2020-03-14 520 浏览
lunchtime同同事去食要偷偷地早啲出去排隊先入到去食得切遲咗真係多人到諗都唔洗諗🤣🤣!-♡🍱肉燥便當 $40:好好味既肉燥飯!💛啲肉瘦還瘦,但好入味同埋好鬆軟。比起滷肉,我都係鐘意肉燥多啲👍👍因為無咁肥,罪惡感都低啲!🙈🤣除咗肉燥,仲有煎豬肉卷!個2片豬肉卷唔係油淋淋咁,係乾爽但唔香脆,不過都ok既~隻滷蛋都夠入味~但得一半🤣🙈(如果有全隻我會好開心🤣❤)!lunchtime有時間就叫多啲同事一齊去懲罰佢先😝😝💛!!
lunchtime同同事去食
要偷偷地早啲出去排隊先入到去食得切
遲咗真係多人到諗都唔洗諗🤣🤣!

🍱肉燥便當 $40:
肉燥便當
肉燥便當
  • 肉燥飯
一直以來已經聽過好多人介紹程班長呢一間台灣美食,但係地區並唔係我活躍嘅範圍所以一直都未有機會去試。今次咁岩去開荔枝角,所以就一定要去試一試。呢間餐廳係喺工廠大廈入面嘅,所以佢嘅外觀裝修唔係好突出,只係有個只是牌話俾你聽間鋪頭係邊。入到去裏面佢嘅裝修都非常之樸素,好似台灣本地嘅小店咁樣。佢嘅菜式琳琅滿目,我哋揀咗好耐先揀到以下呢幾樣。。。仙草芋圓冰($30):佢嘅仙草芋圓冰真係好好食,仙草有淡淡的清甜,芋圓好煙韌,而且佢底嘅糖水味道啱啱好唔太淡亦唔太甜肉燥飯($28)我哋都叫咗佢必食嘅肉燥飯,佢既價錢同出面既台灣餐廳都係差不多,但係份量就多好多。而且一啲都唔乾,撈埋啲汁真係超級好食玉米起司蛋捲餅($36):至於嘅蛋餅係我個人最推薦嘅食物,佢外邊嗰層皮非常之酥脆亦都唔厚,配埋入邊熱辣辣嘅玉米芝士配料,成件事係完美昇華咗,亦係我食過最好食既蛋餅蚵仔煎($36):最後我哋叫多咗個蚵仔煎,佢既外皮都幾脆口,而且個汁都好滋味,但蚵仔嘅份量唔算太多

蚵仔煎
2019-11-22
蚵仔煎
2020-02-27 431 浏览
程班長於荔枝角區很有名氣,我跟兩個朋友晚上要到荔枝角上堂,當然要早些來荔枝角的工廠大廈,一嘗台灣美食,真的很掛念在台灣旅行的日子呢。肉燥飯(魯肉飯)$28- 看到這個肉燥飯在餐牌上表明較瘦,我馬上點這個。飯用小碗子裝着,肉碎和醬汁很入味,不太油膩,想不到把它吃完肚子都挺飽的。那個較肥的滷肉飯待下次再來才點吧!牛肉捲餅$35- 這個卷餅跟台灣吃的蛋餅有點出入,餅皮像酥皮一樣,厚厚的很酥脆,牛肉正常水準,我的朋友很喜歡吃這個厚酥皮!而我始終情歸台灣的蛋餅。仙草芋圓冰$30- 這個很推介!雖然及不上在台灣吃的芋圓仙草,但是質素還好。而且甜品裏有很多豆子,煮得很軟綿,跟滑脫脫的仙草一起吃很棒!口感一流!
肉燥飯(魯肉飯)$28
牛肉捲餅$35
仙草芋圓冰$30
2020-02-01 663 浏览
來到程班長吃午餐,點了滷豬扒便當,牛肉乾拌麵,鳳梨冰芋㘣及柯仔煎。滷豬扒便當: 豬扒滷得頗入味,亦帶有肉汁,伴有肉碎,頗惹味。牛肉乾拌麵: 有牛肉和肉醬,味道微辣,加上青瓜,味道更有層次。柯仔煎:柯仔煎的皮煙煙韌韌有口感,蠔仔的份量充夠,味道可以,但談不上十分鮮味,配上醬汁,味道頗夾。鳳梨冰芋㘣:芋㘣口感剛好,不會太硬或太軟,煙煙韌韌。鳳梨冰夠鳳梨味,亦有土鳳梨肉,不會太酸或太甜。程班長由點餐到埋單都十分自助,進去先向侍應拿叫號然後去等候區,再自行在餐單上劃上要叫的食物然後到收銀處付錢並自行拿餐具,未必適合十分注重服務質素的朋友。但如果想以一個相宜的價錢吃到優質台灣菜,程班長不失為一個好選擇。
滷豬扒便當

滷豬扒便當
牛肉乾拌麵
鳳梨冰芋㘣
2020-01-29 620 浏览
#tastytommy良心食店 (多次罷市 支援手足 支持香港爭取民主💛)台灣加油!🇹🇼 最近終於黎左傳說中既#程班長 下午三點幾都仲要等位 真係好癲🤯紅燒半筋半肉麵 $55落單唔到幾分鐘就黎左碗麵🤤 牛肉唔韌有咬口充滿肉香 牛筋Q彈 曲曲地既麵條掛上香濃既湯汁好惹味😋玉米超司捲餅 $36原來平日兩點後同星期六全日先有供應 又好好彩比我食到😂 外層餅皮少酥脆 有蔥油香! 芝士同粟米都算香口 不過個餅皮偏厚 所以好頂胃😈

紅燒半筋半肉麵 $55

玉米超司捲餅 $36

下午茶
2020-01-27 221 浏览
Visited this restaurant for lunch, ordered the signature beef noodles and the oyster with egg. Love the texture of the beef and noodles, and the broth had just the right amount of spiciness to it for a good kick. Too bad it wasn’t 2pm yet so we couldn’t try the beef roll. Overall great food!
2020-01-25 399 浏览
蔥抓餅.HK $22.之前去台灣一直冇試過蔥抓餅,今次難得係香港嘅台灣菜店舖有蔥抓餅,終於俾我有機會試到😅 蔥抓餅食落幾鬆軟同鬆脆,加上面頭有少量調味粉,咸咸地咁幾特別。.玉米起司蛋捲餅.HK $36.玉米起司蛋捲餅個皮同蔥抓餅味道好相似。個皮包住蛋、芝士同粟米。食落好香芝士同粟米嘅味道。鬆脆嘅皮,加上熱辣辣嘅芝士同粟米餡,又幾match、幾好食😋.阿嬤傳統 鳳梨冰芋圓.HK $28.初初以為芋圓只係面頭有,但原來入面都夾雜住有少量,加加埋埋都有成十幾粒。今次係第一次食芋圓,之後一直都冇食過,食落煙煙韌韌咁幾特別。鳳梨冰濃鳳梨味,即使啲冰溶咗,都冇減弱到鳳梨個味。而且鳳梨冰入面有鳳梨絲係到。
蔥抓餅
HK $22
HK $36
HK $28
蔥抓餅
2020-01-18
午餐
2020-01-19 370 浏览
滷肉飯有兩種一種係比較瘦嘅肉燥飯另一種係比較肥嘅滷肉飯而我地都備向鍾意食肥肉~所以就選擇左偏肥的滷肉飯😋見佢每粒滷肉都有一半肥肉一半瘦肉望落仲要震騰騰咁樣,十分吸引🤣而且食落好入味,再加埋本身五花腩嘅油脂香,正.豬扒麵就相對無咁驚喜因為個湯底係採用清湯所以就咁食個麵的話就比較清啖但如果配埋個豬扒一齊食都幾夾😚而本身塊豬扒炸完之後會再用醬汁撈勻,所以都香口濃味配埋個麵食就岩岩好🥳.皮蛋豆腐係比較驚喜嘅一道菜😋凍凍的豆腐配埋面頭的烘熱過嘅木魚同皮蛋一齊食,口感好豐富~以二十零蚊嘅小食黎講真係非常超值.💬唯一美中不足嘅地方係豆腐同豬扒都無切開,所以同朋友分享個時比較麻煩😣
手工滷肉飯
滷肉飯有兩種
一種係比較瘦嘅肉燥飯
另一種係比較肥嘅滷肉飯
而我地都備向鍾意食肥肉~
所以就選擇左偏肥的滷肉飯😋
見佢每粒滷肉都有一半肥肉一半瘦肉
望落仲要震騰騰咁樣,十分吸引🤣
而且食落好入味,再加埋本身五花腩嘅油脂香,正
滷豬扒麵

豬扒麵就相對無咁驚喜
因為個湯底係採用清湯
所以就咁食個麵的話就比較清啖
但如果配埋個豬扒一齊食都幾夾😚
而本身塊豬扒炸完之後會再用醬汁撈勻,所以都香口濃味
配埋個麵食就岩岩好🥳
柴魚皮蛋豆腐
皮蛋豆腐係比較驚喜嘅一道菜😋
凍凍的豆腐配埋面頭的烘熱過嘅木魚同皮蛋一齊食,口感好豐富~
以二十零蚊嘅小食黎講真係非常超值
2020-01-11 480 浏览
很久之前已吃過程班長,感覺就像到了台北小店吃飯一樣,非常有台灣特色,今次因吃了午飯過嚟,只想找一些台式甜品吃,於是便到位於荔枝角的程班長找一找, 可是甜品選擇不多,於是就叫了一杯鳳梨冰芋圓試吓,本想是茶記水埠的菠蘿冰吧(罐頭菠蘿汁加蘇打水再加幾件罐頭菠蘿)真是期望不高,豈料由沙冰製作都有濃濃的鳳梨汁和細細的鳳梨肉混合煮成邊吃冰也嘗到鳳梨肉,嘴巴裏充滿鳳梨的香氣,芋圓也相當Q,這甜品不算太甜,但令人回味,不妨試試!
鳳梨冰芋圓
紅頭芋圓
鳳梨冰芋圓
2020-01-07 425 浏览
好耐冇嚟過咁啱喺附近做嘢今次過嚟 佢竟然好生意就可以租一個鋪位畀人等位 ,實在太誇張大約等咗十分鐘就有位喇 叫咗麻油雞、 阿仔煎 、同埋肉麵我好欣賞麻油雞,因為唔係咁易揾到,藥材同酒味都好重,好啱我!! 不過雞就"鞋"左少少,好暖胃飽肚!!

大約等咗十分鐘就有位喇 叫咗麻油雞、 阿仔煎 、同埋肉麵

2020-01-06 784 浏览
在同事熱切推介之下終於試了這間位於荔枝角工廈內位置相當隱蔽的一間台灣小食店,據聞店員全是台灣人,食物保留台灣原味。店內不大,卻坐滿了人,門外大排長龍,另設一室作等候室,在內先選好要點的小食,選擇真的很多,樣樣都想試。最後三人點了一個手工麵及六個小食,手工麵相當彈牙,湯底濃郁,店內標示麵條每日新鮮製造,由於數量有限,為求更多人可嘗到,故不設加底,食客需留意。小食方面,我特愛他們家的台灣腸,大腸包小腸及豆乳雞。台灣腸味香,一口肉一口蒜,滋味無窮。大腸包小腸為糯米飯包台灣腸,糯米香軟,飯中加了醬,很香口。豆乳雞除惹味外,表層穌脆,雞肉軟口。我也喜歡他們的冬瓜茶,少少甜,說不出的清,甚為止渴。看見他們店獲得不少獎項,實至名歸。我相當之推介,並有意再光顧,且帶朋呼友去嘗一嘗。
我也喜歡他們的冬瓜茶,少少甜,說不出的清,甚為止渴。
紅燒半筋半肉麵
台灣黑豬肉香腸
泡菜香豆腐
豆乳雞
2020-01-03
$98.3 (晚餐)
紅燒半筋半肉麵
台灣黑豬肉香腸
泡菜香豆腐
豆乳雞
2020-01-05 283 浏览
1.食物味道:蛋餅層皮太厚,唔及其他台灣小店甘薄,落太多麵粉,弄巧成拙。豆腐好入味,相當唔錯,有小小spicy。麵最令人失望,香港雲吞麵好食好多。滷肉便當似返台灣一趟,必試呀!台灣腸不過不失。芋圓糖水的芋圓無白芋、地瓜味,得個滑字,美中不足。2杯冬瓜水唔似有自製特色。2.員工服務:唔太殷勤
1.食物味道:

蛋餅層皮太厚,唔及其他台灣小店甘薄,落太多麵粉,弄巧成拙。

豆腐好入味,相當唔錯,有小小spicy。

麵最令人失望,香港雲吞麵好食好多。

滷肉便當似返台灣一趟,必試呀!

台灣腸不過不失。

芋圓糖水的芋圓無白芋、地瓜味,得個滑字,美中不足。

2杯冬瓜水唔似有自製特色。

2.員工服務:
唔太殷勤
2020-01-02 363 浏览
專程嚟到程班長食佢嘅牛肉麵 🍜第一次食已經係早一兩年嘅美食博覽展,當時食咗鹹湯圓,食完已經想嚟幫襯,一直未有機會,今日機會嚟啦😍清燉半筋半肉麵首先叫咗最出名嘅牛肉麵先試試湯底,一個字「正」💕😍湯底有足料藥材味,飲落好清甜,當湯水飲都唔會覺得太鹹,絕對真材實料😋牛肉揀左半筋半肉,好軟腍,容易入口👍🏻麵的口感煙韌彈牙,同用機器做嘅麵口感差天共地,食出師傅的心機🥰食完一碗都唔夠喉🤤柯仔煎台灣美食又點少得柯仔煎,口感煙韌,邊位略帶焦脆,柯仔份量十足,亦十分鮮甜,講真,比起台灣夜市食到嘅更出色更有風味鳳梨冰芋圓🍍🧊芋圓煙韌有咬口,QQ彈彈😚新鮮鳳梨味,酸酸甜甜,真材實料,唔似用果汁溝出黎👍🏻餐牌上仲有好多款未試🤤絕對會再黎食過,真心推介🥰👍🏻
專程嚟到程班長食佢嘅牛肉麵 🍜

清燉半筋半肉麵

首先叫咗最出名嘅牛肉麵
先試試湯底,一個字「正」💕😍

牛肉揀左半筋半肉,好軟腍,容易入口👍🏻
食完一碗都唔夠喉🤤

柯仔煎
台灣美食又點少得柯仔煎,
口感煙韌,邊位略帶焦脆,
柯仔份量十足,亦十分鮮甜,
講真,比起台灣夜市食到嘅更出色更有風味

鳳梨冰芋圓🍍🧊
芋圓煙韌有咬口,QQ彈彈😚
新鮮鳳梨味,酸酸甜甜,真材實料,唔似用果汁溝出黎👍🏻

餐牌上仲有好多款未試🤤絕對會再黎食過,真心推介🥰👍🏻
下午茶
  • 蚵仔煎
  • 清燉半筋半肉麵
2019-12-30 297 浏览
店內有大量剪報和報道和員工寫的紙條。程班長是人所熟悉的工業大廈中台灣美食。不過想試嘅朋友要有心理準備,條人龍好長同長期滿座。而且裡面沒有打卡拍照的地方,裝修簡單整潔,是普通飯堂一樣。炸豬排湯麵(加滷蛋)炸豬扒非常香脆,卻不油膩,也不會過硬。炸粉不厚重,而是入口鬆脆,肉質鮮嫩多汁。上面有胡椒粉調味,少粉咸加胡椒香味。可以輕易地完成一整塊,而不會覺得濟或太飽。麵條分量剛剛好,軟硬程度也是剛好。加上,清淡湯底一流,平衡豬扒的油膩和煎炸熱氣感覺。另加滷蛋,十分入味,入到蛋黃麵是滷水的味道,加滷蛋而且不會太咸。

炸豬排湯麵(加滷蛋)

2019-12-26 342 浏览
朋友一直都想食程班長,可惜每次都跟它擦身而過。幸好在假期最後一日都有開門營業。很難想像假期都有太多人慕名而來,職員溫馨提示我們去等候區耐心等候。在等候區有餐牌可以睇,及有筆可以點定想食什麼。還可以看著顯示牌的號碼。原來是先付款點餐,職員會給你號碼牌,之後職員便會呈上餐點給你。朋友點了同一款湯麵🍜,就是三寶麵;飲品點了冬瓜茶及酸梅汁。而我便點了紅燒半筋半肉牛肉麵,飲品點了茉莉綠茶🍵。湯底唔算太濃,牛肉好腍,牛筋Q彈,麵條煙韌。最後,跟朋友share了蚵仔煎,醬汁甜甜的,蚵仔飽滿,而煎餅帶了煙韌,味道不錯。

朋友點了同一款湯麵🍜,就是三寶麵;飲品點了冬瓜茶及酸梅汁。

而我便點了紅燒半筋半肉牛肉麵,飲品點了茉莉綠茶🍵。
湯底唔算太濃,牛肉好腍,牛筋Q彈,麵條煙韌。