2022-11-11 125 浏览
今晚約左朋友到諾士佛台一酒吧飲野,但時間未到又有點肚餓所以睇吓附近有咩好食。記得幾年前曾經去過一間鐵板燒餐廳(秋田)覺得唔錯,去到留下reception介紹原來秋田有omakase,咁啱朋友又想食刺身所以決定一試首先上嘅係3款小食,其中水雲菜酸酸微微好開胃日本番茄沙律🥗蕃茄超甜北海道仙鳳趾真蠔🦪上面有個透明物體(怕羞)問師傅先知原來係日本水母,食落去爽爽地好得意時間啱啱好,遇上白子最肥美嘅季節,食落口感好creamy 🥰終於到刺身啦,分別有池魚,銀雪魚,太刀魚,石坦貝,秋刀同埋吞拿魚漬,款款都好鮮味😋😋嘩…係香箱蟹🦀食蟹最開心係唔洗自己拆肉🤪燒子持香魚🐟肉質甘甜又肥美,飽滿魚卵係口中爆開,粒粒分明,正黎食omakase 梗係唔少得toro ,火灼toro用紫菜同紫蘇包住再放少少蒜片,再加埋師傅秘製醬油,食落口不油膩,非常夾,好好味🤤🤤仲有3件壽司🍣分別係牡丹蝦壽司,燒右口魚邊壽司,腦天壽司(魚頭頂部位的肉)件件都整得非常精緻美味最後師傅仲有魚湯🍜(但太飽所以唔要)下次有機會一定要飲,師傅話用好多金目鯛魚煲,鮮味濃郁🐟🐟甜品有生果日本靜岡蜜瓜🍈同埋師傳自己整嘅杏仁布甸🍮《總結》秋田oma

首先上嘅係3款小食,其中水雲菜酸酸微微好開胃

日本番茄沙律🥗蕃茄超甜

嘩…係香箱蟹🦀食蟹最開心係唔洗自己拆肉🤪

甜品有生果日本靜岡蜜瓜🍈同埋師傳自己整嘅杏仁布甸🍮
《總結》
秋田omakase 食物跟上季節, 款式多,又新鮮😍師傅用心製作,仲要唔怕我煩係咁問問題都會仔細解答,下次可以叫多啲朋友黎食

今日食到咁飽點去諾士佛台飲酒🤦‍♀️🤦‍♀️
2022-11-04
2022-11-02 90 浏览
繼續講返呢餐omakese 先,之後到第十五道菜,第四款壽司,每間刺身料理一定唔可以缺少嘅,海膽壽司🍣🍣😍😍,用咗北海道馬糞海膽,亦都跟左塊好脆嘅紫菜包住,食落去口感一流👍👍👍正當壽司🍣已經食到差唔多以為已經食完,點知師傅拎咗個殺手鐧出嚟😱😱😱,到第十六道菜竟然係一件好大塊嘅燒toro,你冇聽錯係燒Toro!! 用一大塊紫菜包住食,呢個食法又係第一次食,𥚃面跟咗啲蒜片之餘,原來仲有塊紫蘇葉放底,師傅話放紫蘇葉主要係因為食落去冇咁油膩,冇咁肥,呢個做法唔錯👍可以食得開心,又冇咁油食咗咁多油份重嘅嘢,同埋係時候食返啲暖嘢,終於到咗今日呢一餐嘅最後一道菜(魚湯烏冬),唔好睇少呢碗野,唔係就咁一碗普通烏冬跟個湯,而係入面用咗好多款魚去製成,個精粹係個湯嘅魚味,睇得出師傅好用心去整👍👍👍👍,最後店員送咗好好味嘅雪糕🍦將今日呢一餐好豐富嘅omakese劃上一個完美嘅句號😋😋😋😋😋總結:今日呢餐飯好驚喜,睇得出師傅有安排次序上野食,由淡到濃開始食,師傅好nice好友善,講咗好多知識比我哋知,亦都有好多末試過嘅食法,以呢個價錢可以食到咁多好嘢,真係冇得頂,一定會有下次❤️❤️❤️
2022-10-30
身邊有好多朋友食過亦都介紹呢間好高質素既omakese ,今日終於有時間可以試吓,真係好滿足😋😋😋😋一坐低,師傅好親切友善,亦都講解今日嘅廚師發辦大約有幾多樣野食,亦都問我哋有啲咩係唔食,可以轉其他野代替,好,終於慢慢去享受呢一餐喇首先未食刺身之前,先有呢一個好緻嘅前菜,做為welcome food ,一個細細哋嘅盒仔,𥚃面裝住,幾道前菜,有蟹膏豆腐,有子持魷魚(呢個都好得意,因為好少有地方有得食),有水雲菜(呢個食落去好得意,酸酸地,好開胃),睇得出呢個前菜師傅係有心思細密諗點樣放開始正式上菜之前,師傅亦都上咗一個蕃茄沙律🥗比我哋食,嚿蕃茄唔係我哋平時食開嗰啲本地蕃茄,係日本糖蕃茄,食落去好鮮甜,好爽口,個沙律係撈咗cesar salad 底,所以食落零舍開胃,裡面亦都跟咗啲好特別野,面頭有啲一粒粒嘅嘢,因為我哋都好想知係咩,師傅都好nice 解答比我哋知嗰啲係天婦羅碎,所以食落去有種好特別嘅口感(好特別🫰🏻),另外亦都跟咗好特別嘅白海草(又係好特別嘅嘢)終於開始上第一道菜,首先係生蠔🦪,呢隻係嚟自官城縣叫做珠姬蠔,面頭跟咗蘿蔔蓉同萬能蔥,裡面撈左個酸汁,呢個配搭真係唔錯,食落去好清

終於開始上第一道菜,首先係生蠔🦪,呢隻係嚟自官城縣叫做珠姬蠔,面頭跟咗蘿蔔蓉同萬能蔥,裡面撈左個酸汁,呢個配搭真係唔錯,食落去好清甜,肉身好滑,另外口感好creamy,師傅一路講解亦都同我哋講,佢哋每一個月都會order啲好特別好時令好新鮮蠔返嚟,因為想令客人可以試到啲好特別野(好細心👍👍)
之後到第二,第三道菜,個擺碟好特別,好有美感,裡面有新鮮嘅石垣貝,頭先食咗蠔,而家食另一種貝類,雖然佢細細隻,但食落去好爽口,好鮮甜,比其他貝類冇得比😋😋,另外仲有一件好特別嘅嘢,嗰件叫做右口魚包海膽,呢個真係好少見,通常右口魚只會刺身咁食,但今次跟埋海膽一口咁食落去,呢個配搭好得👍👍亦都跟左啲三文魚籽,一口食落去個口感真係冇得頂😘😘😘
之後到第四,第五,第六道菜,開始食魚生喇,都係冇咁濃味同淡身啲嘅🐟,裡面有真名鰹(入面撈咗薑蔥)食落去好爽身,好彈牙,另外有油甘魚腩(面頭跟咗柚子胡椒)好開胃,仲有呢個島池魚腩(面頭有少少蒜漬),呢三款魚唔係就咁點豉油同wasabi,跟咗啲特別野連住食,呢個配搭唔錯👍👍👍👍
跟住到第七第八道菜,都係繼續有🐟🐟,都係口感比較淡身少少,裡面有銀鱈魚,金目鯛,呢兩款魚都係油份比較重嘅🐟🐟,所以呢兩款🐟🐟特別用咗個火炙做法,更加帶出佢哋嘅油份個重要性,兩款🐟🐟食落去好淋身,尤其是銀鱈魚個口感好正😋😋😋好滑身
開始到第九道菜,食咗咁多款淡身🐟🐟,開始到食啲比較濃味嘅🐟🐟😋,首先第一款,係我嘅favourite,就係秋刀,呢一兩個月都係秋刀當做嘅月份,所以非常肥美,秋刀面頭有少少萬能蔥,亦都跟咗一個薑汁豉油,跟埋一齊食,令到個魚味好突出👍👍
之後到第十道菜,呢個都好特別,繼續都係濃味魚,呢個叫煙薰鰹魚,口感好重,肉質比較實身,裡面跟咗啲紫洋蔥🧅,亦都撈左個wasabi 沙律汁,想將個重味減低,令個魚味唔好咁濃,一粒粒嗰啲叫做七彩芝蔴(呢個又係第一次見到,好特別👍👍👍)

之後到第十一道菜,亦都係最後一款刺身(好戲在後頭),呢款魚叫做太刀魚,俗稱(芽帶魚),師傅用一個細細嘅爐慢慢燒,要燒到咁好食嘅魚,真係好考功夫,火喉要啱啱好,師傅手勢真係冇得頂👍👍👍呢隻魚都係濃味,肉質比較綿,用佢嚟做sashimi ending 真係冇錯😍😍😍

之後到第十二道菜,亦都開始到壽司🍣出場,首先打頭陣有呢款(😋赤鯥壽司),師傅用火炙既手法去整之餘,亦都搽咗豉油去燒,將啲油份逼哂出嚟,最後跟咗少少青檸汁,唔使點任何野就食得😋😋😋
之後到第十三道菜,亦都係第二款壽司,右口魚邊壽司🍣,左口魚邊壽司,右口魚邊真係第一次食,其實同左口差唔多,亦都係屬於油份重,食落去口感肥美,爽口😋😋😋

之後到第十四道菜,第三款壽司🍣,呢個驟眼睇以為係toro 壽司,只係答啱左一半,呢件原來叫做腦天肉壽司,師傅解釋比我哋聽,腦天肉係toro頭殼頂入面嗰舊肉,比toro壽司更滑,油份更重,面頭跟咗啲碎蒜片(呢個食法真係第一次試)toro壽司就食得多,但係腦天肉真係第一次見到同食到,好特別👍👍🫰🏻🫰🏻🫰🏻(未完待續…..)
2022-10-30
2022-10-05 181 浏览
係香港品嚐一餐廚師發辦價格人均逾千元至數千元實在不足為怪,但係向來都覺得單以價錢都不能定斷價值同質數,不少朋友極力推薦盛讚這間秋田日本料理物超所值, 同埋師傅都好親切好親民所以今日都嚟一次體驗下果然冇嚟錯cp值極高😋一坐低先來三點前付賣相精緻有沖繩水雲 .青檸啫喱. 子持尤魚 之後一個長野縣高糖水果蕃茄沙律食完前菜沙律師傅話開始上刺身仙鳳趾生蠔肥大肉厚口,感比較creamy配以柚子醋汁開胃頭盤。刺身茨城縣石垣貝非常鮮嫩鮮甜師傅話當造期7-10月 下次未必有得食縞鰺 即係深海池魚入口爽口咬落油脂慢慢滲出油甘魚腩肥美甘香配以柚子胡椒提鲜日本新鮮銀雪魚 魚皮師傅以炙燒方式處理帶出油香北海道馬糞海膽卷碟魚海膽有質素鮮甜冇怪味北海道響螺彈牙爽滑,帶有淡淡的海水味。 季節限定【秋刀魚】又到咗每年10月份秋刀魚盛產時候肉質特別肥美 醬油中拖羅小卷加入黃蘿蔔絲同青瓜絲增加口感同味道 鹽燒太刀魚外皮香脆,油份非常澎湃肉質細嫩,估唔到燒熟咗嘅魚都有咁細緻嘅肉質。
果然冇嚟錯cp值極高😋

一坐低先來三點前付賣相精緻
有沖繩水雲 .青檸啫喱. 子持尤魚

之後一個長野縣高糖水果蕃茄沙律

食完前菜沙律
師傅話開始上刺身

仙鳳趾生蠔
肥大肉厚口,感比較creamy配以柚子醋汁開胃頭盤。

刺身

魚皮師傅以炙燒方式處理帶出油香

北海道馬糞海膽卷碟魚
海膽有質素鮮甜冇怪味

北海道響螺
彈牙爽滑,帶有淡淡的海水味。
季節限定【秋刀魚】
又到咗每年10月份秋刀魚盛產時候肉質特別肥美
醬油中拖羅小卷
加入黃蘿蔔絲同青瓜絲增加口感同味道

鹽燒太刀魚

季節限定【香箱蟹】
香箱蟹即雌性松葉蟹,其精髓在於牠的蟹籽和蟹膏。 這種蟹的蟹籽分為「內子」和「外子」,打開蟹蓋後見到呈橙色而未成熟蟹卵就是「內子」,而「外子」就是成熟後流出卵巢並呈啡色的蟹卵。
師父心機之作, 新鮮蒸熟後需要人手慢慢拆肉 蟹膏蟹子蟹肉混合一齊食意想不到嘅美味👍

終於輪到壽司

朋友話呢度啲飯都好好食, 試完就知道真係冇講錯飯粒分明軟硬適中

赤鯥魚
赤鯥屬於高級別魚類,其油脂含量非常豐富, 經火炙之後魚油滲出鮮美爆發。呢餐好多高級魚😍
腦天壽司
即是吞拿魚頭頂蓋肉 一條魚只有約兩片,刁鑽矜貴脂肪細緻 火炙後幾乎入口即化😋
炙燒右口魚邊壽司
重口味嘅我就最愛濃郁味壽司 ,師傅用火槍火炙其間,空氣中即時香氣瀰漫邪惡魚油滴落,獨有的油脂香味與口感是我很喜愛的一件

火炙拖羅大腹
紋理細緻 . 脂防分布平均 相對中拖羅來講更油脂肉香 ,經炙燒處理 , 油份迫晒出嚟 . 配上紫蘇葉增加香味及解膩非常絕配

鮮魚奶湯
非常鮮甜師傅話用咗好多種魚一齊煲