2021-07-23
今日同老公去左旺角立鮨食午飯,因為時間早,冇人排隊唔洗等。一入門口,同個呀姐講“兩位唔該”,冇反應,咁我地自己量左體溫先啦,再問邊度寫紙,佢就咁指一指隔離張枱。十問九唔應,趕客咁款。本來都想走,但又落雨費時周圍搵食,填左之後入去。點知入到去,師傅好主動問我地想食咩,又介紹有咩好食,態度咁好,我地又第一次黎,咁就由佢發辦啦。 正式開餐,先食左八爪魚刺身,D八爪魚仲會郁,好鮮甜,師傅加左D鹽同柚子汁做調味,好食; 刺身方面,有牡丹蝦,象拔蚌,拖羅同有隻似左口魚既刺身,味道都唔錯; 特別有隻燒過的刺身,油份重但唔膩,幾出色。再來,就有驚喜的怪物生蠔,勁大隻,但又不失海水味。通常大隻的生蠔都得個肥美,無咩海水味; 呢隻怪物是我預料之外的驚喜,好味道。今日仲試到D新野,第一次食左隻灰色既北寄貝,以前食開都係紅色嘅。呢隻灰色的北寄貝味道較鮮甜, 咬落爽口;仲有,白蝦壽司同海膽壽司,味道鮮甜,仲有D金箔喺度飛下飛下,幾有心思。最後,仲有碗有蝦頭的味噌湯,正。總括而言,食物既質素同師傅既態度都好好,只係門口接待既呀姐,態度可以友善D就更好喇。辛苦得來志在食,大家都係出來打工搵兩餐,何必要面黑黑,相煎何
總括而言,食物既質素同師傅既態度都好好,只係門口接待既呀姐,態度可以友善D就更好喇。辛苦得來志在食,大家都係出來打工搵兩餐,何必要面黑黑,相煎何太急呢?☺️☺️☺️
怪獸生蠔