2022-06-16 51 浏览
川香閣招牌酸菜魚,二人份量,以大碟盛上並上桌,😍畫面實在好震撼!餐廳特別挑選鮮鱸魚,食落肉多刺少,並加入醃製的入味酸菜,集「麻、辣、香、酸」四位於一身,🐟口感酸爽,是酸菜魚fans必試菜式!👍紅燒肥腸🔥紅燒肥腸是湖北一道傳統佳肴。以紅燒技法製成,加入肥腸、🌶新鮮的紅色辣椒和綠色辣椒、老薑、🧄大蒜、四川豆瓣、花椒😙色澤黃亮,味道香醇,柔嫩可口,肥而不膩。干煸四季豆🥢鍋氣足,焦香,鮮嫩,讓人食了一口後,忍不住又食一口。

2022-06-16 33 浏览
川菜味道香濃惹味,不嬲都大受歡迎,今日由住係灣仔區既朋友帶我黎呢頭搵食🥰簡左呢間正宗川菜館食酸菜魚🐟聽朋友講,呢到既師傅有二十年既川菜經驗,川菜調料同主要食材仲要由四川空運到港,務求做到川菜既原汁原味☺️👍🏻👍🏻🌟酸菜魚 雖然叫左小份,但都好大份足料!可自選配菜,$28份,我地簡左寬粉、金菇、鮮腐竹😋鱸魚魚肉起晒骨,食落啖啖肉,嫰滑彈牙,湯底唔會好油膩,仲可以選擇不同辣度,魚肉吸晒湯汁既精華,夠晒麻辣😚🌟糖醋排骨排骨炸到卜卜脆,唔會太厚粉,仲有菠蘿、三色辣,甜酸配個得岩岩好,唔會太甜又唔會太酸👍🏻🤪食落開胃,送飯一流🤤🌟涼拌雞髀菇雞髀菇切絲,配埋青瓜絲做涼拌都係第一次食😬食落爽口,帶帶麻辣既香味,見到就流晒口水🤤🌟桂花冰粉四川甜品真係第一次試🫣冰粉係用白涼粉煮成,望落晶瑩通透,配埋桂花同黑糖,味道清甜帶桂花香味🤩

🌟酸菜魚

🌟糖醋排骨

🌟涼拌雞髀菇

🌟桂花冰粉
.📍福源川香閣 📍香港灣仔軒尼詩道99號彰顯大廈2樓經典香辣鍋(中辣)選了美國肥牛(48hkd)、滑牛肉(48hkd)、鵪鶉蛋(40hkd)、茶樹菇(28hkd)和如意寬麵(25hkd),肉的份量給很多😂其實都幾抵食,寬粉很吸味,絕對是必點,有點像炒牛河的味道,寬粉煙韌有咬口,鵪鶉蛋意外地有驚喜,外皮是炸過的,趁熱食一咬下去有點裏面的蛋黃一下子炸出來,小心燙各位😂但很好吃👍🏻泡椒牛肉(148hkd)辣度大概在中辣左右,那種辣是很惹味下飯那種,有豆瓣醬的味道,不經不覺就ko成碗飯😂用的是滑牛肉,大大塊啖啖肉😍歌樂山辣子雞(118hkd)辣度固定,大概是小辣左右,雞粒炸得非常酥脆,是薯片一樣脆的程度😂但離奇地碟底很乾爽,沒甚麼油,裏面會有炸脆了的碎骨,又再更脆一點,增加口感,每次都很喜歡在辣椒🌶️堆裏找肉😂很好玩😂#foodiblum中式
📍福源川香閣
📍香港灣仔軒尼詩道99號彰顯大廈2樓

經典香辣鍋(中辣)
香鍋

泡椒牛肉(148hkd)

泡椒牛肉

歌樂山辣子雞(118hkd)

#foodiblum中式
2022-06-10
2022-06-10 47 浏览
想食正宗川菜,朋友介紹咗間位於灣仔近地鐵站附近的褔源川香閣。師父堅持用四川菜調味料,所以味道同出面有點不同,3人食每人不用$220。 酸菜魚鱸魚不少地方都有,但這裡的小辣辣度不錯之餘又不會好油身,魚肉不少而且都好滑身,沒想到小份會咁多,我哋再加了寬粉和萵荀,入晒湯汁味不錯。 糖醋排骨的醬汁酸度剛好又不會太杰身,排骨炸得好香酥,配菜不少,十分開胃。 四川菜當然要食農家大碗花菜,有點似干鍋感,味道帶點微辣,份量好多仲有蔥和腩肉,令到整個餸味道提升不少。 口水雞份量好多,雞肉嫩滑,底部仲有青瓜絲,醬汁味道偏濃但幾香。 每次吃四川菜,朋友必叫甜品紅糖茲粑,表面口感脆口入面煙韌,甜度剛好,份量勁多,3人食就最岩。 地方幾舒服空間感夠,茶好味帶點特別的香,配上辣十分夾。

地方幾舒服空間感夠,茶好味帶點特別的香,配上辣十分夾。
店在2樓,玻璃窗透入日光感覺開揚,梳化位置好寬敞,坐得滿舒服的~Menu豐富,常見川菜外,也有比較少見的👍🏻五花八門🤩🤩👉🏻招牌老團酸菜魚(小份)$218份量一點都𣎴小😳😳 魚肉好多而且好嫩~奶白色的魚湯好鮮甜,酸度跟辣度平衡得好好,真的石接一口的把湯喝下💕 另外加了,嫩豆腐(+$28),豆味香濃,滿推的🙌🏻 也加了寬粉(+$28),煙韌好咬~good good👍🏻👍🏻整體好味高汁🥳👉🏻涼拌雞脾菇 $38份量超足👍🏻 堆了一座小山的雞脾菇,爽口好咬又入味,夠麻夠辣😍 吃得好爽~👉🏻秘製香辣酥皮牛肉 $98這道好有驚喜,酥皮牛肉吃入口真的有脆口的感覺,就算沾滿醬汁也不影響口感,外酥入軟,醬汁味道也很合我胃口,有點像加了點辣的中式牛柳醬汁,甜辣甜辣的,下飯一流👍🏻👍🏻👉🏻糖醋排骨 $88看圖以為是黑醋,但整碟感覺比較像生炒骨,不過無礙~好吃就好了💃🏻🙌🏻 排骨肉比骨多,也不肥~沾滿酸甜的醬汁,又一下飯小菜👍🏻👉🏻紅糖糍粑(店家送)糍粑炸得香脆,但沒有想像中煙韌,不過也不錯吃💕👉🏻冰粉(店家送)可能看我吃甜點吃得開心,店家又送了兩碗冰粉給我,是我人生初嚐這道美食,冰粉口感比啫喱厚實又口感,但

👉🏻招牌老團酸菜魚(小份)$218

👉🏻涼拌雞脾菇 $38
涼拌雞脾菇

👉🏻秘製香辣酥皮牛肉 $98
秘製香辣酥皮牛肉

👉🏻糖醋排骨 $88
糖醋排骨

👉🏻紅糖糍粑(店家送)
糍粑炸得香脆,但沒有想像中煙韌,不過也不錯吃💕
紅糖糍粑

👉🏻冰粉(店家送)
可能看我吃甜點吃得開心,店家又送了兩碗冰粉給我,是我人生初嚐這道美食,冰粉口感比啫喱厚實又口感,但又不失滑滑的感覺,簡單加了紅糖漿,消暑好味👍🏻
冰粉

🎈總歸一句:
整體很不錯的店,份量都好足,又不貴👍🏻👍🏻 會再去的💕
涼拌雞脾菇
秘製香辣酥皮牛肉
糖醋排骨
紅糖糍粑
冰粉
2022-06-08 35 浏览
時不時都會發掘下食酸菜魚嘅好地方 今晚就去左灣仔呢一間餐廳👅 師傅有近20年川菜經驗 而且堅持選用直送川菜調味料 保證味道正宗😎 上到餐廳果然高朋滿座 好多捧場客👍🏻🐟酸菜魚 鱸魚 小份選用加州鱸魚 魚片嫩滑😍 小份2個人都夠哂 小辣岩岩好 湯底帶有魚嘅鮮甜微酸👍🏻 配有少量杏鮑菇同寬粉 唔夠可以加配菜😋 唔揀鱸魚仲有其他魚選擇架🐑辣子孜然香脆羊肉味道好有驚喜🤩 唔係好辣 羊肉唔會羶 每片炸到金香酥脆 孜然味勁香 送酒一流 超推介😎🐖乾煸肥腸好大碟😍 肥腸炸到香脆美味 邪惡到爆🤩 同樣好適合送酒🤪🥬金蒜粉絲蒸蛙蛙菜簡簡單單一樣勁美味 蛙蛙菜口感岩岩好😚 蒜蓉汁惹味 加埋粉絲perfect🤩🍧四川冰粉贈送小甜品 食完辣野食番碗冰粉解辣 甜甜的好正🌟

🐟酸菜魚 鱸魚 小份

🐑辣子孜然香脆羊肉

🐖乾煸肥腸
好大碟😍 肥腸炸到香脆美味 邪惡到爆🤩 同樣好適合送酒🤪

🥬金蒜粉絲蒸蛙蛙菜

🍧四川冰粉
贈送小甜品 食完辣野食番碗冰粉解辣 甜甜的好正🌟

2022-06-08 36 浏览
父親節book咗位食飯未🌱灣仔呢間樓上嘅酒樓有磚牆裝修,坐卡位個景都唔似飲茶咁悶💜仲有酸菜魚同香鍋🤩 每枱都有一壺菊花茶🌼,飲落好清熱。 秘製醬香鍋 $38(至少揀5款配料)娃娃菜 $22、年糕 $25、年藕片 $24、鮮蝦 $48、豬頸肉 $38如果揀呢個就唔辣的🤩所有配料鹹香入味,有得自由配搭正呀🥰特別推薦肉類同年藕,佢地同醬料融為一體好正。年糕軟糯而有咬口🤭 酸菜魚 鱸魚 小份 $218 寬粉 $28呢個雖然係小份,但都仲係好大,唔敢想像大份有幾大😊😆可以揀辣度。湯底濃郁,以酸味主導。魚肉無骨夠嫩滑🤭寬粉好襯🤩 皮蛋 $48(好似)呢個有驚喜,中間嘅碎椒好惹味,皮蛋透明而流心,好靚🥰 柚子茶 $28、荔枝甘露 $20飲茶之餘加凍飲正到爆🥰

每枱都有一壺菊花茶🌼,飲落好清熱。

秘製醬香鍋 $38(至少揀5款配料)

酸菜魚 鱸魚 小份 $218 寬粉 $28

皮蛋 $48(好似)
呢個有驚喜,中間嘅碎椒好惹味,皮蛋透明而流心,好靚🥰

柚子茶 $28、荔枝甘露 $20
飲茶之餘加凍飲正到爆🥰

🌶平時耐唔耐都想食下川菜😍最近聽講灣仔呢間福源川香閣有正宗嘅川菜食🤩呢日喺銅鑼灣睇完Tom Cruise就過嚟試下先🤗·呢間餐廳位於軒尼詩道,喺樓下已經見到招牌,搭lift上2樓一出就係餐廳啦😛裝修都幾舒服哦,有卡位又有圓枱🙌🏻而且菜式非常多選擇🥗前菜 $10入座後,職員就會送上一個前菜,係凉拌海帶絲!辣辣地好惹味😋開胃!🐠麻辣鮮香水煮魚 小份 $218+寛粉 $28有幾隻魚肉揀,見到呢到係主打加州鱸魚,咁我就要咗鱸魚同埋小辣❗️小份都好大份呀😍魚肉大大塊,份量唔少🤩配料有大量芽菜及青瓜條,自己仲另外加咗寛粉😝魚肉食落好滑好新鮮,完全冇細刺👍🏻而芽菜同寛粉吸曬啲汁,好正😋辣度係正常嘅辣度,香辣得嚟有少少麻,味道非常唔錯😋好惹味,感覺真係幾正宗😍🌶辣子孜然香脆羊肉 $128一上枱已經聞到好香😍羊肉食落外酥內淋,仲有少少肉汁🤤唔會好柴同好油,羊肉同孜然真係好夾,再加少少辣味,好正呀😋呢個真係好好食,食到真係停唔到口😝必食❗️🧄蒜茸粉絲蒸娃娃菜 $58蒜香味十足呀😍蒸嘅時間控制得幾好,唔會過熟!娃娃菜同粉絲吸曬啲汁,食落好甜好正😋唔食辣嘢一樣咁好味🙌🏻平時喺屋企我都好鐘意咁蒸😛簡單又好味🍻藍妹

凉拌海帶絲

🥗前菜 $10

🐠麻辣鮮香水煮魚 小份 $218
+寛粉 $28

🌶辣子孜然香脆羊肉 $128
蒜茸粉絲蒸娃娃菜

🧄蒜茸粉絲蒸娃娃菜 $58

🍻藍妹 $38
食辣野梗係要配啤酒啦😝夠凍,飲落特別爽😉
麻辣鮮香水煮魚

總結💕整體食物質素真係幾好,味道好正宗😋而且全部都大大份,好抵食👍🏻喺香港真係難得食到啲咁正宗嘅川菜🌶😍同店員傾計得知原來個廚師有成二十幾年嘅川菜經驗,仲堅持使用直送川菜調味料,致力打造正宗嘅四川口味🉐
凉拌海帶絲
蒜茸粉絲蒸娃娃菜
麻辣鮮香水煮魚
作為川菜愛好者, 今次朋友帶嚟到呢間灣仔嘅川菜餐廳-福源川香閣,食CP值極高嘅川菜!一心嚟食酸菜魚嘅我,二話不說就叫咗酸菜魚再加配薯粉同萵筍,雖然係小份但份量一啲都唔小,2-3 個人都夠食, 辣度就揀咗小辣,味道鹹鮮酸辣,香氣濃郁誘人,薯粉掛汁力強,真係好夾!魚質滑而大片,非常入味😝極推薦干鍋肥腸,餐廳除咁酸菜魚出色,估唔到肥腸鍋咁有驚喜,邊煮邊食,愈煮愈入味,肥腸脂肪剛好,夠入味😝麻麻辣辣咁,真係好想加多個白飯嚟送!成鍋都只係$98,CP值極高!突然想食啲炸嘢,就叫咗個辣子雞炸雞軟骨,睇落好似好多辣椒食落香口帶少許微辣,夠香脆,連師傅都話要叫杯啤酒😝整體價錢算抵食,份量又夠,職員都好好傾,師傅會行出嚟吹2 句😝CP好高!福源川香閣🌟灣仔軒尼詩道99號彰顯大廈2樓

福源川香閣🌟
灣仔軒尼詩道99號彰顯大廈2樓
2022-06-06 25 浏览
原來灣仔修頓⚽️球場對面有間🤤地道風味川辣🌶菜館。呢度地方寬躺☺️,有大枱又有卡位,用餐🥢環境唔錯。窗口🪟位仲可以👀睇到修頓球場⚽️,景觀開揚🤩,餐具🥢亦幾有風味。椒麻雞🐓十分之大份🤤,好多麻椒😆,所以麻香十足,加上少少🤏辣🌶,係好好嘅冷盤前菜。呢個紅油抄手🥟味道都幾特別,少少🤏酸少少辣🌶,味道幾複雜。夫妻肺片香辣🌶味道濃郁,🐂牛舌鬆化,牛肚又爽又入味😋。糖醋排骨🐖肉質鬆化香甜解辣🌶好開胃🤤。川香閣招牌老團🥬酸菜魚🐟小份都超大盤🤩,酸菜🥬好鮮味。鱸魚🐟肉質好滑,配上菊花🌼一齊食增添一份清香味😋鮮甜美味!冰粉清涼🧊,桂花糖漿好甜美🤤,加上啲芝麻粒粒口感豐富,解辣🌶一流!
原來灣仔修頓⚽️球場對面有間🤤地道風味川辣🌶菜館。

呢度地方寬躺☺️,有大枱又有卡位,用餐🥢環境唔錯。

呢個紅油抄手🥟味道都幾特別,少少🤏酸少少辣🌶,味道幾複雜。

夫妻肺片香辣🌶味道濃郁,🐂牛舌鬆化,牛肚又爽又入味😋。

糖醋排骨🐖肉質鬆化香甜解辣🌶好開胃🤤。

川香閣招牌老團🥬酸菜魚🐟小份都超大盤🤩,酸菜🥬好鮮味。

鱸魚🐟肉質好滑,配上菊花🌼一齊食增添一份清香味😋鮮甜美味!

• 酸菜魚
2022-06-05 28 浏览
呢間川菜館話自己係正宗川菜,由四川名廚主理~除咗水煮魚、酸菜魚、烤魚、香鍋、雞煲之外,呢到仲有多款川式小菜,選擇都幾多,適合多啲人一齊嚟share食。.今次得我同男朋友兩個人食,我哋叫咗三款嘢食+白飯,食完之後真係飽到上心口😂魚類我哋揀咗酸菜肥腸魚,店員幫我哋落單時都有講話呢款出到嚟嘅顏色會好似水煮魚🤣我哋揀咗小辣,食落真係似食緊水煮魚🤣酸菜比較少同食落冇酸味(男朋友話早知叫淨酸菜魚🤣)入面除咗有唔少肥腸同埋魚片,仲有好多豆皮,整體份量都幾多。我會額外叫個白飯送飯食🍚唔喜歡食飯嘅話可以加薯粉.另外見到唔少人推介香辣極品肥牛粒,所以就叫嚟試吓😌一上枱見到真係好足料,好多乾辣椒同肥牛粒(有唔少俾辣椒乾淹沒咗🤣)肥牛粒食落唔會韌(有啲都幾肥),陣麻辣味好香,送飯食正🌶呢道小菜的確幾惹味,但真係重口味之選🤭剁椒炒雞蛋食落好住家味道,好似屋企炒嘅蛋不過重口味啲😂男朋友話好啱送粥🤣(佢真係想叫白粥,只係餐廳冇賣🤣)炒蛋入面嘅剁椒只係得個樣,其實食落冇辣味㗎~男朋友仲叫咗個例湯,唔錯.呢到地方都算闊落,多卡位同埋有大圓枱,一班人嚟叫餸食飯都得。鍾意食辣同食川菜嘅人不妨嚟試吓😌
呢間川菜館話自己係正宗川菜,由四川名廚主理~

入面除咗有唔少肥腸同埋魚片,仲有好多豆皮,整體份量都幾多。

我會額外叫個白飯送飯食🍚唔喜歡食飯嘅話可以加薯粉
另外見到唔少人推介香辣極品肥牛粒,所以就叫嚟試吓😌

肥牛粒食落唔會韌(有啲都幾肥),陣麻辣味好香,送飯食正🌶

呢道小菜的確幾惹味,但真係重口味之選🤭

炒蛋入面嘅剁椒只係得個樣,其實食落冇辣味㗎~
男朋友仲叫咗個例湯,唔錯

鍾意食辣同食川菜嘅人不妨嚟試吓😌
今日想食水煮魚,去咗灣仔一間好正宗食川菜嘅福源川香閣,餐廳裝修,餐牌,味道,以至食物份量,都好似以為自己去咗四川一樣,好正宗,尤其喜歡辣嘅朋友,就最啱食👍🏻今日兩個女人去食,可以點嘅嘢食唔多,因為全部餸菜大大碟,份量又多,我哋叫咗三樣嘢都驚食唔晒,所以最好多啲人一齊嚟食🐔▪️歌樂山辣子雞 $ 118雞係切到好細粒,炸都好脆口,然後用乾辣椒加上腰果爆炒,辣到適中,雞非常入味,好香口送啤酒就一流🐟▪️酸菜鱸魚 $ 218鱸魚和酸菜的份量都好多,我哋點咗中辣,酸菜湯頭好濃香,夠酸又夠麻,鱸魚非常嫩滑,味道非常正宗的酸菜魚,好食🥬▪️清炒萵筍絲 $ 78簡單清炒,萵筍絲爽脆帶清甜,食咗兩味濃味嘅餸菜,要揀返咗味清淡啲嘅菜配合返😄🍯▪️酒釀丸子 (免費贈送)贈送嘅酒釀丸子份量都好大,兩個人絕對夠食,丸子超級煙靭,酒釀湯有淡淡的酒香但係唔太甜,鍾意食酒釀丸子既你絕對唔可以錯過🥤▪️罐裝椰子汁 $ 20🍹▪️柑橘青檸梳打 $ 38

🐔▪️歌樂山辣子雞 $ 118
送啤酒就一流

🐟▪️酸菜鱸魚 $ 218

🥬▪️清炒萵筍絲 $ 78

🍯▪️酒釀丸子 (免費贈送)

🥤▪️罐裝椰子汁 $ 20
🍹▪️柑橘青檸梳打 $ 38

• 酸菜魚
  • 辣子雞
2022-06-04 80 浏览
📍灣仔軒尼詩道99號彰顯大廈2樓同班friend行完電腦中心諗住搭車走,點知經過見到有間川菜餐廳就忍唔住上咗去食酸菜魚🤤🤤🤤1. 酸菜鱸魚小份 🐟$218 - 第一眼睇到以為佢送錯咗,冇諗過小份都咁大碟,👍🏻👍🏻侍應餸菜嘅時候已經聞到複雜嘅鮮香,湯底用煎香咗嘅鱸魚骨熬成,有指天椒,花椒,鮮青花椒再加埋菊花瓣去中和味道,集齊川菜麻,辣,鮮,香四大元素,超傳統嘅味道🤤🤤。最緊要啲鱸魚片有魚皮,滑溜到一個點👍🏻👍🏻👍🏻2. 手拍青瓜🥒$38 - 好新鮮,不過如果有小小麻辣,味道會更正同開胃🤷🏻‍♂️3. 酸辣土豆絲🥔$58 - 個土豆絲就係酸中有啲辣,辣中又有啲麻😏😏每一啖都酸爽開胃🤤🤤4. 農家大碗菜🥦$68 - 啲椰菜花炒得好香,用咗煎香咗嘅五花腩做配搭,不過師傅落鹽重手咗🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️不過送啤酒一流🤣🤣5. 歌樂山辣子雞🐔$118 - 一個送啤酒一流嘅菜式,炒過嘅合桃同理炸到脆卜卜嘅雞粒超香辣😆😆食到出晒汗都要食😋😋要上二樓,一出lift就會見到,環境有啲舊,價錢都ok,👍🏻👍🏻👍🏻 食物正宗cp值大大提升😋😋
📍灣仔軒尼詩道99號彰顯大廈2樓

酸菜鱸魚小份
手拍青瓜
酸辣土豆絲
歌樂山辣子雞
作為酸菜魚控🐟一個月總有幾餐要食酸菜魚✨今次去左呢間位於灣仔既福源川香閣♡ 川香閣招牌老團酸菜魚($388 /桂花魚2斤)加配鮮腐竹($28)超大一碗 · 唔係碗係大到似盆咁👻未試過食桂花魚製作既酸菜魚魚肉係超級滑身 · 嫩滑到不行💨食完魚當然要飲啖湯🍲魚湯鮮甜而帶酸勁 · 但酸辣又唔會太嗆口飲落幾舒服☺️而下面舖底既寬粉吸哂汁 · 鬼咁惹味🙈不過都係要讚下自己加點既腐竹成塊吸水海綿咁 · 超 ! 級 ! 正!👍🏻♡ 辣子孜然香脆羊肉($128)上枱已經諗到陣香辣味🌶羊肉爆炒得岩岩好外酥內軟腍 · 唔會好乾好老🧏🏻‍♀️孜然唔會太搶鏡頭 又唔會無存在感調味份量控制得好好👍🏻♡ 乾煸肥腸($98)初初以為會好辣🙈但食落唔算太辣·仲幾惹味✨大腸酥麻帶咬感 忍唔住一舊接一舊👻♡ 柑橘青檸梳打($35)辣辣地用黎解辣一流 · 夠哂fresh💦
作為酸菜魚控🐟
一個月總有幾餐要食酸菜魚✨
今次去左呢間位於灣仔既福源川香閣

♡ 川香閣招牌老團酸菜魚($388 /桂花魚2斤)
加配鮮腐竹($28)
超大一碗 · 唔係碗係大到似盆咁👻
飲落幾舒服☺️
而下面舖底既寬粉吸哂汁 · 鬼咁惹味🙈
不過都係要讚下自己加點既腐竹
成塊吸水海綿咁 · 超 ! 級 ! 正!👍🏻

♡ 辣子孜然香脆羊肉($128)
上枱已經諗到陣香辣味🌶
羊肉爆炒得岩岩好
外酥內軟腍 · 唔會好乾好老🧏🏻‍♀️
孜然唔會太搶鏡頭 又唔會無存在感
調味份量控制得好好👍🏻

♡ 乾煸肥腸($98)
初初以為會好辣🙈
但食落唔算太辣·仲幾惹味✨
大腸酥麻帶咬感
忍唔住一舊接一舊👻

♡ 柑橘青檸梳打($35)
辣辣地用黎解辣一流 · 夠哂fresh💦

2022-06-02 25 浏览
餐廳環境好似中式茶樓,夠寬敞舒適,一入座職員開壺茶🍵、花生🥜*招牌酸菜魚 – 桂花魚🐟🍲 (小辣) $388魚肉夠大片又厚身嫩滑😍,湯頭酸中帶甜,飲啖湯唔覺得油膩喝喉🥰而且辣味好溫和,唔食得辣既人都一定接受*辣子雞🐥 $118成盤紅噹噹🌶 其實冇想像中咁辣,反而係少少辣中帶麻🤤雞肉炒得乾身之餘份量都唔少*酥皮牛肉🐮 $98估唔到四邊鬆脆,食落仲勁芝麻香*四川冰粉 $28好清涼😌 消暑解辣一流

*招牌酸菜魚 – 桂花魚🐟🍲 (小辣) $388
而且辣味好溫和,唔食得辣既人都一定接受
*辣子雞🐥 $118
成盤紅噹噹🌶 其實冇想像中咁辣,反而係少少辣中帶麻🤤
雞肉炒得乾身之餘份量都唔少
*酥皮牛肉🐮 $98
估唔到四邊鬆脆,食落仲勁芝麻香
*四川冰粉 $28
好清涼😌 消暑解辣一流