深水埗好多小店,呢间开左几年既越南店经常都好多人,而且系越南师传坐阵炮制美食,除左要排长龙之外,入面既位真系几挤迫。除左一张小餐牌之外,墙上面都写左个大餐牌,有一啲限定既上面都有写低大家可以留意下,坐既环境都系几迫,有时大份少少都差唔多背贴背。九成都会叫呢个招牌菜,《蟹膏蕃茄汤檬》($45),份量唔少有蕃茄猪红札肉等等,最吸引紧系果一大块蟹膏,汤底个蟹味好浓,檬粉都已经好入味。星期六日先供应既菜式,《牛腩炖蔬菜》($48),配个法包够哂香脆,牛腩未够淋,仲会食到有骨,反而个汤汁拎黎点面包更出色。用上斑兰叶鲜制,仲要分三次蒸,功序繁复数量有限,《斑兰绿豆糕》($13)真系要早啲去,口感软糯烟韧,中间配上绿豆蓉添左层香滑口感。另一款名物,《牛油果沙冰》($28)一黎到真系青BB好足料,真系成杯都系沙冰,连搅到搅唔郁,饮落真系落足牛油果。黎到越南餐厅真系点可以唔叫《越式滴漏咖啡》($28),慢慢一滴滴落去,咖啡够哂浓香,配上底层既重点链奶就更甜滑。店名:第一郡地址:深水埗荔枝角道315号地舖餐牌:

店名:第一郡
地址:深水埗荔枝角道315号地舖

餐牌:

2018-08-25
  • 蟹膏蕃茄汤檬
2天前 1 浏览
一向对越南食物兴趣不大, 也没有特别想要吃的瘾子, 但每次经过深水埗友人总是说这家一定要试, 抱着陪太子试食的心态。第一次吃时不需要等位, 舖内空间不大, 3分1是厨房, 位置也不多, 餐牌食物选择不多看到推介也不想多看便叫了蟹糕蕃茄汤檬, 越式法包及滴滴咖啡首先蟹糕蕃茄汤檬... 黎到是汤米 (2次都是) 汤底好好味 味道有层次唔复杂, 厚实不虚...实在难得 配上米粉感觉更突出味道配料很丰富, 特别是蟹膏饼是重点, 蟹膏味重不算腻, 尺寸比想像中大扎肉也是惊喜之一, 平常不太喜欢扎肉有雪味, 但吃了2次都没有, 和质感很配, 其他配料不过不失, 比较失望是猪红, 因为太小而且比蟹膏味道盖过。友人点了越式法包看似普通平常, 但看到友人吃得津津乐道我也拿了半个吃, 最大重点是材料新鲜, 能吃出鲜感, 法包外脆内小小软, 不乾但我还是偏爱蟹糕蕃茄汤米滴滴咖啡好香, 看着一滴一滴感觉很CHILL 算是我第一次认真地喝, 先净喝不搅拌练奶...咖啡味充满椰香..带甜, 是比平常的斋啡浓厚, 搅拌练奶後..反面觉得太甜, 可能我还是比较偏向斋啡口味。这是我在香港吃过性价比很高的一家越南餐厅,

看到推介也不想多看便叫了蟹糕蕃茄汤檬, 越式法包及滴滴咖啡
首先蟹糕蕃茄汤檬... 黎到是汤米 (2次都是

汤底好好味
 味道有层次唔复杂, 厚实不虚...实在难得
 配上米粉感觉更突出味道

友人点了越式法包

但我还是偏爱蟹糕蕃茄汤米
滴滴咖啡
滴滴咖啡

好香, 看着一滴一滴感觉很CHILL
这是我在香港吃过性价比很高的一家越南餐厅, 虽然2次都版蟹糕吸引着, 希望下次有机会可以试一下其他, 绝对会推介大家试一下!
2019-01-02
  • 蟹糕蕃茄汤檬
2019-01-30 146 浏览
唔系讲笑,佢个班斓糕真系食完再食!每一次就算食完正餐都会叫男朋友揸车兜过去买2件,不过系每次都有得买,因爲佢好快就会卖哂!所以要打过去订除左班斓糕佢个牛油果奶昔都好好饮,锺意牛油果嘅人真系要试!至於法包,好多人都话好好食,我自己就一般般啦!可能我食过更好嘅所以呢个唔太岩我!
除左班斓糕佢个牛油果奶昔都好好饮,锺意牛油果嘅人真系要试!
斑斓糕
外卖自取
斑斓糕
2019-01-27 194 浏览
今次同朋友三人行到深水埗搵食,呢间越南餐厅之前朋友都有推荐,话必食蟹膏蕃茄汤檬,一场来到当然要试下蟹膏蕃茄汤檬 $45大碗、足料!除左蟹膏外,仲有猪红等配料。蕃茄汤唔浓味,反而清清地,感觉似用鲜蕃茄多过茄膏整出来。真实当然唔知啦但个人比较喜欢呢种鲜味,比较真实。鸡丝捞檬 $45食越南野我一定会食捞檬,本身冇打算会有啲咩特别惊喜,但呢个捞檬好足料,啲鸡件件都好滑,唔易做到。佢本身已经加左汁比你,一开头心谂会唔会太多太酸,食落清清地,可以食到萝卜丝嘅酸味同配料嘅味道。平时食捞檬,食到最尾多数得返啲粉同酸汁,但呢碗反而料多过粉😂 真系好足料。不过啲粉都系碎碎的,唔易夹。定捞檬都系咁嫁?冇研究,反正就系好满足!米纸虾卷两件 $32 呢个都系相对比较清新嘅小食,特别在於个汁,麻酱花生酱嘅味,我会用佢来捞檬粉tim😂 个卷就唔算太大惊喜,可以留肚食其他越式法包 $40呢个种点,系咁多款食物嘅第一位(我朋友都拣呢个第一!)外层系法包。佢上菜嘅时候因爲食紧檬粉冇即时食,隔左层咬落依然脆口。虽然佢系法包,但唔会硬到要好用力咬开,加上加左少少牛油,令个包更香脆。里面有肉又有菜,好有层次感,加上肝酱,咸咸地

蟹膏蕃茄汤檬 $45

鸡丝捞檬

鸡丝捞檬 $45

米纸虾卷两件

米纸虾卷两件 $32

越式法包 $40

呢个种点,系咁多款食物嘅第一位(我朋友都拣呢个第一!)
外层系法包。佢上菜嘅时候因爲食紧檬粉冇即时食,隔左层咬落依然脆口。虽然佢系法包,但唔会硬到要好用力咬开,加上加左少少牛油,令个包更香脆。里面有肉又有菜,好有层次感,加上肝酱,咸咸地,令到成个包唔会太寡,健康又好食!
斑斓绿荳糕

斑斓绿荳糕 $13

最尾叫左个甜点,本身好喜欢烟韧嘅野食,呢个甜品共有三层,最上层带出烟韧口感,中间系椰汁西米味,底层就普通糕点口感。食落唔算好甜但好香斑斓味,胃有quota就试下

牛油果沙冰 $28

呢个系第二位!本身好惊出面饮沙冰,因为怕饮得少少得返啲冰水,但好锺意牛油果所以order左试下。口感似奶昔,重牛油果味,好厚身,打得好匀所以味道分布平均,同埋几抵。
滴漏咖啡
滴漏咖啡 $25

呢个系第三位推荐嘅!本身喜欢饮咖啡,呢排都尽量饮黑咖啡,因为冇咁肥。呢个越南咖啡本身用炼奶冲,我地就叫左走奶嘅。饮落有啲朱古力味,冇落奶糖但都有种甜味,唔会酸,少少甜得来又有咖啡苦味,真系好特别。本身想问老板系咩咖啡荳,不过望多两望见到佢地放哂啲咖啡荳包装出来,我谂应该系出名嘅。

总结:因为我地三人行,所以叫左好多野食,但如果有时一个人去食的话,法包、牛油果沙冰/漏咖啡,呢三样已经好满足,唔会失望。
鸡丝捞檬
斑斓绿荳糕
滴漏咖啡
  • 越式滴漏咖啡
2019-01-27 127 浏览
冇想像中咁好食😐今日终於去左依间想试好耐嘅小店,星期六两点去到都有几个人等位,等左大概十分钟就有位。我同男朋友点左本身出名嘅米纸虾卷同牛油果沙冰。米纸虾卷包得好紮实,而且几足料,跟上嘅花生酱汁带出左米纸虾卷嘅鲜味。牛油果沙冰好有牛油果味,试得出有乳酪味,对钟意食牛油果嘅人黎讲都几值得试。另外,我地点左好受欢迎嘅蟹膏蕃茄汤檬,好钟意食蕃茄嘅我失望了😕汤底系清甜嘅蟹膏味,可惜一啲蕃茄味都冇,唯一系配菜有半个蕃茄。其他配菜有猪红、豆卜、生菜、越南札肉同蟹膏。烧猪肉捞檬上菜嘅时候已经落左酱汁,食到最尾啲酱汁浸到啲檬粉太咸。而烧猪肉肉质唔算嫩滑,但味道都惹味嘅。依间咁多人好评嘅小店冇想像中咁好食,但质素比多间连锁越南菜餐厅更好嘅。
冇想像中咁好食😐

2019-01-25 126 浏览
记得第一次食呢间餐厅是两年多前,当时人气没那麽夸张,不用排队记可以进餐;随後都会定期到这里回味当初的味道。这家店虽然细细间,食物种类亦不算多,但胜在够好味。今次点了蟹膏蕃茄汤檬和鸡丝捞檬。1️⃣蕃茄汤酸酸甜甜,很开胃,汤里配菜亦不少,有猪红、豆卜、蟹肉豆腐、札肉,肉碎等等。蟹味不算突出,但汤头很鲜甜,每次都差不多把汤喝光。2️⃣猪肉捞檬虽然望落平凡,但只要把它捞匀,就能食到其美味。因为重点是这里的捞檬不是自己加甜酸捞汁,早已落在碗底,酸汁味道调得刚刚好,不多亦不少,不酸亦不太甜,本以为会不够酱汁,但原来吃着是刚刚好的。而且落了很多生菜丝和酸萝卜,味道很清新,口感亦丰富。另外必推这家的越式法包及斑兰绿豆糕,後者是先到先得,差不多到下午就会售罄了。

2019-01-21 192 浏览
斑斓椰汁糕.第一郡既招牌甜品🍮食唔食到要睇好唔好彩架!每日都有限制作😌佢既斑斓味劲香,慢慢地会食得出椰汁味🥥,重点系咬落超烟韧😍就算正餐几饱都好,食埋呢个甜品一定会更加满足,包大家唔会後悔!
斑斓椰汁糕
2019-01-20 190 浏览
很久没去过越南旅行,很想念越味既味道,有朋友就介绍这家位於深水埗的越南小店 - 第一郡,所以今日三人同行去回味一下越式食品。听说这间餐厅的牛油果沙冰同和法包都好很出色,所以吸引很多食客,排队的人数不少呢!! 店内面积很细,坐位都很挤迫。食物既款式不算很多,但很有越式味道。我地点了牛油果沙冰($28)、越式法包($40)、蟹膏蕃茄汤檬($45),扎肉捞檬($45)。牛油果沙冰口感很厚很creamy,很浓郁既牛油果味,十分特别~ 蟹膏蕃茄汤檬配料也丰富,有豆泡、生菜、猪红、扎肉和蕃茄! 猪红十分新鲜,豆泡吸了汤底很正! 虽然汤底也够惹味,但不会感觉到有蟹膏的味道~ 扎肉捞檬的份量都很充足,有青柠的清新柠香味,刺激食慾,食了热辣辣的汤檬再吃凉凉的捞面别有一番风味! 虽然越式法包有点硬,但丰富的配料令法包没那麽乾之外,也有很清新的感觉,好棒!!

2019-01-13 250 浏览
食开越南嘢有舖隐😝😝😝去咗呢间出名嘅深水埗第一群小店,keep住有人龙排队😳😳😳全间舖个个都系叫蟹膏蕃茄汤檬😂 可惜我又唔太肚饿,我个friend 唔食蕃茄,要下次先可以试喇😯😯😯米纸虾卷 $32 -- 皮算薄,味道ok,但$32得细细条有d贵 (不过又系全餐厅嘅人都都会嗌黎食🤔🤔🤔 我觉得好普通)班兰绿豆糕 -- 好香斑兰味又唔算好甜👍👍👍朋友嗌左鸡丝汤河 $50 但走左葱,所以个样有d丑😂😂😂见啲人饮越南滴漏咖啡同牛油果沙冰好似好正!! 下次要试😆

米纸虾卷 $32 -- 皮算薄,味道ok,

班兰绿豆糕 -- 好香斑兰味又唔算好甜👍👍👍

朋友嗌左鸡丝汤河 $50 但走左葱,所以个样有d丑😂😂😂

见啲人饮越南滴漏咖啡同牛油果沙冰好似好正!! 下次要试😆
2019-01-13
2019-01-12 198 浏览
去到夜晚九点几,发现深水埗已经冇咩好食,见到呢间越南野仲开紧,见到评价都唔错,就入去试下啦!入面座位唔算多,而且冇乜装修,都系摺台同埋木凳。咁夜已经冇乜人食,同埋好似就嚟收舖,所以唔使等位就食得。叫咗两个面两杯嘢饮。🥥椰青味道ok,够甜🥑牛油果沙冰甜左少少,感觉好似落咗d cream,有少少heavy。🐔鸡丝汤河($50)个汤几好味,几足料,应有嘅香料都有,食落都几香。可惜啲鸡丝比较霉,唔知系唔系因为就嚟收舖。🐷香茅猪肉汤檬($50)个汤同鸡丝嗰个一样,猪肉都比得几多,香茅味亦都好重,不过太多油啦,最後都食唔晒。呢间餐厅价钱相宜,但质素就普普通通啦,食越南野嘅话仲有好多其他选择,应该唔会再返去食啦!🙈

叫咗两个面两杯嘢饮。
🥥椰青味道ok,够甜

🐔鸡丝汤河($50)

🐷香茅猪肉汤檬($50)

2019-01-08 200 浏览
.一间我好欣赏嘅小店性价比超高👍🏻👍🏻👍🏻细细间嘢食种类唔多但系每一样都几好食已经回头无数次.蟹膏番茄汤檬($45)平时好少食番茄汤因为好怕酸但系呢度嘅番茄汤好甜味道唔算太浓但系真材实料入面仲有好多配料有番茄 蟹膏豆腐 扎肉 猪红 豆卜 香菜 肉碎等等.特别推介牛油果沙冰($28)唔锺意食牛油果嘅我都好锺意饮好滑身好绵 虽然话系沙冰但系感觉似系饮紧奶昔加雪糕😆.米纸虾卷($32)足料米纸卷不过卖晒就冇唔系次次去都食到😣
一间我好欣赏嘅小店
性价比超高👍🏻👍🏻👍🏻
细细间嘢食种类唔多
但系每一样都几好食
已经回头无数次
蟹膏番茄汤檬($45)

平时好少食番茄汤
因为好怕酸
但系呢度嘅番茄汤好甜
味道唔算太浓但系真材实料
入面仲有好多配料
有番茄 蟹膏豆腐 扎肉 猪红 豆卜 香菜 肉碎等等
特别推介
牛油果沙冰($28)
唔锺意食牛油果嘅我都好锺意饮
好滑身好绵 虽然话系沙冰
但系感觉似系饮紧奶昔加雪糕😆
米纸虾卷($32)

足料米纸卷
不过卖晒就冇
唔系次次去都食到😣
2019-01-06 197 浏览
次次经过第一群都排哂队就知道又是深水埗一间不可不试的特式小店今次早左难得有位点可以唔试呀 !入面位置有限不过都算几舒服餐厅选择多多 , 相片款款都好吸引 !! 点了好多人推介的蟹膏蕃茄汤檬估唔到只系 $45 但非常足料材料都铺满碗咁剂 !有几片扎肉, 大大旧蟹膏, 猪红蕃茄香菜 ..味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️至於越包 非常脆口咬落shopshop声 😛好贴心地切开两份同包好方便进食入面有香草,圠肉,肉松,酸菜等非常惹味都系5星 ⭐️难怪长期多人排队啦
次次经过第一群都排哂队
就知道又是深水埗一间不可不试的特式小店
今次早左难得有位点可以唔试呀 !
入面位置有限不过都算几舒服

餐厅选择多多 , 相片款款都好吸引 !!

点了好多人推介的蟹膏蕃茄汤檬
估唔到只系 $45 但非常足料
材料都铺满碗咁剂 !
有几片扎肉, 大大旧蟹膏, 猪红蕃茄香菜 ..
味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

至於越包 非常脆口咬落shopshop声 😛
好贴心地切开两份同包好方便进食
入面有香草,圠肉,肉松,酸菜等非常惹味
都系5星 ⭐️
难怪长期多人排队啦

2019-01-03 239 浏览
第一群-平凡中的不平凡成日听朋友讲深水埗有间食越南野「平、靓、正」,今日终於有机会去开餐,未到食晚饭既时间已经有人龙,好彩等咗唔系好耐就有位。🐻蟹膏蕃茄汤檬$45碗汤檬份量十足,有猪红、蕃茄、豆卜、扎肉,仲有蟹膏饼,汤底味浓,饮得出系用新鲜蕃茄煲,加埋蟹膏味道更加鲜甜。最後我系连汤底一滴不漏KO。🐻烤猪肉捞檬$45用上大量自家腌制既红、白萝卜,烤肉腌得入味又juicy,再加上花生碎同九层塔,捞埋一齐食酸酸地劲开胃。🐻牛油果沙冰$28对於讨厌食牛油果既我,竟然会爱上佢,一入口好顺滑好细腻,口感好似奶昔,淡淡牛油果甜味,成件事好fresh,但饮完一半已经有d饱肚。
第一群-平凡中的不平凡

🐻蟹膏蕃茄汤檬$45
烤猪肉捞檬
🐻烤猪肉捞檬$45
🐻牛油果沙冰$28
烤猪肉捞檬
2018-12-26 326 浏览
我好锺意食越南野,所以会周围搵下边度有好嘅越南餐厅食,喺网上搜寻到呢间第一郡,所以即刻去试吓。第一次食系3个人去食,我地点左劲多嘢食:越式法包$40、蟹膏番茄汤檬$45、蔬菜炖牛腩$48、斑兰豆糕两个(每个$13 )、糕点四个每个$24 、牛油果沙冰一杯$28,总共$211,每个人$70。我哋外带左其中一个班兰绿豆糕和一半法包,因为我地两个男仔一个女仔三个人都系食得超饱!饱到想呕!😂你间铺头好细,入面只有十几个位,食物品质真系唔错,而且份量好多,价钱系好符合返嗰个质素,CP值系好高,系我系香港食过咁多间越南餐厅,我觉得系非常之值得推荐这一间,呢一间算系我食过最好食嘅一间。我个人特别推介蟹膏番茄汤檬、越式法包、班兰绿豆糕。蟹膏蕃茄汤檬:热辣辣,劲足料,材料又新鲜,汤底又甜,一d腥味都无,我之前去荃湾试过一间的蟹膏番茄汤檬系有腥味又冻。越式法包:都系必试,好多料!法包外脆内软!劲好味!班兰绿豆糕:好特别,外面无见过,唔会太甜,好香!我之後又去多次,试埋个米纸虾卷,两条$32,个人觉得麻麻地,好斋,米线好多!

我个人特别推介蟹膏番茄汤檬、越式法包、班兰绿豆糕。

越式法包:都系必试,好多料!法包外脆内软!劲好味!

班兰绿豆糕:好特别,外面无见过,唔会太甜,好香!

蟹膏番茄汤檬
蔬菜炖牛腩
  • 蟹膏蕃茄汤檬
  • 斑兰糕
2018-12-16 277 浏览
一间完全不起眼的小店,座位不多,但食物质素真系无得顶,食物新鲜,可口,完完全全是地道的美食。而且价钱公道,最吸引我的是佢的招牌饮品-牛油果沙冰,每次我都会order,浓浓的牛油果香味令你不觉意甘在饮