2017-05-03 267 浏览
平日晚上去,都幾full,坐樓上要坐地下,但坐墊不夠分,坐得耐唔舒服食物好一般,價錢不便宜1) 黑松露菇飯,一來到已經失望,好似好乾又無汁無油咁食落非常乾乾到一個點飯少少硬,好失望,仲以為係risotto,但調味係好食,好重黑松露味,只係真心乾2) 青醬乳酪煎魚柳飯,醬太少,魚overcook而且無乜味,就好似用滾水淥到全熟咁,無香煎的外脆內軟,如果加點牛油煎可能好一點3)quinoa beetroot沙律意外地好食4)latte ok環境舒服~ 不限時坐很好👍如果食物做到muji cafe咁好食就好
食物好一般,價錢不便宜
1) 黑松露菇飯,一來到已經失望,好似好乾又無汁無油咁
3)quinoa beetroot沙律意外地好食
4)latte ok

環境舒服~ 不限時坐很好👍
如果食物做到muji cafe咁好食就好
黑松露菇飯
青醬乳酪煎魚柳飯,beetroot  quinoa  salad
榛子蛋糕
2017-04-29 180 浏览
期待好耐的女生聚會😍 選擇左環境好舒適既地方好肚餓好肚餓 見到餐牌咩都想食 但唔可以太過份😂最後叫左3杯飲品 +2個飯+沙律+多士 野莓梳打 發現到入面有足料既野莓冰粒 正冰蘋果茶 清清地 冰蜜桃茶 😍好鐘意蜜桃茶 唔太甜 好香桃味南瓜蓉無花果巴馬火腿陳醋沙律以前既我 見到咁健康既沙律 會唔食但食完覺得原來南瓜蓉可以配沙律 無花果超甜 加上陳醋 酸酸甜甜 加巴馬火腿 一d都唔膩 食完好開胃蕃茄赤味噌豆腐肉燥丼本身想像唔到 蕃茄mix肉燥會係咩味但食落又唔差 豆腐好滑但唔會散哂咸味適中 肉燥唔會好老 仲好香肉味牛油果蟹肉法式多士依個下次黎會再食 🤤真係好好味牛油果唔會好似出面食咁又爛又黑多士整得好脆好軟綿 唔會咬極都咬唔開蟹肉好味 🤤🤤唔食牛油果既我都覺得唔錯溫泉蛋明太子忌廉海鮮燴飯最後主角出場 本人好愛食明太子但飯真係第一次食 所以好期待仲有超正既溫泉蛋 將溫泉蛋同飯融爲一體忌廉唔會蓋住明太子既味道 食落唔會有罪惡感海鮮好爽口 飯又唔會煮得好軟🤤 最後我包底☺️☺️下次會再黎食 因為留意到餐單用既食材好特別同健康 另外食具 碗 睇得出好有心機選擇比客人享用
期待好耐的女生聚會😍 選擇左環境好舒適既地方

忌廉唔會蓋住明太子既味道 食落唔會有罪惡感
海鮮好爽口 飯又唔會煮得好軟🤤
最後我包底☺️☺️

2017-04-29
今日約左朋友I去聯合買衫👗,朋友突然話肚餓👅,叫我睇下附近有咩好食🍴~上openrice睇到呢間cafe個名好有趣,於是決定試下😊。由於cafe冇限時🤔,好多食客食完都會傾陣計先走💬,所以我地等左15分鐘先有位🙈。裡面裝潢以木做主調🌿,好文青啊!早知我都打扮得文青d配合下啦😜!八爪魚青木瓜柚子醋沙律($68):由於小妹已經食左lunch,但又試下呢度既食物喎,叫個沙律🥗就最適合不過啦😌!其實我都系想食八爪魚所以揀呢個🙃,估吾到八爪魚🐙份量有咁多啊!絕冇偷工減料👍🏻!沙律菜🌱都好新鮮好fresh,絕對冇苦味😋~加上佢用左柚子醋做調味,好清新呢✨,而且健康💪🏻又吾肥👙,仲好醒胃添😇!最特別既系上面1條條個d青木瓜😝,口感勁爽脆,很不錯喔😆!

八爪魚青木瓜柚子醋沙律
2017-01-22
八爪魚青木瓜柚子醋沙律
2017-03-20 1017 浏览
星期日出外吃晚飯不想過海又不想去太遠,有人就提議這間餐廳便馬上說好,因為之前已經想一試這間神經Cafe。我們由太子D出口步行約3-4分鐘就到,沒想到在7點多的旺角,這間神經餐廳竟然不需要等位。我們就好似食茶記般隨意揾個位坐下,店員放下drink menu,而 food menu 則要到店前方大指示牌才有。牌上介紹了當天定食然後就是一大堆單點食品,有牛肉丼,蛋蓋鰻魚炒飯,沙律和三文治 (記憶有限,不能盡錄)初到貴店,不懂食法的我們想舉手叫餐,有性格的店員叫我們到收銀枱前餐,用一部疑似Ipad 物體點餐 (近視看不清),我們點了一個貓毛定食 ( 鰻魚+飯+沙律) 和蛋蓋鰻魚炒飯,盛惠二百多元。我們的座位是對著他們的開放式廚房,當我們點完餐後就看見他們開始落手煮我們的食物,我挺喜歡開放式廚房的餐廳,至少我知道他們在煮什麼。雖然是即叫即煮,但菜上得很快。貓毛定食賣相很好,鰻魚不會太少,有南瓜沙律作伴菜,感覺不會太過食肉獸,附上味增奶油飯一碗,第一次食奶油飯,感覺很特別。蛋蓋鰻魚炒飯用一個公雞碗載著,賣相也不錯。味道方面,我沒有吃而友人說感覺冇咁dry,可能是因為有蛋伴著。店內的裝修充滿文青氣息

店內的裝修充滿文青氣息,雖然店家在人多的旺角,但感覺很休閒,不但食客,員工亦然。然而遇到一小插曲令我今次不能坐下好好享受,唯有下次再訪。
2017-03-19
2017-03-17 11671 浏览
314👻星期二 天灰灰 神經也跟著不太對🤦🏼‍♀️那就介紹一下 神經餵飼 餵飼一下神經😎(亂咁噏😝)*久違的半年太子覓食推介👇🏻*.偽文青同黑面神B都係cafe粉 最喜歡就係去cafe坐下發呆 今次就去左位於太子既 #神經餵飼 其實我地都差不多兩點去到 keep住都好多人黎🙊 以為過咗lunch time會少人d (可能假日 大家都黎一同發呆🤷🏼‍♀️).偽文青就點了香草蕃茄海鮮蛋包飯 滑蛋舖面 與預期的蛋包飯不同😅 內有蕃茄海鮮飯 飯較為濕 如果乾d會好味d 蛋面上一條條紅色的 少少辣 加埋飯一齊食 令蕃茄味更出 飯內除了海鮮 還有其他配料 蕃茄 青瓜 口感豐富 .黑面神B點了尖椒豚肉生薑燒蓋飯 豚肉超入味 份量也不少 洋蔥炒得好香👍🏻.我們兩個把一大碗飯吃光光 還要用我最愛的雞公碗 超靚 胃口大開😝而且店舖裝潢簡約 令人有一種莫明的舒服 放鬆 🤗香港就是雖要更多更多這樣簡簡單單 舒舒服服 最重要食物好吃的cafe❣️..三個90後吃貨不斷開心share美食💓📍OpenRice: 3bad_foodies#愛吃也愛分享 #三個90後吃貨 #3bad_foodies#三個90後吃貨_太子美
314👻星期二 天灰灰 神經也跟著不太對🤦🏼‍♀️
那就介紹一下 神經餵飼 餵飼一下神經😎(亂咁噏😝)
*久違的半年太子覓食推介👇🏻*

三個90後吃貨不斷開心share美食💓
📍OpenRice: 3bad_foodies
#三個90後吃貨_太子美食推介
2017-03-16 734 浏览
由好朋友搵到哩間餐廳,一聽個餐廳名,都聯想唔到係食咩既,都勇於去試新野。去到餐廳門口,好有台灣氣息既裝修,很年輕既感覺,由搵位、水、餐具都係自行整理。餐飲方面:蛋蓋野菜鰻魚炒飯,味道幾好,份量很滿足、蜜桃茶意外地好飲,同外界的蜜桃茶好不同,不會係糖水味,蜜桃味很香。整餐飯,獨欠就係傾計唔夠喉,因餐廳收9點(我係支持,因大家都要work life balance)
2017-03-03 1291 浏览
近年這種休閒式的文青文創風cafe愈開愈多, 神經餵飼 - 其中一家我常來消磨時間的咖啡店太子地鐵站出口的幾分鐘步程可到, 算是十分之方便分上下兩層的神經餵飼, 下層是個吧枱開放式廚房一些木制枱櫈,舒適的氛圍至於一樓上層, 需則需要脫鞋才能內進裡面, 放了一些小矮枱, 沒有帶櫈, 食客直接席地而座, 除了用餐, 這裡還擺賣著不同的雜貨手作品, 飾品, 杯碟, 飾品明信片, 乾花等等, 空間感蠻足的, 感覺很懶洋很hea mode至於食物, 這裡沒有固定的餐牌,  不定時更改, 幾次下來吃到的都不一樣, 上次吃到的是大阪燒風味饅魚滑蛋丼;的確, 看見柴魚片, 海苔碎和沙律醬, 就能輕鬆聯想到大阪燒的味道, 惹味的佐料醬汁, 滑嫩的雞蛋, 配上饅魚和米飯, 好像還吃到一點wasabi的味道, 頗為搭調。公雞碗盛載著日式滑魚飯, 另類的港日交流而最近這次的在用餐是煙三文魚配上蘋果的和風沙津, 咸香的煙三文魚配上蘋果片和沙津菜, 味道清新的輕食,碰上有陽光的時間, 我會選擇在地面層用餐, 在冬日之下, 和暖的陽光隔著玻璃就這樣透進來, 配上一杯暖心的Lattle, 我閒過了一個下午。btw,

太子地鐵站出口的幾分鐘步程可到, 算是十分之方便
公雞碗盛載著日式滑魚飯, 另類的港日交流

btw, 這樣懶洋有個性的文青cafe, 就連員工的態為也很「hea」和「有性格」, 如果的工作的態度也是這樣的話, 相信是我老闆會覺得我想博炒。
2017-02-27
2017-02-24 1463 浏览
平日下午,相約好友到此短聚,位置雖然不是鄰近大商場,但 離太子地鐵站都不是太遠。喜歡這裡的餐廳佈置,令人覺得十分舒適。餐廳屬半自助形式,客人需自行到收銀點餐及自行取餐具及開水。今次點了兩個午餐,「味噌豬軟骨定食」及「野菌鰻魚炒飯」,餐飲點了我喜歡的Flatwhite及凍檸茶。「味噌豬軟骨定食」賣相十分討好,看得出何為-用心,伴有少許沙律,感覺頓時清新了,豬軟骨味道及肉質軟硬度剛好,讚!「野菌鰻魚炒飯」,飯面佈滿木魚,紫菜及野菌令炒飯香氣更加強烈,十分惹味。加錢飲品選擇不少,看到「Flatwhite」令我頓然心心眼,果然沒有令我失望,奶度正是我杯茶。餐廳整體來說,無論是環境、食物都不錯,服務由於是半自助模式,屬中規中矩。但的確是小聚好地方。

flatwhite
野菌鰻魚炒飯
  • Flat White
  • 野菌豬軟骨定食
2017-02-20 895 浏览
朋友約了在這裏見面,落地玻璃,凝望著窗外匆匆忙忙的路人呷著一口Green Tea Latte,室內的格局 : 簡單、隨意、沒有過份的裝潢這裏不像樓上cafe店有很多雜誌、Card Games、漫畫的消閒玩意在這裏短短逗留了一個多小時,沒有特意去嚐這裏的菜色和餐牌但驟眼所見,光顧店內的客人也有點來去匆匆的感覺,這裏也不像可以逗留很久的文青地方誠意一讚的是這裏的侍應生很有禮,因為沒有試很多菜色,也不足以評價這裏食物質素
朋友約了在這裏見面,落地玻璃,凝望著窗外匆匆忙忙的路人

在這裏短短逗留了一個多小時,沒有特意去嚐這裏的菜色和餐牌

2017-02-14 1009 浏览
朋友話同我食生日飯介紹左呢間餐廳果然係文青之選 唔係文青既我當然無聽過環境用白色做主色 有植物 餐枱餐椅用木感覺好大自然 我個人黎講好中意叫左個京蔥山藥肉燥丼同鰻魚炒飯 另外叫左個玫瑰素馨紅茶賣想好靚 份量適中肉燥丼咸左少少 但肉燥足料 足夠撈晒全碗白飯鰻魚炒飯有野菜有瓜可以調劑一下重口味 味道不錯個紅茶可以無限加熱水沖 呢個抵讚朋友買左個蛋糕仔 需要收切餅費$100覺得有啲貴 但個蛋糕一黎到第一句就係"好靚呀!"令一個平平無奇既蛋糕仔變到高級晒 真係好開心下次再黎一定要坐樓上睇下另外坐幾耐都得 係唔會趕人走既 呢個都抵讚
朋友話同我食生日飯

肉燥丼咸左少少 但肉燥足料 足夠撈晒全碗白飯

鰻魚炒飯有野菜有瓜可以調劑一下重口味 味道不錯

個紅茶可以無限加熱水沖 呢個抵讚

朋友買左個蛋糕仔 需要收切餅費$100

覺得有啲貴 但個蛋糕一黎到第一句就係"好靚呀!"

令一個平平無奇既蛋糕仔變到高級晒 真係好開心

下次再黎一定要坐樓上睇下

另外坐幾耐都得 係唔會趕人走既 呢個都抵讚
2017-02-12
2017-02-06 1040 浏览
香草番茄海鮮丼 ($68)見呢間cafe個名咁特別就入去試下啦個飯好似好普通,但又幾好味喎,食落有家既味道!話就話係海鮮,但其實成碗都係魷魚,不過個番茄汁好香,而且飯煮得好,軟硬適中。成個飯既感覺係好健康,似係冇落過多既調味料,但又好夠味👍🏻成間餐廳環境舒服,係度食個簡單既lunch都唔錯嫁🤗
香草番茄海鮮丼 ($68)

見呢間cafe個名咁特別就入去試下啦
成間餐廳環境舒服,係度食個簡單既lunch都唔錯嫁🤗
2017-02-03 967 浏览
靚裝修再加上我又係一個「木」控,所以點都要嚟試一試,不過一入門口就已經好似感覺怪怪,唔知係咪見到我哋D一家大細嘅大叔就唔係好歡迎全間店都係九十後好後生!我只係拎部相機出嚟影就過嚟唔俾我影話影響到客人我哋上咗去上層,呢度只可以坐地下食,如果唔慣嘅朋友就唔好上去環境都幾清新幾舒服,餐具都好靚點食要自己落番樓下點,冇人上嚟服侍!望住餐牌就叫咗兩款,京葱露筍牛柳粒丼$85都算幾貴,食佢賣相+環境,入口其實都普普通通,牛柳粒得幾粒飯又唔多!生薑洋葱豚肉丼$82,豬肉都林易入口,不過對我嚟講都係唔夠飽呢個地方都係啱後生仔女嚟食影相出post呃吓like差唔多,對於我呢D真心想食好嘢嘅人嚟講就唔太啱!

環境都幾清新幾舒服,餐具都好靚
點食要自己落番樓下點,冇人上嚟服侍!
京葱露筍牛柳粒丼
生薑洋葱豚肉丼
2016-07-01
生薑洋葱豚肉丼
2017-01-26 896 浏览
和朋友找特別的餐廳聊天和吃飯,被名字吸引就來了~木系裝潢,有點像台灣的餐廳,多了一點文青的感覺剛好地下沒有位子,於是點餐後往閣樓出發(要除鞋唷)。閣樓都是小木桌,除鞋後席地而坐感覺空間很大很放鬆,週邊是手作商品挺不錯的!等餐時間不算長,大約10-15分左分感覺可以接受。和朋友點了兩個明太子貓飯定飯~一個是配菠菜雞肉(上面),一個是配辣牛肉(下面)還有紅菜頭沙律和燉煮南瓜,份量十足!雞肉很入味但不會很咸,口感不會很老,而且大小適中,好評!辣牛肉不算很辣,像我這樣不怎吃辣的也能吃~而且煮得剛剛好不會啃柴皮,也好評!明太子貓飯,明太子沙律醬比辣牛肉要辣一點咸一點,不過可以接受的;唯一缺點是飯有點乾和冷,吃了幾口就不想吃了⋯煮南瓜挺不錯很夠味道而且不會很硬,跟白飯配合吃整體很棒~飲品我點了這個『岩鹽焦糖爆谷卡布奇諾』,一定要攪勻才飲,不然會感覺咸得很奇怪!不過攪勻之後飲是不錯的,微咸帶出焦糖味道,又不會搶走咖啡應有的香味,值得一試。地理上比想像中容易找到,環境舒服放鬆,也很適合閨蜜吃飯聊天
和朋友找特別的餐廳聊天和吃飯,被名字吸引就來了~

木系裝潢,有點像台灣的餐廳,多了一點文青的感覺
剛好地下沒有位子,於是點餐後往閣樓出發(要除鞋唷)。

等餐時間不算長,大約10-15分左分感覺可以接受。
和朋友點了兩個明太子貓飯定飯~
一個是配菠菜雞肉(上面),一個是配辣牛肉(下面)
還有紅菜頭沙律和燉煮南瓜,份量十足!

雞肉很入味但不會很咸,口感不會很老,而且大小適中,好評!
煮南瓜挺不錯很夠味道而且不會很硬,跟白飯配合吃整體很棒~

地理上比想像中容易找到,環境舒服放鬆,也很適合閨蜜吃飯聊天
2017-01-25
2017-01-15 1173 浏览
一心以為所謂文青裝潢的咖啡店會是寧靜優雅、四野無人、播放Sigur Ros或Telepopmusik的迷幻/電子/lounge音樂。豈料,內裏有點兒嘈吵,令吾等也要揚高嗓門,才能聽到彼此的說話,此處的確有點失望。如對話都有困難的話,更遑論工作、寫作、或閱讀吧。這家充滿「文青感覺」的一間咖啡店,進來發現風格也不是特別文不文青。據友人所指,其實文青沒有「文學」的意思,不一定要是「文字工作者」才稱文青;文青原來只是一種風格,因此本人向來不太喜歡這詞彙,但對這種風格沒有偏見。值得一讚的是,看來沒有甚麽最低消費或限時,即使旁邊的人們吃完,繼續坐著閒聊,也不會給店員白眼。羽衣甘藍三文魚丼話說回來,這個三文魚丼,份量也不算太少,而家還用小時候在外婆家用的大公雞碗子。丼內的是日本米,其實不知是否日本米,但起碼形狀短少而肥大,店方叫這作丼,用上日本米當然比較適合。大碗子內裏有四五大片的三文魚,煎香的三文魚非常之香,雖然魚皮我不會吃,但油香掉到飯內更香噴噴,而且溫度夠熱。羽衣甘藍沒特別味道,微微淡淡的沙律菜般的味道。咖啡理應是咖啡店的重點,一杯卡布其諾、一杯莫卡。先來莫卡,頂頭看上去不太深色,撥開奶沫見褐

羽衣甘藍三文魚丼
大碗子內裏有四五大片的
三文魚,煎香的三文魚非常之香
,雖然魚皮我不會吃,但油香掉到飯內更香噴噴

咖啡理應是咖啡店的重點,一杯卡布其諾、一杯莫卡。
先來
莫卡,頂頭看上去不太深色,撥開奶沫見褐色,喝著也不算非常濃烈的咖啡香
,的確是朱古力味比較強烈,輕微後悔

卡布其諾的賣相也是差不多,但味道較香濃,奶沫調較剛好
,不算太多奶,並不會蓋過咖啡香。

有位子的話,坐在這店聊聊天也可,如果要等位就無謂,此店另外較出色的是,座位都是靠邊坐,最適合本人這坐自閉,不喜坐在餐廳中間的麻煩人。
2017-01-08 1066 浏览
赤味噌野菌肉燥丼($78)牛油果紫薯蟹肉法式多士($70)👅講左十世終於同到好姊妹去呢間cafe啦👯幾like個肉燥飯😋啲珍珠米撈埋啲肉燥汁食好開胃😆啲菇好爽口,肉粒偏碎,唔錯👍🏻👍🏻啲多士烘得好香脆🤓🤓將啲沙律菜擺上多士面食,食落幾fresh幾夾😌
赤味噌野菌肉燥丼($78)
牛油果紫薯蟹肉法式多士($70)
👅講左十世終於同到好姊妹去呢間cafe啦👯