2020-10-21
約左朋友入大埔,餓左半日晚餐想任飲任食,就揀左呢間稻八日式火鍋放題喇。首先有六款肉俾你揀,貴到平都有。有啲係連刺身嘅,我哋就揀咗$208嘅美國穀飼牛放題。入到去環境都好闊落同乾淨,而且就算每人一鍋咁都唔會話好大陣味或者好焗。湯底都有好多款。我哋揀咗個牛乳牛骨湯,睇落幾特別,都唔係間間都有咁。上枱個湯底係的確有一浸奶味嘅,而且好香,都入到牛骨嘅味,奶白色嘅湯底望落幾吸引,係一樣幾特別嘅湯底。肉類好快上。首先係必食嘅牛肉美國肥牛,煲落都唔會話太老,入口肉質都仲係幾嫩,而且牛香味都還可以。肉類係無限添嘅,所以可以食個夠本。豬肉羊肉同雞肉都係唔錯嘅水平,係新鮮肉嚟,所以就咁食個湯底嗰陣味或者跟豉油食都好好食。除咗肉之外仲有好多唔同嘅丸丸,菜同埋烏冬或者面之類,選擇都幾多,可以隨便夾。有幾個丸都好特別,好似芥辣同埋海鮮丸,我都覺得幾好食。嘢飲方面都有兩個大雪櫃,一個裝紙包一個裝罐裝。清酒都有得飲。除左火鍋外,最令我感興趣的就是炸物diy區。很少有地方可以讓你體驗親手整天婦羅,又有得玩又有得食。新鮮熱辣、外皮香脆既天婦羅配上七味粉、紫菜等調味料,簡單又好食。呢度俾你食兩個鐘,上肉好快,甜品都有幾款
除左火鍋外,最令我感興趣的就是炸物diy區。
呢度俾你食兩個鐘,上肉好快,甜品都有幾款,而且最後有雪糕俾你可以拎走食。
總括嚟講,都算幾抵食,係翻兜之選。