2018-06-12 474 浏览
【To Autumn秋香@屯門置樂】秋香,你會想到甚麼嗎?是星爺迷的你一定會想到唐伯虎對吧哈哈!承上,秋香跟前街的聚福樓是同一老闆,卻有著完全不同的風格。這邊是一家居酒屋。小食、串燒、煲仔飯、不同的酒類應有盡有。一進門對正的毛筆提字最為搶眼—「別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿」跟本是為店裡點題。真的沒有想到屯門會有這類fusion & chill的小店!選址有點穩閉,在轉角的位置。低調中帶點不平凡。除了毛筆提字跟環境起了強烈對比,見到旁邊也放著烏克麗麗跟三弦(中國樂器),很有趣的組合但又不感到違和。免治雞肉棒(跟鰻魚汁、蛋) $42即叫即整,新鮮滾熱辣~切開免治雞肉中帶點雞軟骨,很有咬勁。點上蛋汁和鰻蛋汁,甜甜的,很夾!送啤酒當然不少得的小食推介!黑糖枝豆 $30枝豆你會說平平無奇,如果加上黑糖呢?黑糖帶點溫度,很入味,能使枝豆層次更加豐富。一邊跟朋友聊天,一邊吃這個,絕配!星期天晚上,七成滿座,不算太吵。是個聊天喝一杯的好地方!另外,餐廳逢星期一會舉辦黑暗中進餐,當中10%收益會捐到無國界醫生作慈善用途。非常有意義!有興趣的朋有可以到餐廳的官方IG了解更多。
【To Autumn秋香@屯門置樂】

免治雞肉棒(跟鰻魚汁、蛋) $42

黑糖枝豆 $30

2018-06-10
$150 (宵夜)
2018-05-11 434 浏览
之前朋友黎呢間秋香食過,推介我一定要黎試下,呢晚就約左三五知己黎食餐飯,順便敘舊好彩有book位,星期五既晚上7點去到已經接近爆滿,店員留咗一張大枱比我地,5個人都算坐得舒服,舖面都幾細,但裝修得好精緻,幾有feel同得呢班朋友食飯就預左不醉無歸,但都要有野墊肚,叫左啲海鮮,頭盤,串燒同煲仔飯,早就聽朋友介紹話一定要試下呢度啲煲仔飯,果然無失望,賣相唔錯,同埋都幾好味呢度仲有好多種酒飲,我地先係飲左手工啤,之後又有開sake,溝到大家都有啲醉意哈哈,但咁盡興既一晚真係難得

2018-05-09
2018-05-05 353 浏览
Saw a friend share it on facebook. The openrice comment was so so but the interior looked really good so we decided to try it for dinner.They didn't have a english menu so one of the waiter (manager? boss?) told us he'll help me order and if we don't like the food, he said he won't charge us for it. Really!? I thought that is so strange. Especially here in Hong Kong.He ordered the beef pot rice, whisky oysters, some skewers.I forgot to take a pic but he recommended pairing the food with sake. Th
decided to try it for dinner.

Beef Pot Rice
BBQ skewers
Minced Chicken / cartlilage
Whisky Oysters

The food tasted good. We all liked the oyster a lot! It was cooked a bit and they come with caviar and sherry whisky? It smelled amazing!

Over all we had a good night and for 4 of us we paid around 400hkd each.
The portion wasn't a lot which we liked and I think it's nice to see a restaurant taking this approach in Tuen Mun. The atmosphere is great.
2018-04-28
Beef Pot Rice
BBQ skewers
Minced Chicken / cartlilage
Whisky Oysters
  • oysters
2018-05-03 299 浏览
難得來到置樂,發現新大陸 新開左間酒吧居酒屋,外觀好舒服,門口有錶位,好方便,野食都好食,可惜份量有些少,不過食feel都ok😜😜有白鱔煲仔飯 好特別,有個愉快的晚上
2018-04-24 529 浏览
住左係置樂都有幾年,有次經過呢間秋香見佢裝修都幾靚,好特別下咁,又開左係冷巷咁有性格,就約左個朋友再落黎睇下咩料原來係有煲仔飯食既,仲有啲串燒,小食咁,聽店員講佢地有啲時令既新菜色,係海鮮黎架!仲要每日都係限量,我同個朋友作為海鮮狂就唔執輸啦😂叫左個白鱔煲仔飯同麻辣象拔蚌,頭盤就叫左個粟米沙律,順便叫左啲串燒過下口癮😆之但係一食呢啲又香又辣既野就會好想飲酒,見佢成個水吧成堆酒,乜都有,生啤手工啤sake威士忌,連燒酌都有,忍唔住喇飲返2杯啤啤佢先,啲手工啤好特別包裝好靚今舖真係飲飽食醉,坐得又舒服,睇怕之後都會成日落黎飲返杯😋

麻辣象拔蚌
粟米沙律

今舖真係飲飽食醉,坐得又舒服,睇怕之後都會成日落黎飲返杯😋
2018-04-23
生日
麻辣象拔蚌
2018-04-06 341 浏览
the interior is quite good. i was soooooooooooo interested in the interior, and i finally dined in there.but it was all about interior.the food might be good for the Hongkongers. but,for me, as a foreigner,it was not good.maybethe Coriander would be the problem.but the staff was so kind to me, and spoke good English.hope fortune.
题外话/补充资料: if you are foreigner, please tell them not to put any Coriander when you order.
2018-03-29
2018-03-04 550 浏览
3個人點咗白鱔煲仔飯,一人份量好少,鱔有6小塊幾新鮮,但煲仔飯用薄金屬煲沒有煲仔飯色香味,要$188,實在1人都唔夠吃。再點咗秋香牛腩煲,都是用薄金屬煲不夠2人份量,生菜包牛腩吃,雖然有些特別,但沒有色香味,要$188。餐廳地方好細,非常貴又不好吃份量極少。

2018-03-03 479 浏览
原本去德國餐廳,不過今日無買一送一主菜優惠。醒起之前某雜誌介紹過,試下訂吾訂枱食下!叫左白膳煲仔飯,好味呀!仲有燒蠔,好鮮甜燒南瓜、羊架、牛舌、波板糖五花腩都好好味!
燒南瓜
波板糖五花腩
白膳煲仔飯
半生熟燒蠔
  • 羊架
2018-02-17 2503 浏览
上次聖誕食完聚福樓 離去時發覺這間外觀吸引的秋香 一查發覺是新餐廳 而且和聚福樓是同經營的 就萌生了興趣 今日就同老公TGIF晚餐啦沒有訂位便直接衝到店子 7時多 原來已滿座 已滿座 已滿座(包括門外追加的桌子也滿了)少有的沒有訂座就闖店 今天真的大失策 好心的女店員不忍我們失望 說將店子放預約簿的矮桌子加給我們 問我們是否介意不太舒適還有要坐門外 當然不介意嘍有好料就開心!粟米沙律 $68 店員推介 賣相口感和味道都驚喜的一道 以為是些粟米粒+醬的沙律 誰知是熱的 粟米烘得香脆 加上七味粉 芝士碎等 開胃清新!黑糖枝豆 $30 枝豆配上黑糖 而且微温 佐酒一流(但咱們當晚沒配酒 還是興致勃勃)而且份量特多 打算當頭盤 結果是主食快ko還沒吃完~串燒大啡菇 $26 OK整晚最遜色的一道 因大啡菇還是很濕潤 帶不出其香味 建議店家做普通燒冬菇或釀大啡菇會更搭配牛舌 $34 燒得夠香 厚而不韌牛粒 $36 牛味濃郁 燒得香 但略有少少韌 秋香牛腩煲 $188 牛腩燜得入味並夠淋 配有生菜等又有點脆口而解膩的效果 不錯豬腩肉煲仔飯 $128 冷颼颼的風底下 配暖笠笠既煲仔飯就最夾啦 煲仔飯配

粟米沙律 $68

黑糖枝豆 $30

)而且份量特多 打算當頭盤 結果是主食快ko還沒吃完~
串燒大啡菇

秋香牛腩煲 $188

牛腩燜得入味並夠淋 配有生菜等又有點脆口而解膩的效果 不錯
豬腩肉煲仔飯
豬腩肉煲仔飯 $128

冷颼颼的風底下 配暖笠笠既煲仔飯就最夾啦 煲仔飯配上了日式燒汁 加上厚切的豬腩肉 大量既葱花 蝦乾及蛋黃 別有一番風味而並不突兀 大膽而驚喜的製作!

整頓飯都很滿足 (室外燈光不足 食物出現色差請見諒
)店員還連連抱歉說讓咱們坐室外 但其實是咱們沒訂位的關係啦 會再來試試其他的 但一定會訂座坐室內嘻嘻

2018-01-05
牛舌
牛粒
豬腩肉煲仔飯
2018-01-24 776 浏览
入屯門試新野😋睇FB介紹,特登搵一晚入屯門呢間秋香,特別試左佢地既招牌菜白鱔煲仔飯同埋半熟燒蠔雖然個價錢都有啲貴🤔但好好食!個煲仔飯又幾有鑊氣,個底有飯焦😍白鱔好彈牙,燒蠔既蠔味勁出,一上枱就聞到好香另外仲叫左啲串燒,有羊架,牛粒,牛舌,雞心之類。果串牛舌真係世界級,個啡菇又係勁好食,仲有得揀辣同唔辣,正去既時候店內都幾full,所以就揀左坐bar枱,唔係好夠位放野食,哈哈😄另外仲見到佢地有賣本地釀造既手工啤,好似好得意咁,下次再黎試先😋
入屯門試新野😋

半熟燒蠔

2018-01-22
半熟燒蠔
串焼
近排天氣寒冷,一心想來試這裡的雞酒的,怎知原來每天限量供應,已經被預訂沽清,只有望門興嘆 ,想吃的話,記得要先打電話來預訂。店門旁的秋香字畫坐下先點杯威士忌嘆下,以14年的single malt來說,可以算是十分不錯的。配以同樣在上枱時,會噴上威士忌的,鲜甜肥美,唯價格略高。店中的標記~詩詞字晝老闆介紹的清酒,微帶甜味,十分容易入口,適合三兩知己享用。免治雞肉棒燒得香口, 配上蛋黃醬油的醬汁,更加美味。第一次吃用黑糖煮的枝豆估不到原來好好食,好啱喜歡甜食的我,用來送酒十分適合,而且要讚一讚,上桌時是熱辣辣的。室內的燈飾,與姉妹店聚福樓如出一竅。用銅煲來煮煲仔飯比較特別,不知是否這樣,所以煲仔飯沒有飯焦,有點失望。白鱔夠大夠肥,但可再燒久一點,會更香口。有超大量生葱,撈埋煲仔飯吃都幾好味。秋香牛腩煲, 選用韓式食法,可以用生菜包著吃,牛腩煮得夠淋,味道亦很好,可惜不夠熱。另外白色一片片的不是洋蔥,是茴香來的,個人覺得同牛腩並不太夾,唔知點解要放。 老闆說一定要試,所以請我們吃的粟米沙律,估佢唔到原來係熱食嘅沙律,有少少似美國風嘅燒粟米,加上芝士沙律醬辣椒粉等調味,十分惹味,的確值得一

店門旁的秋香字畫

Tomatin 14年威士忌

配以同樣在上枱時,會噴上威士忌的,
鲜甜肥美,唯價格略高。

店中的標記~詩詞字晝

老闆介紹的清酒,微帶甜味,十分容易入口,適合三兩知己享用。
細支装清酒

免治雞肉棒燒得香口, 配上蛋黃醬油的醬汁,更加美味。
燒免冶雞肉棒

第一次吃用黑糖煮的枝豆
黑糖枝豆

室內的燈飾,與姉妹店聚福樓如出一竅。

秋香牛腩煲

老闆說一定要試,所以請我們吃的粟米沙律,估佢唔到原來係熱食嘅沙律,有少少似美國風嘅燒粟米,加上芝士沙律醬辣椒粉等調味,十分惹味,的確值得一試。
粟米沙律

總括而言,小店食物環境服務都很好!
如果是在中環,尖沙咀等地區,相信大家一定會願意雙手奉上金錢,但在屯門的住宅區,則覺得價錢有點偏貴,希望小店可以保持水準,成為屯門區, 偶爾想食好西時的一個好選擇。
2018-01-12
細支装清酒
燒免冶雞肉棒
2018-01-19 432 浏览
係Facebook 上睇到一個廣告,屯門有一間唐伯虎靈感餐廳。我估唔到有呢種風格的餐廳在屯門,尤其係呢個地區咁岩搵左一個朋友去試試。睇嚟佢哋煲仔飯係主打。當初以為很難搵,但又比我搵到。只要穿過Joy food lounge旁邊既巷仔(另一間餐廳)。白鱔煲仔飯。唔係傳統既煲仔飯。勁多蔥。仲有雞蛋!?白鱔口感彈牙,聽佢哋講係每日喺街市攞貨。配搭蔥花令口感冇咁油膩。呢個幾好。我仲叫左羊架。羊架燒到七成熟。我希望佢地有黃芥辣。 (侍應話下次會有架啦。)薯蓉波蛋。幾得意嘅一個菜式,有軟滑既薯蓉同水煮蛋面頭再配以日式清湯。幾過引。所以從價格/份量和氣氛黎睇,呢間更似係一間居酒屋。我喝既酒唔多,佢地既侍應為我著想。有一個樽仔比我地兩個share。價格係酒吧既價錢。食物ok好食。氣氛好舒服。高腳椅睇落有設計感。但桌子有點搖搖晃晃。我同事應反映,佢地立即道歉,之後放張卡紙喺枱腳。之後就ok了。有趣既係他們揀左呢個位置。我以為呢種餐廳喺赤柱先有不得不提,佢地服務真係好好。
我估唔到有呢種風格的餐廳在屯門,尤其係呢個地區

咁岩搵左一個朋友去試試。睇嚟佢哋煲仔飯係主打。

白鱔煲仔飯。唔係傳統既煲仔飯。勁多蔥。仲有雞蛋!?

白鱔口感彈牙,聽佢哋講係每日喺街市攞貨。
配搭蔥花令口感冇咁油膩。呢個幾好。

薯蓉波蛋。幾得意嘅一個菜式,有軟滑既薯蓉同水煮蛋
面頭再配以日式清湯。幾過引。

所以從價格/份量和氣氛黎睇,呢間更似係一間居酒屋。

價格係酒吧既價錢。食物ok好食。氣氛好舒服。
高腳椅睇落有設計感。但桌子有點搖搖晃晃。

有趣既係他們揀左呢個位置。我以為呢種餐廳喺赤柱先有

不得不提,佢地服務真係好好。
2018-01-19
  • 白鱔煲仔飯
  • 薯蓉波蛋
2018-01-19 356 浏览
有次在facebook上看到廣告知道屯門有間開業不久的居酒屋,於是查了一下openrice,發現它的裝潢很特別,食物賣相也似乎不錯,決定前來一試。點了白鱔煲仔飯和牛仔骨煲仔飯,另外叫了一些串燒,有牛粒,牛舌,啡菇等。煲仔飯份量不大,但很香,味道也不錯。串燒火喉剛好,牛粒很多汁,牛舌也不韌。侍應介紹了其中一款招牌菜,蠔。要$78一隻,頗貴。但基於本人很愛吃蠔,所以還是試一試吧。原來這不是生蠔,是半熟的燒蠔,還加了點昆布湯,上菜時還會在蠔的表面薄薄噴上一層威士忌,聽侍應的介紹是18年的sherry cask whisky。口感和味道跟生蠔不同,有蠔的鮮味及微微的威士忌酒香,很特別。坐在吧台旁,跟bartender閒談間,一邊端詳這間店的佈置,的確很用心,而且別樹一格。細心看過drink menu後發現這裡的飲品種類其實比食物多,尤其是酒類,光是威士忌就有7種以上,清酒方面也有不少日本人店長特別挑選的市面罕見種類,另外還有手工啤,生啤,cocktail等可以選擇,當真目不暇給。與其說這裡是餐廳,其實是一家居酒屋,而且從食物的價格來看,如果目的是想大快朵頤的話,恐怕會失望而回。可是如果是打算來

與其說這裡是餐廳,其實是一家居酒屋,而且從食物的價格來看,如果目的是想大快朵頤的話,恐怕會失望而回。可是如果是打算來小酌兩杯,點些小食佐酒,這裡絕對是一個很適合的放鬆的地方。

總的來說,還有很多改善的空間,但這裡也不是令人失望的食店,看到有其他評論說這裡的清酒定價太高,但試問有哪家食店日常會以批發價售酒?所謂一分錢一分貨,總要親身體驗過,才知道是否適合自己。於本人而言,下次絕對會叫上好友來這裡把酒言歡。
2018-01-18
$450 (宵夜)
  • 白鱔煲仔
2018-01-18 307 浏览
早幾日見雜誌講呢間野幾特別,咁啱入去屯門就同男朋友講想試,點知佢就即刻帶我嚟,鋪細細都幾爆唔係好夠人手,不過嘢食水準同服務係OK嘅,手工啤好特別好過癮,煮雞酒就甜左少少希望下次唔好咁甜啦,今次冇試佢嘅煲仔飯,因為男朋友琴日食咗煲仔飯希望下次可以食到
2018-01-18
纪念日
2018-01-17 293 浏览
本人住在屯門市中心附近是經朋友介紹附近開咗間創意菜話幾好食幾有心環境又幾好既居酒屋!所以就去OpenRice睇吓佢嘅食評有些人說good,有些人說價錢貴,有些人說難食!但決心去試一次!這裏環境真係好有feel,服務態度都好好!又有日本人註場.食物質素冇網民說得咁過份難食!其實食物方面就因人而異!我哋兩公婆就覺得真的不錯、同埋係創意菜、至於價錢方面我覺得可以接受!其實我喺市中心成日食嗰啲大公司價錢比起易啲小公司貴得多啦!最起碼我真係覺得佢哋好用心好有創意.兩個人食六百幾蚊!仲飲埋酒其實好合理啦!我都係第一次寫食評因為我真係好希望屯門區可以多啲呢啲有心嘅餐廳!講真呢啲餐廳裝修又有特色!服務不錯、食物有創意!事實上不可以同區餐廳或茶餐廳作比較!一分價錢一分貨!我會繼續支持依間餐廳和會介紹朋友

我會繼續支持依間餐廳和會介紹朋友

2018-01-15