2021-07-21
阿妹話好耐冇去食浜燒,趁今日我哋夾到時間,我帶佢去尖沙咀秋田浜燒食堂食返餐好嘅,之前食過覺得食物高質,價錢公道,而且食堂裝潢好有日本居酒屋格調。入座後店員送上一大碟赤蝦,原來呢個優惠重有,就係只要like 佢哋嘅fb,就可以免費食赤蝦,用一隻手抓,抓到幾多就送幾多,阿妹一手抓到6隻,唔錯呀,之後可以揀做刺身或浜燒,又或者兩食都得,赤蝦新鮮又大隻,我哋揀咗做刺身。赤蝦的味道濃郁、肉質爽滑。我哋揀咗一款浜燒套餐。河豚魚干:魚干燒得啱啱好,香甜美味。特上刺身拼盤五點,刺身新鮮,厚切的三文魚、深海池魚、油甘魚,肉質鮮嫩肥美,魚油甘香細膩。浜燒海鮮好新鮮,有青森網鮑、函館北寄貝、北海道帆立貝、蟹味噌甲羅燒。全部由師傅在客人旁浜燒。蟹殼裡滿滿的蟹膏,在烤爐上香氣不斷湧出黎,鮮味十足的蟹膏搭配多士食,十分滋味!師傅將網鮑放上爐架,鮑魚不斷郁動,直至鮑魚表面熟咗,就將鮑魚拎入廚房清洗乾淨,再放上爐架再燒熟。鮑身肉厚,肉質彈牙,味道鮮美。函館北寄貝鮮甜爽口。紐西蘭羊架:我揀咗七成熟,沒有羊羶味,肉質鮮嫩,肉味清香且有肉汁。黑松露茸野菌薄燒:用錫紙包住黑松露和野菌燒,打開錫紙立即香味四溢,野菌原汁原味,又
黑松露茸野菌薄燒:用錫紙包住黑松露和野菌燒,打開錫紙立即香味四溢,野菌原汁原味,又香又爽口。鐵板燒野菜炒拉麵,炒麵香噴噴,野菜爽口,
帶有厚度的麵條質地還特別有口感!最後甜品係甜美的紅豆雪糕。