2018-08-26 138 浏览
經過旺角, 知道開咗一間係外國好流行嘅立食壽司店,呢一間壽司店係尖沙咀亦都有分店!環境細細,好彩去嘅時候客人數量唔多,所以都好闊落!入到店,職員會安排你企係咩位置,去開始呢一個體驗!然後會比一張落單紙你,只要圈上自己需要嘅數量,然後可以將佢比面前嘅師傅,師傅就會開始製作你嘅壽司!呢度有牛油果壽司價錢亦都好抵值得推介叫左2個盛合同單點三文魚刺身!埋單$220 好抵全部壽司師傅都已經沾上豉油,所以其實都唔使點樣去點豉油已經有味!而餐廳亦都會有是日精選寫係牆身黑板上面大家記得留意!

環境細細,好彩去嘅時候客人數量唔多,所以都好闊落!

入到店,職員會安排你企係咩位置,去開始呢一個體驗!

呢度有牛油果壽司價錢亦都好抵值得推介

叫左2個盛合同單點三文魚刺身

埋單$220 好抵

而餐廳亦都會有是日精選寫係牆身黑板上面大家記得留意!
2018-08-26 91 浏览
咁喺旺角附近行下街就有少少肚餓喇 突然間就見過呢間裝修咁特別嘅舖頭望一望原來係新嘅舖頭嚟嘅但本身喺尖沙咀已經有分店㗎啦 咁就入去試下啦本身係等緊朋友 本身會晏少少食野首先叫一杯啤酒啦咁呢度杯酒都都好抵飲嘅大杯60蚊左右 但係本身對呢個海膽手捲呀係好有要求水一定要試一試到你海膽手捲 呢度嘅海膽手捲可以話係好抵食 點解咁講呢因為佢個海膽啦部門都成舊手捲比出面嗰啲手捲淨係你係個手捲頭都有啲海膽啦嘅呢度係好抵食喎。同埋佢好新鮮即係極力推介海膽都係40蚊左右 然之後三文魚壽司啦佢普通呢個三文魚壽司喇唔係用普通白飯就係有少少顏色嗰啲嘅其實都好特別囉又抵食最後叫一個帆立貝刺身呀係無出邊咁厚身 但係講真快出嚟講呢個真係冇得輸嘅
咁喺旺角附近行下街就有少少肚餓喇

咁就入去試下啦本身係等緊朋友 本身會晏少少食野

首先叫一杯啤酒啦咁呢度杯酒都都好抵飲嘅大杯60蚊左右

2018-08-24 784 浏览
立食在日本很流行,例如小食、牛排、壽司、拉麵店都有。在香港真的較少,可能很多顧客都希望在午餐或晚餐時可坐下來休息一下。現在旺角開立食店是聰明的選擇,這區是年輕人遊客多的地方,一些新奇特別的食肆在這裏應被接受的能力也提高了。一踏入店內,類似迴轉壽司的格局,放食物的冷凍櫃在店中央,但因大家都是企著吃,故櫃的高度亦有所上升的。環繞食物櫃是一列的企位,企位下有間格可放私人物件。店員給你一張點單紙,先圈出自己喜愛的食品和數量。等食物時,取杯下綠茶粉後自己加水,嘩!一開,水的流速又快又大,大家可要小心點呀!由淡到濃來吃,先吃火炙北海道帶子壽司,帶子新鮮,咦!壽司飯帶啡色,似是混有醬油,食落又沒有太大的鹹味,只覺好像有些油分似的,但吃了又不覺油腻。忍不住問店員,原來是用赤醋混和成的。三文魚腩壽司,入口即溶。火炙海膽蟹捧壽司,海膽沒腥味,反而吃到海水味,再加上蟹棒肉,令小小一顆壽司擁有幾層的口感。辣三文魚軍艦,厚切粒三文魚,辣辣地,能刺激味蕾但又不太嗆喉。自家製玉子壽司,與在一般連鎖店吃的貨色差不多。

店員給你一張點單紙,先圈出自己喜愛的食品和數量。

由淡到濃來吃,先吃火炙北海道帶子壽司,帶子新鮮,

三文魚腩壽司,入口即溶。

自家製玉子壽司,與在一般連鎖店吃的貨色差不多。
  • 三文魚腩壽司
  • 火炙海膽蟹捧壽司
  • 火炙北海道帶子壽司
2018-08-18 269 浏览
之前上某app都已經見到呢一間壽司店新開張 加上好多唔同平台都有報道過所以今次就決定同女朋友去試吓!立食一早已經喺日本有 但係香港就未試過🙈一去到都有好多人排隊 但因為立食嘅關係 等左一陣就已經入得😂之後我首先叫咗個三文魚同特選套餐試吓先師傅好快就整好曬出嚟放喺我地面前🤤所以食物嘅質素一定好新鮮!另外值得一提嘅係 佢地嘅壽司飯本身已經沾上左豉油 食嘅時候 自己再將新鮮嘅wahsibi放上去壽司面就已經好夠味👍🏻👍🏻同埋佢哋嘅海膽壽司份量都好足料 好新鮮所以可以值得一試🙆🏻整體來講雖然食嘅時候要企喺度 但食物質素勝在夠新鮮 同埋性價比高👍🏻👍🏻
立食一早已經喺日本有 但係香港就未試過🙈
之後我首先叫咗個三文魚同特選套餐試吓先

師傅好快就整好曬出嚟放喺我地面前🤤
所以食物嘅質素一定好新鮮!
同埋佢哋嘅海膽壽司份量都好足料 好新鮮
所以可以值得一試🙆🏻
2018-08-10 352 浏览
第一次在香港試立食壽司, 剛巧在旺角街頭看見這家新開的立食壽司~進去試試, 先試miso soup, 味道咸了一點, 一般.三文魚刺身, 還可以吧, 不是太凍的, 口感有點薄, 亦不算太鮮味和有口感.主角壽司登場啦~~壽司還可以的, 壽司飯也有淡淡的醋味, 不過握得有點鬆夾起來會散掉~材料尚算新鮮~以立食壽司來說還不錯吧~

材料尚算新鮮~
以立食壽司來說還不錯吧~
2018-06-22
終於試到立鮨👀🍣這裡的壽司魚生屬薄身一點,壽司飯事先用日本豉油及醋餣過,飯比一般的少,雖然是日本珍珠米但因太濕而失去珍珠米應有的煙韌感🌝-最出色是封面的特上地金目鯛壽司$48 魚鮮味頗突出其次大吞拿魚腩$48亦入口即溶 但魚油味不重 中吞拿魚腩$38油脂較少 但就會更嚐到吞拿魚的鮮味牡丹蝦刺身$88 更新鮮高級的牡丹蝦入口是帶點爽而漿口的,但這裡屬中等貨色,入口頗爽口但沒有十分新鮮肥美的感覺其他都還好但沒驚喜 不過不失 本人更喜愛沒添加豉油醋的壽司飯 因為不會怕搶去魚生的鮮味。-總結 同等價錢的話會有更多選擇這裡試一次就好了👌🏻💁🏻‍♀️..
終於試到立鮨👀🍣
最出色是封面的特上地金目鯛壽司$48 魚鮮味頗突出
其次大吞拿魚腩$48亦入口即溶 但魚油味不重
中吞拿魚腩$38油脂較少 但就會更嚐到吞拿魚的鮮味
總結 同等價錢的話會有更多選擇
這裡試一次就好了👌🏻💁🏻‍♀️
星期五晚上,夜一夜先收工唯有約朋友去旺角解決晚餐,本身打算平平地食老地方 $8 壽司,行過去途中見到立鮨,門口員工派咗傳單望一望,又唔覺太貴所以入去一戰。壽司一件平均 $10-$20,以呢種風格餐廳嚟計唔算太貴,計落同台北上引水產差唔多價錢,全部柯打即叫即整,自己劃完食物就交畀師傅。餐廳提供抹茶粉、濕紙巾,斟水前侍應非常貼心提醒水喉衝力大要小心。壽司大概 10-15分鐘就上枱,由師傅從刺身櫃後面端出,先上一件件壽司,手卷後尾上就由師傅一手交一手,蟹籽沙律同蟹膏壽司就最後上。下次再食都會點燒蟹棒海膽壽司,雖然醋飯仍帶些少微溫,但蟹棒鮮甜、海膽亦無被火槍烤過而失去甘甜味道。玉子壽司的玉子入口即溶。三文魚小卷為三文魚拼盤的其中一份,5 款壽司加起來的拼盤不過為 $58,適合唔想食太多三文魚又想嚐鮮嘅人。特別推薦火灸三文魚,微烤過的三文魚肉入口瞬間化開,油脂味重,正!手卷細細件,份量只得 1.5 件壽司大小,不過對得住價錢。蟹籽沙律份量都未算多,不過為餐廳員工推薦,所以一試無妨,蟹肉跟蟹籽比例剛好。蟹膏壽司略嫌太腥,$30 一件唔化算,唔會再點。唯一缺點是壽司枱高度奇怪⋯ 點食 😂,下面張枱又

抹茶粉

壽司
蟹棒海膽壽司

三文魚小卷

蔥吞拿魚手卷
蟹籽沙律

蟹肉蟹膏壽司

唯一缺點是壽司枱高度奇怪⋯ 點食 😂,下面張枱又太矮,放壽司的話要彎下身子食。

總體嚟講算高質,但立食唔食得耐,食咗九個字就急急腳走了,企喺度吹水都唔舒服。
2018-08-03
蟹棒海膽壽司
三文魚小卷
蔥吞拿魚手卷
蟹籽沙律
2018-08-03 257 浏览
I discovered Sushi Tachi a couple weeks back and I am so glad I did. There are so many sushi stores around the MK area these days that it can be difficult for a specific store to stand out, but Sushi Tachi has definitely left a lasting impression.What I like the most about this place is the price-to-quality ratio. The fish and ingredients used are on par in terms of freshness and taste with the really posh sushi restaurants you find in central and TST, yet the price is surprisingly very reasonab

What I like the most about this place is the price-to-quality ratio. The fish and ingredients used are on par in terms of freshness and taste with the really posh sushi restaurants you find in central and TST, yet the price is surprisingly very reasonable in comparison. So you get premium sushi for very affordable prices.

If you’re willing to sacrifice the over-the-top decoration and service and just want to focus on eating top notch sushi without having to break the bank, you simply have to give Sushi Tachi a try.
2018-07-26 521 浏览
今日,好友難得過黎揾我食飯,仲話帶我去試新野。原來係立食壽司。等候期間,店員已遞上menu及作簡單介紹,期間亦有問必答。入店後親手將order 紙交俾師傅後,我倆就邊傾邊等食喇。店員強烈推薦既火炙左口魚邊壽司同埋Kama Toro,真心好好食,食完要encore。呢個活赤貝壽司,鮮甜爽口。老實講,呢個海膽飯起初並不在我既心水清單內。好怕食到唔新鮮既海膽,因為會有種怪味…到落第二轉order時,我認為值得一試。海膽新鮮,清甜,creamy。飯同海膽比例剛好會帶朋友黎再食過

火炙左口魚邊壽司
Kama  Toro

呢個活赤貝壽司,鮮甜爽口。

原隻活赤貝壽司

Kama  Toro
原隻活赤貝壽司
大滿足海膽特盛
2018-07-23 368 浏览
經朋友介紹去到旺角一間新壽司店,係立食壽司,感覺好日本!一去時大約晚上八時,要排隊。在等候期間,工作員都細心介紹夏天時令食材,態度親切!而等了約15分鐘便有位了,壽司師傅在面前立即製作食物,親手遞到面前。雖然食物一般,如連鎖店的味道相約,不過感覺親切,侍應盡量滿足要求。食了一轉再order時亦不需等太耐。食物味道一盤,飯不大舊,餸有點簿,但都好味。三文魚子不太腥,有點咸,有漬物的感覺。三位共食了$770,有點貴,但都會再試。
經朋友介紹去到旺角一間新壽司店,係立食壽司,感覺好日本!
2018-07-22 253 浏览
當你唔算太餓但又到咗食晚飯時間,唔食又驚夜啲肚餓,正餐又驚食唔哂,呢個時候壽司應該算係最好嘅選擇之一。講到食壽司通常都會諗起大果幾間連鎖壽司店,唔係行過都唔知呢度開咗間新嘅日本嘢,見個鋪頭名即刻聯想起立食,門口個哥哥仔幾有禮貌,我地行過佢已經好欣勤咁介紹佢地有咩嘢好食,見無人排隊就入去試吓啦。鋪頭面積一眼睇哂,一排壽司吧枱,企滿應該20人左右,吧枱入面都有成四五個司傅喺度整嘢食,我地喺紙仔圈咗要嘅嘢食交俾吧枱司傅,唔洗等好耐好快就有嘢食,壽司嘅賣相同一般連鎖壽司店嘅好唔同,食材亦都相當新鮮,食親日本嘢我必定會叫湯飲,呢度嘅鮮蝦味噌湯你一定要試吓。
當你唔算太餓但又到咗食晚飯時間,
唔食又驚夜啲肚餓,
正餐又驚食唔哂,
呢個時候壽司應該算係最好嘅選擇之一。
鮮蝦味噌湯
鮮蝦味噌湯
2018-07-21 305 浏览
說話唔多講!!!神奇頂級超卓!!!真正可以食回日本的味道!!!如果可以用咁嘅價錢我出面真係搵唔到!!!雖然係立食不過我同朋友都食得好開心抵食無得輸!!!同食材都好新鮮即叫即做又可以即時同壽司師傅對話交流非常好同埋最值得讚個等候時間唔需要等好耐好快有人安排你入店同埋職員態度友善親切也很介紹所有不同嘅食物來源師傅態度非常好教你正確食壽司嘅正確方法同埋佢壽司款式非常多外賣手捲款式更多同埋 我好期待佢其他地區開分店大家唔信可以去試下
說話唔多講!!!神奇頂級超卓!!!
真正可以食回日本的味道!!!
如果可以用咁嘅價錢我出面真係搵唔到!!!
雖然係立食不過我同朋友都食得好開心
同埋 我好期待佢其他地區開分店
大家唔信可以去試下
2018-07-21
  • Kama Toro
早排知道有間新開嘅壽司店喺人口密集嘅旺角, 所以相約咗幾個好朋友一齊去試食會一會去睇下佢係龍定鳳!大家去到門口見到個門面都裝修得幾有特色, 入到去見到一個座位都冇得坐, 顧名思義真係要企喺度食壽司... 食壽司要企喺度食咁大個仔都係第一次, 而家啲生意人真係有頭腦, 企係度食又唔使有坐位, 可以慳返啲鋪租之餘客人仲可以走多幾轉, 真係一舉兩得抵佢賺到盤滿缽滿!👍 聽朋友講未有呢間旺角店之前已經有尖沙咀總店。好喇!講咗咁耐肚仔好餓喇係時候要落Order, 不講不知唔講你哋又唔知, 小弟最鍾意食嘅就係帶子, 三文魚, 吞拿魚, 松腳蟹, 北寄貝, 劍魚腩, 甜蝦同埋至好味嘅海膽。呢度嘅海膽杯唔可以唔講, 因為小弟係第一次食海膽, 之前因為覺得佢望落滑潺潺同埋覺得賣相唔吸引所以一直都冇試, 就要喺呢一刻朋友極力推薦, 所以我鼓起勇氣臥薪嚐膽去會一會呢個海膽杯, 食落口第一淡嘅口感係,有啲似食芒果同埋真係"好好味"真係抵讚, 畀個叻叻你老闆搵到啲咁出色咁好味嘅海膽。呢度除咗有嘢食之餘當然仲有嘢飲啦!除咗一般汽水凍飲之餘, 居然仲俾我見到有麒麟啤酒同埋食日本壽司必飲嘅清酒, 呢度居然有四種日本清

呢度除咗有嘢食之餘當然仲有嘢飲啦!除咗一般汽水凍飲之餘, 居然仲俾我見到有麒麟啤酒同埋食日本壽司必飲嘅清酒, 呢度居然有四種日本清酒比我哋選擇, 我哋當然唔執輸啦... 叫咗一瓶熱飲清酒"大吟釀"食住壽司飲住日本清酒講不出的感覺果然零舍不同😎

呢度呢間壽司店d壽司真係好好味, 到最後我自己一個人都食左至少30-40件壽司, 依度所有嘅特色壽司我哋都差唔多食勻, 真係名符其實抱住個肚走... haha!我個好朋友真係冇介紹錯頂呱呱👍👍我要畀五粒星佢🌟🌟🌟🌟🌟放心我下次一定會再拉大隊嚟再食過返尋味😍😏
2018-07-14 171 浏览
As an avid eater of sushi, I have tried my fair share of sushi stores in Hong Kong. I feel the standards have been sub-par at most places with many serving pre-made sushi.However, Sushi Tachi is a gem. The sushi is made right there in front of your eyes from scratch and I could tell the ingredients were fresh. The chefs are open to recommending which sushis complement which and are extremely friendly. The place is relatively small but spacious and the concept of stand-up sushi is a nice touch.

I’ve already been multiple times despite the place only having opened last month and will continue doing so for sure. 5/5
2018-07-13 190 浏览
那日經過旺角 跟男友才發現我們脫節了 竟然新開了壽司店也不知道 而且是在我覓食清單上的立鮨雖然還未餓但難得很少人排隊 我們還是要朝聖一下。我們只點了海之幸盛合 一份海膽手卷 兩客三文魚壽司 還有赤貝 三文魚子 輕嘗試試。海之幸盛合有 北海道帶子 珍寶甜蝦 北海道活象拔蚌 海膽 牧丹蝦,十分豐富.我的最愛是滿瀉的三文魚子 居然有柚子醬的味道 讓我驚艷不絕付出較低價錢就有omakase 的感覺 cp值很高雖然要站著有點累 但當消耗更多卡路里就能食更多件壽司 還能不變肥 絕對是件美事
雖然還未餓但難得很少人排隊 我們還是要朝聖一下。

我的最愛是滿瀉的三文魚子 居然有柚子醬的味道 讓我驚艷不絕

付出較低價錢就有omakase 的感覺 cp值很高