2021-01-23 95 浏览
聽朋友講午餐好抵食,所以就來試下😋。海膽帶子卷 ($68): 竟然68蚊都食到咁大舊海膽😱!廚師用火略略燒過,令口感會creamy啲,溶溶地咁,但係又唔會冇左海膽既鮮味,壽司入面仲有青瓜同牛油果,fresh得來又有咬口👍🏻!三文魚三味($38)+火灸芝士熟蝦($12): 壽司都唔錯,三文魚三味一次過可以試到三種唔同口味,蟹膏三文魚聽落好特別,食落味道都幾夾,但蟹膏味未必人人鐘意🤣🤣!我都係鐘意食番灸燒加芝士🤤蒲燒鰻魚飯($85): 餐牌見到好大塊鰻魚🤤!身為鰻魚愛好者一定要嗌來試一試啦。Turnout 比張相細左少少,但係都幾大塊。同埋佢都幾多肉,唔係淨係得好大塊皮。個鰻魚汁都唔錯😋😋!叫一個飯仲有湯送!📍銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場7樓R1室
聽朋友講午餐好抵食,所以就來試下😋。

📍銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場7樓R1室
2021-01-21 79 浏览
Salmon and sea urchins don $118Heard really good reviews on this restaurantCan’t wait to try out their donsPicked this relatively simple onesThe rice is plain without vinegar but covered with seasoning 飯素Love this way of serving which gives a much lighter texture than the other donsAlthough the portion of urchins is not a lot but the quality is definitely worth the priceThere’s no unpleasant umami or bitter palette and smell at allOverall a very good experienceOh and they do have free miso soup

Oh and they do have free miso soup given together with the don
可能哩排太少出街既關係真係好抑壓 約埋朋友出黎行下街 食下野 傾下計 舒壓今次搵到哩間樓上好地方 😌 築地上次食完台灣野 今次要食下日本野 🇯🇵解下思鄉情😂😂打開餐牌 一定係咩都想食啦最後睇左OpenRice 其他人推介跟風叫左幾款 😌海膽帶子。好新鮮👍🏻又鮮甜 入面牛油果🥑好夾 唔同層次既口感 出色👍🏻 丼飯 三文魚同海膽 都juicy 同鮮甜飯底:味道都好好 飯身唔乾 抵讚👍🏻蒜油🧄豬軟骨拉麵 看似好簡單 其實佢地做得好出色蒜油比我其他地方食既香濃我同我朋友讚到出門口 麵仲講緊😂😂俾個♥️♥️佢炸蠔🦪炸得鬆脆 時間岩岩好 唔會好油 又唔會硬晒 👍🏻芝士年糕餅純粹係我自己太鍾意食🤣整體黎講 我都覺得築地都係我推介之一
可能哩排太少出街既關係

解下思鄉情😂😂

打開餐牌 一定係咩都想食啦
最後睇左OpenRice 其他人推介
跟風叫左幾款 😌

海膽帶子。好新鮮👍🏻又鮮甜
入面牛油果🥑好夾

我都覺得築地都係我推介之一

• 黑蒜油豬軟骨拉麵
  • 三文魚海膽丼
2021-01-20 211 浏览
日本料理一直都係我至愛🥰呢間築地日本料理餐廳坐得好舒服,食物又唔錯!重點係杯茶,每一杯都會跟一個獨立茶包,水滾茶靚😂🦪吉列炸生蠔四大粒炸到脆卜卜嘅生蠔,咬入口蠔汁出哂嚟!炸得啱啱好,唔會太乾,又夠大隻👍🏻👍🏻👍🏻🍙海膽帶子卷一口帶子刺身加上火炙海膽,味道鮮甜!配上牛油果加青瓜,口感柔軟加爽脆👍🏻👍🏻👍🏻🥠日本芝士年糕外脆內軟嘅芝士年糕,食極都唔夠喉😋🍜黑蒜油豬軟骨拉麵點解?點解?一碗望落平平無奇嘅拉麵點解可以咁好食㗎🤩豬軟骨嘅size差唔多有手掌咁大呀✋🏻質地炆得好腍!味道有啲似扣肉味,夠入味!拉麵煮得夠彈牙,而且條條分明,每條都掛上湯汁,一流👍🏻黑蒜油夠哂香,飲落又唔會覺得好油膩👍🏻喺香港好難得食到一碗煮得咁好嘅拉麵😍感動🥺🍱三文魚海膽丼厚切三文魚,配上鮮甜海膽加埋一件玉子,猶如喺日本食到嘅味道👍🏻

🦪吉列炸生蠔

🍙海膽帶子卷

🥠日本芝士年糕
日本芝士年糕

外脆內軟嘅芝士年糕,食極都唔夠喉😋

🍜黑蒜油豬軟骨拉麵
黑蒜油豬軟骨拉麵

🍱三文魚海膽丼

日本芝士年糕
黑蒜油豬軟骨拉麵
2021-01-19 100 浏览
朋友喺銅鑼灣行完街又上咗去金百利度搵食啦今次都係去返築地日本市場因為入邊啲嘢其實真係好多唔同類型嘅嘢朋友就叫咗個三文魚海膽丼我就叫咗鰻魚飯飯會有個麵豉湯跟埋嗰個麵豉湯都好有誠意夠濃味三文魚海膽丼先講三文魚三文魚係厚切而厚切三文魚非常肥美油脂分明食落去口感頂呱呱但嘅海膽分量比想像好多加上夠新鮮配埋飯,真係非常之而我係叫既鰻魚飯份量都好足有兩大條中段鰻魚岩曬我依個鰻魚迷食完走個陣見到即係佢而家外賣套餐勁抵指定外賣套餐有半價其他食物都有八折下次買埋外賣返屋企真係正呀
朋友喺銅鑼灣行完街

指定外賣套餐有半價
其他食物都有八折
下次買埋外賣返屋企
真係正呀

#跟住我食唔中伏.上次ig見過有人介紹,性價比好像頗高今天自己來試一下😁主餐牌跟平常的日料差不多種類很多選擇🤣看餐牌也餓了….[清酒蛤蜊] #必吃用熱鍋盛著的清酒蛤蜊在上桌一刻仍沸騰中🙈超吸睛清酒中的酒精煮過得已沒了嗆喉的味道剩下的就只有香、甜、鮮😋雖然蛤蜊不算很肥美大隻但沒有沙+這清酒湯很清甜配搭很絕好吃得我連湯也喝光了🤣.[芝士玉子燒] #不錯的選擇這個是很多日料都有的一款食物甜甜的玉子蛋包著邪惡流心拉絲芝士🧀口感&味道都很好,玉子不會過軟過硬👍🏻份量很多,可以滿足3-4人(雖然我1個人吃光了🤣).[什錦魚生丼] #失望雖然我心知什錦魚生都是用剩餘的魚生頭尾部組成但…這個我看到那刻的感覺真的是太隨意😂魚生塊大小不一差太遠,品質有點差飯亦沒有令我加分,很努力下都吃剩了😢簡單來說$98這個質素有點難吃😂...#係我自己揀 #xx唔好喊#都要盡食 #學習唔好浪費#下次我只會吃熟食#ca師奶餐廳_銅鑼灣
#跟住我食唔中伏
上次ig見過有人介紹,性價比好像頗高
今天自己來試一下😁主餐牌跟平常的日料差不多
種類很多選擇🤣看餐牌也餓了…
[清酒蛤蜊] #必吃
用熱鍋盛著的清酒蛤蜊
在上桌一刻仍沸騰中🙈超吸睛
清酒中的酒精煮過得已沒了嗆喉的味道
剩下的就只有香、甜、鮮😋
雖然蛤蜊不算很肥美大隻
但沒有沙+這清酒湯很清甜配搭很絕
好吃得我連湯也喝光了🤣
[芝士玉子燒] #不錯的選擇
這個是很多日料都有的一款食物
甜甜的玉子蛋包著邪惡流心拉絲芝士🧀
口感&味道都很好,玉子不會過軟過硬👍🏻
份量很多,可以滿足3-4人(雖然我1個人吃光了🤣)
[什錦魚生丼] #失望
雖然我心知什錦魚生都是用剩餘的魚生頭尾部組成
但…這個我看到那刻的感覺真的是太隨意😂
魚生塊大小不一差太遠,品質有點差
飯亦沒有令我加分,很努力下都吃剩了😢
簡單來說$98這個質素有點難吃😂
#係我自己揀 #xx唔好喊
#都要盡食 #學習唔好浪費
#下次我只會吃熟食
#ca師奶餐廳_銅鑼灣
  • 芝士玉子燒
  • 清酒蛤蜊
2021-01-17 75 浏览
呢度嘢食抵食,選擇又多,加上係樓上餐廳,私隱度高,好啱一班friend黎一邊食飯一邊吹水 😀清水心跳 ($38) 係用芒果、青瓜、蘆荀、牛油果包嘅卷物,幾有創意 🥭 卷物軟糯中帶爽脆,而且有少少水果嘅汁,唔錯 😋海之逸魚生丼 ($108) 大碗足料 🍱 而且一百蚊鬆d唔收加一有咁多款刺身食,性價比都幾高 😌芝士玉子燒 ($58) 包滿流心芝士,一夾起就有拉絲,非常吸引 🤤 木魚絲、大阪燒汁、沙律醬等亦令玉子燒味道更濃郁,好味 😍

2021-01-15 74 浏览
今次特登寫呢個食評,係因為今次真係有史以來食過最足料嘅牛肉鍋!初初入來食lunch無咩大期望,諗住叫個牛肉鍋一定無死,上菜嗰陣都唔覺好特別,點知發現佢入面有十幾片牛肉,真係好誇張!除左配菜外,仲有大量菇類、芋絲、豆腐等等,十足好似自己屋企打邊爐咁樣。至於朋友就叫左幾款壽司,都係好食嘅,尤其佢地嘅花之戀有好多唔同類型嘅選擇,可以配蟹膏之類,變化比較多。當然,唔夠個牛肉鍋吸引,最後我地兩個食到捧住肚落樓。
當然,唔夠個牛肉鍋吸引,最後我地兩個食到捧住肚落樓。
2021-01-09
2021-01-14 73 浏览
太掛住日本啦!😭😭最出名嘅築地市場已經消失得無影無蹤 而香港灣仔嘅築地市場更加係關門大吉咁就唯有去銅鑼灣嘅築地日本料理啦呢度有下午茶餐,有下午茶餐牌。我喺主餐牌揀咗幾款食物,分別係「手打冷烏冬轉熱食」、「芝士雞卷 」、「熟蝦壽司」同埋「廣島蠔釜飯」。酥炸吉列外表嘅芝士雞卷用木盤上枱,加上大大粒蟹籽味道清清地,雞味唔會被茨汁遮蓋,口感特別,好清新。 加上芝士🧀好「滋」味呀!😋手打冷烏冬轉熱食烏冬熱辣辣,天氣咁凍食啱曬!雞湯做底,有少少粟米粒,味道入口也不錯。廣島蠔釜飯製作需時,約25分鐘。 上枱要等佢幾分鐘時間,睇一睇計時器,焗一焗先食得。用一個古老形式嘅木釜盛載,更有和風感覺,賣相相當特別!裏面啲米飯索晒湯,收曬水。加埋蠔特有嘅味道同洋蔥粒,味道無得彈!👍🏻等疫情緩和,恢復晚市再去食過!💪🏻
太掛住日本啦!😭😭
最出名嘅築地市場已經消失得無影無蹤
而香港灣仔嘅築地市場更加係關門大吉
咁就唯有去銅鑼灣嘅築地日本料理啦

呢度有下午茶餐,有下午茶餐牌。

手打冷烏冬轉熱食
烏冬熱辣辣,天氣咁凍食啱曬!
雞湯做底,有少少粟米粒,味道入口也不錯。

廣島蠔釜飯製作需時,約25分鐘。

等疫情緩和,恢復晚市再去食過!💪🏻
2021-01-14 73 浏览
因為疫情關係,食肆嘅人流減少左好多。連平日人來人往嘅銅鑼灣都少左好多人,街道上多左一份冷清。位於銅鑼灣嘅築地係我最喜愛嘅日式餐廳之一,因為呢度食物選擇多之餘價錢合理,絕對係高性價比之選!既然去唔到日本旅行,偶爾約朋友食個日本餐就當係去左一轉日本吧!鹽燒雞翼即叫即燒,黎到時仲係熱辣辣,嘅雞皮燒得好香脆。咁凍嘅天氣最岩食一碗熱騰騰嘅鍋物,牛肉野菜鍋材料好豐富,有肥牛、日式滑豆腐、炒絲、娃娃菜、冬菇、秋葵等等;再配上滑蛋,好正!日式雞排拉麵🍜帶蒜香味嘅照燒雞排配上香濃雞湯拉麵,食完個身即刻暖番哂!👍🏻😇

鹽燒雞翼即叫即燒,黎到時仲係熱辣辣,嘅雞皮燒得好香脆。

2021-01-07
  • 牛肉野菜壽喜燒
突然間想食海膽,所以無視左佢個午餐紙,單點左個三文魚海膽丼 $118賣相一般,丼飯有跟麵豉湯,麵豉湯一般,刺身尚算新鮮海膽係加拿大海膽,有兩片,其中一片海膽唔知點解無左一忽,有少少扣分三文魚係厚切,有四塊丼飯仲有一堆青瓜同飯素整體評價:刺身新鮮夠晒飽,但唔算抵食。Wasabi 無跟飯上,問侍應拎果時話師傅唔記得左擺落去,好快比番一碟仔我,職員都幾有禮貌!同埋d wasabi 係堅山葵,有料到,唔係出面成日遇到既雞野!

三文魚海膽丼

賣相一般,丼飯有跟麵豉湯,麵豉湯一般,刺身尚算新鮮
三文魚係厚切,有四塊
丼飯仲有一堆青瓜同飯素
整體評價:刺身新鮮夠晒飽,但唔算抵食。
2020-12-29
2020-12-25 58 浏览
築地日本料理石鍋鰻魚炒飯味之鰻各款三文魚壽司芝士年糕價錢💲: $95/ $45/ $~8-14/ $38好味程度😋: 3.5/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.3/5-以前未識係銅鑼灣搵食,成日都會去呢棟金百利中心食。原來呢到有間日本野叫築地日本料理,入面環境唔係好大,但餐牌真係五臟俱全,所有係放題食到的嘢佢都有😂魚生,壽司,卷物,一品料理等等😆-我地就試左個鰻魚炒飯,佢超大碗,係用一個鍋上,入面係2個人share都夠😋 個飯炒得幾香,好熱辣辣,仲幾香蛋味😌面頭有啲葱花。佢地用左鰻魚汁去炒呢個飯,所以食落比較甜。鰻魚粒的數量比較小,似係普通炒飯多d。鰻魚都幾多細骨,同比較軟身,係質素麻麻的鰻魚🙈-另外叫左個味之鰻,係鰻魚芝士沙律卷🤓 面頭有塊燒過的芝士,下面係片好薄的鰻魚,食落鰻魚存在感比較低🤨 入面包住啲沙律咁,一啖一件。不過飯比軟黏同硬,口感一般般🥺-仲叫左小小壽司試試。炙燒個啲三文魚幾好食,幾肥美🤪三文魚都唔會太細片。仲有舊18禁辣三文魚壽司🍣呢個的紫菜好脆,入面都唔係真係咁辣,反而好似有啲辣味沙律醬咁,幾惹味🥳-最尾仲有個芝士年糕,
築地日本料理
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.3/5

最尾仲有個芝士年糕,不嬲日本嘢我都好鍾意叫😚炸到外脆內軟,入面好軟糯。一㩒落去仲有芝士流出來,超好食😍 整體呢間好多選擇,想食咩都有,水準就正正常常,諗唔到食咩可以一試🤔

呢間餐廳以居酒屋為格調🇯🇵有海鮮缸每日供應新鮮海鮮,仲好甜心設計全素套餐,菜式配搭勁有心思🌸💗牛肉野菜壽喜燒 + 御飯($100)壽喜燒湯底都算濃郁,富甜醬油味。蔬菜有京蔥、冬菇、金針菇、娃娃菜、小棠菜、秋葵同紅蘿蔔,味道清甜爽脆🥬而嫩豆腐同粉絲吸收晒湯嘅精華。肥牛份量都算多,肉質幾軟嫩唔鞋🐮中間再加一隻流心溫泉蛋,更加香滑🐣💗芝士雞卷($65)外層炸至金黃酥脆,雞肉嫩滑多汁而且脂肪少🐔中間釀左忌廉芝士,不過芝士味唔夠突出🧀仲有紅蘿蔔同青瓜,中和油膩感。面頭嘅蜜糖芥末醬酸甜開胃🍯再配埋鹹鮮脆卜卜嘅三文魚子💗海膽魷魚($14)海膽魷魚軟淋得嚟有嚼勁,完全唔韌,味道鮮甜濃郁,完全唔腥🦑💗火炙芝士玉子($10)玉子燒食落甜甜地,但唔夠新鮮熱辣辣🥚加上芝士同沙律醬火炙,微微焦香又惹味🍣
💗牛肉野菜壽喜燒 + 御飯($100)
牛肉野菜壽喜燒

💗芝士雞卷($65)
芝士雞卷

💗海膽魷魚($14)
海膽魷魚軟淋得嚟有嚼勁,完全唔韌,味道鮮甜濃郁,完全唔腥🦑
💗火炙芝士玉子($10)
2020-12-21
牛肉野菜壽喜燒
2020-12-15 2174 浏览
每次去銅鑼灣想食日本野都會嚟築地,因為佢價錢相宜得來食物質素唔錯!呢度下午茶特別抵食,但晚餐選擇會更多!雖然係疫情期間但係餐都座無虛席㗎!今晚我地叫左個晚市二人套餐,有齊前菜、串燒、兩個主食、甜品同埋兩杯嘢飲,埋單兩個人都只係$300左右已經食到又飽又滿足。❤️👍🏻蟹子青瓜絲日式沙律青瓜非常新鮮爽脆而且味道清甜,配埋蟹柳絲同埋勁量嘅蟹子,非常開胃。日式餃子嘅外皮煎得香脆,裏面包着椰菜絲同豬肉餡,味道非常日式。套餐仲包左一串雞肉串、一串燒雞翼同埋一串燒菠蘿🍍。鹽燒雞翼好香脆可口,雞肉多汁惹味。菠蘿都幾甜而且咬落係有汁嘅!食咗咁多前菜其實都飽咗一半了,終於到主食出場喇!日式叉燒拉麵🍜好欣賞佢塊叉燒,燒香後肉味香濃而且豬肉肥瘦適中。拉麵嘅湯底唔會太咸太油,滲透著淡淡嘅豬骨味道,正!☺️👍🏻冬天又點少得一客熱辣辣嘅鍋物呢?呢個鍋嘅材料飛常豐富,除咗有肥牛之外仲有大量蔬菜例如小棠菜、日式滑豆腐、京蔥、冬菇、紅蘿蔔等等,仲有吸收晒上湯精華嘅粉絲,再加一隻流心溫泉蛋,又香又滑!最後以甜品Tiramisu同埋牛奶布甸作結,食到撐住個肚離開!又飽又滿足!🥰

2020-12-09
2020-12-14 1332 浏览
趁限聚令尚俾兩人,好難得咁可以出銅鑼灣,梗係久違咁食下最愛嘅日本嘢。哩間餐廳嘅裝修,就好似日本嘅居酒屋咁,好有風味。就算去唔到日本,都可以想像下。而且出品好唔錯好新鮮,食完覺得好滿足,係疫情下嘅小確幸。清酒蛤蜊,上枱嘅時候仲係滾熱辣蛤蜊好鮮味,係非常乾淨嘅。而湯亦都可以飲下,係好鮮甜,菜都吸晒鮮味。蟹肉香芒蟹籽沙律份量其實好多,芒果係好甜嘅,加上青瓜絲好清新香芒鵝肝手卷  &  牛油果軟殼蟹手卷軟殼蟹手卷係我最鍾意食嘅手卷,炸到香脆嘅軟殼蟹,夾住沙律醬同牛油果,一軟一脆又好味芝士雞卷呢個真係好正好邪惡!雞肉夾住芝士一齊炸,中間有蘿蔔同青瓜,中和翻飽膩嘅感覺,加上表面淋嘅酸甜沙律醬,完全唔會覺得膩,而係好香口,好想食多件。而且份量好足,食完感覺飽肚好多。單點壽司我最鍾意蟹肉蟹膏軍艦,蟹膏香味充滿成個口腔同鼻腔,真係好幸福,我係蟹嘅超級粉絲😆火炙三文魚壽司都非常香口鵝肝壽司,呢個唔使講,食完齒頰留香非常可愛嘅芥辣波波,餐廳真係好有心思置身日本居酒屋一樣,輕輕鬆鬆食餐好嘅,有幾多煩惱都暫時唔理啦
清酒蛤蜊
清酒蛤蜊,上枱嘅時候仲係滾熱辣
蟹肉香芒蟹籽沙律
份量其實好多,芒果係好甜嘅,加上青瓜絲好清新
單點壽司
火炙三文魚壽司都非常香口
鵝肝壽司
鵝肝壽司,呢個唔使講,食完齒頰留香
非常可愛嘅芥辣波波,餐廳真係好有心思
2020-12-07
鵝肝壽司