2021-03-05 518 浏览
食物味道: 以酸菜鱸魚作招牌,魚的味道係關鍵,不過我覺得魚肉唔夠滑,酸菜湯較淡,個人就不太喜歡,喜歡清淡不辣的朋友,這個酸菜魚可能會適合。食物份量: 酸菜鱸魚比較少,兩個人夾兩夾,魚肉就吃光了價錢: 中等價錢,不過以份量來說是算貴的環境: 太擠迫,枱與枱之間好擠逼,疫情之下難免覺得社交距離不足夠服務: 這裡以酸菜鱸魚做招牌,順理成章叫一碟試試,但侍應一埋嚟就一味硬銷我哋食售價較昂貴嘅酸菜大龍躉($398),又話送豆漿又話好抵,真掃興,最後我堅持叫酸菜鱸魚,侍應就悻悻然離去!回頭指數(10分滿分): 3分

食物份量: 酸菜鱸魚比較少,兩個人夾兩夾,魚肉就吃光了

價錢: 中等價錢,不過以份量來說是算貴的

回頭指數(10分滿分): 3分
2021-01-24
瓦刷龍山抄手
蒸銀絲卷
2021-03-01 436 浏览
一家大細黎新城市廣場行街, 今日同老公結婚週年, 行過見到呢間有得食酸菜魚。 裝修都幾靚 好彩一黎就有位服務態度非常之好,門口見到我抱住阿囡 主動問要吾要bb 櫈, 安排左卡位坐, 特别有位姨姨 見到我囡囡 上完茶拎左兩件玩具送比佢, 仲有兒童餐具有個二人餐, 大部份想食既野都有, 一於就佢。 招牌酸菜魚, 口水雞, 燉湯,津白落單個哥哥見我有小朋友, 仲主動話可以幫我將辣汁另上, 咁阿囡都可以食。 服務真係值得一讚但係最期待既酸菜魚, 有d失望。 竟然無最精髓既寛薯粉 同埋味道吾夠酸辣

但係最期待既酸菜魚, 有d失望。 竟然無最精髓既寛薯粉
同埋味道吾夠酸辣

2021-02-13 641 浏览
利到沙田,好多餐廳可以選擇,但我最愛既都係酸菜魚,甘就上Openrice搵啦,外賣自取有折,所以就選擇左呢間啦!落order就話係6:45有,但去到就真係好多人排隊,所以7:00先有得拎,係勁多勁多人排隊既,不過只可以怪係繁忙時間啦,6:00-7:00仲要連三十晚,但好好既係可以係入面坐住利等,環境好靚!台面都有特別花紋。兩個人Order左酸菜魚,牛魔王同口水雞,小籠包,四碗飯!真係好飽!酸菜好好味,唔太咸,冇薯粉既。反而,牛魔王入面係有薯粉,口水雞做得好滑,飯既份量好足!整體上好滿意,會想推薦酸菜魚,酸菜同魚既味道都好好!

整體上好滿意,會想推薦酸菜魚,酸菜同魚既味道都好好!
外卖自取
2021-02-12 248 浏览
openrice嗌外賣自取,等咗好耐,明白嘅,三十夜晚好多人嗌外賣。但係有一件事就係,當我外賣出嚟之後,店員唔係嗌openrice比我嘅取餐碼而係佢地自己排嘅單號。咁我點會知道嗰串數字係我呢一單?5:40幾落單,等到就7:00點,我已經唔耐煩,終於問店員我呢單仲要幾耐,佢睇咗下,話其實出咗嚟一陣啦,係我冇聽到。我話,我一直喺度等完全冇聽到我呢個佢地嗌我呢個取餐碼,跟住佢話佢地嗌另外一個單號....嗰下真係有啲嬲,不過都係算,新年唔想大家氣氛咁差...拎返屋企已經唔係好熱,所以都影響到啲野唔係咁好味,就唔comment啦。
外卖自取
2021-02-08 393 浏览
是日清假,約下朋友食個午餐,見到新城市開左間食酸菜地方,不妨一試!兩個人只點了個酸菜魚同一客涼拌雞絲粉皮,酸菜魚可以配油炸鬼,見咁棧鬼,叫一客試試。涼拌雞絲請待應蔴醬另上,果然做到,一讚,但味道就平平無奇,粉皮比一般幼身而厚,唔夠薄。酸菜魚上檯用用弱弱的火慶住食但上檯時真係唔吸引,味道又唔夠酸亦不辣,食完都只覺得係一客魚湯浸魚,完全唔似方間一般酸菜魚咁。好彩用下油炸鬼索下D湯食,加少少分。唯一要讚下D姐姐服務唔錯

酸菜魚上檯用用弱弱的火慶住食
唯一要讚下D姐姐服務唔錯
涼拌粉皮
前菜
前菜
2021-02-08 310 浏览
上open rice見到沙田開左間裝潢幾別緻既飯店,而且主打酸菜魚。 一向都鍾意食下辣野既我,今日襯老公返香港梗係捉佢陪我一齊食。今日12點半去到,唔駛等位。仲安排左張圓枱俾我地自成一角。 餐牌上有3款套餐,我地選左個2人餐有前菜,包點,主菜,疏菜同甜品。2個人食其實有d 飽。不過總體都唔錯,招乎都好有禮貌,下次會再幫襯。

唔記得個名,不過呢款前菜好好食 過
小籠包,皮嫩多汁,好味
主菜酸菜魚,酸辣啱我
奶油津白,我覺得奶油多得滯
唔記得個名,不過呢款前菜好好食 過
小籠包,皮嫩多汁,好味
主菜酸菜魚,酸辣啱我
2021-02-01 420 浏览
酸菜魚已經喺香港愈見廣泛,但係正宗始終唔係個個做到,沙田新開嘅都城酸菜魚,除咗酸菜魚好味正宗之外,其他食品都非常之高質,有啲二人套餐仲十分之抵😄😄😄今次我就帶咗個二人餐,不過個小籠包唔記得咗影❤️稻成酸菜魚❤️小籠包❤️蟲草花炒翡翠苗❤️四川口水雞❤️高力豆沙❤️白飯兩碗其實佢個酸菜魚味道係唔錯,但係佢酸菜比較少,魚嘅份量都少,同埋如果佢可以有薯粉墊底會更加好🤣🤣🤣🍴稻成-好食不止酸菜魚📍沙田新城市廣場一樓112舖
今次我就帶咗個二人餐,不過個小籠包唔記得咗影

❤️稻成酸菜魚
❤️小籠包
❤️蟲草花炒翡翠苗
❤️四川口水雞
❤️高力豆沙
❤️白飯兩碗

🍴稻成-好食不止酸菜魚
📍沙田新城市廣場一樓112舖
朋友知我鍾意食酸菜魚,見到沙田新開左間稻成,寫住大大隻字「好食不止酸菜魚」,就第一時間諗起我,於是趁住平日無咩人嘅時間去試。首先必須提醒大家,一坐低侍應就會拎花生同炸黃豆俾你,朋友無理咁多,食左先。當我叫完菜,揭到最後一頁先見到個花生、黃豆要收$28。你可以選擇唔要,叫佢拎走。前提你未食......(做法勁大陸)另外仲會收茶芥費。盛惠$28由於限聚令得兩個人,試唔到好多野,有個$4xx嘅二人套餐,但驚食唔晒,只係叫左小籠包($5x)、酸菜魚($238)、白飯、芋圓冰($58)。原本想叫埋高力豆沙,但見侍應捧住經過,都幾大舊下,就放棄左。小籠包,皮簿餡靚,又多汁,值得一試。酸菜魚好食,酸菜份量好足,但無其他配料,魚肉都鮮嫩。好欣賞佢將魚頭同魚尾炸左,就算浸左湯好耐都非常香脆。我個人好鍾意咬軟骨,成條魚尾炸到脆卜卜,俾我食晒🤣🤣😋😋😋食到咁上下,竟然俾我係餐牌見到可以配油炸鬼,真係未試過油炸鬼配酸菜魚😱於是又貪得意試下,意想不到咁夾。酸菜魚啲酸味中和晒啲油膩感,食得出油炸鬼係新鮮即炸,值得一試。阿服務員姐姐原本好想sell 我地叫龍躉,竟然話原配鱸魚唔好食🙄但鱸魚係最夾酸菜魚架!又滑又無骨

盛惠$28

小籠包,皮簿餡靚,又多汁,值得一試。

服務員姐姐原本好想sell 我地叫龍躉,竟然話原配鱸魚唔好食🙄但鱸魚係最夾酸菜魚架!又滑又無骨。莫非姐姐成功sell 龍躉有佣收?

(題外話:臨走前,見到一個女人自己叫左一份酸菜魚一個人食😱)

原本有芝麻,我同朋友都唔食,叫左走芝麻。芋圓好唔掂,成團粉,零靭度,無𡁻口。但啲愛玉配料(山楂粒、花生碎、提子乾)好好食,下次試下走埋芋圓先😂

勁飽,但稍貴。(計埋茶芥、前菜、服務費:每人盛惠$240)
限聚放寬,多啲人食會更開心🤗
  • 小籠包
2021-01-17 551 浏览
今日老公同我一齊去左沙田新城市廣場行下,見到商場有稻成既廣告,幾靚下,就決定去試下。餐廳環境真係唔錯,座位濶落,服務亦好好。我地叫左個2人餐:  夫妻肺片、紅油抄手、酸菜魚(加左$160升級用龍躉黎做酸菜魚,餐廳送左兩杯豆漿)、清炒豆苗、高力豆沙(甜品)。豆漿好有豆味,亦唔會好甜,啱晒我口味。夫妻肺片用左牛展、牛肚、牛舌黎做,醬汁我覺得咸左少少,但個辣度非常正,食果陣唔覺點辣,但過後先開始辣出黎,好正。紅油抄手即係加左辣由既雲吞,雲吞好大粒,皮好滑,裡面既肉都好鮮甜,但個紅油稍為遜色左少少,但比起出面好多酒樓都好得多。酸菜魚用左龍躉,呢個酸菜魚同坊間既好多都唔同,配料並唔多,只有紅薯粉(紅薯粉只有係龍躉酸菜魚先有免費加)、酸菜、辣椒同花椒,但佢係酸菜魚上面洒左一D菊花,好靚,個魚頭同D骨係炸過既,炸到好脆,同D魚肉砌成一條魚咁上枱,呢個魚好滑,並冇加入好多生粉黎醃,食起上黎依然好有魚既鮮味,D紅薯粉又煮得好入味,成個黎講除左係冇平時食開既一D配料(萵芛、豆芽之類),總體味道同外觀都好吸引。豆苗就普通D,食起上黎依然仲有輕微既草青味,但都可以接受。高力豆沙,好好味,外皮食起好輕盈,裡面係
餐廳環境真係唔錯,座位濶落,服務亦好好。
豆漿好有豆味,亦唔會好甜,啱晒我口味。
豆苗就普通D,食起上黎依然仲有輕微既草青味,但都可以接受。
高力豆沙,好好味,外皮食起好輕盈,裡面係紅豆蓉,連埋外皮一齊食啱啱好,唔會好甜,食完想再食。
成個餐個份量都幾大下,我地兩個人都食唔晒D紅薯粉,食完真係超飽,我覺得呢個餐3個人食都絕對夠食。
前菜-花生、炸黃豆
前菜-花生、炸黃豆
夫妻肺片
紅油抄手
高力豆沙
  • 酸菜魚、高力豆沙
2021-01-02 457 浏览
之前試過外賣,所以今次入店試試。入座後,就送上茶及前菜(餐前小食)。叫了午市二人盛宴,以下是我在二人盛宴下選擇的菜式:巴蜀口水雞: 小辣,惹味,水準不錯,口水雞的部分不是很多骨,肉多。川揚鮮肉煎鍋貼: 皮煎得脆,餡也不少,不過不失。香炒澳洲和牛配彩椒: 上枱時的"吱吱"聲,已很吸引了。在翻動牛肉時,香氣撲鼻,澳洲和牛ㄧ點也不老,有牛味,是很好的下飯菜!蟲草花炒翡翠苗: 清淡且油不多,正好中和了較濃味的囗水雞,和牛。高力豆沙: 很大粒呀! 紅豆餡的分量剛好,每啖也有紅豆餡,又不是太甜,不錯!這個二人餐還有2碗白飯,所以ㄧ定夠飽!下次再試二人盛宴其它的菜式,如:酸菜魚,老成都夫妻肺片,豆沙鍋餅等等。另外,服務態度不錯!
之前試過外賣,所以今次入店試試。
入座後,就送上茶及前菜(餐前小食)。

叫了午市二人盛宴,以下是我在二人盛宴下選擇的菜式:

川揚鮮肉煎鍋貼: 皮煎得脆,餡也不少,不過不失。

這個二人餐還有2碗白飯,所以ㄧ定夠飽!
另外,服務態度不錯!
2021-01-02
2021-01-02 628 浏览
🍲美食-每次來稻成,必點酸菜魚及酒釀丸子。酸菜魚頗有大陸川菜館的風味~不僅魚肉份量多,而且鮮嫩無腥味,我一般點小辣,就很過癮啦。更可貴的是,酸菜魚不僅魚肉好吃,裡面的酸菜也讓人欲罷不能,湯汁更是酸辣可口,每次用湯汁拌飯都忍不住多吃好吃飯🌿環境-之前也去過其他家稻成,但是沙田這家的工裝設計大有不同,無論是牆面的青苔和樹根、藤蔓還是吊頂上松樹葉及木構都讓人眼前一亮,可以拍出許多好看的照片,只是路過就忍不住想走近來用餐🍴🤵🏻服務-每一家稻成的服務態度真的讓人無可挑剔,有的時候來點外賣,經理會熱心地招呼我們到店內等候,走的時候還熱心地遞名片,讓我們下次需要外送可以打電話提前下單,就不需要等太久👍🏻
🍲美食-

🌿環境-