2021-07-20
話說有日想食日本野 就search下銅鑼灣有咩日本嘢好食🍣點知就search到呢間 見啲圖同啲評語都唔錯👍🏼就膽粗粗衝上去食 餐廳環境到頗為細小 都幾多人食所以打去訂座會比較好😂牛油果軟殼蟹沙律 ($58)由於小編好鍾意食牛油果🥑又鍾意食軟殼蟹 何不黎個雙拼沙律🥗所以一睇到就揀咗呢個沙律 沙律醬唔係平時用開嘅麻醬 偏酸酸的令人幾開胃 而且份量都算多😜而軟殼蟹係炸得幾好食 唔會好乾身 有返啲肉汁🤤蝦蝦三笑 ($38)小編覺得就甘食甜蝦好似唔係幾過癮 所以要食三種唔同認識嘅蝦壽司🍣三款蝦壽司分別係赤蝦壽司 蟹膏甜蝦壽司同蟹膏熟蝦壽司 小編覺得冇太大驚喜 屬於正常海膽帶子卷 ($68)比較蝦蝦三笑黎講係有驚喜 因為海膽同帶子面麵輕輕灸燒過 令到佢地既鮮甜味更突出😙而中間嘅就係牛油果🥑同蟹柳 兩者夾埋一齊食相得益彰😌板燒香蒜牛舌 ($50)本身以為只有幾塊牛舌嘅份量 點知原來都幾多下 而且仲唔係薄切果隻🙈係大量嘅蒜粒同甜洋蔥加持下 帶領牛舌既味道更上一層樓😂牛肉野菜壽喜燒 ($88)佢真係名正言順嘅麻雀雖小但五臟俱全嘅一個菜式😂點解會咁講?因為佢咩都有🤤大大片既牛肉 分量唔少一啲都唔吝嗇 仲有
牛油果軟殼蟹沙律 ($58)
蝦蝦三笑 ($38)
海膽帶子卷 ($68)
板燒香蒜牛舌 ($50)
牛肉野菜壽喜燒 ($88)
一啲都唔吝嗇 仲有生雞蛋、娃娃菜、冬菇、百福豆腐等等令到個湯底都好鮮甜🍲鍋底有粉絲吸收哂湯底既精華 🤩但唯一嘅唔好處就係 佢只有5分鐘嘅火🙈 之後要整熟d牛肉就要靠湯底僅餘嘅熱力🤣