2022-10-21 28 浏览
日本過江龍神山麵屋以沾麵同豚角煮打響名堂,今次到訪尖沙咀分店,估唔到拉麵同小食都有水準🍜🔸神山豚角沾汁麵以大量豚骨及日本魚介,熬煮8小時後造出一碗充滿肉香精華、鹹香味濃既沾汁。豚角煮亦以秘製醬汁調味,肥瘦適中而且肉質軟稔,好好味🤤每一碗沾麵有兩件豚角煮同味玉,加上香港首創自家特製坑紋麵,放入沾汁後每條麵條都掛湯力超強,唔會浪費左沾汁鮮味!🔸白神山豚角拉麵拉麵有唔同湯底選擇,老公揀既白神山完全唔輸俾沾麵!湯頭同樣以豚骨+魚介為基底,但比沾汁多一份油香,配合自家製彈牙幼麵,個人認為整體味道比沾麵更多層次更豐富😍🔸神山炸雞炸雞表皮炸至金黃但仍保持裏面雞肉嫩滑,再加埋wasabi沙律醬,香口得黎帶辣勁!🔸唐揚豆池魚細細條原條炸豆池魚配青檸同醬汁,可以成條吞落肚,口感香脆唔怕腥,送酒一流🍻🔸梅子青檸梳打、蜜桃培茶梅子青檸梳打入面有一整粒梅子同幾片青檸,篤爛哂之後一齊飲甜酸度平衡,仲有梅子獨有香味🤤 蜜桃培茶就比想像中既濃郁,好重蜜桃果香
🔸神山豚角沾汁麵

🔸白神山豚角拉麵

🔸神山炸雞

🔸唐揚豆池魚

🔸梅子青檸梳打、蜜桃培茶
2022-10-19 38 浏览
日本終於開番關,咁開心嘅野突然好想食番餐日本野慶祝下~神山麺屋門面好有神秘感,有拉麵又有沾麵食就入黎try try!內店鋪有唔少卡位,坐得舒服尖沙咀分店有限定重量級「火山極盛豚肉沾汁麵 」,不過我地細食食唔到咁多,就試下其他先 神山豚角沾汁麵$88佢地原來係香港首創自家特製坑紋麵,唔怪得食落去沾麵彈牙!用左豚肉豚骨、魚同埋秘製既醬油去煮成嘅湯底特別濃郁,沾埋入粗身麵條一齊食好夠味。豚角肉個樣好似東坡肉,好肥厚,啖啖肉,好在入口又唔會覺得好肥膩,但就相當邪惡!白神山叉燒拉面 $78燒叉大大片,肥厚適中。加埋溏心蛋一齊食好滿足。小食神山炸雞 $42
炸得香脆肉滑,呢個唔錯~牛油蘆筍炒雜菌$45雜菌好大碟,味道就偏鹹蘋果焙茶 $28蘋果焙茶,解渴香甜蘋果汁$22
內店鋪有唔少卡位,坐得舒服

神山豚角沾汁麵$88
佢地原來係香港首創自家特製坑紋麵,唔怪得食落去沾麵彈牙!

白神山叉燒拉面 $78
燒叉大大片,肥厚適中。加埋溏心蛋一齊食好滿足。
小食
神山炸雞 $42
炸得香脆肉滑,呢個唔錯~
牛油蘆筍炒雜菌$45
雜菌好大碟,味道就偏鹹
蘋果焙茶 $28
蘋果焙茶,解渴香甜
蘋果汁$22
2022-10-18 37 浏览
神山麵屋全新尖沙咀分店 ❤️裝潢簡約大氣 走日式型格路線👍🏼好有日本 feel 一於食碗沾麵解一解「思鄉愁」😆~🍜神山豚肉沾汁麵沾麵底好香濃 濃而不膩麵條煙韌彈牙 唔會浸淋左😍豚角係好厚肉既五花腩 微微煎過 好香好入味🍗神山炸鷄炸皮非常薄好juicy又好嫩既炸鷄💕🌟蒜香魷魚鬚 大大條魷魚鬚 爽口彈牙好有日本鐵板燒既味道!😋加埋蛋黃醬 味道更上一層樓❤️!🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗
神山麵屋全新尖沙咀分店 ❤️
裝潢簡約大氣 走日式型格路線👍🏼
好有日本 feel 一於食碗沾麵解一解「思鄉愁」😆~

🍜神山豚肉沾汁麵

好juicy又好嫩既炸鷄💕

🌟蒜香魷魚鬚
大大條魷魚鬚 爽口彈牙
好有日本鐵板燒既味道!😋
加埋蛋黃醬 味道更上一層樓❤️!

🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗
2022-10-17 39 浏览
Yeah買左機票準備去日本啦,越等越思鄉,未出發先興奮,去食番個靚沾麵先😋最中意神山麵屋既招牌坑紋麵,特別掛汁又彈牙,所以特別中意依度既沾汁麵😋貴精不貴多,依度既沾麵主打兩款:神山豚角沾汁麵($88)同埋神豚叉燒沾汁麵($88)豚角見到一層肥一層薄瘦,一夾落去就feel到佢腍得黎有彈性,有焦香之餘有層薄薄既脂肪入口即溶,好香🤤叉燒大大塊表面有烤過既坑紋,賣相吸引🤩入口軟嫩有肉香,加左洋蔥同麵豉更加香。沾汁texture厚身加埋麵有坑紋,沾起上黎勁掛汁好過癮😋味道濃而不咸,豚骨香濃厚,啖啖精華😋仲有溫泉蛋,完美流心❤️食拉麵中意配番個小食,叫左唐揚豆池魚($42)同吉列廣島蠔($48),一口一條魚仔,唐揚皮薄薄的,中意佢調個汁,酸maymay清新帶點wasabi味。吉列蠔炸皮鬆脆,蠔肉juicy,香口好味😋梅子青檸梳打 ($28)好fresh既感覺,加左梅子落去更香😋番茄梳打 ($28)平時都好中意飲蕃茄果汁,依隻加埋梳打又幾好飲,蕃茄味幾香唔會好假👍🏻個人覺得依度出品價錢相宜又好食,值得encore👍🏻

仲有溫泉蛋,完美流心❤️

梅子青檸梳打 ($28)
好fresh既感覺,加左梅子落去更香😋

番茄梳打 ($28)

個人覺得依度出品價錢相宜又好食,值得encore👍🏻
來自日本東京嘅「神山」麵屋位於尖沙咀。鋪頭來頭好大,擁有「東京no.1沾汁麵」稱號嘅「神山」,同埋於05年被日本TBS電視台票選為拉麵四天王之一。而貴為香港過江龍,麵屋更加為香港分店推出香港限定麵條-坑紋麵。最近麵屋推出推出限定重量級2人份「火山極盛豚肉沾十麵」,名物「豚角燒」份量比一般拉麵多10倍,希望為食客帶來視覺及味覺雙重驚喜。另外,除左尖沙咀分店係新開之外,餐廳更係旺角再開多一間分店,可見拉麵店既人氣都幾高。神山豚角沾汁麵 $88睇到資料,沾汁湯底選用豚骨,日本魚介同秘製醬油來調味。加上用自家製坑紋面 令沾汁更易掛到麵條上。豚肉用上梅花肉加上秘製醬油熬製而成,用上180度高溫再烤煮所以見到豚肉邊位有炙燒感覺,食落相當香口,味道唔錯。 但係我地食果舊就太乾身,食落肉質太硬。內附一顆流心的鹵蛋,內裹真係流心,係少有既高質流心蛋。而湯底幾濃郁而且不油膩 仲有豚肉粒在內,非常有誠意。神豚燒叉燒沾汁麵 $88麵底同樣為坑紋麵, 同樣附上沾汁, 同樣附上一顆流心的鹵蛋, 叉燒厚切, 肥油層比例較多, 表面烤炙至焦香微脆,但口感比較靭,或者係燒過左時間導致肉食落比較難咀嚼。總括而言 整個用餐

神山豚角沾汁麵 $88

神豚燒叉燒沾汁麵 $88

總括而言 整個用餐體驗係非常唔錯。 不過就麵底分量比較少,建議店舖可以比客人選擇麵底的份量。另外叉燒食落比較靭需要時間去咀嚼, 有少少失望唔係入口即化或者是較為淋身既叉燒。而且豚肉燒至乾身,食落有點硬 但係麵屋既沾汗真係好正, 有機會再試,希望下次可以食到回復水準既叉燒同燒肉😍

📌神山 Kanzan Menya (北京道 Peking Road) @menyamusashi_hk
九龍尖沙咀北京道12號及漢口道17號新聲大廈地下A&K及B號鋪
🚇港鐵尖沙咀/尖東站 L5 出口, 步行約1分鐘

等候時間🕰 0 mins
📍#尖沙咀
2022-10-14 29 浏览
神山麵屋沾麵真係世一,香港無邊間好食過佢🥹食完一次返唔到轉頭。。🥢神山豚角沾汁麵$88豚角係好厚肉既五花腩,沾麵底好香濃,就算浸左汁好耐,個麵底都係咁彈牙,唔會浸淋左😍。🥢神豚燒叉燒沾汁麵$88叉燒就比較瘦啲薄身啲,湯汁上碟前超熱,滾下滾下咁好夠熱,個人更喜歡叉燒沾汁麵,比較軟身。。🥢吉列廣島蠔 $48炸粉少,肉厚,新鮮鮮味。。🥢唐揚池魚 $42好出色既炸物,一口咬落爆少少汁,又脆又爽。。最後叫返兩杯特飲,都係$28/杯(完熟蕃茄梳打 、梅子青檸梳打)

🥢神山豚角沾汁麵$88

🥢神豚燒叉燒沾汁麵$88

🥢吉列廣島蠔 $48
炸粉少,肉厚,新鮮鮮味。

🥢唐揚池魚 $42
好出色既炸物,一口咬落爆少少汁,又脆又爽。

2022-10-14 21 浏览
就快可以返鄉下啦~香港人都應該好興奮🇯🇵🇯🇵🇯🇵但去旅行之前喺香港都食下拉麵同沾麵😂神豚燒叉燒沾汁麵叉燒幾嫩口,沾麵汁味道夠濃麵條中間有條坑紋可以沾到更多汁好好既設計!!而我平時都比較鍾意食拉麵,感覺冇沾麵咁油。白神山豚角拉麵湯底幾好味,但我比較鍾意食硬身少少嘅拉麵呢碗拉麵對我來講沾麵質太淋冇乜咬口。扣少少分,不過整體都算唔錯~試左兩款小食神山手造餃子吉列廣島蠔小食比麵高質💓蜜桃培茶
就快可以返鄉下啦~香港人都應該好興奮🇯🇵🇯🇵🇯🇵
但去旅行之前喺香港都食下拉麵同沾麵😂
神豚燒叉燒沾汁麵
叉燒幾嫩口,沾麵汁味道夠濃
麵條中間有條坑紋可以沾到更多汁
好好既設計!!
而我平時都比較鍾意食拉麵,感覺冇沾麵咁油。

白神山豚角拉麵
湯底幾好味,但我比較鍾意食硬身少少嘅拉麵
呢碗拉麵對我來講沾麵質太淋冇乜咬口。
扣少少分,不過整體都算唔錯~

試左兩款小食
神山手造餃子
小食比麵高質💓

蜜桃培茶
2022-10-13 40 浏览
未去到日本,唯有喺香港食碗沾麵解一解「思鄉愁」😆~見神山麵屋裝修好有日本 feel,環境又靚,緊係要入去試吓啦🤩🌟神豚燒叉燒沾汁麵 $88叉燒有兩大塊,大到可以鋪滿成個碗,連 d麵都見唔到🤣~叉燒有用燒汁調味同烤過,比一般日式叉燒較厚切,咬落肉質偏實,但帶焦香😊~沾汁夠濃稠,好濃郁豬骨味,唔會好鹹,正😚!麵條好特別,有自創坑紋,掛汁一流,又夠彈牙😋,加埋超流心嘅溏心蛋,perfect💯!🌟神山豚角沾汁麵 $88湯底同麵條同神豚燒叉燒沾汁麵一樣😆,但分別在於叉燒切法唔同😜~豚角似我地出面食嘅東坡肉咁大大舊,肥瘦相間,入口即化,但又肥而不膩🥰!如果有朋友鍾意肉質鬆軟d嘅,可能豚角比較啱你😎~🌟神山手造餃子 $38餃子皮非常薄,入面嘅豬肉餡好 juicy,好食😍!🌟蒜香魷魚鬚 $42魷魚爽口彈牙,加左蒜一齊炒,本身已經好惹味😁,再配埋芥末醬,味道更上一層樓❤️!🌟蘋果培茶 $28 蜜桃培茶 $28蘋果培茶嘅培茶味比蜜桃培茶濃郁😝,但蜜桃培茶就更香水果味,兩者各有千秋,但都好好飲😚!

🌟神豚燒叉燒沾汁麵 $88

🌟神山豚角沾汁麵 $88

🌟神山手造餃子 $38

餃子皮非常薄,入面嘅豬肉餡好 juicy,好食😍!

🌟蒜香魷魚鬚 $42

🌟蘋果培茶 $28
蜜桃培茶 $28

2022-10-12 2083 浏览
日本通關,不過仲未買到機票,同朋友黎尖沙咀宜間神山麵屋到食拉麵感受下日本風味🙈神山豚角沾汁麵88宜度既招牌係沾汁麵,仲有叉燒既版本可以選擇。個湯味道好濃郁,用左豚骨,豚肉,魚介,同秘製既醬油去煮成。食既時候就將有坑紋既粗身麵條浸落個湯度食。麵條都幾彈牙,好掛湯。配菜係兩件厚燒既豚肉,肥瘦相間,燒到出面有油脂,相當邪惡。黑神山豚角煮拉麵85因為天氣最近突然凍左,朋友就選擇食拉麵。黑色既湯底係黑蒜油味,同樣係配兩件肥美既豚角。同暖笠笠又濃郁既湯底相當夾。仲有流心既溏心蛋😍小食方面我地就食左 牛油蘆筍炒雜菌45 同 吉列廣島蠔 48。雜菌相當大碟,味道同其他食物比較會清淡一d,食到各種菌類既原汁原味。吉列蠔有三件,炸到金黃香脆,入面好juicy,仲有秘製醬汁可以點黎食。飲品我選擇左一個蕃茄味道既梳打,顏色真係好紅原本驚好糖水味,飲落又好ok喎係清甜既蕃茄味。朋友就飲左杯梅子青檸梳打,酸酸甜甜相當消暑。。。神山麺屋 (新聲大廈)尖沙咀漢口道17號新聲大廈地下AK及B號舖。。

神山豚角沾汁麵88

黑神山豚角煮拉麵85

神山麺屋 (新聲大廈)
尖沙咀漢口道17號新聲大廈地下AK及B號舖

2022-10-11 38 浏览
未飛得去日本之前,崇日既我都要食返D日本野🇯🇵平衡下心理。平時行到尖沙咀都係人頭湧湧水洩不通,反而位於漢口道人流偏少。如果一個人吃拉麵🍜就係我Top 3 必食之選。【神山麵屋】以日本富士山🗾為主題,入內店鋪唔算好大,不過有卡位亦有吧枱都相當舒服。店員態度相當好,細心講解各種麵類之分,外牆設計亦滿帶日本味道。神山豚角沾汁麵 $88有湯麵或沾麵之分,我選擇後者。湯汁濃度恰到好處,麵條以硬身帶有爽口;麵沾上湯汁不太油膩,而且倍感滋味。最令人期待莫過於豚角燒至香口,肉質肥美又嫩滑連同麵條同吃,份外美味。吉列廣島蠔 $48即叫即整熱辣辣,香脆又可口。一客三件蠔肉又飽滿多汁,連同醬汁同吃滋味無比。蜜桃焙茶 $28飲品方面選擇蜜桃焙茶,香甜又解渴不錯。

神山豚角沾汁麵 $88

吉列廣島蠔 $48

蜜桃焙茶 $28
飲品方面選擇蜜桃焙茶,香甜又解渴不錯。
2022-09-14
2022-10-09 1081 浏览
日本通關,奈何機票索價一萬元一張,將低匯率的差價也賺盡了,唯有繼續等一等。今日在尖沙咀吃飯,由於趕時間,所以便吃拉麵。這幾麵店設有拉麵和兩款沾麵。⭐️神山豚角沾汁麵$88兩款拉麵的叉燒師傅都會再燒一燒,所以這裡的叉燒很香。豚角很肥厚,感覺像東坡肉,入口又不覺得很肥膩,挺香的。沾麵本身有很多坑紋,有取吸取醬汁,配上簡單的筍、流心蛋、蔥花。麵條入口彈牙,醬汁鹹香,配上飲品更可解鹹味。⭐️神豚燒叉燒沾汁麵$88我較喜歡這碗神豚燒叉燒沾汁麵,燒叉大大片,肥厚適中,入口很香,口感很香軟。配上筍、流心蛋、蔥花和沾麵,令人滿足!店員見到我的流心蛋不完整,馬上給了我一顆新的,很貼心。⭐️神山手造餃子$38煎餃子入口香脆,餃子餡是肉,很足料。⭐️神山炸雞$42炸雞炸得香脆,吃起來不乾柴,外脆內嫩。⭐️梅子青檸梳打$28 沒有加冰的梅子青檸梳打,酸酸的很開胃。⭐️蘋果汁$22 入口香甜。

今日在尖沙咀吃飯,由於趕時間,所以便吃拉麵。

這幾麵店設有拉麵和兩款沾麵。

⭐️神山豚角沾汁麵$88
神山豚角沾汁麵

兩款拉麵的叉燒師傅都會再燒一燒,所以這裡的叉燒很香。

豚角很肥厚,感覺像東坡肉,入口又不覺得很肥膩,挺香的。

麵條入口彈牙,醬汁鹹香,配上飲品更可解鹹味。

⭐️神豚燒叉燒沾汁麵$88
神豚燒叉燒沾汁麵

配上筍、流心蛋、蔥花和沾麵,令人滿足!

店員見到我的流心蛋不完整,馬上給了我一顆新的,很貼心。

⭐️神山手造餃子$38
神山手造餃子

煎餃子入口香脆,餃子餡是肉,很足料。

⭐️神山炸雞$42
神山炸雞

炸雞炸得香脆,吃起來不乾柴,外脆內嫩。

⭐️梅子青檸梳打$28

沒有加冰的梅子青檸梳打,酸酸的很開胃。

⭐️蘋果汁$22
入口香甜。
2022-10-05 406 浏览
好耐冇食沾汁麵,今日就約咗朋友一齊去呢間來自日本嘅麵店食晚餐🇯🇵~麵店門面充滿日本風情,真係要打個卡先😆餐廳環境乾淨又闊落,坐得好舒服👍🏻👍🏻神山豚角沾汁麵🍜($88)豚角好入味🐷,而且大大塊,表面燒到微脆,裡面仍然好juicy😋呢度嘅麵條係特製嘅,比外面嘅麵條粗身同彈牙,而沾汁嘅味道濃稠度亦啱啱好,麵條輕輕一浸就掛滿沾汁🤤👍🏻神豚燒叉燒沾汁麵🍜($88)有兩塊巨型叉燒,肥瘦適中,燒得幾入味🐷~吉列廣島蠔🦪($48)吉列蠔炸到外面香脆,入口即化,裡面係好juicy嘅廣島蠔🦪,好食到停唔到口🤤蘆筍苗牛肉卷($45)卷得好整齊好靚,牛肉燒完仍然鎖住肉汁🥩,蘆筍苗幾新鮮,配埋醬汁食一流👍🏻梅子青檸梳打🍹($28)梅子+青檸味道好清新,夏天飲特別適合☀️,即時消暑🌬️蜜桃焙茶🍑($28)第一次飲蜜桃+焙茶嘅組合,每一啖都先飲到蜜桃味,然後再感受到焙茶味,好好飲😋

麵店門面充滿日本風情,真係要打個卡先😆

餐廳環境乾淨又闊落,坐得好舒服👍🏻👍🏻

神山豚角沾汁麵🍜($88)
神山豚角沾汁麵

神豚燒叉燒沾汁麵🍜($88)
神豚燒叉燒沾汁麵

有兩塊巨型叉燒,肥瘦適中,燒得幾入味🐷~

吉列廣島蠔🦪($48)
吉列廣島蠔

蘆筍苗牛肉卷($45)
蘆筍苗牛肉卷

梅子青檸梳打🍹($28)
梅子青檸梳打

梅子+青檸味道好清新,夏天飲特別適合☀️,即時消暑🌬️

蜜桃焙茶🍑($28)
蜜桃焙茶

蘆筍苗牛肉卷
梅子青檸梳打
蜜桃焙茶
2022-10-05 51 浏览
之前聽過呢間日本過江龍嘅坑紋麵好出名 所以一於嚟試吓 唔知好唔好食呢😚👅神豚燒叉燒沾汁麵 $88呢個好推介大家一試‼️佢嘅叉燒有少少焦香 肥瘦適中 調味啱啱好 好惹味😍湯底都好濃郁 好食😋👅神山豚角沾汁麵 $88呢個湯底同沾麵都同上面嗰個一樣嘅 坑紋麵食落煙煙韌韌 口感唔錯😛佢嘅豬肉都好厚切 都幾好😆👅神山手造餃子 $38佢嘅餃子皮唔會好厚 外層都煎到脆脆地 唔錯🥰👅神山炸雞(芥末醬)$42炸雞嘅份量都幾多 同埋上枱嘅時候都仲夠熱 同埋肉質唔乾 幾好味😝👅巨峰梳打 $28👅梅子青檸梳打 $28總括嚟講 呢間餐廳嘅食物唔錯😋同埋坐得幾舒服 服務都幾好 大家要嚟呢度就一試😙😋 好味:8.37/10🤑 價錢:7.99/10🤗 服務:8.02/10😝 環境:7.79/10😚 衞生:7.45/10🤩 整體:8.29/10

👅神豚燒叉燒沾汁麵 $88

😝 環境:7.79/10
😚 衞生:7.45/10
🤩 整體:8.29/10
2022-10-03 69 浏览
好耐都冇食沾麵,一於約埋老友記食呢間#神山麵屋 尖沙咀分店限定重量級,平時經過開都見幾多人食,感覺應該唔差掛😊。今日早左收工,早食早享受又冇咁多人。餐廳裝修得精緻有日式風格調,很有空間感坐得很舒適。和風蘋果🥒沙律,呢個很清新爽口,有小小芥末味道,作為前菜很適合。吉列廣島蠔🦪,炸得金黃香脆,口感很鬆化,點埋附上的醬汁更惹味。🍜神山豚角沾汁麵,老友黎到第一時間叫佢,豬腩肉佢至😍,肥膏疊住嫩肉,咬落油脂味濃,好肥美佢話真係好食,湯底濃郁,麵粗幼適中,是香港首創,自家特製坑紋麵 ,麵質彈牙唔在講,坑紋麵很掛汁,極好食😋。🍜神豚燒叉燒沾汁麵,有我至愛的流心半熟蛋,2片叉燒薄身但很大片,表面輕微烤過,咬落帶有焦香味,醃製得很入味且肉質柔軟,沾汁味道濃郁,但不會搶走坑麵的小麥味道,啖啖都滋味啊🤭。梅子青檸梳打🍹🍹,酸酸的口感清新解膩,甜度適中幾好飲。

沾汁味道濃郁,但不會搶走坑麵的小麥味道,啖啖都滋味啊🤭。

梅子青檸梳打🍹🍹,酸酸的口感清新解膩,甜度適中幾好飲。
2022-10-03
2022-10-03 47 浏览
The ramen lunch set here offers good value!The lunch set includes a bowl of ramen, a side dish and a bottle of soft drinks (tsukemen is not an option)I had regular broth with braised pork belly instead of cha siu, unlike the broth in other remen house, the pork based broth here is not milky white, but the flavour was rich, however the braised pork belly was a bit dryOverall it was a nice lunch

Overall it was a nice lunch