2024-03-15
自從希慎廣場MTR層重新裝修過後,特別鍾意行呢度,因為多左好多食店進駐😆.ᐟ 原來B2樓有間隱世居酒屋「禾日」,由刺身﹑串燒﹑熟食﹑清酒都應有盡有,裝潢高尚又有格調,岩哂同朋友黎把酒談心🍻我地當晚叫左個𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐒𝐞𝐭 𝐟𝐨𝐫 𝟐,只需$𝟔𝟗𝟖就可以品嚐豐富日式料理(原價$𝟏𝟏𝟑𝟕),即係打左6折😱‼️呢個餐勁多野食,食物夠新鮮,性價比極高👍❝ 刺身 ❞刺身有3款︰大拖羅、油甘魚﹑北海道帆立貝。最值回票價一定係大拖羅🌟 大片厚切,入口即溶,油香四溢。油甘魚同帆立貝都新鮮爽甜,十分滿足😋❝ 沙律 ❞巨型炸軟殼蟹金黃酥脆,食落啖啖肉,真材實料👍🏻 蟹籽沙律都好大份,配上蛋黃醬令人開胃.ᐟ ❝ 海鮮茶碗蒸 ❞蒸蛋入口滑溜🤤 加入大量食材︰三文魚籽﹑蝦仁、蟹柳﹑冬菇﹑蓮子,十分豐富👍🏻 一人一份大滿足,連茶碗蒸都咁有誠意,值得一讚👏🏻❝ 串燒 ❞串燒可自選兩款,我地揀左北海道豚肉白蔥串、自家製日本免治雞棒。串燒燒得好香口,入口juicy唔會乾身,調味都岩岩好,勁岩食😋❝ 野菜 ❞日本季節野菜天婦羅盛都好豐富~ 有冬菇、茄子、南瓜。炸粉厚薄適中,入口酥脆,仍然品嚐到蔬菜鮮甜味道
❝ 刺身 ❞
❝ 沙律 ❞
❝ 海鮮茶碗蒸 ❞
❝ 串燒 ❞
❝ 野菜 ❞
日本季節野菜天婦羅盛都好豐富~ 有冬菇、茄子、南瓜。炸粉厚薄適中,入口酥脆,仍然品嚐到蔬菜鮮甜味道👍🏻 特別係冬菇厚身又充滿肉汁,啖啖滋味。
❝ 禾日 ‧ 米 ❞
米飯類可自選一款,我地揀左角切魚生卷。大量切粒魚生鋪面,有三文魚﹑吞拿魚﹑八爪魚﹑蟹籽,新鮮滋味🤤 米飯之間夾有芝麻粒,香氣十足,令人回味無窮.ᐟ
❝ 甜品 ❞
最後試左兩款唔同味道既雪糕🍨 分別係清酒同禾米味。清酒雪糕第一次食,味道強烈而香濃,好有驚喜😍 而禾米雪糕米味十足,質感較結實,鋪上玄米米通好爽脆,口感豐富👍🏻