2021-05-31 101 浏览
秋田一向有信心保證,之前都食過幾次。今日生日嚟食生日飯,揀咗二人套餐$488一位,相當豐富。▶️清酒昆布大蜆煮清酒味夠🍶蜆夠大隻鮮甜,有清酒味更香更鮮。▶️河豚魚干燒得幾好,唔會太硬。點沙律醬好食😋▶️蠔、鮑魚、帆立貝、甲羅燒蠔燒得好香,而且飽滿鮮甜🤗 鮑魚夠新鮮,肉質彈牙,有牛油香!帆立貝夠大隻,基本上唔使點任何醬汁都夠好食😋甲羅燒配多士夠多蟹膏,蟹膏仲撈埋蟹籽。▶️松葉蟹半隻蟹肉一絲絲都幾鮮甜,帶有少少鹹鹹地海水鮮味。▶️黑松露野菌黑松露味好香,全部菇都夠入味▶️豚肉椰菜炒拉麵拉麵麵質夠煙煙韌韌,椰菜增加口感,加埋豚肉好豐富▶️抹茶雪糕🍦抹茶雪糕夠香濃,凍冰冰~夏天食好味😋

▶️清酒昆布大蜆煮
清酒味夠🍶蜆夠大隻鮮甜,有清酒味更香更鮮。

▶️河豚魚干
燒得幾好,唔會太硬。點沙律醬好食😋

▶️蠔、鮑魚、帆立貝、甲羅燒

蠔燒得好香,而且飽滿鮮甜🤗
鮑魚夠新鮮,肉質彈牙,有牛油香!
帆立貝夠大隻,基本上唔使點任何醬汁都夠好食😋
甲羅燒配多士夠多蟹膏,蟹膏仲撈埋蟹籽。

▶️松葉蟹半隻
蟹肉一絲絲都幾鮮甜,帶有少少鹹鹹地海水鮮味。

▶️黑松露野菌
黑松露味好香,全部菇都夠入味

▶️豚肉椰菜炒拉麵
拉麵麵質夠煙煙韌韌,椰菜增加口感,加埋豚肉好豐富

▶️抹茶雪糕🍦
抹茶雪糕夠香濃,凍冰冰~夏天食好味😋

放工約咗舊同事食飯,佢帶我嚟呢間在她公司附近的「秋田浜燒食堂」,店內裝飾及燈光,帶點日式風情。餐廳做緊「一手赤蝦」推廣,只要讚好及分享餐廳 社交平台專頁,便可免費用手“捉”赤蝦,看看大家能捉到多少隻?我一手捉到10隻赤蝦🤣,可以選擇刺身或浜燒。一碟「免費」鹽燒赤蝦🦐就在眼前,赤蝦好大隻,燒得很香口惹味。然後我哋選了「北海漁港」浜燒套餐,每位$498,有齊前菜、小食、刺身、海鮮、主菜及甜品,菜式多達近10款,算幾抵食。🐠前菜:河豚魚干燒得香氣撲鼻,口感帶少少蜜糖味。🐟刺身:特上剌身拼盤五點內有三文魚、油甘魚、左口魚、帶子及甜蝦,魚生很新鮮,切得厚身,甜度亦足。🦀海鮮及燒物:青森殘酷網鮑、函館北寄貝、北海道帆立貝、味噌甲羅燒、山之惠黑松露茸野菌箔燒。海鮮質數高,店員說大部份海鮮從日本訂購的,我特別喜歡「青森殘酷網鮑」,雖然把活鮑魚浜燒,真的很殘忍,但肉質十分爽滑彈牙,味道鮮美😋;「味噌甲羅燒🦀」配以即燒多士,真係甘香堅好味!食完浜燒之後,店員送上「京都鳗魚茶漬飯」🍚,吃完暖心又暖胃。雖然已經好飽,但當店員問我哋雪糕選什麼味道🍦?我哋兩個都答得好快😆,芝麻味及綠茶味雪糕香滑濃郁,令這班豐富的

🐠前菜:河豚魚干
燒得香氣撲鼻,口感帶少少蜜糖味。

🐟刺身:特上剌身拼盤五點

雖然已經好飽,但當店員問我哋雪糕選什麼味道🍦?我哋兩個都答得好快😆,芝麻味及綠茶味雪糕香滑濃郁,令這班豐富的日式晚餐,畫上完美句號❤️。

2021-05-27 79 浏览
再次黎食呢間浜燒店啦!但真係個位置少尷尬,唔太近地鐵站!anyway 開餐!又熱又餓Like 佢地社交平台 就有得玩一手捉蝦我地Total 捉到9隻 可以燒or 刺身食我地揀咗一半一半下面就蝦刺身4隻我地個餐都有包一盤刺身架!好味而且好新鮮,d wasabi 唔算辣係好正宗日本果種燒河豚🐡 點埋個蛋黃醬幾好食,甜甜地。主角就係佢地有專人係我地面前燒然後再比我地食架! 呢個冇落任何鹽果d,只係落咗少少鰹魚汁係for 個汁上色。 店員叫我地一定要試咗個汁先!超鮮甜!佢個咸應該係黎自佢d海水味!呢個扇貝又係試咗汁先,呢個就落咗清酒同鰹魚汁,而面果d大蔥有用牛油炒過!食到少少酒味牛油味!又係冇落鹽調味!佢地話佢地係唔會落鹽去燒所有海鮮,咁樣係會更加原汁原味!食鮑魚!佢已經幫我地分好4小舊!咁第一舊就食原味先,之後就可以順住由右至左放係我地嘅調味去點黎食!先食胡椒柚子鹽,開始食!試哂3種唔同味!同一時間燒緊個蟹蓋同雜菌幾重牛油味!都唔錯蟹膏就點都好味架啦!但個包可以再燒得香脆少少就更好最後仲有一個鐵板炒面同甜品綠茶雪糕推薦大家捐窿捐罅食浜燒!

Like 佢地社交平台 就有得玩一手捉蝦

我地Total 捉到9隻 可以燒or 刺身
我地揀咗一半一半
下面就蝦刺身4隻

燒河豚🐡 點埋個蛋黃醬幾好食,甜甜地。

主角就係佢地

同一時間燒緊個蟹蓋同雜菌

幾重牛油味!都唔錯

蟹膏就點都好味架啦!但個包可以再燒得香脆少少就更好
最後仲有一個鐵板炒面
甜品綠茶雪糕

推薦大家捐窿捐罅食浜燒!
約咗朋友喺尖沙咀食飯,佢知道我鍾意食日本嘢,咁就帶咗我嚟呢間日本餐廳,話要同我一齊試吓好嘢😆叫咗每客$498嘅 Kyoto Set 京都套餐 x2-「河豚魚干」:有少少咬頭兼幾香口,沾雞蛋黃醬食好味😋-「特上剌身拼盤五點」:新鮮味美😋-「北海道帆立貝x2」:燒得剛剛熟,店員妹妹控制生熟程度唔錯😋-「函館北寄貝x1」:肉質爽脆鮮甜😋-「青森殘酷網鮑x2」:超新鮮,網鮑一邊燒一邊郁動,喺火爐上邊起碼郁動咗成分鐘,雖然我有啲於心不忍😳,不過真係好鮮味,肉質結實鮮甜😋-「人氣蟹味噌甲羅燒x2」:出奇地鮮味,又有芳香嘅蟹膏味,配牛油多士食好正😋-「山之惠黑松露茸野菌箔燒」:有淡淡嘅黑松露香氣,呢個簡單好食😋-「京都鳗魚茶漬飯」:茶漬飯嘅高湯湯底味道非常濃郁,極有鹹鮮味,配鰻魚一齊食,好正😋-「甜品」:我要咗「黑芝麻雪糕」,有極濃厚嘅黑芝麻香味,簡直係有小驚喜😋;朋友要咗「綠茶味雪糕」,佢話都清新好食😋

叫咗每客$498嘅 Kyoto Set 京都套餐 x2
-「河豚魚干」:有少少咬頭兼幾香口,沾雞蛋黃醬食好味😋
-「特上剌身拼盤五點」:新鮮味美😋

-「函館北寄貝x1」:肉質爽脆鮮甜😋

2021-05-25 50 浏览
這天跟朋友去尖沙咀逛街。離開商場,穿過諾士佛臺,來到天文臺圍。這間日式料理店非常優秀,當中最吸引我的是它免費的一手抓蝦小遊戲。免費 確實是很吸引的,但更令我驚喜的是蝦子的質量。小遊戲的禮物是可以刺身用的大赤蝦!店家提供兩款處理禮物的方案-刺身或者燒烤。雖然我們吃的套餐裡頭亦有刺身,但我們想這頓飯的刺身部分更豐富一點,所以我們只選了刺身這個方案。不過,如果想食物種類繁多些的話,其實可以要求店員同時安排刺身及燒烤。撇開免費赤蝦的光環,我們吃的2人套餐亦非常的出色!套餐包括兩項前菜,分別是河豚魚乾及特上刺身五點。我喜歡溫暖的河豚乾,多咀嚼幾下,會覺得魚乾的味道很香、很迷人。刺身是甜美的,沒什麼能挑剔,就是尋常的味道。我們的主菜是各式海鮮。青森網鮑處理起來手續很繁複,還好我們只需要坐著等吃。它的肉質很細嫩,味道亦很鮮美。函館北寄貝及北海道帆立貝的精髓在於湯汁,別傻傻倒掉。朋友的帆立貝轉了紐西蘭羊架,我分享了一口,覺得羊肉很香嫩。蟹味增甲羅燒味道偏重,需要配著法包一起品嚐。它美中不中的是法包只有一片。套餐還包括山之惠黑松露茸野菌箔燒及京都鰻魚茶漬飯。礙於我這個時候已經滿足,我只能每款嚐一點點。這
撇開免費赤蝦的光環,我們吃的2人套餐亦非常的出色!
套餐還包括山之惠黑松露茸野菌箔燒及京都鰻魚茶漬飯。礙於我這個時候已經滿足,我只能每款嚐一點點。這兩道菜是營養均衡的擔當,味道不俗,尤其茶漬飯絕對是我心愛的味道。
最後是甜品-雪糕。餐廳提供兩款口味選擇,分別是芝麻及綠茶口味。我覺得兩個口味都好吃,但芝麻口味香氣更為濃郁、味道更為獨特。
整體來說,這裡的食物質量很優秀,而且服務很用心。我後來細閱餐牌,發現二人套餐的二選一項目是兩隻帆立貝或兩份羊架,估計應該沒有各一的選項,但點餐的時候,店員聽到我們的要求後,很爽快地幫我們安排了一隻帆立貝及一份羊架。另外,這餐廳一般是奉熱茶的,但我怕晚上睡不著,所以跟店員要求了熱水。然後在這整頓飯的時間,店員為朋友添茶的同時,亦不忘為我添水。也許這些只是一個小舉動,但在我看來這些便是貼心的表現。
2021-05-24 51 浏览
呢間餐廳朋友上次黎過覺得唔錯,今次佢特登帶我黎食。根據ooenrice建議係佐敦站出,不過個人認為尖沙咀站出好似近d,店員都係咁認為。今次都係揀“京都”套餐,佢同“北海”餐最大嘅分別就係少兩隻蠔,變成多一份刺身餐廳仍然仲有一手攞赤蝦嘅活動,攞到幾多就有幾多食,我朋友上次攞7隻,今次我竟然攞到9隻!5隻攞去燒,4隻做刺身。個人認為,刺身好似好食d,口感軟糯,蝦味幾突出,反而燒完之後肉質比較鬆散黐殼前菜雞泡魚乾食落竟然幾甜,煙韌煙韌咁呢個就係我地嘅刺身拼盤,刺身都幾厚身架,所以我地覺得揀刺身而唔揀蠔係正確嘅選擇😂味道正常冇雪味,附帶嘅芥末都幾清新,個人覺得一手攞返黎嘅赤蝦刺身反而比呢個刺身拼盤嘅蝦好食😂呢個就係我地陣間嘅磯燒組合,全部都係店員幫手燒燒粒貝嘅口味比我之前食過嘅都要重,因為佢落堅魚汁去燒,所以出到黎除咗鮮味,仲會多一份鹹味同埋少少牛油香,本身我都想擺返正再影相,但d汁多到掂一掂都會倒瀉咁,所以唯有反轉影之後係燒帶子同羊架2揀1,我地就一樣一份,乜都試少少,呢個帶子就主要用牛油同酒去燒,個酒香味係出奇嘅濃,以往d酒燒完後會大部分揮發,但呢個係一入口就爆曬d酒香味出黎,真係令人幾驚

前菜雞泡魚乾食落竟然幾甜,煙韌煙韌咁

呢個就係我地陣間嘅磯燒組合,全部都係店員幫手燒

之後係燒帶子同羊架2揀1,我地就一樣一份,乜都試少少,呢個帶子就主要用牛油同酒去燒,個酒香味係出奇嘅濃,以往d酒燒完後會大部分揮發,但呢個係一入口就爆曬d酒香味出黎,真係令人幾驚喜

羊架唔算大份,肉嘅地方騷味唔重,但脂肪位置騷味好香,旁邊嘅芥末青檸都幾提鮮

呢個鮑魚我好中意,強烈建議沾柚子芥末,個味道同中式嘅果皮蒸鮑魚有異曲同工之妙,果皮香同鮑魚鮮甜真係完美配合,比較特別嘅係佢呢度嘅柚子芥末係帶辣味,再多一份刺激感

燒菇幾香,冇草青味

甲羅燒配多士睇落細細份但其實分量好足,厚厚塗曬整份多士後仲有好多剩,好濃郁嘅蟹香

牛肉炒拉麵都唔差,其實又唔係話好勁鑊氣,個人覺得比較似撈麵,麵感好煙韌,食完之後好飽好滿足

最後食埋雪糕後好滿意咁完成今餐

呢度食物幾正,係入面環境暗咗少少,要開夜間模式先影到d食物。店員服務好好,佢地好熱情好好傾,服務又周到,全程係隔離睇實個火,抵讚。

2021-05-22 65 浏览
約了好友聚舊,當然要找個可以暢談慢食的地方。 朋友介紹了這間位於天文台圍的日本料理環境很不錯! 仿如到了日本的食堂。 很多的選擇,好友愛吃海鮮也喜吃刺身,於是點了一份京都二人套餐~首先玩玩有着數遊戲,一手捉蝦!捉着六隻,職員建議一半燒一半刺身,很不錯!河豚魚干,肉質柔軟香口!刺身盆色澤剔透,鮮甜十分新鮮!新鮮的飽魚,帶子,北寄貝還有甲羅燒~職員在旁代燒,服务夠細心!帶子厚肉,爽口清甜!食材質素很好!我們邊食邊談他邊燒,很享受這個服务!很脆口甘香的甲羅燒多士!厚燒羊架肉質鮮嫩香口!打開錫紙黑松露很香,什菇爽滑!牛肉炒拉麵每人有一碗份量很剛剛好。整份套餐的配搭很好,有肉類,刺身,海鮮,蔬菜,麵食。最後,一道甜品;抹茶和芝麻雪糕,清清味蕾!很滿意的日式料理店! 值得再來光顧!
約了好友聚舊,當然要找個可以暢談慢食的地方。
朋友介紹了這間位於天文台圍的日本料理[秋田浜燒食堂]
環境很不錯! 仿如到了日本的食堂。

首先玩玩有着數遊戲,一手捉蝦!

捉着六隻,職員建議一半燒一半刺身,很不錯!

河豚魚干,肉質柔軟香口!

刺身
色澤剔透,鮮甜十分新鮮!

新鮮的飽魚,帶子,北寄貝還有甲羅燒~

職員在旁代燒,服务夠細心!

帶子厚肉,爽口清甜!
食材質素很好!

我們邊食邊談他邊燒,很享受這個服务!
很脆口甘香的甲羅燒多士!

厚燒羊架
肉質鮮嫩香口!

打開錫紙黑松露很香,什菇爽滑!
牛肉炒拉麵每人有一碗份量很剛剛好。

整份套餐的配搭很好,有肉類,刺身,海鮮,蔬菜,麵食。
最後,一道甜品
2021-05-21
2021-05-21 513 浏览
二人結伴到尖沙咀諾士佛臺一帶覓食, 尋尋覓覓之間行到了天文臺圍,這裡自成一角很靜有幾間食店,其中被這家"秋田浜燒食堂"吸引着…… 裝潢東灜味濃濃的日本料理店,有燒活海鮮很不錯! 决定內進一試!選了份京都二人前套餐 $ 495/位有刺身,活海鮮,甲羅燒,羊架……等。內容豐富。Order後,職員呈上一篩赤蝦表示衹要消費滿400元和Like 社交平台 share就可以玩這個一手抓蝦遊戲,很有趣!有得玩有得吃!成績不錯!抓到八隻!四隻做刺身!四隻燒,非常爽甜!河豚魚乾肉質鬆軟,沾上沙律醬十分滋味!剌身拼盆甜蝦,三文魚,凣立貝,油甘魚,都很新鮮肥美!浜燒活鮑魚,帆立貝,北寄貝,蟹蓋都很新鮮,尤其鮑魚不停的 在 蠕動。職員以 熟練的技巧將活海鮮烤熟。湯汁非常鮮甜,貝肉爽口彈牙!甲羅燒~蟹糕肥美+ 鵪鶉蛋,連多士吃滋味無窮!厚燒羊架外層香脆肉質嫩滑多汁!黑松露什菌打開錫紙松露香氣樸鼻!牛肉炒拉麵牛肉嫩口,拉麵夠煙韌!整份餐份量非常豐盛!抵食!再上甜品~芝蔴雪糕~大滿足!
裝潢東灜味濃濃的日本料理店,有燒活海鮮很不錯!
决定內進一試!

選了份京都二人前套餐 $ 495/位
刺身,活海鮮,甲羅燒,羊架……等。內容豐富。

成績不錯!抓到八隻!
四隻做刺身!四隻燒,非常爽甜!

河豚魚乾
肉質鬆軟,沾上沙律醬十分滋味!

剌身拼盆
甜蝦,三文魚,凣立貝,油甘魚,都很新鮮肥美!

浜燒

職員以 熟練的技巧將活海鮮烤熟。

湯汁非常鮮甜,貝肉爽口彈牙!

甲羅燒~蟹糕肥美+ 鵪鶉蛋,連多士吃滋味無窮!

厚燒羊架
外層香脆肉質嫩滑多汁!

黑松露什菌
打開錫紙松露香氣樸鼻!
牛肉炒拉麵
牛肉嫩口,拉麵夠煙韌!

整份餐份量非常豐盛!抵食!
再上甜品~
芝蔴雪糕~
大滿足!
2021-05-17
2021-05-20 49 浏览
餐廳位於尖沙咀,鄰近地鐵站路程需要五分鐘左右,還算方便快捷。餐廳主打的就是日本料理,而我這天跟我朋友一同品嚐浜燒,浜燒主打的也就是海鮮, 點選海鮮最擔心的就是食材不新鮮,會出現腥臭味,但這間餐廳完全沒有這個問題,新鮮又美味,證明了他們的選材也是花了功夫, 加上餐廳即叫即燒,在你面前即時烹調,這樣的現場震撼感更為吸引, 不要小看 原來海鮮也能令你的胃口得到飽足感 ,可想而知份量十足, 另外,餐廳更在做推廣優惠, 只要追蹤他們的 專頁,更可以參與 一抓赤蝦活動 ,拿多少就可以吃多少,完全免費。另外,甜品方面更有兩種不同口味的雪糕供應,分別就是抹茶和芝麻味,味道當然也不錯,但我更為喜歡芝麻味,全因為芝麻味濃郁。

2021-05-19 64 浏览
事隔3年,再來呢間食,已經搬了店,由諾仕佛台搬到天文台圍,只是隔一條街而已。叫了浜燒套餐,隔了這麼久還有一手抓甜蝦玩,今次抓到10只,5只燒,5只刺身。值得一提是,原本用作刺身的蝦,用來燒是會中大伏!肉質不爽和會莓!所以以後都是生吃好了!浜燒最重要是不要over cook!很考店員燒烤技術,而這間做到了!燒蠔剛剛好不會燒到爆殼,燒扇貝加了清酒和味曾葱,燒得剛熟而不會乾柴,還留有湯什鮮味濃郁。鮑魚燒得剛熟,沒有瘋狂剪走,食材和技術雙方面都同樣出色(之前食過另一間瘋狂剪走我隻鮑魚,把可食用的部分剪光,可能因燒焦了)甲羅燒配以多士,多士有加蒜油燒,跟蟹膏十分匹配,燒草架同樣出色,油香四溢!特別一提鰻魚茶漬飯,份量適中,湯什可口。只是,冷氣有足,需改善!

只是,冷氣有足,需改善!
好耐冇去北海道, 見到餐牌有呢個餐「北海漁港」 👏😆好懷念北海道嘅新鮮海鮮, 唔用傳統白烚或蒸的方法,直接用烤爐明火燒, oooh 好 cool😎生猛赤蝦🦐🦐🦐坐低就有遊戲玩, 消費每人滿$400,就有得一手抓大蝦😜 我朋友隻手好大🤚🖐️ 全靠她 👰一手就捉到8隻🦐,超捧哦 👍💯分兩食, 兩隻 sashimi, 另外六隻赤燒,兩種不同的口感和味道😄Sashimi 刺身🦐😋食落弹牙,好爽口, 肉質很甜美, 勁新鮮的感覺🥳明火燒的赤蝦,口感渾然不同, 但這個食法也不遑多讓,同樣感受到蝦肉的彈牙質感🤩青森殘酷網鮑🦪🦪絕對夠新鮮, 看著它在爐火中掙扎,有點殘忍,不過作為食物鏈的一環,我唯有讚歎它的付出🙏剪開一粒粒,容易入口好易咬,同樣夠彈牙,好正👍🙆清酒昆布大蜆煮🦪🦪🦪啲蜆肉🦪🦪🦪粒粒都肥嘟嘟, 而且它的鮮味跌哂落個湯到,令碗湯好鮮甜🍲服務員非常好,給我們每人一個碗,叮囑我哋最緊要飲咗個湯,果然冇介紹錯👏😄九州松葉蟹🦀🦀呵呵💪😜 爭到一個大蟹鉗🤗啲肉滿滿包喺裏面, 蟹肉好結實,咬落好有層次感,蟹肉相當甜🥰京都鰻魚茶漬飯🥣食咗咁多海鮮,其實個肚已經好飽,但見到呢碗茶漬飯,賣相非常討好,忍不住咬

生猛赤蝦🦐🦐🦐
赤蝦🦐🦐🦐

蝦刺身

清酒昆布大蜆煮🦪🦪🦪

京都鰻魚茶漬飯🥣

食咗咁多海鮮,其實個肚已經好飽,但見到呢碗茶漬飯,賣相非常討好,忍不住咬一口,殊不知一食難停, 啲飯好脆脆兼夾香,而個茶定清湯。。好清甜, 調味得相當好 🎉💯配埋這舊鰻魚,大家好有互相輝映的感覺, 呢餐超滿足👍☺️

赤蝦🦐🦐🦐
蝦刺身
2021-05-04 57 浏览
日日勤勞工作的我係時候要獎勵一吓自己啦😚,今個晚上就去食日本菜啦!餐廳位於天文台圍8号地下,要行一小段小斜路就到喇,飯前先做個熱身,令我食得更起勁🥳🥳🥳!翻看菜牌選了一個「北海漁港」二人前一套餐,菜式有部分固定、有部分2選1:河豚魚干九州松葉蟹青森殘酷網鮑清酒昆布大蜆煮兵庫縣直送播磨蠔北海道帆立貝人氣蟹味噌甲羅燒山之惠黑松露茸菌野菌箔燒京都鰻完茶漬飯飯後甜品: 雪糕😚點完菜等食😋😋😋 侍應隨之奉上一大碟蝦,話先玩個遊戲吧! 每枱每位消費滿$400元,就可以帶著膠手套一手拿一次,拿到幾多🦐就送幾多🦐,可刺身可鹽燒任擇,亦可一次過食到兩款味道🤤🤤🤤 鹽燒 🦐好燙手, 所以提提大家小心呀😅!清酒昆布大蜆煮肥美鮮味的蜆肉,加上昆布、清酒香味令湯更鮮甜無比, 整碗被我喝光了😛。一大盤海鮮,新鮮上枱,看到網鮑還在郁動😍!  主厨即席在面前燒烤,燒好馬上給你享用,真是超正喔!網鮑入口彈牙,回味無窮,無得輸!人氣蟹味噌甲羅燒, 有蟹子、蟹膏及鵪鶉蛋在蟹殼裡一起煮好,配上烤熱的一片法國麵包上一齊食, 味道冇得頂! 京都鰻魚茶漬飯, 飯有燒焦的香味配上鰻魚,美味極了! 歡樂時光特別快又係時候講拜拜 ,食埋

九州松葉蟹
北海道帆立貝
山之惠黑松露茸菌野菌箔燒
京都鰻完茶漬飯
飯後甜品: 雪糕😚

點完菜等食😋😋😋

鹽燒 🦐好燙手, 所以提提大家小心呀😅!

清酒昆布大蜆煮

網鮑入口彈牙,回味無窮,無得輸!

京都鰻魚茶漬飯, 飯有燒焦的香味配上鰻魚,美味極了!

歡樂時光特別快又係時候講拜拜 ,食埋綠茶雪糕就要好好為明天準備繼續打拼喔🤗🤗!

2021-04-29 688 浏览
朋友揾到哩間餐廳真係厲害,佢個位置比較偏遠,但係餐廳嘅內外,都好有去左日本嘅感覺!餐廳做緊promotion, like 社交平台 同share 就可以用一隻手”爪”蝦,攞到幾多隻就免費送俾你食,我隻手其實都細架,攞到八隻都算唔錯!😏😏我地揀左京都漁港,因為有刺身🤤。首先剌身有甜蝦、三文魚丶凡立貝丶油甘魚丶左口,全部都鮮甜,特別係油甘魚,好厚身🤤🤤雞泡魚干,我好鐘意哩個小食,可以一路傾計一路食,加埋日本酒,好chill!魚干份量都唔少,味道甜甜地,加埋沙律醬真係正!之前撈到嘅赤蝦,四隻做剌身,四隻燒;刺身新鮮,肉質好味彈牙,鮮甜。赤蝦燒得好香,肉質鮮甜。活鮑魚未放上網燒已經係咁郁。鮑魚肉身爽口而且鮮甜。北海道帆立貝都好鮮甜,因為肉厚所以好有口感!北寄貝清甜彈牙,加上少少菇菌調味,忍唔住都要飲埋d湯汁。甲羅燒裏面放咗好多蟹子、蟹肉同蟹膏,另付有一隻鵪鶉蛋。食前先將配料攪拌,最後可以放喺多士上面一齊食,yummy!燒雜菇用錫紙包住,燒之前都唔知係乜,一打開就有驚喜!黑松露菇菌味道平衡出眾,彈牙而且富有口感。鰻魚茶漬飯都係唔錯,只可借太少🤣🤣甜品有雪糕,我揀左芝麻味,芝麻好香每台有專人服務,

我地揀左京都漁港,因為有刺身🤤。

活鮑魚未放上網燒已經係咁郁。鮑魚肉身爽口而且鮮甜。

北海道帆立貝都好鮮甜,因為肉厚所以好有口感!

北寄貝清甜彈牙,加上少少菇菌調味,忍唔住都要飲埋d湯汁。

鰻魚茶漬飯都係唔錯,只可借太少🤣🤣

甜品有雪糕,我揀左芝麻味,芝麻好香
每台有專人服務,而且唔算貴。👍🏻
2021-04-15
小妹平日愛四處覓食, 尤其喜歡食日本菜,之前和朋友到諾士佛臺飲酒聊天,發現了這間在天文臺圍的『秋田浜燒食堂』,這日,特地跟先生來品嚐海鮮真味。坐下不久,店員就友善地問我們要不要玩遊戲,原來店內正推廣「一手赤蝦」,只要在 社交平台~share & like,便可免費玩一手捉赤蝦一次,捉到的赤蝦可以選擇做成浜燒或刺身,十分有趣。餐牌內不同種類的海鮮很吸睛,我們選了「北海漁港」二人前套餐 $488/位,價錢已包括:清酒煮蜆,燒河豚干,浜燒海鮮拼盤, 茶漬飯和甜品,定價相當實惠。🎯河豚魚干河豚干熱辣辣送上枱,外層烤得香脆且色澤金黃,入口極為香鮮甜美,來一杯清酒,定是賞心樂事。🎯清酒昆布大蜆煮上枱酒香四溢~大蜆個頭不小,肉質緊實,加入清酒同煮,入口簡直是太鮮甜了,我們連湯汁都飲得一滴不剩。食完前菜,主角浜燒海鮮拼盤緊接上枱~~招呼我們的是一位女生, 駕輕就熟的在旁把所有海鮮一樣接一樣燒好,必要時更會用火槍直燒, 手法有板有眼,她雖就在身旁燒海鮮,我們卻完全聞不到油煙味,證明店內的抽風系統了得,很讚。🎯九洲松葉蟹+蟹味噌甲羅燒物盡其用,剛好就是一整隻蟹, 蟹蓋做成香濃的味噌甲羅燒,蟹腳,蟹身用作

餐牌內不同種類的海鮮很吸睛,

🎯河豚魚干

雞泡魚干

🎯清酒昆布大蜆煮

食完前菜,
主角浜燒海鮮拼盤緊接上枱~~

「北海漁港」浜燒套餐

🎯九洲松葉蟹+蟹味噌甲羅燒
物盡其用,剛好就是一整隻蟹, 蟹蓋做成香濃的味噌甲羅燒,蟹腳,蟹身用作浜燒, 蟹殼在燒好時已適當的處理好,用蟹匙食用很方便。

🎯青森殘酷網鮑
名副其實的殘酷網鮑,大大隻的活鮑魚直接放上烤爐,場面有點殘忍,燒好的鮑魚口感鮮嫩彈牙, 鮑魚味濃,店員上枱前更細心的剪成四份,食得輕鬆。

🎯兵庫縣直送播磨蠔
生蠔色澤水嫩, 看得見的新鮮,播磨蠔和常見的生蠔外貌有點不一樣,蠔上身飽滿下尖,燒好後,加入青檸汁同食,口感肥美軟嫩,好想再來一打。

🎯厚燒紐西蘭草羊架/ 北海道帆立貝
可以選2 件,我點了各1, 帆立貝放了點牛油和清酒去燒,入口軟嫩甘香,羊架與別不同的切成小塊來燒,細細粒,帶點騷味卻無比香脆, 讓人欲罷不能。

🎯山之惠黑松露茸野菌箔燒
食完一輪海鮮後,食點菇菌清腸胃也不錯,錫紙包著黑松露醬混合金菇,冬菇和雞髀菇,菇菌入味軟淋,唯黑松露味道不夠濃烈。

🎯京都鰻魚茶漬飯\鐵板燒野菜牛肉炒拉麵
選了兩個鰻魚茶漬飯, 鰻魚是新鮮的,肉質爽口,而茶漬飯內的飯糰用紫菜包著, 烤得香脆再泡進茶內,令茶漬飯口感更香,加進烤香了的菇菌同食,更添風味。

甜品
🎯芝麻/ 綠茶雪糕球
最後出場的甜品是芝麻味道濃郁的芝麻雪糕球,為這頓幸福的浜燒套餐完美作結。
芝麻味雪糕球

總括而言, 『秋田濱燒食堂』的
「北海漁港」浜燒套餐超出預期,由前菜,小食,主菜到甜品都有齊, 菜式多達10款,更贈送刺身和浜燒赤蝦, 全程貴賓式服務,動口不動手。 如果服務的女店員能多點笑容,同步播放輕快的日本歌曲,客人的用餐體驗定會提升不少呢!!

雞泡魚干
「北海漁港」浜燒套餐
芝麻味雪糕球
  • 河豚魚干
  • 北海道帆立貝
  • 蟹味噌甲羅燒
2021-04-27 373 浏览
上次食過銅鑼灣的浜燒海鮮後,一直想試試其他同類型的餐廳,最後在網上找到這家在尖沙咀的浜燒海鮮店位置:位於天文台圍小巷,地點較偏僻。但若經美麗華廣場一樓穿過諾士佛臺,過去其實只需5到10分鐘,算是方便環境:餐廳裝修及裝飾充滿日式元素,有點像日本鄉郊的居酒屋,比較溫暖。餐廳以浜燒為賣點,卻沒有多大油煙,抽風系統不錯服務:入座後侍應即奉上熱茶及濕紙巾,而用餐過程中侍應不停的倒茶及收拾,服務周到。如像我們點了浜燒套餐,侍應更會全程幫忙燒海鮮,未食完面前的食物,第二款食物就已上枱,極有效率食物:北海漁港二人前套餐 $488/位前付:河豚魚干燒得非常香,而且河豚軟滑香甜,配合美乃滋食很出色清酒昆布大蜆煮湯底很重清酒香味和昆布的鮮甜,大蜆很大隻而且份量不少,鮮甜味美浜燒料理:九洲松葉蟹 x 1/2侍應把半邊松葉蟹燒至紅色,很細心地預先把蟹腳殼剪開,再堆砌成型,擺碟精美青森殘酷網鮑 x 2網鮑很大隻及非常生猛,在瓦斯爐上燒時牠不停翻騰,難怪叫「殘酷網鮑」,燒完後侍應會切成四片,肉質鮮嫩軟滑兵庫縣直送播磨蠔 x 2蠔肉新鮮肥美,海水味重,燒出來很香很甜,但稍為縮水北海道帆立貝 或 厚燒紐西蘭草羊架 x

位置:

環境:

服務:

食物:
北海漁港二人前套餐 $488/位

前付:
河豚魚干
燒得非常香,而且河豚軟滑香甜,配合美乃滋食很出色

北海漁港二人前套餐
浜燒料理:
九洲松葉蟹
九洲松葉蟹 x 1/2

青森殘酷網鮑 x 2

兵庫縣直送播磨蠔 x 2
蠔肉新鮮肥美,海水味重,燒出來很香很甜,但稍為縮水

北海道帆立貝 或 厚燒紐西蘭草羊架 x 2
本身是二選一,而我和太太決定一樣點一份

帆立貝是切成幾粒,侍應加上牛油來燒,所以很香牛油味,亦帶出帆立貝的鮮甜。
羊架是在廚房燒好直接上枱,切件燒出來很香羊羶味,而且軟滑易入口

人氣蟹味噌甲羅燒 x 2
其中一道最美味的菜式,混合大量蟹膏及味噌,放在蟹殼上燒,非常香濃及鮮甜,侍應同時會燒一片牛油法包伴住食,增加口感亦能減低油膩感

山之惠黑松露茸野菌箔燒
用錫紙包住黑松露和切片冬菇、雞脾菇及金菇燒,燒完剪開錫紙後有濃濃的黑松露香氣,而且充滿水份,把雜菇燒得份外香甜

自選食事:
京都鰻魚茶漬飯
京都鰻魚茶漬飯 或 鐵板燒野菜炒拉麵(牛肉/豚肉)
主食可二選一,我們選了茶漬飯。鰻魚相當厚身及有濃厚的鰻魚味,明顯是大條鰻魚切出來,而紫菜、香蔥和芝麻令茶漬飯很香很好味

甘味
甘味:
套餐的甜品是綠茶或芝麻味雪糕,我和太太各點一款口味分享,芝麻口味芝麻味香濃及突出,而綠茶口味不會苦,質感香滑

總括來說,這家浜燒海鮮店服務很好,食材高質而且處理亦很好,絕對值得大家上去天文台圍試試呢

🌺秋田浜燒食堂 akitahamayaki.mhi
🌺地址:尖沙咀天文台圍8號地下