偶发性选择困难,总想鱼与熊掌兼得。汤粉+法包+甜品都想食的时候,大喝一句:Why not ALL?然後,1人食了2人份,另加甜品。真.一餐食晒。环境方面,Lunch相当多人,仲有不少外籍人士帮衬。不过由於我一人去食,所以不用等位。只是坐近门口热到不能自己。店员有一种佛系、看透世事既表情同态度。不要奢想对服务有咩要求。鸡丝汤河($55)Pho with pulled chicken in clear coup broth个人认为份量不算多,如图所见,卖相真心一般。面头有胡椒粉同九层塔。你话食落有冇惊喜呢?冇乜。汤底甜味足,甜味源自生洋葱,充满九层塔味。鸡肉亦算嫩,河粉软硬适中,整碗河粉恰如其分,中规中矩不算突出。给我的感觉是,还欠一点酸味提振一下。本人更加推介的是这里的法包挣扎於法包与软包之间最终拣了越式法包($45)Baguette with special house mix这样两件为之一份。用料颇丰富腩肉、扎肉、肉松、酸菜、青瓜、芫荽、葱、肝酱。包的皮是硬而脆的适合牙齿强韧的朋友。个人偏爱这种硬脆的口感,咬落崩裂,非常过瘾。馅料中肉松和肝酱可谓重中之重,揉合其他材料,再加上酸菜,口
偶发性选择困难,总想鱼与熊掌兼得。
然後,1人食了2人份,另加甜品
真.一餐食晒。

环境方面,Lunch相当多人,
仲有不少外籍人士帮衬。
不过由於我一人去食,所以不用等位。
只是坐近门口热到不能自己。

店员有一种佛系、看透世事既表情同态度。
不要奢想对服务有咩要求。

鸡丝汤河($55)

个人认为份量不算多,
如图所见,卖相真心一般。面头有胡椒粉同九层塔。
你话食落有冇惊喜呢?冇乜。

汤底甜味足,甜味源自生洋葱,
充满九层塔味。

鸡肉亦算嫩,河粉软硬适中,
整碗河粉恰如其分,中规中矩不算突出。
给我的感觉是,还欠一点酸味提振一下。

本人更加推介的是这里的法包
挣扎於法包与软包之间
最终拣了越式法包($45)

越式法包

这样两件为之一份。
用料颇丰富
腩肉、扎肉、肉松、酸菜、青瓜、芫荽、葱、肝酱。

包的皮是硬而脆的
适合牙齿强韧的朋友。
个人偏爱这种硬脆的口感,咬落崩裂,非常过瘾。
馅料中肉松和肝酱可谓重中之重,
揉合其他材料,再加上酸菜,口味清新又均匀。

美中不足是绿色的芫荽和菜咬极唔断。
这个法包已媲美我在越南吃到的正宗越式法包了。
谂起都正,值得再战!

食完咁多都未够,出动第二个胃,
买了一件甜品,拎返公司食,

斑兰绿豆糕

好多同事睇样都估唔到中间系咩馅。
系斑兰绿豆糕($13)
Pandan pudding

夏日炎炎,绿豆系非常清凉消暑,
加上斑兰很淡雅的香气,
闻落仲有椰香气息
食落表层烟韧,中层粉糯,
很出色,而且价格不贵!正!

结论
第一郡从外表睇落毫不起眼,
甚至招牌个郡字都掉落了。不过食物倒是真出色!
1餐食完咁多嘢之後:一句讲晒
法包比粉面出色,甜品必食
2019-07-10
斑兰绿豆糕
2019-10-06 0 浏览
lunch time又黎深水埗食呢间越南野想试好耐 成日等车都见到店面唔算好大 座位好少 黎到都等左阵先入得一入到黎已经闻到好香叫左佢最出名既蟹膏蟹肉蕃茄汤檬粉朋友叫左扎肉汤河蟹肉汤檬卖相好得😍同相入面既一样汤底偏咸 不过我本身都几食得咸 觉得好正成碗野都几有份量 好多料 两件蟹饼口感好特别食到有蟹肉 浓味 除此之外仲有豆卜 扎肉片同埋一大旧蕃茄 全部都好入味檬粉煮得岩岩好 索埋个汤真系好好味啊虽然好饱但都几乎食哂本身想叫埋佢个芒果糯米卷 不过实在太饱 下次再食过!不过铺头冷气真系唔多掂😅食到身水身汗 怕热既朋友要有心理准备😂
lunch time又黎深水埗食

食到有蟹肉 浓味 除此之外仲有豆卜 扎肉片
同埋一大旧蕃茄 全部都好入味

檬粉煮得岩岩好 索埋个汤真系好好味啊

虽然好饱但都几乎食哂

本身想叫埋佢个芒果糯米卷 不过实在太饱 下次再食过!

2019-09-24 106 浏览
黎得第一郡梗系必叫佢个蟹膏檬粉!叫左上枱个下果然系冇叫错!好开心见到咁大旧蕃茄,感觉上好健康!而佢呢粒蕃茄并唔系太生,阵唔会煮到烂哂~~~另外我仲叫左个糕黎食,佢d糕冻冰冰唔会好易散,够硬身又唔会太甜真系好好食!佢d奶昔好似都出名,不过我就冇叫到,因为个檬粉份量其实都几多,食完一碗都饱左啦已经,如果饮埋奶昔应该食唔哂个粉咁就浪费左!个糕就岩岩好有仅如既空间食埋落肚!!!!!!!!!!!!!!!!!
黎得第一郡梗系必叫佢个蟹膏檬粉!

2019-09-09 218 浏览
There is always a line for this small Vietnamese restaurant.This was my second visit, I had a soup rice vermicelli and an avocado smoothie at my first visit, so I ordered a Vietnamese sausage burger as I would like to try other food.The burger was mouthwatering, both the bun and fillings are great.I also encored the Avocado smoothie, it's still one of my favourite avocado smoothies because of its strong flavour and super smooth texture.
2019-09-07
2019-09-05 272 浏览
2019年8月25日(星期日)心思思、又想食令人垂涎三尺嘅番茄蟹膏汤檬。始终觉得佢哋嘅番茄蟹膏汤檬系元祖级,味道正宗、无人能及,专程搭车都要去食。汤檬可以用「香、浓、鲜」嚟概括。香草青葱味道扑鼻而来,嚐一口厚切蟹膏,浓郁诱人,不其然让人一口接一口地吃着,再食一口鲜甜汤檬,十分满足。牛腩炖蔬菜系另一招牌,不可不提。供应期有限,只限星期六日有得食,都有好多捧场客。食埋烟靱斑兰糕,食饱饱,开开心又一餐👍
2019年8月25日(星期日)
无人能及,专程搭车都要去食。

食埋烟靱斑兰糕,食饱饱,开开心又一餐👍
2019-08-25
2019-09-05 201 浏览
平日晚餐时间黎,要排队,齐人先可以入座,等咗约半个钟,终於有位。餐厅系小店,得廿个位左右,坐得都有啲迫。叫咗招牌蕃茄蟹膏汤檬同法式面包。蕃茄蟹膏汤檬好好味,大大个蕃茄,蟹膏饼好香,配料仲有芽菜、札肉、猪肉同豆卜,非常丰富。法包都好有水准,面包本身外脆内软,脆得来又唔会好硬,配料亦都十分有诚意,酸瓜好开胃,青瓜又好清新,仲有扎肉同埋鹅肝酱, 十分好吃

2019-09-05 174 浏览
经过附近搜寻美食,见到这间人气高企又对胃口就试试!✨蟹膏蕃茄汤檬 $50点了这个招牌人气!看见网上的人每个人都点了这个,一於试试。材料丰富,只不过忘记走芫茜🤯看见满满的芫茜马上捞起蕃茄汤浓郁 最有惊喜是那蟹饼!像是新鲜蟹肉掐成的,实在的口感非常好吃!不过面的份量不多,男孩子来吃一碗面可能不够。建议来吃这碗要加钱多点一块蟹饼才满足!✨扎肉汤河 $55友人点了扎肉汤河,相比之下这碗清淡得多,对我来说有点太淡太寡口。扎肉是新鲜好吃的,汤河的份量和蕃茄那碗一样份量不算多以这价钱来说合格。✨餐牌
经过附近搜寻美食,见到这间人气高企又对胃口就试试!

✨蟹膏蕃茄汤檬 $50
点了这个招牌人气!
看见网上的人每个人都点了这个,
一於试试。
材料丰富,
只不过忘记走芫茜🤯
看见满满的芫茜马上捞起
蕃茄汤浓郁
最有惊喜是那蟹饼!
像是新鲜蟹肉掐成的,实在的口感
非常好吃!
不过面的份量不多,男孩子来吃一碗面可能不够。
建议来吃这碗要加钱多点一块蟹饼才满足!

✨扎肉汤河 $55
友人点了扎肉汤河,
相比之下这碗清淡得多,
对我来说有点太淡太寡口。
扎肉是新鲜好吃的,
汤河的份量和蕃茄那碗一样
份量不算多
以这价钱来说合格。

✨餐牌
2019-08-24 254 浏览
深水埗出名既几间餐厅食到厌厌地,想试新野,一见呢到有越式法包食,即系双眼发光,唔多地方食到架!蟹膏蕃茄汤檬第一次食蟹膏饼,味道好鲜浓浓蟹香味,呢碗汤檬好多料,有扎肉、香菜、芽菜、蕃茄、生菜同猪红添~牛油果沙冰好creamy 丰厚既口感,满嘴牛油果🥑但饮左半杯之外会有好漏既感觉,太足料啦🙈越式软包如果系想share食既就叫法包大份d。我自私食,份量啱啱好😆软包松软,馅料味道微酸清爽,除左有酸瓜、青瓜、扎肉、芫茜、葱之外,仲有腩肉同肝酱,一啖咬落去,满满丰富滋味!椰皇冰涷鲜甜,系香港甘热既天气饮,好消暑

越式软包

2019-08-18 217 浏览
一到夏天,就会特别想食东南亚食品,越南美食系我嘅首选,因为食完好似无咩罪恶感,贪佢蔬菜比较多,较清新出到深水埗,一定会去食第一郡,因为⋯⋯我真系爱上佢依杯牛油果沙冰,淡淡嘅甜味,柔软细滑嘅质感,好似食紧忌廉,喺口入面,充满牛肉果香,饮一杯,真系会饱肚老公就叫滴漏咖啡,浓郁咖啡香,加埋炼奶,入口有阵阵炭香味不得不推介嘅系斑兰绿豆糕,烟韧无比,新鲜制造,一试上瘾烤猪肉法包,够晒足料,大大份,2个人食刚刚好,法包外皮香脆,夹住酸萝白,芫茜,清新可口

老公就叫滴漏咖啡,浓郁咖啡香,加埋炼奶,入口有阵阵炭香味

不得不推介嘅系斑兰绿豆糕,烟韧无比,新鲜制造,一试上瘾

2019-08-14 217 浏览
🔹越式法包 $45味道:🔅🔅🔅🔅(🔅)呢个真系十级推‼️法包脆卜卜微咸,牛油香得黎唔腻,酸咪咪嘅腌萝卜好醒胃😆👍肉松咸咸甜甜,配埋啲鹅肝酱真的正正子❤️扎肉份量都唔少!不过唔好芫茜嘅就好小心,因为真系劲多🤣我就顶唔顺扯埋出黎😂下次食一定encore!!.健康指数:🔅🔅(🔅)我谂邪恶位就喺啲腩肉,肝酱同埋牛油到了😈由於我系唔食腩肉嘅所以事先嗌左走腩肉🙈一件两份share唔错!.卖相:🔅🔅🔅(🔅)— — — — — — — — — — — — —🔹米纸虾卷 $38/2味道:🔅🔅🔅如果就咁食个卷就真系不太好了,你只会食到青青草原嘅味道,好大阵臭草青味🤢但系配埋佢个酱就几好!个酱有少少嘅台式拌面嘅面,又有少少花生酱嘅味道👍一定要连酱食!.健康指数:🔅🔅🔅🔅(无酱)如果唔用啲酱成件事就非常之咁健康,一片瘦肉+半条虾+少少菜同檬粉,但就咁食真系唔系个个得呀🤣要取舍haha..卖相:🔅🔅(🔅)
🔹越式法包 $45

味道:🔅🔅🔅🔅(🔅)
健康指数:🔅🔅(🔅)
卖相:🔅🔅🔅(🔅)
— — — — — — — — — — — — —
🔹米纸虾卷 $38/2

味道:🔅🔅🔅
健康指数:🔅🔅🔅🔅(无酱)
卖相:🔅🔅(🔅)
2019-08-12 238 浏览
之前都食过呢间一次,被佢嘅牛油果沙冰惊艳到,所以一直心挂挂要再食蟹膏蕃茄汤檬 $50 (加蟹膏饼 +$20)必点嘅汤檬,材料丰富,有扎肉、豆卜、猪红、香草、蔬菜、蕃茄同蟹膏饼等,份量大方,全部都非常入味最精彩系蟹膏饼,蟹味浓郁、咸香可口,其实本身碗汤檬已经有两大块蟹膏饼,但都忍唔住加$20要多份!追加嘅蟹膏饼会用碗仔另上,仲有埋汤同香草,真系细心。牛油果沙冰 $30太好饮,其实佢唔系沙冰而系「奶昔」。虽然呢度嘅其他食物都高质,但基本上我系为咗呢杯饮品而再嚟,因为出面真系饮唔到比佢更平、更滑、更浓牛油果味嘅牛油果奶昔

蟹膏蕃茄汤檬
蟹膏蕃茄汤檬 $50 (加蟹膏饼 +$20)

牛油果沙冰
牛油果沙冰 $30
牛油果沙冰
2019-07-31 315 浏览
深水埗美食林立今次来试试这间越式小店 店长期有人排队 好旺场最想来试下佢的招牌越式法包扎肉法包 | $43扎肉、酸菜、萝卜丝、青瓜、芫荽、肝酱超足料❗️但最正系法包极脆呀❗️咬落去劲松脆最加上大量配料口感一流肝酱味道突出 多了份咸香配合其他清爽带甜酸的材料好夹特别喜欢酸瓜 腌得刚刚好微酸带甜份量够哂大份 绝对够饱米纸虾卷 | $35个卷没有什麽特别但个酱先系重点好香花生味亦有酸瓜好有层次的味道最後我净食酱清得一乾二净🤣
深水埗美食林立
今次来试试这间越式小店
店长期有人排队 好旺场
最想来试下佢的招牌越式法包

扎肉法包 | $43
扎肉、酸菜、萝卜丝、青瓜、芫荽、肝酱
超足料❗️但最正系法包极脆呀❗️

好香花生味亦有酸瓜好有层次的味道
最後我净食酱清得一乾二净🤣
2019-07-27
扎肉法包
响深水埗有几间舖成日心思思想食 呢间系其中一间 地点距离地铁站5分钟到 都算方便 几乎每台必点既蕃茄蟹膏汤檬 之前都食过几次 劲好味 汤有鲜味 好多料 大大只蕃茄 !招牌法包 应该系即叫即整 因为个法包劲脆 但唔系硬梆梆果只 系外脆内软 一d都唔un入面既配料完全唔会整到个包湿立立 酸瓜好爽 好开胃 仲有好多扎肉 份量好大件 当正餐食都ok !仲有呢杯牛油果沙冰 又系必点 虽然只有单点 无得跟餐 要成30蚊 不过试完就会觉得物有所所值 劲香牛油果味 无人工甜味 口感劲浓厚 其实系似milkshake 多过沙冰 贵都要饮 !👍🏻

2019-07-12
  • 牛油果沙冰
  • 越式法包
2019-07-17 261 浏览
午餐.1) 牛油果沙冰 $30本是为了一嚐此牛油果沙冰而来的结果却很令人失望听见旁边客人向店员确认是沙冰说不是像奶昔的质地我才下单结果...沙冰在哪里?这根本跟我自己再家弄的没什麽分别就是牛油果加了奶的感觉连一点的冰碎也没有.2) 蟹膏蕃茄汤檬 $50汤檬像米粉蟹膏是左边那两个方块吗?很咸.这就花了$80又不算是乾净整洁的餐厅所以个人认为并不值
1) 牛油果沙冰 $30
就是牛油果加了奶的感觉
连一点的冰碎也没有

2) 蟹膏蕃茄汤檬 $50
汤檬像米粉
蟹膏是左边那两个方块吗?
很咸

这就花了$80
又不算是乾净整洁的餐厅
所以个人认为并不值
2019-07-16 221 浏览
听过朋友讲过深水埗呢条街有唔少好野食,其中一间系食越南野。见到个店面同想像有少少唔同,无好似其他越南或泰国餐厅咁有返啲当地特色嘅装饰,个外观真系好普通。你无留意门口啲相嘅话会好易行过咗都唔留意🤣入到去个座位布置同一般香港家庭式小店差不多。餐牌上都有唔少越式茶,包括法包同米纸卷。见其他食客都食紧一碗碗嘅面,就於是点返个汤檬啦!平时食越南汤檬都系叫生牛肉个啲多,今次见主打系蟹糕蕃茄汤檬,於是就叫佢啦!成碗野一睇最特出都应该系旧蟹糕吧 但原来个汤底都好特别,饮落有阵阵嘅蟹糕鲜味,仲加埋啲香料一齐,我认为成碗最精华都系个汤。至於檬粉呀同其他配料食落就一般。食完有啲意犹未尽,就叫返份米纸卷带走返屋企当茶点。30蚊有两个卷但个米纸卷我就觉得一般般姐。同埋配嘅酱汁我自己就觉得唔系真系好夹,无助令个米纸卷变得更好味,只系唔好咁乾身。
听过朋友讲过深水埗呢条街有唔少好野食,其中一间系食越南野。
入到去个座位布置同一般香港家庭式小店差不多。
餐牌上都有唔少越式茶,包括法包同米纸卷。
蟹糕蕃茄汤檬

成碗野一睇最特出都应该系旧蟹糕吧