2022-06-18 111 浏览
日式家庭料理原來可以咁好食㗎!雖然咁多款式入面有一兩樣唔多滿意,但overall都不錯,會再訪(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)—主—月見博多地雞團子 | 8.5/10 最滿意嘅非你莫屬了!一粒有齊洋蔥,紫蘇,雞肉同雞軟骨,豐富嘅口感,和而不同嘅味道,200分!但未完,個生雞蛋先係重點,同煎烤過嘅雞肉丸配搭起上黎真係無得頂,會再訪有一半功勞都歸於佢蕃茄味噌口腐漢堡 | 4/10本身好期待,點知失了個望,漢堡質感太鬆散,夾多幾下就散開曬。(口味問題?) 個醬係主要敗筆位,食落覺得蕃茄同味噌都幾唔夾,食唔出味噌但同時蕃茄味都失失地蹤,淨係覺得好甜ಥ_ಥ texture-wise 同flavour-wise都令我失望呀嗚嗚西京燒銀鱈魚 | 3/10貴夾唔抵之選…雖然知道銀鱈魚不嬲都唔平,但呢次真係太細塊啦(汗)另外個魚都出出地事,理應焦香脆身嘅魚皮一啲都唔香口,偏腍身。魚肉本身唔夠肥,無平時銀鱈魚個種爆炸性油香—冷—羊栖葉伴枝豆 | 8/10 調味一流,超級好送飯,啲羊栖葉(唔知係乜東東但好食)口感半爽脆,加埋啲毛豆意外地匹配喎海苔醋秋葵 | 8/10私心秋葵嘅版主大推呢款小碟!因為個汁酸酸地,有啲似柚子醋

—主—

月見博多地雞團子 | 8.5/10

蕃茄味噌口腐漢堡 | 4/10

西京燒銀鱈魚 | 3/10

—冷—

羊栖葉伴枝豆 | 8/10

海苔醋秋葵 | 8/10
私心秋葵嘅版主大推呢款小碟!因為個汁酸酸地,有啲似柚子醋/餃子醋,配埋滑潺潺嘅秋葵,成件事超級開胃!平時唔係好食飯嘅版主,竟然可以淨係用佢係5分鐘入清左半碗飯!

—温—

明太子雞翼|7/10
俾得幾足嘅明太子,大大pat放係炸到香脆嘅雞翼上面,夾埋一齊食中和咗明太子嘅鹹,帶出個魚子香!雞翼係去咗骨,中間有啲stuffings,但食唔出係乜添(⊙_⊙)

蔥燒牛舌|6.5/10
牛舌薄身爽口,唔係牛舌芯個種肥厚口感,但都好好食!個蔥油幾香,帶啲酸甜可以去除油膩感,加分!

關東煮|5/10
味道不過不失,但竟然增廣見聞!對於日食見識淺薄嘅版主今次先知原來關東煮會配mustard!!上枱個下覺得奇怪,但食落都幾襯喎原來

忌廉蟹肉餅|4/10
蟹肉存在感太低,個忌廉又膩又甜,唔太好食,不過可能都關個人口味事?本身對於croquette唔感興趣,諗住試下改觀但今次就fail了

—甜—
蜜柑白玉|7/10
有抹茶凍,寒天,白玉,紅豆泥同柑仔蜜餞,用黑蜜做base,普通但好食嘅

杏仁豆腐 |8/10
口感有嘅似鮮草(^.^)有啲煙韌彈牙!杏仁味好出,啱曬啲杏仁控aka me,但本身受唔到杏仁味嘅朋友仔就一定要避開啦!個汁係芒果味,好出奇地夾呀呢個

• 明太子雞翼
  • 羊栖葉伴枝豆
  • 海苔醋秋葵
2022-06-07 290 浏览
最鍾意呢種影式嘅料理。有好多款食物可以揀,而且每款份量也不算太大,同人哋食總有可以選擇到佢食物。今次已經係大概第七八次嚟到呢一間。大部份嘅料理都已經試過,我最推介今日叫嘅南蠻炸雞😋😋😋😋和風茄子😋😋😋😋明太子飯😋😋😋😋布甸 😋😋😋😋另外之前試過:醬油蛋飯😋😋😋😋😋燉牛肉😋😋關東煮😋雞翼😋😋雖然佢哋都未到我心目中最高分嘅五個😋,但同一盤食物裏面全部都有 😋😋😋😋,係好難得嘅事。推介!不枉我平時放假特登打的過嚟食佢哋嘅飯。食完仲可以去附近一間我喜愛嘅咖啡店飲啡。人生樂事。

南蠻炸雞😋😋😋😋

• 南蠻炸雞
  • 醬油蛋飯
  • 和風茄子
2022-06-06 196 浏览
前排嚟黃埔探FD咁佢介紹我嚟呢間食話以家係黃埔好hit夜晚嚟食都排咗陣隊先入到日系裝潢,坐落都幾舒服佢有個建議組合嘅,米+主+冷+溫,另外追加湯及漬物就+$8我地都就跟住個組合每款叫一樣,擺盤嚟講都幾精緻吸引漬物每樣俾兩細條,味道一般,湯都係普通麵豉湯份量都唔係話特別多,比較好食嘅推介蟹膏蟹肉飯同炸池魚,池魚炸得幾酥香極唔推介嘅蕃茄味噌豆腐漢堡(素食)佢真係整得唔好食醬油蛋飯都係普普通通,細碗白飯加粒蛋成廿幾蚊柚子胡椒雞肉沙律都係食唔出咩味,醬汁又少米:醬油蛋飯 $22蟹膏蟹肉飯 $38主:蕃茄味噌豆腐漢堡 $38素食月見博多地雞團子 $46冷:柚子胡椒雞肉沙律 $26明太子鮭魚蓮藕沙律 $28溫:炸池魚 $38蓮藕豚肉餅 $32飲品:乳酸燒酎 $38白桃燒酎 $38收埋加一服務費都差唔多2舊水一個人,真心覺得唔抵又唔係好好食
前排嚟黃埔探FD咁佢介紹我嚟呢間食話以家係黃埔好hit
夜晚嚟食都排咗陣隊先入到
日系裝潢,坐落都幾舒服

佢有個建議組合嘅,米+主+冷+溫,另外追加湯及漬物就+$8
我地都就跟住個組合每款叫一樣,擺盤嚟講都幾精緻吸引

漬物每樣俾兩細條,味道一般,湯都係普通麵豉湯

極唔推介嘅蕃茄味噌豆腐漢堡(素食)佢真係整得唔好食
醬油蛋飯都係普普通通,細碗白飯加粒蛋成廿幾蚊
柚子胡椒雞肉沙律都係食唔出咩味,醬汁又少

米:

乳酸燒酎 $38
白桃燒酎 $38

2022-05-02
2022-06-06 413 浏览
-{黃埔日式料理🍝}成日都經過但第一次試😂😂😂終於食倒個lunch set😌🤤紅酒汁煮牛肋條🤤 ($78)紅酒味好香🥳牛肋條有咬口得黎唔硬 耐且有牛香😛特別鐘意燉淋左嘅蘿蔔☺️沾滿曬紅酒汁好入味🤓👖褲評: 8/10🤤豚軟骨煮🤤 ($76)好腍身嘅豬軟骨🥳大概有4至5嚿 份量好足😋加埋醬油蘿蔔又係好入味😙👖褲評: 7.8/10🤤南蠻炸雞🤤 ($75)沙律醬配炸雞 都幾多汁😉👖褲評: 7.5/10冷盤: 和風茄子: 醃醬配茄子 唔辣嘅🤣份量好多食極都有咁😂😂海苔醋秋葵: 都食得出有少少醋味 食落好fresh嘅感覺☺️八爪魚沙律: 八爪魚粒都好多 好有咬口👀追加: 茶碗蒸: 可以一試😍入面都好足料!有蝦粒同菇 仲有一細嚿嘅鰻魚係面😋總括嚟講食物質素唔錯☺️但定價進取啲 試一次就ok!性價比: 7/10服務: 8/10環境: 8/10🚩 米気 🚩地址: 紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G32號舖 #fuudjai #fuudjai日本菜 #fuudjai黃埔 #fuudjai紅磡
{黃埔日式料理🍝}
成日都經過但第一次試😂😂😂終於食倒個lunch set😌

🤤紅酒汁煮牛肋條🤤 ($78)

👖褲評: 8/10

🤤豚軟骨煮🤤 ($76)

👖褲評: 7.8/10

🤤南蠻炸雞🤤 ($75)
沙律醬配炸雞 都幾多汁😉

👖褲評: 7.5/10

冷盤:
和風茄子: 醃醬配茄子 唔辣嘅🤣份量好多食極都有咁😂😂
八爪魚沙律: 八爪魚粒都好多 好有咬口👀

追加:

總括嚟講食物質素唔錯☺️但定價進取啲 試一次就ok!

性價比: 7/10

豚軟骨煮
紅酒汁煮牛肋條
  • 南蠻炸雞
2022-06-05 163 浏览
I have lived in Japan for abit…all the food are very normal daily jap food… however the price is quite overpriced also the service and operations seems very messy. would recommend others.lastly ordered two alcoholic beverage… the drink has minimal alc content… to the point i cannot taste the alcohol at all… but cost was $42/pc!

2022-06-05
2022-06-03 108 浏览
呢間日本餐廳喺黃埔都頗受歡迎長期都會見到有堆人等緊位~今次終於輪到小妹試啦❤️坐位唔算太多,所以坐得都幾舒服食物方面主打日本家庭料理😛以米+主+冷+溫嘅自由組合形式落單🍚 日本國產米 (米)$15米香十足,黏度適中~🥚 醬油蛋(米) $18 醬油撈蛋飯係絕配!🤤🍲 牛肉壽喜燒(主)$48迷你版嘅壽喜燒好得意!配料都幾齊全,有牛肉🐮菇,豆腐,蔬菜同溫泉蛋份量合理,醬汁唔夠濃郁😖而且整體唔夠熱,有點而失望🍗 南蠻炸雞(主)$42雞有三大塊,肉質好嫩滑😗而且炸粉唔算好厚,食落去都幾juicy~另外面頭𣺉咗啲沙律醬同洋蔥粒,推介!🥘 關東煮(溫)$28整體味道偏淡,而且食材都一般唯有用芥末去調味,唔建議試😞🫔 忌廉蟹肉餅(溫)$26外皮炸到好香脆!夠熱😜忌廉味算重,但食唔到蟹味 T.T⭐️ CP值:🐘🐘.5⭐️ 打卡able:🐘🐘🐘🐘⭐️ 舒適度:🐘🐘🐘.5⭐️ 再食指數:🐘🐘.5(5 星為滿分)
呢間日本餐廳喺黃埔都頗受歡迎
長期都會見到有堆人等緊位~
今次終於輪到小妹試啦❤️
坐位唔算太多,所以坐得都幾舒服
食物方面主打日本家庭料理😛
以米+主+冷+溫嘅自由組合形式落單

🍚 日本國產米 (米)$15
米香十足,黏度適中~

🥚 醬油蛋(米) $18
醬油撈蛋飯係絕配!🤤

🍲 牛肉壽喜燒(主)$48
迷你版嘅壽喜燒好得意!
配料都幾齊全,有牛肉🐮
菇,豆腐,蔬菜同溫泉蛋
份量合理,醬汁唔夠濃郁😖
而且整體唔夠熱,有點而失望

🍗 南蠻炸雞(主)$42
雞有三大塊,肉質好嫩滑😗
而且炸粉唔算好厚,食落去都幾juicy~
另外面頭𣺉咗啲沙律醬同洋蔥粒,推介!

🥘 關東煮(溫)$28
整體味道偏淡,而且食材都一般
唯有用芥末去調味,唔建議試😞

🫔 忌廉蟹肉餅(溫)$26
外皮炸到好香脆!夠熱😜
忌廉味算重,但食唔到蟹味 T.T

⭐️ CP值:🐘🐘.5
⭐️ 打卡able:🐘🐘🐘🐘
⭐️ 舒適度:🐘🐘🐘.5
⭐️ 再食指數:🐘🐘.5
(5 星為滿分)
2022-05-31 122 浏览
長期都係排緊隊嘅一間,之前已經食過,但係印象中應該係無出過文🫣本身以為呢次夜晚六點到可以避過人龍,點知都係排左九個字🤯款式多到眼花撩亂,店家建議組合係米+主+冷+溫,不過豐儉由人,我照叫返自己鍾意嘅就算,所以個分一定唔會差得去邊🙈但要留意返佢有啲款式都一般般,譬如牛肉壽喜燒既牛都幾嚡🫢▪️ 米 - 日本國產米(7/10)💲15偏濕同黏少少既日本米,無咩特別🤪▪️ 主 - 紅酒汁煮牛肋條(7.5/10)💲48紅酒香氣突出,牛肋條軟腍,加上紅蘿蔔、蘑菇等,全部都好入味,單食會微鹹,但係個汁撈飯食一流😍▪️ 主 - 月見博多地雞團子 (8/10)💲46面頭有隻生雞蛋,食落外層帶點焦脆,除左有免治雞肉,仲有帶點爽脆既雞軟骨,又有洋蔥既甜味,加上醬油感覺好幸福🥚▪️ 溫 - 忌廉蟹肉餅(7.5/10)💲26外皮薄脆,咬開係滿滿忌廉,Creamy得黎味道好濃,反而唔係好覺蟹肉,配上芥末醬,不過尾段比較膩,有人一齊Share會好啲😚▪️ 溫 - 蔥燒牛舌 (7.5/10)💲32本身一向都係鍾意厚牛舌,難得地我會叫呢度嘅薄牛舌👻但都帶返個頭盔先,呢道質素比較飄忽,有試過煮得太老略韌🤯但係呢次火位恰到好處,口感夠

▪️ 米 - 日本國產米(7/10)💲15

偏濕同黏少少既日本米,無咩特別🤪

▪️ 主 - 紅酒汁煮牛肋條(7.5/10)💲48

▪️ 主 - 月見博多地雞團子 (8/10)💲46

▪️ 溫 - 忌廉蟹肉餅(7.5/10)💲26

▪️ 溫 - 蔥燒牛舌 (7.5/10)💲32

本身一向都係鍾意厚牛舌,難得地我會叫呢度嘅薄牛舌👻但都帶返個頭盔先,呢道質素比較飄忽,有試過煮得太老略韌🤯但係呢次火位恰到好處,口感夠嫩,連同面頭既蔥油一齊食唔錯🐮

🔎 整體評分(7.5/10)
2022-05-31 87 浏览
依間餐廳bookmark左好耐🤔週末2點幾3點黎都要排隊😂果然係人氣小店❣️🍚醬油蛋飯 $22 蟹膏蟹肉飯 $38見人人都嗌醬油蛋😆碗飯上枱熱辣辣配埋日本蛋撈埋好正👍蟹肉唔好睇佢份量好少,d蟹膏超濃郁勁配飯🤣🍲南蠻炸雞$42 紅酒汁煮牛肋條 $48炸雞都幾脆😋加埋啲汁好夾。不過有生洋蔥,食完個口🤭牛肋條煮得好淋,而且紅酒味都好濃🥰🥗松葉蟹薯仔沙律 $24 🍳明太子厚燒蛋 $28相對而言依2款小菜就比較普通😳薯仔沙律太多青瓜片搶左啲味道😂厚燒蛋就太細份😹味道又唔值依個價🤥

🍚醬油蛋飯 $22 蟹膏蟹肉飯 $38

🍲南蠻炸雞$42 紅酒汁煮牛肋條 $48

🥗松葉蟹薯仔沙律 $24 🍳明太子厚燒蛋 $28

2022-05-30 64 浏览
呢一間喺黃埔嘅日式家庭料理cafe 長期都有好多人喺門口排隊!!個人就覺得個味道係唔錯 打卡環境都好靚 不過價錢就真係偏貴咗少少🤏推介佢個月見博多地雞團子 個外皮煎到好香脆 入面就係雞肉再撈左啲雞軟骨 所以食落好有咬口!再配埋面頭個生雞蛋🥚一齊食 口感好豐富!
次次搭車經過呢間餐廳都見到有唔少人喺門口排隊 今日終於去咗食𝐥𝐮~假日黎到大概等咗𝟐𝟎分鐘就有位 餐牌既選擇有好多 可以自己喺米、主、冷、溫既菜式裏面揀自己鍾意食既 所以鍾意點配搭都得 兩個人黎仲可以𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞多幾款菜式添 幾好幾好ヽ(´∀`●)ノ建議定食組合:米+主+冷+溫 ✿ 明太子 $𝟐𝟐✿ 牛肉壽喜燒 $𝟒𝟖✿ 月見博多地雞團子 $𝟒𝟔✿ 牛油醬油煎安格斯牛柳 $𝟒𝟓✿ 蔥燒牛舌 $𝟑𝟐✿ 明太子雞翼 $𝟑𝟖✿ 鰹魚汁菠菜 $𝟏𝟖最出色既一定係月見博多地雞團子!! 雞肉團子既外皮煎到微微香脆 入面混合咗啲雞軟骨 食落好有咬口撈埋上面既生蛋黃一齊食 入口更加滑溜👅牛舌都係要叫既!! 有五大塊 燒得啱啱好 入面仲好嫩滑唔會靭配埋上面既蔥粒一齊食都幾香口🧅最後鐘意食明太子既朋友仔 要嗌明太子雞翼試下呀一黎到見到啲雞翼煎到金黃色已經幾期待雞翼面頭仲舖咗少少明太子醬一咬落去裏面都釀咗好多明太子 餡料好豐富(⁎˃ᴗ˂⁎) 整體黎講呢餐好滿意喔 每道菜都唔錯 有啲仲幾有驚喜唔係嗰啲淨係for打卡但係啲野好睇唔好食既cafe黎好似都幾多人推介佢個米気雪糕🍚🍦我呢日去到話已經賣唒

建議定食組合:米+主+冷+溫

✿ [米] 明太子 $𝟐𝟐
✿ [主] 牛肉壽喜燒 $𝟒𝟖
✿ [主] 月見博多地雞團子 $𝟒𝟔
✿ [溫] 牛油醬油煎安格斯牛柳 $𝟒𝟓
✿ [溫] 蔥燒牛舌 $𝟑𝟐
✿ [溫] 明太子雞翼 $𝟑𝟖
✿ [冷] 鰹魚汁菠菜 $𝟏𝟖

最出色既一定係月見博多地雞團子!!
雞肉團子既外皮煎到微微香脆
入面混合咗啲雞軟骨 食落好有咬口
撈埋上面既生蛋黃一齊食 入口更加滑溜👅

牛舌都係要叫既!!
有五大塊 燒得啱啱好 入面仲好嫩滑唔會靭
配埋上面既蔥粒一齊食都幾香口🧅

最後鐘意食明太子既朋友仔 要嗌明太子雞翼試下呀
一黎到見到啲雞翼煎到金黃色已經幾期待
雞翼面頭仲舖咗少少明太子醬
一咬落去裏面都釀咗好多明太子 餡料好豐富(⁎˃ᴗ˂⁎)

整體黎講呢餐好滿意喔 每道菜都唔錯 有啲仲幾有驚喜
唔係嗰啲淨係for打卡但係啲野好睇唔好食既cafe黎
好似都幾多人推介佢個米気雪糕🍚🍦
我呢日去到話已經賣唒 下次再黎試下先~
  • 蔥燒牛舌
  • 明太子雞翼
2022-05-25 113 浏览
呢一間餐廳係黃埔勁熱門,一於走去試下。當日平日下午6點45分到步拎2人飛,但都已經好多人排隊,我地等到7點45分先入到去,勁誇張。入面間隔其實都ok,好有日式feel,侍應態度還好,可能因為太忙。咁佢點餐都係一人一張form,填番米冷主溫4個種類既食物。我點左最多人叫既生雞蛋飯,其實真係一般般😂😂😂,日本機場食既生雞蛋飯好食好多,會令你更集中蛋飯呢樣野。呢到既蛋飯只會令你覺得有d汁既飯。主菜要左西京燒同雞肉球,條魚燒得唔錯,幾嫩口而且香,可以一試。反正雞肉球似肉餅,冇咩特色。冷叫左茄子同同煎蓮藕片。如果鐘意食蓮藕咁一定要叫,係幾重蓮藕味。溫叫左薯餅,好creamy! 值得一讚。最後仲叫左杯梅子酒飲。 埋單每日2百,但要排咁耐隊就不了。
呢一間餐廳係黃埔勁熱門,一於走去試下。

咁佢點餐都係一人一張form,填番米冷主溫4個種類既食物。

溫叫左薯餅,好creamy! 值得一讚。

最後仲叫左杯梅子酒飲。 埋單每日2百,但要排咁耐隊就不了。
講話要3人UP先可以坐卡位但都見有2人入左座疫情想坐鬆少少都唔得係要迫哂D人一邊(已經係非繁忙時段,我地入座後食到一半先入多1-2枱客)落單個STAFF出聲一定要分開一個一個叫SET唔可以兩個SET一齊叫一定要跟佢個套㗎食完爭甜品未到追個STAFF被人話返轉頭收餐具嗰陣應該主動同佢講仲有甜品未上講到我地有責任要提佢咁「其實我唔知你地規舉呀!」仲要同我講返多數客人都係咁做我做客坐低食飯仲要督促你做嘢呀?我唔自己走去收銀嗰度撳機落單?等甜品期間佢仲大大力係我地隔離枱放瞹水壺呯呯聲又要同其他STAFF講做到死死下態度無禮兼不專業呢度規矩真係好多一定要跟佢哋STAFF嗰套🫠好鍾意講唔得好鍾意同你講應該點做真係會食到你谷氣

講話要3人UP先可以坐卡位但都見有2人入左座
疫情想坐鬆少少都唔得係要迫哂D人一邊
(已經係非繁忙時段,我地入座後食到一半先入多1-2枱客)

一定要跟佢個套㗎

食完爭甜品未到追個STAFF
被人話返轉頭收餐具嗰陣應該主動同佢講仲有甜品未上
講到我地有責任要提佢咁
「其實我唔知你地規舉呀!」
仲要同我講返多數客人都係咁做
我做客坐低食飯仲要督促你做嘢呀?
我唔自己走去收銀嗰度撳機落單?

甜品期間

一定要跟佢哋STAFF嗰套🫠
好鍾意講唔得
好鍾意同你講應該點做
真係會食到你谷氣

人気食店🌟之前經過見到人龍放棄咗 趁住入紅磡要食返😛12點半的午餐時間ᴡᴀʟᴋ ɪɴ就可以了 成功細枱轉了卡位 坐得舒服好多! 餐牌好清晰 提供定食建議組合主打一汁多菜1️⃣米+2️⃣主+3️⃣冷+4️⃣溫可另外追加湯品/漬物/甜品 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✨米醬油蛋 $𝟸𝟸 | 明太子 $𝟸𝟸:粒粒珍珠米 滿滿飯香 名副其實🍚用上醬油醃製嘅日本🥚 撈飯食一級棒😻明太子都係大愛 不過醬油蛋略勝一籌! ✨主牛肉壽喜燒 $𝟺𝟾 | 月見博多地雞團丸子 $𝟺𝟼:雖然係迷你壽喜燒 不過好足料 味道不過不失 雞團丸子有生雞蛋係面 外皮係用麵粉炸成的 入面有洋蔥🧅香口之作 ✨冷八爪魚🐙沙律 $𝟸𝟼 | 柚子胡椒雞肉沙律 $𝟸𝟼:2個都好食 八爪魚好大粒有咬口 柚子雞沙律味道就太重 柚子醋落得太多 ✨溫蓮藕豚肉餅 $𝟹𝟸 | 牛油醬油煎安格斯牛柳 $𝟺𝟻:蓮藕入面釀咗豚肉 口感幾豐富 3塊分量剛好 牛柳正常 反而幾鍾意食伴碟的炸蓮藕 薄片好消吃🤣 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 餐廳提供熱麥茶 收費係以每項小菜計算 我哋ᴏɴ ᴛᴏᴘ無再加飲品/其他嘢食都已經好滿足 人均~💲
人気食店🌟之前經過見到
人龍放棄咗 趁住入紅磡要
食返😛12點半的午餐時間
ᴡᴀʟᴋ ɪɴ就可以了 成功細枱
轉了卡位 坐得舒服好多!

餐牌好清晰 提供定食

柚子胡椒雞肉沙律
蓮藕豚肉餅
八爪魚🐙沙律
  • 八爪魚沙律
必試醬油蛋拌飯🥚·焦糖布丁🍮最近成日都係IG出現嘅米氣 @maiheihk 之前咁岩有時間就去左試 平日18:30到大約等左30分鐘 米🍚醬油蛋 $22珍珠米好味😋 配埋日本醬油蛋撈埋一齊就可以一啖接一啖咁食 海苔醬 $17呢個味道普通 不過唔算好好味 鹹鹹地似撈紫菜咁~主🧆蕃茄味噌豆腐漢堡🥬 $36雖然佢叫豆腐漢堡 不過我食唔到豆腐 全舊野好乾 似食緊乾芋頭mix唔同嘅蔬菜 主要靠個蕃茄汁 但個蕃茄汁又麻麻地 所以一般 月見博多地雞團子 $46佢個名同個樣都好勁 不過味道就中上 一般般啦~個雞肉好實冇肉汁 都係要靠個汁 不過今次個汁加隻蛋搭救 所以還可以~😜冷❄️八爪魚法律 $26 呢個唔錯~八爪魚唔會好韌!食落有芥末嘅味道 而且份量比想像中多🤣和風茄子 $17全場MVP 可能係性價比取勝?食落係照燒汁茄子🍆夠味夠香 茄子份量都多~溫🍢關東煮 $28除咗白蘿蔔夠份味多汁之外 其他都好一般🥹 同埋碗野唔夠熱甜 🍮焦糖布丁 $26焦糖似係現成焦糖漿 好黏好甜個種 布丁夠蛋香 滑都算ok! 成個其實有啲似焦糖燉蛋~ 上面舊cream 有少少多餘 +$8 味噌湯+漬物麻麻地 如果鍾意飲湯先叫
必試醬油蛋拌飯🥚·焦糖布丁🍮

米🍚
醬油蛋 $22
珍珠米好味😋 配埋日本醬油蛋撈埋一齊就可以一啖接一啖咁食
海苔醬 $17
呢個味道普通 不過唔算好好味 鹹鹹地似撈紫菜咁~

主🧆

甜 🍮
焦糖布丁 $26

+$8 味噌湯+漬物
麻麻地 如果鍾意飲湯先叫啦

Overall 就係好一般 打卡ok 食物normal 🥹 同埋佢環境靚但坐得好迫 + 成個場好嘈 時間又緊迫咁食
二訪有啲失望 推薦及不推薦食物表.冇幾耐之前食過一次米気,覺得佢好高質,上次篇Review仲對佢盛讚,所以唔夠一個月又再食多次,但發現原來最好食嘅野係第一次食晒🙈今篇記錄番上次冇食到嘅食物,同埋會講番有咩食物推薦及不推薦😋.上篇講過嘅就唔打description,有興趣可以係 #fibee_米気 睇番🫶🏻………………………………..✖️以下為不推薦食物✖️. 明太子 $22(5/10)覺得咸同苦咗少少. 豚軟骨煮 $45(2.5/10)男朋友同我都覺得啲豬肉韌到好似煲湯豬肉咁😹. 蕃茄味噌豆腐漠堡 $38(2.5/10)覺得個味增豆腐漢堡好好食,可惜個蕃茄汁好奇怪🥲好想走咗個汁去只要個豆腐漢堡.▪️另外聽朋友講佢好多牛嘅菜式(除紅酒牛肋條)都麻麻地,大家可考慮下叫唔叫🙈………………………………..❤️以下為推薦食物❤️. 奶油菠菜鮭魚 $48(7.5/10)雖然佢嘅真實賣相同照片有出入,但味道確實唔錯,唔知之後會唔會變成非期間限定食物呢😋. 紅酒汁煮牛肋條 $48 (8/10) 月見博多地雞團子 $46 (9/10) 松葉蟹薯仔沙律 $24 (7.5/10) 炸蓮藕脆片 $18 (8/10) 忌
二訪有啲失望 推薦及不推薦食物表
✖️以下為不推薦食物✖️
[米] 明太子 $22(5/10)

覺得咸同苦咗少少
[主] 豚軟骨煮 $45(2.5/10)

男朋友同我都覺得啲豬肉韌到好似煲湯豬肉咁😹
[主] 蕃茄味噌豆腐漠堡 $38(2.5/10)

❤️以下為推薦食物❤️
[限定] 奶油菠菜鮭魚 $48(7.5/10)

[主] 紅酒汁煮牛肋條 $48 (8/10)
[主] 月見博多地雞團子 $46 (9/10)

[冷] 松葉蟹薯仔沙律 $24 (7.5/10)
[溫] 炸蓮藕脆片 $18 (8/10)
[溫] 忌廉蟹肉餅 $26 (8/10)
⭕️以下為可點可不點食物⭕️
[主] 南蠻炸雞 $42 (7/10)
[冷] 八爪魚沙律 $26 (6.5/10)
[冷] 醬煮糖潰紅薯 $24 (7/10)
[米] 醬油蛋 $22 (7/10)
[冷] 鏗魚汁菠菜 $18 (6.5/10)
[冷] 柚子胡椒雞肉沙律 $26(6.5/10)

[冷] 帆立貝裙邊海澡沙律 $26(7/10)

……………………………….
雖然食物好壞參半,二訪有啲失望,但因為佢可以自選嘅關係,只要揀晒好食嘅就唔會中伏✨座位亦夠舒服,價錢唔貴,所以我有機會都係會再去食佢😋

午餐
  • 紅酒汁煮牛肋條