2018-11-30 109 浏览
今日又入左屯門揾食,入左條街近康景花園個邊,比一間小酒館既名同外型吸引左。秋香入到係揀左張高枱坐,氣氛很好,好有外國小酒館既味道,坐低之後仲有靚仔哥哥送上餐牌有好多野食都好吸引,忍唔住叫多d首先係粟米沙律,一送上枱就閒到好香既味道,粟米係熱既淋上沙律醬同芝士碎,粟米放係香茅上面,粟米既熱力令到香茅散發出淡淡清香,好有心思,好香好好食黑糖枝豆每一條枝豆都掛到黑糖,黑糖甜得黎仲食到有小小酒香味秋香牛腩煲牛腩炆得好淋入味,煲入面仲有好多牛筋好多骨膠原,佢仲配埋生菜蒜片比你,夾埋成件事清新好多炒雜菜佢地用左一隻味道好特別既汁炒,咸味剛剛好有菇有椰菜有露荀豬腩肉煲仔飯送上枱既時候仲熱辣辣,將雞蛋攪勻落去個飯到,豬腩肉既油香再伴埋一齊,正!真心誠意推薦如果入開理屯門真係可以試試,環境好坐得舒服食物又好食,仲有個小福利,哩度d員工個個都係型仔黎嫁

有好多野食都好吸引,忍唔住叫多d

黑糖枝豆
每一條枝豆都掛到黑糖,黑糖甜得黎仲食到有小小酒香味

秋香牛腩煲

炒雜菜
佢地用左一隻味道好特別既汁炒,咸味剛剛好
有菇有椰菜有露荀

2018-11-26 97 浏览
青善街一向多野食,今次俾我發掘到這家特色小店,地方較隱世,在內街,有點像日式居酒屋,但係中式嘅,睇名就知拉😂😂店內外裝修很一致,秋香名句😎😎中式居酒屋🏮特別是什麼,就是串燒和酒🥃🍶酒櫃裝飾很專業,還有sake和麥啤,可憐的我揸左🚗🙈🙈食多D正野補數,串燒火候控制得剛好,白鱔肥美不腥,牛舌爽爽的,很重牛味,大啡菇很juicy 厚肉 茄子配上七味粉很惹味......免治雞肉棒配上醬油雞蛋,食落去很滑呢!柚子豬是fusion 菜,柚子很突出,比泰色生菜包出色!😋下次一定不揸車,飲返兩杯😏😏

店內外裝修很一致,秋香名句😎😎

中式居酒屋🏮特別是什麼,就是串燒和酒🥃🍶
酒櫃裝飾很專業,還有sake和麥啤,可憐的我揸左🚗🙈🙈

免治雞肉棒配上醬油雞蛋,食落去很滑呢!

柚子豬是fusion 菜,柚子很突出,比泰色生菜包出色!😋

下次一定不揸車,飲返兩杯😏😏
2018-11-24 432 浏览
雖然立冬了,香港最近才有點涼意,捉住秋天的尾巴,去chill 一chill,周五晚在屯門餐廳林立的光亮乾淨的巷尾給我找到這間隱世的高質餐廳~裝潢由里到外都很棒很用心,猶如身在外國,可謂屯門的世外桃園!應該是老板吧,很帥的外國人,但仍可以廣東話溝通,也很親切,會給點餐建議。推薦菜式太多了,有粟米沙律🥗切成細長條,方便入口,鋪滿芝士和沙律醬,是很開胃的前菜,也很好送酒!燒茄子,有四款調味隨菜上,任君選擇,一次滿足不同口味~串燒選了我最愛的雞翼,和五花肉(店家起了個好名字叫波板糖,看圖就聯想得到)大啡茄也很進味~再來個小菜,免治雞肉棒,可好食了!照燒汁不點也行,燒得很香,雞肉入面混了點雞軟骨,口感更佳!當然配生蛋混一起更加滋味~重頭戲是豬腩肉煲仔飯,燒得金黃色的厚切五花肉,半肥半瘦太吸引人了,上面還有蝦米,明太子和蔥花做配料,太惹味了,底下的飯有香香的飯焦,混雞蛋一起食,太好吃豐富了這味道!配著老闆推薦的sake,很relaxing 的跟朋友過了周五晚,個人很少打滿分,這次給是超值了,居酒屋的感覺,很合適三五知己邊飲酒邊聊天享受美食,畢竟環境很舒服,可選室內/室外用餐,照顧到吸煙的,門外還有

粟米沙律

推薦菜式太多了,有粟米沙律🥗
燒茄子

燒茄子,有四款調味隨菜上,任君選擇,一次滿足不同口味~
串燒

Sake

個人很少打滿分,這次給是超值了,居酒屋的感覺,很合適三五知己邊飲酒邊聊天享受美食,畢竟環境很舒服,可選室內/室外用餐,照顧到吸煙的,門外還有大空地給泊車,選址十分好!
2018-11-23
燒茄子
Sake
2018-11-23 838 浏览
朋友同我講佢屋企附近開左間好靚既餐廳,叫我陪佢去試下。門面係有點神秘,令人想一探究竟既入面都真係好靚,中日fusion裝修,配上日文背景音樂,感覺放鬆得黎又有點hyper首先叫左壺清酒,$180蚊有200ml,口感清新不會有太濃烈的酒味,非常啱配串燒食呢!好快我地叫既串燒就上齊,賣相非常靚,打卡一流這個免治雞肉棒加了雞軟骨,比起普通的雞肉棒多了咬口。最驚喜係甜醬油內有半熟蛋黃,非常好食!從上到下分別是波板糖五花腩、雞中翼串同大啡菇。每樣都很不錯,其中啡菇最好食,咬落超juicy!食食下我最期待既白鱔煲仔飯終於上檯啦!呢個真係好好食!白鱔非常新鮮肉厚,而且出奇地多,我真係第一次食材料多過飯既煲仔飯😂飯加了密製醬汁,與蛋黃同蔥花拌勻,真係好正燒大蝦很新鮮,不需過多調味已經很出色最後係燒茄子和燒牛粒,牛粒juciy牛味重,燒得剛剛好茄子半身的味道很淡,只有蒜蓉,另外伴碟有三種味粉可以比我自行調配,都幾好玩係咁有feel既餐廳度食下嘢,飲下酒,真係好正,走既時侯感覺差滿電

好快我地叫既串燒就上齊,賣相非常靚,打卡一流

燒大蝦很新鮮,不需過多調味已經很出色

最後係燒茄子和燒牛粒,牛粒juciy牛味重,燒得剛剛好

2018-11-22 62 浏览
屯門區置樂附近一向係美食集中地,青善街球埸附近店名 秋香 的fusion 餐廳最近也見很多好評,便來試一試😝門口裝飾已古色古香與店名一致,內裏裝修很特別還有一些唐伯虎點秋香的擺設枱不算太多,今日平日嚟到已經滿座了所以建議book枱喜歡飲酒的明友一定要來,烈酒,麥啤,sake一應俱全燒物不錯👍白鱔,魚油很香,又爽又脆雞中翼串燒得剛剛好,肉質嫩滑,很有日本風味😋牛粒吃得出是用上等牛柳粒,燒到七成熟不過火牛味很重牛舌也很想爽脆,加上黑楜椒更加野味唐榻池魚香口,連骨一齊食,更加香,配上沙律醬,不錯👍柚子豬,有點像泰國的生菜包,但一點也不肥膩加上柚子醬感覺好清新🤩勉之雞肉棒配上醬油雞蛋,令肉質更加滑好感很特別呢!今晚揸咗車唔飲酒走,下次一定要過嚟試吓麥啤🍻

枱不算太多,今日平日嚟到已經滿座了所以建議book枱

喜歡飲酒的明友一定要來,烈酒,麥啤,sake一應俱全

燒物不錯👍
白鱔,魚油很香,又爽又脆

雞中翼串燒得剛剛好,肉質嫩滑,很有日本風味😋

牛粒吃得出是用上等牛柳粒,燒到七成熟不過火牛味很重

牛舌也很想爽脆,加上黑楜椒更加野味

唐榻池魚香口,連骨一齊食,更加香,配上沙律醬,不錯👍

勉之雞肉棒配上醬油雞蛋,令肉質更加滑好感很特別呢!

今晚揸咗車唔飲酒走,下次一定要過嚟試吓麥啤🍻
2018-11-22 88 浏览
呢間係一間好有特色嘅餐廳,我同朋友去到之後,店員主動過嚟話交比佢決定我哋食咩好唔好😂,所以我哋上菜之前都唔知有咩食🤣😂,但係呢間野嘅食物質素唔錯!而且環境都好好, 好適合同朋友傾下計👍🏻
2018-11-19 94 浏览
秋香是我一直都很想來的地方每次經過 都被那獨特的門牌所吸引今天來得比較早剛好不用等位置一進門口就看到不少唐伯虎點秋香中的金句・粟米沙律 $68最上面鋪滿了芝士碎和千島醬再加上一點點辣粉令粟米變得香甜惹味粟米被切成細條 方便食用最下面以香茅墊底令味道滲進粟米中吃起來會有淡淡的香茅香味如果覺得膩可以加點青檸汁但不加都已經很夠了・雞中翼 $32燒得剛剛好外面焦脆裡面很嫩而且廚師預先剪開骨位再燒方便客人吃 受熱也平均・波板糖五花腩 $28-不是邪惡爆油花燒得比較乾怕胖的女生不用怕口感像是煙肉可是有點甜甜 加上蔥吃又是另一番滋味.雞臂 $24燒得剛好 不會過熟而且保持爽脆 又不會太硬・雞肉 $26肉比較大塊一點加上醬汁 讓人吃完一口又接一口・豬腩肉煲仔飯 $128太震憾了 就像一見鍾情的感覺看見就 嘩嘩嘩豬腩肉沒有想像中邪惡肥膏的位置比較少多是瘦肉但仍能吃到豬腩肉那層皮・小插曲在吃飯的時候來了一家三口老闆開玩笑問小朋友喝什麼酒然後為小朋友調製了蘋果「酒」拿了一個小朋友酒杯和他舉杯「喝酒」令小朋友呵呵大笑現在沒多少商家還有這種閒情和客人交流看到以後突然有一種莫明的感動只能說「別人笑我太瘋癲,我笑他
秋香是我一直都很想來的地方

但仍能吃到豬腩肉那層皮

小插曲
在吃飯的時候來了一家三口
老闆開玩笑問小朋友喝什麼酒
然後為小朋友調製了蘋果「酒」
拿了一個小朋友酒杯和他舉杯「喝酒」
令小朋友呵呵大笑
現在沒多少商家還有這種閒情和客人交流
看到以後突然有一種莫明的感動

只能說「別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿」
2018-11-18 49 浏览
雖然住屯門,但係好少嚟呢頭。今次嚟到呢間小店,其實都幾偏僻。不過見到佢啲嘢食好似好正咁。就好想試吓啦。叫咗唔同嘅炸物食,覺得佢啲炸物炸得好好呀!加油啊小店我支持你!
2018-11-17 77 浏览
之前成日聽男朋友去呢度飲酒,今次決定同佢一齊試試佢既晚餐😋男朋友一開波就點左枝大吟釀。老闆比左九隻各有特色既酒杯比我地揀,我揀左隻外型似富士山既酒杯😍枝豆係必點既前菜,枝豆上面灑左d粗鹽,送酒一流👍🏻串燒:牛舌、波板糖五花腩、大啡菇。全部都燒得惹味十足!極力推介超多汁既大啡菇😋😋串剪第二擊:雞中翼、牛肉粒。牛肉粒肥瘦均勻,牛味同油香完美配合,入口即融👍🏻接住係我最愛既大蝦🍤爽口彈牙,啖啖肉😍好鮮味我地最後仲點左燒茄子($28)大大件好抵食。碟邊仲有三款調味料比我地點👍🏻主食我地叫左個招牌白鱔煲仔飯。呢個係日式煲仔飯,蛋黃同香蔥撈埋飯食,加埋飯焦,風味十足😍最後想講既就係,老闆好型仔😏好nice,同埋餐廳懷舊上海灘既環境好靚☺️
之前成日聽男朋友去呢度飲酒,今次決定同佢一齊試試佢既晚餐😋

枝豆係必點既前菜,枝豆上面灑左d粗鹽,送酒一流👍🏻

接住係我最愛既大蝦🍤爽口彈牙,啖啖肉😍好鮮味

2018-11-16
  • 枝豆
  • 大蝦
  • 大啡菇
<別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿>金句啊有冇人唔識!?😝 我同男朋友都係周星馳fans 今次去呢間fusion居酒屋🏮就真係我為<秋香>了👫一入到去就見到張bar枱好eyecatching 因為有好多酒🍻🍶🥂🍸環境唔算太大 但係幾適合情侶朋友傾計飲兩杯🍸我地決定飲少少sake 所以叫啲前菜 串燒送酒🍶黑糖枝豆份量勁多💁‍♀️兩個人都唔係好食得晒 平時食嘅枝豆通常都冇乜味 但呢個落咗黑糖煮 甜甜地幾易入口💁‍♀️牛舌一想就已經聞到好香💁‍♂️💁‍♂️💁‍♂️ 有三塊 都好重牛味 好夠厚!燒茄子🍆仲有櫻花蝦 椒鹽 岩鹽 七味粉四個味你自己點💁‍♀️ 岩哂唔同人口味 我就鍾意岩鹽配櫻花蝦啦💁‍♀️💁‍♂️ 免治雞肉棒呢個真係必食啊!💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️ 免治雞肉入邊有少少雞軟骨 增添口感💁‍♂️ 將醬汁同生雞蛋撈均 蛋汁會黐住係免治雞肉棒上面 令整個味道提升哂💁‍♂️💁‍♂️好好味啊 我同男朋友超中意食啊🙆‍♂️🙆‍♀️白鱔煲仔飯估唔到日式fusion菜有白鱔煲仔飯wo 白鱔好肥嘟嘟好大舊💁‍♀️💁‍♀️ 食落仲有啲魚油💁‍♂️ 而飯有啲飯焦 撈埋一齊食好正!🙆‍♂️ 不過男朋友就話唔太夠味 豉
<別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿>

我地決定飲少少sake 所以叫啲前菜 串燒送酒🍶

燒茄子🍆

燒茄子🍆

白鱔煲仔飯
估唔到日式fusion菜有白鱔煲仔飯wo 白鱔好肥嘟嘟好大舊💁‍♀️💁‍♀️ 食落仲有啲魚油💁‍♂️ 而飯有啲飯焦 撈埋一齊食好正!🙆‍♂️ 不過男朋友就話唔太夠味 豉油醬汁/鹽重手啲會好啲💁‍♂️ 如果唔想食煲仔飯都一定要試吓燒白鱔 我諗一樣咁好味哦💁‍♀️

見到呢個menu 我哋就真係問吓老闆今日既甜品係咩 原來係麻薯QQ棒🙆‍♀️ 我就想試下啦☺️
麻薯QQ棒
QQ棒真係好QQ 好煙un 廚師好有心思咁用爆炸糖同紅莓做配料💁‍♀️ 會fresh啲無咁漏 爆炸糖令到我地都食得好開心啊 好似返番小時候咁👧🏻

呢間秋香真係好有驚喜!老闆係日本人 份人又nice 睇得出佢好有原則 亦好尊重食物 希望再反黎食啦🙆‍♀️🙆‍♂️
麻薯QQ棒
2018-11-14 1080 浏览
早排睇網站介紹呢間新開既居酒屋,主打中日fusion菜,係融合左多國風格既清吧。店既裝潢正如其名‘秋香’,當然同周星馳有關聯,店內掛左幾幅出自電影中既經典金句。中式既碗筷,居酒屋常見既伴酒小吃,仲有煲仔飯,配搭新奇創意。面頭鋪上芝士同千島醬,香甜惹味,粟米切細食用方便。底下藏左小心機,以香茅墊底,味道充份滲進粟米中,食起黎有淡淡既香味,幾特別。黑糖同枝豆出奇地夾,入口甘甜既帶微微焦香,食落更香口。底下滿滿黑糖,用料毫不吝嗇雞中翼串燒,燒得岩岩好好嫩,細心地預先剪開骨位再燒,好易食。我最愛既一道菜,帶泰菜風味。肥瘦均勻既豬肉碎拌入洋蔥、檸檬葉,夾喺生菜中塗上柚子醬,清新得黎口感豐富。同脆片一齊食又另一種食法,好似食梗Nachos咁主打既煲仔飯果然名不虛傳,三塊大大既雞肉、臘腸膶腸,非常豐富。煮煲仔飯既器具都好講究,做到飯焦香脆不燶。面頭有蔥花同生雞蛋拌勻食用,令飯粒更濕潤更香口,加上半焦半綿既口感同臘腸香,正呀好惹味食完咁多肉類黎返杯清茶,菊花茶清香馥郁,柚子蜜份量恰到好處,清甜不漏。朋友既野莓蝶豆花,雖然係梳打但唔會太甜,加左蝶豆花感覺健康啲

粟米沙律

面頭鋪上芝士同千島醬,香甜惹味,粟米切細食用方便。
黑糖枝豆

黑糖同枝豆出奇地夾,入口甘甜既帶微微焦香,食落更香口
底下滿滿黑糖,用料毫不吝嗇

雞中翼

秋香柚子豬
同脆片一齊食又另一種食法,好似食梗Nachos
臘腸雞肉煲仔飯

煮煲仔飯既器具都好講究,做到飯焦香脆不燶

柚子菊花茶
野莓蝶豆花

2018-11-12
秋香柚子豬
柚子菊花茶
2018-11-14 674 浏览
有人話秋天有一陣特別嘅氣味,我就話呢陣一定係煲仔飯嘅氣味!秋風起,除咗食蛇就係非煲仔飯莫屬!而且兩者我更愛煲仔飯嘅感覺,香噴噴,暖笠笠~是日就黎到屯門置樂附近一間新開嘅店,帶點日式居酒屋嘅格調。座位都係比較似CAFE咁隨意,而一邊BAR枱就放咗海量的酒,三五知己就可以埋黎摸下酒杯底~手工啤酒呢度都有唔同嘅特色手工啤,我地揀咗雲南呢款,用雲南普洱釀造,淡淡地易入口,但唔算好大陣茶味,唔係飲開酒嘅人都可以試試~野莓蝶豆花梳打蝶豆花冇特別味道,不過藍色夠吸引眼球同埋有護眼攻效,整體酸酸咪咪都幾開胃~粟米沙律粟米中間一開四,食嘅時候就方便好多,上面鋪滿芝士碎,食落香甜又極重芝味!芝士控一定鍾意,食到中段覺得滯可以加啲青檸汁吊一吊味,同埋佢細細條咁一唔覺意都食咗好多條~仲有多個頭盤係巴馬火腿配露荀,依然係超級多嘅芝士,呢隻火腿本身唔算太鹹,配返清爽嘅露荀都幾夾!白鱔煲仔飯白鱔肥美肉厚,油香滲晒落個飯度,白鱔同飯嘅比例係一比一架!基本上每一啖飯都可以送一舊鱔,啲飯撈一撈就非常均勻地上晒色,一啖入面有晒鱔 蔥花 蛋 同飯嘅美味!煲仔飯嘅重點係飯焦!燶燶地咁先正!!免治雞肉棒將蛋黃同蛋白打勻,直接將雞

是日就黎到屯門置樂附近一間新開嘅店,帶點日式居酒屋嘅格調。

手工啤酒

野莓蝶豆花梳打

白鱔煲仔飯

白鱔肥美肉厚,油香滲晒落個飯度,白鱔同飯嘅比例係一比一架!

煲仔飯嘅重點係飯焦!燶燶地咁先正!!

免治雞肉棒

將蛋黃同蛋白打勻,直接將雞塊沾上蛋汁就食得,雞塊嘅口感似日式串燒經常食到嘅燒雞件,即係雞肉之中仲有少少軟骨個種,連蛋汁一齊食都唔錯,我第一次食覺得幾新奇~

串燒(牛粒、牛舌、大蝦)
最後就以串燒作結,牛粒剛好係一口牛份量,熟度恰到好處,食落保留到肉汁又唔會過韌。牛舌薄薄一塊,但都幾有牛味,燒得幾香口。大蝦名符其實好大一隻,最鐘意啜蝦頭入面啲汁,個度先係精華!!

成餐飯都食得好開心,因為環境太令人relax啦,見到有唔少人都好似我地咁收工過黎飲兩杯食下野咁,有時間嘅都會再黎嘆下~
2018-11-05
  • 白鱔煲仔飯
  • 粟米沙律
2018-11-07 80 浏览
一直以來都只聽聞置樂食雞煲同泰國野出名,今日再行深入d, 於是,找到了秋香!這是一家很有特色的小店、似cafe又不是、西餐又不是,裝潢很特別店子不算很大,只有數張台,給人溫暖的感覺。今天坐了在bar位置、近距離見到老闆調制特飲,有酒精同無酒精。呢間餐廳主要飲小酒同食串燒,我地點了Godiva酒,好香滑奶+朱古力味、另一杯無酒精的野莓蝶豆花食物來了,點了數樣串燒值得一提係牛肉粒串,好好味,入口肉汁出晒黎另一款係辣味墨汁花枝丸,香香墨魚味,咬落又有花枝丸的味道,幾特別另外重點到了,見過其他食評必點白鱔煲仔飯,鱔很大很多肉,仲有生窩蛋同飯搞在一齊,不太乾又不太濕
店子不算很大,只有數張台,給人溫暖的感覺。
食物來了,點了數樣串燒
值得一提係牛肉粒串,好好味,入口肉汁出晒黎
另外重點到了,見過其他食評
2018-11-07 50 浏览
呢間餐廳個名甘特別既,好似某套戲……入到黎見到呢個牌匾,明晒!老闆同員工都好有幽默感,同客人好有互動,呢餐食得特別開心。睇下有咩好食先。Dragon King,呢支啤酒,清淡一些,帶有蜜柚味,都幾啱女仔飲。朋友仔唔飲酒就叫凍柚子蜜。黑糖枝豆,原來用黑糖去整個枝豆係甘好食架。免治雞肉棒,咬落彈牙,再點埋呢個蛋漿汁,正!牛粒,牛舌,大蝦,雞中亦串都燒得唔錯,唔乾,有肉汁。大啡菇燒得唔會過濕,而且加左少少辣去辟左草青味,唔錯。燒茄子,界開一粒粒,加左配料先去燒,令到茄子更入味。白鱔煲仔飯,咦……點解得好似唔同左既,出錯食物?!侍應哥哥話:你睇下。跟住攞起上面果層飯,原來下面先係真面目,老闆鍾意同我地開玩笑,送多層飯比我地食,下次唔知有咩驚喜呢。
呢間餐廳個名甘特別既,好似某套戲……

睇下有咩好食先。

黑糖枝豆,原來用黑糖去整個枝豆係甘好食架。

免治雞肉棒,咬落彈牙,再點埋呢個蛋漿汁,正!

牛粒,牛舌,大蝦,雞中亦串都燒得唔錯,唔乾,有肉汁。

大啡菇燒得唔會過濕,而且加左少少辣去辟左草青味,唔錯。

燒茄子,界開一粒粒,加左配料先去燒,令到茄子更入味。

白鱔煲仔飯,咦……點解得好似唔同左既,出錯食物?!

侍應哥哥話:你睇下。
2018-11-06 53 浏览
今日朋友帶我去找「秋香」, 以唐伯虎做主題嘅餐廳, 裝修副有特色, 餐廳舒服, 方便傾計, 仲掛咗一幅中式牌匾添 👉「別人笑我太瘋癲、我笑他人看不穿」! 我叫咗個《粟米沙律》, 上面加芝士同特製醬汁, 粟米又甜又多汁,原來芝士同粟米好夾,口感極佳,味道淸新,甜甜酸酸, 仲加咗少少七味粉作調味, 好有層次, 真係好好味!之後叫咗《免治雞肉棒》 、《大啡菇》、《牛舌》同《 燒茄子》 做小食。 《免治雞肉棒》口感爽口,因為係由雞肉同雞軟骨做成的, 仲有醬油同蛋黃作調味, 十分惹味! 貼心嘅《燒茄子》, 加上大量蔥花同蒜蓉, 味道特別野惹味, 仲香噴噴𠻹! 貼心地提供四種調味香料, 有七味粉,同櫻花蝦等等。 《白鱔煲仔飯》 係我之愛, 白鱔大大件, 厚切的, 十分肥味, 魚香味十足。 仲加咗隻蛋黃,蔥花同櫻花蝦,配上秘製醬汁, 正啦! 底部嘅飯仲有少少飯焦, 果然係美味煲仔飯呀! 叫咗杯野莓蝶豆花, 有氣飲品, 味道甜甜酸酸, 外型美麗大方!
今日朋友帶我去找「秋香」,

貼心地提供四種調味香料, 有七味粉,同櫻花蝦等等。

仲加咗隻蛋黃,蔥花同櫻花蝦,配上秘製醬汁, 正啦!

底部嘅飯仲有少少飯焦, 果然係美味煲仔飯呀!