餐厅: 磯野水產
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
一個人喺銅鑼灣,要搵嘢食,呢日想食日本餐🇯🇵🥢,銅鑼灣有好多高質日本🇯🇵餐廳🍵可以選擇,即刻諗吓,記起呢間🤩,咁唔再諗啦,就決定上去開餐😆叫咗 $538 嘅「磯野昼食C Premium C」,包括咗好多食物🤩火炙三色沙律炙り三色サラダGrilled Tri-Sashimi Salad 沙律菜🥗新鮮爽脆,仲有火炙過嘅三文魚同埋兩種白魚,加埋酸酸哋嘅柚子沙律汁,簡單好食🤩先付四點先付四點Assorted Appetizer (4 Kinds)有「八爪魚刺身、赤身、漬蒜頭、漬蕎頭」:八爪魚刺身 同 赤身 都新鮮😋; 漬蒜頭🧄用鰹魚乾同日本🇯🇵醬油漬過,美味😋海鮮蒸蛋海鮮茶碗蒸しSteamed Egg Custard with Seafood蒸蛋滑脫脫熱辣辣出晒煙,仲加入火灸過嘅三文魚 同埋 蟹籽 🤩浜燒蘇格蘭蟶子アゲマキガイの浜焼きScottish Razor Fish Hamayaki蟶子好新鮮,肉質爽脆,基本上就咁燒,食到蟶子嘅原汁原味😋浜燒北海道活帆立貝生ホタテ貝浜焼Fresh Scallop Hamayaki原本係清酒煮🍶,應該都已經好好味😋,店員哥哥 話今次 特別用 黑松露醬燒 等

火炙三色沙律
炙り三色サラダ
Grilled Tri-Sashimi Salad

先付四點
Assorted Appetizer (4 Kinds)

海鮮蒸蛋
海鮮茶碗蒸し

浜燒蘇格蘭蟶子
アゲマキガイの浜焼き
Scottish Razor Fish Hamayaki
蟶子好新鮮,肉質爽脆,基本上就咁燒,食到蟶子嘅原汁原味😋

浜燒北海道活帆立貝
生ホタテ貝浜焼
Fresh Scallop Hamayaki
原本係清酒煮🍶,應該都已經好好味😋,店員哥哥 話今次 特別用 黑松露醬燒 等我試吓🤩,帆立貝 好大隻,貝柱、生殖器、外套膜(裙邊)都鮮味,有不同口感,仲有黑松露香味🤩

塩燒美國牛小排、香煎日式野菜
ショートリブステーキ、野菜炒め
Grilled Beef Short Rib、Fried Assorted Vegetables
牛小排有足夠油分但係又唔會過肥,大約7成熟,切成 bite-size 好容易入口😋,有濃郁牛味🤩;燒野菜有 南瓜片、番薯片、茄子,呢幾個燒野菜都好鮮味😋

海鮮味噌湯
海鮮みそ汁
Seafood Miso Soup

特大帶子三文魚煙肉意粉
ホタテサーモンのベーコンパスタ
Bacon Spaghetti with Jumbo Scallop and Salmon
意大利麵煮得軟腍腍,口味大眾化😋

咖啡或芝士蚤糕
コーヒー/チーズケーキ
Coffee or Cheese Cake
係「朱古力香蕉🍌蛋糕」同埋「巨峰提子🍇蛋糕」,兩件都凍凍地,唔係好甜,幾清新😋

而家Premium Lunch Set 仲有9折優惠🤩
就嚟去日本旅行lu✈️🇯🇵🥳🥳 不過去之前都想喺香港食吓日本野😆 最近去咗呢間日本磯燒海鮮專門店食weekend lunch,餐廳環境格局好有傳統日式居酒屋風味🎏,感覺舒服☺️當日叫咗一個壽司拼盤,同幾款磯燒海鮮✨叫咗嘢食之後,店員就送上前菜: 🥗• 鯷魚醬配新鮮野菜• $34一向好鐘意食鯷魚醬配野菜,估唔到呢度有🌟鯷魚醬係餐廳自家製: 以多春魚混合沙甸魚,味道咸香,加上新鮮爽口蔬菜,開胃又清新🤤 個人最鍾意白蘿蔔,超級清甜🧡🧡🧡🍣• 碳野壽司盛合八款• $368擺盤非常精美😍 有8款壽司包括:1️⃣黑松露帆立貝2️⃣中拖羅3️⃣海膽軍艦4️⃣磯燒鮑魚軍艦5️⃣牡丹蝦6️⃣炙燒左口魚邊7️⃣吞拿魚腩筋8️⃣油甘魚腩刺身全部都好新鮮✨ 特別嘅係有磯燒鮑魚🔥 鮑魚非常彈牙👏🏻 吞拿魚腩筋亦都燒得好香又有咬口😋 帆立貝同牡丹蝦好鮮甜🥰 基本上全部都好正🧡🔥 •燒活鮑魚• $98新鮮熱辣,口感彈牙😋 配上柚子胡椒好惹味😚🪸 •燒活蟶子 (2隻)• $176好有鮮味🌊 點少少豉油唔錯😉🐚 •燒活帆立貝(原隻)•好大隻😍 同樣非常鮮甜,肉質飽滿👍🏻整體覺得每一款食物有質素👍🏻 環境舒適,店員服務殷勤,推介🌟⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🐽 Ov

當日叫咗一個壽司拼盤,同幾款磯燒海鮮✨

叫咗嘢食之後,店員就送上前菜:

🥗• 鯷魚醬配新鮮野菜• $34
一向好鐘意食鯷魚醬配野菜,估唔到呢度有🌟

🍣• 碳野壽司盛合八款• $368

6️⃣炙燒左口魚邊
7️⃣吞拿魚腩筋
8️⃣油甘魚腩

🔥 •燒活鮑魚• $98
新鮮熱辣,口感彈牙😋 配上柚子胡椒好惹味😚

🪸 •燒活蟶子 (2隻)• $176
好有鮮味🌊 點少少豉油唔錯😉

🐚 •燒活帆立貝(原隻)•
好大隻😍 同樣非常鮮甜,肉質飽滿👍🏻

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 8.8/10
🐽 Revisit : Yes
  • 前菜
  • 磯煮鮑魚
2023-05-02 48 浏览
步入這家日式居酒屋,你會被滿室的木質裝潢和暖黃色調的燈光所包圍。感受到日本文化的溫馨與細膩聞到了一股令人垂涎欲滴的味道,那就是磯燒海鮮的味道。火炙三色刺身沙律,一次品嚐到三種不同的海鮮美味。火炙三文魚,左口魚和蝦,每一種都有著獨特的風味和質感,搭配上新鮮的蔬菜和沙拉醬,味道更加豐富。磯煮凍鮑魚,用磯燒的方式烹調再冰鎮,鮑魚的味道更加突出, 肉質Q彈,口感爽滑,令人回味無窮接著是薄切手釣池魚,新鮮的池魚切成薄片,鮮度極高,每一口都散發出濃郁的海洋風味,令人回味無窮。黑松露牛油磯燒帆立貝。磯燒帆立貝在燒烤的過程中,加入了黑松露和牛油,讓帆立貝的鮮味更加突出,令人垂涎欲滴。鹽燒三文魚鮫,味道鮮美,肉質鮮嫩,帶有淡淡的鹽味,讓人回味無窮。鹽燒白鱒串烤則是將白鱒切成塊狀,串在竹籤上,經過炭火烤制,讓肉質更加鮮嫩,味道更加濃郁。松葉蟹腳野菜鍋。這道菜色湯頭鮮美,蟹腳肉質鮮嫩,口感爽滑,搭配上新鮮的野菜, 尤如吸收大自然的滋養。

聞到了一股令人垂涎欲滴的味道,那就是磯燒海鮮的味道。

2023-04-29 42 浏览
今日升職好開心,所以係公司附近搵左間好野食——磯野水產。之前已經聽同事講過,評價唔錯,決定一試!我嗌左個「磯野昼食C」套裝,自私食😋第一味「火灸三色沙律」,好JUICY!我本身食開重口味,呢個好惹味,岩我口味!第二味先付四點,魚生、醃菜。魚生同醃菜係正常貨,不過不失。第三味「海鮮蒸蛋」,滑!滑得黎又有啲鮮味,唔錯。第四味「濱燒蘇格蘭蟶子」,第五味「濱燒北海道活帆立貝」,鮮。感覺同清蒸差唔多,但好食既~第六味「塩燒美國牛小排」,多汁肉嫩!連第七味「日式香煎野菜」一同上碟。雖然日式食店食美國牛有點奇怪,但肉質同燒得都岩岩好,正!第八味「海鮮味噌湯」。麵鼓湯比一般足料,有兩蝦兩蜆送湯。第九味「松葉蟹丼」,鮮!澱粉類有二選一餐點擇,另一款係特大帶子三文魚煙肉意粉。個人比較愛好食蟹,而呢個亦符合期望,正!最後一道「柚子雪葩」,甜中帶甘。芝士蛋糕賣哂,所以換左呢款甜品。雪葩內有柚子粒,食落有咬口又有柚子既甘香,難得!呢餐好滿足,會再推介比朋友😋
今日升職好開心,所以係公司附近搵左間好野食——磯野水產。
之前已經聽同事講過,評價唔錯,決定一試!
我嗌左個「磯野昼食C」套裝,自私食😋

第一味「火灸三色沙律」,好JUICY!
我本身食開重口味,呢個好惹味,岩我口味!

第二味先付四點,魚生、醃菜。
魚生同醃菜係正常貨,不過不失。

第三味「海鮮蒸蛋」,滑!
滑得黎又有啲鮮味,唔錯。

第四味「濱燒蘇格蘭蟶子」,
第五味「濱燒北海道活帆立貝」,鮮。
感覺同清蒸差唔多,但好食既~

第六味「塩燒美國牛小排」,多汁肉嫩!
連第七味「日式香煎野菜」一同上碟。
雖然日式食店食美國牛有點奇怪,
但肉質同燒得都岩岩好,正!

第八味「海鮮味噌湯」。
麵鼓湯比一般足料,有兩蝦兩蜆送湯。

第九味「松葉蟹丼」,鮮!
澱粉類有二選一餐點擇,
另一款係特大帶子三文魚煙肉意粉。
個人比較愛好食蟹,而呢個亦符合期望,正!

最後一道「柚子雪葩」,甜中帶甘。
芝士蛋糕賣哂,所以換左呢款甜品
雪葩內有柚子粒,食落有咬口又有柚子既甘香,難得!

呢餐好滿足,會再推介比朋友😋
  • 海鮮蒸蛋
  • 鹽燒牛小排
2023-04-27 43 浏览
銅鑼灣日本料理雲集,我們選擇了好評不斷的磯野水產,而地點也相當方便,銅鑼灣港鐵站出來數分鐘就到達。我們選了一些刺身和熟食的菜式,這裡的選擇也多元化。松葉蟹腳野菜鍋 湯底由海鮮煮出來,蠻有鮮味,我們喝光光,矜貴的松葉蟹我們大約分到每人一小件身和一件腳,因為蟹殼已煎開,吃得方便,蟹肉細緻味鮮甜,並配襯了不同的菇和菜,補充纖維又美味。北寄貝刺身北寄貝切成片放回殼內,口感清爽,味道鮮甜,帶有其獨特的貝香,令人回味的味道。池魚刺身原條池魚刺身份量我們3人食剛好,現在手釣池魚正當造,池魚肉質緊實而爽口,略帶油香,味道鮮甜,配上酸汁加蔥及薑蓉等,更醒胃。另外剩下的骨和與骨相連的少少魚肉,會炸了後再送回來,雖然炸過但沒有油膩感,能吃到香口的魚肉。帆立貝師傅在餐廳的中央即燒新鮮帆立貝,應該有加上清酒和味醂,出來味道很清但吃到帆立貝的鮮甜,而熟度是剛好,肉質很嫩滑。磯野火炙三色刺身沙律師傅用上特調的沙律醬汁,味道比較有特色,覺得有一小部分像泰式的甜辣醬,沙律菜爽脆新鮮,火炙刺身有左口魚、三文魚和赤蝦,左口魚火炙過油份豐富,入口即溶,三文魚也多了一份脂香。白鱔串燒很多店的白鱔串燒不一定會做得好吃,這裡就比較

松葉蟹腳野菜鍋

北寄貝刺身

池魚刺身

帆立貝

磯野火炙三色刺身沙律

白鱔串燒
很多店的白鱔串燒不一定會做得好吃,這裡就比較出色了,燒到外脆,白鱔肉沒有骨,口感有彈性,沒有腥味,肉魚很香。
2023-04-23 33 浏览
好鍾意居酒屋的氛圍,今日同朋友去左銅鑼灣的磯野水產食午餐。餐廳採用每日新鮮空運到港的日本海產,仲有小型浜燒枱和吧枱,裝潢充滿日本風!磯野昼食D餐 $688松葉蟹肉沙律新鮮沙律菜,加上好多松葉蟹肉,食完好開胃!先付四點前菜有三文魚和油甘魚刺身,非常厚切,油脂豐富。兩款漬物係醬漬蒜頭和牛蒡,好入味!海鮮蒸蛋蒸蛋入口嫩滑,仲有三文魚好鮮甜。浜燒系列 有日本活文蛤蜆,時令活蠔和大虎蝦。三款海鮮都好鮮甜,特別係蛤蜆和活蠔好大隻。火炙得啱啱好,炭燒香味十足!鹿兒島黑豚肉野菜鍋黑豚肉脂肪均勻,甘而不膩,肉質嫩滑。新鮮野菜特別鮮甜,熱辣辣食完好舒服!海膽吞拿魚腩蓉丼味道濃郁的海膽,加上吞拿魚腩蓉入口綿滑,口感一流!甜品最後黎個柚子雪葩,有柚子粒粒好有咬口,入口好清新!宜家單點餐牌和二人餐有七折優惠,午市一人餐有九折,優惠期有限,甘抵食唔好錯過!

磯野昼食D餐 $688

松葉蟹肉沙律
新鮮沙律菜,加上好多松葉蟹肉,食完好開胃!

海鮮蒸蛋
蒸蛋入口嫩滑,仲有三文魚好鮮甜。

浜燒系列

鹿兒島黑豚肉野菜鍋

海膽吞拿魚腩蓉丼
味道濃郁的海膽,加上吞拿魚腩蓉入口綿滑,口感一流!

甜品
最後黎個柚子雪葩,有柚子粒粒好有咬口,入口好清新!

2023-04-23 38 浏览
呢間餐廳嘅海鮮真係冇得輸,全部係由日本直送嘅,每啖都可以感受到新鮮嘅味道。先講吓前菜,鯷魚醬配蔬菜。呢道菜嘅鯷魚醬味道濃郁,加埋新鮮嘅蔬菜,味道清爽又好食。之後就係刺身盛合,六款刺身。全部睇落好新鮮,每一款都好好食。放落嘴入面,可以感受到鮮甜嘅海鮮味!兵燒貝類盛合都係好味嘅海鮮盛合,入面嘅貝類都好新鮮,食落好鮮美。全部都大隻呀🤩至於鹽燒喜之次,就係一道燒魚菜品,魚肉鮮嫩,配埋獨特嘅調味料,味道好獨特。個醬少少酸,帶出到個鮮味👍🏻總括而言,磯野水產係一間好值得推介嘅餐廳。佢哋嘅海鮮好新鮮,味道好好,而且日本直送令到品質更加有保障。如果你係一個海鮮控,強烈建議你嚟試下🤣

2023-04-22 37 浏览
磯野水產今日同朋友放假約左要食餐好既黎慰勞自己🤭上網揀左呢間係銅鑼灣站行一分鐘就到既日式海鮮餐廳🦞我地今日揀既係佢地既磯野海產盛合,因為星期日食係無折既覺得偏貴少少 但平日既lunch係有7折既!!盛合既內容有時令鮮魚(今日係伊佐木🐟)新鮮鮑魚/赤蝦/帆立貝/響螺同一份既毛蟹侍應解釋佢哋會因應食材嘅特性做唔同既煮法~前菜黎左一杯切條蔬果配佢地自製鯷魚醬,佢地既鯷魚醬有濃郁既醬香味,配爽口既蔬菜超夾👍🏻👍🏻海鮮先黎既係原隻海螺刺身同磯煮鮑魚,海螺刺身超級鮮甜爽口!磯煮鮑魚都係非常煙韌彈牙,唔洗沾豉油都好好味🤤另外一隻鮑魚就做左濱燒配柚子醬,醬有d微辣但都好食既新鮮🦐赤蝦刺身蝦身緊緻,蝦頭好大入面既膏都幾多,一口將入面既蝦肉同蝦膏吸出黎享受至高無上既鮮味係口腔爆發🤤伊佐木刺身職員表示可以配佢地既酸汁一齊食,會別有一番風味🤭刺身本身比較淡口,所以都係要跟豉油食。另外職員話魚會有兩吃可以揀,我地就揀左將魚骨拎去炸,除此之外係可以加52hkd做湯既,不過我地就冇試啦~炸魚骨香脆可口,加少少檸檬汁好過癮~另外帆立貝都做兩款口味,清酒煮既有少少酒香味,食入口係比較平實淡口既建議要沾豉油。另一隻就做左
磯野水產

侍應解釋佢哋會因應食材嘅特性做唔同既煮法~

另外帆立貝都做兩款口味,清酒煮既有少少酒香味,食入口係比較平實淡口既建議要沾豉油。另一隻就做左個黑松露牛油煮,入口都係香濃牛油味,好食~

燒蟹腳唔洗多講,睇多次圖都流緊口水😂😂🤤不過蟹殻就又少少痴肉,職員都比定支叉我地挑蟹肉~
2023-04-22 38 浏览
今日朋友話想食餐好 🫶🏻 佢之前試過呢間海產佢話好正 就帶埋我黎試🫶🏻如果午市過嚟食,主餐牌會有七折,所以我哋為咗慳下錢,就晏晝黎😉一坐低,店員已經幫我哋介紹咗個前菜,係魚整嘅醬😉 配搭清爽嘅蘿蔔、青瓜、生果等,食落都幾鮮甜😉今日試左佢嘅磯野海鮮盛合🫶🏻二人前 用料真係非常豐富😉 係未煮之前侍應會拎成個盛合出黎比我地打卡影相🤤 今日我地呢個盛合有:季節時令鲜魚(1條),松葉蟹腳(1份),海螺(1隻),帆立貝(2隻),鲍魚(2隻)•赤蝦(2隻)🤤食材你可以揀 蒸/刺身/磯煮/天婦羅/滨燒😉 如果決定唔到 你都可以問吓店員佢會幫你推薦 ~《原隻海螺刺身》海螺真係爽脆鮮甜,食落去好清新嘅感覺,食得出係新鮮直送🫶🏻《磯煮鮑魚》& 《濱燒鮑魚》鮑魚煮得好入味,基本上都唔使再額外點醬🤤口感彈牙軟滑燒鮑魚食落更加香,再配埋清新嘅柚子胡椒汁,食落更加惹味《伊左目刺身薄切》呢個真係好考廚師刀工🫶🏻 佢切得非常薄 食嘅時候配搭埋 特製酸汁 更加帶出到魚嘅鮮甜味 食剩嘅魚骨,師傅話可以拎嚟咋或者煲湯🤤 今次我地就試左炸嘅方法先😄《赤蝦刺身》赤蝦刺身蝦頭都仲有好多膏,肉質彈牙爽甜😍 朋友都大讚佢來貨好好《清酒

《原隻海螺刺身
海螺真係爽脆鮮甜,食落去好清新嘅感覺,食得出係新鮮直送🫶🏻

《磯煮鮑魚》& 《濱燒鮑魚》
鮑魚煮得好入味,基本上都唔使再額外點醬🤤口感彈牙軟滑
燒鮑魚食落更加香,再配埋清新嘅柚子胡椒汁,食落更加惹味

《伊左目刺身薄切》

《赤蝦刺身

《清酒煮帆立貝》《黑松露牛油帆立貝》
兩隻發那個都各有特色,如果想食多少少個清甜味,可以試吓清酒煮,如果想食濃味啲,就試吓黑松露牛油煮都幾惹味🤤

總嘅黎講,餐廳食材用料上乘😉 煮法又非常特別,值得一試🤤
2023-04-19 38 浏览
🌟港鐵銅鑼灣站D2出口 1分鐘路程🌟#位置極方便 #日本高質水產 #磯燒居酒屋 放假梗係要食好野啦🤗係平台揀左呢間有好多好評ge 日本水產居酒屋地方唔算太大但日本氣氛濃厚🙈一坐低 店員先為我地帶來前菜-蔬菜𠍇配鯷魚醬-少鹹開胃🌼#北海道象拔蚌兩食-刺身 -配芥末醬油 極鮮甜爽口-壽司 - 將象拔蚌火炙過 少少焦香味道 咬落多一種口感🌼#磯野乒燒貝類盛合-有幾款不同種類貝類-每一種貝類都磯燒過 好鮮甜有嚼口-有d仲用清酒一齊烹調好正!🥹🌼#鹽燒白鱔-厚肉肥美白鱔 經過鹽燒 好好味d🌼#磯燒鮑魚- 兩件切好咗嘅鮑魚 - 肉質鮮美 配柚子胡椒醬 正!🌼#日本松葉蟹兩食-先食左磯燒蟹腳-再食以大鍋上碟ge 鮮甜蟹粥😆😆
🌟港鐵銅鑼灣站D2出口 1分鐘路程

🌼#鹽燒白鱔
-厚肉肥美白鱔 經過鹽燒 好好味d

🌼#磯燒鮑魚
- 兩件切好咗嘅鮑魚
- 肉質鮮美 配柚子胡椒醬 正!

🌼#日本松葉蟹兩食
-先食左磯燒蟹腳
-再食以大鍋上碟ge 鮮甜蟹粥😆😆
2023-04-19
🌟見發左消費卷,就食餐好既🌟係銅鑼灣D2出口行唔洗一分鐘就到🌟今次揀左磯燒海燒,即係將海鮮保留原味食法,食其之原始鮮味🌟海鮮每日日本空運到港,新鮮程度同產地有保證🌟入到餐廳好有日式居酒屋嘅感覺🌟磯燒枱設喺中間,可以睇住師傅用大火燒海鮮,同時油煙味一啲都冇🌟建議先前訂位,因為喺平日嘅晚餐時段都已經有九成滿客😋前菜 ($34)-鯷魚醬配蔬菜-鯷魚醬係由沙甸魚同多春魚整成-咸香鮮味十足,有少少似食緊蟹膏醬嘅感覺-點埋青瓜,甘筍,沙葛,配搭啱啱好,好清新既前菜😋北海道象拔蚌刺身 ($688)-日本北海道白象拔蚌出名在優渥水質中成長-肉質口感有別於其他象拔蚌,肉質上乘-原隻象拔蚌片成刺生片,份量好足夠-象拔蚌刺身味道濃厚,鮮甜,又充滿海水的味道-口感爽脆利落-高質鮮甜刺身😋炙燒象拔蚌頭壽司-第一次食象拔蚌頭,炙燒既火味十足-口感好柔軟,幾特別😋磯野浜燒貝類盛合 ($798)-浜燒前會俾你影相打下卡先📸-浜燒即係用小型烤爐燒煮,加埋火槍大火燒,香氣十足-貝類盛合有文蛤蜆,貴妃蚌,鮑魚,大蜆-全部都鮮味十足,又夠大隻-浜燒火候啱啱好,有配到日式高湯同埋清酒一齊燒,可以鎖住咗海鮮嘅水份,食佢既原汁鮮味
🌟見發左消費卷,就食餐好既

🌟係銅鑼灣D2出口行唔洗一分鐘就到

🌟今次揀左磯燒海燒,即係將海鮮保留原味食法,食其之原始鮮味

🌟海鮮每日日本空運到港,新鮮程度同產地有保證

🌟入到餐廳好有日式居酒屋嘅感覺

🌟建議先前訂位,因為喺平日嘅晚餐時段都已經有九成滿客

😋前菜 ($34)

-鯷魚醬配蔬菜

-鯷魚醬係由沙甸魚同多春魚整成

-咸香鮮味十足,有少少似食緊蟹膏醬嘅感覺

-點埋青瓜,甘筍,沙葛,配搭啱啱好,好清新既前菜

😋北海道象拔蚌刺身 ($688)

-日本北海道白象拔蚌出名在優渥水質中成長

-肉質口感有別於其他象拔蚌,肉質上乘

-原隻象拔蚌片成刺生片,份量好足夠

-象拔蚌刺身味道濃厚,鮮甜,又充滿海水的味道

-口感爽脆利落

-高質鮮甜刺身

😋炙燒象拔蚌頭壽司

-第一次食象拔蚌頭,炙燒既火味十足

-口感好柔軟,幾特別

😋磯野浜燒貝類盛合 ($798)

-浜燒前會俾你影相打下卡先📸

-浜燒即係用小型烤爐燒煮,加埋火槍大火燒,香氣十足

-貝類盛合有文蛤蜆,貴妃蚌,鮑魚,大蜆

-全部都鮮味十足,又夠大隻

-原隻鮑魚,配埋柚子胡椒醬一齊食,日式風味十足

😋鹽燒白鱔($168)

-新鮮白鱔冇泥味,肉質爽彈

-白鱔皮燒到香脆

-炙燒香氣十足

-燒白鱔永遠係我去居酒屋必點嘅燒物

😋日本松葉蟹粥 ($328)

-松葉蟹腳鮮甜

-除咗蟹肉仲有撈埋蔬菜,一齊煮成粥

-係結尾食返碗暖暖嘅粥,好幸福

• 北海道象拔蚌刺身
  • 磯野浜燒貝類盛合
  • 鹽燒白鱔
2023-04-18 24 浏览
悠長假期最後一日,朋友帶我黎到 磯野水產(銅鑼灣)食日本菜。⭐️鯷魚醬配蔬菜條清爽的紅蘿蔔、青瓜、沙葛配上咸鮮的鯷魚醬,好食而且帶起食欲,急不及待之後的菜式。⭐️天婦羅-蝦、南瓜、番薯最喜歡炸蝦天婦羅會連帶炸蝦頭,特別香脆。南瓜和蕃薯只要原料好,簡單炸配上蘿蔔蓉天婦羅汁也好食大蝦肉新鮮彈牙,肉厚之外,蝦殼鬆脆,沾上白蘿蔔泥,好味之餘不油膩。 ⭐燒物 魷魚醬燒魷魚很有風味,肉質彈牙之外,醬油料味令魷魚味更加突出,送酒一流。 ⭐️燒物 扇貝(清酒)及(黑松露牛油味)扇貝大隻,新鮮鮮甜,分別點了兩種煮法。清酒煮有淡淡酒味,更可以食到扇貝本身甜味。另外, 黑松露牛油煮令整體味道濃郁,值得一試。整體而言,餐廳各樣都很值得推介,而且地點亦很方便,有機會會再試其他食物!

⭐️鯷魚醬配蔬菜條

⭐️天婦羅-蝦、南瓜、番薯

最喜歡炸蝦天婦羅會連帶炸蝦頭,特別香脆。

南瓜和蕃薯只要原料好,簡單炸配上蘿蔔蓉天婦羅汁也好食

⭐燒物 魷魚

⭐️燒物 扇貝(清酒)及(黑松露牛油味)

扇貝大隻,新鮮鮮甜,分別點了兩種煮法。

上個月嘅 Pre-birthday lunch 🤩多謝朋友仔咁有心 ❤️🥰佢話帶我去食好嘢,一於要對自己好d 🥳當日係平日下午2時後,上班族返哂去office,所以人流冇咁多,食得舒服d 😄坐正落地玻璃旁邊嘅座位,當時有陽光照入嚟,日光溫和,個人暖笠笠,人都醒神d,影相都靚d 😁👍呢個時段都係食lunch嘅,午市套餐有4款,我揀咗:🍱 磯野昼食C🔹火炙三色沙律🥗 雜菜 配 火炙牡丹蝦、火炙三文魚、火炙左口魚 🐟幾欣賞佢連沙律都整得咁豐富!一般我都以為得齋雜菜就算,原來仲有車厘茄同青瓜!好新鮮,特別係車厘茄,好甜呀!😍牡丹蝦好彈牙,三文魚同左口魚輕輕火炙過,半生熟咁好鮮滑 😋👍🔹先付四點:(油甘魚刺身、吞拿魚刺身、辣酒煮花螺、醃漬蒜蓉)擺盤好精美 ❤️醃漬蒜蓉非常爽口,幾好味喎 😃辣酒煮花螺係微辣,同煮得好入味,食落幾醒神開胃 😋兩款魚刺身厚切又鮮甜 😚🔹海鮮蒸蛋落咗大大片三文魚同左口魚,同好多蟹籽!😍蒸蛋好滑漏又充滿蛋香,配搭埋脆卜卜嘅蟹籽+2款魚肉一齊食,口感好豐富呢 🤩🔹浜燒蘇格蘭蟶子🔹浜燒北海道活帆立貝「浜燒」即係鮮活海產即捕即燒。鮮活海產即由日本空運抵港,新鮮度爆燈!蟶子同帆立貝真
上個月嘅 Pre-birthday lunch 🤩
多謝朋友仔咁有心 ❤️🥰

佢話帶我去食好嘢,一於要對自己好d 🥳

呢個時段都係食lunch嘅,午市套餐有4款,我揀咗:
🍱 磯野昼食C

🔹火炙三色沙律

🥗 雜菜 配 火炙牡丹蝦、火炙三文魚、火炙左口魚 🐟
幾欣賞佢連沙律都整得咁豐富!
一般我都以為得齋雜菜就算,原來仲有車厘茄同青瓜!
好新鮮,特別係車厘茄,好甜呀!😍

🔹先付四點:
(油甘魚刺身、吞拿魚刺身、辣酒煮花螺、醃漬蒜蓉)

擺盤好精美 ❤️
醃漬蒜蓉非常爽口,幾好味喎 😃
辣酒煮花螺係微辣,同煮得好入味,食落幾醒神開胃 😋
兩款魚刺身厚切又鮮甜 😚

🔹海鮮蒸蛋

落咗大大片三文魚同左口魚,同好多蟹籽!😍

🔹浜燒蘇格蘭蟶子

🔹浜燒北海道活帆立貝

「浜燒」即係鮮活海產即捕即燒。
鮮活海產即由日本空運抵港,新鮮度爆燈!
蟶子同帆立貝真係好鮮美又juicy,啖啖肉又彈牙!

🔹塩燒美國牛小排

自己一向鍾意偏愛食牛小排 😁
牛小排切方粒,一啖一粒剛剛好,煮得肉肉夠嫰腍,脂肪分佈均勻,肉味都夠濃,唔錯!
仲配咗2隻醬料:味噌醬及芥末醬,可以點嚟食 🥩 仲滋味!🤤

🔹香煎日式野菜
連埋牛小排拼埋一碟上嘅。
野菜煎得好香又爽口 😋👍 想再添 😆❤️

🔹海鮮味噌湯

🔹松葉蟹丼 🔥😍

呢個真心正呀!至正嘅item梗係放最後講 😂
我太低估佢啦!以為迷你碗仔得幾啖... 但原來好飽肚啊 🤩
細細碗,料俾勁多!
蟹肉、蟹膏、蟹籽、仲俾隻蟹鉗!💯👏
我冇嘢可以挑剔真係.... 🤤
特別係蟹肉撕得好幼細均勻,手功好 👍
加上新鮮,食落口好軟綿 🥰
食完覺得好幸福啊 😍

🔹咖啡 或 芝士蛋糕 或 是日甜品
是日甜品:柚子雪糕
質感偏向似雪芭多d,因為柚子味重,唔太覺食到好重奶味,似自家製 (?)
味道好fresh!💛 雪糕裡面仲有柚子幼粒添架 😃 好好味呢 😋

另外餐廳服務都好貼心,應我friend 嘅要求,整個甜品盤寫「生日快樂」俾我啊 🥰 多謝你地咁有心 🙏❤️

2023-03-17
  • 松葉蟹丼
  • 柚子雪葩
2023-04-15 26 浏览
放假陪朋友看展覽,順道食中午。餐廳裝修很有日本的感覺,牆上面有很多日本畫作和海報裝飾。前菜-鯷魚醬配蔬菜條鯷魚醬味道鹹鮮,配上爽脆的蔬菜條很清新,特別是沙葛條更是爽脆清甜。⭐️⭐️⭐️⭐️時令刺身-池魚整條池魚刺生別具風味,魚質彈牙鮮甜。配上酸醋更是開胃,一口接一口的。⭐️⭐️⭐️魚骨蜆湯 剌生的魚骨沒有浪費掉,加上蜆滾一下湯。一碗熱湯,清甜可口。⭐️⭐️⭐️串燒-牛舌、白鱔、冬菇牛舌大大一塊,不厚不薄剛剛好,擠些檸檬汁特別解膩提鮮。白鱔很新鮮,不過個人比較喜歡醬燒,魚皮燒至香脆。冬菇肉質厚,加上醬料也是好食。
放假陪朋友看展覽,順道食中午。

餐廳裝修很有日本的感覺,牆上面有很多日本畫作和海報裝飾。

前菜-鯷魚醬配蔬菜條

⭐️⭐️⭐️⭐️
時令刺身-池魚

⭐️⭐️⭐️
魚骨蜆湯

剌生的魚骨沒有浪費掉,加上蜆滾一下湯。一碗熱湯,清甜可口。

⭐️⭐️⭐️
串燒-牛舌、白鱔、冬菇

牛舌大大一塊,不厚不薄剛剛好,擠些檸檬汁特別解膩提鮮。

白鱔很新鮮,不過個人比較喜歡醬燒,魚皮燒至香脆。

冬菇肉質厚,加上醬料也是好食。
2023-04-14 19 浏览
今日lunch黎到銅鑼灣居酒屋,心血來潮想食海鮮,同朋友揀左個磯野龍蝦海鮮盛合,全部海鮮都好新鮮,仲有唔同烹調方法😍前菜係沙甸魚同多春魚合製而成既醬,有魚香得黎又好夠鹹味,配埋新鮮蔬果食,好特別~赤蝦同龍蝦以刺身形式上,完全食得出用料有幾新鮮,唔洗點醬汁都好好食🤤淨底既龍蝦殼用左黎做甲羅燒,濃郁既蟹膏配埋芝麻餅乾食,好食😛帆立貝同時令貝都用左燒既方式上菜,一道用酒做簡單調味,一道用黑松露調味,松露味好香,師傅亦燒得岩岩好👍🏻👍🏻蟶子用左少少酒黎烹調,淡淡既酒香唔會蓋過蟶子鮮味😆鮮魷魚用左天婦羅方式上,炸衣好薄,仲好脆,口感一流🥰

蟶子用左少少酒黎烹調,淡淡既酒香唔會蓋過蟶子鮮味😆
鮮魷魚用左天婦羅方式上,炸衣好薄,仲好脆,口感一流🥰