2021-01-18 109 浏览
因為疫情關係....好耐冇出遊...連我最鍾意去嘅日本都冇得去....今日同同事去開旺角見客...佢話食返餐日本嘢安為一下自己我哋揀咗一間屹立喺旺角鬧市當中嘅日本壽司店佢同其他壽司店唔同嘅分別..就像處於日本街頭小吃一樣...每位客人也是站立式吃東西就像處於日本街頭一樣呢間日式餐廳亦有唔同嘅限定午市套餐...而且亦可以用$25追加少定食仲有好多唔同種類嘅壽司選擇添我哋兩個人總共叫咗三個套餐...每個套餐都有一個麵豉湯同一個沙律小吃我哋額外點左一個98元既海膽少丼...雖然飯少少...但有好多新鮮海膽喺上面佢哋嘅帶子壽司真係可以用珍寶級黍形容😂😂😂特別在於一夠壽司當中...不會有太多飯...但係飯上面既主食就大大塊...就算連海膽壽司...都絕無欺埸令我欣賞之作...就係呢碗簡簡單單嘅烏冬...因為彈牙爽口值得推介最後我哋仲叫咗海膽手卷...加州卷...作為一個happy ending兩個人食都滿載而歸
今日同同事去開旺角見客...佢話食返餐日本嘢安為一下自己
令我欣賞之作...就係呢碗簡簡單單嘅烏冬...因為彈牙爽口
值得推介
兩個人食都滿載而歸
2021-01-18 81 浏览
冇堂食既日子唯有外賣,但有時都要氹下女朋友開心女朋友鍾意食呢間立鮨壽司,所以就專程買比佢食餐廳其實擺得都已經好靚不過氹下女朋友開心自己再擺盤擺靚D啦我叫左個三文魚盛盒,裡面有三文魚壽司、三文魚腩壽司、辣三文魚軍艦同埋三文魚小卷,咁樣加埋都係$58,仲有8折既真係幾抵可以滿足哂食三文魚既願望,三文魚都幾肥美立鮨加州卷都幾正,入面有牛油果,仲有勁多蟹籽所以雖然加州卷係普通既野,但都覺得好好食佢地既珍寶北海道帆立貝都好正,好鮮甜,好厚身比平時食開既帆立貝正好多刺身方面女朋友都鍾意食D貝類,佢就最鍾意赤貝同象拔蚌果種爽脆口感同埋勁鮮既味道所以成日都好鍾意食呢2款刺身我地仲叫左個蟹籽沙律,因為佢既蟹柳肉同蟹籽都超多另外佢地既青瓜絲好幼,好容易沾到沙律醬,20幾蚊黎講真係幾抵架
冇堂食既日子唯有外賣,但有時都要氹下女朋友開心
女朋友鍾意食呢間立鮨壽司,所以就專程買比佢食

餐廳其實擺得都已經好靚
不過氹下女朋友開心自己再擺盤擺靚D啦
可以滿足哂食三文魚既願望,三文魚都幾肥美

立鮨加州卷都幾正,入面有牛油果,仲有勁多蟹籽
所以雖然加州卷係普通既野,但都覺得好好食
佢地既珍寶北海道帆立貝都好正,好鮮甜,好厚身
比平時食開既帆立貝正好多

所以成日都好鍾意食呢2款刺身

我地仲叫左個蟹籽沙律,因為佢既蟹柳肉同蟹籽都超多
2021-01-15 114 浏览
立鮨成日聽人提起,今日終於約左朋友食!呢度做好防疫措施,有搓手液、濕紙巾。仲好體貼,可以掛起大褸。我叫左:燒鮮帶子海苔$58 帶子肥厚大隻,入口鮮甜嫩彈!除左夠鮮,我仲食到醬油焦香,正!黑松露盛盒$118 黑松露帶子壽司 帶子同樣啖啖肉,味道鮮嫩,配上黑松露(勁多)又係另一種層次!黑松露赤蝦壽司 我中意!味道濃郁,帶有獨特嘅膠質,入口時果種黏黏口感我太中意了!黑松露玉子壽司 甜甜嘅玉子,太美味可口了!白松露油酸汁白身魚薄切(5片)呢個價錢嘅黑松露盛盒居然可以有五片,勁抵食!白身魚肉質清爽,點埋白松露酸汁就另一種食法。油甘魚腩 (限定)3片 $88 正!勁肥美,肉質細緻甘甜,最愛嘅刺身❤️今日真係大飽口福,呢度啲野食價錢合理,款式夠多,值得一訪再訪

燒鮮帶子海苔$58

黑松露盛盒$118

黑松露帶子壽司

黑松露赤蝦壽司

黑松露玉子壽司
甜甜嘅玉子,太美味可口了!

白松露油酸汁白身魚薄切(5片)

油甘魚腩 (限定)3片 $88
正!勁肥美,肉質細緻甘甜,最愛嘅刺身❤️

2021-01-12
下午茶
2021-01-15 88 浏览
好耐都冇出街同朋友食飯,今日揀咗我哋最鍾意食嘅日本菜,去咗食壽司🍣朋友未試過食立鮨,見佢有期間限定,好似都幾抵食,所以就決定咗食呢間啦!我哋叫咗個廚師發板10件嘅壽司,三百零蚊,覺得價錢都可以接受。佢呢10件壽司多數都係期間限定嘅,其中包括有煙燻青魚、春子鯛、鮫鰈魚邊。我特別鍾意食鮫鰈魚邊,肉質鮮甜。其他嘅壽司例如深魚、象拔蚌、赤貝、海膽、拖羅都唔錯啊😘😘特別係拖羅嗰啲魚油香味正呀❤️❤️我哋都好鍾意食海膽,所以加咗一個海膽飯,因為叫廚師發板所以可以用$88就追加到一碗啦。嘩成碗都係海膽呀好開心,廚師真係好唔吝嗇,好大方哈哈😄 $88真係抵👏🏻👏🏻。我哋仲追加左一個牛油果手卷,滿載而歸!最後想讚下呢度嘅職員,佢哋好細心,會提我地可以將外套掛起佢,仲會幫我掛添,感謝啊!

我哋仲追加左一個牛油果手卷,滿載而歸!

2021-01-14 203 浏览
立鮨係香港有3間分店,旺角店位於豉油街地舖,非常方便,裝修以木色為主調,餐廳位置不多。店內企位以2人一組分隔,師傅食客人數比例大概是1比3至4,而且面對面直接把壽司分給食客,點餐亦是直接與師傅下單,感覺與Omakase的高級壽司店非常近似。食物款式非常多,除了主餐牌之外,期間限定及本月精選的項目都有數十款。價錢大眾化,今期精選有多款黑松露選擇。立鮨的壽司是師傅手握壽司,飯已經預先調味,吃的時候不需要沾醬油。疫情期間立鮨轉用了一次性的餐具,非常衛生。桃太郎完熟番茄 $38番茄香甜清爽,上面加左蒜蓉,配上醬汁,醒胃惹味。絞鰈魚薄切 $88絞鰈魚魚味唔太濃,刺身口感爽脆,沾上特製酸汁,非常醒胃。鰻魚玉子燒 $48玉子燒蛋味香濃,配上鰻魚食,味道層次豐富。黑松露牛肝菌海膽小丼 $98海膽口感綿密味道濃郁,同黑松露混入丼飯入面,每一啖都鮮味十足。黑松露帶子 赤蝦 玉子壽司 $22 $22 $15期間限定呢三款黑松露壽司黑松露份量都唔少,而且味道配搭唔錯,特別係配帶子。中吞拿魚壽司 $38立鮨的中拖羅油脂分佈均勻,入口充滿魚油香,油脂豐腴程度媲美其他壽司店的大拖羅。火灸大吞拿魚腩海苔壽司 $48大

桃太郎完熟番茄 $38
番茄香甜清爽,上面加左蒜蓉,配上醬汁,醒胃惹味。

絞鰈魚薄切 $88
絞鰈魚魚味唔太濃,刺身口感爽脆,沾上特製酸汁,非常醒胃。

鰻魚玉子燒 $48
玉子燒蛋味香濃,配上鰻魚食,味道層次豐富。

黑松露牛肝菌海膽小丼 $98

黑松露帶子 赤蝦 玉子壽司 $22 $22 $15

中吞拿魚壽司 $38

火灸大吞拿魚腩海苔壽司 $48
大拖羅魚脂非常豐腴,入口即溶,經火灸後魚香更突出,配上脆口海苔,口感豐富。

大吞拿魚腩壽司 $48

火灸左口魚邊壽司 $20
左口魚邊鮮嫩軟滑配上薄薄醬油,味道非常突出。

三文魚子軍艦 $20
三文魚籽晶瑩剔透而且份量非常多,帶有柚子美味,入口甘香鮮美。

埋單每位只係約$300,性價比非常高。
2021-01-13
2021-01-14 173 浏览
老公今日想去旺角波鞋街買衫,購物之前我地就係附近覓食,經過一間壽司立食餐廳,我地都覺得好吸引,便決定入內一試。餐廳位於旺角豉油街地鋪,位置好方便,而面積比較細,裝修簡潔,圍繞料理枱放置了一行食桌,食客就直接向壽司師傅下單,而期間限定料理就會掛於牆上,日式風格感很強。餐牌選擇很多,今日選了幾款壽司和期間限定的料理。桃太郎完熟蓄蕃茄想試一試期間限定的料理,原個蕃茄浸在醬汁中,是一道涼菜冷盤。醬汁味道酸甜,加了蒜泥添加香味,非常醒胃。鰻魚櫻花蝦玉子燒食完冷盤隨即送上熱騰騰嘅玉子燒,玉子燒還在冒煙,玉子燒上放上肥厚嘅鰻魚,即時令人流口水,入口除了溫暖外還感受到玉子的甜,綿軟嘅玉子配上彈牙鰻魚,櫻花蝦的鹹香配上鰻魚香味和玉子好夾。鰻魚壽司鰻魚目測已知非常肥美,入口綿軟軟而有彈性,鰻魚肉質嫩滑多汁,無腥無骨可以放心大口吃。鰻魚醬汁甜度恰當,不會搶去鰻魚的味道,配上特製的赤醋壽司實在令人難忘。火炙左口魚邊壽司左口魚邊壽司的左口魚很厚身,入口感受到左口魚甘香的魚油,在口腔回蕩,赤醋壽司醇厚溫和的酸味提升了味蕾的滿足,不沾醬汁都已經好好味,大讚。火炙松葉蟹腳壽司松葉蟹腳有蟹肉鮮甜美,而蟹肉經火炙後滲出淡

餐牌選擇很多,今日選了幾款壽司和期間限定的料理。

火炙松葉蟹腳壽司
松葉蟹腳有蟹肉鮮甜美,而蟹肉經火炙後滲出淡淡嘅焦香,不錯。

三文魚籽軍艦
店長推介嘅三文魚籽軍艦真係必試,滿滿的三文魚籽直接滿瀉到碟上,粒粒精瑩通透的魚籽非常飽滿,入口卜卜的口感,每粒魚籽滲出海洋嘅鮮甜味,還有點點柚子香,我和老公都十分推介這款軍艦,必吃。

蟹肉蟹膏軍艦
蟹肉和蟹膏是我必吃的壽司,這裡的軍艦份量剛好一口一件,而且飯和餸的比例恰當,蟹肉的鮮和蟹膏的香是完美的配搭。

蟹肉蟹膏軍艦

這間立食壽司店的味道和價格都吸引,性價比高,值得一試。

1K
2021-01-13 78 浏览
立鮨一向性價比高,用料有水準,選擇多,價格實惠。看到全日外賣8折,價錢就更加相宜,這麼吸引,又怎能錯過呢!刺身款款鮮度十足!特上地金目鯛3片肉質細膩,味道鮮美。原隻活赤貝2隻口感爽脆中柔軟幼嫩。(左) 立鮨特上壽司拼盤(右) 特上吞拿魚盛合醋飯選用了赤醋,酸度適中;每件壽司又根據食材特性作個別調味,味道更具層次,連豉油也不用蘸。北海道帶子壽司肉身非常豐厚且極富彈性。牡丹蝦壽司鮮爽中帶軟糯,肉質結實,彈性十足,餘味悠長。碎蔥吞拿魚腩壽司入口柔軟,綴上薑蓉及葱花,平衡魚香及提升層次。火炙中吞拿魚腩壽司中吞拿魚腩經火炙後逼岀魚脂香,肉質軟綿,口感討好,入口魚油滿溢。立鮨特上魚生飯有海膽、帶子、牡丹蝦、三文魚籽和時令食材共10款)鋪滿刺身的魚生飯,款款新鮮厚切,非常足料,鮮味十足!
立鮨一向性價比高,用料有水準,選擇多,價格實惠。

看到全日外賣8折,價錢就更加相宜,這麼吸引,又怎能錯過呢!

刺身款款鮮度十足!

特上地金目鯛3片
肉質細膩,味道鮮美。

原隻活赤貝2隻
口感爽脆中柔軟幼嫩。

(左) 立鮨特上壽司拼盤
(右) 特上吞拿魚盛合

北海道帶子壽司
肉身非常豐厚且極富彈性。

牡丹蝦壽司
鮮爽中帶軟糯,肉質結實,彈性十足,餘味悠長。

碎蔥吞拿魚腩壽司
入口柔軟,綴上薑蓉及葱花,平衡魚香及提升層次。

火炙中吞拿魚腩壽司

立鮨特上魚生飯
有海膽、帶子、牡丹蝦、三文魚籽和時令食材共10款)
鋪滿刺身的魚生飯,款款新鮮厚切,非常足料,鮮味十足!
2021-01-11 121 浏览
禁堂食關係想好好食一頓晚餐都未必可以,但小小心思一樣可以做到,今日來到立鮨買外賣回家,再好好整理一下,一樣可以有堂食嘅感覺。仲要有全日外賣全單八折,都咪話唔抵食!刺身:深海池魚、吞拿魚、油甘魚、特上地金目鯛、原隻活赤貝。盛合:立鮨特上壽司拼盤、特上吞拿魚盛合飯類:立鮨特上魚生飯飯類:立鮨特上魚生飯立鮨特上魚生飯超豐富,當中用上了10多款不同的而成,其中海膽、三文魚籽、牡丹蝦等上乘材料而成。當中魚生款款新鮮:海膽入口即溶、牡丹蝦肉質爽甜彈牙、三文魚籽澎湃,有種幸福滿瀉的感覺。盛合 - 立鮨特上壽司拼盤(牡丹蝦、深海池魚、北海道帶子、中吞拿魚腩、海膽)其中牡丹蝦新鮮香甜,肉質有彈性、北海道帶子爽口又彈牙,一食愛上、海膽口感細膩綿軟,味道豐腴。盛合:特上吞拿魚盛合(本鮪赤身、中吞拿魚腩、大吞拿魚腩、碎蔥吞拿魚腩軍艦、火炙中吞拿魚腩)愛吃吞拿魚又點可以錯過吞拿魚盛合呀?赤身魚肉比較結實,且有咬口。中吞拿魚腩,入口入口即溶,油香四溢。大拖羅油份爆滿、魚味濃郁,真的非常肥美。刺身:深海池魚、吞拿魚、油甘魚、特上地金目鯛、原隻活赤貝。深海池魚肉質鮮嫩彈牙,甘香細膩。吞拿魚口感結實,口感十足。油甘魚厚

仲要有全日外賣全單八折,都咪話唔抵食!

刺身:深海池魚、吞拿魚、油甘魚、特上地金目鯛、原隻活赤貝。
盛合:立鮨特上壽司拼盤、特上吞拿魚盛合
飯類:立鮨特上魚生飯

飯類:立鮨特上魚生飯

盛合 - 立鮨特上壽司拼盤
(牡丹蝦、深海池魚、北海道帶子、中吞拿魚腩、海膽)

其中牡丹蝦新鮮香甜,肉質有彈性、
北海道帶子爽口又彈牙,一食愛上、
海膽口感細膩綿軟,味道豐腴。

盛合:特上吞拿魚盛合

愛吃吞拿魚又點可以錯過吞拿魚盛合呀?
赤身魚肉比較結實,且有咬口。
中吞拿魚腩,入口入口即溶,油香四溢。
大拖羅油份爆滿、魚味濃郁,真的非常肥美。

刺身:深海池魚、吞拿魚、油甘魚、特上地金目鯛、原隻活赤貝。

深海池魚肉質鮮嫩彈牙,甘香細膩。
吞拿魚口感結實,口感十足。
油甘魚厚實滑嫩,魚肉甘甜。
特上地金目鯛爽口清甜,肥美甘香。
原隻活赤貝質感柔軟,肉質爽彈。
真係輕輕鬆鬆擺下碟,就完成一次在家吃到立鮨堂食的感覺,正。
2020-12-28 321 浏览
我是一個有食神嘅小寶寶😊前排同瓜姐行下街睇下野點知本身係我諗住買野最後變左佢放血🙊一抽二抽仲帶我呢個小寶寶去食好西——————————————————呢間立食壽司銅鑼灣都有分店今次就去咗旺角分店試σмαѕαкє有好多都係第一次食就好似首圖嘅鯛魚口感煙煙韌韌好得意白子滑嘟嘟好似忌廉但一啲都唔腥帆立貝勁厚肉又鮮甜諗起又想食😋不過兩個都好小朋友口味追加左芝士蟹籽🤣如果大家唔介意立食呢度真係唔錯架——————————————————
我是一個有食神嘅小寶寶😊
追加左芝士蟹籽🤣
如果大家唔介意立食呢度真係唔錯架
——————————————————
2020-12-27 202 浏览
疫情期間無論邊度都好去到夜晚九點十點都冇乜邊間餐廳仲開。所以都嗱嗱臨搵間唔差嘅買外賣返屋企食。其實呢間立鮨想試好耐但因為佢冇得坐所以的唔起心肝去食。其實喺日本係有食立食嘅,但唔知點解喺香港就唔想。做緊外賣八折所以都幾抵食。唔想煩所以就揀咗刺身丼,貪佢乜嘢都有。買刺身丼外賣最好嘅好處就係返到屋企都唔會凍,因為本身係凍嘅,哈哈。望落個樣啲刺身就正常嘅,應該唔差。但當我翻開刺身望下啲飯, surprise,啲飯係有調味過有啲啡色,視覺上刺激左我。第一次食有味嘅刺身飯係喺尖沙咀嵐橋,嗰間啲飯都好好食好深印象,見到咁樣即刻加分。全部刺身都唔錯嘅啲飯又好食,可以encore。

全部刺身都唔錯嘅啲飯又好食,可以encore。
2020-12-20 412 浏览
疫情期間在外用膳份外小心,連用膳地方也會特別選擇人流較少的餐廳,行經立食壽司,鋪頭細小人流不多,開業好一段時間仍未有機會品嚐,今次一於試一試進入餐廳度體溫後,服務員便隨即遞上消毒搓手液搓手。內裡大約可容納10人,每2人隔上膠板,膠板高度高於大眾平均身高,而且闊度亦足以在進食時遮擋面孔,飲食時特別安心簡單餐具有筷子及杯都採用即棄,在疫情間期應該會是最好的選擇。菜單提供圖片參閱,落單寫於點菜紙上並直接交於師傅,其後加單或埋單亦需通知師傅發現用紙杯不能用壓力按下水喉,只好用手壓下加水,但按鈕偏熱,加上手與出水處甚近,我倆添水時也份外小心壽司款式雖然不多,但基本款式必定涵蓋在內,而且款款吸引,首輪便點了七款壽司試試,當中有四款特別喜歡:油份較重的左口魚火炙時間剛好,咬時適中的油份溢出,加上擁有少有魚的彈牙爽口感,整體嫩滑爽口,每件壽司亦配已醬油漬壽司飯,味道足夠可不用沾豉油直接放口燒後帶有少許魚油,尚算保留到魚生片的口感,加上表面的洋蔥粒,增加惹味度,若火炙時間可稍稍縮短,魚油油膩可更豐富,口感更明顯雖然三文魚腩不算厚身,三文魚鮮亦不算明顯,但總算肥美,加上少許蒜粒帶領整件壽司更惹味與朋友談話

自選壽司

火炙中呑拿魚腩壽司

三文魚腩壽司

與朋友談話期間突然被師傅打斷,原來是要遞上被海苔包裹著的火炙大吞拿魚腩壽司。目測以看到光滑薄薄的一層魚脂,咬下時率先感受到海苔非常脆口,其後吞拿魚不用咀嚼便已看我溶化,由於被海苔阻隔所以不覺太油膩,加上灑在表面的蔥蒜粒,更帶出鮮味
火炙大吞拿魚腩海苔壽司

刺身則點了2款試試,大大隻牡丹蝦長至可卷成花狀,蝦鮮甜爽口,一嗒已消失真的一點不捨~
珍寶牡丹蝦2隻

中吞拿魚腩稍為遜色,肥美度欠奉且帶有少許筋,略為失望
中吞拿魚腩3片

一邊看著師傅認真製作壽司,一邊與朋友喝著啤酒談笑風生,加上膠板的礙隔,站在角落的我們在自成一角的溫暖與舒適感,頓時感覺置身於居酒屋,將所有心底話都不禁吐出。那晚,認識彼此更多,了解更多

整體評語:
味道- 整體魚生新鮮,沒有雪藏質感及味道,喜愛醬油漬壽司飯,不用額外沾豉油也帶有微咸同時亦不會蓋過魚生鮮
衞生-衞生可說是照顧全面,甫進餐廳店員必需我們使用搓手液,因為在用膳期間原來需要用手直接接觸壽司。所有餐具甚至碗碟也採用一次性即棄,減低交叉傳播風險,我倆食得份外安心
服務-服務員好客有善,不時巡查店內 情況,呼叫容易同時保持適當空間感,而師傅亦態度專業,認真製作,不會有嬉戲打鬧場面
環境- 舒適寧靜,有如置身於居酒屋,是意想不到的談天地
2020-12-07
自選壽司
火炙中呑拿魚腩壽司
三文魚腩壽司
火炙大吞拿魚腩海苔壽司
珍寶牡丹蝦2隻
2020-12-13 360 浏览
因為疫情關係 只可以2人一圍,再因為好快就冇得堂食啦,咁唯有趁仲有機會食壽司啦(其實冇乜關係,純粹俾個借口自己姐)今日就揀咗呢一間立鮨,相信好多人都聽過or食過嫁啦,店入面一個座位都冇,個個要企定定咁食,啱晒香港🇭🇰地少人多同速食嘅文化順帶一提相信因為疫情關係餐具都轉咗用即棄既,比較衞生啲大吞拿魚腩3片肥美吞魚腩油脂分布喺口腔!正油甘魚腩3片 (限定)相比之下油甘魚就魚肉感重啲!特上地金目鯛3片口感比較煙”銀” 魚味最出 又冇腥味 三款之中個人喜歡呢一個燒蝦頭配鮮蝦味噌湯相信係用赤味噌煮,味道比平時味噌更重口味,加上蝦膏的香,味道鮮濃郁。特上壽司拼盤 一共5件海膽,甜蝦,帶子,拖羅,油甘魚招牌 大滿足海膽特盛海膽杯,用丄北海道海膽定。海膽滿到瀉出嚟鮮甜滑溜,美味可口。飯既份量都唔少均勻咁沾上了醬油 大滿足up鰻魚玉子燒鰻魚同玉子燒就食得多啦,加埋一齊都好似第一次試!火炙三文魚腩 (限量)太好食了,要再叫一件!魰鰈魚邊壽司見到係店內推薦就試咗,油脂感同魚油感略重口感比三文魚煙韌 不錯!總結,店員服務ok,速度快,食物質素高難怪咁多人排隊!

順帶一提相信因為疫情關係
餐具都轉咗用即棄既,比較衞生啲

大吞拿魚腩3片
肥美吞魚腩油脂分布喺口腔!正
油甘魚腩3片 (限定)
相比之下油甘魚就魚肉感重啲!
特上地金目鯛3片

燒蝦頭配鮮蝦味噌湯

特上壽司拼盤 一共5件
海膽,甜蝦,帶子,拖羅,油甘魚

招牌 大滿足海膽特盛
海膽杯,用丄北海道海膽定。海膽滿到瀉出嚟
鮮甜滑溜,美味可口。飯既份量都唔少
均勻咁沾上了醬油 大滿足up

鰻魚玉子燒
鰻魚同玉子燒就食得多啦,加埋一齊都好似第一次試!

火炙三文魚腩 (限量)
太好食了,要再叫一件!
魰鰈魚邊壽司
見到係店內推薦就試咗,油脂感同魚油感略重
口感比三文魚煙韌 不錯!

總結,店員服務ok,速度快,食物質素高
難怪咁多人排隊!

2020-12-04
成日聽朋友講立鮨啲壽司同刺身好好食,日日都見到好多人排隊,今次終於約到朋友一齊食啦喺門口可以拎定點餐紙剔自己想食啲乜,種類非常多,不過提提大家一定要睇餐牌留意期間限定同本月精選有啲乜,因為張點餐紙冇印,要睇餐牌架~餐廳環境唔算大,不過可以睇住廚師炮製料理,好有日本感覺,不過可能因為疫情關係,餐具都轉咗做即棄餐具,唔需要擔心衛生問題,野食都上得好快!我首先叫咗一個燒蝦頭(配鮮蝦味噌湯),勁勁勁好飲,成個湯都係濃郁嘅蝦味,食埋個蝦頭入邊啲蝦膏精華,簡直係我飲過最好飲嘅味噌湯,鍾意食蝦嘅朋友一定唔可以錯過之後叫咗個期間限定嘅桃太朗完熟蕃茄,好大好新鮮,個汁酸酸甜甜食落好開胃好醒神!刺身方面叫咗三文魚刺身、珍寶甘蝦同埋原隻活赤貝,一個字講晒:鮮!我自己就最鍾意赤貝,非常爽口!之後到今日嘅重點壽司啦!我同朋友叫咗火炙北海道帶子壽司、火炙左口魚邊壽司、火炙海膽蟹棒壽司、大吞拿魚腩壽司、北海道活象拔蚌壽司、芥辣八爪魚壽司、三文魚子軍艦同蟹肉蟹膏軍艦由於太多款我會介紹我自已最鍾意嘅3款~1.火炙左口魚邊壽司,左口魚邊入口即溶,大推!2.蟹肉蟹膏軍艦,見到飯上面嘅蟹肉同蟹膏已經知道不得了,蟹肉夠晒鮮甜
成日聽朋友講立鮨啲壽司刺身好好食,日日都見到好多人排隊,今次終於約到朋友一齊食啦

由於太多款我會介紹我自已最鍾意嘅3款~

1.火炙左口魚邊壽司,左口魚邊入口即溶,大推!

2.蟹肉蟹膏軍艦,見到飯上面嘅蟹肉同蟹膏已經知道不得了,蟹肉夠晒鮮甜,蟹膏味道相當香濃,兩者係絕配,滿分。

3.火炙海膽蟹棒壽司,蟹棒夠晒長同大條,火炙得好香,上面仲有成舊海膽,食落口感相當豐富,好惹味,其實其他壽司都好好食,冇一樣係伏。

之後不得不提大滿足海膽特盛,上枱嗰陣覺得個飯好似細咗少少,但食落發覺原來份量啱啱好!成個飯都鋪滿金黃色嘅海膽,真係啖啖飯都可以食到海膽,海膽超新鮮,一啲腥味都冇,$98簡直係超值。

最後仲叫咗一個甜品蜜瓜雪葩,超濃蜜瓜味,食完個口好清新,明明已經食到好飽,但都係食到停唔到口,呢餐用雪葩黎做ending 真係very good。

今次係我第一次挑戰立食,但完全唔覺得攰,而且啲嘢真係好好食,餐廳CP值超高,一定會再幫襯,食咗咁多嘢每人都係$400左右,正!
2020-12-02
  • 蟹肉蟹膏軍艦,
  • 大滿足海膽特盛,
  • 蜜瓜雪葩
2020-12-12 123 浏览
之前見到香港都有立食壽司,一直都好想去試,於是就搵埋朋友去咗旺角呢間試!喺出面見到個Menu,已經覺得好吸引,所以未入去嘅時候已經喺度揀定食咩好!叫咗超多食物,第一樣嘢嚟嘅係桃太郎完熟蕃茄,蕃茄好新鮮好飽滿,加埋佢調配嘅汁好夾,用嚟做前菜真係超級開胃,好好味!跟住嚟嘅燒蝦頭配鮮蝦味噌湯,真係極力推介!先$15一碗,熱辣辣,大大隻燒蝦頭令到個湯好濃味!刺身叫左三款,先講三文魚,三件都大大件,真係超級抵食,同埋好新鮮!珍寶甘蝦肥美鮮嫩,活赤背就好爽甜!大滿足海膽特盛,一上枱都呆咗,估唔到有咁多海膽,唔知呢度用咗幾多隻,海膽係高質新鮮,入口食到海膽嘅鮮味,最怕食到發臭海膽!因為太多嘢想食,所以叫下叫下叫咗超級多壽司!三文魚籽軍艦,平時最鍾意食三文魚籽,呢度嘅三文魚籽壽司都冇令我失望,入口鮮甜!蟹肉蟹膏軍艦,蟹膏無腥臭味,入口啖啖新鮮蟹肉!芥辣八爪魚軍艦,正常水準,配搭岩岩好!大吞拿魚腩壽司,無筋入口即溶,高質好味!火炙北海道帶子壽司,帶子超級大隻超級鮮甜!雖然食完都已經超級飽,但呢度嘅蜜瓜雪雪芭真係唔可以放過,齋睇賣相已經夠開心,本身想一人一個,但真係太飽而且佢份量都十足,所以同朋友shar

因為太多嘢想食,所以叫下叫下叫咗超級多壽司

蟹肉蟹膏軍艦,蟹膏無腥臭味,入口啖啖新鮮蟹肉!

芥辣八爪魚軍艦,正常水準,配搭岩岩好!

大吞拿魚腩壽司,無筋入口即溶,高質好味!

火炙北海道帶子壽司,帶子超級大隻超級鮮甜!

雖然食完都已經超級飽,但呢度嘅蜜瓜雪雪芭真係唔可以放過,齋睇賣相已經夠開心,本身想一人一個,但真係太飽而且佢份量都十足,所以同朋友share食,味道唔錯,唔會死甜,有蜜瓜嘅香氣,超級好食!

總結,以第一次立食嘅體驗嚟講都唔錯,想試立食嘅話都可以考慮下!
2020-12-10 184 浏览
今日朋友問我唔介意同佢去體驗立食,我二話不說當然説好(因為我未請試過,當然想試下)大吞拿魚腩刺身,肥美的魚腩,入口後的油脂分佈在口腔內,滿滿都是午餐跟了一份鮮蝦味噌湯,帶有鮮蝦的味道,而沙律鋪滿了蟹籽脆卜卜的+$25 有碗迷你蔥吞拿魚生飯,好抵食,呑拿魚容有很多店家用上醬油飯,味道幾特別海之幸盛合 有 10件壽司北海道活象拔蚌壽司入口彈牙牡丹蝦壽司大大隻蝦扒在壽司飯上北海道帶子壽司,帶子鮮甜肥要美珍寶甜蝦壽司,兩隻大大的甜蝦海膽壽司份量大大粒海膽,店家很重本食日式嘢當然配支日式飲品<富士山柚子梳打>少唔,少少柚子味帶點梳打的感覺第一次今立食壽司,感覺又抵食

大吞拿魚腩刺身

味噌湯 & 沙律

+$25 有碗迷你蔥吞拿魚生飯,好抵食,呑拿魚容有很多
迷你蔥吞拿魚生飯

店家用上醬油飯,味道幾特別

海之幸盛合 有 10件壽司
盛合

北海道活象拔蚌壽司入口彈牙
北海道活象拔蚌壽司

牡丹蝦壽司大大隻蝦扒在壽司飯上
牡丹蝦壽司

北海道帶子壽司,帶子鮮甜肥要美
北海道帶子壽司

珍寶甜蝦壽司,兩隻大大的甜蝦
珍寶甜蝦壽司

海膽壽司份量大大粒海膽,店家很重本

海膽壽司

富士山柚子梳打

第一次今立食壽司,感覺
又抵食
2020-11-27