禾日

Inebi
2024-03-11 65 浏览
今日同老公銅鑼灣睇完戲試新開日式餐廳,外觀都唔錯,傳統日式裝修又帶點時尚高雅,行高級路線,所以我地對食物都有d期待。我同老公各自點左個丼再加一個鍋share。香蔥碎吞拿魚腩丼$128粉紅色鮮嫩既碎吞拿魚腩蓉,望上去外貌已經好吸引,加埋青綠旣香蔥同芝麻,連同壽司飯一齊食,魚腩蓉入口溶化,性價比高。瀑布三文魚親子丼$228滿滿嘅三文魚籽放喺一個小碗,瀑布意思係自己將魚籽倒落去,d三文魚片切得厚薄適,色澤好靚,魚油甘香。新鮮鮮甜晶瑩剔透嘅三文魚籽同三文魚片,加少少醬油wasabi, 好美味。北海道豚肉日本季節野菜風味鍋 $188豚肉可以話肥美可口,蘸上特製香濃芝麻醬,超可口。個鍋都好多料,有大蔥、金菇、豆腐,蔬菜,個湯底本身好清甜,加埋豚肉本身既味道,夾埋一齊個湯好好飲。

我同老公各自點左個丼再加一個鍋share。

香蔥碎吞拿魚腩丼$128

瀑布三文魚親子丼$228

北海道豚肉日本季節野菜風味鍋 $188
2024-03-09 51 浏览
今日來到了銅鑼灣購買傢俬後,來到了全新裝修的商場忽然看見一間日式餐廳,於是入來品嚐一下.餐廳環境佈置十分之有氣氛座位與座位之間也十分之闊落,店員也熱情地招待!三文魚魚味十足,配上油脂分布平均的油甘魚,真是令人滿足.炸蔬菜天婦羅確實是一道美味的料理!它將新鮮的蔬菜切片或切塊,沾上麵糊後在油中炸至金黃酥脆。這道料理不僅讓蔬菜保持了其天然的口感和營養價值,還增添了一層香脆的外層,令人回味無窮。炸蔬菜天婦羅的製作過程中,蔬菜的顏色和質地在炸煮過程中得到了完美的保留,每一口咬下去都能品嚐到蔬菜的鮮甜味道.加州卷是一道非常受歡迎的壽司卷,它是日本料理和美國飲食文化的完美結合。這道料理以新鮮的海鮮、酥脆的蔬菜和美味的壽司飯為主要成分,搭配著醬油和芥末醬,給人一種美味的口感和豐富的風味。加州卷的外觀精美,卷著海鮮和蔬菜的壽司飯,令人十分之回味.燒雞翼外皮十分香脆,水準十足.厚切豚肉飯是一道令人垂涎的美食!它以新鮮的豚肉切成厚片,經過特殊的烹調方式,使得豚肉保持著肉質鮮嫩多汁的特點。這道料理搭配著白飯和各種配料,營造出豐富的口感和美味的風味。厚切豚肉飯的豬肉片厚度恰到好處,經過烤或煎的過程中,外層形成了

三文魚魚味十足,配上油脂分布平均的油甘魚,真是令人滿足.

加州卷的外觀精美,卷著海鮮和蔬菜的壽司飯,令人十分之回味.

燒雞翼外皮十分香脆,水準十足.

厚切豚肉飯的豬肉片厚度恰到好處,經過烤或煎的過程中,外層形成了一層金黃酥脆的外皮,內部則保持著豬肉的鮮嫩口感。

銅鑼灣希慎廣場最近經歷大翻新後重開進駐了許多新餐廳而當中位於不起眼一角的「禾日」inebi 卻是極高人氣、在試業期間已經滿座!兩款特A級頂尖日本米種「魚沼越光米」及 「北海道七星米」更會按不同季節及菜式選用不同的米種烹調料理其中「魚沼越光米」入口甘甜、香味濃郁醇香軟糯而且充滿光澤、飽滿通透更被日本人譽為「飯桌上的珍珠」而產於北海道的代表米「七星米」是日本國寶級白米之一七星米口感清爽、米飯粒粒分明入口有微微香甜和淡雅的米飯香氣Lunch set丼飯選用的就是七星米而食客饕餮們若想要有更高級的味蕾享受就可以選擇加$18升級至「魚沼越光米」˚○◦˚.˚◦○˚ . ˚○◦˚.˚◦○˚ . ˚○◦˚.˚◦○˚ . ˚○◦˚.˚◦○˚ . 𑁍 三色丼定食 (香蔥、碎吞拿魚腩、海膽、三文魚籽) $268配沙律,前菜,茶碗蒸,漬物這道三色丼定食材料十分豐富૮ ฅ’ㅅ‘ฅა有小公主最愛的香蔥碎吞拿魚腩拌飯一流!海膽和三文魚籽鹹鮮鮮甜額外加配醬油蛋一隻 +$10雞蛋蛋香味雖然不算十分香濃ˁ ˈ ᵕ ˈ ˀ♡ 但拌和在粒粒飽滿的米飯中增強了米飯的黏性之餘亦令碎吞拿魚腩魚肉口感更加滑嫩ฅˆ‧⩊‧ˆฅ 𑁍 北海
銅鑼灣希慎廣場最近經歷大翻新後重開
進駐了許多新餐廳
而當中位於不起眼一角的「禾日」inebi
卻是極高人氣、在試業期間已經滿座!
兩款特A級頂尖日本米種
「魚沼越光米」及 「北海道七星米」
更會按不同季節及菜式
選用不同的米種烹調料理
其中「魚沼越光米」入口甘甜、香味濃郁
醇香軟糯而且充滿光澤、飽滿通透
更被日本人譽為「飯桌上的珍珠」
而產於北海道的代表米「七星米」
是日本國寶級白米之一
七星米口感清爽、米飯粒粒分明
入口有微微香甜和淡雅的米飯香氣
Lunch set丼飯選用的就是七星米
而食客饕餮們若想要有更高級的味蕾享受
就可以選擇加$18升級至「魚沼越光米」

配沙律,前菜,茶碗蒸,漬物
這道三色丼定食材料十分豐富૮ ฅ’ㅅ‘ฅა
有小公主最愛的香蔥碎吞拿魚腩拌飯一流!
海膽和三文魚籽鹹鮮鮮甜
亦令碎吞拿魚腩魚肉口感更加滑嫩ฅˆ‧⩊‧ˆฅ

𑁍 北海道豚肉稻庭烏冬定食 $138
配沙律,前菜,茶碗蒸,漬物
$138 的豚肉稻庭烏冬以這個價錢來說就略顯普通
稻庭烏冬偏腍、缺乏彈性靭勁 ₍̫̫ ˲᭯ ̭ ˱᭯ ₎ ̫̫
豚肉的肥瘦比例約為八比二
不太肥就很不錯哈哈。മ⩊മ。
2024-03-08 37 浏览
原來希慎嘅地庫而家有全新嘅面貌,成個感覺舒服左,空間感都大左,仲多左好多新食肆今晚我哋想食日本野,連日本餐廳都有幾間選擇最後我哋揀咗一間有設計感嘅居酒屋🏮「香蔥·碎吞拿魚腩配脆米餅」正❤️所有材料配搭得好完美三文魚籽、香蔥完全可以令味道昇華好多,碎吞拿魚腩入口好細滑,再加埋爆開嘅三文魚籽,真係有即時亮眼嘅感覺‼️必食之系列「炸軟殼蟹籽沙律」看似普通嘅沙律都好有驚喜軟殼蟹係熱辣辣脆口的,單單連咁簡單嘅沙律都整得咁有heart「月見厚燒牛舌釜飯」啲飯比較濕潤,如果可以乾身返啲會更好‼️但味道好好,食到底會有飯焦,越底嘅飯越乾身牛舌好厚切,肉質爽彈嫩口
原來希慎嘅地庫而家有全新嘅面貌,
成個感覺舒服左,空間感都大左,
仲多左好多新食肆

今晚我哋想食日本野,連日本餐廳都有幾間選擇

最後我哋揀咗一間有設計感嘅居酒屋🏮

「香蔥·碎吞拿魚腩配脆米餅」
正❤️所有材料配搭得好完美

三文魚籽、香蔥完全可以令味道昇華好多,
碎吞拿魚腩入口好細滑,再加埋爆開嘅三文魚籽,
真係有即時亮眼嘅感覺‼️必食之系列

「炸軟殼蟹籽沙律」
看似普通嘅沙律都好有驚喜

軟殼蟹係熱辣辣脆口的,
單單連咁簡單嘅沙律都整得咁有heart

「月見厚燒牛舌釜飯」
啲飯比較濕潤,如果可以乾身返啲會更好‼️
但味道好好,食到底會有飯焦,越底嘅飯越乾身

牛舌好厚切,肉質爽彈嫩口
2024-03-05
2024-03-06 65 浏览
身為銅鑼灣飯腳,今次去咗Hysan Place 地庫B2,個面好靚,係廁所隔離間日式餐廳,應該係居酒屋。叫了:$668刺生,一般。$238串燒,一般。$208和牛拉麵,昆布湯十分正,麵又好夾。食滿$1200送咗支清酒天咲,好香,好好喝,300ml,啱啱好。雖然門面好多粒米,但冇叫飯食,下次要試吓。除咗個吞拿魚蓉海膽三文魚子三式黃金軍盤,一啖一粒,超滿足。三五知已,傾偈飲酒一流。服務幾好。仲有會員計劃,可以再去。
叫了:
$668刺生,一般。
$238串燒,一般。
$208和牛拉麵,昆布湯十分正,麵又好夾。
雖然門面好多粒米,但冇叫飯食,下次要試吓。
除咗個吞拿魚蓉海膽三文魚子三式黃金軍盤,一啖一粒,超滿足。
三五知已,傾偈飲酒一流。
服務幾好。
仲有會員計劃,可以再去。
本來打算去希慎廣場巡舖,睇吓新開的basement 有冇新甜品店,點知無意之中發掘到一間以「日本米專門店」為主打的日式料理店。「禾日」系門外我哋睇完餐發現除咗主打釜飯還有超多選擇。店內環境舒適、甚有格調,非-般的居酒屋可比。而且服務貼心 、店員不停為我們加茶,加到我都唔好意思,請佢暫停一下先奉上熱騰騰的三文魚子海鮮日式茶碗蒸$58打開蓋子海鮮放得滿滿賣相已經完勝,加埋嫩滑嘅燉蛋,超正!自家製日本免治雞棒配日本雞蛋$58每次吃串燒一定要吃免治雞棒,因為啖啖肉,加上冇菌日本鷄蛋,令免治雞棒口感更提升。厚切燒牛舌$76識食牛舌一定要厚切,火候啱啱好,肉味香濃突出,推薦!一不離二再點牛舌,餐廳推介厚燒牛舌香蔥釜飯$252牛舌令我地食極都唔厭,質感相當彈牙,肉味也同樣香濃,加埋大量嘅香蔥混和珍珠飯,香蔥輕易地令整體味道一再提升,如果有飯焦相信更美味。簡單地加點蔬菜,選了豆腐季節野菜豆腐鍋 $98一點油都冇真健康,上湯微甜,豆腐十分嫩滑。

「禾日」

系門外我哋睇完餐發現除咗主打釜飯還有超多選擇。

加到我都唔好意思,請佢暫停一下

先奉上熱騰騰的
三文魚子海鮮日式茶碗蒸$58

打開蓋子海鮮放得滿滿賣相已經完勝,加埋嫩滑嘅燉蛋,超正!

自家製日本免治雞棒配日本雞蛋$58

厚切燒牛舌$76
識食牛舌一定要厚切,火候啱啱好,肉味香濃突出,推薦!

一不離二再點牛舌,餐廳推介
厚燒牛舌香蔥釜飯$252

簡單地加點蔬菜,選了
豆腐季節野菜豆腐鍋 $98

一點油都冇真健康,上湯微甜,豆腐十分嫩滑。

2024-02-29
// 𝙍𝙚𝙛𝙞𝙣𝙚𝙙 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙄𝙯𝙖𝙠𝙖𝙮𝙖 𝙉𝙚𝙬𝙡𝙮 𝙊𝙥𝙚𝙣𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙃𝙮𝙨𝙖𝙣 𝙋𝙡𝙖𝙘𝙚 - 𝙄𝙣𝙚𝙗𝙞 ⛩️ //-Located in the newly-renovated lifestyle and dining hub URBANHOOD in Hysan Place, 𝐈𝐧𝐞𝐛𝐢 is a brand new Japanese izakaya presenting top-notch sushi, chirashi bowls, and hand rolls that are crafted with fine quality Hokkaido Nanatsuboshi rice.-☞ 𝐑𝐨𝐚𝐬𝐭𝐞𝐝 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐁𝐞𝐞𝐟 & 𝐒𝐞𝐚 𝐔𝐫𝐜𝐡𝐢𝐧 𝐊𝐚𝐦𝐚 𝐑𝐢𝐜𝐞 - 𝐇𝐊$𝟑𝟐𝟖Cooked in an authentic iron pot named kama and also known as Kamameshi, the Hokkaido Nanatsuboshi rice was lusciously topped with medium
Cooked in an authentic iron pot named kama and also known as Kamameshi, the Hokkaido Nanatsuboshi rice was lusciously topped with medium rare wagyu beef and creamy uni for a decent umami indulgence.
☞ 𝐌𝐢𝐲𝐚𝐳𝐚𝐤𝐢 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐏𝐫𝐞𝐦𝐢𝐮𝐦 𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢 𝐂𝐨𝐦𝐛𝐢𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 𝟏𝟐 𝐊𝐢𝐧𝐝𝐬 - 𝐇𝐊$𝟒𝟖𝟖
With exquisite Miyazaki wagyu sushi that is flawlessly seared to medium rare, the combination highlights the latest seasonal offerings, including Hokkaido uni, toro, salmon roe, unagi, etc.
☞ 𝐌𝐢𝐧𝐜𝐞𝐝 𝐓𝐨𝐫𝐨 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐩𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐎𝐧𝐢𝐨𝐧 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐑𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞 - 𝐇𝐊$𝟗𝟖
Lusciously seasoned with spring onion and salmon roe, the minced toro was bursting with flavors and textures on the crispy rice cake.
☞ 𝐈𝐍𝐄𝐁𝐈 𝐊𝐮𝐬𝐡𝐢𝐲𝐚𝐤𝐢 𝐒𝐞𝐭 - 𝐇𝐊$𝟐𝟑𝟖
Featuring the finest offerings from land and sea, including Tiger Prawn, Hokkaido Scallop, Miyazaki Chicken Wings, Hokkaido Pork & Leek, and Fresh Mushroom; skewered and grilled to perfection.
☞ 𝐈𝐍𝐄𝐁𝐈 𝐒𝐀𝐊𝐄 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐏𝐮𝐟𝐟 - 𝐇𝐊$𝟕𝟖
Served in a delicately fluffy puff pastry, the sake ice cream extrudes a decent aroma of rice notes.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴘᴊ-ʀᴘ-ᴡᴛs-sᴄɴ
2024-03-01 66 浏览
最近希慎廣場底層開翻開左好多高質餐廳今次去左間主打日本菜匠人精心炮製多款居酒屋菜式🔸秋刀魚岩鹽燒 $92秋刀魚好乂條,魚皮燒到好焦香,內裡肉質滑溜多汁,加埋岩鹽一齊光更能突顯魚嘅鮮味。🔸加州卷 $98一碟共有六件,每件嘅外層都沾滿蟹籽,鮮味十足,中間嘅米飯好實正,唔會一夾就散,米飯間包住玉子、蟹柳同青瓜,雖然配料看似簡單不過食落好好味。🔸香燒鵝肝和牛釜飯 $338選用日本國家「特A級」米種製作,釜飯用咗魚沼越光米,上菜時已經香氣撲鼻。和牛嘅色澤好亮麗,肉質粉嫩軟腍,牛味非常香濃。鵝脾外層燒到好焦香,食落質感滑溜細膩。
最近希慎廣場底層開翻

🔸加州卷 $98

🔸香燒鵝肝和牛釜飯 $338
2024-02-23
2024-03-01 679 浏览
媽媽的生日是在1月中。那個時候我和弟弟也各有各忙,沒有正式吃一餐好的生日飯。於是今天特意嚟到銅鑼灣,吃一頓好的日本菜。 禾日位於銅鑼灣希慎廣場,從地鐵站出發不用3分鐘便到,地點方便。這間舖頭的裝修挺有特色,掛了好多日本特色擺設。我們一行二人叫了不同菜式一起分享。 海膽越光燒飯團(⭐⭐⭐⭐⭐)海膽味道鮮甜,吃起來綿綿的,有淡淡海水味。配上微微燒焦的飯糰,吃起來層次感豐富。 蒲燒鰻魚飯(⭐⭐⭐⭐⭐)鰻魚飯份量頗多,大約有6至7件鰻魚,吃起來肥美,油脂感十足,配上蛋炒飯,令人停不了口。 北海道豚肉稻庭烏冬(⭐⭐⭐⭐⭐)朋友叫的這個稻庭烏冬也不錯。 豚肉肥美可口,稻庭烏冬吃起來有點煙韌,而且掛湯力十足。 季節野菜豆腐鍋(⭐⭐⭐⭐⭐) 最後叫了個蔬菜鍋,吃點蔬果菜平衡。包括了大蔥,金菇,草菇和豆腐等等。湯底比較清甜,能夠吃得出蔬菜的鮮味,為這天晚餐或上完餐劃上完美句號。 總括而言,這間餐廳除了食材新鮮外,師傅的廚藝也十分不錯。下次經過銅鑼灣也會找時間來一試。  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~  禾日 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B2樓B202號舖 推介菜式

海膽越光燒飯團(⭐⭐⭐⭐⭐)
蒲燒鰻魚飯(⭐⭐⭐⭐⭐)
北海道豚肉稻庭烏冬(⭐⭐⭐⭐⭐)
季節野菜豆腐鍋(⭐⭐⭐⭐⭐)
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
推介菜式:蒲燒鰻魚飯、北海道豚肉稻庭烏冬

👍🏻地點方便
👍🏻海鮮鮮味
👍🏻廚藝高超
2024-03-01 49 浏览
來了一間新開的日本餐廳,餐廳環境氛暗的燈光營造出一種私密又浪漫的氛圍,配合著精心挑選的音樂,更顯高級感。和男朋友一起享受這個寧靜舒適的空間~~瀑布親子丼。新鮮的三文魚切成薄片,搭配著豐富的三文魚籽,每一口都有鮮美的海洋風味。三文魚籽是分開上的,識我倒下去的瞬間感受到爆布的流動🤣🤣接下來是吉列黑豚肉飯,外脆內軟,細嫩多汁的黑豚肉搭配著香氣撲鼻的白飯,一入口就能感受到豬肉的濃郁味道,不用點醬汁都好味👍🏻炸雞軟骨,剛炸起口感脆脆的,每一口都帶來滿滿的鹹香味道~免治雞肉棒配日本蛋醬油,燒過卻嫩滑多汁的雞肉,點落雞蛋醬油,每一口都帶來滿滿的滿足感😍 最後是燒日本年糕,這魅力在於它的口感。年糕本身彈牙有嚼勁,而經過燒烤後,外層變得微微焦香,內裡則保持了綿密軟糯。搭配上特製的醬汁,味道鹹鹹的😆😆😆

炸雞軟骨,剛炸起口感脆脆的,每一口都帶來滿滿的鹹香味道~

2024-03-01 91 浏览
很久沒去希慎廣場! 不知道原來地庫已裝候完畢, 化身高質的美食廣場, 還有很多不同餐廳進駐! 這次試試新開業的日式居酒屋, 放棄二人餐, 決定單點! 餐廳裝潢高雅時尚但不失傳統, 沒有採用一貫的木系及紅黑裝飾! 設有壽司席前吧座及卡座, 還有圓桌, 這是日式餐廳少見的!🥢厚切牛舌串燒 $76/串 ~ 串燒之中, 厚切牛舌的我最愛! 肉質很嫩滑, 燒至外層微微焦黃, 肉汁滿滿的!🥢自家製日本免治雞棒配日本雞蛋 $58/串 ~ 香脆外皮加上雞軟骨的咬口, 比例恰到好處, 配上濃厚蛋汁又香又滑, 這怎能不吃了? 🥢軟殼蟹牛油果卷 $118 ~ 軟殼蟹炸得香脆, 牛油果軟滑又香, 飯不會散, 讚!🥢櫻花海老野菜天婦羅 $78 ~ 大量櫻花蝦及鮮嫩野菜, 入口鬆脆, 份量十足! 配上酸酸的醬汁, 十分解膩!🥢汁煮油甘魚鮫 $184 ~ 油甘魚魚脂豐富,膠質重之餘肉質嫩滑, 經日式汁煮後魚肉仍然有彈性! 魚肉厚身沒有魚腥味, 口感軟嫩! 搭配其他蔬菜同煮, 吸收了醬汁及魚油, 味道昇華! 菜式精緻, 服務超好的!
厚切牛舌串燒

軟殼蟹牛油果卷
櫻花海老野菜天婦羅
汁煮油甘魚鮫
菜式精緻, 服務超好的!
厚切牛舌串燒
軟殼蟹牛油果卷
櫻花海老野菜天婦羅
汁煮油甘魚鮫
2024-02-29 26 浏览
放工最開心就係約好友食好西,我地都鐘意日本料理,就選了希慎新開嘅禾日。二人餐$698有齊沙律,前菜,刺身,串燒,野菜,主食同甜品。🦀炸軟殼蟹蟹籽沙律炸軟殼蟹酥脆啖啖肉,有好多蟹柳絲,增加口感,沙律菜新鮮爽甜,good🥢海鮮茶碗蒸蒸蛋嫩滑,搭配蝦、蟹肉和木耳,口感豐富。令人回味。 🥗季節野菜豆腐鍋豆腐細嫩滑溜,搭配新鮮的野菜,味道清新健康。 🐟刺身鮮吞拿魚腩、油甘魚和北海道帆立貝。刺身鮮嫩,帆立貝鮮甜啖啖肉,最愛呑拿魚腩,滿滿魚油香,入口即化。🍢串燒選了自家製日本免治雞棒配日本雞蛋,雞棒有少少脆骨,沾上蛋味濃郁雞蛋🥚,好滑溜。🍚香蔥碎吞拿魚腩丼吞拿魚腩的鮮香與香蔥的風味相得益彰,滿滿的幸福感🥰。 如不愛吃魚生飯,亦有北海道十勝豚丼,搭配季節野菌釜飯可以揀。 🍨甜品禾日清酒雪糕,禾日米雪糕清酒雪糕散發著微妙的酒香,米雪糕則味道較淡,配上脆米粒,口感不錯。

二人餐$698
有齊沙律,前菜,刺身,串燒,野菜,主食同甜品

🦀炸軟殼蟹蟹籽沙律

🥢海鮮茶碗蒸
蒸蛋嫩滑,搭配蝦、蟹肉和木耳,口感豐富。令人回味。

🥗季節野菜豆腐鍋
豆腐細嫩滑溜,搭配新鮮的野菜,味道清新健康。

🐟刺身

🍚香蔥碎吞拿魚腩丼
吞拿魚腩的鮮香與香蔥的風味相得益彰,滿滿的幸福感🥰。

🍨甜品
禾日清酒雪糕,禾日米雪糕
2024-02-27 349 浏览
希慎重新裝修左地庫兩層轉左做餐廳美食廣場, 多左好多唔同菜式既餐廳, 前日收左工同朋友係依度搵食, 發現左依間新開日式居酒屋餐廳, 有散叫食物同二人餐選擇我地見散叫要揀食咩咁煩, 直接就叫左個二人餐 先上左刺身, 有鮮吞拿魚腩、油甘魚同北海道帆立貝, 全部都係厚切, 吞拿魚腩相當肥美, 油甘魚同帆立貝食落都好鮮甜, 超正!炸軟殼蟹蟹籽沙律份量都唔少, 軟殼蟹入口酥脆, 啖啖肉, 蟹籽沙律愈食愈開胃日本季節野菜天婦羅盛當中有茄子、冬菇、舞茸菇同秋葵, 外皮粉漿比我想像中薄, 食入口非常酥脆可口, 而且食左都唔會覺得好油膩, 食得野菜本身既香味, 好好食!北海道豚肉白蔥串、自家製日本免治雞棒配日本雞蛋燒得剛好仲要鎖到肉汁, 一啲都唔乾身, 豚肉連白蔥一齊食非常夾, 免治雞棒沾蛋汁食令整體味道提升, 甜得黎夠香海鮮茶碗蒸入口好嫩滑, 有蝦同冬菇等配料, 令整體海鮮味增強, 蛋味突出, 而且入面好多蟹肉絲, 好食啊!香蔥碎吞拿魚腩丼份量都幾多, 面層碎吞拿魚拌勻後入口充滿油脂香, 食落好豐富, 食幾啖都已經夠哂飽了!最後甜品係禾日禾米雪糕同清酒雪糕, 不得不讚清酒雪糕意想不到既好食, 清酒味好

我地見散叫要揀食咩咁煩, 直接就叫左個二人餐

北海道豚肉白蔥串、自家製日本免治雞棒配日本雞蛋

最後甜品係禾日禾米雪糕同清酒雪糕, 不得不讚清酒雪糕意想不到既好食, 清酒味好強但唔濃到入唔到口, 好得意既味道!
2024-02-27 43 浏览
估唔到喺希慎廣場地庫有一間甘有和風嘅日本餐廳。裝修以木係顏色為主,簡約但感覺雅緻!我同朋友叫左一個✨二人品嘗晚餐✨套餐食物好豐富沙律 🥙炸軟殼蟹蟹籽沙律- 炸軟殼蟹好好食前菜 🍥海鮮茶碗蒸(2份)- 海鮮好多,蛋蒸得夠滑刺身 🍣鮮吞拿魚腩、油甘魚、北海道帆立貝- 刺身新鮮,夠鮮味串燒(2款) 🍡🍢北海道豚肉白蔥串自家製日本免治雞棒配日本雞蛋- 串燒燒得Juicy吾乾野菜 🥗季節野菜豆腐鍋- 鍋物夠大份,材料十足禾日. 米 🍚北海道十勝豚丼- 米飯好香又好食,十勝豚肉厚切,肉質夠爽口甜品🍧禾日禾米雪糕禾日清酒雪糕- 清酒雪糕好味有驚喜套餐原價$1137 ⭐現優惠價 $698 (2位)以食物種類,新鮮同豐富程度嚟講,其實都性價比幾高👍

我同朋友叫左一個
✨二人品嘗晚餐✨
套餐食物好豐富

沙律 🥙
炸軟殼蟹蟹籽沙律
- 炸軟殼蟹好好食

前菜 🍥
海鮮茶碗蒸(2份)
- 海鮮好多,蛋蒸得夠滑

刺身 🍣
鮮吞拿魚腩、油甘魚、北海道帆立貝
- 刺身新鮮,夠鮮味

串燒(2款) 🍡🍢
北海道豚肉白蔥串
- 串燒燒得Juicy吾乾

野菜 🥗
季節野菜豆腐鍋
- 鍋物夠大份,材料十足

禾日. 米 🍚
北海道十勝豚丼
- 米飯好香又好食,十勝豚肉厚切,肉質夠爽口

甜品🍧
禾日禾米雪糕
禾日清酒雪糕
- 清酒雪糕好味有驚喜

套餐原價$1137
⭐現優惠價 $698 (2位)
以食物種類,新鮮同豐富程度嚟講,其實都性價比幾高👍

2024-02-20
2024-02-24 105 浏览
銅鑼灣希慎廣場地庫裝修過後多了不少食肆,「禾日」便是其中之一。餐廳主打日本米創作料理,按不同季節及菜式選用不同日本米。<瀑布三文魚親子丼> $228丼飯內已經有三文魚片,另外附上三文魚籽讓客人倒入丼飯內。三文魚片味道鮮甜,配搭三文魚籽和口感的北海道七星米,鮮味十足<三色丼> $248三色丼顧名思義有三款材料,包括有香蔥碎吞拿魚腩、海膽、三文魚籽,同樣使用北海道七星米,白飯粒粒分明。細滑的碎吞拿魚腩、和入口即溶的海膽和三文魚籽,吃完很滿足<京都之襌> $68甜品包括自家製白玉糰子和抹茶糰子、黑糖水信玄餅、十勝紅豆,帶微甜的水信玄餅口感滑溜,相當不錯

<瀑布三文魚親子丼> $228

<三色丼> $248