2021-06-24 1211 浏览
掛念家鄉最簡單嘅方法就係去食家鄉菜,今日就決定食浜燒,即係燒海鮮。鋪頭叫秋田浜燒食堂,响天文臺道最高處,其實如果由諾士佛台行過去,去到盡頭,過對面馬路就搵到,都唔係太難搵。可能因為地點有少少吊腳,所以佢嘅餐都比較平作招來。我哋叫咗個京都漁港嘅二人燒烤餐,每人大約$500。已經包括五款刺身,雞泡魚干,鮑魚,北寄貝,帆立貝,羊架,甲羅燒,黑松露燒雜菌及京都鰻魚茶漬飯,仲有甜品。刺身有三文魚,牡丹蝦,油甘魚,深海池魚及左口魚。最好味就係深海池魚,夠哂肥美。左口魚點酸汁食,有咬口之餘又開胃。店家而家做緊推廣,只要 Like佢哋社交平台,就可以玩一手攞到幾多就送幾多赤蝦遊戲,我一手拿到八隻,仲可以揀刺身或者鹽燒,店員比貼士,話刺身好味D,咁我哋就揀兩隻燒,其他做刺身。連送嘅項目都咁有彈性,抵讚👍。蝦先送上,估唔到送嘅貨式質素都超高👍👍之後嘅浜燒就由夥計代勞,這個安排十分好,因為如果要自己燒,最怕就係燒到唔生唔熟。首先燒嘅係帆立貝,容易熟,加入蒜蓉牛油汁同青蔥燒,甜味出哂嚟,而且生熟燒得剛剛好,帆立貝嘅鮮甜口感完全品嘗到。之後到北寄貝,店員話一燒到轉紫色就得,否則就太熟太老。果然咬下去剛熟又不太韌

我哋叫咗個京都漁港嘅二人燒烤餐,每人大約$500。

五款時令刺身

店家而家做緊推廣,只要 Like佢哋
免費燒赤蝦
免費赤蝦刺身
燒帆立貝

燒北寄貝

之後到北寄貝,店員話一燒到轉紫色就得,否則就太熟太老。果然咬下去剛熟又不太韌,又鮮又甜,起正。
燒鮑魚

再上就係鮑魚,因為比較厚,所以燒咗都幾耐。咬下去就彈性十足,吃得出的新鮮,因為未燒前鮑魚還在郁😁
味噌甲羅燒

再上就係超濃味嘅甲羅燒,裏面有蟹膏味噌,仲加咗少少蟹肉,燒香之後點麵包吃,濃濃的蟹味加上味噌的甜,令人吃不停口。
黑松露燒雜菌相對就一般,普普通通,又唔算太差啦。
烤羊架

羊架上枱後,因為只得一件,店員主動提議幫我哋切開,服務都細心,羊架亦燒到外脆裏面有肉汁,唔錯😋
鰻魚茶漬飯

最後上嘅熟食係鰻魚茶漬飯,熱湯加上飯團,食完後飽肚感啱啱好👍
紅豆綠茶雪糕

甜品就有綠茶或紅豆雪糕,我哋一人揀一樣,喜歡紅豆裏面有粒粒嘅紅豆肉,大粒又有咬口,食埋個甜品就真係非常滿足啦!
店舖嘅位置雖然有少少吊腳,但以食物嘅質素同價錢性價比超高,肯定會再光顧👍👍
2021-06-21
紅豆綠茶雪糕