餐厅: 磯野水產
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-07-15 45 浏览
今日同朋友黎到銅鑼灣食一間日式料理,這裡裝潢設計有滿滿的木元素,非常有濃厚的日本風格,地道的日式居酒屋。前菜係蔬菜條配鯷魚醬 。辣味噌大根牛舌煮非常地道嘅日式開胃小食。伊佐目 叫咗季節時令鮮魚刺身,晶瑩剔透嘅白身魚刺身,啖啖肉之餘油脂豐富,食完刺身之後,仲會將魚骨炸一炸,惹味嘅小食。生蠔刺身除咗時令嘅煎魚刺身,仲唔少得有生蠔刺身,大大隻生蠔,味道非常鮮甜,簡單配上檸檬汁已經好正!浜燒活帆立貝 、活蟶子之後到咗餐廳另一主角,燒海鮮,利用浜燒嘅方法,海鮮燒得原汁原味,鮮甜美味。鹽燒牛小排 如果覺得海鮮太單調,餐廳仲有好多唔同嘅肉類、丼飯選擇,一樣咁有水準,就好似依個鹽燒牛小排。

前菜係蔬菜條配鯷魚醬 。

辣味噌大根牛舌煮
非常地道嘅日式開胃小食。

伊佐目

生蠔刺身

浜燒活帆立貝 、活蟶子

鹽燒牛小排
2023-07-11
2023-07-11 37 浏览
磯野水產 - 浜燒海鮮專門店今日介紹一間位於銅鑼灣的日本餐廳,這間餐廳提供多款地道特色既日式料理,更加吸引既係有浜燒海鮮,可以食到風味滿滿的日式燒海鮮。蔬菜條配鯷魚醬 $34爽脆嘅蔬菜條配上鮮味嘅鯷魚醬醬,鹹鹹地零舍開胃!伊佐目 - 季節時令鮮魚刺身 $788餐廳推薦咗夏天最佳季節嘅伊佐目魚,一魚兩食,首先就係刺身,魚肉嫩滑,柔軟質感。之後就會將魚骨脆炸,超級惹味嘅小食!生蠔刺身 $88/隻大大隻海水味夠、忌廉感重嘅生蠔,一款配檸檬汁,另一款蘿蔔蓉。浜燒活帆立貝 $138/隻叫咗兩隻活帆立貝,一隻清酒煮,另一隻黑松露牛油,清酒煮食到帆立貝原汁完美嘅鮮甜,黑松露牛油就食佢既滋味。浜燒活蟶子 $88/隻啖啖肉又爽口嘅燒活蟶子。辣味噌大根牛舌煮 $68軟腍嘅蘿蔔大根配上紮實嘅牛舌粒。鹽燒牛小排 $248最後除咗海鮮之外,仲叫咗一客牛小排,牛小排油脂豐盈,肉質軟腍,簡單鹽粒已經帶出牛肉嘅香味,另外仲可以配上味噌醬、芥末籽。
磯野水產 - 浜燒海鮮專門店

蔬菜條配鯷魚醬 $34
爽脆嘅蔬菜條配上鮮味嘅鯷魚醬醬,鹹鹹地零舍開胃!

伊佐目 - 季節時令鮮魚刺身 $788
之後就會將魚骨脆炸,超級惹味嘅小食!

生蠔刺身 $88/隻

浜燒活帆立貝 $138/隻

浜燒活蟶子 $88/隻
啖啖肉又爽口嘅燒活蟶子。

辣味噌大根牛舌煮 $68
軟腍嘅蘿蔔大根配上紮實嘅牛舌粒。

鹽燒牛小排 $248

上個weekend去咗銅鑼灣嘅磯野水產食lunch 呢間係日式磯燒海鮮專門店🇯🇵以磯燒保持海鮮原味 選擇仲有好多timꕥ 蔬菜條鯷魚醬鯷魚醬本身味道好濃郁 配清甜嘅蔬菜條嚟食係最好不過 分別有雪梨紅蘿蔔同青瓜🥒ꕥ 刺身/壽司牡丹蝦好大隻喔 好新鮮🦐質感彈得嚟有種黏口感 正👍🏻北寄貝都好爽口 之後餐廳幫我哋用牡丹蝦頭煮咗味噌湯同白蜆湯 鮮味十足原條穴子壽司 一啖放入口有超滿足嘅感覺🥰肉質鮮嫩 紫蘇葉上面仲有蟹籽 提升口感層次ꕥ 磯燒海鮮活蠔好肥 吱少少檸檬汁 食落十分鮮甜🦪活帆立貝燒起仍然濕潤柔軟 原味已經好好味 我哋再order多一款黑松露味 香氣四溢 同樣出色💕燒虎蝦好厚肉 仲食到磯燒香味🦐而海膽甲羅燒 加咗海膽感覺份外矜貴 同蟹膏蟹肉好融合 再加埋三文魚籽 口感同鹹香味都再提升✨另外仲叫咗燒白鱔同燒羊架 要讚下師傅功架十分唔錯 所有食材都真係保留到食物嘅原味/鮮味 肉汁亦不會流失👍🏻整體令人都好滿意

ꕥ 蔬菜條鯷魚醬
刺身/壽司
ꕥ 磯燒海鮮

【食勻全世界浜燒海鮮🔥銅鑼灣高檔日本菜】推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌑*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #銅鑼灣 - 磯野水產 位於 銅鑼灣SOGO附近 澳門逸園中心 樓上這間高檔日本海鮮專門店 🦞 超多烹煮方式選擇:刺身 / 磯燒 / 火鍋 / 浜燒 / 煮物。 今次食咗勁多浜燒海鮮,海鮮全部都大得誇張,waiter仲會細心介紹每道食材 ✨ (🐱: 食個日落黃雨… 好彩MTR出嚟行1分鐘就到,仲要全程有瓦遮頭)-·-·-【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 前菜 - 蔬菜條 配 鯷魚醬 $34好精緻會有個爐仔熱住 鯷魚醬,防止凍咗會腥,蔬菜條有白蘿蔔 / 紅蘿蔔 / 青瓜🥒 雖然好簡單,但夏天做開胃菜都唔錯,有淡淡嘅鹹香味◐ 蔥吞拿魚薄脆 $88吞拿魚腩剁成蓉,配上香蔥,放在鱈魚薄脆。好似食緊零食咁,2小舊兩啖KO咗仲係意猶未盡◐ 赤蝦壽司 $50大大隻赤蝦,食落新鮮彈牙🌛 擺盤精緻,好似係月亮上面食壽司🍣 最搞笑係準備影相嘅時候,兩個侍應同步過嚟扭正隻碟 🍽️ Feel到侍應服務好周到,連打卡嘅需要都留意到 📸️😂◐ 松葉蟹肉壽司 2
【食勻全世界浜燒海鮮🔥銅鑼灣高檔日本菜】

◐ 前菜 - 蔬菜條 配 鯷魚醬 $34

◐ 蔥吞拿魚薄脆 $88

◐ 赤蝦壽司 $50

◐ 松葉蟹肉壽司 2 件 $52
一絲絲嘅蟹肉壽司,上面仲有蟹膏 🦀️ 雖然份量的骰,但會食到好淡蟹肉嘅清甜

◐ 浜燒海鮮 🔥
🇯🇵 北海道 活帆立貝 $138
有2 種食法:黑松露牛油 / 清酒煮
今次就試咗惹味嘅黑松露牛油 🧈 帶子好大粒, 配上黑松露牛油,黑松露味道雖然濃,但唔會搶咗帶子嘅鮮甜 👍🏻 侍應仲會細心介紹 先吃裙邊,因為貝殼嘅餘溫好容易蒸老 裙邊,所以要儘快食用!

🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 蘇格蘭 活燒蟶子$88
蟶子好白雪雪,雖然肉都多 亦非常鮮甜, 但本人覺得可以多返少少調味,太raw太原汁原味了

🇿🇦 南非 鮑魚 $98
超肥美鮑魚,好細心咁切好一片片,用柚子胡椒醬調味,清爽帶點辛辣,第一次咁樣食鮑魚(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

🇪🇸 西班牙 生蠔 $88
超大隻生蠔!🦪 鍾意食蠔,本人真心覺得燒蠔is the best,又會微微燒乾令蠔味更濃郁,以帶有生蠔個種creamy,尤其呢隻蠔成手掌咁大wow

◐ 虎蝦 $148
愛蝦人士而言,真係一個蠔奢侈嘅體驗 🥹 超多蝦肉,估唔到一隻蝦竟然可以食到4-5 啖,全部都啖啖肉~

◐ 白蜆湯 $52
食完個赤蝦壽司,唔食生蝦頭嘅我,侍應推介+$52 叫白蜆湯 再加個赤蝦蝦頭煮,增添鮮味

另外一個作法係 +$10 炸蝦頭

📍 銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心19樓
🚶銅鑼灣站D2
2023-07-10 26 浏览
磯野水產好多人都推薦佢,今次終於同朋友去試下~~我地一行四人 試左好多唔會款既海鮮先黎前菜📍刺身盛合八款:盛合有北寄貝、油甘魚、左口魚、牡丹蝦、拖羅、海膽、松葉蟹肉和三文魚籽,每一款都切得厚厚實實,肉質爽口鮮甜,特別是海膽和三文魚籽,滑溜溜的口感令人回味無窮。📍芝士金龍卷:係一款炸物壽司卷,外層是炸得香脆的日式天婦羅粉衣,內裡是包裹了芝士和三文魚的米飯。這款壽司卷吃起來有點像芝士薯條的感覺,外脆內軟,芝士和三文魚的味道相互融合,非常惹味。不過份量有點大,建議與人分享📍浜燒這裡的浜燒選擇很多,呢次有文蛤、活帆立貝、活鮑魚、時令活蠔、鱈場蟹腳和赤蝦。每一款都係在小型浜燒檯上現場烤製的,可以看到師傅的手藝和聞到食物的香氣。保持了海鮮的新鮮和多汁,用料亦都十分大方~尤其是活帆立貝和鱈場蟹腳,前者肉質厚實彈牙,黑松露油更增添了香氣和風味,鱈場蟹腳十分肥美,蟹肉細嫩甘甜,不用沾任何醬料就很美味。📍炸雜錦天婦羅:天婦羅盛合有虎蝦、南瓜、番薯等,外層炸得金黃鬆脆,內裡保持了食材的嫩度和甜度,沾上天婦羅醬或鹽吃都很美味。📍溫泉蛋壽喜鍋:有和牛、豆腐、白菜、粉絲等,壽喜燒汁香甜濃郁,配上溫泉蛋增加了滑度和
磯野水產好多人都推薦佢,今次終於同朋友去試下~~

我地一行四人 試左好多唔會款既海鮮

先黎前菜

📍刺身盛合八款:

📍芝士金龍卷:

📍浜燒

📍炸雜錦天婦羅:

📍溫泉蛋壽喜鍋:
有和牛、豆腐、白菜、粉絲等,壽喜燒汁香甜濃郁,配上溫泉蛋增加了滑度和香氣~~
  • 磯煮鮑魚
2023-07-09 53 浏览
周末嘅時侯相約朋友一齊試下滨燒。滨燒意指係岸邊即叫邊燒,所以對食材嘅新鮮度尤其重要。刺身盛合八款 $898相當巨形嘅刺身盛合,足夠4個人一齊食。分別有北寄貝、油甘魚、左口魚、牡丹蝦、拖羅、海膽、松葉蟹肉和三文魚籽,造型相當吸引,而刺身又非常新鮮。然後店員會準備烤爐,即蓆開始浜燒。貴妃貝燒熟嘅時侯會打開貝殼,殼內都是鮮甜肉汁。鱈場蟹腳大火燒到外層微微變色,肉質彈牙又非常鮮甜。活帆立貝加入黑松露油再一齊燒,味道非常濃郁。雜錦天婦羅有虎蝦、藍瓜、番薯等等,炸皮唔會太厚,又能夠鎖住肉汁。芝士金龍卷外層厚厚嘅芝士包裹住天婦羅大蝦,芝味加倍。磯野水產 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心19樓

刺身盛合八款 $898
相當巨形嘅刺身盛合,足夠4個人一齊食。

然後店員會準備烤爐,即蓆開始浜燒。

貴妃貝
燒熟嘅時侯會打開貝殼,殼內都是鮮甜肉汁。

鱈場蟹腳
大火燒到外層微微變色,肉質彈牙又非常鮮甜。

活帆立貝
加入黑松露油再一齊燒,味道非常濃郁。

雜錦天婦羅
有虎蝦、藍瓜、番薯等等,炸皮唔會太厚,又能夠鎖住肉汁。

芝士金龍卷
外層厚厚嘅芝士包裹住天婦羅大蝦,芝味加倍。

磯野水產 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心19樓
2023-07-09 25 浏览
位於銅鑼灣嘅磯野水產 @isonosuisan ,每日將海產新鮮由日本空運到港🛩️質素有保證。餐廳裝修好有日式居酒屋風味🏮整體都好舒服。今次同朋友都食咗好多款,點菜後店員會先送上開胃前菜🥗蔬菜條鯷魚醬,青瓜&雪梨&紅蘿蔔切成條狀,點上充滿鹹香味嘅鯷魚醬,清爽開胃。先講講重點磯燒海鮮☺️最鍾意帆立貝,好甜好嫩,原味特別鮮,另外點了一客加咗黑松露的,更加香,又有另一種風味🤤生蠔都幾大隻,燒起亦有海水味但不會腥🦪朋友推薦點了海膽甲羅燒,面頭仲有三文魚子,令整個鮮味再提升🆙最後燒虎蝦亦無失望,肥厚大隻,爽口彈牙。食日本野唔少得刺身,虎蝦膠質滿滿,十分新鮮。而北寄貝由餐廳推介,口感都好爽脆🥰另外點了穴子壽司都有驚喜,賣相精緻,穴子亦好肥美🤩最後就係兩款燒物,羊架唔會好羶,好軟稔並充滿肉汁🐑燒白鱔好厚實,醬汁好相配又唔會蓋過鮮味。
餐廳裝修好有日式居酒屋風味🏮整體都好舒服。
2023-07-09 38 浏览
之前已經聽過朋友話呢間磯野水產幾好食所以特登book咗枱過嚟試下環境好日系居酒屋坐喺吧枱既feel都好日式🫰🏻🔸前菜係自家制沙甸魚同埋多春魚混合既醬提魚醬鹹鹹地 有蘿蔔青瓜蕃石榴伴食幾正🔸刺身拼盤牡丹蝦|海膽|拖羅|左口魚|三文魚子|松葉蟹肉|油甘魚|北寄貝最鐘意左口魚入口即溶、拖羅令個口佈滿油香又冇筋❤️ 北寄貝夠爽口🔸清酒煮凡立貝清酒煮凡立貝好似唔太夠味🤔🔸黑松露牛油炒凡立貝黑松露既味幾出,而且牛油炒得凡立貝幾香🔸燒鮑魚配柚子胡椒鮑魚好彈牙 🔸免治雞翼扒配月見汁有軟骨係入面好有口感,配埋月見汁好有蛋味🔸三文魚鮫檸檬汁加埋蘿蔔蓉去食呢個三文魚鮫好正,外皮變得好脆🔸雜錦天婦羅🔸白蜆湯🍀總結環境唔錯 同朋友吹水飲酒幾好嘅選擇

之前已經聽過朋友話呢間磯野水產幾好食

🔸刺身拼盤

🔸清酒煮凡立貝
清酒煮凡立貝好似唔太夠味🤔

🔸黑松露牛油炒凡立貝
黑松露既味幾出,而且牛油炒得凡立貝幾香

🔸燒鮑魚配柚子胡椒
鮑魚好彈牙

🔸免治雞翼扒配月見汁
有軟骨係入面好有口感,配埋月見汁好有蛋味

🔸三文魚鮫
檸檬汁加埋蘿蔔蓉去食呢個三文魚鮫好正,外皮變得好脆

🔸雜錦天婦羅

🔸白蜆湯

🍀總結
環境唔錯 同朋友吹水飲酒幾好嘅選擇
2023-07-09 33 浏览
周末最啱就係約朋友去居酒屋飲番杯傾下偈今日就試左呢間係銅鑼灣樓上既居酒屋🔸前菜特製鯷魚醬可以將鯷魚醬放係蔬果條上面食,鹹鹹地🔸活帆立貝燒(原隻)清酒只係加左清酒去燒,可以食番帆立貝既鮮味帆立貝夠大隻🔸活帆立貝燒(原隻)黑松露牛油黑松露牛油香氣十足同帆立貝既甜好夾🔸刺身盛合八款有拖羅 油甘魚 牧丹蝦 松葉蟹肉 三文魚子 海膽 火炙鰈魚 活北寄貝刺身全部都好新鮮特別係海膽夠晒甘甜拖羅入口融化北寄貝爽口彈牙🔸驧燒三文魚鮫三文魚鮫油脂豐富,最適合鹽燒可以加少少檸檬汁🔸自家製免治雞蟹肉棒(1串)配埋月見汁食用好香濃🔸什錦天婦羅炸得夠香脆,佐酒一流🔸活鮑魚燒鮑魚肥厚,肉質爽口🔸京姫白桃淺濁酒(杯)🔸麵豉湯加入左蝦頭去煲,陣陣蝦膏香氣
周末最啱就係約朋友去居酒屋
飲番杯傾下偈
今日就試左呢間係銅鑼灣樓上既居酒屋

🔸前菜特製鯷魚醬
可以將鯷魚醬放係蔬果條上面食,鹹鹹地

🔸活帆立貝燒(原隻)清酒
只係加左清酒去燒,可以食番帆立貝既鮮味
帆立貝夠大隻

特別係海膽夠晒甘甜
拖羅入口融化
北寄貝爽口彈牙

🔸驧燒三文魚鮫
三文魚鮫油脂豐富,最適合鹽燒
可以加少少檸檬汁

🔸自家製免治雞蟹肉棒(1串)
配埋月見汁食用好香濃

🔸什錦天婦羅
炸得夠香脆,佐酒一流

🔸活鮑魚燒
鮑魚肥厚,肉質爽口

🔸京姫白桃淺濁酒(杯)

🔸麵豉湯
加入左蝦頭去煲,陣陣蝦膏香氣
2023-07-08 28 浏览
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧呢間係一間較為人知既日式浜燒海產店,中間個燒爐可能清楚睇到店員烹煮海鮮,一煮好馬上送達,以最佳溫度享用入座很送上前菜係凍食蔬菜加鰹魚醬,蔬菜分別有。紅蘿蔔,沙葛,青瓜等,爽脆清甜!開始食燒海鮮前我地叫左個刺身拼盤,佢哋有唔同嘅刺身拼盤可以選擇,相當承豐富,因為我哋呢人比較多所以叫刺身八盛,有海膽,生北寄貝,牡丹蝦,吞拿魚腩,同埋兩款季節刺身!其實呢佢哋都有唔同嘅磯煙海鮮套餐,或者可以大家按照個人喜好嘅單點,咁我哋分別都試咗呢佢哋嘅蝦,貝類同生蠔都好正,特別鍾意貝類,可以突顯到佢哋嘅鮮甜!另外有一道菜我都十分推介就係雪場蟹腳,真係每一隻蟹腳呢都好多肉,又夠大隻!

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

入座很送上前菜

2023-07-05 60 浏览
男朋友話見到呢間咁多正評,應該好掂,一食之下果然名不虛傳樣樣海產都好新鮮,而且仲郁緊架前菜呢道小食一般會就咁用鯷魚整成醬但店家話佢地除左鯷魚之外仲有落其他魚所以會更鮮味手釣池魚刺身是日最大驚喜池魚極新鮮,呢D不在話下佢最有心思就係上面放左少少三文魚籽令佢不論係鮮度定係口感都更上一層樓必食之選鹽燒三文魚腩邊作為怕肥既女士,我就好少食三文魚腩既,除左怕肥,更怕佢油膩既感覺但呢到既三文魚腩連我都忍唔住一食再食因為佢燒完之後,油膩感全消佢既魚油更加昇華成另一種香味令你不能自拔磯野芝士金龍卷勁足料既一個卷物用上左勁大隻既蝦,佢炸到金黃香脆既同時,蝦肉食落依然鮮甜又爽口磯燒時令活蠔一D腥味都冇既新鮮蠔點D檸檬汁更正磯燒活鮑魚將鮑魚既本味完全呈現既一道菜佢口感同味道係介乎於刺身同燒鮑魚之間,非常特別磯燒原隻活帆立貝(黑松露牛油、清酒)除左有經典既清酒味,仲有勁香既黑松露牛油味想食帆立貝本身既鮮甜又好,定係想強烈衝擊你既味蕾都好,都滿足到你
男朋友話見到呢間咁多正評,應該好掂,一食之下果然名不虛傳
樣樣海產都好新鮮,而且仲郁緊架
呢道小食一般會就咁用鯷魚整成醬
但店家話佢地除左鯷魚之外仲有落其他魚
所以會更鮮味
手釣池魚刺身
是日最大驚喜
池魚極新鮮,呢D不在話下
佢最有心思就係上面放左少少三文魚籽
令佢不論係鮮度定係口感都更上一層樓
必食之選
鹽燒三文魚腩邊

但呢到既三文魚腩連我都忍唔住一食再食
因為佢燒完之後,油膩感全消
佢既魚油更加昇華成另一種香味

一D腥味都冇既新鮮蠔
點D檸檬汁更正
磯燒活鮑魚

將鮑魚既本味完全呈現既一道菜
佢口感同味道係介乎於刺身同燒鮑魚之間,非常特別
磯燒原隻活帆立貝(黑松露牛油、清酒)

除左有經典既清酒味,仲有勁香既黑松露牛油味
2023-07-05 39 浏览
呢間位於銅鑼灣黃金地段既日本菜係呢到紮根多年,食過知道幾好味你就知,果然有原因的!單係裝修,已有滿滿日式風情店家會先上前菜呢個係用鯷魚整成既醬,鮮味十足用黎點新鮮又鮮甜既蔬菜,完美既配合店家會將點左既海鮮係煮之前上左比你睇先唔怕唔新鮮手釣池魚刺身充滿池魚獨有血而不腥既鮮味食完之後陣鮮味係口腔久久不散,勁回味磯燒原隻活帆立貝(黑松露牛油、清酒)燒帆立貝一般都只係用清酒,估唔到佢地諗到用黑松露牛油而且仲意外地夾喎磯野芝士金龍卷入面既炸蝦依然香脆同外層既芝士形成十分邪惡既組合鹽燒三文魚腩邊油脂勁豐富,啖啖都食到陣陣魚油香三文魚燒完之後既鮮味更加香磯燒時令活蠔勁JUICY,咬入口爆晒汁磯燒活鮑魚勁新鮮勁生猛,煮之前係見到仲識郁佢冇將佢煮到好熟,亦都冇落太多調味所以可以好好咁食到佢原本既鮮味白蜆湯呢個湯最聰明既地方係會用返頭先食池魚既魚骨黎整加上白蜆,令佢味道鮮甜無比
單係裝修,已有滿滿日式風情
店家會先上前菜
呢個係用鯷魚整成既醬,鮮味十足
用黎點新鮮又鮮甜既蔬菜,完美既配合

店家會將點左既海鮮係煮之前上左比你睇先
唔怕唔新鮮
手釣池魚刺身

充滿池魚獨有血而不腥既鮮味
食完之後陣鮮味係口腔久久不散,勁回味
磯燒原隻活帆立貝(黑松露牛油、清酒)

燒帆立貝一般都只係用清酒,估唔到佢地諗到用黑松露牛油
而且仲意外地夾喎
磯野芝士金龍卷

入面既炸蝦依然香脆
同外層既芝士形成十分邪惡既組合
鹽燒三文魚腩邊
油脂勁豐富,啖啖都食到陣陣魚油香
三文魚燒完之後既鮮味更加香
磯燒時令活蠔
勁JUICY,咬入口爆晒汁
磯燒活鮑魚

勁新鮮勁生猛,煮之前係見到仲識郁
佢冇將佢煮到好熟,亦都冇落太多調味
所以可以好好咁食到佢原本既鮮味
白蜆湯
呢個湯最聰明既地方係會用返頭先食池魚既魚骨黎整
加上白蜆,令佢味道鮮甜無比
2023-07-05 43 浏览
4個識飲識食既朋友要聚餐,當然首選去銅鑼灣食好野! 一餐食盡刺身、磯燒海鮮、壽喜鍋、炸物!前菜是咸香的鯷魚醬配蔬菜條(紅蘿蔔、青瓜、沙葛) 。刺身盛盒8款有爽脆的北寄貝、油甘魚、有灸燒香氣既左口魚、海膽、松葉蟹腳、赤蝦、帆立貝,夠新鮮肥美,已反映餐廳的高質素。店員係你面前即席燒鱈場蟹腳,火光熊熊,香味遍室。眼見鱈場蟹腳雪白鮮甜,黑松露牛油燒帆立貝香濃。即時再追加個兵燒盛盒(2人前)有大隻漲卜卜的蜆蚌、鮑魚、蠔、蝦等,好豐盛的海鮮餐!壽喜鍋食完磯燒物炸物,都想食番濕潤的食物同蔬菜,壽喜鍋 4 人share感覺剛好。什錦天婦羅外皮炸得脆薄香口,內裡依然保持juicy。想要點飽肚的炭水化合物,就點了有著華麗名字的磯野芝士金龍卷,內層是炸蝦。

前菜是咸香的鯷魚醬配蔬菜條(紅蘿蔔、青瓜、沙葛) 。

有大隻漲卜卜的蜆蚌、鮑魚、蠔、蝦等,好豐盛的海鮮餐!

午餐
臨時俾人放飛機,我又勁想食海鮮然後就走咗去食超級超級超級好食嘅浜燒海鮮!出色、高質、新鮮嘅一間水產餐廳!海鮮之前呢,我就食咗一個好特別嘅前菜好開胃嘅小食,有醃蘿蔔啦,紅蘿蔔同埋青瓜佢會有一個熱左嘅一啲好香同鮮味嘅醬比您沾我記得佢有講到佢係兩種魚加埋嘅醬但係我唔記得咗係咩魚😂😂跟住食咗一個辣味噌大根牛舌煮好快就食晒啦,好好食,個味道適中,唔會太辣又唔會太鹹,驚好容易個蘿蔔太入味好鹹但佢完全冇呢個情況正!重頭戲黎啦,我揀咗四樣海鮮!新鮮真係好明顯feel到仲有佢會用唔同嘅煮法令到你食到唔同嘅口感味道❤️揀好食咩之後,佢哋仲俾咗我影相超新鮮生猛嘅龍蝦🥰🥰時令活蠔 浜燒師父話可以配酸汁或者檸檬今次試咗檸檬❤️❤️鮮甜嘅蠔配上清新嘅檸檬汁,我好鍾意!活蟶子 浜燒爽口清甜好食到佢的鮮味~冇諗過咁大隻!!!活帆立貝 浜燒 - 原隻 (黑松露牛油)好鐘意食帆立貝的我, 覺得好食原因係佢個熟度好完美..加埋我又LIKE黑松露, 佢個黑松露牛油雖味道濃但又唔覺掩蓋到個鮮味~活龍蝦  浜燒呢個真係不得了!!!黎到唔試唔得呀...佢個龍蝦超超超超超大...食完真係飽晒~HAHAA!!!好似扒咁要分開幾轉食一邊!!師
臨時俾人放飛機,我又勁想食海鮮
然後就走咗去食超級超級超級好食嘅浜燒海鮮!

出色、高質、新鮮嘅一間水產餐廳!

海鮮之前呢,我就食咗一個好特別嘅前菜
前菜
好開胃嘅小食,有醃蘿蔔啦,紅蘿蔔同埋青瓜
佢會有一個熱左嘅一啲好香同鮮味嘅醬比您沾
我記得佢有講到佢係兩種魚加埋嘅醬
但係我唔記得咗係咩魚😂😂

跟住食咗一個辣味噌大根牛舌煮
好快就食晒啦,好好食,個味道適中,
唔會太辣又唔會太鹹,
驚好容易個蘿蔔太入味好鹹但佢完全冇呢個情況
正!
辣味噌大根牛舌煮
重頭戲黎啦,我揀咗四樣海鮮!
新鮮真係好明顯feel到
仲有佢會用唔同嘅煮法
令到你食到唔同嘅口感味道❤️
揀好食咩之後,佢哋仲俾咗我影相
超新鮮生猛嘅龍蝦🥰🥰

時令活蠔 浜燒
師父話可以配酸汁或者檸檬
今次試咗檸檬❤️❤️
鮮甜嘅蠔配上清新嘅檸檬汁,我好鍾意!
時令活蠔  浜燒
活蟶子 浜燒
爽口清甜好食到佢的鮮味~冇諗過咁大隻!!!
活蟶子 浜燒
活帆立貝 浜燒 - 原隻 (黑松露牛油)
好鐘意食帆立貝的我, 覺得好食原因係佢個熟度好完美..
活帆立貝  浜燒 原隻 (黑松露牛油)
活龍蝦  浜燒
呢個真係不得了!!!黎到唔試唔得呀...
佢個龍蝦超超超超超大...食完真係飽晒~HAHAA!!!
好似扒咁要分開幾轉食一邊!!
師父話佢輕輕幫我界左幾刀分左少少..
所以一拎起就好易同埋可以慢慢品嚐!!
佢用左佢的膏再加味噌去燒~
香到不得了!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
文字係形容唔到佢的好食!!呢家諗返都流口水
2023-06-20
時令活蠔  浜燒
活蟶子 浜燒
活帆立貝  浜燒 原隻 (黑松露牛油)
活龍蝦  浜燒
老公一向都好鍾意食海鮮,我自己就鍾意食日本菜,於是就決左嚟呢間磯燒居酒屋一次過滿足哂我哋兩個嘅口味!餐廳唔算好大,但有設吧枱同卡座;餐廳中間位置擺放咗幾個磯燒爐,可以比客人一邊欣賞磯燒過程一邊進食。首先係野菜條伴鯷魚醬,鯷魚醬用蠟燭座加熱,咸香味濃,而且愈加熱味道愈咸,建議要盡快食用。野菜條有白蘿蔔,青瓜同紅蘿蔔,野菜嘅清甜中和咗鯷魚醬嘅咸鮮味,味道更夾。穴子壽司,用穴子包裏住壽司飯,中間再加上蟹籽做點火,一啖食落去非常滿足!穴子燒到焦香,配合埋紫蘇葉一齊食,味道更加有層次!火灸腦天額壽司,腦天額即係吞拿魚額頭嘅肉,魚脂較重,所以會採用火灸嘅方式。第一次食呢個部位,肉質滑嫩,加埋係火灸關係,好香魚油味,再帶微微焦香嘅香味,入口即溶!好食!磯燒日本文活蜆,蜆嘅size非常大隻,餐廳職員用火槍燒到個蜆開咗口,再慢慢用磯燒方法燒熟。蜆肉厚實彈牙,而且唔需要再額外調味,淡淡嘅海水味加蜆肉本身嘅鮮甜味已經好足夠👍🏽整體餐廳嘅價錢雖然少貴,但用料食材的確新鮮足料,有機會會再encore❤️