之前初嘗即捕即燒嘅浜燒料理,食過番尋味,所以前兩日又再去食多次。嗰晚去咗另一間位於交通方便嘅尖沙咀區的「秋田」浜燒食堂。北海漁港二人前套餐($488/位)先來前菜河豚魚乾和清酒昆布大蜆煮。河豚乾味道和質感有啲似牛肉乾,可沾沙律醬一齊食,十分適合佐酒。而清酒煮蜆d 蜆果然大大隻,蜆肉飽滿,又嫩又甜,用清酒煮份外美味,連湯都飲埋。由於是日沒有蟹供應,所以改用日本和牛肉刺身。 第一次食牛肉刺身,感覺挺好。薄薄八片,雪花均勻,肉質軟淋,嘴嚼完即可感受到牛肉嘅甘香。青森七孔網鮑,非常新鮮,一邊燒一邊蠕動。燒出來的鮑魚很到位,彈牙之餘肉質好嫩,味道也很鮮甜。兵庫縣直送播磨蠔🦪,大大隻,蠔肉脹卜卜,十分肥美,燒半熟入口,非常juicy!人氣蟹味噌甲羅燒,混有蟹膏、蟹籽、蟹肉和鵪鶉蛋嘅甲羅燒味道濃郁可口,配埋香草牛油麵包一齊食好啱,但建議親熱食。厚燒紐西蘭草羊架,沒有羶味,肉質鬆軟,落少少桔仔汁可減低油膩感。山之惠黑松露茸野菌箔燒,用錫紙包住野菌來燒可以保持水份,加上黑松露茸使菇味更加濃郁。京都鰻魚茶漬飯,雖然細细碗,但工夫一點也不馬虎。清甜湯底中原來係一嚿煎得幾香口嘅飯團,好似食飯焦飯咁脆脆地,上面

北海漁港二人前套餐($488/位)

京都鰻魚茶漬飯,雖然細细碗,但工夫一點也不馬虎。清甜湯底中原來係一嚿煎得幾香口嘅飯團,好似食飯焦飯咁脆脆地,上面仲放咗件厚切彈牙嘅燒鳗魚片和紫菜片,比讚👍

甜品就係綠茶雪糕,綠茶味濃郁。

當晚還有小驚喜,Like and share餐廳社交平台就可以玩手抓赤蝦遊戲,一手抓得幾多隻就免費送幾多隻,免費加餸又幾好喎😃!我們抓到六隻,一半做刺身,一半用嚟燒。原本不甚喜歡食🦐刺身嘅我也對其改觀,赤蝦大隻厚肉,肉質爽口而且異常鮮甜美味!😋
2021-09-16
2021-09-13 75 浏览
今日同朋友去尖沙咀行街之後就一齊食飯,我哋就睇吓附近有啲咩好食,最後上網搵咗一間秋田嘅日本料理,去到嘅時候店員都好有禮貌咁招呼我哋入座,仲向我哋介紹佢哋嘅套餐,於是我哋就點左一個二人餐。店員先俾咗個頭盤燒雞泡魚乾我哋食,個雞脯魚乾燒得啱啱好唔太乾,而且配埋餐廳嘅沙律醬,味道真係好夾,好好食。餐廳而家仲有一個活動就係只要喺社交平台讚好同埋分享秋田嘅專頁,仲可以玩一隻手拎到幾多蝦餐廳就會送俾我哋,我哋拎到六隻,店員就建議我哋一半用嚟刺身食,一半就係燒嚟食。之後店員就話我哋送上左刺身拼盤,餐廳所選用嘅刺身全部都好新鮮,啲魚生全部都好爽口彈牙,好有魚味,而且個帶子都好鮮甜,喺活動中嘅大蝦刺身食都好鮮甜好好味。之後店員就話我哋準備燒物嘅部份,點完先為我哋燒鮑魚,好快就有得食,鮑魚好鮮甜好新鮮,而且燒出嚟非常之彈牙又大隻,另外喺活動中嘅蝦燒出嚟都好鮮味,蝦嘅肉質都非常之彈牙,之後店員又話我哋燒咗一啲貝類嘅食物,全部都好鮮甜好好食,跟住店員仲準備咗甲羅燒,啲蟹膏好鮮味而且仲配上烤過嘅麵包,一入口充滿蟹膏嘅味道,真係想食完再食。店員仲為我哋燒咗一份羊扒,燒嘅時間岩岩好,咬落口嘅時候依然會有羊肉汁湧出來

之後店員就話我哋準備燒物嘅部份,點完先為我哋燒鮑魚,好快就有得食,鮑魚好鮮甜好新鮮,而且燒出嚟非常之彈牙又大隻,另外喺活動中嘅蝦燒出嚟都好鮮味,蝦嘅肉質都非常之彈牙,之後店員又話我哋燒咗一啲貝類嘅食物,全部都好鮮甜好好食,跟住店員仲準備咗甲羅燒,啲蟹膏好鮮味而且仲配上烤過嘅麵包,一入口充滿蟹膏嘅味道,真係想食完再食。店員仲為我哋燒咗一份羊扒,燒嘅時間岩岩好,咬落口嘅時候依然會有羊肉汁湧出來,而且羊扒都好新鮮。

係最後店員仲為我哋送上左一碗鰻魚嘅茶漬飯,茶漬飯嘅湯好鮮味,上面仲有一舊厚厚嘅鰻魚,食完已經好飽啦。

最後餐廳仲有一個甜品附送,就係雪糕,係食飽嘅時候再寫一個甜品真係好滿足,我就選擇左綠茶嘅雪糕,食日本料理之後再食一個綠茶雪糕,真係感覺到自己好似身處日本一樣,你一餐飯真係令到我好滿足,一定會再嚟幫襯。
2021-09-12 604 浏览
人大了😬鍾意愛上食材嘅原味😬唔係太鍾意油膩食物!不知不覺跟咗我老婆口味鍾意食日本嘅食材!😋😋浜燒!🗾🗾🎈🎈秋田浜燒食堂🎈🎈餐廳富有日本色彩!令你感覺以為自己喺日本🇯🇵🤩⋯⋯餐廳舉行一個遊戲!如果你一手攞到幾多蝦就會有免費🆓🦐⋯⋯呢啲粗重野梗係等我來做啦⋯⋯一手拿了六隻!三隻做刺身三隻做浜燒雖然係送嘅😬但係超新鮮!河豚魚干味道鮮美⋯⋯而且一啲都不韌!特上刺身拼盤五點有左口魚丶油甘魚丶池魚、三文魚丶甜蝦⋯⋯魚生最講究就係新鮮!又要肥美!仲要厚切!😬達標⋯⋯魚味香濃!青森網鮑個頭超大隻!口感彈牙爽口!非常鮮甜!北海道帆立貝北海道海水潔淨!天然冇污染⋯⋯肉質鮮嫩多汁!店員燒得啱啱好!函館北寄貝一個字鮮!味增甲羅燒店員好聰明呢個放喺浜燒最後一道菜!味道比較香濃!唔會蓋過之前嘅海鮮!滋味無窮!黑松露野菌箔燒我最愛黑松露!呢個啱晒我!用箔燒嘅方法保留野菌嘅原味!紅豆雪糕超香滑⋯⋯完餐後😬用冰凍嘅雪糕作結尾真係一流⋯⋯

🗾🗾🎈🎈秋田浜燒食堂🎈🎈

餐廳富有日本色彩!令你感覺以為自己喺日本🇯🇵🤩⋯⋯

餐廳舉行一個遊戲!如果你一手攞到幾多蝦就會有免費🆓🦐⋯⋯

呢啲粗重野梗係等我來做啦⋯⋯
一手拿了六隻!
三隻做刺身
三隻做浜燒
雖然係送嘅😬但係超新鮮!

河豚魚干

味道鮮美⋯⋯而且一啲都不韌!

特上刺身拼盤五點

有左口魚丶油甘魚丶池魚、三文魚丶甜蝦⋯⋯

青森網鮑

個頭超大隻!口感彈牙爽口!非常鮮甜!

北海道海水潔淨!天然冇污染⋯⋯
肉質鮮嫩多汁!店員燒得啱啱好!

一個字鮮!

味增甲羅燒

黑松露野菌箔燒

我最愛黑松露!呢個啱晒我!用箔燒嘅方法保留野菌嘅原味!

紅豆雪糕

超香滑⋯⋯完餐後😬用冰凍嘅雪糕作結尾真係一流⋯⋯
  • 山之惠黑松露茸野菌箔燒
  • 黑松露茸野菌箔燒
  • 刺身拼盤
2021-09-11 392 浏览
近排愛上左日本嘅浜燒!原汁原味而且最緊要係食材新鮮!而且店員燒出香氣四溢⋯⋯刺激味蕾⋯⋯香味誘人⋯⋯無法擋🥰🇯🇵🇯🇵秋田浜燒食堂🇯🇵🇯🇵店員首先奉上一個遊戲!一手拿到幾多生蝦就會有免費🦐的料理共攞咗六隻😬三隻刺身鮮甜肥美!三隻浜燒肉質彈牙爽口⋯⋯河豚魚干魚干燒後,香氣十足!口感極佳!左口魚味道鮮甜,且甘香!油甘魚口感清爽,淡淡甘甜味!池魚肉質結實爽口!三文魚油花豐富,相當肥美!甜蝦肉質細棉!味道甜美!北海道帆立貝來自北海道零污染⋯⋯肉質肥美⋯⋯味道鮮爽超甜!青森網鮑來自日本青森縣,外型橢圓形咖啡色!品質極佳!濃郁甜美!函館北寄貝來自北海道!脆嫩多汁!充滿海水嘅鮮甜味!味增甲羅燒加入鵪鶉蛋⋯⋯味道濃郁香滑鮮味集於一身⋯⋯配以多士同吃!黑松露野菌箔燒用錫紙箔燒另一番風味!鐵板野菜炒拉麵份量超大⋯⋯配以豚肉同炒非常惹味!朱古力雪糕作結尾!yummy🥰

🇯🇵🇯🇵秋田浜燒食堂🇯🇵🇯🇵

店員首先奉上一個遊戲!一手拿到幾多生蝦就會有免費🦐的料理

共攞咗六隻😬

三隻刺身
鮮甜肥美!

三隻浜燒
肉質彈牙爽口⋯⋯

河豚魚干

魚干燒後,香氣十足!口感極佳!

左口魚

味道鮮甜,且甘香!
油甘魚
口感清爽,淡淡甘甜味!
池魚
肉質結實爽口!
三文魚
油花豐富,相當肥美!
甜蝦
肉質細棉!味道甜美!

北海道帆立貝

來自北海道零污染⋯⋯肉質肥美⋯⋯味道鮮爽超甜!
青森網鮑

來自日本青森縣,外型橢圓形咖啡色!品質極佳!濃郁甜美!
函館北寄貝
來自北海道!脆嫩多汁!充滿海水嘅鮮甜味!

味增甲羅燒

加入鵪鶉蛋⋯⋯味道濃郁香滑鮮味集於一身⋯⋯配以多士同吃!

黑松露野菌箔燒

用錫紙箔燒另一番風味!
鐵板野菜炒拉麵

份量超大⋯⋯配以豚肉同炒非常惹味!

朱古力雪糕作結尾!yummy🥰
  • 河豚魚干
  • 人氣蟹味噌甲羅燒
  • 黑松露茸野菌箔燒
  • 赤蝦
  • 刺身拼盤
2021-09-11 50 浏览
今天去了吃久違了的浜燒,一解思鄉之愁。餐廳除了有不少選擇,亦有套餐,當然選擇了包羅萬有的京都浜燒套餐。魚乾如果配酒的話十分一流,點沙律醬很惹味。刺身除了有三文魚和三款白身魚,亦有鮮甜的蝦,想不到在這裡意然有我最愛的刺身,很意外。主角是浜燒,當然沒有令人失望。網鮑未燒前還在動,非常新鮮爽口。北寄貝配菇和青蔥,爽脆清甜。甲羅燒配多士,十分香濃。燒野菌香口,燒羊架肉多味香,炒麵Q彈,最後更有甜品作結。很開心試了這個款式多,味道好的套餐。
2021-09-11 59 浏览
今晚約了很久不見的朋友吃飯,選擇了一間位於內街的日式料理,餐廳以浜燒為主打,設計很有日式居酒屋的感覺,很像去了旅行。餐廳很有噱頭,有個抓蝦活動,一把抓了很多蝦,可選擇刺身或浜燒,燒完很香口。選擇了一個二人套餐,河豚魚乾是開胃的前菜,之後有個五款刺身,可以蘸芥末,或青檸蔥花醬油。海鮮拼盤最吸引是鮑魚,新鮮而且爽口彈牙。北寄貝亦是美味之選,鮮甜可口。帆立貝是自選的,配香葱,爽脆多汁。牛肉炒麵亦是自選的,少得出色,熱辣辣,有鑊氣。另外亦有甲羅燒、雜菇和甜品,十分豐盛的一餐。

選擇了一個二人套餐,河豚魚乾
是開胃的前菜,之後有個五款刺身
,可以蘸芥末,或青檸蔥花醬油。

海鮮拼盤最吸引是鮑魚
,新鮮而且爽口彈牙。北寄貝
亦是美味之選,鮮甜可口。帆立貝
是自選的,配香葱,爽脆多汁。

牛肉炒麵
2021-09-09 53 浏览
訂了枱和老公慶祝周年紀念,因為疫情關係不能去旅行,我倆都很喜歡日本,很懷念日本的燒海鮮,特意前來下單前店員介紹店內有推廣遊戲活動,只要like店舖的專頁就可以參加,一手拿到的蝦都是免費送給你的先生一手抓到六隻蝦,一半用來做刺身,一半燒,每隻牡丹蝦都很新鮮很大隻燒雞泡魚乾,十分香口我們點了一個海鮮套餐,有刺身拼盤、甲羅燒、鮑魚、帶子、北寄貝,鮑魚有我手板般大,還在郁動,很新鮮,全程都有店員幫我們燒,不用自己動手,鮑魚肉質爽口,非常彈牙,不用點任何醬料都已經很好吃牛油燒雜菇甲羅燒配烤多士,一流燒羊架,8成熟,肉質鮮嫩,一吃便知是高檔貨最後來一客鰻魚茶漬飯,味道清甜,還有雪糕,為這餐美食作一個完美的句號整頓晚餐都有置身日本的感覺。

燒雞泡魚乾,十分香口

牛油燒雜菇

甲羅燒配烤多士,一流

燒羊架,8成熟,肉質鮮嫩,一吃便知是高檔貨

整頓晚餐都有置身日本的感覺。

2021-09-03 397 浏览
01.09.2021 秋田浜燒食堂 今日同好友慶祝生日,要找個地方有海鮮食又不限時,結果上Open Rice搵到「秋田浜燒食堂」,幾乎全部都是好評,所以訂枱試食一下。溫馨提示,餐廳位於天文臺道斜路上,用Open Rice地圖自然找到。環境:好有日本風味,可以暫時忘卻自己身在何處,兩個人坐四人大枱,一面欣賞旁邊浜燒,一面享受美食。職員讓你選擇燒爐放旁邊,抑或放遠一點枱面。為了拍照,我們選擇放在旁邊,不太熱也不大煙,真是趣味盎然。美食:北海漁港二人前套餐,$488/一位,另加靜岡番茄魚生野菜沙律一份,而且社交平台 讚好之後,可以玩一手抓蝦遊戲;結果抓了五大隻赤蝦,分別刺身四隻,浜燒兩隻(職員多送一隻)《北海漁港二人前套餐》非常豐富,食前菜、浜燒海鮮、還要食茶漬飯,雪糕,滿足到不得了!🥰~浜燒料理青森殘酷網鮑2隻兵庫縣直送播磨蠔2隻北海道帆立貝2隻人氣蟹味噌甲羅燒x2 山之惠黑松露茸野菌箔燒~前付(前菜)日本和牛刺身八片河豚魚干清酒昆布大蜆煮~自選食事(自選飯/麵)京都鰻魚茶漬飯~甘味(甜品)紅豆/綠茶雪糕~芝士生日蛋糕一件(逢生日餐廳奉送)基本上所有海鮮都好新鮮,甜美,尤其我個人比較喜歡刺
01.09.2021

好新鮮呀

~前付(前菜)
日本和牛刺身八片
清酒昆布大蜆煮

~自選食事(自選飯/麵)

~甘味(甜品
紅豆/綠茶雪糕

~芝士生日蛋糕一件
(逢生日餐廳奉送)

基本上所有海鮮都好新鮮,甜美,尤其我個人比較喜歡刺身網鮑、播磨蠔、大蜆、鰻魚茶潰飯。

可能因為平日,不算太多人,但職員Billy 已經夠忙,不停替我們燒海鮮,其他職員也忙於收/換碗碟、加茶。

總括來說,環境、美食和服務都好滿意,如果你喜歡吃海鮮,可以考慮試試!
赤蝦兩食、靜岡番茄魚生野菜沙律
好新鮮呀
赤蝦兩食、靜岡番茄魚生野菜沙律
  • 日本和牛刺身八片
2021-09-02 827 浏览
之前食過秋田鐵板燒,覺得不錯,所以今晚約朋友來試下佢既浜燒,聽講話都唔錯。我同朋友坐底點完餐之後,店員問我有無興趣食蝦,原來餐廳做緊推廣「一手赤蝦」,如果在社交平台 like 了秋田鐵板燒社交平台專頁,就可以用一雙手抓蝦,抓到幾多就煮晒俾你食,咁抵,我就當然玩啦 。最後我地抓到 6 隻蝦,yeah!3隻燒,3隻做刺身。赤蝦刺身鮮甜鹽燒赤蝦好香口,彈牙另外,我們點了北海漁港(二人前套餐 $488位) 這個餐本來是有九洲松葉蟹食。但因為季節關系,餐廳未能提供九洲松葉蟹,所以改成日本和牛肉刺身。日本和牛肉刺身8片 - 粉嫩色的和牛肉刺身,配埋如雪花般的細緻紋理,直接放入口,有輕柔鬆軟的質感,會在口腔慢慢溶化,確係令人驚喜,每一啖都是一種享受。兵庫縣直送播磨蠔 x 2 - 蠔肉十分飽滿厚肉,店員幫我燒到半熟,入口有點creamy,蠔味夠濃,新鮮青森殘酷網鮑 x 2 - 鮑魚大大隻,肉質好軟滑鮮甜,口感彈牙,超讚北海道帆立貝 x 1 - 有用醬油調過味, 店員控制火喉掌控得好好,燒出來帆立貝都好嫩滑厚燒紐西蘭草羊架 x 1 - 紐西蘭草羊架 肉質嫩滑juicy,燒得好香口,調味也很好人氣蟹味噌甲

3隻燒,3隻做刺身

赤蝦刺身鮮甜

鹽燒赤蝦好香口,彈牙
赤蝦

另外,我們點了
北海漁港套餐

日本和牛肉刺身

青森殘酷網鮑

厚燒紐西蘭草羊架

人氣蟹味噌甲羅燒 x 2 - 蟹味噌甲羅燒以蟹膏,味噌,蟹肉,蟹子,鵪鶉蛋,蔥花調配,然後把它放在火爐上熱烤攪拌。熟透後,蟹味噌甲羅燒化成土色,濃濃甘甜的蟹膏伴隨著蟹肉,蟹籽在嘴裡盤旋,而味噌微微鹹香非常對味。
人氣蟹味噌甲羅燒

山之惠黑松露茸野菌箔燒 - 野菌十分香,又清甜,配上黑松露茸就更加香

山之惠黑松露茸野菌箔燒

河豚魚干 - 河豚魚干燒得很香,不點沙律醬會食到燻河豚魚干味,點了加咗七味粉的沙律醬,又會有另一番風味
河豚魚干

清酒昆布大蜆煮 - 蜆肉好肥美,用清酒和昆布來煮,特別清甜,提升了鮮甜味

最後來一個
紅豆雪糕、綠茶雪糕為今晚作總結

紅豆雪糕、綠茶雪糕
赤蝦
北海漁港套餐
日本和牛肉刺身
青森殘酷網鮑
厚燒紐西蘭草羊架
紅豆雪糕、綠茶雪糕
2021-08-29 50 浏览
朋友生日,她很喜歡日本菜,所以我們訂了位於尖沙咀的「秋田浜燒食堂」,我們點了兩人前的浜燒料理套餐,不但可以試日本菜,還可以試到海鮮爐燒!河豚魚干: 魚干油脂清香,而帶有少少微甜鮮味,很美味的料理。北海道帆立貝:帆立貝不但大大粒又厚肉,用爐燒燒得恰到好處,將帆立貝肉汁鎖緊,非常好吃。人氣蟹味噌甲鑼燒: 第一次食甲鑼燒,原來是把松葉蟹膏釀蟹蓋內,感覺很新鮮!職員很用心把蟹膏燒得很香,直接把濃濃既蟹膏塗在麵包上來吃,很滿足!特上刺身拼盤五點: 五款剌身十分新鮮,而油甘魚不但肥美鮮甜,肉質更有彈性,其脂肪含量適中,值得推介。

2021-08-23
庆祝纪念
生日
2021-08-27 38 浏览
刺身五點 頭盤先嚟個sashimi 🍣有赤蝦、左口魚、三文魚等等青森網鮑鮑魚好新鮮,放上爐燒嘅時候仲郁緊,店員一路用火槍燒鮑魚,現場即燒即切,鮑身厚身,口感煙韌爽口燒帶子全程都係人手係爐端加火槍燒,味道好重香草牛油北海道北寄貝先品嚐一啖鮮味既汁,燒香左北寄貝帶出海鮮味之外亦都口感煙韌今日嚟咁啱餐廳做緊活動,一手任拎赤蝦,拎到就可以食😆我地將獎品一半刺身一半燒烤🦐🦐黑松露茸燒野菌用錫紙包住鎖住菇鮮味,黑松露茸帶起左野菌既香味甲羅燒非常豐富既餡!除左濃郁既蟹膏之外,加埋蟹肉絲、蟹子、鵪鶉蛋等等,味道同埋好咁都有層次!除咗淨食蟹膏之外,配埋燒香左既牛油法包更加襯托出另外一種味道
刺身五點
頭盤先嚟個sashimi 🍣有赤蝦、左口魚、三文魚等等

燒帶子
全程都係人手係爐端加火槍燒,味道好重香草牛油

北海道北寄貝
先品嚐一啖鮮味既汁,燒香左北寄貝帶出海鮮味之外亦都口感煙韌

黑松露茸燒野菌
用錫紙包住鎖住菇鮮味,黑松露茸帶起左野菌既香味

甲羅燒
2021-08-11
2021-08-25 274 浏览
幾年前都有到過這間秋田浜燒食堂,印象很好。幾年後再來,不論環境,食物質素及服務都仍然保持水準。價錢仍然抵食,點了一個二人京都套餐每人都只是$498,已經有前菜,刺身,六款的浜燒料理,飯/炒麵及甜品。只要Like 及 share 他們的社交平台更可以參加一次抓蝦遊戲 ,一手抓到幾多便可以免費食,我地抓到六隻,可以選擇一半鹽燒,一半刺身,每隻都大隻爽甜,有得食有得玩,開心。京都套餐的前菜有燒河豚魚干,好似魷魚乾般煙煙韌韌,佐酒一流。五點刺身有甜蝦,三文魚,油甘魚,左口魚及池魚,每件都是新鮮厚切肥美。浜燒料理會由師傅於餐桌上慢烤每一款貝類食材。先有青森殘酷網鮑,因為鮑魚會活生生的放上烤爐燒熟,所以又叫殘酷燒。師傅先會略略燒一燒再拎去起殼清洗乾淨。鮑魚大隻鮮甜彈牙,不需沾醬汁都已經很夠味道,師傅還細心地切開四小件放便食。函館北寄貝, 肉質肥厚爽口, 加上清酒煮, 帶些清酒香, 好味得連汁都飲清。北海道帆立貝,質地厚實,彈牙鮮甜。蟹味噌甲羅燒,蟹殼裡盛著滿滿的蟹膏,蟹子及鵪鶉蛋,師傅會一路燒一路將材料撈勻,在烤爐上香氣不斷湧出,咸咸香香的蟹膏配上烤香的多士來食,絕配。黑松露野菌箔燒,將幾款菇菌撈

浜燒料理會由師傅於餐桌上慢烤每一款貝類食材。

北海道帆立貝,質地厚實,彈牙鮮甜。

黑松露野菌箔燒,將幾款菇菌撈上黑松露醬再用錫紙包著來燒,一打開便有很香的黑松露味,夠入味。

另外羊架會由廚房燒製的,7成熟的羊架剛好,內邊仍然粉嫩,帶有少少羊膻香味。

鰻魚茶漬飯,賣相不錯,茶湯上放上燒得香脆的飯團及鰻魚塊,將他們撈勻一起食,咸咸香香,又有飯團的脆口感,不錯的配撘。

最後還有紅豆雪糕作結,十分滿足。
2021-08-23
2021-08-21 51 浏览
一入到天文台围的这间餐厅,看到餐馆的设计抄足日本当土居酒屋,使我觉得身在日本🇯🇵。一坐下,服务员便有礼貌地邀请我们赞好脸书以获玩「抓虾游戯」,好彩我一手抓到9只牡丹虾为我们加餸。厚烧新西兰羊架嫩、滑、好香,好入味👍🏻我连骨都唔舍得放手😋😋青森网鲍上枱的时候俾我哋影相,新鲜度识郁架!由专人烧完送上枱,肉质劲爽又多汁又鲜甜。函馆北寄贝个人很喜欢吃北寄贝,所以要求也高,这里的北寄贝够大,清甜够味,一流😋蟹味噌甲罗烧好味到癫!好浓郁,加埋面包食是绝配😍河豚鱼干鱼🐟 干烤得脆口且有嚼劲😋刺身拼盘刺身好新鲜,共有五款,在吃烧物中途吃它,感觉很好👍🏻京都鳗鱼茶渍饭一小块鳗鱼,很爽,茶渍饭入味,份量适中!

厚烧新西兰羊架
嫩、滑、好香,好入味👍🏻我连骨都唔舍得放手😋😋

青森网鲍

函馆北寄贝

蟹味噌甲罗烧
好味到癫!好浓郁,加埋面包食是绝配😍

河豚鱼干
鱼🐟 干烤得脆口且有嚼劲😋

刺身拼盘
刺身好新鲜,共有五款,在吃烧物中途吃它,感觉很好👍🏻

京都鳗鱼茶渍饭
一小块鳗鱼,很爽,茶渍饭入味,份量适中!

• 綠茶雪糕
2021-08-18 62 浏览
朋友仔生日,帶左佢去尖沙咀的秋田浜燒食堂慶祝。餐廳有fb 活動,like同share餐廳的fb就可以玩抓蝦遊戲,d蝦可以用黎燒同做剌身,有得玩又有得食。我地叫左北海漁港套餐,前菜有燒河豚魚乾,食落好香。清酒昆布大蜆煮,蜆肉好新鮮,d湯好鮮甜。套餐的海鮮都有好多野食,海鮮有青森網鮑、兵庫縣直送播磨蠔、蟹味噌甲羅燒。青森網鮑好生猛,未燒之前仲見到d網鮑郁,鮑魚彈牙有咬口。兵庫縣直送播磨蠔口感肥美軟。蟹味噌甲羅燒 d蟹膏香濃甘甜。日本和牛刺身適中厚薄,入口即化。 厚燒紐西蘭草羊架,夠厚身,燒得剛剛好,嫩滑唔羶。山之惠黑松露茸野菌箔燒 - 黑松露同野菌好夾,味道一流。京都鰻魚茶漬飯的鰻魚入口軟綿。

青森網鮑好生猛,未燒之前仲見到d網鮑郁,鮑魚彈牙有咬口。

兵庫縣直送播磨蠔口感肥美軟。

蟹味噌甲羅燒 d蟹膏香濃甘甜。

日本和牛刺身適中厚薄,入口即化。

厚燒紐西蘭草羊架,夠厚身,燒得剛剛好,嫩滑唔羶。

山之惠黑松露茸野菌箔燒 - 黑松露同野菌好夾,味道一流。

京都鰻魚茶漬飯的鰻魚入口軟綿。
2021-08-18 60 浏览
秋田浜燒食堂呢間位於天文台圍的日式燒海鮮,聽朋友說算新鮮抵食,於是我和朋友點了一個二人套餐——-京都漁獲青森網鮑兩隻鮑魚中等大小,專人在旁邊慢火燒烤,肉質勁爽又多汁又鮮甜,完全唔需要加調味。函館北寄貝亮澤飽滿,爽脆清甜,多汁好味😋北海道帆立貝都幾新鮮,亮點係加了蔥花一起燒,蔥花沾滿了海鮮汁液,好好味。蟹味噌甲羅燒雖然好邪惡,膽固醇應該好高,但係真係燒得好正,又滑,又濃郁,仲加埋麵包,配搭起來簡直一絕😍黑松露茸野菌燒配合牛油和蒜蓉香,好味。河豚魚乾一份好出色嘅小吃,可惜要開車不能喝酒,否則真係應該用來下酒。刺身拼盤共有五款,略嫌小塊,但新鮮,不錯。京都鰻魚茶漬飯份量相當少,十分適合作為最後飽肚食物。厚燒紐西蘭羊架只叫了一份,被朋友吃了😛他話好入味👍🏻讚好臉書有蝦食大蝦好好食😋呢一餐算係唔錯,無論份量、新鮮度、划算度,當然就係連埋一個抹茶雪糕球。😋😋😋
秋田浜燒食堂

函館北寄貝
亮澤飽滿,爽脆清甜,多汁好味😋

蟹味噌甲羅燒

黑松露茸野菌燒
配合牛油和蒜蓉香,好味。

河豚魚乾

刺身拼盤
共有五款,略嫌小塊,但新鮮,不錯。

京都鰻魚茶漬飯
份量相當少,十分適合作為最後飽肚食物。

厚燒紐西蘭羊架
只叫了一份,被朋友吃了😛他話好入味👍🏻

大蝦好好食😋