2022-05-13 156 浏览
今日黎到呢間日式餐廳食lunch~ 呢度嘅餐牌非常豐富,由飯、主菜、冷盤、配菜都有多款選擇,有選擇困難症嘅朋友要諗清楚先好黎呀!😆今次揀咗醬油金菇飯+月見博多地雞團子+鏗魚汁菠菜+蓮藕豚肉餅+漬物/麵豉湯~😋 真係好豐富,食完好飽!雞團子煮得好入味,加埋隻生雞蛋、餸飯一流~ 菠菜煮得好嫩,加咗鏗魚汁幾好味~ 蓮藕餅點wasabi食都幾得意~😋下次一定會再黎試埋佢嘅其他菜式,仲要試埋佢嘅甜品先!!😍

下次一定會再黎試埋佢嘅其他菜式,仲要試埋佢嘅甜品先!!😍
2022-05-10 140 浏览
以日本家庭料理作招徠的米氣餐廳裝潢以木系和風為主餐牌上由米、主菜、冷盤、温菜和甜品都可自由配撘,而且選擇多得令人眼花繚亂米醬油蛋$22日本國產米加上味道濃郁的日本蛋和醬油,必點項目😋😋😋😋海苔醬飯$17海苔拌飯很開胃,另外加上日本蛋便成了最佳組合😋😋😋😋主菜牛肉壽喜燒$48雖然賣相較普通,配料充滿壽喜燒汁的甜味😋😋😋月見博多地雞團子($46)除了雞肉還有雞軟骨,外皮香脆,日式醬油再加上生蛋,感覺很特別的一道菜😋😋😋😋😋温菜餡料充足,外皮香脆雞肉嫩滑明太子雞翼$38😋😋😋😋忌廉蟹肉餅$26炸得香脆金黃,忌廉味濃郁,上面的芥末醬令蟹肉餅口感更豐富😋😋😋😋😋甜品可能餐牌上的照片不太吸引,但吃起上來充滿驚喜,蛋味香濃入口順滑,加上焦糖甜而不膩焦糖布丁$28😋😋😋😋😋
以日本家庭料理作招徠的米氣
餐廳裝潢以木系和風為主

醬油蛋$22
日本國產米加上味道濃郁的日本蛋和醬油,必點項目

海苔醬飯$17
海苔拌飯很開胃,另外加上日本蛋便成了最佳組合

主菜

牛肉壽喜燒$48
雖然賣相較普通,配料充滿壽喜燒汁的甜味
😋😋😋

月見博多地雞團子($46)

温菜

餡料充足,外皮香脆雞肉嫩滑
明太子雞翼$38

忌廉蟹肉餅$26
炸得香脆金黃,忌廉味濃郁,上面的芥末醬令蟹肉餅口感更豐富

甜品

焦糖布丁$28

2022-05-07
  • 焦糖布丁
  • 月見博多地雞團子
  • 忌廉蟹肉餅
  • 明太子雞翼
2022-05-09 120 浏览
黃埔而家真係越來越多嘢食呀留意左呢間日式家庭小餐廳好耐㗎啦見佢有好多主食同埋小食選擇地點亦都唔難揾,都係圍繞着地鐵站出口嘅附近今次去咗食lunch首先就係揀米飯,一份就揀咗明太子,另一份就揀咗雞蛋醬油。日本嘅珍珠米真係好好食,完全係啱晒胃口。喺主食方面亦都好啱口味唔好以為佢啲碗仔細細份,其實佢份量係好足夠㗎。完全係可以一啖飯同一啖餸另外佢附送嗰杯熱嘅米茶亦都好好飲開胃同埋解渴非常之期待佢嘅晚市,可以揀更加多嘅嘢食下次一定會再去
黃埔而家真係越來越多嘢食呀
留意左呢間日式家庭小餐廳好耐㗎啦
見佢有好多主食同埋小食選擇
地點亦都唔難揾,都係圍繞着地鐵站出口嘅附近

今次去咗食lunch

喺主食方面亦都好啱口味

另外佢附送嗰杯熱嘅米茶亦都好好飲
開胃同埋解渴

非常之期待佢嘅晚市,可以揀更加多嘅嘢食
下次一定會再去
  • 月見博多地雞團子
2022-05-08 148 浏览
我好鍾意食飯🍚,尤其係日本米,所以超喜歡呢間米氣,料理菜式可以自由組合,如果我住喺紅磡就好啦,一定成為我飯堂😆今日當然係專登過嚟啦,仲係12:30前到達,所以未有人龍👍🤓米 + 主 + 冷 + 溫米都有六種味道俾你揀,我就最鍾意醬油蛋飯,生蛋黃混和米飯,香滑有滿滿蛋香;朋友就次次都食醬油金菇飯,佢應該係金菇控😝主食就揀咗豚軟骨煮、蕃茄味噌豆腐漢堡。豚軟骨味道啱啱好,唔太鹹,軟骨都煮到滑脫脫,沾上黃芥辣,非常配合。豆腐漢堡更加係心機菜,豆腐混入各種蔬菜組成漢堡,配以蕃茄味噌醬汁,有家的味道,日本料理就係有呢一份心思😋冷盆選擇係:明太子鮭魚蓮藕沙律、芝麻味噌苦瓜拌炸豆皮。前者比想像中辣,都算惹味,後者就偏淡,冇乜特別。溫食選擇係:照燒肉燥蒟蒻絲、柚子醬油煎鴨胸。蒟蒻絲煙韌,配埋肉燥,送飯一流。鴨胸好好味,加上柚子醬,清新又唔油膩。我哋冇叫甜品,淨係有CALPIS乳酸菌飲品,酸酸甜甜,醒胃。豐富滿足的午餐,必定會再來🤩

米 + 主 + 冷 + 溫

豐富滿足的午餐,必定會再來🤩
前幾日假期又去開紅磡個邊諗住encore呢間,不過諗諗下都係想試下其他餐廳,所以最終都係冇二訪到😳第一次同朋友去食係幾有驚喜,因為之前都有食過其他日式家庭料理餐廳,但以cp值來說都真係覺得呢間係最好🥰而裡面既裝潢都係偏日系一點🇯🇵比人一種好舒服既感覺~-我最鍾意就係佢個menu可以自由組合,可以隨心係「米」、「主」、「冷」、「溫」到去拼湊出屬於自己既定食🍱-🎈「米」醬油蛋 $22生雞蛋同醬油撈飯成個組合冇得輸,係望到都忍唔住超想食😋如果要挑剔可以加多少少醬油,因為食到最後其實都冇咩味🙈-🎈「主」紅酒汁煮牛肋條 $48好食❤️牛肋條炆到好淋好入味,不過仔細品嘗時略嫌紅酒味唔夠濃~-🎈「主」南蠻炸雞 $42份量幾多,味道就正常發揮,而佢個千島醬再加上少少洋蔥粒係成碟既加分位😌-🎈「主」月見博多地雞團子 $46幾鍾意佢既口感係裡面除左有雞肉外仲食到雞軟骨~而且仲加埋生雞蛋係中間🥳-🎈「冷」醬煮糖漬紅薯🍠 $24其實味道來說幾好的,但真係每食一舊就覺得好乾,乾的程度係有少少黏住喉嚨既感覺!-🎈「冷」松葉蟹薯仔沙律 $24朋友大推好食喔,是好清新既感覺~-🎈「溫」炸蓮藕脆片 $18炸得超香脆同埋勁
🎈「米」醬油蛋 $22

月見博多地雞團子

🎈「冷」醬煮糖漬紅薯🍠 $24
醬煮糖漬紅薯

🎈「冷」松葉蟹薯仔沙律 $24

朋友大推好食喔,是好清新既感覺~
🎈「溫」炸蓮藕脆片 $18
炸蓮藕脆片

炸得超香脆同埋勁薄身,呢款係不自然地會令人有一種想繼續食既意欲🤤
🎈「溫」蔥燒牛舌 $32
蔥燒牛舌
個人幾喜歡食,牛舌燒得好爽口,最欣賞係佢配搭埋蔥粒👍🏻成個感覺好match!
🎈「溫」忌廉蟹肉餅 $26
月見博多地雞團子
炸蓮藕脆片
忌廉蟹肉餅
2022-05-02 183 浏览
最近試咗一間日式家庭料理餐廳🍴食物同價錢方面真係取勝。 裝潢同樣以木系簡約主題卡位都坐得舒服佢哋主打 「一汁多菜」可以自由組合米、主菜、冷盤、溫菜有好多選擇醬油蛋:日本國產米撈埋生雞蛋同醬油,好香蛋香味❤️紅酒汁煮牛肋條:牛肋條炆到好淋又入味,汁都非常正蟹膏蟹肉飯連埋wasabi一齊拌飯,有小小辣,蟹膏香味都好食松葉蟹沙律薯仔好好食雖然食唔到啲蟹肉不過我覺得勁香嘅薯仔沙律安格斯牛肉牛肉有啲韌太多筋蓮藕豚肉餅好香脆嘅蓮藕,入邊再食埋啲豚肉好爽口又有口感
最近試咗一間日式家庭料理餐廳🍴
食物同價錢方面真係取勝。
裝潢同樣以木系簡約主題卡位都坐得舒服
佢哋主打 「一汁多菜」可以自由組合
米、主菜、冷盤、溫菜有好多選擇

醬油蛋:日本國產米撈埋生雞蛋同醬油,好香蛋香味❤️

紅酒汁煮牛肋條:牛肋條炆到好淋又入味,汁都非常正

蟹膏蟹肉飯
連埋wasabi一齊拌飯,有小小辣,蟹膏香味都好食

松葉蟹沙律
薯仔好好食雖然食唔到啲蟹肉不過我覺得勁香嘅薯仔沙律

安格斯牛肉
牛肉有啲韌太多筋

蓮藕豚肉餅
好香脆嘅蓮藕,入邊再食埋啲豚肉好爽口又有口感
2022-05-01 131 浏览
不錯的和食店,食完總是覺得少了什麼,原來系個湯😂😂。中意佢可以完全自選中意食嘅野,從飯底到主食、冷食、溫食、甜食和飲品,均可以自選,細細碟好的色,雖然得一個胃,但系又樣樣都想試下,哩度就岩曬喇!▶️醬油蛋日本米白飯🍚($22),話說我覺得個醬油真系太鹹,唔知系未我錯覺🤔。▶️紅酒汁煮牛肋條🥩($48),甜甜地唔錯,啖啖肉之餘又配搭有蘿蔔,撈飯都可以👍🏻!▶️牛肉壽喜燒🥘($48),老公話哩個系所有食物裡面最好食,但系其實我覺得只系正常發揮😂。▶️帆立貝裙邊海藻沙律($26)▶️忌廉蟹肉餅($26)▶️杏仁豆腐($28)總結,超好食又唔係,不過細細碟都幾特別,一試無妨~😆題外話我覺得個服務好似一般般

▶️帆立貝裙邊海藻沙律($26)

▶️忌廉蟹肉餅($26)

▶️杏仁豆腐($28)

#紅磡 #米気 健康餐點,好味,又好夠飽#定食 叫咗#醬油蛋飯 #芝麻味噌涼瓜拌炸豆皮 #黑醋骨 每一樣都好好味,無味精,好住家菜feel😍😍😍另外仲叫咗#海苔醬飯 #汁煮鯖魚 #八爪魚沙律 再加多個#關東煮 蘿蔔好腍,又夠甜,夠入味🤤餐飲我同朋友都揀咗#米氣黑糖米水 清清地,甜甜地😋👣米気紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖味道: 8/10味精: 4/10價錢: 5/10環境: 8/10服務: 8/10#vinainhunghom #vinafood #maihei #japanesestylefood #soyedeggrice #blackvinegarsweetandsourpork #sesamemisobuttermelonwithtofusheet #sesamepasterice #braisedsaba #octopussalad #kokutoricewater #foodporn #foodie #hkfoodie #f4follow #f4f #likesforlike #l4l #l4likes
#紅磡 #米気 健康餐點,好味,又好夠飽

另外仲叫咗#海苔醬飯 #汁煮鯖魚 #八爪魚沙律

再加多個#關東煮 蘿蔔好腍,又夠甜,夠入味🤤

餐飲我同朋友都揀咗#米氣黑糖米水 清清地,甜甜地😋

👣米気
紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖

味道: 8/10
味精: 4/10
價錢: 5/10
環境: 8/10
服務: 8/10

黑糖米水,黑醋骨,芝麻涼瓜,蛋黃醬飯
海苔醬飯,八爪魚沙律,汁燒鯖魚,關東煮
貴坊間雙餸飯幾倍嘅日式三餸飯 米気推薦: 🍉🍉🍉 (3/5)                 味道: 🍉🍉🍉(3/5)  價錢: 🍉🍉 (2/5)                       打卡: 🍉🍉🍉 (3/5)  位置: 🍉🍉🍉🍉 (4/5)            回訪: 🍉🍉 (2/5)R2 醬油蛋飯 $22 + M2 紅酒汁煮牛肋條 $48 + C7 醬煮糖漬紅薯 $24 + W4 照燒肉燥蒟蒻絲 $22(連加一 $128)啲飯好濕,好似電飯煲整好啲飯唔焗一陣,一秒就打開拎出嚟食咁,再加埋醬油同蛋液,濕到食落好似會漿住個口個種質地,我&同行朋友都比較鐘意食乾少少嘅飯,所以碗飯食咗一半就無再食落去 (我個碗飯隻蛋嚟到爆咗,有啲傷心😥) 個牛肋條一開頭食係似咖哩牛腩,因為無乜酒味,連啲蘿蔔都唔太入味,食食吓見到我個盤有隻匙羹,求其用嚟攪幾吓試下,點知攪完再食就發覺啲紅酒味出哂嚟😂同攪之前食嘅味道係完全唔同😂酒香超突出,食入口嘅酒味亦都濃郁咗好多醬煮糖漬紅薯其實即係拔絲地瓜(無拔絲效果版),都算正常,蕃薯淋度適中,外層糖漿都唔會多到漿住個咀,唯一缺點就係芝麻太多,一食落口芝麻味
[香港/紅磡] 貴坊間雙餸飯幾倍嘅日式三餸飯 米気

(連加一 $128)

醬煮糖漬紅薯
照燒肉燥蒟蒻絲

醬煮糖漬紅薯其實即係拔絲地瓜(無拔絲效果版),都算正常,蕃薯淋度適中,外層糖漿都唔會多到漿住個咀,唯一缺點就係芝麻太多,一食落口芝麻味比糖漿味同蕃薯味都更突出,有啲可惜🙈

R2 醬油蛋飯 $22 + M1 豚軟骨煮 $45 + C2 松葉蟹薯仔沙律 $24 + W10 蔥燒牛舌 $32

(連加一 $135)

豚軟骨煮

松葉蟹薯仔沙律
蔥燒牛舌

豚軟骨煮唔算太入味,可能煮多半個鐘會更加好,不過肉質都幾嫩滑,一咬就撕得開👍但係我個人嚟講就覺得同芥末唔係好夾,唔明點解豬軟骨要配黃芥末😂開頭以為蔥燒牛舌係好似蔥燒雞肉串咁一嚿蔥一嚿肉,原來係將蔥油淋喺燒牛舌上面😂肉質偏硬,有少少似香口膠😂😂

後記
💟 有加一服務費
💟 5點幾行過無乜人排隊,諗住周圍行下先再去食,點知6點半番去已經要等30張枱😂大家如果想食就要自己預吓時間啦haha

📍 米気
地址:紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖
2022-01-26
2022-04-25 145 浏览
今日竟然見到晚飯都冇人排隊,仲有卡位,就即刻衝咗入去。今次叫咗兩款期間限定:麵豉豆腐同埋白汁三文魚。麵豉豆腐我覺得冇乜特別,兩件豆腐嘅口感有啲似臭豆腐嘅餡咁樣,係眼瞓嘅但個人覺得唔夠熱,所以減咗好多分。不過個三文魚就好好食,唔會有魚腥味,又唔會太硬,個白汁先係重點,勁想打包返屋企點麵包。另外試咗個柚子雞肉沙律,個人覺得沙律唔夠味,唔會再見。個秋葵我就覺得好好食,個醋夠酸,同埋秋葵唔會食到外身好多毛個牛舌都冇我上次午餐黎咁厚切,嗰邊仲有少少燒竉燶咗,不過上面嘅蔥蒜都仲係好夠味今次試埋佢個雪糕,超級好食!米味好濃,口感有少少煙韌,有啲似食緊土耳其雪糕,分量仲要好大!今餐食完真係超級飽最後想補充,呢度有幾個服務員嘅態度都唔係咁好,再加上其實只係食咗一個鐘,佢就已經不停想收我哋嘅嘢,但係好明顯地我哋都未食晒,佢就已經問可唔可以收,仲要問咗三次!我哋亦都有望吓出邊係咪大排長龍,但係其實係冇人等緊位
今日竟然見到晚飯都冇人排隊,仲有卡位,就即刻衝咗入去。

2022-04-22 121 浏览
#📍 米気 紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖🔸一汁多菜定食🍱 (按自己喜好組合) 醬油蛋飯 $22 牛肉壽喜燒 $48 松葉蟹薯仔沙律 $24 蔥燒牛舌 $32🍒點評時間午飯時間竟然唔多人 所以就入去試試啦☺️定食自己選擇 豐儉由人Maruko就貪心點得太多食唔哂😂每張枱都有熱水壺 唔怕飲哂水又冇人斟🍱壽喜燒醬汁甜甜地好好送飯牛肉就略嫌煮過火啦 食落去比較老🥗松葉蟹薯仔沙律好好食有滿滿嘅薯仔配埋椰菜絲食落去好fresh嘅感覺松葉蟹份量亦都適中👍🏻👅蔥燒牛舌都係煮得較老而且牛舌本身冇咩味但蔥燒醬汁就做得出色 救返牛舌🤣好味指數😋:⭐️⭐️⭐️抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐
#
📍 米気
紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖

🔸一汁多菜定食🍱 (按自己喜好組合)
醬油蛋飯 $22

好味指數😋:⭐️⭐️⭐️
抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️
服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️
環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

呢間位於黃埔嘅日式家庭料理餐廳 @maiheihk 裝修以木係簡約為主題,主打『一汁多菜』可以自由組合,啱唒想乜都試下嘅朋友仔,一次過滿足多個願望😂😂😂定食組合分為5️⃣個大主題:米、主菜、冷盤、温菜和甜品。我同男朋友分別揀咗以下幾款:🧡醬油蛋🥚飯 $22醬油醃漬嘅日本蛋味道濃郁,好啱拌飯👍🏻👍🏻👍🏻🧡蟹膏蟹肉飯 $38可能我連埋wasabi一齊拌飯,太辣了,亦都蓋過了蟹膏香味🧡牛肉壽喜燒 $48非常足料,但味道就一般🧡蕃茄味🍅噌豆腐漢堡$38睇賣相不太吸引,但味道有驚喜。蕃茄醬汁不會太酸,豆腐漢堡有口感👍🏻👍🏻👍🏻🧡鰹魚汁菠菜$18🧡牛油醬油煎安格斯牛柳$45牛柳比較厚身,有啲會比較韌,反而伴碟嘅炸蓮藕片勁出色🧡蔥燒厚切牛舌$32牛舌都係我平時食串燒必點嘅,厚薄適中,味道濃郁又唔會韌👍🏻👍🏻👍🏻

🧡醬油蛋🥚飯 $22
醬油醃漬嘅日本蛋味道濃郁,好啱拌飯👍🏻👍🏻👍🏻
🧡蟹膏蟹肉飯 $38
可能我連埋wasabi一齊拌飯,太辣了,亦都蓋過了蟹膏香味
🧡牛肉壽喜燒 $48
非常足料,但味道就一般
🧡蕃茄味🍅噌豆腐漢堡$38

🧡鰹魚汁菠菜$18
🧡牛油醬油煎安格斯牛柳$45
牛柳比較厚身,有啲會比較韌,反而伴碟嘅炸蓮藕片勁出色

🧡蔥燒厚切牛舌$32
  • 蕃茄味噌豆腐漢堡
  • 蔥燒厚切牛舌
  • 醬油蛋飯
2022-04-17 124 浏览
一個月後久違地外出,當然又要食吓日本野。講起日本料理似乎多數都係拉麵同魚生,但米氣就係日式嘅住家菜。多數我哋鍾意一人一個飯,再加啲小菜,選擇都幾多。明太子一直係我地最愛之一。少少辛辣非常惹味。中間紅酒汁煮牛肋條酒味唔重,牛肉夠軟屬,好適合送飯。牛油醬油煎牛柳香口且肉質唔老,炸蓮藕片十分香脆。苦瓜同茄子好入味。醬油金菇亦都係撈飯之選,唔油膩又好入口。豚軟骨煮都好入味,而且味道濃郁,貼心係有啲芥末支埋一邊,俾我地自己揀點幾多。薯仔沙律則係平凡嘅好味。明太子雞翼並無吝嗇明太子,不過如果釀埋入雞翼會仲正。最後叫返個米氣雪糕,居然真係米味嘅雪糕,而且更加似係雪巴嘅質地,配上脆脆米,口感豐富又唔膩。今餐好豐富,好鍾意呢種住家式嘅日式料理,特登入紅磡食都值得的。

明太子一直係我地最愛之一。少少辛辣非常惹味。

2022-04-09
午餐
  • 米気雪糕
  • 明太子雞翼
2022-04-16 79 浏览
今日星期六一點嚟到都竟然唔使等位可以直接入座!不過就冇哂卡位。一坐低就問職員今日有乜嘢期間限定款式,佢話近排都冇😅😅我今日冇乜胃口,所以淨係叫咗一個前菜,一個主食同一個溫菜。個限量發售嘅miso魚,我覺得肉身比較硬不過味道係唔錯嘅,八爪魚沙律我覺得未夠入味。三樣嘢我覺得最好食就係個牛舌,完全係我鍾意嘅口感,厚切之餘,上面嘅醬汁唔會太鹹!同朋友太耐冇見面,有太多話題傾,坐到職員話到咗用餐時間嘅上限,叫我哋去埋單。職員都好有禮貌,我哋都即刻快快手走人,出到去先見到原來外面排晒長龍

2022-04-16 59 浏览
最鐘意食嘢有好多款餸呢間和食店就滿足到我嘅三心兩意!每人叫2-3個配菜 就可以有6個餸涼拌茄子口味偏淡 清新開胃 唔錯唔錯壽喜燒好多料好正呀除咗牛肉仲有大冬菇溫泉蛋豆腐紫菜醬飯幾得別 東坡肉炆得好林 甜咸比例岩岩女涼拌金菇配飯又係開胃之選涼拌秋葵好新鮮 推介呢個!炸藕餅就麻麻地 唔脆同冇咩味值得一讚係鋪頭好乾淨日式食店乾淨好重要🤣嘢食唔會話好驚艷但係平平淡淡日式家常味道會令我想再試埋其他同埋可以解下日本鄉愁呀麻
最鐘意食嘢有好多款餸
呢間和食店就滿足到我嘅三心兩意!
每人叫2-3個配菜 就可以有6個餸

涼拌茄子口味偏淡 清新開胃 唔錯唔錯
壽喜燒好多料好正呀
除咗牛肉仲有大冬菇溫泉蛋豆腐
紫菜醬飯幾得別

東坡肉炆得好林 甜咸比例岩岩女
涼拌金菇配飯又係開胃之選
涼拌秋葵好新鮮 推介呢個!
炸藕餅就麻麻地 唔脆同冇咩味

值得一讚係鋪頭好乾淨