2022-06-18
日式家庭料理原來可以咁好食㗎!雖然咁多款式入面有一兩樣唔多滿意,但overall都不錯,會再訪(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)—主—月見博多地雞團子 | 8.5/10 最滿意嘅非你莫屬了!一粒有齊洋蔥,紫蘇,雞肉同雞軟骨,豐富嘅口感,和而不同嘅味道,200分!但未完,個生雞蛋先係重點,同煎烤過嘅雞肉丸配搭起上黎真係無得頂,會再訪有一半功勞都歸於佢蕃茄味噌口腐漢堡 | 4/10本身好期待,點知失了個望,漢堡質感太鬆散,夾多幾下就散開曬。(口味問題?) 個醬係主要敗筆位,食落覺得蕃茄同味噌都幾唔夾,食唔出味噌但同時蕃茄味都失失地蹤,淨係覺得好甜ಥ_ಥ texture-wise 同flavour-wise都令我失望呀嗚嗚西京燒銀鱈魚 | 3/10貴夾唔抵之選…雖然知道銀鱈魚不嬲都唔平,但呢次真係太細塊啦(汗)另外個魚都出出地事,理應焦香脆身嘅魚皮一啲都唔香口,偏腍身。魚肉本身唔夠肥,無平時銀鱈魚個種爆炸性油香—冷—羊栖葉伴枝豆 | 8/10 調味一流,超級好送飯,啲羊栖葉(唔知係乜東東但好食)口感半爽脆,加埋啲毛豆意外地匹配喎海苔醋秋葵 | 8/10私心秋葵嘅版主大推呢款小碟!因為個汁酸酸地,有啲似柚子醋
—主—
月見博多地雞團子 | 8.5/10
蕃茄味噌口腐漢堡 | 4/10
西京燒銀鱈魚 | 3/10
—冷—
羊栖葉伴枝豆 | 8/10
海苔醋秋葵 | 8/10
私心秋葵嘅版主大推呢款小碟!因為個汁酸酸地,有啲似柚子醋/餃子醋,配埋滑潺潺嘅秋葵,成件事超級開胃!平時唔係好食飯嘅版主,竟然可以淨係用佢係5分鐘入清左半碗飯!
—温—
明太子雞翼|7/10
俾得幾足嘅明太子,大大pat放係炸到香脆嘅雞翼上面,夾埋一齊食中和咗明太子嘅鹹,帶出個魚子香!雞翼係去咗骨,中間有啲stuffings,但食唔出係乜添(⊙_⊙)
蔥燒牛舌|6.5/10
牛舌薄身爽口,唔係牛舌芯個種肥厚口感,但都好好食!個蔥油幾香,帶啲酸甜可以去除油膩感,加分!
關東煮|5/10
味道不過不失,但竟然增廣見聞!對於日食見識淺薄嘅版主今次先知原來關東煮會配mustard!!上枱個下覺得奇怪,但食落都幾襯喎原來
忌廉蟹肉餅|4/10
蟹肉存在感太低,個忌廉又膩又甜,唔太好食,不過可能都關個人口味事?本身對於croquette唔感興趣,諗住試下改觀但今次就fail了
—甜—
蜜柑白玉|7/10
有抹茶凍,寒天,白玉,紅豆泥同柑仔蜜餞,用黑蜜做base,普通但好食嘅
杏仁豆腐 |8/10
口感有嘅似鮮草(^.^)有啲煙韌彈牙!杏仁味好出,啱曬啲杏仁控aka me,但本身受唔到杏仁味嘅朋友仔就一定要避開啦!個汁係芒果味,好出奇地夾呀呢個