呢间深水埗嘅越式小店最出名系番茄蟹膏汤檬,入面有一块好足料嘅蟹膏饼,每次食都会想叫呢个,但之後发现原来炖牛腩都好正!!不过就要星期六日先有~•🥢蔬菜炖牛腩(配软包) $60牛腩好淋好入味,肉嘅分量都好多,仲有两大旧红萝卜同薯仔,一样好入味!而且个汁仲充满红萝卜嘅甜味🤤但份包就比较少,如果大食嘅话,可以加多一份包或者改配法包~•🥢 烤猪肉捞檬 $55🥢 烤猪肉软包/法包 $46/$53捞檬同包嘅配料都好丰富,有好多酸萝卜、生菜丝、青瓜丝同埋花生碎,食落好fresh😍 烤猪肉有好香嘅香茅味同有少少蒜香,猪肉肉质几淋,唔会好乾~不过捞檬嘅檬粉有啲碎,所以有啲难夹;法包就稍为比较乾同硬。•🥢 番茄蟹膏汤檬 $55呢个系舖头嘅招牌菜之一,配料好丰富,有蟹膏饼、番茄、猪红、生菜、豆卜同札肉,蟹膏饼好鲜同浓味(如果唔系咁锺意蟹会觉得太浓味同偏腥),豆卜同生菜都会吸晒汤底嘅番茄味,檬粉本身系淡味,但配埋蟹膏饼同浓汤就啱啱好~•🥢 牛油果沙冰 $30🥢 芒果沙冰 $30🥢 菠萝沙冰 $30呢间嘅沙冰同一般买开嘅沙冰唔同,比较似奶昔,几香滑,唔会有冰粒感,每杯嘅果味都几浓郁,个味唔假~😋牛油果沙冰:奶味比

🥢蔬菜炖牛腩(配软包) $60
但份包就比较少,如果大食嘅话,可以加多一份包或者改配法包~

🥢 烤猪肉捞檬 $55
🥢 烤猪肉软包/法包 $46/$53
不过捞檬嘅檬粉有啲碎,所以有啲难夹;法包就稍为比较乾同硬。

烤猪肉软包/法包

🥢 番茄蟹膏汤檬 $55
番茄蟹膏汤檬

🥢 牛油果沙冰 $30
🥢 芒果沙冰 $30
🥢 菠萝沙冰 $30
牛油果沙冰:奶味比牛油果味突出,但未至於盖过牛油果味,都几好饮。
芒果沙冰:好甜,不过偏向似芒果本身嘅甜味~
菠萝沙冰:甜而且几清香👍🏼
沙冰

🥢 芋头糕 $6
中间有芋头粒粒,而且有芋头香同埋椰子香,但整体有啲太甜。

🥢 紫米糕 $6
紫米味好浓,而且唔算甜👍🏻👍🏻

🥢 芒果糕 $6
整体偏甜,芒果偏酸,似芒果乾嘅味多过新鲜芒果味。
烤猪肉软包/法包
番茄蟹膏汤檬
沙冰
2021-01-14 0 浏览
专程来深水埗再食呢间越南菜,长期都排住长龙,等左大概半个几钟,绝对值得😋店舖面积很细,只有10零张细枱,坐得很逼,但无损我一来再来的兴致。蔬菜炖牛腩配越式法包超超超好味😋热辣辣上枱,牛腩炖得软淋入味,每一啖汁既有牛腩精华又不失蔬菜既清甜。配上外脆内软的法包,一下不留神成碗清光🥰鸡丝捞檬,酸甜醒胃👍🏻班兰绿豆糕最令人回味,两层烟韧班兰糕夹着中间软糯绿豆馅,每次食完都要买多两件拎走💗❤️越式滴漏咖啡☕️好特别,饮落有阵椰子香气,问过店员并没有加上椰油之类另外叫左个椰皇,两个人埋单$200有找,非常抵食、非常回味、非常值得推介👍🏻👍🏻💗

蔬菜炖牛腩配越式法包

鸡丝捞檬,酸甜醒胃👍🏻

越式滴漏咖啡☕️
好特别,饮落有阵椰子香气,问过店员并没有加上椰油之类
2021-01-10
  • 班兰绿豆糕
讲起越南粉,之前最锺意中环的明珠,但结业多年,之後就没遇上一碗好吃的,直至遇上第一郡。越南粉好不好,汤底是重点。以前上堂学过,把牛骨烤一烤,再加上洋葱和N种香料一起煲。煲出来的汤清澈,洒上金不换生洋葱,带出独特的香气和甜味。好多时出街食到的都好味精水,但第一郡的汤底就跟上堂学的味道一样,感觉纯正。汤底好味,配乜都好吃。吃过烤猪肉汤河都好,但自己较偏爱鸡丝汤河。话鸡丝,但一点都不丝,仲够嫩滑,份量亦不少,回一口都叫人回味。我唔食蕃茄,就算好锺意食蟹,都同蕃茄蟹膏汤蒙无缘。好彩蟹膏是可以额外点一份,蟹膏的外型和口感都有点似蜂巢豆腐,蟹膏味特出,略嫌有时浸在蕃茄汤太耐,吸收过多酸味。至於饮品,牛油果沙冰是必点推介,连我唔锺意食牛油果都觉得好好味。另外,滴漏咖啡好香,都是个不错的选择。

滴漏咖啡
滴漏咖啡
  • 扎肉法包
  • 烤猪肉捞檬
2021-01-11 0 浏览
Q1 has been on my to-try list for so long that I have already forgotten about it, until my friend told me that she tried it recently. And we got to dine here after a hike.This bowl of pho with grilled pork was absolutely fantastic! The clear soup broth was MSG-free and so delicious that we finished all the soup. The pho was legit, and the grilled pork was very tender and flavoured!Definitely coming back for other food like banh mi and desserts.
Pho with Grilled Pork in Clear Soup Broth

2020-12-15
由第一次去越南食过越南法包後,就念念不忘!一直想系香港睇下搵唔搵得返个种风味,止一止瘾😋•🌯越式法包 (HKD 45)法包一上枱已经见到好足料!店舖仲好窝心将长法包一分为二,方便客人进食。由於法包系即叫即焗,所以系非常香脆👍🏼一咬落黎d法包碎就飞哂岀黎🤣配料有经典嘅猪五花肉、酸萝卜、芫茜、青瓜再配埋秘制肝酱,口感非常有层次,而且酸酸甜甜,非常开胃又唔腻,一定要试!•🍲鸡丝汤河(HKD 58)鸡丝肉质新鲜,非常有弹性!汤底浓得黎唔会好咸,不是一般味精汤底,而是采用越式香草作调味,食落真系好有越南风味🇻🇳•🍰马豆糕 (HKD 6)食落第一啖,哗!好多豆呀!!而且有着浓郁嘅椰汁味😋价值亦相当便宜,用来做饭後甜品确实不错!下次会想试埋小店嘅招牌蟹膏茄汤檬同班兰糕,闻说好多人都系为左呢两样野而特登去食架😀

•🌯越式法包 (HKD 45)

越式法包

配料有经典嘅猪五花肉、酸萝卜、芫茜、青瓜再配埋秘制肝酱,
口感非常有层次,而且酸酸甜甜,非常开胃又唔腻,一定要试!

•🍲鸡丝汤河(HKD 58)
鸡丝汤河

鸡丝肉质新鲜,非常有弹性!

•🍰马豆糕 (HKD 6)

马豆糕

食落第一啖,哗!好多豆呀!!
而且有着浓郁嘅椰汁味😋
价值亦相当便宜,
用来做饭後甜品确实不错!

马豆糕
2020-12-22 296 浏览
黎开深水埗买圣诞饰物,咁就系附近搵埋食啦~听讲呢间越南野好出名,我地上次weekend lunch time 黎见到排晒队,今次weekday 4点几黎,唔洗排队都好正常😹呢到小店一间,主要菜式都写哂系白板。我地嗌左碗蟹膏茄汤檬同香茅猪肉汤檬,小食嗌左米卷,仲嗌左杯牛油果奶昔。.讲下碗蟹膏茄汤檬先,去蟹膏蛋饼好厚,大大份,味道甜甜地,浸落茄汤到酸酸甜甜。另外扎肉都厚身,大大粒蕃茄浸左系汤到。猪红就普通,可以再入味啲。不过佢唔系主角就由佢~50几蚊食到呢碗野,都算抵食。.再讲下呢碗香茅猪肉汤檬,佢既汤就清啲,香茅猪肉质地好淋,甜甜地又好入味,同平时食既好唔同。虽然望落细细兜,但压实哂份量都唔少。.呢个米卷最出色系个酱,有啲脆脆咁沾黎食好好味,入面有青瓜,好清新。我地仲嗌左杯牛油果奶昔,淡淡牛油果香,都唔错。不过食完呢两碗汤面都有啲口渴,要买水饮😹

📍咸香爆灯蟹膏饼 -- Q1☝🏻💛•=======================Bookmark咗Q1呢间人气小店好耐,上星期去开深水埗就顺便去朝下圣🤤店舖装修简单,好家庭feel,当日下午茶时间去都有唔少人食㗎💖-------------------------⭐️蕃茄蟹膏汤檬($55)睇食评见唔少人大赞呢个汤檬,所以就叫嚟试下,果然无叫错💁🏻‍♀️首先个面都几大份,但檬粉有啲碎身🤣配菜有蟹膏饼、原个番茄、猪红、扎肉、豆卜、生菜,放到成个碗面都系🤣好足料🤤蕃茄汤底颇出色,饮落酸酸甜甜,非常开胃😍豆卜索尽汤底嘅精华,咬落去爆晒汁😂扎肉食落爽口几特别💖但全碗面嘅mvp就非蟹膏饼莫属‼️‼️‼️蟹膏饼好大旧,口感软软哋有啲似豆腐🙈食落好有咸香🤩令人忍唔住一啖接一啖🥰食完真系好满足💖-------------------------⭐️牛油果沙冰($30)呢个沙冰差唔多见每台都会点🤣饮落个texture香滑,牛油果味都几浓,值得一试👍🤤-------------------------⭐️斑兰绿豆糕($15)食完正餐紧系要食埋甜品啦🥰食落口感微微烟韧,斑兰味清香🤤几特别‼️----------------
📍咸香爆灯蟹膏饼 -- Q1☝🏻💛

=======================
-------------------------
⭐️蕃茄蟹膏汤檬($55)
-------------------------
⭐️牛油果沙冰($30)
-------------------------
⭐️斑兰绿豆糕($15)
-------------------------
整体嚟讲食物有水准,价钱唔算贵而且份量多🤤下次会再去试下佢哋嘅法包💛
卖相:6.7/10
味道:8.2/10
性价比:7.8/10
回头度:7.9/10
2020-12-11
  • 斑兰绿豆糕
  • 蟹膏番茄汤檬
2020-11-23 696 浏览
中午12:30 左右到达,好彩仲有一两张吉枱😜事不宜迟马上揾位坐低,叫咗碗蟹膏🦀蕃茄🍅汤檬先尝一口汤,果然无令我失望,蕃茄既酸味配上蟹膏既鲜甜,真系非常合拍。每碗汤檬都奉上半个蕃茄同一旧蟹膏饼,蟹膏饼吸收咗汤底既精华非常入味,唯一挑剔就系佢d 檬粉唔知系咪碌得太耐,所以夹起来有啲碎。另外由於铺头好细,平日食饭时间嚟可能都要等10-15 分钟,建议就到时间就平日去帮衬,食饱先发现原来仲有自家制糕点卖,卖相都几好,唯有下次再嚟先帮衬😆
中午12:30 左右到达,好彩仲有一两张吉枱😜
事不宜迟马上揾位坐低,叫咗碗蟹膏🦀蕃茄🍅汤檬
2020-11-17
2020-11-21 407 浏览
去开深水埗既你,必试呢间高质越南小店🥳🥳 夜晚时段都比较多人,要排一阵队,加上铺头唔大间,2-3人泥食比较好🤗 1️⃣ 烤猪肉越南法包🥖 $53份量十足,烤猪肉夹埋酸菜、青瓜同芫茜,唔会令你觉得有好腻既感觉🤩,法包脆卜卜👍 性价比高❗️❗️2️⃣ 蟹膏番茄汤檬🍅🍜 $55又一必试菜式❗️❗️番茄🍅汤底鲜甜,自问中意番茄汤既你一定锺意,估唔到有咁大旧蟹膏饼,质感好似豆腐咁,扎肉唔系薄切个只,材料十足😋

1️⃣ 烤猪肉越南法包🥖 $53

2️⃣ 蟹膏番茄汤檬🍅🍜 $55

• 越式法包
2020-11-21 294 浏览
A small local restaurant for Vietnam dishes. It was lunch hour at weekend, and we queued for ~15minutes only 😆😆 We ordered 3dishes for 2 people, the bread is filled with juicy pork, and the appetizers are refreshing😛😛Overall, the prices are reasonable, dishes are tasty with good looking😍😍, tho the space is quite limited,🗿🗿 I sit next to the entrance, the sliding door keep sweeping my back nearly everytime when there is customer coming in, which is quite annoying💀💀If I am itchy to Vietnamese food

If I am itchy to Vietnamese food, I would visit this place again, except sitting next to the entrance haha~
appetizers
noodles
bread
appetizers
noodles
bread
第一郡个名原来系越南入面类似一个省咁嘅意思,见到个名就知系食越南菜嘅地方。去开深水埗拣几间必食嘅餐厅,第一郡一定系其中一间,而且晚晚都会排队,有时仲会偷偷地唔开,可以话想食都未必食到。今日继续食番两样必食菜色:第一我觉得系越式法包 入面嘅腌萝卜同扎肉加埋松软嘅法包,真系第二度都食唔到。😎第二就系佢嘅蟹糕,今次就配返檬粉,蕃茄汤加埋浓郁嘅蟹膏,亦都系绝配。入面嘅座位偏少,吧台都占咗十几个位置,我观察到呢度都做唔少外卖,喺开附近亦都可以外卖试下。

外卖自取
2020-11-08 566 浏览
这间在深水埗都很出名的越南菜,是日假期下午时间来到都有6、7个人在排队。餐厅内的位置不算多,但我等了十五至二十分钟左右已经可以进去。.餐牌内每一样食物都很吸引,可惜今天只是自己一个,未能嚐试太多。😢.「烤猪肉捞檬」$55🍽:这里的捞檬有别於其他越南餐厅,因为碗内已经加了捞檬汁,而且很足够,我吃捞檬最喜欢是加很多酸汁,很开胃。☺️烤猪肉很香,份量亦足够。值得推介!👍🏻.「牛油果沙冰」$30🍽:很多人都选择过杯饮品,牛油果的味道不算很出,虽然是沙冰,但感觉不太一样。很滑,喝得出用料充足及新鲜!不错!😉

「烤猪肉捞檬」$55

「牛油果沙冰」$30
  • 烤猪肉捞檬
  • 牛油果沙冰
成个餐牌都系围绕住越南野 呢间铺头有啲难搵 而且铺头细细比较简陋 冇咩设计特色 但系食物质素几好 值得黎搵食😋.👅烤猪肉捞檬 $50食落猪肉因为烤过所以几香口😍亦都几入味 虽然佢唔似得其他食越南粉嘅铺头有一支鱼露嘅嘢 但系佢个底有足够嘅汁比你捞 加上有好多配料 令到捞蒙都可以好入味😋😋.👅蟹膏番茄汤檬 $50呢个好食 汤底唔错 虽然唔系劲浓劲重口味嘅蕃茄汤底 但清清地唔会好酸而且又鲜蕃茄做配料 个重点系个❗️蟹膏饼❗️omg劲好食😍😍😍😍😍因为个蟹膏会吸晒成个汤嘅味 再加上有蟹膏嘅鲜味 跟住大大旧 好好食‼️完全可以因为个蟹膏饼而嚟多次😋😋😋.👅越式法包 $40因为呢个入边有芫荽所以我就唔系几锺意 但纯粹系个人口味问题 呢个包都几正宗 同入面有好多料.👅芒果沙冰 $30呢个芒果沙冰🥭🥭🥭都好好饮虽然唔似沙冰因为佢将啲冰打到好碎 反而我更加锺意😂因为做到好滑 似smoothie.不过有啲挑剔系 餐厅会用一个胶餐盘 放上食物比你 好似快餐店个啲托盘 觉得唔系几靓 反而影响到用餐观感 唔用托盘会好啲🤔🤔———📍第一郡

👅烤猪肉捞檬 $50

———
📍第一郡
芒果沙冰
蟹膏番茄汤檬
无惧世事变改,还是越南越爱,无得去旅行嘅日子,唯有系香港搵下啲外国地道美食以解思乡之苦😖.以越南胡志明市嘅第一郡Q1 黎命名,呢间深水埗小店系专卖越式法包(Banh Mi),捞檬同越/泰式糕点. Banh Mi黎讲,我一定会拣越式扎肉款($43),法包即焗,上台keep住香脆,一定要系食到成台/成条裤都系面包碎先证明系香脆!而配料,芫茜系不可或缺,加埋酸萝卜,青瓜同酱味,粉量十足(可见下图几厚切🥖🥬🥕🥒🥩)开胃得黎一啲都唔腻🤗.野饮可以叫返杯富东南亚风味嘅($30)🥑🥑🥑成杯好creamy 好浓郁,加埋个banh mi 啱啱好够哂饱!唔够喉其实呢度有好多糕点,见lunch都好多人外卖拎走,今次试左($15)一件黎讲都算大件,好香嘅斑兰同绿豆味,绝对可以encore!ps听讲呢度啲都系一大招牌,但小弟我汤粉黎讲,越南野只会食生牛肉粉,所以留返俾有缘人试完话我知好冇食了😉)
Banh  Mi-越式扎肉款

野饮可以叫返杯富东南亚风味嘅[牛油果沙冰]($30)🥑🥑🥑成杯好creamy 好浓郁,加埋个banh mi 啱啱好够哂饱!
班兰绿豆糕

唔够喉其实呢度有好多糕点,见lunch都好多人外卖拎走,今次试左[斑兰绿豆糕]($15)一件黎讲都算大件,好香嘅斑兰同绿豆味,绝对可以encore!
ps听讲呢度啲[蟹膏蕃茄汤檬]都系一大招牌,但小弟我汤粉黎讲,越南野只会食生牛肉粉,所以留返俾有缘人试完话我知好冇食了😉)
Banh  Mi-越式扎肉款
2020-10-22 746 浏览
多年前,一杯牛油果🥑沙冰,让我惊为天人。一般沙冰,有大半杯的小冰,极之冰凉。这里的沙冰似奶昔,不冻,没有冰粒,不加糖,有新鲜牛油果味。与蟹膏蕃茄汤檬成绝配。 今天试了芒果沙冰,比牛油果沙冰甜,颇醒胃。超抵食!  $55 大大碗,极足料,喜欢它那酸酸浓郁的汤底。蟹膏制法独特,不像蟹膏寿司的酱料状,而是一大件,豆腐似的,食起上来更有质感,必食! 👍可能我期望过高,感觉一般,反而附送的沙茶酱几好吃。口味清淡的朋友好喜欢。面包外皮香脆,肉质 juicy,加上大量芫茜、青瓜,清新不油腻。价钱唔平,但真的好吃。 想试的班兰绿荳膏,一早已售罄。🎉今期新发现 : 榴槤糕 ⭐⭐⭐⭐⭐外貌平庸,细吃一口,即爆发清甜榴槤味。(太急吃,忘了拍照) 榴槤控朋友说似在吃榴槤,有一种软绵绵的感觉,而价钱只是 $6!!!!! 🤩 若不是近期WFH肥了,必定会外卖回家。 服务 : ⭐⭐⭐⭐主要由两位伯伯及婶婶负责,婶婶接待客人反应快,伯伯则非常热情,健谈。 环境 : ⭐⭐⭐地方细细,清洁卫生,门口还装有电子探热器。
多年前,一杯牛油果🥑沙冰,让我惊为天人。
牛油果及芒果沙冰

今天试了芒果沙冰,比牛油果沙冰甜,颇醒胃。
蟹膏蕃茄汤檬

米纸虾卷

烤猪肉软包

想试的班兰绿荳膏,一早已售罄。
椰汁马荳糕

🎉今期新发现 : 榴槤糕 ⭐⭐⭐⭐⭐

外貌平庸,细吃一口,即爆发清甜榴槤味。(太急吃,忘了拍照)

若不是近期WFH肥了,必定会外卖回家。

服务 : ⭐⭐⭐⭐

环境 : ⭐⭐⭐
地方细细,清洁卫生,门口还装有电子探热器。
2020-10-20
牛油果及芒果沙冰