2021-10-29 302 浏览
my staycation at Alva hotel didnt include dinner!! we had a chance to try different food. we chose this restaurant because my friend said this is a quite good restaurant. The good dish is this oneyou can see my three "good" icons. so that u can understand how good it was. The fish was so fresh and the sauce tasted delicious!!my family ordered beers to enjoy this dishveggie vinegar jelly fishthis one compared with other dishes which not up to standard. we ordered noodles which was good too!!oh y

veggie

vinegar jelly fish

oh yes!

this snacks can be cancelled if u dont want it. ait charged $28

perfect dinner!
約咗個老友食晏,就佢返沙田,就訂咗呢度。叫咗個2人午餐,先嚟個小籠包。正正常常,ok咁啦之後嚟咗個蟲草花菜苗,又係正正常常主角終於到 - 水煮牛 味道唔錯,牛肉,牛肚,薯粉 ...... 朋友唔太食得辣,佢都話可以突然夾到一條頭髮 唉,冇辦法,小小意外總係會有嘅,唯有放响碟度 ... 咁啱有個伙計見到,就問「係咪碟餸入面有頭髮?」我哋點頭,佢就攞咗入廚房話要查。心諗你咁主動,値得加分點知佢返嚟話「我哋所有廚師都有戴帽,而且條頭髮咁乾淨 ,你肯定 ... 」本來我大事化小,你竟然太。過。份 佢另一個同事就話已經安排咗discount (9折),而且like佢社交平台又送甜品,但係我哋已經嬲到冇食個甜品 做飲食,衛生有問題已經唔ok,再加埋呢個咁有意思嘅伙計 ⋯⋯ 我一定唔會再返轉頭
約咗個老友食晏,就佢返沙田,就訂咗呢度。

叫咗個2人午餐,先嚟個小籠包。正正常常,ok咁啦

小籠包

之後嚟咗個蟲草花菜苗,又係正正常常

蟲草花菜苗

主角終於到 - 水煮牛

水煮牛

突然夾到一條頭髮

本來我大事化小,你竟然

太。過。份

蟲草花菜苗
晚市座無虛席 就算平日既晚市都好旺場今次小妹嗌左個二人餐 份 量 極 多!三個人都好夠食最後係要打包個甜品🍮 真係飽到上心口🍄二人豐盛宴($688)以下是小妹自選的組合- 稻成小籠包🥟- 炸銀絲卷🫔- 糖醋排骨🧆- 招牌稻成酸菜魚🐟- 蟲草花炒翡翠苗🥬- 羊肚菌螺頭燉雞湯🐥- 豆沙鍋餅🥞如果一定要小妹揀一樣最好食既 一定係小籠包!唔係講笑 佢好食過鼎X豐好多好多皮薄餡料夠多 而且juicy又大粒 湯汁好夠熱酸菜魚都非常之高汁 酸菜切得好細塊 方便進食而且帶點甜味 係好食嘅酸菜魚肉份量雖然算好多 勝在每塊都好滑溜 啖啖肉魚湯亦都係好好味 唔會太辣入唔到口另外都加咗($28)配薯粉 最夾嘅組合反而個燉湯就冇乜特別 感覺火候未夠味道較為清淡 只有羊肚菌既香氣總括而言 呢個二人餐係十分豐富建議三位朋友一齊食都得 食物質素同價錢相符值得推介😌🤍
晚市座無虛席 就算平日既晚市都好旺場

- 招牌稻成酸菜魚🐟
- 蟲草花炒翡翠苗🥬
- 羊肚菌螺頭燉雞湯🐥
- 豆沙鍋餅🥞

如果一定要小妹揀一樣最好食既 一定係小籠包!
唔係講笑 佢好食過鼎X豐好多好多

總括而言 呢個二人餐係十分豐富
建議三位朋友一齊食都得 食物質素同價錢相符
值得推介😌🤍

2021-10-10 401 浏览
本來約好去Musea灰狗,經過上次不快經歷,諗住比機會佢地洗底,但天公不造美,天意難違!有飯友揀呢間但佢又戒辣,所以無得試酸菜魚,飯友們一致認為烤鴨做得好👍👍;小籠包麻麻,鼎*豐跟蘇*匯真係咁難replicate?;松子魚做得出色👍但芡汁杰左D,做到掛汁唔杰又兼顧道菜嘅賣相難道好高;菜螃蟹不過不失,油可以再滰清D;蟲菜花翡翠苗炒得脆口唔油👍;高力豆沙最出色,蛋白皮Q彈,豆沙綿滑細膩甜度剛好,上面的糖粉不多不少、恰到好處👍👍👍最後一定要提,鐵觀音茶好正🤩🤩🤩🤩

2021-10-02 478 浏览
上個月同娘親大人係葵芳新都會廣場食過稻成之後佢就對酸菜魚就念念不忘 成日問我幾時再去食今日同佢出沙田搵食既時候 發現原來新城市地下都有分店因為佢係地下既盡頭 所以平時真係唔覺眼🙈第一次經過間餐廳係五點零鐘 見無人排隊 又未係好肚餓 諗住上city super兜多個圈先入座點知兜完返黎 其實都未夠六點....已經full哂 仲有一大堆人等緊位😰最後等左40分鐘左加先入到.....未肚餓都等到肚餓😂所以叫左個好豐富既套餐湯:🥣羊肚菌螺頭燉雞湯幾足料 每壺都有隻羊肚菌頭盤:🥟瓦屋山龍抽手竟然有6粒咁多😯個汁好香好好味 帶少少辣 好開胃🧄蒜泥白肉卷一碟有八舊卷埋哂一舊舊好得意 啲蒜已經包哂係中間 方便左食再點埋炒手個汁食更好食😂小食:🥪稻成小籠包好多汁 好食菜:🥬蟲草花上湯翡翠苗Er....我剩係見到3條蟲草花....不過個翡翠苗係好味既 如果多返啲蟲草花就更完美主食:🍲招牌稻成酸菜魚套餐可以加$10加薯粉底 再加$轉左做龍躉超級大盤酸菜魚呀但絕對唔係得個盤大 料都超級多好多魚片 好滑無骨 魚既厚薄岩岩好 舊舊都大大舊 好正盤內有吃不完的酸菜個湯係想飲完再飲 配埋個薯粉 差啲比我地飲哂啲湯🙈🙊
上個月同娘親大人係葵芳新都會廣場食過稻成之後
佢就對酸菜魚就念念不忘 成日問我幾時再去食
今日同佢出沙田搵食既時候 發現原來新城市地下都有分店
因為佢係地下既盡頭 所以平時真係唔覺眼🙈
點知兜完返黎 其實都未夠六點....
已經full哂 仲有一大堆人等緊位😰
最後等左40分鐘左加先入到.....
未肚餓都等到肚餓😂
🥪稻成小籠包
好多汁 好食
菜:
🥬蟲草花上湯翡翠苗
Er....我剩係見到3條蟲草花....
不過個翡翠苗係好味既 如果多返啲蟲草花就更完美
呢個餐既份量係三個人都食到食唔落
埋單一千都唔洗
下次可以拉多個人一齊食呢個餐
2021-09-30 326 浏览
平日晚上6點零,Walk in唔洗等。前菜個盤仔加唔小分,左邊既系唔知咩豆,食落好似蠶豆咁,幾香口👍🏻👍🏻叫左個二人豐盛宴,張枱比較細,侍應好格硬擺落黎同埋全程想快d趕你走既態度😅羊肚菌螺頭燉雞湯雞絲伴粉皮稻城小籠包皮超薄,有湯汁,係肉比較鞋,但整夾埋體算OK香炸蝦膠藕片呢碟絕對系中伏,首先睇個名冇諗住系包住哂既一舊炸野。外面又唔脆,蝦膠亦唔新鮮,成舊好難食。蟲草花翡翠苗味道稍為淡鮑魚紅燒肉重點其實系想食呢一味先黎呢到,好彩冇失望,紅燒肉真系半肥瘦,唔會太過肥,好入味。食落整體系比較咸,但因為翡翠苗冇乜味,配住黎食就岩岩好。豆沙鍋餅
平日晚上6點零,Walk in唔洗等。

稻城小籠包
皮超薄,有湯汁,係肉比較鞋,但整夾埋體算OK

香炸蝦膠藕片
香炸蝦膠藕片

蟲草花翡翠苗
味道稍為淡
蟲草花翡翠苗

2021-09-26 234 浏览
If you dont mind waiting for a table and dont mind having a time limit 90mins then you may consider eating here.Went for dinner, super busy had to wait for our table even though had a booking.As we only had 90mins and not sure how quick the food would be we opted for a set for 4 persons. This included dim sum x 2, cold dishes x 2, hot dishes x2, vegetable x 1, soup x 1, fried rice x 1, dessert x 1. Quite alot of food at $1488 + 10%.All the dishes were served pretty quick and the taste was prett

All the dishes were served pretty quick and the taste was pretty decent.
My fave was the fried prawns with salted egg yolk. Lovely creamy texture and not over salty.

deep fried prawn salted egg yolk

Also the chicken soup with fish maw, nice deep flavours to the soup.

Stewed chicken soup with fish maw

Lots of food, so felt rushed, and could not really enjoy the experience. They remind you your time is up with the bill served to your table.

Pan Fried Dumpling

Steamed pork dumplings

Stuffed beancurd roll

Stir fried jade sprout

Marinated Ox tongue, beef tripe, tendon & shank

Chinese sauerkraut fish

Fried rice with wagyu beef

Chinese red bean donut

• Stewd chicken soup with fish maw
  • Fried prawns with salted egg yolk
2021-09-24 187 浏览
今日叫左個$698二人豐盛宴,每人有兩粒稻成小籠包,味道不錯,再每人兩塊香炸蝦膠藕片,可惜唔系太脆,一份蒜泥白肉卷,味道爽口, 比相像中好,重有主菜系酸菜鱸魚,辣味夠,可以再酸少少,之後一人一盅蟲花翡翠苗羊肚菌螺頭燉雞,好味道,再後有埋甜品豆沙窩餅作結尾,正!
一家四口22/10中秋假期的晚餐、早二天在Open Rice預約17:30!準時到達服務員態度親切有禮、叫了酸菜魚少辣、北京填鴨半份、賽螃蟹、小蘢包、和牛炒飯、高力豆沙!所有食物都是水準以上、除了高力豆沙未及水準!所有服務員態度非常好、動作勤快、值得一讚!價錢稍高、不過如果去開沙田會再幫襯😋😋😋👍👍👍
2021-09-22
  • 北京填鴨
  • 酸菜魚
  • 和牛炒飯
  • 稻成小籠包
  • 賽螃蟹
2021-09-21 266 浏览
四人去食中秋節飯,當日係農曆八月十四,都知道好多餐廳只做Set,怕Set又貴又唔岩食,訂位時都問左係唔係唔會只得Set,有埋大menu散叫。入座後,佢原來只有兩個Set再加一張散叫menu,比平時少左好多選擇。我問職員,點解訂位時我問都唔講,佢只話應該係溝通誤會。最後都無計啦,又老人家又入左去,都要跟佢叫啦。感覺好唔老實!食物方面,唔算非常好,以價錢來說,性價比不高。叫左佢的酸菜魚,因為唔食辣,走左辣。唔夠酸,魚係滑的,不過怪怪地加左金菇。小籠包算最好的菜式。其他無咩特別。
食物方面,唔算非常好,以價錢來說,性價比不高。

小籠包算最好的菜式。其他無咩特別。
2021-09-20
2021-09-17 180 浏览
🐟🐟招牌酸菜鱸魚 $238(6.9/10)依個價錢黎講唔算勁大盤,兩個人絕對食得晒。魚肉偏薄同散,而且份量唔多。個底差唔多大部分都係酸菜,令到成盤野勁酸☹️整體辣味唔算好重,只係有少少麻麻地嘅感覺。🐔雞絲粉皮 $62(7.3/10)我地嗌左兩個涼盤😗小食落講份量for兩個人都岩岩好。佢地嘅麻醬好香花生醬味🥜但就偏甜左啲,如果冇咁甜會更鍾意。🐷糖醋排骨 $82(7/10)主要都係好瘦嘅肉整,個汁超多同好甜,如果食完魚覺得好辣好酸都可以中和一下。📍茶位每人$10📍有加一

🐟🐟招牌酸菜鱸魚 $238(6.9/10)

🐔雞絲粉皮 $62(7.3/10)

🐷糖醋排骨 $82(7/10)

📍茶位每人$10
📍有加一
【记我的生日宴-不酸不辣的难吃改良酸菜鱼】老板给我安排的庆生午餐。点了个四人套餐。抄手皮薄馅大,但是红油完全是甜的、差评。小笼包汤汁丰富,还不错。茶树菇鸡一般般,鸡肉有点老。重点酸菜鱼来了,从正经酸菜鱼口味的角度评价,这道菜五颗星只能给一颗,唯一的优点就是鱼肉新鲜,嫩滑。但是酸菜不酸,不香,整道菜完全不辣,可以说是极其本地化的口味。酸菜鱼,说白了,也只是川菜的一个江湖菜而已,出菜快,没任何技术含量。到了香港这种中餐多样性负分的地方,莫名其妙变得高大上了,哪里卖的都贵。而且改良了味道,连酸菜味都没有(更别提辣味),还能叫酸菜鱼么?叫金汤鱼还差不多。最后的甜品高力豆沙皮厚,馅不香,难吃。服务确实好。环境也不错。但拯救不了味道难吃。太难吃了。想吃正宗口味的不要来就对了。
【记我的生日宴-不酸不辣的难吃改良酸菜鱼】
最后的甜品高力豆沙皮厚,馅不香,难吃。
服务确实好。环境也不错。但拯救不了味道难吃。

太难吃了。
想吃正宗口味的不要来就对了。
酸菜鱼
小笼包
红油抄手
2021-05-20
2021-09-14 173 浏览
星期六晚7點幾去到沙田食飯但已經周圍full哂好多人等位,唯有大包圍拎幾間餐廳睇下邊間有位先就入邊間,點知就因為甘試咗一間高質餐廳 😋😋 .稻成個位置比較偏,明明都係喺1樓,但因為門口喺穴隔離入咗一格,所以好容易會miss咗,由喺app拎飛到入得等咗大概半個鐘其實都算係快!等嘅時候已經諗好哂所以入去就即刻叫得😌😌.佢嘅前菜小食除左平時常見嘅花生之外,仲有脆豆,香口嘢果然就係一開始左就完全停唔到口 🙊🙊.稻成酸菜爐魚+ 油條 ($238 + $28)嚟到呢度當然唔使諗甘揀左酸菜魚喇!另外加左必嗌嘅薯粉(唔知點解呢度叫油條😅😅) 魚同埋酸菜份量都算多,而且魚亦幾大塊而且嫩滑,最好係因為用左爐魚所以食得好輕鬆唔使不停怕有骨✌🏻✌🏻 本身亦有金菇,外加嘅薯粉亦唔會hea俾幾條算。湯底夠酸仲有少少麻嘅感覺,好出色所以忍唔住係咁飲佢啲湯🙈🙈.金華火腿絲奶油津白 ($88)呢度嘅奶油津白正常發揮,值得讚嘅係夠creamy唔會好似有啲餐廳甘好水。最出色嘅係佢啲金華火腿!咸香味好夠,令人想不停食,可惜份量只有幾條,實在有啲少得可憐..如果可以多番啲就perfect🙈🙈.孜然手抓排骨 ($138)有太多嘢

稻成酸菜爐魚+ 油條 ($238 + $28)

金華火腿絲奶油津白 ($88)

孜然手抓排骨 ($138)
有太多嘢食想試,但實在俾呢個menu張相吸引左,而嚟到係絕對冇失望,仲要好有驚喜!一上菜已經聞到好香嘅孜然味,唔好睇少只係得三條,因為佢的確係啖啖肉,仲要唔韌唔鞋好juicy,調味好夠但又唔會太咸!另一個正嘅位係佢會俾埋手套你拎住成條骨食,成件事好滿足,絕對可以滿足到大家食肉嘅慾望😂😂

值得一提嘅係呢間分店係pet friendly,所以有好幾枱客人都帶埋狗仔嚟,如果中意小動物嘅絕對係另一個加分位!🤗🤗
成餐飯每一樣嘢食都好中意,而佢嘅slogan “好食不止酸菜魚”亦都實在冇過份吹噓,絕對係會一再encore嘅餐廳 ☺️☺️
幾個月前叫咗網上外賣平台送半隻北京填鴨加埋摩摩餅過嚟食午餐超好食,其實北京填鴨做得好食唔難,但係摩摩餅香港冇乜邊間俾佢整得好食,不過唔會好似啲酒樓咁俾返棚骨俾你,睇落好似好細碟咁!但係其實足夠兩個人食有突,食過返尋味所以今次請朋友嚟食飯嘅時候叫咗啲新嘢試下,三個人叫咗兩個餸:👇1. 酸菜魚例牌$238,湯底和所有料頭都做得非常之好,可惜條魚好腥,好難食!應該係落晒成條魚的,但是看不出是什麼魚,不過一定不是鯇魚,因為片出嚟嘅魚肉完全冇骨的,喺湯入邊仲有一條炸左的魚的頭和骨,仲有啲一抽抽嘅青花椒。想不到比起一間裝修簡陋的香格里拉米線專門店的酸菜魚只係$88會好食過呢間咁多,香格里拉米線專門店的酸菜魚魚肉除咗啖啖肉之外仲係香噴噴和彈牙的,湯底和酸菜就這間做得都好。2. 砂鍋雲吞雞半隻$238,呢個嘅湯正常,有好多粒雲吞,個湯有金華火腿味但係見唔到金華火腿,可能係用咗金華火腿骨餚,個湯雖然好白,但係應該唔係用咗上海佬滾鹹肉湯的方法做白湯的,因為剩返兩碗留返第二日飲的時候發現有腐皮。叫咗呢個湯唔使專登叫菜,因為有很多津白菜及小棠菜。3. 白飯兩碗,每碗$15,質素一般,比起太興團旗下的敏華冰室嗰

3. 白飯兩碗,每碗$15,質素一般,比起太興團旗下的敏華冰室嗰啲靓白飯再用了和烹調技術甚至電飯煲的挑選仲爭好遠。

4. 芋圆涼皮糖水一碗$58,因為爸爸和朋友都有血糖偏高的問題所以唔敢每人一碗,一碗三份分每人都有適量的試一試味,唔錯!有炒香的芝麻及10幾粒小芋圓,涼皮的質感很過癮,好在起碼好多糖水舖都冇得食!

話時話,我是紅十字會的會員,早幾個月入會的時候收到會員優惠的名單,經營這個品牌的集團給予紅十字會會員折扣,不過暫時未上堂食住,未能享用。

今次消費每位$186。
酸菜魚
砂鍋雲吞雞湯渣
砂鍋雲吞雞的湯
芋圆涼皮糖水
2021-08-28
45 分钟 (外卖送餐)
砂鍋雲吞雞的湯
芋圆涼皮糖水
2021-08-23 313 浏览
同屋企人去沙田新城市廣場食午餐..想坐得舒服啲..咁岩見到呢度原來主打係食酸菜魚嘅..咁就一於入去試吓啦。餐前既呢兩個小食簡直係停唔到口..係平時食酸辣野最鍾意嘅炸黃豆..見埋花生。蒜泥白肉卷賣相精緻..用豚肉入邊包住一條青瓜芯..上邊鋪啲蒜蓉粒..成件連埋個醬汁好夾。小籠包皮薄..內裡湯汁飽滿,但係就覺得個肉餡鹹咗少少..澳洲和牛炒飯炒得好香..而且牛肉粒份量好多..幾乎每匙羹都一定有肉喺入面牛肉食落唔韌..唔係一般牛柳粒口感..呢個炒飯好食!酸菜魚由於屋企人唔食辣嘅關係..所以今次走辣..酸菜魚真係要有辣到先好食.呢碟魚佢連酸味都冇又唔係話太香..可能真係因為冇咗辣嘅味帶出黎啦所以招牌菜就變得平平無奇了。貼心嘅係店員會熱住俾你食..唔使擔心魚凍咗會腥。
同屋企人去沙田新城市廣場食午餐..
想坐得舒服啲..
咁岩見到呢度原來主打係食酸菜魚嘅..
咁就一於入去試吓啦。

餐前既呢兩個小食簡直係停唔到口..
係平時食酸辣野最鍾意嘅炸黃豆..見埋花生。

蒜泥白肉卷
賣相精緻..用豚肉入邊包住一條青瓜芯..
上邊鋪啲蒜蓉粒..成件連埋個醬汁好夾。

小籠包
皮薄..內裡湯汁飽滿,但係就覺得個肉餡鹹咗少少..

澳洲和牛炒飯
炒得好香..而且牛肉粒份量好多..
幾乎每匙羹都一定有肉喺入面
牛肉食落唔韌..唔係一般牛柳粒口感..
呢個炒飯好食!

酸菜魚由於屋企人唔食辣嘅關係..
所以今次走辣..

酸菜魚真係要有辣到先好食.
呢碟魚佢連酸味都冇又唔係話太香..
可能真係因為冇咗辣嘅味帶出黎啦
所以招牌菜就變得平平無奇了。
貼心嘅係店員會熱住俾你食..
唔使擔心魚凍咗會腥。