//#黃店地圖系列間野叫:第一郡Q1邊度黎:深水埗荔枝角道315號地舖(另有炮台山分店)環境點:地方仕正 開放式水吧位嘅攪拌機不停震撼你雙耳🌝:參與罷市 社交平台轉發和理非行動帖子 ▪蟹膏蕃茄湯檬 $558分(⚠注意: 餐廳已因應疫情 轉用即棄餐具同碗碟 此照片乃2019年之遺物 只供參考) 兩間分店都試過 深水埗分店係比較出色 蟹膏餅固然係主角 睇佢加多件要加成$20蚊就知咩料啦 咬落似麵包夠豆卜嘅質感 混雜一舊舊蟹膏係裡面 無懈可擊 湯底充滿蕃茄嘅酸甜 豆卜生菜索曬啲湯 咬落爆汁簡直係高潮左 不過如果能夠酸啲同熱啲我都唔拒 荃灣有間越翠苑個蟹膏檬更加驚為天人 有機會再介紹▪越式法包 $458分法包烘得好脆 夾雜扎肉 豬腩肉 酸蘿蔔等等 好貼近越南地道風味 而且肝醬份量控制得剛剛好 迎合返香港人口味 太多就好膩 蓋過曬其他材料嘅味道▪牛油果沙冰 $309分點估到牛油果沙冰係今次嘅mvp 成杯青青草原咁 飲落絕對有驚喜 似smoothie多過沙冰 牛油果好creamy 加埋少少蜜糖 中和返牛油果嘅heavy 同冰塊打到粉身碎骨 完美融合
#黃店地圖系列
間野叫:第一郡Q1
邊度黎:深水埗荔枝角道315號地舖(另有炮台山分店)
環境點:地方仕正 開放式水吧位嘅攪拌機不停震撼你雙耳

牛油果沙冰 $30
9分
牛油果沙冰
2020-03-24 571 浏览
同男朋友想平平地食個dinner就去左呢間越南小店 簡簡單單又一餐😋.兩個人嗌左⬇️⬇️1️⃣ 越南法包(兩個) $43 / 個 法包烘到熱又脆 加上腌蘿蔔同青瓜酸酸甜甜十分開胃✨芫荽配扎肉豬肉好搶 啖啖都好豐富滿足加個沙冰女仔已經夠飽又係一個light dinner2️⃣ 椰汁紅豆糕 $6 / 班蘭綠豆糕 $15上下兩層班蘭糕中間夾住好滑嘅綠豆蓉煙煙韌韌幾好味🤤不過$15對比Q1其他食物算係少貴椰汁紅豆糕普通唔太特別但$6有個飯後甜品過下口癮都抵到笑😬3️⃣ 椰皇 $23 小結➿Q1的確係便宜大碗又好味牛油果沙冰同米紙蝦卷都係熱門item下次再戰食完仲可以去隔離食康瑞涼茶食芋圓平民嘅快樂就係咁簡單😉
兩個人嗌左⬇️⬇️

平民嘅快樂就係咁簡單😉
2020-03-22
越南法包
2020-03-13 840 浏览
因要到基隆街買弄布口罩的材料,已行至腿痠,接近下午5點幾,又不想逆向走大段路上福榮街覓食,突然想起荔枝角道Q1越南嘢,係喎,好掛住啲牛油果🥑沙冰...3年,完全沒大變,裝修、菜式、人,依舊。無庸置疑一定是來2杯沙冰,顏色依然是粉嫩的綠,味道維持住奶油香的牛油果🥑味,簡直是必飲。本想外賣斑蘭糕,又售罄,堂食還點了正經的兩碗麵:蟹膏蕃茄湯檬、雞絲湯河。蟹膏湯檬蟹膏味不算濃,都比蕃茄蓋過,反而覺得雞絲河實在點,雞絲數量多且用了近髀位置,較嫩不鞋口,河粉亦較湯檬口感更對味。慶幸這艱難時勢還是客似雲來。

慶幸這艱難時勢還是客似雲來。
牛油果🥑沙冰
雞絲湯河
  • 牛油果沙冰
  • 斑蘭綠豆糕
2020-03-10 486 浏览
已經食過幾次😋好鍾意推介呢間小店比朋友😂😂個個食過都話無介紹錯架!-🦐米紙蝦卷$35🤩首次試食,裡面有大量檬粉,有蝦有生菜,腩肉咁上下既食材,幾足料重手,重點係個醬汁!!🥰🥰濃濃既花生醬,食落係偏甜,但勁惹味超香花生😚!!我唔係一個特別鍾意點汁醬既人,都忍唔住喪點黎食😂😂😂-🦀蟹膏蕃茄湯檬$50 😍人氣之選,十個有九個都會嗌😂黎到已經好靚仔,蟹膏依然香濃😋配合蕃茄既fresh😋真係無懈可擊🤪豆卜索晒啲湯,咬落去爆湯果下,大滿足呢😍

-🦐米紙蝦卷$35

-🦀蟹膏蕃茄湯檬$50

2020-03-03 517 浏览
曾經有一個住長沙灣既朋友,一而再再而三地介紹依間越南小店既法包同蕃茄蟹湯檬。平時人龍長長的,但最近因為疫症恐慌,今次可以免卻排隊時間。蕃茄蟹湯檬平時既越南野比我感覺都係味精偏重,好易食完好口渴。但依個湯檬食完之後感覺係天然既,並唔需要不停飲水。蕃茄味濃,中間塊蟹蛋餅吸哂湯汁但個人認為個湯可以熱少少。越式法包 依個係綜合哂所有餡料既一款法包,有肝醬,扎肉同豬腩肉。我本身對依種包既愛好唔係太大,所以覺得依個法包唔係驚為天人。性價比都ok👍🏾朋友覺得小店服務態度一般。但我覺得,其實係一貫深水埗地道小店既作風😂
平時人龍長長的,但最近因為疫症恐慌,今次可以免卻排隊時間。

蕃茄蟹湯檬
平時既越南野比我感覺都係味精偏重,好易食完好口渴。
但個人認為個湯可以熱少少。

越式法包

朋友覺得小店服務態度一般。
但我覺得,其實係一貫深水埗地道小店既作風😂

• 蟹膏蕃茄湯檬
2020-02-14 495 浏览
深水埗真係好多又平又好味嘅亞洲美食。同朋友去完嘉頓山,近近哋就決定去深水埗區揾好嘢食😆兩年前都食過一次第一郡,相隔兩年又有機會離食啦!上次就試咗湯檬同牛油果奶昔,好好味😋不過今次試咗越式軟包同蔬菜燉牛肉😍😍😍無論係越式軟包定蔬菜燉牛肉嘅包都好軟熟🥰🥰🥰我成日食越南嘢都叫檬粉,真係好開心自己撰咗試新嘢,激力推介大家一定一定要點離食!特別係麵包愛好者,我相信你唔會失望😋蔬菜燉牛肉配軟包味道啱啱好,唔會太喊,值得推介!餐廳唔係好大但坐得舒服,同其他食客都有少少距離。服務態度好好,比我嘅感覺好有人情味。好開心兩次離第一郡,無論食物質素同服務態度都令我好滿意!希望大家有機會會去深水埗試下,唔同菜式都好味又抵食👍🏻👍🏻👍🏻

越式軟包
蔬菜燉牛肉
2020-02-08
越式軟包
蔬菜燉牛肉
  • 牛油果沙冰
  • 牛腩燉蔬菜
佈局相對比較舊式會好容易就錯過左🚶🏻‍♂️職員似乎都係越南人🇻🇳黎❓ 未FC🙏🏻味道同質素真係好出眾👍🏻 但價錢同我喺越南🇻🇳當地食相差幾倍🥺下次要再黎試湯河🥢 糕點🍮 同沙冰🍹<越式🇻🇳法包🥖>即叫即製👍🏻 微溫之餘餡料非常充足😳好貼心❤️已經切成一半🔪可以喺同1️⃣個包🥖食到幾種口味🤤扎肉既鹹🐽 肉鬆既甜☺️ 芫荽(勁多)青瓜既清新🌿仲有蘿蔔🥕既酸甜開胃🤤🤤🤤 原來仲有肝醬喺入面添😳😳😳法包🥖咬落去係超級脆口💥又唔會太硬1️⃣啖真係咬唔曬😵——————————————————<斑斕綠豆糕>賣相同味道完全唔成正比😝好香好香既斑蘭味道👃🏻👃🏻👃🏻上下兩層斑蘭糕口感煙煙韌韌😌 中間夾住既綠豆蓉好creamy😋整體唔會太甜太膩😃👍🏻

佈局相對比較舊式會好容易就錯過左🚶🏻‍♂️

整體唔會太甜太膩😃👍🏻
2020-02-08
  • 斑蘭綠豆糕
2020-01-13 652 浏览
lunch time 特登行遠啲試下呢間越南野因為我太挑食既關係 我揀唔到食乜見到好多人叫呢個蟹膏萫茄湯河 $50我就要左個走青版同配河粉~河粉吸味啲 一上菜己經聞到個湯底好香啦濃濃既蟹味~ 飲左幾啖 無話好咸! 但好正!應該煲左好耐見到啲配料都好豐富扎肉都好彈牙 又大塊啲豆卜吸左啲湯 好入味個蕃茄嚇親我 竟然係甜既 少少酸味都無... 果一下懷疑佢係咪浸左糖水仲有一舊蟹膏 整到好似啲豆卜咁樣果個都好濃味~好正
lunch time 特登行遠啲試下呢間越南野
因為我太挑食既關係 我揀唔到食乜

見到好多人叫呢個

蟹膏萫茄湯河 $50

我就要左個走青版同配河粉~
河粉吸味啲

一上菜己經聞到個湯底好香啦

濃濃既蟹味~ 飲左幾啖 無話好咸! 但好正!
應該煲左好耐

少少酸味都無... 果一下懷疑佢係咪浸左糖水
仲有一舊蟹膏 整到好似啲豆卜咁樣
果個都好濃味~好正
2020-01-01 646 浏览
下午去門口已經有人排隊!店舖細小但是食物一流!越南店一定要食越南包啦!有不同口味,包亦可選法包或是者漢堡包!我當然揀正宗越南法包!👍🏻可以說香港最好食越南包而且份量大!可以同朋友share一半。蕃茄蟹膏河亦Q1出名食物之一材料豐富,蟹膏亦很多,湯很好喝!推介。越南卷同一般店大致相同但點自己製花生越南醬係有驚喜。飲品有芒果同牛油果沙冰,本人牛油果控當然揀牛油果。同係越南飲一樣,雖然叫沙冰但其實係smoothie。甜品亦好多選擇!係店鋪見很多人外賣班蘭糕!所以跟著叫了一個,omg 一食即愛上,即刻再叫多兩個外賣回家。
下午去門口已經有人排隊!店舖細小但是食物一流!
蕃茄蟹膏河亦Q1出名食物之一
材料豐富,蟹膏亦很多,湯很好喝!推介。
越南卷同一般店大致相同但點自己製花生越南醬係有驚喜。
2019-12-27 440 浏览
I have been to this restaurant when it was starting to be popular back then I felt it was a unique viet restaurant with quality food.But alas it has now followed the Hong Kong troupe of falling to mediocre after getting popular.I have ordered the signature tomato crab noodle. Where do I begin. The good is that the ingredients are still good but the execution is abysmal. So let’s get into what’s wrong. For one the noodles off the bat were soggy and it just felt like eatting baby food.2nd the soup

2nd the soup base. It has lost the tomato and umami flavour of before now it’s just surgery and salty.

Lastly the herbs. Stop cutting it up too small it just makes it bitter some bites and you get a bit of the stem. Either not cut it up or bigger chops.
2019-11-30 656 浏览
已經第唔知幾多次嚟呢間食,每次去到深水埗都諗起佢,因為佢嘅越南佢真係整得好好食,今次晚飯時間又來左幫襯。由於我哋六點幾就到,所以唔使排隊就有得食,食完出嚟見到好大條人龍,好彩有早左去。諗左好耐食越南法包定係撈檬好,但因為嗰時唔係好肚餓,所以就揀咗越南法包越南法包法到外脆內軟,入邊包左好多餡好足料,我今次叫咗扎肉口味,酸酸甜甜嘅白蘿蔔同紅蘿蔔絲真係令到成個包味道提升咗好多。另外朋友叫咗扎肉撈檬,一上枱我哋兩個都嚇親,因為扎肉嘅份量實在太多。本身以為會好似其他鋪頭咁,只有幾篇薄嘅,點知原來係好多個厚到好似午餐肉咁款嘅每次想食越南野都會諗起佢,希望下次黎都唔使排隊啦!

每次想食越南野都會諗起佢,希望下次黎都唔使排隊啦!
2019-11-26 493 浏览
眨眼之間, 這間越南店已在深水埗開了很多年。 每一次經過或者去的時候, 店舖內總是有人,證明它是有人氣的。 之前已來過叫了越南湯粉。 這次嘗試叫它的牛油果法包。越式法包是最能代表法國殖民地色彩的越南菜。 牛油果,生菜,酸菜,青瓜,芫茜,蔥。 酸菜應該是醃製的白蘿蔔和紅蘿蔔, 整個包的風味更有層次,昇華了,爽脆開胃。 牛油果份量亦很足夠。 這邊的牛油果感覺很有名,見很多人也有叫。 其實食物價格在深水埗區來說不是特別便宜。 但它的質數確實值得這個價錢。 難怪店舖不大,在荔枝角道上也能佔上一席位。唯一遺憾是暫未食過香港店舖的越式法包加上雞肝醬/豬肝醬,之前在外國吃,是超好吃。
眨眼之間,
 這間越南店已在深水埗開了很多年。

每一次經過或者去的時候,
 店舖內總是有人,證明它是有人氣的。
 之前已來過叫了越南湯粉。
牛油果法包

牛油果,生菜,酸菜,青瓜,芫茜,蔥。
 牛油果份量亦很足夠。
 這邊的牛油果感覺很有名,見很多人也有叫。
 難怪店舖不大,在荔枝角道上也能佔上一席位。

牛油果法包
2019-11-23 718 浏览
今日黎到深水埗行到一間位置比較遠嘅鋪頭食呢間嘢由於鋪頭太細上次同女朋友黎 門口太多人啦所以冇等到 今日時間比較早少少 所以就黎到呢到食啦等都唔駛等嘅餐牌如上仲有啲其他貼係牆上面不過無影到米紙蝦卷 $35叫咗個米紙蝦卷黎食個感覺好fresh 食落清新口感 佢個醬汁幾好味好惹味 令胃口大開蟹膏蕃茄湯檬 $50呢個應該係呢間鋪嘅主打菜式啦見好多人都係叫呢個食而呢個嘅味道的確係幾好味味道濃郁豐富配料都幾多湯底有陣蟹膏嘅味道 令湯底濃郁雖然檬粉本身覺得佢吸味不足但成碗嘢都係好好食嘅牛肉河粉比下去嘅牛肉湯河碗嘢係無乜味唔係叫清淡 係無味嘅所以我溝咗啲紙米卷個醬落去好一般呢碗總體價錢都係五十蚊碗麵性價比高
今日黎到深水埗
好一般呢碗

總體價錢都係五十蚊碗麵
性價比高
2019-03-17
$67.5 (晚餐)
米紙蝦卷
  • 蟹膏番茄湯檬
2019-11-18 370 浏览
喺香港好難搵到一間我滿意嘅越南餐廳,但終於搵到一間好抵食而我又滿意嘅越南餐廳,就係呢一間越南人開,個環境係一間好普通嘅餐廳但就算乾淨,不過呢一間唯一嘅唔好就係冇越南牛肉湯河。今次我哋叫咗兩個正餐,一個小食,同埋每人一個椰青。蟹膏番茄湯檬$5X,好大碗有生菜有豆卜有越南扎肉同一大磚蟹膏,佢個湯酸度啱啱好,記得連蟹膏同啲面一齊食個味道好好。雞絲湯河 $5X,個湯味夠濃濃得黎唔鹹,冇味精,而且啲雞絲肉比我想像中多好多。越南春卷 $2x,個卷味道正常,有塊葉包住,配佢個沙嗲醬好好食。椰青 $28 一個,好甜總結來講,咁嘅價錢,呢間越南菜既質素意料之外,如果你經過都值得試吓。

今次我哋叫咗兩個正餐,一個小食,同埋每人一個椰青。

蟹膏番茄湯檬$5X,

雞絲湯河 $5X,

椰青 $28 一個,好甜

一入去餐廳已經有種好異國既越南風味!!!唔同大型連鎖 搵唔到呢種感覺價錢都好公道蟹肉番茄湯檬粉湯底好香好食...蟹膏餅!!!一定要食 勁好食!!!入面仲有札肉 豬紅 豆卜沙甸魚法包法包有烤過 係熱的 又唔會太硬 好食沙甸魚同其他配菜都配答得好...班蘭糕有好濃香班蘭味不過最頂果層好難咬 下層就軟熟牛油果冰沙冇想像中咁特別唔係好濃牛油果味ja比較普通咁朋友話一定要食紙米卷但係今次賣晒食唔到😫😫😫唯有下次再黎喇
一入去餐廳
已經有種好異國既越南風味!!!
唔同大型連鎖 搵唔到呢種感覺

價錢都好公道

蟹肉番茄湯檬粉

湯底好香好食...
蟹膏餅!!!一定要食 勁好食!!!
入面仲有札肉 豬紅 豆卜
蟹肉檬粉

法包有烤過 係熱的 又唔會太硬 好食
沙甸魚同其他配菜都配答得好...

班蘭糕
有好濃香班蘭味