2020-03-30 38 浏览
今日去九龍城搵食,見呢到台灣感好重,就入黎試下。呢間電子化落單,環保得黎又可即時查單,介面方便易用,正。叫咗兩個餐,兩杯嘢飲。香芋珍珠奶茶特別正,香芋味濃,奶茶味唔算重,配埋百搭嘅珍珠,可同出名嘅台式飲品店一較高下。叫咗脆香雞扒配魯肉飯,佢送埋三小碟前菜。先講前菜,花生重味,青瓜爽口,但最正係舊豆腐,一咬超juicy,真係睇佢唔出!主角雞扒無得輸,睇佢唔出口感咁特別,但又唔會搶到無哂雞肉味,佢仲有他他醬可點,再帶多種味覺出黎,正!由於呢個已經咁正,所以一上埋鹽酥豬排配麵我就即食啦,唔記得咗影相...陽春麵配一大舊紅蘿蔔同埋一大舊白蘿蔔,最鐘意呢啲吸汁嘢!麵頗腍,配鹽酥豬排嘅粒粒口感相當正。鹽酥豬排賣相唔算好好,但係味覺一流。鹽酥雞食得多,估唔到豬都幾夾。一樣有三小菜,所以正。最後上埋蚵仔煎(又係唔記得影…)好多蚵仔,每一啖都有隻半/兩隻,真係勁豐富。蛋香又滑,連埋蚵仔真係絕配。佢仲有甜甜酸酸嘅醬,可再帶另一種口感,但我個人覺得鐘意唔點仲正。雖然呢間叫等等hea,但美食當前,有啲難等喎...

雖然呢間叫等等hea,但美食當前,有啲難等喎...
2020-03-29 30 浏览
好掛住台灣菜呀 😭最近無得去台灣,唯有乖乖地留係香港食啦😄想去啲人流無咁多既地方食到台灣菜,依一間岩晒你啦🥰係疫情下,餐廳體貼又細心放左好多酒精搓手液供客人用,食得開心又安心❤️依間台式餐廳既餐牌食物同飲品都有好多選擇🤤真係好吸引!我同朋友分別點左鹽酥雞扒配魯肉飯(附送前菜三小碟)、台式牛筋牛肚刀削麵(附送前菜三小碟)、口水雞三小拼盤(口水雞+溏心蛋+豆腐),兩杯飲品(白桃烏龍冷泡茶同珍珠茉香奶茶)一擺上台已經好吸引😭首先介紹下佢個前菜,唔係講笑...前菜真係好豐富而且好好食!有好健康嘅麻辣蓮藕、酸酸甜甜嘅青瓜、麻辣雲耳😍由於自己真係好鍾意麻辣,所以呢個前菜真係好好食而且份量都好足,蓮藕同青瓜夠晒爽口,又開胃又健康😋到介紹吓個主餐-鹽酥雞扒份量慷慨,肉質好淋,而且好特別配左個千島醬👍酸酸甜甜真係好好食!滷肉飯又大碗,滿滿嘅滷肉鋪滿飯面,配埋雞扒真係好開胃🥰(必試)第二款主菜-牛筋牛肚刀削麵🍜呢個選擇真係好好,食到我最鍾意嘅牛筋之外有食到牛肚,餐廳真係夠細心👍份量都好足夠,牛肚好淋,又易入口🤤粗闊既刀削麵口感唔錯!到口水雞三小拼盤-溏心蛋好流心,豆腐都好新鮮,麻辣口水雞夠滑(麻辣真係好正😋
好掛住台灣菜呀 😭最近無得去台灣,唯有乖乖地留係香港食啦😄

到口水雞三小拼盤-溏心蛋好流心,豆腐都好新鮮,麻辣口水雞夠滑(麻辣真係好正😋)呢個拼盤都幾抵食!

飲品真係好大杯啊!(兩個人share都好開心)因為自己唔鍾意飲太甜既野,依個珍珠苿香奶茶好清香亦唔會甜👍白桃烏龍冷泡茶好清新,有淡淡嘅白桃味☺️依款係用樽裝,可以拎返屋企慢慢享受😉

2020-03-21
九龍城淨係得泰國菜?錯啦!仲有日本菜、越南菜、酒吧。。。仲有台灣菜!呢間《等等HEA》台灣食店,掛滿霓虹燈撩妹金句,打卡一流👍爐端燒豬梅花腩 ($68)呢到有香港台式食店少見嘅燒肉🥓每枱都有自己嘅爐自助燒烤,不過我哋淨係嗌一款肉,所以廚房就燒好俾我哋~灑上粉紅鹽,再點燒肉汁,超好食😍😛小碗手工魯肉飯配鹵水溏心蛋 ($50)- 附送三小碟前菜魯肉夠香夠嫰,肥瘦比例平均,油香四溢,超送飯!滷蛋同魯肉飯,絕配🤩!三款前菜係蓮藕、木耳、青瓜。等等蚵仔煎 ($60)除咗魯肉飯,另一樣台灣必食嘅就係蚵仔煎🦪🍳好食好食!台式鹵水小拼盤 ($48)- 豬耳 雞翼 鹵豆腐芋圓仙草豆腐花 ($38)芋圓+仙草+豆腐花,超多重享受🥰飲品:黑糖珍珠奶茶 ($30)珍珠少咗少少喎🤣,不過味道ok👌奶蓋四季春 ($35)奶蓋熱潮好快就已經過咗,好耐無飲過😋奶蓋芝士味好濃,四季春茶味亦好香,正😋-Menu:
九龍城淨係得泰國菜?
錯啦!仲有日本菜、越南菜、酒吧。。。仲有台灣菜!
呢間《等等HEA》台灣食店,掛滿霓虹燈撩妹金句,打卡一流👍

爐端燒豬梅花腩
爐端燒豬梅花腩 ($68)
呢到有香港台式食店少見嘅燒肉🥓
灑上粉紅鹽,再點燒肉汁,超好食😍😛
小碗手工魯肉飯配鹵水溏心蛋
小碗手工魯肉飯配鹵水溏心蛋 ($50)
- 附送三小碟前菜
魯肉夠香夠嫰,肥瘦比例平均,油香四溢,超送飯!
滷蛋同魯肉飯,絕配🤩!
三款前菜係蓮藕、木耳、青瓜。
等等蚵仔煎
等等蚵仔煎
等等蚵仔煎 ($60)
除咗魯肉飯,另一樣台灣必食嘅就係蚵仔煎🦪🍳
好食好食!
台式鹵水小拼盤
台式鹵水小拼盤 ($48)
- 豬耳 雞翼 鹵豆腐
芋圓仙草豆腐花
芋圓仙草豆腐花 ($38)
芋圓+仙草+豆腐花,超多重享受🥰

飲品:
黑糖珍珠奶茶
黑糖珍珠奶茶 ($30)
珍珠少咗少少喎🤣,不過味道ok👌
奶蓋四季春
奶蓋四季春 ($35)
奶蓋熱潮好快就已經過咗,好耐無飲過😋
奶蓋芝士味好濃,四季春茶味亦好香,正😋

Menu:
小碗手工魯肉飯配鹵水溏心蛋
2020-03-28 20 浏览
九龍城出左名食泰菜,但食得多都想轉下口味啦~見到好似有間新開既台灣菜,既可以食台菜,仲可以食燒肉,無理由唔試下既門口放左消毒潔手液,入店前亦要量左體溫先,咁就令食客放心啦~😌-店內d sweet sweet情話都幾盞鬼!-估唔到原來依度係用自轉既光波爐黎燒肉,咁就唔怕成身油煙味啦!而且仲可以揀職員燒定自己燒tim,想翹埋雙手等食既就揀前者,想好似我地都有風味D就自己燒牛肉拼盤 ($288)🌕🌕🌕🌕🌑食得燒肉當然想試下唔同部位啦,所以點左個拼盤試下,店舖只係用左黑胡椒調味,所以食前一定要落番佢地提供既粉紅鹽!!可以更加提升肉味。😋🔸 牛脷係愛麗絲燒烤必點之物,雖然只係薄切,但依然咬勁十足;🔸 牛肩既脂肪比例因為相對少D,所以口感就比較 結實;🔸 牛小排同牛胸腹都肥美juicy,肉味濃,油脂燒後既甘香係最好食-美國特板牛小排 ($98)🌕🌕🌕🌕🌕因為牛胸腹冇得單點,所以encore多左一份牛小排黎食,依份比拼盤果份高級,所以更加肥美味濃!-翠肉瓜(+$28)🌕🌕🌕🌕🌕翠玉瓜切到大大塊,燒落一D都唔乾身,仲好多汁,好食!-菠蘿($+28)🌕🌕🌕🌕🌕台端燒又點少得新鮮菠蘿呢?酸酸甜甜即刻消除油

店內d sweet sweet情話都幾盞鬼!

牛肉拼盤 ($288)🌕🌕🌕🌕🌑
食得燒肉當然想試下唔同部位啦,所以點左個拼盤試下,

🔸 牛肩既脂肪比例因為相對少D,所以口感就比較 結實;
美國特板牛小排 ($98)🌕🌕🌕🌕🌕
翠肉瓜(+$28)🌕🌕🌕🌕🌕
翠玉瓜切到大大塊,燒落一D都唔乾身,仲好多汁,好食!
菠蘿($+28)🌕🌕🌕🌕🌕
台端燒又點少得新鮮菠蘿呢?酸酸甜甜即刻消除油膩感
滷肉飯配溏心蛋 ($50)🌕🌕🌕🌕🌑
食完燒肉冇澱粉落肚始終差少少!滷肉肥瘦比例大概大半,唔覺好油膩~飯用上珍珠米,但就比平時食落既飯稍為濕軟,配上咸香既滷汁,依然令人食指大動。
臨走時聞到隔離枱既三杯雞酒味香濃,仲有鹽酥雞都好吸引,可以用佢既coupon下次再黎食
2020-03-25
  • 美國特板牛小排
  • 翠肉瓜
  • 菠蘿
  • 滷肉飯配溏心蛋
2020-03-25 57 浏览
係九龍城附近放工,近近地就去左搵野食,見到間幾得意嘅餐廳名~等等hea原來係間台灣餐廳。台灣嘅嘢食通常俾人嘅感覺係炸同埋酥脆,偏重味,非常岩本人胃口!一行兩人坐低,鋪頭有幾個打卡位!裝飾幾有心機同幾有特色!食物台式滷肉飯台式滷肉飯係台灣好出名嘅美食,去到台灣必點!懷念台灣的味道!鹹鹹嘅滷水汁配埋切粒嘅五花肉非常惹味!佢嘅醬汁雖然冇台灣嘅醬汁咁濃味,但都非常餸飯,滷肉飯不會太油膩! 滷肉飯仲有個精華就係黃色嘅腌蘿蔔!但係佢得半舊太少了!蚵仔煎加蛋蚵仔煎都係台灣出名嘅美食之一,又係台灣懷念嘅味道,蚵仔姐係香港人叫既蠔仔,蠔仔幾新鮮,粉就跟台灣嘅好似有少少不同,但味道都不錯,值得一試,仲有個醬汁撈埋蚵仔煎食先至係絕配!滷水小食拼盤同滷肉飯的配菜滷水小食拼盤有滷水豆腐,滷水豬耳,仲有滷水雞翼!味道不錯,有台灣嘅味道!台式烤肉 牛胸腹肉個台式烤肉係用咗插電嘅光波爐自己烤,個爐都幾得意同幾新潮,可以開着佢慢慢轉,好處就係唔會咁多油煙,同埋好似會健康啲!牛胸腹食落都幾特別雪花油脂分佈幾平均!蚵仔滷肉飯食到一大半發覺都仲係有啲肚餓,所以就叫多左碗蚵仔滷肉飯,炸既蚵仔不會太油膩也不會太乾身恰到好處!配埋

等等hea

一行兩人坐低,鋪頭有幾個打卡位!

裝飾幾有心機同幾有特色!

食物

蚵仔煎加蛋

蚵仔煎

滷水小食拼盤同滷肉飯的配菜

滷水拼盤及小食

台式烤肉 牛胸腹肉

牛胸腹食落都幾特別雪花油脂分佈幾平均!
牛胸腹

蚵仔滷肉飯

食到一大半發覺都仲係有啲肚餓,所以就叫多左碗蚵仔滷肉飯,炸既蚵仔不會太油膩也不會太乾身恰到好處!配埋滷肉飯開胃惹味!

甜品
豆腐花仙草芋圓
甜品非常清新芋圓咬感,正!

飲品
冷泡四季春茶
冷泡四季春茶

總結

間餐廳真係尋找到台灣既風味,雖然無台灣嘅味道咁鹹,但我覺得清淡啲同冇咁油膩既料理,啱晒鍾意食得清淡又追求健康既香港人,而我鍾意食濃味嘅都感覺到味道非常足夠。由於近來肺炎疫症肆虐,去不到台灣既朋友可以去食返餐飯就當去咗台灣,解一解相思之苦!

蚵仔煎
牛胸腹
豆腐花仙草芋圓
疫情過咗一段時間,相信大家都已經好悶,好想出國旅行。🛩 但係而家去旅行又危險,其他國家都唔會畀入去。 一時想去台灣,又唔會去到,咁點算呢?🇹🇼 不如嚟呢間新開嘅有台風小店hea一hea啦。⁣⁣😴⁣⁣牛肉拼盤⁣($288)[好味度:8.5/10]⁣⁣⁣同其他嘅烤肉店唔同,呢度引入咗台灣近年興用嘅韓式光波烤爐。♨ 唔用明火燒烤,一嚟處理上方便好多,二嚟少油煙,乾淨好多。🧼 見住啲肉轉下轉下咁樣,自己就熟咗,都好過癮,而且受熱均勻,仲無咁易燶添。🤩 呢一個牛肉拼盤啱曬牛魔王食,因為一次過食曬四款牛肉:牛肩胛,牛舌,牛小排同埋牛胸腹。🐮 大部分都係嚟自美國嘅牛肉。🇺🇸 有齊唔同嘅牛肉部位,咁就可以體驗到唔同部位牛肉嘅軟嫩同埋口感。😇 而且每隻牛肉油脂肪分佈比例都好完美,真係好正。⁣⁣😚⁣⁣豬梅花腩⁣($68)[好味度:8/10]⁣⁣⁣食得烤肉又少得豬腩肉呢。🐖 呢度就薄切啲,所以比較起嚟就無咁油,亦都快啲熟啲。🤓 但係味道依然一樣咁邪惡,豬肉味道濃郁。😗 一大塊豬梅花,再配上白飯去食,香濃嘅豬味同埋油脂一下喺口入面爆發,真係令人難忘。⁣⁣😝⁣⁣等等蚵仔煎⁣($298)[好味度:7.5/10]⁣

牛肉拼盤⁣($288)[好味度:8.5/10]⁣⁣⁣
牛肉拼盤⁣

豬梅花腩⁣($68)[好味度:8/10]⁣⁣⁣
豬梅花腩⁣

等等蚵仔煎⁣($298)[好味度:7.5/10]⁣⁣⁣
除咗食烤肉之外,仲有唔少嘅小菜同埋飯麵選擇㗎。😌 呢個蚵仔煎做法亦都非常正宗。👍🏻 上枱時,一見到就係超多嘅蚵仔呀,真係好吸引。😍 佢係落咗木薯粉再加炒上雞蛋,而且加入大量福建蠔仔,超級多汁。💦 再配合蚵仔煎醬汁,真係非常美味。⁣👌🏻

等等蚵仔煎⁣
牛肉拼盤⁣
豬梅花腩⁣
等等蚵仔煎⁣
2020-03-23 26 浏览
時常在九龍城覓食的我, 又找了一間台式食店, 門面睇落應該好多青年人去hea, 於是我就選左做我的晚餐了, 當入到店內店員非常熱誠地招呼我們坐落, 睇了餐牌就選了 招牌台式紅燒牛肉刀削麵, 台式牛筋牛肚刀削麵, 等等三杯雞, 同埋因為在openrice book位就送了一份鹽酥雞小食, 兩碗啲鹵水牛肉、牛筋、牛肚都滷得很好味 唔會太鹹 唔會韌 非常好味, 同樣鹽酥雞都係非常脆口 唔會太鹹 都唔會太多脆粉 都值得一讚 至於三杯雞 就冇乜特別, 都是平常出街食到的味道 最後埋單 (有加一服務費) 晚餐兩位食左約$300。

2020-03-23 31 浏览
得知九龍城開左間台菜食店,能在泰菜群中佔一席位,這間台灣菜必有其可取之處。台灣去不了,去呢間台灣食店睇下可唔可以滿足下慾望先。進店要先量體温,門口旁亦有搓手液提供。店裡的台語很吸晴,完全感受到台灣文化,濃濃既文青氣息。這兒是用手機下單。若不懂也可以要求職員落單,他們同樣歡迎。午巿套餐,假日也適用我同朋友各點了一個餐再加個小食,張枱差點兒就放不下了。怎麼感覺全都係肉小食:蒜香麻辣牛舌$68蒜香麻辣味也蓋不了牛舌之重口味,牛舌咬嚼起來爽口味濃,正好喚醒呆滯的味蕾,讓我準備品嚐之後既美食。套餐包前菜,三選一。和風貓耳朵和涼拌蓮耦,爽口開胃菜。法式煎焗咸豬手半隻配台式魯肉飯 $68魯肉飯大大碗,魯肉舖滿飯面,汁多而不會死咸。飯粒分明軟熟不會成糊狀。魯肉肥瘦相稱,既有肥油香,亦有瘦肉口感。與台灣當地吃的魯肉飯相比,絕不會被比下去。半隻豬手都好大件,肉厚,只有一條髀骨。外皮燒得很香脆。切開肉呈嫩粉紅,肉質嫩滑,有紥實口感,帶有甘香味。輕易地就將骨肉分離,醮一下芥未醬,放入口慢慢細嚼享受,大滿足。鹽酥排骨跟魯肉飯$68鹽酥排骨外層有別於其他餐廳,其炸粉感覺像加了點花生碎,口感更豐富但又少了那種油膩。

進店要先量體温,門口旁亦有搓手液提供。

店裡的台語很吸晴,完全感受到台灣文化,濃濃既文青氣息。

這兒是用手機下單。若不懂也可以要求職員落單,他們同樣歡迎。

午巿套餐,假日也適用

我同朋友各點了一個餐再加個小食,張枱差點兒就放不下了。
怎麼感覺全都係肉

小食:蒜香麻辣牛舌$68

套餐包前菜,三選一。
和風貓耳朵和涼拌蓮耦,爽口開胃菜。

法式煎焗咸豬手半隻配台式魯肉飯 $68

鹽酥排骨跟魯肉飯$68

鹽酥排骨外層有別於其他餐廳,其炸粉感覺像加了點花生碎,口感更豐富但又少了那種油膩。肉也是厚切,很軟腍。怎麼又是肉。

奶蓋四季春(跟餐)+$15
濃茶與奶蓋相遇,相益得彰。濃茶之苦味減半有餘香,奶蓋之甜膩也被沖淡。在吃了這麼豐盛既午餐,喝口濃茶奶蓋正好是飯後回味之橋樑。

古早珍珠奶茶(跟餐)+$15
由於習慣飲奶茶不落糖,所以對我黎講有點甜,但可以接受。入口暖暖的。珍珠份量很多,很Q彈,口感唔錯。
以後來九龍城,又多一個選擇了。
2020-03-21
午餐
  • 法式煎焗豬手
  • 魯肉飯
  • 鹽酥雞
2020-03-22 27 浏览
九龍城最近開左間台式小店叫等等hea,吸引左我依啲中意hea既人啦~食親台灣野10次有9次必嗌都係鹽酥雞,今次都唔另外!鹽酥大大雞扒,名乎其實大大塊,即叫即炸熱辣辣~配埋千島醬,好邪惡啊!台灣腸又係一食就停唔到口既小食~平時食多數都係原味既,依度有埋墨汁味!朋友覺得墨汁味腸香啲,我就覺得原味配蒜係最無敵,anyway姐係兩款都好食啦主食就叫左幾特別既爐端燒牛肉拼盤有齊牛舌、牛肩甲、牛小排同牛胸腹,兩個人食都夠晒~其實我都唔係好識分啲肉類,但食落全部都重牛味又唔un,好食!佢用既爐好特別既,感覺係類似光波爐咁,可以好均勻咁燒塊肉雖然佢就唔會令到啲肉好金黃色,但佢可以逼到啲油香出黎~除左牛我地仲叫左份豬,肉質都係好易入口~多幾塊會開心d 台灣野不能少既仲有珍珠奶茶~依杯珍珠烏龍奶茶可以過下口癮又可以解膩燒肉黎講價錢相宜,店員都好nice,大家要多多支持小店啊!
食親台灣野10次有9次必嗌都係鹽酥雞,今次都唔另外!
鹽酥大大雞扒,名乎其實大大塊,即叫即炸熱辣辣~
配埋千島醬,好邪惡啊!

主食就叫左幾特別既爐端燒

牛肉拼盤有齊牛舌、牛肩甲、牛小排同牛胸腹,兩個人食都夠晒~
佢用既爐好特別既,感覺係類似光波爐咁,可以好均勻咁燒塊肉
雖然佢就唔會令到啲肉好金黃色,但佢可以逼到啲油香出黎~

除左牛我地仲叫左份豬,肉質都係好易入口~多幾塊會開心d

台灣野不能少既仲有珍珠奶茶~
依杯珍珠烏龍奶茶可以過下口癮又可以解膩

燒肉黎講價錢相宜,店員都好nice,大家要多多支持小店啊!
還未到下午六時,我們便到這裡快速吃了一頓不錯的台式晚餐😋由於疫情問題,很多食店也很注重衛生。這間食店也不例外!先消毒雙手及探熱後才可走進這食店😉看到店員用消毒酒精清潔枱面,每張餐桌也保持距離,感覺也安心。店員推介我們點新登場的台式啤酒蟹$288很新鮮!另外,我們點了黑松露黃金花枝丸$48飲品方面,我們分別點了水蜜桃紅茶$30味道清香的冷泡茉梨綠茶一踏進該店,便感受到店主的用心經營!服務員的態度十分好!值得一讚!
還未到下午六時,我們便到這裡快速吃了一頓不錯的台式晚餐😋

店員推介我們點新登場的台式啤酒蟹$288很新鮮!
台灣啤酒蟹

另外,我們點了黑松露黃金花枝丸$48
黑松露黃金花枝丸

飲品方面,我們分別點了水蜜桃紅茶$30
水蜜桃紅茶

味道清香的冷泡茉梨綠茶
冷泡茉梨綠茶

一踏進該店,便感受到店主的用心經營!

服務員的態度十分好!值得一讚!
2020-03-22
台灣啤酒蟹
黑松露黃金花枝丸
水蜜桃紅茶
冷泡茉梨綠茶
2020-03-22 14 浏览
#等等hea平時燒肉燒得多,第一次用呢部爐端燒機小編一開頭掌握得唔好,但其實呢部機超熱,轉一個圈度,牛肉就已經食得--🔅爐端燒牛肉拼盤牛肉拼盤種類多,有牛舌、牛肩胛、牛腹胸等等一望見d雪花甘靚,未燒都流晒口水本身已經落左胡椒粉調味,唔夠仲有鹽可以調味牛肉油脂豐富,肉味濃郁,食完超級滿足😋--🔅鹽酥大大雞扒配魯肉飯雞扒炸得好酥脆,唔似坊間有d外層既炸衣好粉好厚即叫即炸,雞肉又夠嫩滑,又可以點自家製既creamy 芝士牆魯肉飯用半肥瘦碎肉,肉汁好濃好稠--🔅雞泡魚干係小編食過比較厚身既魚干,唔會燒得太乾,又可以鎖住肉汁,好岩送酒--🔅台式烤香腸香港少見呢隻烤香腸,味道淡淡地甘其中紅色既有濃d既蜜糖味,比較甜🔅奶蓋烏龍茶既奶蓋加左細細粒既芝士粒,好濃厚既奶蓋,好正!☺️烏龍茶既味道清香,飲完好舒服
#等等hea

平時燒肉燒得多,第一次用呢部爐端燒機
🔅爐端燒牛肉拼盤
牛肉拼盤種類多,有牛舌、牛肩胛、牛腹胸等等
一望見d雪花甘靚,未燒都流晒口水
本身已經落左胡椒粉調味,唔夠仲有鹽可以調味
牛肉油脂豐富,肉味濃郁,食完超級滿足😋
🔅鹽酥大大雞扒配魯肉飯
雞扒炸得好酥脆,唔似坊間有d外層既炸衣好粉好厚
魯肉飯用半肥瘦碎肉,肉汁好濃好稠
🔅雞泡魚干
🔅台式烤香腸
香港少見呢隻烤香腸,味道淡淡地甘
其中紅色既有濃d既蜜糖味,比較甜

烏龍茶既味道清香,飲完好舒服
  • 牛肉拼盤
  • 鹽酥大大雞扒
2020-03-22 10 浏览
這天又到九龍城覓食,不過吃厭泰國菜,想試試新花款。剛巧看到這間台式料理餐廳,門面設計得非常別緻,想必具誠意,於是就選定這間了。甫入店便有店員替我們量體溫,還提供消毒搓手液,非常周到,讓客人吃得安心。店內裝潢設計很有特色,連餐牌也有不少可愛插圖,很有心思,甚有台灣小店的味道。也支援手機落單,十分方便,而且圖文並茂,增加食慾。不得不讚店員服務很殷勤,招呼周到,上菜速度亦很快。等等蚵仔魯肉飯很有水準,蚵仔份量超多,舖滿整個飯,而且大粒粒,厚肉肥美又滑口。飯中夾雜不少魯肉,醬汁味道濃郁,啖啖油香,十分美味。鹽酥大大雞扒陽春麵好有特色,雞扒炸得香脆可口,卻不會好油膩,而且很入味。陽春麵湯底非常惹味,富有層次,令軟順的幼麵沾滿其濃郁味道,就連白蘿蔔和紅蘿蔔都變得香甜無比。想不到也能吃到台式燒肉,以爐端燒方式讓客人自行邊吃邊燒,別有一番滋味。而且燒爐十分安全也易操作,不會有油煙味。美國特版牛小排色澤紅潤,油花密布而平均,肉嫩得很。牛肩甲同樣肉質嫩嫩的,肉味很香濃。美國牛板腱帶有嚼勁,肥瘦適中,牛味十足。黑松露黃金花枝丸十分大顆,散發出陣陣黑松露香氣,花枝丸外層香脆,內裡很彈牙,黑松味濃郁,跟花枝非常

也支援手機落單,十分方便,而且圖文並茂,增加食慾。

不得不讚店員服務很殷勤,招呼周到,上菜速度亦很快。

美國特版牛小排色澤紅潤,油花密布而平均,肉嫩得很。

黑松露黃金花枝丸十分大顆,散發出陣陣黑松露香氣,花枝丸外層香脆,內裡很彈牙,黑松味濃郁,跟花枝非常搭。

熱菊花蜜十分滋潤,濃度很足,甜度亦恰到好處,潤口得來又有解膩效果。

2020-03-20 555 浏览
泰菜餐廳林立既九龍城,有間台灣菜餐廳密密咁冒起😎,餐廳裝修簡單,乾淨整齊,牆上用光管砌成既金句怖置好得意😆,食物價格定位好親民🤑👍🏼,質素又高😋。.🥩牛肉拼盤💲288🔸 牛舌//牛肩//牛小排//牛胸腹CP值很高!!300蚊唔洗食到四款牛既部位,仲要都幾大盤下😳!雖然佢地係雪藏牛,但完全食唔雪味👍🏼,牛肉同脂肪分佈平均,肉身好林,牛舌又有啲嚼勁,牛既肉味好香好濃郁🥺,絕對不能睇少。燒肉用既係類似光波爐原理嘅爐🤓,用光熱能去燒熟啲牛肉😋,燒2分鐘左右就食得,好味又有效率。.🥢台式滷水小拼盤💲48🔸 豬耳//雞翼//滷豆腐滷水豬耳同雞翼滷得好入味👍🏼,不過豆卜入味得滯有啲咸😂。.🍚小碗手工滷肉飯💲50滷肉好肥美好香🤤,有半隻溏心蛋,用既米係台灣珍珠米,細節位用心👍🏼,仲有好多滷肉汁送飯食😋。.🥤珍珠華田💲30好大杯😳👍🏼,阿華田味足夠,但可以更濃郁,珍珠咬落煙煙韌韌 非常有彈性。.🍨芋圓仙草豆腐花💲38豆腐花同紅豆做base,紅豆本身都好林好香甜,所以豆腐花唔洗落糖都好好味😋,上面既仙草好滑溜,芋圓係真係有芋頭同蕃薯味,仲好Q彈好有口感💯。————————————————價錢:💲499 /

🥩牛肉拼盤💲288
牛肉拼盤

🔸 牛舌//牛肩//牛小排//牛胸腹
🥢台式滷水小拼盤💲48
台式滷水小拼盤
🔸 豬耳//雞翼//滷豆腐
滷水豬耳同雞翼滷得好入味👍🏼,不過豆卜入味得滯有啲咸😂。
🍚小碗手工滷肉飯💲50
味道:😋😋😋😋😋
環境:✨✨✨✨
服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️
賣相:📸📸📸📸
等待:0 mins (7pm)
回頭率:85%

2020-03-19
牛肉拼盤
台式滷水小拼盤
小碗手工滷肉飯
珍珠華田
2020-03-19 33 浏览
一講九龍城,大家都會諗起泰國菜,潮州野或者其他比較傳統老字號。但最近去九龍城探我嫲嫲,發現附近有一件比較新潮,裝修又好特別既台灣餐廳【等等Hea】。墻上既霓虹燈係最吸引人既地方。除左普通台灣野食之外,仲有爐端燒(燒烤)。最特別係用光波爐燒,油烟勁少、食物燒得均匀。以一間唔係專門做燒烤既鋪頭黎講,燒烤類食物都算ok多。我地就叫左爐端燒牛肉拼盤、阿波尾上胸鷄軟骨、鮑魚(兩隻),同紅燒牛肉麵。食物都算好新鮮,尤其牛肉同鮑魚!牛肉拼盤:有4個部位,厚薄同肥瘦適中,加少少鹽同黑椒調味就非常足夠,juicy又鮮味!阿波尾上胸鷄軟骨:本身無味,就加少少燒肉汁,軟骨脆、但又帶少少肉,又香又有咬口!鍾意食脆骨、軟骨唔好錯過!鮑魚:好鮮甜、加蒜蓉牛油醬好好食、而且鮑魚好霖!紅燒牛肉麵(刀削麵):湯底都算夠味,但又唔會好鹹!紅燒牛肉超級霖,刀削麵好有咬口!而且另外配3個小菜,都好好食!就算唔係好鍾意食燒烤既人都唔緊要,因爲仲有好多台灣野食、飲品同甜品。而且價錢親民!

鮑魚:好鮮甜、加蒜蓉牛油醬好好食、而且鮑魚好霖!

2020-03-19 13 浏览
無得去台灣後更加想念台灣嘅食物.朋友同我一樣太掛住,所以佢帶我去咗最近人氣推介嘅等等hea食台灣嘢.首先,望望價錢牌又唔貴幾吸引,加上呢到除咗有台式食物外,你仲可以揀爐端燒,應有盡有.而最近怕熱氣,所以都唔揀端燒了.好開心終於可以食到台式烤香腸,佢有兩隻款各有特式,但最重要都非常有口感,食苟嚼勁十足.少少焦味卻更加惹味.鹵水小拼盤亦幾豐富,有豬耳,雞翼又又有埋鹵豆腐.都幾豐富,鹵水味好夠.手工鹵肉飯無咩肥豬肉,反而我更加喜愛.細細碗其實都夠食,懷念一下台灣鹵肉飯.最後,台灣鹽酥雞一向都出名,難得出嚟食台灣嘢又點可以唔點呢.超級大塊,酥脆好味.