2021-07-19 24 浏览
日本嘅居酒屋係朋友聚會,同事放工必去嘅地方,係日本獨有嘅飲食文化,日本人去居酒屋就一定會飲酒,熱鬧嘅「乾杯」成為居酒屋嘅象徵。 香港人有著唔同嘅文化,緊張嘅生活節奏,未必人人放工敢都飲醉酒,就算香港有唔少居酒屋,都好少見日本居酒屋嘅熱鬧氣氛同醉貓,可能大家都係當一餐晚餐咁食。 天后新開嘅碗盛居酒屋,裝潢好別緻,以和風木系為主,牆身以日本風嘅畫為主🎎仲有榻榻米包廂,考有feel 🔔店員會逐枱耐心介紹同埋推介食物🔔串燒係燒好就由店員送黎上預先放好嘅串燒碟 清酒Combo🍶($188) 1 set有 3 shot,係3款唔同嘅清酒,每shot 100m,店員亦都有解釋清酒嘅出處、味道,同埋適合配搭嘅食物,仲好講究咁建議4飲呢3shot嘅次序🧐神藏、望、雁木,順住飲係甜味至烈味 枝豆($38)炒枝豆,落咗啲調味嚟炒,味道幾好,可以用嚟送酒 沖繩水雲漬($68)💕水雲其實就係海藻,做成漬物即係水雲漬酸酸地幾開胃,細細碗食極都仲有 厚燒牛舌($58)火喉厚薄啱啱好,有咬口,彈牙多汁 燒白鱔($68)白鱔魚味好香,無細骨,所以切功都幾好👍 紫蘇芥末豬五花腩($32)💕五花腩肉質彈牙,肉質嘅脂肪 雞頸

🔔店員會逐枱耐心介紹同埋推介食物
🔔串燒係燒好就由店員送黎上預先放好嘅串燒碟

清酒Combo🍶($188)
神藏、望、雁木,順住飲係甜味至烈味

枝豆($38)
炒枝豆,落咗啲調味嚟炒,味道幾好,可以用嚟送酒

沖繩水雲漬($68)💕
水雲其實就係海藻,做成漬物即係水雲漬
酸酸地幾開胃,細細碗食極都仲有

厚燒牛舌($58)
火喉厚薄啱啱好,有咬口,彈牙多汁

燒白鱔($68)
白鱔魚味好香,無細骨,所以切功都幾好👍

紫蘇芥末豬五花腩($32)💕
五花腩肉質彈牙,肉質嘅脂肪

雞頸肉($38)
雞頸肉唔似其他嘅部位嘅雞肉,比較有咬口

燒雞皮($28)
一串燒雞皮係由好多塊薄薄嘅雞皮組成,燒得香口乾脆

雜錦天婦羅($108)
天婦羅有海老、茄子、南瓜、蕃薯、冬菇各2件
炸粉唔太厚,保留到食物嘅原味道

2021-07-15
  • 炒枝豆
2021-07-17 24 浏览
碗盛 (天后)📍天后清風街9-11號寶德樓地舖去天后搵食 發現位於清風街呢間新開嘅日本居酒屋裝修得好靚 於是入咗去試吓😍門面好靚之外 而且仲有Tatami包廂嚟得清酒屋 當然要叫返啲sake飲下啦🍶餐廳做緊推介一set三款嘅清酒combo $188可以試足三款生原酒 神藏/望/雁木三款都各有特色 有清爽、有果香、有甜味用嚟配襯食物絕對唔錯🤙🏻前菜 炒枝豆$38/沖繩水雲漬$68🍀枝豆用咗黑蒜油去炒 比平時普通就咁灼熟加鹽食更有風味 襯酒唔錯☁️水雲漬都係第一次食 餐廳用咗柑橘醋去醋漬酸酸甜甜咁幾開胃🍢串燒 呢度嘅串燒真係幾出色叫咗以下幾款 全部整體都唔錯👅厚燒牛舌$58 牛舌用上牛脷芯部份所以特別爽口 而且醃得入味🐖紫蘇芥末豬五花腩$32用上紫蘇芥茉呢個配搭 幾特別 五花腩充滿油香🐥雞頸肉$38 自己平時都好少食雞頸估唔到咁好食特別 有雞味同埋燒得香口🐟燒白鱔$68 好Juicy 有魚香味 魚皮燒得香脆🐣雞皮$28 燒得十分脆 好似食緊薯片咁 而且一啲都唔油膩🐤雞尾$25 即係雞pat pat😂估唔到食落去嘅感覺幾得意 有少少脂肪嘅感覺🍢免治雞肉棒$38 配埋生雞蛋黃一齊食 中間仲溝咗啲
碗盛 (天后)

📍天后清風街9-11號寶德樓地舖

去天后搵食 發現位於清風街
呢間新開嘅日本居酒屋裝修得好靚 於是入咗去試吓😍
門面好靚之外 而且仲有Tatami包廂

嚟得清酒屋 當然要叫返啲sake飲下啦🍶
三款都各有特色 有清爽、有果香、有甜味
用嚟配襯食物絕對唔錯🤙🏻

大蝦/茄子/番薯/南瓜/冬菇
用嚟裝天婦羅嘅器皿都十分得意 係一個魚型嘅藤籃
難得啲粉漿可以做到咁薄
而且仲一啲都唔油膩 炸得酥脆
天后美食多不勝數,朋友家住附近,便叫他帶我品嚐美食‼️😜 碗盛是一間新開沒多久的日式居酒屋🎏 各式串燒、前菜、炸物、主食款式多,來一次真的試不完‼️🥰▫️▷前菜◁❥$𝟯𝟴 枝豆🥢 用黑蒜和牛油炒過的枝豆格外美味,又香又濃‼️❥$𝟲𝟴 沖繩水雲漬🥣 滑溜溜的質感、微酸的調味刺激食慾,開胃前菜‼️▫️▷串燒◁❥$𝟱𝟴 厚燒牛舌🍢 牛舌又厚又嫩,燒過之後仍然很juicy🤤 非常推介👍🏻👍🏻❥$𝟲𝟴 燒白鱔🍢 外皮很脆肉質也嫩,不錯不錯‼️😋❥$𝟯𝟮 紫蘇芥末豬五花腩🐽 五花腩的油脂很香,芥末醬和紫蘇葉的清新氣味和五花腩很搭,好吃‼️👏🏻👏🏻❥$𝟮𝟴 雞皮🐥 平時無雞不歡的我其實不吃雞皮的😂 但這個烤雞皮又香又脆,很滋味‼️👅❥$𝟯𝟴 雞頸肉🐣 口感有嚼勁,不錯‼️❥$𝟮𝟮 芝士年糕🧀 烤過的芝士年糕一定要先吃🔥 一口咬下融化的芝士有點燙口😍 好好吃‼️🤤🤤▫️❥$𝟭𝟬𝟴 雜錦天婦羅🍤 造型是一條很可愛魚🐟 天婦羅炸得酥脆卻不油膩‼️最喜歡南瓜天婦羅,甜甜的很喜歡‼️😘▫️❥$𝟭𝟴𝟴 清酒ᴄᴏᴍʙᴏ🍶 期間限定忍不住要試試‼️ 有①神藏(口味較清淡,可以直接喝) ②望(適合配前菜或刺身) ③雁木(跟口味較濃的肉類很搭) ‼️🥂
▷前菜◁

▷串燒◁
❥$𝟲𝟴 燒白鱔🍢 外皮很脆肉質也嫩,不錯不錯‼️😋
❥$𝟯𝟴 雞頸肉🐣 口感有嚼勁,不錯‼️

▫️

❥$𝟲𝟴 梅酒(杯)🥃 相信大家對梅酒應該都不陌生吧‼️這杯梅酒很特別,除了甜甜酸酸的味道外還多了一份辣,吞下的那刻便會感覺到那股辣在喉嚨中徘徊,非常特別‼️👍🏻

• 芝士年糕
  • 燒白鱔
  • 厚燒牛舌
2021-07-17 523 浏览
有一排好想食下啲串燒、天婦羅🍤咁岩搵到港島天后有間都算幾新嘅居酒屋,就同朋友一齊去試下放鬆下!🤣🤣.枝豆 $38沖繩水雲漬$68雜錦天婦羅 $108厚燒牛舌 $58燒白鱔 $68紫蘇芥末豬五花腩 $32芝士年糕 $22雞軟骨 $25叉燒拉麵 $88.叫咗兩個小食前菜咬下🤓枝豆一拎到上枱就聞到好香!好吸引😙沖繩水雲漬其實一開始都唔係好知咩嚟,不過店員熱烈推介,話好開胃。味道就酸酸甜甜,口感又好滑同爽口,真係幾開胃同有趣🤣.雜錦天婦羅樣樣都有啲可以試多幾款!整體天婦羅質素幾好,炸醬好薄,炸得岩岩好又唔會油淋淋,好脆口!特別係南瓜同冬菇,南瓜好甜,冬菇炸完都好juicy😋😋😋串燒就叫咗4串同一客芝士年糕,特別推介厚燒牛舌 、燒白鱔、芝士年糕。牛舌真係好厚又大舊,燒得一啲都唔乾,中間好嫩又多汁,加埋啲芥末 一齊食,好好味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻白鰻燒到個皮好脆,啲肉又彈牙,一啲都唔腥!最後芝士年糕都好推薦🌟因為燒到舊年糕好軟身,然後啲芝士又流心🤤🤤🤤叉燒拉麵個湯底係魚介豬骨湯,要讚一讚佢個湯底,好濃味,湯頭奶白色,一啲都唔油,飲落真材實料唔係啲味精湯底🌟👍🏻 同埋叉燒又好腍,肥瘦適中!餐廳裝修佈置好舒
枝豆 $38
芝士年糕 $22
雞軟骨 $25
叉燒拉麵 $88
雜錦天婦羅

叉燒拉麵個湯底係魚介豬骨湯,要讚一讚佢個湯底
叉燒拉麵

餐廳裝修佈置好舒適,環境闊落!

2021-07-13
叉燒拉麵
  • 魚介豬骨湯底拉麵
2021-07-15 34 浏览
呢間居酒屋門面嘅日風設計簡約舒適,食物選擇都幾多,有串燒、炸物、一品料理、主食等🍱仲有唔同主題嘅日系榻榻米房可以book,啱晒同屋企人/朋友一齊chill吓🍶.🎃 雜錦天婦羅 🍤 · $108.有炸蝦、南瓜、蕃薯、茄子同埋冬菇天婦羅 🍆🍠 全部都炸得脆卜卜,炸粉仲好薄‼️ 最鍾意係炸蝦同南瓜🥳 炸蝦夠彈牙滑身,大大條,幾入味🦐 南瓜亦好綿滑,同薄脆嘅炸粉好夾🙈.🔥 雞皮 🐥 · $28.呢個最平但最有驚喜‼ 燒到脆卜卜,好似薯片嘅口感,但又完全唔膩🐥.🐂 厚燒牛舌 👅 · $58.牛舌幾厚幾韌,好有咬口👅 燒到牛味幾濃,仲帶少少油香🐂.🐷 紫蘇芥末豬五花腩 🌿 · $32.五花腩幾juicy嫩滑,夾埋紫蘇葉同芥末唔會太膩😙紫蘇葉好香好正,同五花腩都幾夾🌿.🐟 燒白鱔 🔥 · $68.好滑好厚肉,亦無乜骨,食得好方便‼️整體幾新鮮無腥味🙈.🐣 雞頸肉 🐔 · $38.食落幾彈牙,但有少少韌🤏🏻對比其他串燒,呢個無咁驚喜🙈.🏮 清酒 combo 🍶 · $188.一set有3款清酒各一shot🍶分別係神藏 · 望 · 雁木,味道由清到濃🙈 神藏帶有果味,較輕甜,可以齋飲🍋 望亦較清甜,配前菜啱
🎃 雜錦天婦羅 🍤 · $108
🔥 雞皮 🐥 · $28
🐂 厚燒牛舌 👅 · $58
牛舌幾厚幾韌,好有咬口👅 燒到牛味幾濃,仲帶少少油香🐂
🐷 紫蘇芥末豬五花腩 🌿 · $32
🐟 燒白鱔 🔥 · $68
好滑好厚肉,亦無乜骨,食得好方便‼️整體幾新鮮無腥味🙈
🐣 雞頸肉 🐔 · $38
食落幾彈牙,但有少少韌🤏🏻對比其他串燒,呢個無咁驚喜🙈
🏮 清酒 combo 🍶 · $188
一set有3款清酒各一shot🍶分別係神藏 · 望 · 雁木,味道由清到濃🙈 神藏帶有果味,較輕甜,可以齋飲🍋 望亦較清甜,配前菜啱啱好🥗 雁木較強烈,但唔會太kun,配搭串燒炸物幾解膩🍤
📍 碗盛 天后📍
今晚真係十分暢快!邊飲酒🍻邊食串燒,同朋友吹吹水,簡直係一種頂級享受!前菜嗌左「炒枝豆」同「沖繩水雲漬」。沖繩水雲漬海藻配柑橘醋,凍食嘅海藻配酸酸的柑橘醋同吃清新涼快又開胃,撈埋上面嘅薑蓉一齊食,酸中帶少許辣,是款絕佳前菜~👍🏻串燒嗌左:厚燒牛舌、燒白鱔、紫蘇芥茉豬五花腩、雞頸肉、雞腎、雞皮。牛舌厚身有𡁻勁推薦「紫蘇芥茉豬五花腩」串燒!👍🏻👍🏻👍🏻 豬五花腩肥美juicy,配味道微辛嘅芥茉醬同吃原來係咁好味架😍炸物:吉列珍寶蠔2隻蠔唔鯹重好肥美~外層吉列香脆。點埋旁邊嘅小丸子汁,酸酸地可解膩~燒物/主食:芝士燒大啡菇、日本黑豚煙肉芝士燒大啡菇充滿驚喜!原本以為淨係芝士加大啡菇,切開先知原來芝士下面重有兩粒溏心蛋!😍裝得落兩粒溏心蛋可想而知隻大啡菇有幾大啦。日本黑豚煙肉店員上菜嘅時候介紹話豚肉產自鹿兒島,果然係唔同d!脂肪和肉相間,肉甜美juicy,肉質挺實有口感,外皮微脆好香口,好似食緊燒肉。配搭微辣嘅京蔥絲和芥茉醬一起吃味道不錯~👍🏻清酒Combo($188)呢個Combo set真係要推介比大家,事關一個價錢可以一次過試曬三款酒!店員建議由左至右順序飲,三款酒由左至右味道由淡轉辛口

前菜嗌左「炒枝豆」同「沖繩水雲漬」。

沖繩水雲漬

牛舌厚身有𡁻勁

炸物:吉列珍寶蠔2隻

蠔唔鯹重好肥美~外層吉列香脆。
點埋旁邊嘅小丸子汁,酸酸地可解膩~

燒物/主食:芝士燒大啡菇、日本黑豚煙肉

日本黑豚煙肉
店員上菜嘅時候介紹話豚肉產自鹿兒島,果然係唔同d!

清酒Combo($188)
呢個Combo set真係要推介比大家,事關一個價錢可以一次過試曬三款酒!店員建議由左至右順序飲,三款酒由左至右味道由淡轉辛口,分別用黎送前菜、串燒同主菜,邊飲酒邊食串燒,簡直係Perfect match!👏🏻

總括黎講,餐廳有卡位,坐得舒適。座位牆身有插頭位比食客叉電🔋,可以一路食一路叉,好方便。
2021-07-10 77 浏览
今日係天后搵食決定食日本菜餐廳裝潢好日式,有身處日本既感覺店餐牌好多選擇,前菜,串燒,一品料理,炸物好吸引沖繩水雲漬第一次嘗試,意想不到咁好食因為浸住柑橘醋,所以好開胃好適合做前菜紫蘇芥末豬五花腩,厚切牛舌五花腩燒得好香口,油香出哂黎加上紫蘇葉同芥末,更加惹味牛舌厚切好有咬口,入面略帶粉紅色好嫩口,口感非常好吉列珍寶蠔好大隻!炸皮厚度剛好,外脆內軟蠔身非常新鮮太好食!炙燒牛小排拉麵第一次食牛排既拉麵非常適合熱愛牛肉既我湯底香濃,麵條彈牙掛湯非常推薦大家去試!清酒3 combo店家推薦左3款清酒一次可以試哂,好抵味道由左到右,淡到濃分別配前菜,炸物/串燒,最後配主食全部好順喉令我對清酒改觀愛上了!
今日係天后搵食
決定食日本菜

餐廳裝潢好日式,有身處日本既感覺

餐牌好多選擇,前菜,串燒,一品料理,炸物
好吸引

沖繩水雲漬

第一次嘗試,意想不到咁好食
因為浸住柑橘醋,所以好開胃
好適合做前菜

紫蘇芥末豬五花腩,厚切牛舌

五花腩燒得好香口,油香出哂黎
加上紫蘇葉同芥末,更加惹味

牛舌厚切好有咬口,入面略帶粉紅色
好嫩口,口感非常好

吉列珍寶蠔

好大隻!
炸皮厚度剛好,外脆內軟
蠔身非常新鮮
太好食!

炙燒牛小排拉麵

第一次食牛排既拉麵
非常適合熱愛牛肉既我

湯底香濃,麵條彈牙掛湯
非常推薦大家去試!

清酒3 combo

店家推薦左3款清酒
一次可以試哂,好抵

味道由左到右,淡到濃
分別配前菜,炸物/串燒,最後配主食
全部好順喉
令我對清酒改觀
愛上了!

2021-07-07 65 浏览
天后清風街好多野食行入小小見到有間新間日本野外邊和式裝修吸引左我入到去冇令我失望被安排去左以竹作主題既廂房榻榻米風的座位真的覺得自己去左日本服務員很耐心介紹菜式禁靚既環境想飲下酒聽介紹叫左清酒combo set唔同酒可以配搭不同食物可以提升食物味道第一款適合配搭沖繩水雲漬柑桔味水雲漬非常適合夏天,甜甜酸酸好開胃,配埋神藏清酒,好match甜甜地,女仔好岩飲串燒方面,叫了幾款過下口隱雞頸肉半瘦半肥,比一般雞肉更滑雞腎大小切得剛剛好,脆口厚燒牛舌牛舌厚切,燒得非常juicy燒白鱔白鱔厚肉,juicy滑嫩而且魚皮脆卜卜,外脆內軟非常推介天婦羅(炸蝦,南瓜,茄子)新鮮炸,炸粉薄,不會令食物變硬炸天婦羅蝦大大隻也不失彈牙黑松露牛油炒支豆份量也很多送酒一流芝士燒大啡菇以為係普通燒啡菇卻帶來驚喜切開中間有溏心蛋食落又香又滿足也不會太heavy日本黑豚煙肉外脆内軟,有點像燒肉配芥末,蔥絲,香口不會油膩最後呢個拉麵都係我想食的一款菜火炙牛小排拉麵呢度拉麵不加味精湯頭非常香,首先聞到黑蒜油好香但慢慢有好濃既豬骨湯味牛小排厚度剛剛好,牛味濃也鮮嫩拉麵硬度也是我喜歡的好食到飲哂湯見到呢個獎勵,一個裸女多口問服
天后清風街好多野食

聽介紹叫左清酒combo set

唔同酒可以配搭不同食物

可以提升食物味道

第一款適合配搭沖繩水雲漬

柑桔味水雲漬非常適合夏天,甜甜酸酸

好開胃,配埋神藏清酒,好match

甜甜地,女仔好岩飲

串燒方面,叫了幾款過下口隱

雞頸肉

半瘦半肥,比一般雞肉更滑

雞腎

大小切得剛剛好,脆口

厚燒牛舌

牛舌厚切,燒得非常juicy

燒白鱔

白鱔厚肉,juicy滑嫩

而且魚皮脆卜卜,外脆內軟

非常推介

天婦羅(炸蝦,南瓜,茄子)

新鮮炸,炸粉薄,不會令食物變硬

炸天婦羅蝦大大隻也不失彈牙

切開中間有溏心蛋

食落又香又滿足

也不會太heavy

日本黑豚煙肉

外脆内軟,有點像燒肉

配芥末,蔥絲,香口不會油膩

最後呢個拉麵都係我想食的一款菜

呢度拉麵不加味精

湯頭非常香,

首先聞到黑蒜油好香

但慢慢有好濃既豬骨湯味

牛小排厚度剛剛好,牛味濃也鮮嫩

拉麵硬度也是我喜歡的

好食到飲哂湯

見到呢個獎勵,一個裸女

多口問服務員如果要包廂房幾多錢

眼見應該都可以坐到6至10人

$400一個,價錢以居酒屋十分合理

下次再約朋友一齊黎食

2021-07-05 39 浏览
高級日本餐廳有誠意之選🉐Menu選擇多沖繩水雲即姜戎蔥花頭盤點反個開胃菜,酸酸地至愛既黑松露枝豆 配酒 再同朋友飲酒吹水正!串燒同天婦羅即叫即燒!💮串燒每一樣都好好食~特別係燒白鱔 好爽口!口咬彈牙!~牛舌 厚切牛舌唔會韌之餘仲牛肉味重!天婦羅分量多即叫即燒,將牛油紙都冇乜油,證明佢哋用心製作,鯨乾晒油先至上碟👍🏻👍🏻正sake🍶正次過試哂三味,聽店員既詳盡解釋神藏京都 -有少少果香望 -配涼盤最岩雁木-配串燒物我自己就比夠中意神藏京都,淡淡地認真一定會再黎👍🏻👍🏻
高級日本餐廳
有誠意之選🉐

Menu選擇多

沖繩水雲即姜戎蔥花
頭盤點反個開胃菜,酸酸地

至愛既黑松露枝豆 配酒 再同朋友飲酒吹水正!

串燒同天婦羅即叫即燒!💮串燒每一樣都好好食
~特別係燒白鱔 好爽口!口咬彈牙!
~牛舌 厚切牛舌唔會韌之餘仲牛肉味重!

天婦羅分量多

正sake🍶
正次過試哂三味,聽店員既詳盡解釋
神藏京都 -有少少果香
望 -配涼盤最岩
雁木-配串燒物
我自己就比夠中意神藏京都,淡淡地

認真一定會再黎👍🏻👍🏻
2021-07-04 50 浏览
新式日本小店碗盛またね終於登陸香港啦,他們以嶄新現代日式和室風格,簡約而舒適嘅設計,為求帶給客人全新日系享受。櫻櫻花象徵著生命力,係日本嘅象徵同驕傲。一見到櫻花,就再起一段時間無得外遊了,藉此懷緬日本追「櫻花」嘅景象。他們以串燒為主打,現在更有期間限定清酒Combo Set (3-shots),當然要一試!清酒Combo Set (3-shots)一次過就嚐到3款清酒口味,分別配搭不同的食物,如前菜、串燒、拉麵,不同食物配搭不同口味!水雲 / 黑蒜牛油炒之豆水雲口感柔軟黏滑,味道酸滑,清爽開胃。黑蒜牛油炒之豆枝豆加入黑蒜牛油香炒,令味道更豐富,香甜中冇點蒜香味配上清酒更是無懈可擊。芝士燒大啡菇芝士下面內有乾坤!原來埋藏了半隻溏心蛋,相當吸引!溏心蛋軟嫩,蛋黃香味溢滿口中,大啡菇濃厚多汁,菇味濃郁。來到當然要食主打串燒啦!燒白鱔鱔肉厚身,入口香脆有彈性,肥美而不膩口。紫蘇芥末五花腩五花腩加入了紫蘇芥末,入口降低了油膩感覺,而且五花腩油份充足,口感嫩滑。牛舌厚燒牛舌厚度適中,牛味濃郁,口感軟腍香口。雞頸肉雞頸肉肉質爽口彈牙,有嚼勁,味道滋味。雞皮雞皮燒到脆卜卜,冇咗雞皮嗰種油膩感,正!火炙

清酒Combo Set (3-shots)

水雲 / 黑蒜牛油炒之豆

水雲
口感柔軟黏滑,味道酸滑,清爽開胃。

黑蒜牛油炒之豆

芝士燒大啡菇

來到當然要食主打串燒啦!

燒白鱔
鱔肉厚身,入口香脆有彈性,肥美而不膩口。

紫蘇芥末五花腩

牛舌
厚燒牛舌厚度適中,牛味濃郁,口感軟腍香口。

雞頸肉
雞頸肉肉質爽口彈牙,有嚼勁,味道滋味。

雞皮
雞皮燒到脆卜卜,冇咗雞皮嗰種油膩感,正!

火炙牛小排拉麵
牛小排拉麵來到時已香氣撲鼻,令人惹人垂涎!
湯底往往是一碗拉麵嘅靈魂,而火炙牛小排豬骨湯底絕無味精,以黑蒜油自家製豬骨濃湯而成,黑蒜油豬骨濃湯香味濃郁;火炙牛小排肉質軟腍,油脂豐富,真係好食到令人停唔到口!

那全新的日系感覺,真的有點像來到日本似的,希望疫情盡快減退,能真的回鄉。
2021-07-04 40 浏览
疫情好轉咗,朋友帶我嚟天后度掃街 ,咁就見到呢一間日本嘢,個門面裝修都幾靚,咁我就同朋友入咗去試下, 咁我地叫左以下:水雲漬: 呢個小菜係沖繩嚟嘅,咁入面味道酸酸甜甜,我自己覺得都幾開胃,作為前菜我覺得都幾得意。 喺其他日本餐廳有啲都未必食到呢個小食。叉燒拉麵: 呢個叉燒拉麵我覺得唔錯,而且個拉麵煙煙靭靭,最重要就係個湯底亦都唔錯,呢間日本料理餐廳叉燒拉麵可能係我覺得最好食的。枝豆: 呢個知道係我朋友order嘅,咁我一粒都冇食過,但聽佢講話啲枝豆都整得唔錯, 因為個枝豆佢炒過 ,鍾意食嘅朋友可以試下,但我興趣就不大。天婦羅: 天婦羅都好食 ,咁都係有蝦、南瓜、蕃薯嗰啲嘢㗎喇。 咁佢個蝦我覺得都幾好食嘅都算係幾鮮甜而且冇落太多嘅麵包糠粉如果鍾意食天婦羅嘅朋友可以試下。串燒有雞皮、牛舌、 白鱔及 豬肉 , 咁我覺得最好食嘅串燒就係雞皮,因為雞皮我真係好少喺日本餐廳都order,所以覺得幾特別,因為真係好少有, 鍾意食雞皮嘅朋友可以叫 ,我自己覺得牛舌亦都幾有牛味同彈牙,所以亦都係不二之選,其餘嗰啲我覺得就普普通通啦。最後如果行開天后嘅朋友,大家可以試下呢間日式餐廳,而我最覺得好食嘅就係雞

最後如果行開天后嘅朋友,大家可以試下呢間日式餐廳,而我最覺得好食嘅就係雞皮,而我朋友覺得係枝豆, 所以有時小食可能係最意想不到好食嘅食物,有別於我試過嘅日式餐廳,大家可以試下佢啲日式小食。

2021-07-03 33 浏览
朋友仔生日同佢慶祝生日,去咗天后一間新嘅居酒屋食飯飯清酒combo set$188包括三種清酒,每杯100ml 左面起 神藏、望、雁木,頭兩種感覺清甜,入口好soft,適合賠沙律同埋前菜食雁木入口香醇濃烈,適合配油膩野例如天婦羅食沖繩水雲頂$68沖繩料理出夠夠清,以簡單食物配上簡單調味帶出食物最原始的鮮味口感與海帶相似,配合柑橘醋酸酸甜甜,適合夏天食用雜錦天婦羅$108雜錦天婦羅包括南瓜、茄子、番薯、天婦羅蝦、冬菇,識落清脆唔油膩串燒紫蘇芥末五花腩$32芥末味濃烈,解咗五花腩嘅油膩燒白鱔$68白鱔口感彈牙,新鮮唔腥雞頸肉$38第一次見雞頸肉,口感幾爽,同豬頸肉有啲似叉燒拉麵$88豬骨湯底好濃烈,上面有一層豬骨油叉燒三塊都係半肥瘦,雙層嘅肥膏係爽口,下層嘅豬肉係紮實嘅,加埋粒半熟嘅糖心蛋就一流
朋友仔生日同佢慶祝生日,去咗天后一間新嘅居酒屋食飯飯

清酒combo set$188
包括三種清酒,每杯100ml
雁木入口香醇濃烈,適合配油膩野例如天婦羅食

沖繩水雲頂$68
口感與海帶相似,配合柑橘醋酸酸甜甜,適合夏天食用

雜錦天婦羅$108

串燒
紫蘇芥末五花腩$32
芥末味濃烈,解咗五花腩嘅油膩
燒白鱔$68
白鱔口感彈牙,新鮮唔腥
雞頸肉$38
第一次見雞頸肉,口感幾爽,同豬頸肉有啲似

叉燒拉麵$88
豬骨湯底好濃烈,上面有一層豬骨油

有時收工想小酌兩杯的話我都會選擇食串燒飲吓酒,位於炮台山清風街開咗好幾間新鋪,今次就試試特色居酒屋 【碗盛】鋪頭外就見到開放式廚房,經過途人都會見到職員製作食物過程,相當療癒。一入鋪頭除咗點咗幾款食物之外仲叫咗職員推介嘅精選清酒($188); 職員話三款清酒可以配搭番我哋點嘅前菜到主菜炸物,三大杯份量已經夠我哋兩個人飲,而且精選過嘅清酒都幾易入口,同食物幾夾。前菜:沖繩水雲漬$68黑松露炒枝豆$38串燒:燒白鱔$68燒雞皮$28厚燒牛舌 $58紫蘇芥末豬五花腩$32炸物:雜錦天婦羅$108日本黑豚堂肉$138不論環境,價錢,食物味道,坐位空間感,响呢區嚟講都係一個突破。有時點幾個小菜加些少酒精就已經係好高質嘅一餐,係一間會回頭的小店。📍天后清風街9-11號寶德樓地舖

前菜:

雜錦天婦羅$108
日本黑豚堂肉$138

📍天后清風街9-11號寶德樓地舖
2021-07-02 74 浏览
最近到訪天后一間新式日本餐廳 裝修超有特式 座位除卡位外 仲有私隱度非常高既榻榻米房🥰入座後店員會為你送上前菜 水雲漬 酸酸甜甜 好開胃😛 另外 我地亦點左以下食物:1. 炒枝豆 平時好少揀枝豆 不過佢地用左牛油黑松露去炒枝豆 真係超香 佐酒一流😋2. 土佐豆腐 豆腐外皮非常香脆 配上秘製醬汁同木魚 好和風👅3. 雜錦天婦羅 高質 有蝦 南瓜 番薯 冬菇同茄子天婦羅🍤 炸漿好薄 就算凍左都仲非常香脆唔油膩😍4. 燒雞頸肉 出面較少見 肉質爽口彈牙 非常值得一試👍🏻5. 厚燒牛舌 又係高質之作 食落仲好juicy 調味又岩岩好🤩6. 紫蘇芥末豬五花腩 五花腩好嫩滑 加上紫蘇芥末 大大減低左油膩咁 味道上有驚喜😋7. 燒白鱔 白鱔皮燒到好香脆👍🏻 魚油逼哂出泥 一樣好好味😛8. 火炙牛小排拉麵 湯底係廚師每日新鮮烹調 絕無味精 飲落香濃得泥唔會令人口喝🤤 拉麵麵質彈牙 牛燒排燒過更多一份油香 仲要好嫩 入口有即溶感覺 超好食👅 連隻溏心蛋既醬油調味都做得超好 真係用心之作😍9. 清酒Combo Set 一set三杯各100ml既清酒 由淡到濃 店員會為你一一介紹 邊一杯適合配邊d食物🥰 一

入座後店員會為你送上前菜 水雲漬 酸酸甜甜 好開胃😛
另外 我地亦點左以下食物:

炒枝豆

土佐豆腐

4. 燒雞頸肉 出面較少見 肉質爽口彈牙 非常值得一試👍🏻
燒雞頸肉

火炙牛小排拉麵

9. 清酒Combo Set 一set三杯各100ml既清酒 由淡到濃 店員會為你一一介紹 邊一杯適合配邊d食物🥰 一次過可以試哂3款清酒唔駛左揀右揀😛
清酒Combo Set

總括呢到整體無論服務 環境 定食物質素都幾高 值得介紹俾大家同朋友 家人一試🌟
炒枝豆
土佐豆腐
燒雞頸肉
清酒Combo Set
2021-07-01 728 浏览
碗盛屋企樓下開左間新的日式餐廳,街邊經過見鋪店裝修吾錯可以一試。今晚收工一於試試新餐廳。餐廳裝潢以和式為主,座位闊落,非常舒服,每個位置都有足夠的私人空間。第一次黎吾知食咩,員工有細心介紹餐牌且服務親切。打開餐牌,食物款式以小食丶串燒為主,另有拉麵和酒。一黎先叫咗啲下酒菜,同清酒combo set店員會介紹每款酒的特性。左起第一款出自東京,味道較甜。中間呢款味道較清淡,適合配前菜。第三款配炸物,味道清純舒服。試後覺得頭一二款前勁帶辛辣後勁有甜品。枝豆有本身的香甜味加少許鹽再配清酒,超正。第一次食沖繩水雲漬用了柑橘醋涼拌的水雲漬原來非常清爽,口感帶有膠質,味道是柑橘醋酸香的味道。厚燒牛舌厚度適中的牛舌燒得夠香,食落口不會韌有嚼勁。燒白鱔白鱔無腥味,魚肉彈牙雞皮串燒鹹香ok芝士年糕芝士年糕係必叫。佢將年糕燒得外脆內軟,每啖都好軟糯,裡面的芝士會暖粒粒漏出黎,好好食。吉烈珍寶蠔炸得香脆可口廣島蠔鮮味十足不會有腥味。食到最後忍不住加碼要碗拉麵牛小排拉麵的湯底係用豬骨熬製再加黑蒜油。豬骨湯底夠香黑蒜油不會過鹹,最正係塊牛小排,單看牛小排顏色已知係好野,食落口油脂豐富肉質柔軟!好食呀
碗盛
今晚收工一於試試新餐廳。

第一次黎吾知食咩,員工有細心介紹餐牌且服務親切。
打開餐牌,食物款式以小食丶串燒為主,另有拉麵和酒。

一黎先叫咗啲下酒菜,同清酒combo set
店員會介紹每款酒的特性。

左起第一款出自東京,味道較甜。
中間呢款味道較清淡,適合配前菜。
第三款配炸物,味道清純舒服。
試後覺得頭一二款前勁帶辛辣後勁有甜品
枝豆

有本身的香甜味加少許鹽再配清酒,超正。

第一次食沖繩水雲漬

厚燒牛舌

厚度適中的牛舌燒得夠香,食落口不會韌有嚼勁。
燒白鱔

白鱔無腥味,魚肉彈牙
雞皮串

燒鹹香ok
芝士年糕

吉烈珍寶蠔炸得香脆可口

廣島蠔鮮味十足不會有腥味。

食到最後忍不住加碼要碗拉麵

牛小排拉麵的湯底係用豬骨熬製再加黑蒜油。

• 牛小排拉麵
  • 清酒combo set