家庭料理😚

下次二訪嗰陣時🙆🏻‍♀️
一定會試埋佢個清酒雪糕呢🤤
  • 醬油蛋飯
2021-06-01 237 浏览
早前難得去紅磡staycation,當然要把握機會試下附近嘅美食啦~聽好多人都介紹過呢間日式料理米気,今次就一於試試。-米飯方面,醬油蛋飯呢個配搭真係冇得輸,米飯大大碗而醬油就略嫌比較少,醬油味道亦比較普通,整體不過不失。另一碗米飯就叫咗蟹膏蟹肉飯,蟹膏份量都幾多,鍾意食蟹膏嘅朋友值得試試。-主菜就點咗牛肉壽喜燒同紅酒汁煮牛肋條,主菜份量都幾足料。味道嚟講我就比較鍾意壽喜燒,因為醬汁比較惹味,牛肉質素都唔錯。相反紅酒汁煮牛肋條嘅醬汁就比較普通,但牛肋條份量都幾多。-小食方面我最欣賞就係炸蓮藕脆片😋 炸得香脆可口每片都好薄👍🏻 蟹肉忌廉薯餅就比較膩,和風茄子味道較普通🤔 下次有機會再試試其他菜式啦😌
2021-05-31 265 浏览
餐廳好有日本(/無印🤣)feel🤩食物不過不失,坦白講有啲失望,份最偏少男仔可能要嗌多啲🤣醬油蛋飯比例有啲失衡,食到最後好乾,同其實無乜蛋/醬油香。東坡肉層肥膏太厚☹️
醬油蛋飯比例有啲失衡,食到最後好乾,同其實無乜蛋/醬油香。
東坡肉層肥膏太厚☹️

2021-05-30 357 浏览
大家都好掛住日本菜,呢間餐廳就可以一次過滿足你多個願望,因為你可以一次過叫大量嘅小碟料理,不過價錢唔算平。⚠️AEON卡可享9折碗飯一嚟到係熱到仲出緊煙,果然好有米氣!整體來講,每一樣味道都唔錯,肉類嘅份量,例如牛舌,牛扒嘅份量就比較少,性價比稍為低。醬油蛋飯同明太子飯都好正,撈埋啲飯食,一流稍為唔好嘅地方係佢某啲熱盤嚟到,唔算好熱。例如炸雞,壽喜燒,個溫度只係微熱,如果可以熱少少就更加好。甜品-米氣雪糕好特別,個雪糕食起上嚟有啲念念地,可能因為落咗糯米,所以口感同平時嘅雪糕唔同,值得推介一試!
⚠️AEON卡可享9折
碗飯一嚟到係熱到仲出緊煙,果然好有米氣!
醬油蛋飯同明太子飯都好正,撈埋啲飯食,一流

稍為唔好嘅地方係佢某啲熱盤嚟到,唔算好熱。
例如炸雞,壽喜燒,個溫度只係微熱,如果可以熱少少就更加好。

甜品-米氣雪糕

2021-05-26 260 浏览
平時最鐘意食無X良品的日式料理,但佢永遠都唔轉menu,唯有暫時試下呢間米气,同樣有健康簡單清爽的日式料理食物款式好多選擇,自己揀自己,鐘意食咩就點咩,全部都係一人份,最岩咩都想試既朋友。雖然飯有啲軟身,但都無阻佢日本米既香味🇯🇵再配埋自己揀的3品料理,很好送飯,全部食乾淨,強烈推薦掛住日本的你