2020-11-21 40 浏览
以前學生時代,成日都會嚟旺角呢度,行街買嘢食嘢,而家好耐都冇過嚟了!今日帶小朋友過嚟呢邊攞證件,途經呢度,發現開咗間新店~第五街冰室,聽個名已經知道佢係走舊式風格❤️店內播放着充滿回憶嘅,九零年代K歌,我估老闆似係八十後😆一入嚟就叫咗兩杯小朋友最鍾意嘅特飲菠蘿冰、菠蘿賓治,大大杯,絕無吝嗇,菠蘿佔咗半個杯添👍帶子扒西蘭花~茶餐廳居然用西餐碟盛戴食物😍突顯左食物嘅優雅,西蘭花炒得十分爽口,帶子粒粒粉嫩,煎得啱啱好,好好食,建議份量再多啲😄粟米脆斑塊~斑塊用咗有皮嘅魚塊黎炸,外脆內軟,只係半塊浸住嘅啲粟米汁,食落依然keep到個脆度,好正!小菜仲配埋白飯添,叫兩份就夠晒我哋三個食,呢度個餐牌好多款式,常餐、鐵板、沙律都有,下次要來試多幾款🥰
店內播放着充滿回憶嘅,九零年代K歌,我估老闆似係八十後😆

帶子扒西蘭花

粟米脆斑塊

2020-11-21 27 浏览
喺旺角見到一間新開嘅茶餐廳,門面光猛,以木制裝修,走懷舊風,新開張一定要去試下先!呢度嘅食物,款式選擇非常之多,除咗普通茶餐廳有嘅嘢,仲有晚飯小菜😍雜菜沙律 千島醬~呢度所有嘅沙律,都可以選擇要日式芝麻醬or千島醬,適合有唔同口味嘅食客,沙律菜好Flash,而且睇到廚師嘅細心位,沙律醬都鋪到靚一靚先上桌海南雞半隻~半隻雞比我想像中,大隻好多,呢碟應該夠三至四人食,目測雞件都有二十幾件,而且煮得夠嫩滑,推介👍星洲炒米~因為我怕肥,order左小油,食落真係特別清新,材料有 蝦仁、雞蛋、芽菜、韭黃、叉燒,材料豐盛,米粉亦炒得夠乾身入味。小菜有免費配埋 明火靚湯/忌廉湯而且只係+5至$10就可以選擇唔同嘅特飲性價比非常高👍

雜菜沙律 千島醬

海南雞半隻

星洲炒米

小菜有免費配埋 明火靚湯/忌廉湯
而且只係+5至$10就可以選擇唔同嘅特飲

性價比非常高👍
2020-11-21 38 浏览
🌽粟米脆斑腩 $108由細到大都好鐘意食粟米斑腩,但而家差唔多度度都變晒粟米魚塊😅。呢度嘅斑腩肉質紋理清晰分明,口感實淨,相信並非下價魚。斑塊炸粉好薄,而且新鮮炸起熱辣辣夠香脆😋。以粟米、蛋花、生粉煮成嘅粟米汁甜度適中,稠度同一般粟米湯羹差唔多。.🥪雞蛋鹹牛肉三文治 $22 烘底+$2蛋牛夠厚而且口感香滑濕潤。鹹牛肉鹹度低,蛋香味反而好出,食落唔油膩。記得轉烘底,又暖又脆嘅多士先好食嘛。.🥤紅豆冰(+12)望落去顏色偏向奶白,一飲果然係花奶紅豆冰。飲落口感香滑,仲有濃郁奶味,配上粒粒分明嘅紅豆,比起一般椰汁紅豆冰更好飲😮。.🍲羅宋湯(跟餐)應該係新煲嘅湯,蔬菜🥕🧅夠腍但未出晒啲味,但作為餐湯有咁多蔬菜已經合格有餘。.🥢第五街冰室 (旺角)旺角西洋菜南街194號地舖
🌽粟米脆斑腩 $108
🥪雞蛋鹹牛肉三文治 $22 烘底+$2
🥤紅豆冰(+12)
🍲羅宋湯(跟餐)

🥢第五街冰室 (旺角)
旺角西洋菜南街194號地舖