2021-01-17 533 浏览
今日老公同我一齐去左沙田新城市广场行下,见到商场有稻成既广告,几靓下,就决定去试下。餐厅环境真系唔错,座位濶落,服务亦好好。我地叫左个2人餐:  夫妻肺片、红油抄手、酸菜鱼(加左$160升级用龙趸黎做酸菜鱼,餐厅送左两杯豆浆)、清炒豆苗、高力豆沙(甜品)。豆浆好有豆味,亦唔会好甜,啱晒我口味。夫妻肺片用左牛展、牛肚、牛舌黎做,酱汁我觉得咸左少少,但个辣度非常正,食果阵唔觉点辣,但过后先开始辣出黎,好正。红油抄手即系加左辣由既云吞,云吞好大粒,皮好滑,里面既肉都好鲜甜,但个红油稍为逊色左少少,但比起出面好多酒楼都好得多。酸菜鱼用左龙趸,呢个酸菜鱼同坊间既好多都唔同,配料并唔多,只有红薯粉(红薯粉只有系龙趸酸菜鱼先有免费加)、酸菜、辣椒同花椒,但佢系酸菜鱼上面洒左一D菊花,好靓,个鱼头同D骨系炸过既,炸到好脆,同D鱼肉砌成一条鱼咁上枱,呢个鱼好滑,并冇加入好多生粉黎腌,食起上黎依然好有鱼既鲜味,D红薯粉又煮得好入味,成个黎讲除左系冇平时食开既一D配料(莴芛、豆芽之类),总体味道同外观都好吸引。豆苗就普通D,食起上黎依然仲有轻微既草青味,但都可以接受。高力豆沙,好好味,外皮食起好轻盈,里面系
餐厅环境真系唔错,座位濶落,服务亦好好。
豆浆好有豆味,亦唔会好甜,啱晒我口味。
豆苗就普通D,食起上黎依然仲有轻微既草青味,但都可以接受。
高力豆沙,好好味,外皮食起好轻盈,里面系红豆蓉,连埋外皮一齐食啱啱好,唔会好甜,食完想再食。
成个餐个份量都几大下,我地两个人都食唔晒D红薯粉,食完真系超饱,我觉得呢个餐3个人食都绝对够食。
前菜-花生、炸黄豆
夫妻肺片
红油抄手
酸菜鱼
清沙豆苗
高力豆沙
2021-01-16
等候时间
5 分钟 (堂食)
前菜-花生、炸黄豆
夫妻肺片
红油抄手
酸菜鱼
高力豆沙
  • 酸菜鱼、高力豆沙