2022-11-12
慕名嚟點秋香,日光日白食煲仔飯,因為呢度嘅煲仔飯真心ho sik。招牌 #鹽燒白鱔煲仔飯 係限量供應,難得食到梗係唔執輸理得佢係朝早定夜晚。坦白講,開初都以為呢度係食環境,心諗「鹽燒白鱔好多居酒屋都有得食啦!」不過,只要咬過一啖眼前呢個白鱔,就高下立見!鱔皮脆卜卜到唔止口腔有驚喜,咬落焦脆到好似食薯片咁簡直係ASMR一樣有埋「顱內高潮」誇but true,食過你就明我講緊咩。日式鹽燒白鱔 X 港式煲仔飯 呢個組合係幾有趣,大大件舖滿煲仔,至於飯底係日本米而非傳統港式煲仔飯嘅泰國米,所以比較有咬口,米飯本身調過味,偏甜似燒汁炒飯,加上索埋白鱔上嘅燒汁,口感偏濕潤,飯焦亦因此稔咗少少,個人都係鍾意尖長嘅泰國多啲,因為飯焦會更脆更香!另外,秋香嘅嘢食其實都幾「麻甩」,非文青,Gin、梅酒、燒酙、whisky、cocktail等等任君選擇,煲仔飯日式串燒再加杯酒,咁fusion,秋香真係識玩。或者換個角度,識玩記得嚟探秋香 LOL‑ ‒ – · 鹽燒白鱔煲仔飯 ² ³ ⁸· Umejito ⁷ ⁸· #Stronachie 10 years‑ ‒ –
招牌 #鹽燒白鱔煲仔飯 係限量供應,
難得食到梗係唔執輸理得佢係朝早定夜晚。
不過,只要咬過一啖眼前呢個白鱔,就高下立見!
鱔皮脆卜卜到唔止口腔有驚喜,
咬落焦脆到好似食薯片咁簡直係ASMR一樣有埋「顱內高潮」
誇but true,食過你就明我講緊咩。
米飯本身調過味,偏甜似燒汁炒飯,
加上索埋白鱔上嘅燒汁,口感偏濕潤,飯焦亦因此稔咗少少,
個人都係鍾意尖長嘅泰國多啲,因為飯焦會更脆更香!
另外,秋香嘅嘢食其實都幾「麻甩」,非文青,
煲仔飯日式串燒再加杯酒,咁fusion,秋香真係識玩。
或者換個角度,識玩記得嚟探秋香 LOL
‑ ‒ –
· 鹽燒白鱔煲仔飯 ² ³ ⁸