2018-11-05 106 浏览
立食壽司!每次經過尖沙咀間立鮨都會見到唔少人排隊。今日發現原來旺角開左分店,地方比較大,等左10分鐘已經入得去。😂而且拎完飛等位是有得坐架!!記住把握時間坐低休息下,入左去食就要企。我同友人各點了幾件壽司壽司味道🍣整體不俗,醋飯就少少偏硬,見到飯是深啡色的,明顯有用心機去整壽司醋飯。最推介是火灸左口魚邊。(圖右下一)左口魚是典型的白肉魚,通常都會簡單制成清新的壽司去感受左口魚的鮮甜味。立鮨的火灸左口魚,用火灸的方法將魚生豐滿的油脂逼出來,入口每一部分充滿著油脂的香味,肥美得入口即溶,完全是極致享受。冬天前剛好正值左口魚肉最美味脂肪最多的時候!呢個時間食左口魚是best choice 😋PS 所謂左口魚其實是比目魚的一種,日本人通常稱為「平目」
立食壽司

我同友人各點了幾件壽司

最推介是火灸左口魚邊。(圖右下一)
PS 所謂左口魚其實是比目魚的一種,日本人通常稱為「平目」
  • 火炙左口魚邊壽司
2018-11-05 98 浏览
以前香港真係唔多見有立鮨,係日本就見得多。而家香港都開埋就去試下同普通壽司鋪有咩分別。入到去位置唔多,通道比較窄,可因為立鮨,想人地食完快快腳走,唔會特別舒服。叫左鰻魚,帶子,火灸三文魚,赤貝同海膽。三文魚,鰻魚,帶子都係average, 合格但係無驚喜。赤貝賣相就十足,大大隻,又紅潤,好似好新鮮。但係食落去鮮味不足。最好食就係海膽,好重海膽味,唔苦,夠新鮮!埋單200幾300,lunch 黎講唔算平,但係呢價錢我會揀一間有得坐既囉下次

叫左鰻魚,帶子,火灸三文魚,赤貝同海膽。

三文魚,鰻魚,帶子都係average, 合格但係無驚喜。

最好食就係海膽,好重海膽味,唔苦,夠新鮮!

2018-11-02 58 浏览
無論近年泰國菜,韓國菜,四川菜開到幾多都好,日本菜始終都係最岩我地香港人口味既。而日本菜入面我既最愛就當然係sushi la.今日係期待已久既出糧之日,當然要食好西獎勵一下自己。呢間立食壽司一改我地傳統中國人既習慣,要企係到食。當初呢間店係尖沙咀有分店既時候就知要等好耐,到旺角開左就當然要食下la.叫左油甘魚,三文魚,鰻魚,等等既壽司。個鰻魚係勁大件勁正,油甘魚魚油好香。呢到唯一係有d貴,咁就400幾,不過出糧就要豪下既。

而日本菜入面我既最愛就當然係sushi la.

今日係期待已久既出糧之日,當然要食好西獎勵一下自己。

叫左油甘魚,三文魚,鰻魚,等等既壽司

2018-11-01 104 浏览
立食係香港好似開左一段時間,但一直都未有去食,今次朋友仔都話好想食下,我地2個就去左旺角既立鮨,平時都見唔少人排隊,今次興幸不用等太久。入到去地方真係不算太大,但吧枱算闊,枱下仲有抽屜可以俾客人放包包,牆上也有 掛鉤可以掛衣服外套。雖然要站著吃,但也盡量令客戶可以卸下身上的重擔,舒舒服服的站著吃。有種環境雖小,但五臟俱全的感覺 。打開餐牌 價錢沒有預期之中的高昂,很貼合旺的消費指數。壽司最平宜的有$9、$ 15、 $20 一件……也有去到$48/件的, 亦有$52~$160不等5~6件的盛盒壽司,刺身則由$20多元起跳。咱們有點小吃、大蝦湯,也點了不同的壽司、盛合及刺身先來碗鮮蝦味噌湯,蝦頭燒得很香,湯帶蝦的香甜蝦膏味道,非常鮮味,熱熱的也很暖胃。小吃是櫻花蝦玉子燒非一般的玉子味道溫熱多汁帶點點櫻花蝦鮮,加上魚子的微咸,調和了平日玉子的甜味,絕對好吃!壽司咱們點了一個特選三文魚盛合,及幾件是散叫。所有壽司都是師傅馬上手握出來的 刺身與壽司飯的比例非常好,不會太大件, 一口一個壽司,吃起來也方便,飯很細軟,好吃。 火炙大吞拿魚腩壽司 這個壽司是限量的 吞拿魚腩入口即溶,感受到那種肥美柔軟

有種環境雖小,但五臟俱全的感覺 。

打開餐牌 價錢沒有預期之中的高昂,很貼合旺的消費指數。壽司最平宜的有$9、$ 15、 $20 一件……也有去到$48/件的, 亦有$52~$160不等5~6件的盛盒壽司刺身則由$20多元起跳。

咱們有點小吃、大蝦湯,也點了不同的壽司、盛合及刺身

鮮蝦味噌湯

小吃是櫻花蝦玉子燒
非一般的玉子味道

櫻花蝦玉子燒

壽司咱們點了一個特選三文魚盛合,及幾件是散叫。
所有壽司都是師傅馬上手握出來的
刺身壽司飯的比例非常好,不會太大件, 一口一個壽司,吃起來也方便,飯很細軟,好吃。

火炙大吞拿魚腩壽司
這個壽司是限量的
吞拿魚腩入口即溶,感受到那種肥美柔軟的味覺。 配上一丁點蔥花,即時又有refresh的味道。
火炙大吞拿魚腩壽司(件計)

厚厚的海膽鋪滿整個壽司
海膽味非常濃郁,美味非常
特上海膽壽司 (件計)

刺身我點了最愛的活赤貝($58),又爽又鮮!
還有中吞拿魚腩($128),那粉粉得的色澤,非常誘人,入口香軟即時溶化。
珍寶赤蝦肉質很爽,不會黏($28)
帶子很清甜($28)

食完壽司刺身,飲多2杯綠茶暖暖胃。
立鮨提供的不是茶包,而是綠茶粉,味道得宜,不會過濃或者有粉味,很香的茶味。

椰子雪葩

最後得吃個椰子雪葩。
其實味道更像雪糕,奶味比較重,帶點椰子香,必吃。

吃完這一趟立食,感覺非常不錯,價錢親民質素亦極高,一定會再到訪。
鮮蝦味噌湯
櫻花蝦玉子燒
火炙大吞拿魚腩壽司(件計)
特上海膽壽司 (件計)
椰子雪葩
  • 立鮨加州卷
  • 特上海膽壽司(件計)
2018-10-31 183 浏览
食壽司坐係度食就試得多,香港立食就未試過,今次拉埋男朋友去試下~地點位於旺角,相當方便。去到門口已經人頭湧湧,果然有尖沙嘴另一間分店既影子。稍等片刻就可以入去。位置任君選擇用餐位置都尚算足夠,桌面分別有幾盅,分別就係綠茶粉,芥末以及豉油。都係以自助形式,客人自行決定份量~餐牌圖文並茂,加上係壽司師傅後面都有一排木板分門別類排好食材及價錢,價錢都大眾化,主要吸引上班一族及學生。我同另一半諗左一陣就決定好食咩~一邊觀賞壽司師傅手藝一邊等食,時間都幾快過~更加可以見到食材櫃內既食材,都幾新奇!直接入主題!先黎就係櫻花蝦玉子燒;一碟兩件~外脆內軟,酸甜並致;原隻櫻花蝦收藏係玉子燒入面,再外加少許千島醬,味道更加開胃,玉子燒上面既魚籽相當飽滿,整件一口吞簡單可以以香味繞舌形容!由最頂特選三文魚盛合及中間有立鮨特上壽司拼盤,底部分別有秋刀魚三點壽司盛合,及築地白烏賊壽司。由左上開始分別有火炙魷魚海膽壽司,火炙北海道帶子壽司,鰻魚壽司以及火炙左口魚邊壽司大滿足海膽特盛;一座小山丘,袖珍而搶眼!加拿大海膽配以赤醋壽司飯,海膽超多,加上海膽質素尚算唔錯,淡淡海水鹹味再加上微微酸既壽司飯,三兩下就食哂,值

稍等片刻就可以入去。位置任君選擇

直接入主題!

鰻魚壽司

大滿足海膽特盛;一座小山丘,袖珍而搶眼!加拿大海膽配以赤醋壽司飯,海膽超多,加上海膽質素尚算唔錯,淡淡海水鹹味再加上微微酸既壽司飯,三兩下就食哂,值得一讚地方壽司飯軟硬適中,煮飯技巧拿捏非常一流!
大滿足海膽特盛

鮟康魚肝壽司;呢個壽司我自己好少見到壽司店有得食,見到當然要點黎試下啦,味道好特別~魚肝配以紅酒蕎頭,做法幾特別,紅酒蕎頭可以中和魚肝既油膩感,口感更加有兩重,一軟一脆。魚肝味道極似鵝肝,個人甚至覺得比鵝肝更好味!
鮟康魚肝壽司

火灸左口魚邊壽司;火炙呢個名詞往往令我好吸引,一來聞到好香既燒魚既獨別香味,二來放入口既時候會感受到外熱內冷既特別感覺!左口魚火炙最好不過~將皮邊燒脆及油脂迫出,加上最後以柚子油醋及蔥花點綴,令到風味獨特!
火灸左口魚邊壽司

火炙魷魚海膽壽司;火炙魷魚壽司食得就多,加埋燒海膽上面都係第一次試,師傅將海膽燒到少少?邊~少少脆口,感覺好新鮮,味道似芝士!其次將魷魚界花,刀法似中式既麥穗花刀,外形加分之餘,整件壽司高貴好多,魷魚味道爽口,新鮮以及加左淡口醬油,略略偏鹹,不過整體上都滿意!
火炙魷魚海膽壽司

秋刀魚三點壽司盛合 — 秋刀魚壽司;新鮮秋刀魚配以薑蔥花,魚肉軟身但彈牙,唔腥,正值時令!薑蔥花令到味道層面更加豐富,唔會太單調~值得大家一試!
秋刀魚

白子壽司;所謂白子者,魚之精巢;白子壽司又係新嘗試,絕大部分香港都冇。已咁大粒又肥美既白子當然來自鱈魚,加上又係正值時令,不時不食!白子其實冇腥味,不過師傅為求刺激味蕾,加酒去醃制,轉身一變成為白子壽司,口感真係似食緊生腸~女人食最好不過,具美膚功效。
白子壽司

火炙長腳蟹;長腳蟹自助餐好常見~壽司都比較少見,蟹肉鮮甜,蟹肉表面燒至少少乾身,但入面非常鮮甜,如果牙力好既朋友,可以連同蟹腳殼既肉挑黎食。
火炙長腳蟹

三文魚壽司,試呢樣就知道店內挑選三食材功力如何,三文魚啞色並且油脂分佈平均,新鮮貨色~口感魚肉結實,食唔到腥味,帶鮮甜。

椰子雪葩 去親食壽司來來去去都係得橙,柚子選擇,實在有少少沈悶,椰子雪葩難得一見,二話不說即點黎食,黎到見到好大舊椰子,殼入面被雪葩填滿,兩個人食就最好,因為份量都幾多!

其實成晚一直都好多人去,壽司師傅都係一貫大和精神,以最專業既手藝呈上優質既壽司比客人,所以多人去係值得既!
火炙魷魚海膽壽司
秋刀魚
火炙長腳蟹
2018-10-29 78 浏览
見佢喺旺角已經開咗一段時間~成日經過都見有人排隊~成間嘢比我感覺好細同埋好似淨係食手卷咁我哋行埋去拎位~店員就好熱情咁推介我哋食咩食咩~佢話啲師傅全部都係日本請過嚟定唔知受訓再過嚟~(唔記得咗)又話啲飯同出面壽司做法唔同~講到咁勁~緊係入去試吓佢啦~黑板上面寫嗰啲係期間限定~menu係無嘅~店員都推介我啲食 伊佐木壽司,赤鯥壽司,磯煮鮑魚....係真係幾好味~~有水準啊~超愛 赤鯥壽司 入口即溶~呢個 火炙大吞拿魚腩海苔壽司~好好味~我覺得必食~三文魚子壽司~話係特別醃製~的確係有啲唔同~好似有啲檸檬味咁~幾清新幾好味~呢個手卷有啲細~但細有細好~可以留quota食其他好嘢~呢個海膽放滿三文魚子~好滿足啊~其餘嗰啲都好靚好好味~壽司雖然比一般細,但最緊要有質素同好味嘛~我會再去食架~好味嘛~
見佢喺旺角已經開咗一段時間~
成日經過都見有人排隊~
成間嘢比我感覺好細同埋好似淨係食手卷咁

我哋行埋去拎位~店員就好熱情咁推介我哋食咩食咩~
佢話啲師傅全部都係日本請過嚟定唔知受訓再過嚟~(唔記得咗
)又話啲飯同出面壽司做法唔同~
講到咁勁~緊係入去試吓佢啦~

黑板上面寫嗰啲係期間限定~
menu係無嘅~店員都推介我啲食
伊佐木壽司,赤鯥壽司,磯煮鮑魚....

係真係幾好味~~有水準啊~
超愛 赤鯥壽司 入口即溶~

呢個 火炙大吞拿魚腩海苔壽司~好好味~我覺得必食~
三文魚子壽司~話係特別醃製~
的確係有啲唔同~好似有啲檸檬味咁~幾清新幾好味~

呢個手卷有啲細~但細有細好~可以留quota食其他好嘢~
呢個海膽放滿三文魚子~好滿足啊~

其餘嗰啲都好靚好好味~
壽司雖然比一般細,但最緊要有質素同好味嘛~

我會再去食架~好味嘛~
  • 赤鯥壽司
  • 三文魚子壽司
  • 火炙大吞拿魚腩海苔壽司
2018-10-27 1223 浏览
之前來過呢間旺角鬧市中的小小嘅壽司店,有不錯的體驗,今晚帶個大鄉里朋友去見下世面,佢來到先知係要企度食壽司,見到佢面上露出驚訝嗰個樣我覺得好搞笑間店舖係唔算好大,但係裏邊滿晒人,都幾熱鬧,仲有四五位師傅不斷咁樣為你服務,手握壽司,親自為你送上鰻魚壽司正呀!有入口溶化嘅感覺!鰻魚質感超軟滑!火灸左口魚邊壽司啱啱整出來,梗係趁佢熱辣辣嘅時候食!肥美的左口魚邊!再用火炙,令脂肪湧晒出嚟,入口嗰種肥肥滑溜的口感真係好正海膽壽司大滿足海膽特盛有人抵受唔住,始終都係要叫返個海膽特盛來過下海膽癮!立鮨壽司拼盤呢個壽司拼盤好啱食啊!普遍最受歡迎嘅壽司集中埋一個拼盤,可以用一個抵食嘅價錢一次過試晒特上吞拿魚盛合有唔同肥瘦的吞拿魚可以一次過試晒,仲有吞拿魚茸同埋火炙吞拿魚、好抵食!蟹肉蟹膏軍艦原隻活赤貝2隻秋刀魚刺身(半條)鮮甜又爽口中吞拿魚腩片珍寶赤蝦刺身

鰻魚壽司

正呀!有入口溶化嘅感覺!鰻魚質感超軟滑!

火灸左口魚邊壽司

啱啱整出來,梗係趁佢熱辣辣嘅時候食!

海膽壽司

大滿足海膽特盛

有人抵受唔住,始終都係要叫返個海膽特盛來過下海膽癮!

立鮨壽司拼盤

特上吞拿魚盛合

蟹肉蟹膏軍艦

原隻活赤貝2隻

秋刀魚刺身(半條)

鮮甜又爽口

中吞拿魚腩片

珍寶赤蝦刺身

2018-10-24
  • 立鮨壽司拼盤
  • 特上吞拿魚盛合
2018-10-26 52 浏览
一點都不誇張立食來說在香港真的很少在別的國有很有名的當然就是日本本土的老大哥美登利在台灣也有上引水產立食不代表是便宜而是一種飲食的文化體驗哈哈好像說遠了這家店的名字就叫立鮨不用猜都知是立食的日本壽司刺身店一進去就看到了熟悉非常日本的師傅在吧檯前,看師傅表演就最好不過除了有MENU上的食材以外還有特別的食材會寫在黑板上我們點了鰻魚壽司鰻魚燒得好出色, 雖然唔係好長既一大條, 但係味道同口感都係上等既火炙三文魚腩壽司見住師傅係面前整真係唔同D, 食到佢微焦既部份仲有少少脆口既口感! 的確唔錯珍寶牡丹蝦壽司超大既牡丹蝦, 仲正就係新鮮丫嘛!!!呢度既牡丹蝦係我見過最大既!! 真係珍寶SIZE, 甜甜的唔洗點任何野已經好夠味櫻花蝦玉子燒呢個都係必食既!! 玉子燒雖然SIZE唔算大, 但係入面既誠意十足, 真係超多kama toro必食推介!! 係期間限定既拖羅一上到枱已經忍唔住哇左一聲!!天阿淨係睇個樣已經好吸引上面油油的感覺一放入口, 不用點任何既醬汁已經係好夠味而且真係入口即溶既口感!!個油香真係沒齒難忘!!
一點都不誇張

還有特別的食材會寫在黑板上

我們點了

火炙三文魚腩壽司

珍寶牡丹蝦壽司
超大既牡丹蝦, 仲正就係新鮮丫嘛!!!

kama toro
必食推介!! 係期間限定既拖羅
一上到枱已經忍唔住哇左一聲!!
天阿淨係睇個樣已經好吸引
上面油油的感覺
一放入口, 不用點任何既醬汁已經係好夠味
而且真係入口即溶既口感!!
個油香真係沒齒難忘!!
2018-10-06
近年立食壽司店係日本非常盛行, 立食壽司店賣點係方便, 而且可以大眾化價錢品嚐到高質嘅壽司, 所以深受追求高性價比呢個潮流。不過係香港, 立食呢個文化仲未普及, 可能係同早年一d外賣壽司店賣平價壽司, 但都不能帶起潮流有關, 但自從尖沙咀開左唯一一間立食壽司店: 立鮨 之後, 情況開始改變, 有別於一般外賣壽司店, 立鮨立食壽司除左標榜便宜快捷之外, 壽司嘅質素亦非常講究, 而且會按季節提供時令嘅菜色, 用每天日本直送的食材, 做出接近Omakase的水準, 開業以來一直深受歡迎, 最近更係旺角開左新分店。今日約左老友收工逛旺角, 順便去呢間位於豉油街嘅立鮨分店食返餐, 我地未夠7點已經到餐廳, 已經開放要等位。餐廳唔大, 位置唔多, 不過每個位都可以對住師傅, 可以一邊品嚐, 一邊睇師傅製造壽司, 配合富有日式風格嘅裝修, 感覺同食Omakase有d 相似。點菜紙上壽司款式非常多, 價錢同連續壽司店相差不大, 另外餐廳仲提供多款期間限定嘅精選壽司, 其中多款壽司, 例如白子, 秋刀魚刺身同鮟鱇魚肝呢類空運直送嘅款式一般只能係Omakase店品嚐到, 而家以咁平嘅價錢可以食到, 我地當

今日約左老友收工逛旺角, 順便去呢間位於豉油街嘅立鮨分店食返餐, 我地未夠7點已經到餐廳, 已經開放要等位。餐廳唔大, 位置唔多, 不過每個位都可以對住師傅, 可以一邊品嚐, 一邊睇師傅製造壽司, 配合富有日式風格嘅裝修, 感覺同食Omakase有d 相似。點菜紙上壽司款式非常多, 價錢同連續壽司店相差不大, 另外餐廳仲提供多款期間限定嘅精選壽司, 其中多款壽司, 例如白子, 秋刀魚刺身同鮟鱇魚肝呢類空運直送嘅款式一般只能係Omakase店品嚐到, 而家以咁平嘅價錢可以食到, 我地當然要食到夠先收手啦。😚

大吞拿魚腩壽司 $48
除左海膽之外, 拖羅係我另一款最愛嘅食物, 呢度嘅大拖羅油脂豐腴,入口充滿拖羅嘅油香,令人食完已經立刻回味, 最重要係只需$48件, 可以唔需要慳住, 盡情吃個夠。😋

特上海膽壽司 $48
海膽極鮮甜味美, 好厚身, 口感綿密味道濃郁, 非常Creamy, 一人一件唔多夠喉。😍

大滿足海膽特盛 $98
呢款海膽特盛賣相超吸引, 海膽疊得好高, 配上調好味嘅壽司飯, 超鮮美, 果真係大滿足。👍

秋刀魚壽司 $25
秋刀魚係比較少係香港食到嘅刺身, 通常都係Omakase先有機會食到, 魚香味特濃, 入口魚鮮味充滿整個口腔。😋

原隻活赤貝壽司 $30
活赤貝好新鮮, 口感爽脆, 味道鮮甜。

中吞拿魚腩壽司 $38
中拖羅有兩件, 油脂分佈均勻, 雖然冇大拖羅咁入口立刻溶化, 不過食完落肚果個甘香仍然係口腔回味。😌

日本真鯛壽司 $20
真鯛剌身好有彈性, 而且魚脂豐富,非常甘香, $20件性價比好高。👍
日本真鯛壽司

油甘魚壽司 $25
油甘魚腩夠厚切, 油份飽滿, 整件放入口, 鮮味係口腔爆發, 非常美味。😋

火炙左口魚邊壽司 $20
左口魚魚肉非常鮮嫩, 邊位彈牙, 配上薄薄的醬油火炙過,味道更突出。👍

三文魚腩壽司 $20
$20件嘅三文魚腩壽司係另一款超抵食之選, 呢個價錢係連鎖壽司店都食唔到, 三文魚腩夠肥美, 入口味道甘甜。
三文魚腩壽司

甜蝦他他軍艦 $18
由多隻甜蝦製成嘅甜蝦他他軍艦非常鮮甜, 外脆內嫩, 沾上少少醬油, 非常惹味。😋

櫻花蝦玉子燒(2件) $25
玉子燒蛋味好濃, 中間放入櫻花蝦同埋加上魚子食, 味道超鮮。😙
櫻花蝦玉子燒(2件)

燒蝦頭(配鮮蝦味噌湯) $15
最後我地當然要好似食Omakase咁食碗熱湯做終結, 嘆埋呢碗蝦味濃郁嘅味噌湯, 呢餐超滿足😊
燒蝦頭(配鮮蝦味噌湯)

埋單每位$400有找就嘆到動輒都要過千蚊餐嘅Omakase級數嘅壽司, 雖然要企係到食都非常值得。👍

餐牌

2018-10-23
日本真鯛壽司
三文魚腩壽司
甜蝦他他軍艦
櫻花蝦玉子燒(2件)
燒蝦頭(配鮮蝦味噌湯)
2018-10-23 49 浏览
又約朋友開飯! 今次嚟到一間立食日本餐廳叫"立鮨", 環境細細, 但又好多人排緊隊, 有別於一般的居酒屋, 見到好多日本人都幫襯, 食物應該好正宗~一入去師傅就介紹牆上期間限定秋刀魚,覺得幾特別, 於是我們就點了秋刀魚三食, 煎嘅秋刀魚成日食,但生嘅第一次食,食落又幾鮮味!而火炙三文魚, 火炙松葉蟹腳都燒得恰到好處入口即溶!正! 三文魚腩又鮮甜又肥美!油甘魚壽司配上酸酸地的柚子蓉,可以中和油甘魚的油膩感, 簡直是絕配,極鮮甜!見到好多檯都叫白子小食, 個賣相幾特別, 於是膽粗粗就叫來試下啦嚟到其實唔知咩嚟(即上網check)原來係鱈魚精巢!!!! 日本人冬天補身嘅,食落似豆腐又似啫哩,香港餐廳都好少機會食到食得太多壽司, 想叫個小食暖暖胃, 望望牆上的餐牌餐廳推介櫻花蝦玉子燒,玉子燒得啱啱好, 加上三文魚籽,提升層次!特上吞拿魚盛合, 係由將五種唔同食法組成!件件壽司都肥美,入口即溶,物有所值!可媲美日本中上級吞拿魚!而我覺得碎蔥吞拿魚腩軍艦做得特別出色~推介大家去試試!!由於呢度吞拿魚實在太出色,再encore 多件大吞拿魚腩壽司!也是非常肥美, 入口感到魚油之感, 好好味呀~而鰻魚

由於呢度吞拿魚實在太出色,再encore 多件大吞拿魚腩壽司!也是非常肥美, 入口感到魚油之感, 好好味呀~而鰻魚壽司一嚟師傅就叫襯熱食先!原來鰻魚係即燒熱,不得了!醬汁濃,亦外脆內軟,可謂入口即溶!
最後甜品時間, 就叫了椰子同香橙雪葩, 香橙雪葩外層係用真橙嘅外皮雪凍, 入面係雪葩, 呢個絕對係驚喜! 酸甜適中, 好清新, 值得推介, 另一款椰子就似雪糕多過雪葩, 好香椰子味。
總括來說這個晚餐係好有驚喜,全部壽司飯都用赤醋做,與一般日式餐廳好唔同,別樹一格!好飽好滿足咁過了一個愉快的晚上
2018-10-15
2018-10-22 58 浏览
去到呢間餐廳原來係企係度食既,好似幾特別咁呢!我望到menu 選擇都十分之多,仲有期間限定既當季食物!海膽杯,師傅放海膽完全無手軟,勁滿!海膽好鮮甜,入口溶化,飯粒調味剛好呢!呢度既三文魚非常抵食,但質素很高!入口好新鮮,油脂又令!吞拿魚腩壽司,入口好似溶化咁,師傅切得好又!饅魚手卷 饅魚既醬汁好惹味,紫菜非常脆口!我見到有我最中意既白子,白子食落好creamy,上面放左調味粉 好夠味!食完之後覺得呢度係性價比極高,有omakase 既質素!下次絕對會再黎食!

去到呢間餐廳原來係企係度食既,好似幾特別咁呢!
我望到menu 選擇都十分之多,仲有期間限定既當季食物!

呢度既三文魚非常抵食,但質素很高!入口好新鮮,油脂又令!
吞拿魚腩壽司,入口好似溶化咁,師傅切得好又!
饅魚手卷 饅魚既醬汁好惹味,紫菜非常脆口!

2018-10-18 133 浏览
這間"立鮨"是最先在尖沙咀見過一直無緣嘗試因為實在太多人排隊,今日放早竟然在旺角也見到有"立鮨"只需要等10分鐘左右冇理由唔試吓啦😆😆大滿足海膽特盛$98滿滿的海膽,色澤光潤鮮明,海膽入口即溶鮮甜無比,他們用的壽司米已調有底味,個人喜歡再加少許豉油吊起令鮮味更加提升😋牛油果手卷$12跟平時吃的手卷形狀不相同,瘦瘦窄窄更加容易放入口中,牛油果柔軟美味珍寶牡丹蝦壽司,油甘魚腩壽司,中吞拿魚腩壽司,原隻赤貝壽司,甜蝦他他軍艦,北海道帶子壽司,劍魚腩壽司,芝士蟹籽軍艦🍣刺身大大塊厚切有質感,壽司米乾身程度剛好,油甘魚腩充滿油脂,中吞拿魚肥美帶子軟腍,每一樣壽司放入口中新鮮鮮甜幸福無比😍三文魚子壽司$20三文魚子壽司魚子滿瀉,顏色晶凝通透而且感覺這裏的魚子比平時的魚子稍為大少少,怎能叫人不興奮😋燒烤蝦頭配鮮蝦味噌湯$15加了原隻燒蝦頭味道濃郁,馬上增添一份鮮味,食得出這鋪頭誠意十足👏🏻

大滿足海膽特盛$98
牛油果手卷

牛油果手卷$12
北海道帶子壽司,劍魚腩壽司,芝士蟹籽軍艦

帶子軟腍,每一樣壽司放入口中新鮮鮮甜幸福無比😍
三文魚子壽司

北海道帶子壽司,劍魚腩壽司,芝士蟹籽軍艦
三文魚子壽司
燒烤蝦頭配鮮蝦味增湯
2018-10-17 60 浏览
從未去日本,所以也就從來都沒有試過立食(站著吃壽司),好朋友約我吃飯,話帶我去一間站著吃壽司的店,對我來說是一個極大的考驗,一天上班已經很累了,還要站著吃晚餐,可是她再三強調說很好吃,值得一試!那就只能去囖!一入店,店面不大,我們都是站在圍繞著大廚,看著他們大顯身手,令我們食指大動。1. 海膽壽司/北海道帶子壽司/珍寶甜蝦壽司/劍魚腩刺身/甜蝦他他軍艦海膽入口即溶,還有甜味,壽司飯有很有壽司醋的味道,特別好味!顏色也截然不同!北海道帶子壽司,一個字,鮮,這已經夠好吃了!珍寶甜蝦壽司是我的最愛,蝦的甜鮮味,真的值得站著吃哦!劍魚腩刺身很新鮮,甜蝦他他軍艦更是令這個品嚐的過程更上一層樓!2. 鰻魚壽司/火焰北海道帶子壽司/火焰左口魚壽司/火焰松葉蟹腳壽司鰻魚很滑,配合鰻魚汁,甜甜的香,非常好味。比起北海道帶子壽司,火焰北海道帶子多了一股燒過的香味。當然帶子本身很鮮甜。火焰左口魚,入口融化,淡淡的魚鮮味!3. 大滿足海膽特盛海膽無可置疑的好吃,甘甜濃郁而無苦味,直衝味蕾!和名字相符合,大滿足!4. 珍寶甘蝦5隻甘蝦很新鮮,甚少吃蝦頭的我也忍不住吃,甘甜得很!5. 油甘魚(又稱鰤鱼)腩3片吃到

3. 大滿足海膽特盛

4. 珍寶甘蝦5隻

甘蝦很新鮮,甚少吃蝦頭的我也忍不住吃,甘甜得很!

5. 油甘魚(又稱鰤鱼)腩3片

吃到魚油從口中滑過的感覺,這或許就是喜歡吃魚生的人的感受

6. 北海道活象拔蚌5本

我不太喜歡吃那麼爽口的食物,可是友人很喜歡吃,我見她吃得如此滋味,也試下!很鮮,很爽!

值得一提的還有服務員的超好態度和廚師的友善,愉快的一個晚上!
2018-10-15
庆祝纪念
纪念日
  • 大滿足海膽特盛
2018-10-17 68 浏览
平時聽立食壽司就聽得多,尋晚終於都食第一次喇~~同好友黎到旺角呢間立鮨,我地先一人叫左一碗蝦麵史湯,碗湯熱辣辣,蝦膏味濃,正!!之後我地仲一人一碗飯,我就要左築地三式魚生飯,入面有哂我最中意既野, 吞拿魚蓉、三文魚籽、海膽,非常鮮美~而好友叫左個碎蔥吞拿魚腩魚生飯,口感好軟腍、油份重!之後我地就叫左盤壽司,有海膽、大吞拿魚腩、三文魚腩、左口魚邊、芥辣八爪魚~賣相係好OK,擺得好靚!!海膽:鮮味香甜,唔會有腥澀味!大吞拿魚腩:望落都知靚野,脂香濃,入口即溶!三文魚腩:同樣入口即溶~左口魚邊:甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富,濃郁甘香。芥辣八爪魚:好中意新鮮彈牙既小章魚粒~~刺身我地叫左油甘魚腩,真心正!!油甘魚腩非常厚實滑嫩,而且色澤紋路分布均勻,又切得肉厚!食落魚肉細緻、甘甜、油花均勻地散佈,一定要食 =]OVERALL 我同好友都好滿足,服務同環境都算唔錯,值得一黎~
平時聽立食壽司就聽得多,尋晚終於都食第一次喇~~
而好友叫左個碎蔥吞拿魚腩魚生飯,口感好軟腍、油份重!

賣相係好OK,擺得好靚!!
海膽:鮮味香甜,唔會有腥澀味!
大吞拿魚腩:望落都知靚野,脂香濃,入口即溶!
三文魚腩:同樣入口即溶~
左口魚邊:甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富,濃郁甘香。
芥辣八爪魚:好中意新鮮彈牙既小章魚粒~~

刺身我地叫左油甘魚腩,真心正!!
油甘魚腩非常厚實滑嫩,而且色澤紋路分布均勻,又切得肉厚!
食落魚肉細緻、甘甜、油花均勻地散佈,一定要食 =]

2018-10-16
2018-10-16 54 浏览
昨晚同朋友逛街,行經豉油街見到一間食肆係食日本菜,但望入店內見到很多人都是企著的,覺得好奇怪,行緊望下見到客人都是企著食東西,我最鍾意新鮮的事物,於是便等候入座,有頗多人排隊,心想企著食的還要排隊,想必質素唔會差,-最後輪到我們""入企"",眼見前面一排玻璃櫃內,閃令令的刺身盡入眼簾,我們隨即點了多款刺身壽司。綠茶粉~~大吞拿魚餃壽司$68 x 2 呢個不得了,好食到超乎想像,咬下去滿口油潤軟綿,鮮香無比,質素頂級。秋刀魚壽司 $25 x 1不過不失幾鮮味。築地三色魚生飯$198(三文魚子,碎吞拿魚蓉,海膽)一大碗滿滿的,大廚精心配搭三色魚生飯,三款都各具特色,香甜出眾,食材配搭,精準無比。海之幸盛合(北海道帶子壽司,珍寶甜蝦壽司,北海道活象拔蚌壽司,海膽壽司,牡丹蝦壽司) $152呢一款真係冇得輸,king size 帶子蓋盡壽司飯團,鮮甜多汁。講到珍寶甜蝦絕不欺場,一口放不下,爽甜至極。象拔蚌同樣鮮甜無比,晶瑩亮麗。海膽綿滑細緻,極致享受。牡丹蝦同樣出色,不遑多讓。原隻活赤貝2隻$58呢隻赤貝盡顯廚師功架,色香味俱全,當放在客人面前的時候,像是一朵盛放鮮花 燦爛奪目,你會唔捨得把它
有頗多人排隊,心想企著食的還要排隊,想必質素唔會差,

綠茶粉~~

秋刀魚壽司 $25 x 1不過不失幾鮮味。

築地三色魚生飯$198(三文魚子,碎吞拿魚蓉,海膽)

原隻活赤貝2隻$58呢隻赤貝盡顯廚師功架,色香味俱全,當放在客人面前的時候,像是一朵盛放鮮花 燦爛奪目,你會唔捨得把它吞落肚裏,但又忍不住 佢嘅誘惑,口感爽脆到不得了滑溜鮮甜。
深海池魚3片$68
眼見油光閃閃,豐厚肉質柔軟蜜甜。

紫菜$10/5片 可以包下海膽食~

火炙大吞拿魚腩海苔壽司$48
真係好大件魚腩,貨真價實,軟綿綿滑捋捋,魚香籠罩著整個口腔。

鰻魚壽司$15
肥美鰻魚件,覆蓋著整件壽司,厚身蜜甜,喜歡食鰻魚真係唔好錯過。
珍寶赤蝦壽司$15
同樣是 king size,整件閃爍晶瑩,赤蝦鮮甜無比 同樣是頂級食材,當結帳離開時,想不到企著進食都同樣有這樣開懷滿足。