築間幸福鍋物

JHUJIAN hotpot
2024-09-05 1687 浏览
之前係台灣食過,係好食既,見佢開到黎香港都想試下。🤗🤗🤗不過可能人租金同人工問題,湯底嘅味道同台灣完全冇得比,🙄不過勝在叫佢加湯就真係加湯,唔係加清水。個人推薦招牌石頭湯同胡椒豬肚湯!🤘🏻🤘🏻肉類方面都係普通野同埋唔係任食,香港店冇咗濕式熟成同老饕牛肉呢兩樣,得返d和牛、霜降、牛小排,份量比較少,我係女性我都要加大份肉先夠飽。總結:我會去返台灣食囉,因為食過濕式熟成同埋老饕牛肉真係返唔到轉頭!
之前係台灣食過,係好食既,見佢開到黎香港都想試下。🤗🤗🤗
2024-09-01 1597 浏览
之前係台灣forum都聽過呢間,點諗到會開黎香港。香港一般常見嘅邊爐一係任食,一係散叫。呢到個叫法就好似一個set,有齊肉類、任食自助吧、主食、飲品同甜品。一去到感覺似去左台灣,店員用台妹溫柔腔講解。餐廳環境行日式簡約風,有種café感,幾舒服。平日個lunch set好抵,但社畜只能weekend去食,價錢就取決於揀咩肉。湯底分別揀左石頭湯同老佛爺,前者有好多魷魚乾,似潮汕風味,非常香;老佛爺就係藥膳,屬於入門級嘅藥膳,有香味但無藥材嘅苦。肉類揀左伊比利豬同霜降牛肉眼 。份量都唔少,但有個台灣火鍋常見嘅通病就係切得比較薄。相比之下我鍾意食豬多啲,有啲咬口。出面個自助吧有好多款,連醬汁都有啲特別嘅選擇。醬汁特別啲就有香醋醬,同埋洋蔥粒 。蔬菜方面擺得好整齊企理,竟然有莧菜揀 。其他配料嗰啲特別少少就係蛋餃、豬血糕、甜不辣 ,仲有自己任畢嘅豬肉滑同埋蝦滑 。香港打邊爐多數都係食完唔夠飽再加個烏冬,呢度套餐包埋主食,最特別係蟹膏飯,單食味道唔錯,但同打邊爐有少少唔夾,建議都係揀返烏冬或者王子麵 。飲品出奇地出色,叫咗奶茶同埋鳳梨冰茶,都有出面手搖店嘅質素 。食完仲有一客甜品,推薦焦糖燉蛋
之前係台灣forum都聽過呢間,點諗到會開黎香港。

食完仲有一客甜品,推薦焦糖燉蛋 。

單睇weekend個價錢吸引力就唔係咁大,如果平日食lunch就非常之抵啦,畢竟還原到台灣風味,特別係湯底選擇同風味試 。
2024-09-01 1310 浏览
旺角新開嗰間台式邊爐,環境系木系裝修,坐得舒舒服服。平日lunch set性價比超高,八十幾蚊就有交易,豬扒雞腿任你揀!我試咗佢嘅海陸總匯鍋配板腱牛,板腱牛肉質超正,夠大件夾得起。海鮮方面,鮮鱸、龍躉、三文魚,仲有新鲜噶嘅蝦同蜆。仲有自助吧,蛋餃正宗台灣風味,墨魚蝦膠滿滿真材實料,再加埋幾碟青菜,吃到飽都唔想停!
這間日式火鍋店的用餐模式頗具特色,並非任食,而是以套餐形式進行,讓人提前就能選擇喜愛的湯底。這次我嘗試了蕃茄湯和龍蝦湯。蕃茄湯的味道濃郁,讓人有種想要再來一碗的衝動,仿佛每一口都能感受到番茄的鮮甜。而龍蝦湯則顯得有些普通,僅能品味到淡淡的蝦味,沒有特別的驚喜。肉類質素幾好,對得起這個價位,讓人感覺物有所值。服務方面,店員的態度非常友好,令用餐氣氛愉快。然而,reception的安排卻讓我頗感失望。我平日午市去食,店內客人不多,但reception的店員卻安排我與其他客人同桌。見到餐廳有大量空桌,所以我要求單獨坐一張,店員不情願地安排了我坐在隔壁的空桌,但卻提醒我可能會需要與他人搭枱。不久後,另一組客人進來,reception的店員立即將他們安排和我搭枱。看到有如此多的空桌,客人們面露疑惑,卻沒有出聲。這種安排讓我感到明顯是出於報復,因為如果真的需要搭桌,為何不讓新客人坐到本來要搭枱的那張桌子呢?這種不合理的安排實在讓人印象不佳,影響了整體的用餐體驗。希望未來能改善這方面的服務,讓顧客的用餐更加愉快。

午餐
2024-08-25 2164 浏览
入會有積分,消費可累積換食材,今次一個人叫了一份小肥牛配石頭鍋湯底,放題配菜出色,主菜肉質正常,湯底亦非常可口,甜品亦是水準之作,下次會帶同家人來享用,感受台灣美食。
2024-08-24 1510 浏览
今日同朋友過嚟旺角呢一邊行街,咁啱就見到呢一間位於喺旺角新開嘅台灣打邊爐,門面都裝修得幾靚,而且佢嘅餐牌都非常適合我同朋友嘅口味,決定入去試吓,餐牌非常多元化,而且我哋都可以揀到我哋鍾意嘅嘢食,我哋就決定叫兩個唔同嘅肉,然後大家一齊share! 餐廳外邊就有自助嘅新鮮蔬菜亦都有唔同嘅丸,最特別之處係有佢自家製嘅墨魚滑蝦滑,呢兩樣嘢喺出邊食都真係唔平,仲有自家製真係非常抌本!日本A5和牛鍋,呢一個我哋揀咗一個套餐,餐廳既日本A5和牛係高級的和牛品種,待應放和牛上枱嘅賣相非常之靚,尤其是牛肉雪花部位,肉質亦細嫩、油花分佈均勻,每個部位都好正,油香係口中有豐富嘅口感,牛味仲好夠,出入口即化,口感十分濃郁,味道同日本嘅一模一樣,正!我同朋友都十分滿意佢嘅質素🤝佢嘅蝦滑真係非常好食,仲見到每一隻新鮮嘅蝦,我同朋友都非常鍾意,出邊自助區,有非常多唔同種類嘅嘢食,除咗呢樣之外我都有食到其他,蟹柳都係一個唔錯嘅選擇佢加埋本身嘅湯底非常好食,亦都提供新鮮嘅蔬菜,真係唔錯!仲要係任食!松阪豬肉口感極佳,而且油花分布平均,松阪肉源自豬既頸部位置,位於豬頰同下巴連接處,咬起黎亦都非常有口感,再加埋湯底本身嘅味

松阪豬肉口感極佳,而且油花分布平均,松阪肉源自豬既頸部位置,位於豬頰同下巴連接處,咬起黎亦都非常有口感,再加埋湯底本身嘅味道非常好食,我同朋友都非常鍾意,而且材料非常新鮮,食得出肉質有彈性!

鳳梨冰茶都好好飲,夏天咁熱最適合飲呢啲,正!
2024-08-22 1583 浏览
對於所有"過江龍"已有心理準備,不論日本,台灣老字號果然不至於失望,但並無驚喜試過台北西門店,沒比較沒傷害香港分店先以自助而論,,飲料直接砍掉,沒有喝到飽食物種類偏少,,少了冰淇淋及自製甜筒又沒了CP值急降,,明白香港鋪租昂貴,,乃非戰之罪總結:適合一解鄉愁的遊子,若要試正港原味請到台灣
對於所有"過江龍"已有心理準備,不論日本,台灣
老字號果然不至於失望,但並無驚喜
試過台北西門店,沒比較沒傷害
香港分店先以自助而論,,飲料直接砍掉,沒有喝到飽
食物種類偏少,,少了冰淇淋及自製甜筒又沒了
CP值急降,,明白香港鋪租昂貴,,乃非戰之罪
總結:適合一解鄉愁的遊子,若要試正港原味請到台灣
牛筋飯
焦糖布蕾
2024-08-21
2024-08-20 2313 浏览
我和朋友都點了海陸總匯鍋套餐。套餐包了1小碗蠔,3隻蝦,3片白色魚(唔知係咩魚),3片三文魚,6-7隻蜆及1大份肉(豬/牛/羊)1支飲品,1份主食(飯/麵)和自助吧任食。 湯底需要另加錢,我們選了石頭鍋(+$20)及魚干湯(+$12)海鮮的質素不太好,3隻蝦中只有1隻又大又鮮甜,其餘2隻都是不新鮮又小又霉。6隻蜆中有1隻是不新鮮的,水滾了都不開殼。蠔是又小又不鮮甜,但還好不臭。三文魚不香但白色魚很滑。肉的質素不錯,大碟,有肉味,不靭,但就差一點油脂,吃起來不香。員工的服務不太好,經OpenRice 訂坐應有送一碟價值$100的肉或蝦,但當我入店,將openrice 訂座頁面展示給店員看,他們只安排入座,沒有送上經OpenRice訂座的一碟肉/蝦。此外,當日店內人流不多,目測7:30,我們入座時只有6成入座率,明明店內有很多空桌,附近也有2位食客座4人枱,但店員安排了一張2人枱給我們,桌上沒有足夠的位置放醬碟,匙羹,分開生熟食物,以及在自助吧枱夾的食物碟。再加上店員加湯的動作很粗暴,倒湯汁時有很多湯汁淺起,弄髒了我的衣服。總的來說,~$500的半自助火鍋放題,根本對不起它的價錢:食物的質

總的來說,~$500的半自助火鍋放題,根本對不起它的價錢:食物的質素差,自助區選擇少,員工服務差,是被foodie 過度吹捧的飯店。
2024-08-18 1570 浏览
朋友個碟牛肉拎出嚟好肥, 問服務員有冇得換。服務員都ok 仲主動喺拎下一碟之前出嚟拎咗兩小片出嚟畀佢睇過先至 再出。 呢度所有服務員都係講國語嘅 好似淨係得一個係講廣東話。 所以都要用 半桶水 嘅國語同人溝通 我好懷疑 自己嘅發音 不過明就ok啦😆 我朋友仔佢哋嗌牛我就食豬。佢哋就覺得啲牛肉麻麻,豬就覺得ok。 其實 兩個價錢 細分同大份 我哋 冇乜 概念,所以見爭幾十蚊大家就一至揀咗大嘅size。 其實太多肉飽得滯, 而且本身佢蔬菜同埋丸類都係無限添加嘅。其實好飽下次可以考慮嗌份細嘅肉。 套餐本身仲包咗一份飲品同一個甜品。 我其實最開心係食到白玉苦瓜 好有驚喜。 打邊爐食苦瓜原來好好味 另外佢有個柚子 醬汁同啲肉類好夾 有少少酸味中和咗啲肉嘅肥膩而家做緊openrice投票會仲送多一 小份 食物 ,海鮮 好似有蜆同埋鱸魚肉 ,仲有羊肉。 七選一。我哋每個人落樓差唔多 420蚊。呢個價錢 其實選擇好多 不過呢度坐得都幾舒服 人又唔係太多。

2024-08-17 1577 浏览
#20240811 🤍📍 築間幸福鍋物 @jhujianshabu_hk 旺角砵蘭街240-244號文華商場1樓C號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#雪花豬肉鍋 #120g $140 🥢 #日式柴魚干貝清湯 +$12💭 呢度唔係幾個價錢揀一個任食果隻,而係有唔同肉唔同重量揀去取決個餐飯幾錢,揀左個最平既雪花豬,名符其實都真係幾多白色,一分錢一分貨無投訴啦,連湯底都揀左最平既,都係要加錢但可以撈到啲乾瑤柱,感覺有點高級,不過今晚主角其實唔係佢,睇埋落去自助區先吸睛😏. 🥢 #自助區 💭 性價比最高既係佢自助區有得無限拎豬肉滑、蝦滑同墨魚滑,真係第一次見,平時就算有得任食都要剔紙好似配給咁,呢度係放出尼任拎🦑另外丸同菜都係必須既,丸就正常唔算太特別,菜反而好台式估佢唔到,第一次見用苦瓜打邊爐,仲有啲紫色黃芽白、馬屎莧、菜心、小白菜都好多元化,食菜都可以好多選擇🥬. 🥢 #粉絲 💭 有飯、麵、粉絲或者蛋揀,今次揀左粉絲,連包裝一齊上枱,認得出係平時街市買到既龍口粉絲,煮兩下就可以撈起尼食,口感十分煙韌,打邊爐就咁食都一流👍🏼. 🥢 #冬瓜檸檬 🥢 #焦糖布蕾 💭 餐跟一杯野飲同一個甜品
#20240811 🤍

🥢 #自助區

🥢 #粉絲

🥢 #冬瓜檸檬
🥢 #焦糖布蕾
💭 餐跟一杯野飲同一個甜品,無得係咁出去拎,不過一杯廢水其實都夠飲,揀左冬瓜檸茶少冰,係得少甜有啲可惜😅驚喜竟然有個西式甜品,唔好以為燉蛋係熱,其實同奶凍一樣係凍既,賣相望落幾高級,有左蘋果、提子、薄荷葉,十分有誠意🍮

#旺角美食 #🐷在旺角 #🐷_食
2024-08-16 1517 浏览
喺台灣旅行搜尋火鍋嘅時候見到好多網友推薦築間火鍋,而家終於唔使去旅行先有得食,喺香港旺角開咗第一間分店!火鍋形式係半自助餐,揀好湯底同肉類,就可以自己夾野菜配料,仲包埋飲品同甜品添🤤🤤⭐️鎮店招牌石頭湯 $22⭐️爆炒龍蝦湯 $30打邊爐最重要係湯底!?🤣🤣 今次認證咗呢度係我飲過最好飲嘅湯底!石頭湯會有啲魷魚,龍蝦湯就會有鮮蝦,兩者經過爆炒,海鮮鮮味出晒嚟🤤🤤,啱啱開始打邊爐嘅時候未有咁震撼,但食食吓味道越煲越濃,最後好飲到爭啲飲晒成鍋湯底🤣🤣⭐️澳洲黑毛和牛霜降鍋 $400⭐️霜降牛肉鍋 $240 雖然牛肉價錢少貴,但係肉嘅質素對得住個價錢,入口即化🤤,平日午市會有套餐再平啲~而佢哋嘅火鍋配料都唔馬虎,會有平時少見啲同有台灣特色嘅蔬菜,仲有好好食嘅海鮮滑同豬肉滑!最後一定要記得食埋佢哋嘅甜品,焦糖布蕾真係好好食❤️

⭐️鎮店招牌石頭湯 $22
⭐️爆炒龍蝦湯 $30

⭐️澳洲黑毛和牛霜降鍋 $400
⭐️霜降牛肉鍋 $240

最後一定要記得食埋佢哋嘅甜品,焦糖布蕾真係好好食❤️
1K
2024-08-13 1843 浏览
上網睇到哩間新開既火鍋店係台灣人氣店, 設有一人一鍋, 仲有個乾淨多款既自助區。湯底幾特別有好幾款係香港都好少有, 好似嘉義砂鍋魚湯, 鮮菇奶香湯等等。我地叫左個特濃番茄同埋鎮店招牌石頭湯, 鎮店招牌果款確係特色D, 入面有乾貝同魷魚乾, 所以有D咸香鮮味。佢地既肉都係好對辦, 日本A5和牛入口即溶, 霜降牛肉牛味突出又細嫩。跟餐會有主食米飯/烏冬, 唔夠喉當然要去自助區拎野食啦, 食材乾淨新鮮, 見有位店員都keep住refill! 仲有唔少台式特飲, 鳳梨冰茶同蜂蜜檸檬都清甜解渴不死甜。最後仲叫埋甜品, 香甜既焦糖布蕾同埋酸咪咪既芒果奶酪, 超級滿足~

2024-08-11 1717 浏览
築間幸福鍋物係台灣風味嘅火鍋舖。呢度有好多款高質素嘅火鍋套餐揀,包括牛肉、海鮮、豬肉、雞肉同羊肉等。我哋揀咗日本A 5和牛套餐,湯底係爆炒龍蝦湯。另外我哋都叫咗特選三文魚套餐,湯底係台式麻辣奶香湯。日本A 5和牛肉片質地鮮嫩多汁,帶有濃厚嘅牛肉味道。特選三文魚套餐搭配台式麻辣奶香湯底絕對係一個唔錯嘅選擇,三文魚色澤鮮豔,味道鮮美,份量十足。套餐包湯底+主食+33款蔬菜自助吧,食飽100分鐘,但未到90分鐘,已經飽得滿足。餐廳環境明亮寬敞,座位舒適,服務員多而有禮貌。位置喺旺角熱鬧嘅地方,交通方便,絕對係值得再去一次。呢間火鍋品牌係台灣一年賣出900萬鍋,喺香港開咗海外第一間分店。平日午市套餐包主餐+自助吧任食100分鐘最低$88,都幾抵食,下次試下。

2024-08-10 1812 浏览
平時都好鍾意去食台灣嘢,前排台灣連鎖火鍋品牌「築間幸福鍋物」 喺台灣一年嘅銷售係900萬鍋😱 而家終於登陸旺角喇📍係海外嘅首店,以後留喺香港都食到正宗台式火鍋🫕有12款湯底🥣多款台灣食材,兒家套餐仲有湯底➕主食➕任食3️⃣3️⃣款蔬食自助吧🥬🥦🥒🥓食足1️⃣0️⃣0️⃣分鐘⏰仲包飲品同甜點都係💲1️⃣6️⃣5️⃣起咋😁平日既午市主餐➕自助吧任食1️⃣0️⃣0️⃣分鐘⏰最低💲8️⃣8️⃣起,一家大細過嚟食😁真係好抵食極尚無骨牛小排鍋 💲3️⃣8️⃣5️⃣鮮香美味嘅胡椒豬肚湯🫕以牛骨同鷄骨熬高湯原料,真係真材實料蜂蜜檸檬水士多啤梨奶酪海鮮總會鍋 💲3️⃣4️⃣5️⃣老火淬濃雞湯🫕以文火細細煲出營養,湯品濃郁香潤冬瓜檸檬焦糖布蕾@MAPHK2021築間幸福鍋物📍旺角砵蘭街240-244號文華商場1樓C號舖#築間幸福鍋物 #聚會首選 #香港火鍋 #旺角美食 #旺角 #台灣菜

極尚無骨牛小排鍋 💲3️⃣8️⃣5️⃣
鮮香美味嘅胡椒豬肚湯🫕以牛骨同鷄骨熬高湯原料,真係真材實料
蜂蜜檸檬水
士多啤梨奶酪

海鮮總會鍋 💲3️⃣4️⃣5️⃣
老火淬濃雞湯🫕以文火細細煲出營養,湯品濃郁香潤
冬瓜檸檬
焦糖布蕾

@MAPHK2021

築間幸福鍋物
📍旺角砵蘭街240-244號文華商場1樓C號舖

2024-08-09 1981 浏览
同朋友不停上網搵燒肉或者火鍋。。。有兩間五六百蚊一個人,但係再望下食評環境真係好一般。。。兩個人志在傾偈坐得舒服,太人氣嘅放題食店會好嘈同埋好逼,上網再搵下無意中發現呢間台式一人一鍋,最緊要有得揀各自各嘅套餐仲有任食嘅蔬菜之類,仲可以分開火鍋湯嘅味道。。。你揀貴啲大份啲一個價錢,我細食啲少啲又另外一個價錢。。。我朋友揀咗板健牛我揀咗霜降牛。。。大家都食200gram,慢慢傾慢慢食好快就食飽曬,最後揀咗個cream brulee甜品。。。圓滿。