2021-08-09 34 浏览
位於天后清風街天橋底,門口日式樸實嘅風格, 給人一種低調樸實的感覺,內裏除了有普通的卡座之外,還有榻榻米廂房,牆身以竹作佈景,充滿日式庭園的風格, 非常清雅舒適餐廳走居酒屋路線,店員都介紹了期間限定的三種清酒,三款都是冇過濾過的原生酒,換言之酒精濃度比一般的清酒高,三款都各有特色,由左至右開始,最左邊口感比較清爽,適合配搭前菜,中間入口比較純較甜,適合配搭串燒,最右面的酒精味道最突出, 配合比較濃味的食物例如燒物和炸物最適合不過,我最喜歡中間的「望」,非常易入口前菜有沖繩水雲漬($68)和炒枝豆 ($38),前者清爽酸酸咪咪非常開胃,後者炒得非常香口日本黑豚煙肉($138),黑豚肉肉質入口柔軟有咬口,口感像叉燒,表面燒過所以外皮香脆, 與蛋黃醬和京蔥絲十分配搭下酒菜還有很多正串燒(左至右):雞皮($28)燒白鱔($68)雞頸肉($38)厚燒牛舌($58)紫蘇芥末豬五花腩($32)老實說真的燒得很香口惹味, 牛舌厚身煙韌, 雞皮超級香脆但不油膩芝士燒大啡菇($58)中間有流心蛋, 有驚喜要讚一下叉燒拉麵($88)湯底, 魚介豬骨湯底香濃無味精,飲到底都唔覺口渴還要點讚一下職員的服務態度,

日本黑豚煙肉

下酒菜還有很多正串燒(左至右):
雞皮($28)
燒白鱔($68)
雞頸肉($38)
厚燒牛舌($58)
紫蘇芥末豬五花腩($32)

芝士燒大啡菇($58)中間有流心蛋, 有驚喜

叉燒拉麵

還要點讚一下職員的服務態度, 非常有禮貌親切,簡直有賓至如歸的感覺
日本黑豚煙肉
2021-08-08 25 浏览
平時番工咁辛苦,收工緊係要同朋友吹水啦,最近有朋友推介話天后開咗間碗盛居酒屋,環境真係有種去咗日本既感覺,裝潢好別緻環境以和風木系為主,餐廳仲有榻榻米包廂私穩度極高,小編可以好舒服咁同朋友傾吓計,值得一提既係店員服務好好,好細心咁推介食物_清酒Combo $188嚟到居酒屋梗係要試吓佢啲酒啦,呢個套餐有三款唔同嘅清酒,店員有清楚咁介紹返每種嘅特色同飲嘅先後次序,建議大家跟住又比較甜嘅入口枝豆 $38枝豆配酒真係一個一流嘅餸酒小食,分量充足,輕輕炒過所以食落都幾香口串燒方面都有好多款選擇,味道都唔錯,值得一試💜厚燒牛舌$58同朋友都覺得幾好食,彈牙爽口,仍然保留肉汁燒白鱔 $68食落去幾滑唔算話好多骨,鍾意食魚嘅朋友仔一定要試吓👍 紫蘇芥末豬五花腩 $32小編鍾意呢款串燒,五花腩本身肥瘦均勻食落去有咬口很滿足雞頸肉$38燒雞皮$28雞皮食落去幾香脆惹味,雞頸肉第一次食,估唔到都幾爽口雜錦天婦羅 $108日本嘢裏面小編都幾鍾意食天婦羅,呢度嘅天婦羅炸粉唔會太厚,有海老、茄子、南瓜、蕃薯、冬菇,原汁原味沖繩水雲漬 第一次食水雲漬,原來係指海藻,份量都幾多下,食落酸酸地幾開胃

_
清酒Combo $188

枝豆 $38

串燒方面都有好多款選擇,味道都唔錯,值得一試💜

厚燒牛舌$58
同朋友都覺得幾好食,彈牙爽口,仍然保留肉汁

燒白鱔 $68
食落去幾滑唔算話好多骨,鍾意食魚嘅朋友仔一定要試吓👍

紫蘇芥末豬五花腩 $32
小編鍾意呢款串燒,五花腩本身肥瘦均勻食落去有咬口很滿足

雞頸肉$38
燒雞皮$28
雞皮食落去幾香脆惹味,雞頸肉第一次食,估唔到都幾爽口

雜錦天婦羅 $108

2021-08-07 17 浏览
Overall pretty good experience. The food is great and the service is nice. The waiters are really polite. We had the minced chicken skewer combo (5), beef ribs skewers, capelin, Hokkaido sea food ramen with pork bone broth. Everything was freshly made and delicious to taste. The highlight is the grilled rice cake with cheese.
2021-08-07
2021-08-06 38 浏览
天后呢間新開嘅居酒屋裝潢好日式 令人有身處日本嘅感覺今次仲好好彩坐倒榻榻米包廂座位坐得舒服得黎 而且私隱度好高特別欣賞呢度嘅侍應都親切有禮每樣野食擺上枱都會細心介紹一番一開始先叫侍應熱情推介嘅清酒combo set同幾款佐酒菜清酒Combo ($188)呢個set可以一次過試3款清酒分別係神藏 望 同埋 雁木由左至右 由淡到濃三種層次左邊最清淡配前菜 中間配搭串燒右邊最濃烈 就最岩配搭炸物炒枝豆 ($38)枝豆用黑蒜炒到好香口惹味用黎做佐酒簡直冇得彈沖繩水雲漬 ($68)第一次食沖繩水雲 覺得好有驚喜水雲浸住柑橘醋 非常清新開胃串燒同炸物都係中上水平個人特別推介以下幾款厚燒牛舌 ($58)牛舌火喉控制得相當好 中間仲有少少粉紅而且厚切嘅關係 裡面仲好多汁 口感非常好紫蘇芥末豬五花腩 ($32)五花腩食落油香滿滿 加上紫蘇芥末減低油膩感 連平時唔食紫蘇葉嘅我 都覺得呢個配搭一級棒雜錦天婦羅 ($108)呢籃有成十件天婦羅 份量十足而且裝住天婦羅嘅魚仔籃好得意打卡一流 名副其實睇得又食得吉列珍寶蠔 ($58)珍寶蠔果然冇改錯名 蠔肉飽滿脹卜卜外層炸粉好酥脆 再點埋特製醬汁 Oishii~~
天后呢間新開嘅居酒屋
裝潢好日式 令人有身處日本嘅感覺
今次仲好好彩坐倒榻榻米包廂座位
坐得舒服得黎 而且私隱度好高
特別欣賞呢度嘅侍應都親切有禮
每樣野食擺上枱都會細心介紹一番

一開始先叫侍應熱情推介嘅
清酒combo set同幾款佐酒菜
清酒Combo ($188)
呢個set可以一次過試3款清酒
分別係神藏 望 同埋 雁木
由左至右 由淡到濃三種層次
左邊最清淡配前菜 中間配搭串燒
右邊最濃烈 就最岩配搭炸物

炒枝豆 ($38)
枝豆用黑蒜炒到好香口惹味
用黎做佐酒簡直冇得彈
沖繩水雲漬 ($68)
第一次食沖繩水雲 覺得好有驚喜
水雲浸住柑橘醋 非常清新開胃

串燒同炸物都係中上水平
個人特別推介以下幾款
厚燒牛舌 ($58)
牛舌火喉控制得相當好 中間仲有少少粉紅
而且厚切嘅關係 裡面仲好多汁 口感非常好

紫蘇芥末豬五花腩 ($32)
五花腩食落油香滿滿 加上紫蘇芥末減低油膩感
連平時唔食紫蘇葉嘅我 都覺得呢個配搭一級棒

雜錦天婦羅 ($108)
呢籃有成十件天婦羅 份量十足
而且裝住天婦羅嘅魚仔籃好得意
打卡一流 名副其實睇得又食得

吉列珍寶蠔 ($58)
珍寶蠔果然冇改錯名 蠔肉飽滿脹卜卜
外層炸粉好酥脆 再點埋特製醬汁 Oishii~~
最後未夠飽叫多碗拉麵
火炙牛小排拉麵 ($118)
侍應誠意推介嘅無味精湯底 果然好濃郁
最吸引係主角牛小排 睇落油花分怖平均
食落仲不得了 肉質柔軟而且有牛香 好滿足
2021-07-21
2021-08-06 29 浏览
終於約到個好酒嘅朋友仔黎同我試呢間餐廳因為佢個清酒combo超吸引呀!可以一次過試到唔到嘅清酒黎個日菜wine pairing一黎到就送上小食魷魚水雲漬味道酸酸地,又爽口開胃菜呢度主要係食串燒類嘅食物等人可以邊飲邊食不過wine list就仲update緊唔緊要~試下sake combo睇下喜歡邊款先下次試我地都根據侍應嘅推薦搵左幾款串燒嘗試下用sake黎配有咩感覺清酒combo有三款酒頭兩款比較輕盈可以配前菜燒物女仔都好易飲第三款更醇更滑更重米香就可以配主菜牛舌,雞頸肉,紫蘇葉豬腩肉呢幾款都係油脂重少少嘅串燒本身燒得好香配上清酒感覺好順喉而且有解膩作用雞肉棒配生雞蛋呢隻係原味雞肉棒質感比較軟身沾上生雞蛋增加嫩滑口感👍👍牛小排串燒肉質軟嫩炙燒過後油脂突出好適合佐酒!中華沙律其實係日式涼麵細麵清爽易入口配上菜絲蛋絲叉燒絲顏色鮮艷夏日滋味~天婦羅拼盤每款都有兩件啱啱好兩個人分食炸粉輕薄食到食材原本滋味南瓜夠粉夠淋,最正!叉燒拉麵係魚介豬骨湯所以比平時嘅豬骨湯多左一份鮮甜味溏心蛋略調味叉燒略肥,咁就唔會柴再經炙燒迫出油份所以食落口,只剩甘甜美味估唔到唔係主打嘅拉麵都一樣出色!
終於約到個好酒嘅朋友仔黎同我試呢間餐廳
因為佢個清酒combo超吸引呀!
可以一次過試到唔到嘅清酒

女仔都好易飲
第三款更醇更滑
更重米香
就可以配主菜

牛舌,雞頸肉,紫蘇葉豬腩肉
呢幾款都係油脂重少少嘅串燒

每款都有兩件
啱啱好兩個人分食
炸粉輕薄
食到食材原本滋味
南瓜夠粉夠淋,最正!

係魚介豬骨湯
所以比平時嘅豬骨湯多左一份鮮甜味
溏心蛋略調味
叉燒略肥,咁就唔會柴
再經炙燒迫出油份
所以食落口,只剩甘甜美味
估唔到唔係主打嘅拉麵都一樣出色!

2021-07-19
2021-07-30 30 浏览
經過天后附近,咁啱係午餐時段,人流應該都非常多,入座時職員說用餐時間45分鐘,都係食完就走45分鐘。。。都應該夠啦🤪🤪坐低嗱嗱聲點左個叉燒拉麵,再配左個小食就係玉子燒。拉麵湯底都不錯香濃最喜愛食糖心蛋😍😍,而玉子燒非常出色👍🏻👍🏻👍🏻,食完都唔使45分鐘。。。勁👍🏻😅

2021-07-30 39 浏览
今次呢間日式餐廳真係正,環境好靚,原來提早預約可以book間房,係日式要除鞋入嗰隻(唔記得叫咩名🤣)講翻食物先,食物真係好高質!!兩個人去食叫咗一碗叉燒拉麵,仲有雜錦天婦羅、水雲漬、串燒~重點評下先~••🍀水雲漬本身叫咗呢個錢財都係因為比佢個名吸引咗😂😂個名好有型~味道係酸酸地,做前菜好合適~••🍀叉燒拉麵唔錯,所有配料、湯底、叉燒都幾好食~麵既軟硬度控制👍🏻👍🏻👍🏻~••🍀雜錦天婦羅🍤有蝦、茄子、蕃薯,脆🤤🤤🤤🤤••🍀串燒串燒方面我最鍾意佢啲牛脷,好Juicy😆😆😆配上鹽,或者可以點芥末,好味😋

🍀水雲漬

🍀叉燒拉麵

🍀雜錦天婦羅🍤
有蝦、茄子、蕃薯,脆🤤🤤🤤🤤

🍀串燒
2021-07-30 32 浏览
目前喺香港最滿意嘅日本餐廳環境攞滿分💯一定要book包箱🥰沖繩水雲漬 $68佢個汁係醋,所以酸酸地晚感覺,熱口感就有啲似沖繩嘅海葡萄,我真係好掛住沖繩炒枝豆 $38超鍾意食枝豆,最緊要佢係夠熱🥰燒白鱔 $68啖啖厚肉魚肉味,而且唔會乾,好食厚切牛舌 $58食串燒一定要食牛舌,好香口又有咬口👍👍紫蘇芥末豬五花腩 $32呢個夠特別,將紫蘇同埋唔花腩放埋一齊都幾夾。雞腎 $28勁爽口,唔會好銀,仲要好夠味串燒佢會上咗個板先再燒好夾去個板俾你日本黑豚煙肉 $138平時嘅我唔食煙肉因為覺得佢好肥又好油,但係佢呢個黑豚肉,媽咪成日都話黑豚肉係靚肉,食得出係呢個黑豚冇平時嘅煙肉咁肥,食完一件又一件,上面仲要有啲芥茉漿同埋京蔥,食落都幾開胃。吉列珍寶蠔 $58@2好耐冇食過炸蠔,佢同平時食放題嘅嗰啲唔同,都幾新鮮同埋啲蠔大粒既、仲要側邊有沙律,就連醬都有擺盤。火炙牛小排拉麵 $118叉燒拉麵食得多,牛小排嘅真係第一次食,成個拉麵高級左。佢係豬骨湯底,啲牛小排擺落拉麵度個口感都幾特別,同平時食開扒咁樣食係唔一樣。朋友話個拉麵好正🤣🤣我唔鍾意食拉麵覺得佢個拉麵都幾好,至少就算放左一陣都唔會漲左👍👍因為店員
目前喺香港最滿意嘅日本餐廳
環境攞滿分💯一定要book包箱🥰

沖繩水雲漬 $68

炒枝豆 $38
超鍾意食枝豆,最緊要佢係夠熱🥰

燒白鱔 $68
啖啖厚肉魚肉味,而且唔會乾,好食

厚切牛舌 $58
食串燒一定要食牛舌,好香口又有咬口👍👍

紫蘇芥末豬五花腩 $32
呢個夠特別,將紫蘇同埋唔花腩放埋一齊都幾夾。

雞腎 $28
勁爽口,唔會好銀,仲要好夠味

串燒佢會上咗個板先再燒好夾去個板俾你

日本黑豚煙肉 $138

吉列珍寶蠔 $58@2

火炙牛小排拉麵 $118

因為店員見到我哋order左串燒,推介左我哋叫精選清酒,總共有三款唔同嘅清酒,每一杯足足有100ml,一唔
路加油佢會建議三款唔同酒配啲咩嘢食會比較好,三杯加埋都係$188。

開頭我叫佢放喺度俾我影相,隔離有幾個男人超大反應以為我哋兩個人飲3支😅

總括嚟講無論環境定係嘢食都幾好,間唔時去食絕對唔過分,員工服務態度又好👍👍👍👍
盛夏生日就是要去超優質日式居酒屋慶祝!A. 清酒首部曲 跟 前菜黑蒜油炒枝豆 & 沖繩水雲漬1. 平平凡凡的枝豆原來是低卡恩物!豐富的膳食纖維及維他命C是日本居酒屋必備的前菜。此店廚師更難能可貴之處在於,竟然用黑蒜油輕炒,使枝豆昇華得絕色美味。2. 沖繩水雲漬就是當地極低熱量的健康食材(又稱琉球長壽藻),富含大量礦物質,混入薑醋就成為一道與清酒極匹配的小菜啦!B. 清酒二重奏 配 串燒 厚燒牛舌 & 燒白鱔 & 紫蘇芥末五花腩(豬肉棒) & 燒雞頸肉1. 串燒就是要吃肥美脆卜卜的燒白鱔及厚切燒牛舌,加少少檸檬汁和芥末醬就變成天籟之物!2. 充滿肉肉感的五花腩和爽口的雞頸肉,真是邪惡的中段小食呢~~C. 清酒終章 嘗炸物主食吉列珍寶廣島蠔 & 芝士年糕  & 芝士燒大啡菇 & 鮑魚山芋鐵板燒1. 生怕腥味的熊本熊,卻沒想到廣島蠔炸得尤其出色,嫩薄的炸粉一咬即破,將廣島蠔的鮮味釋放出來,就好像七龍珠召喚神龍許願一樣~2. 芝士孖寶的年糕和燒大啡菇,就是想撐爆本熊肚皮而叫。紫菜捲起芝士年糕可以減低油膩感;燒大啡菇不就是應該入口爆汁轟動世人嗎?而且還有日式蛋汁和洋蔥絲輔助,實在太驚人地好味道!
盛夏生日就是要去超優質日式居酒屋慶祝!

A. 清酒首部曲 跟 前菜
黑蒜油炒枝豆 & 沖繩水雲漬

B. 清酒二重奏 配 串燒

C. 清酒終章 嘗炸物主食

3. 鮑魚山芋鐵板燒作為最後一道主食,本熊正式宣佈:什麼三高脂肪肝都通通放馬過來吧!

D. 清酒COMBO
在此要特別溫馨提示,這裏有一清酒COMBO,可以一口氣品嚐到三種日本清酒,店員介紹前兩部曲較易入口清甜,與前菜及串燒特別合襯;清酒三弟就跟主食吧。雖然我少飲清酒,但聽從店員指示又飲得幾爽快!大家一定要試呀!

評分:99.9/100分
*記得要預早訂位,好大機會可以優先選位(例如有櫻花樹下榻榻米); 有問題可以主動請教店員,服務都很好都願意介紹菜式。
物超所值的一頓生日大餐,人均約350-400元。

碗盛 日式居酒屋
天后清風街9-11號寶德樓地舖

#居酒屋 #碗盛 #日本菜 #天后 #JAPANESEFOOD #HONGKONG #EXCELLENT #DELICIOUS #TASTY #Teppanyaki #清酒 #SAKE #大啡菇 #廣島蠔 #芝士年糕 #熊本熊 #KUMAMON #枝豆 #水雲漬 #沖繩 #OKINAWA #燒白鱔 #雞頸肉 #厚燒牛舌 #天籟之物 #黑蒜油 #完美 #どうも #うまい #美味しい

清酒COMBO

芝士年糕
吉列珍寶廣島蠔
鮑魚山芋鐵板燒
  • 厚燒牛舌&燒白鱔&紫蘇芥末五花腩(豬肉棒)&燒雞頸肉
天后日式榻榻米包廂居酒屋👘呢間天后既居酒屋新開無耐 見門口裝修超日式決定一試!除左食物非常高質之外 環境都係呢到既下酒菜之一😍大家如果有留意既話會見到呢到有兩間榻榻米既包廂好適合聚會同靜靜地傾下計~.🎈清酒combo ($188)既然係居酒屋不得不點幾杯酒放鬆一下如果你無咩主意不妨一試呢個清酒combo1 set 有3大杯清酒 可以配搭番唔同既菜色😋瓶身上寫左生原酒 好奇一問原來大有學問簡單來說呢款酒口味會清新d 有興趣既可以同店員交流番🤣店員幫手倒酒既時候建議我地由淡到濃味去品嘗👉神藏味道最清甜 比較適合配搭前菜飲用我自己唔係太飲得 見到17度既酒都會有d怕難入口但真係顛覆左我對清酒既印象 唔苦得來仲帶點甜味飲開apple cider既我表示飲到呢隻神藏😂👉望比起神藏更深一個層次 適合配搭串燒等小吃飲到呢杯酒會開始感覺到有點後勁同樣係非常清新既口感👉雁木放到最後既雁木適合配搭拉麵等稍微油膩小小既主食呢杯既後勁更加强烈 有小小辛口既感覺.🎈炒枝豆 ($38)好多時出去食枝豆都係水煮 可能最多加小小鹽呢個炒枝豆作爲下酒菜可以話一流咸香味非常突出 好惹味😍.🎈沖繩水雲漬 ($68)係一個味
天后日式榻榻米包廂居酒屋👘

呢間天后既居酒屋新開無耐 見門口裝修超日式決定一試!
除左食物非常高質之外 環境都係呢到既下酒菜之一😍
大家如果有留意既話會見到呢到有兩間榻榻米既包廂
好適合聚會同靜靜地傾下計~
🎈清酒combo ($188)
清酒combo

同樣係非常清新既口感
👉雁木
放到最後既雁木適合配搭拉麵等稍微油膩小小既主食
呢杯既後勁更加强烈 有小小辛口既感覺
🎈炒枝豆 ($38)
炒枝豆  沖繩水雲漬

好多時出去食枝豆都係水煮 可能最多加小小鹽
呢個炒枝豆作爲下酒菜可以話一流
咸香味非常突出 好惹味😍
🎈沖繩水雲漬 ($68)
係一個味道酸酸地既涼菜
🎈串燒

店員會先上串燒盤 然後每燒起一串就會上一串先
確保到串燒既溫度 幾時都係即燒即食最好
唔好學我等一次過影相先食啦🤣
👉燒白鱔 ($68)
非常厚身 表皮燒得香脆
肉質嫩滑唔腥
👉紫蘇芥末豬五花腩 ($32)
五花腩當然係食d肥油香🤤
而且五花腩好容易會燒得過硬 所以好容易就會唔好食
呢個芥末既配搭可以話非常得我歡心
唔會太嗆 剛好可以中和油脂既油膩感
👉雞頸肉 ($38)
呢個幾特別 因爲其他地方比較少見
一食落雞既肉味真係非常重 呢個係比較surprise既
👉雞皮 ($28)
雞皮既精髓就當然要夠脆 呢到完全做到!
因爲雞皮整得唔好一不小心就會變成一口油 所以好考驗師傅功架
👉厚燒牛舌 ($58)
牛味濃郁 入口爆哂汁
加埋少少岩鹽調味 超惹味🤤
🎈吉列珍寶蠔 ($58)

以呢個質素來說呢個價錢可以話性價比都算唔錯

炸得非常酥脆 蠔都無我最怕個種臭蠔味
🎈雜錦天婦羅 ($108)
雜錦天婦羅

同樣地炸物都係做得好好!

呢個天婦羅都非常足料 基本既大蝦 冬菇 南瓜 茄子都有
每樣兩件 好適合一人一件share~
🎈火炙牛小排拉麵 ($118)

呢到既拉麵標榜無味精自家製湯底
一場來到當然都要一試 試過一定唔會後悔啊🤤🤤
呢款拉麵湯底係黑蒜油豬骨濃湯 一上菜已經聞到非常香既黑蒜油味道
食完拉麵仲飲左幾啖湯🤤超級正

個牛小排同樣唔係小兒科 可以依稀見到透明既油脂分佈
上菜時牛肉仲微微透紅 浸一浸熱湯就剛剛好🤤
🎈榻榻米包廂
我地有問過店員平日低消都係$400/person左右 假日就大約多$100-200
可能會有變動 詳情可以聯絡番餐廳 d店員都好helpful🤔
我就覺得幾個人幾百蚊左右就可以有一間房仔 私隱度極高😍
而且仲打卡一流 不過建議大家要提早預定啦都好full下
🎈總括而言

除左食物外 環境係呢到一大賣點
我仲要讚一讚店員既服務 個個都超級耐心
例如點左清酒combo會耐心講解 而且個個都超級主動
好有禮貌 真係有賓至如歸既感覺👍
(雖然唔係好關事 但個toilet真係好先進😂😂😂
好少餐廳有全自動厠所 疫情下食飯都安心d)
清酒combo
  • 炒枝豆
  • 沖繩水雲漬
  • 燒白鱔
  • 紫蘇芥末豬五花腩
  • 雞頸肉
  • 雞皮
  • 厚燒牛舌
又係我銅鑼灣食神,微服出巡嘅時候,今日返到本部銅鑼灣,嚴格來講呢個係天后,幾十年前都歸銅鑼灣,清風街去食飯嘅好地方,我就要試吓,嚟到呢間碗盛服務拍得住Omakase。睇開我食評嘅人都知道我會講停車的事,門口附近拍街可以但車多,睇你好唔好彩啦,都算方便哪,都係果句怕抄牌,就拍停車場。依間野必試嘅串燒,大眾化價錢,必試絕對冇錯,其次炸物天婦羅都唔錯!其他鍾意食乜叫乜嘢都可以,睇吓我食評都知道睇相啦!飲品方面三款清酒,都係原米級。襯餐一流,飲食飲食,飲食嘅配搭好重要,非常好配襯,炸物等食物。可以share,每樣事少少我最鍾意,高質!其他就下次乜都要試吓,評語係經過試吓絕對冇問題!裝修方面,日式風格囉,。都好舒服,都旺啊訂定位!算好嘢,成日冇位!我最注重嘅服務,呢間餐廳由上到下都好熱誠好勤奮,好像我年青的時候!可知我係咪豬蓮食評家,都係有果句講果句!整體都好,我嘅評語,係行過未試過一定要試吓!直情係七月金獎得主!

裝修方面,日式風格囉,
。都好舒服,都旺啊訂定位!算好嘢,成日冇位!

2021-07-26 19 浏览
Happy friday之又要約朋友小勺一下~~黎到呢間塌塌米既房覺得好舒適, 容納到2枱客, 自成一角咁可以慢慢傾計~店員推介想飲酒既可以試下清酒combo, 1set有3款sake, 每杯都有成100ml, 3杯既味道由甜到辛, 我個人好喜歡第1杯, 因為甜d好易入口, 配埋前菜食一流!前菜方面叫左幾款都覺得好出色, 尢其是水雲漬, 佢有d似中式既海哲, 但係幼身d, 酸酸甜甜好開胃~平時都成日食枝豆, 但呢到既枝豆係炒過黎, 有黑蒜味好香~串燒都係呢到既招牌, 當日最驚喜係白鱔, 肉質好彈牙, 魚肉又厚, 好正!
Happy friday之又要約朋友小勺一下~~
平時都成日食枝豆, 但呢到既枝豆係炒過黎, 有黑蒜味好香~
2021-07-25 21 浏览
🍢天后新開既日式居酒屋環境裝修都好日本風🇯🇵仲有tatami房可以book💯食物種類都算多 有串燒,炸物,燒物同拉麵等🤩性價比好高呢 絕對值得一試👏🏻前菜🌟沖繩水雲漬沖繩既水雲肥厚口感佳配埋柑橘醋酸酸地食落好開胃😋🌟枝豆用黑蒜油炒枝豆好香口 用黎佐酒食💯串燒🌟厚燒牛舌,燒白鱔,免治雞肉棒,雞頸肉,雞皮,芝士年糕每款串燒都好好味😋特別推薦芝士年糕 勁拉絲🤩免治雞肉棒配蛋汁又係好正👍🏻炸物🌟雜錦天婦羅炸到淡黃色而且好酥脆有蝦,冬菇,南瓜,茄子,蕃薯拉麵🌟火炙牛小排拉麵好濃味既黑蒜油豬骨湯底 牛小排肉質嫩同炙燒完更香口麵質都好彈牙💯
🍢天后新開既日式居酒屋
環境裝修都好日本風🇯🇵
仲有tatami房可以book💯
食物種類都算多
有串燒,炸物,燒物同拉麵等🤩
性價比好高呢 絕對值得一試👏🏻

前菜
🌟沖繩水雲漬
沖繩既水雲肥厚口感佳配埋柑橘醋
酸酸地食落好開胃😋
🌟枝豆
用黑蒜油炒枝豆好香口 用黎佐酒食💯

串燒
🌟厚燒牛舌,燒白鱔,免治雞肉棒,雞頸肉,雞皮,芝士年糕

炸物
🌟雜錦天婦羅
炸到淡黃色而且好酥脆
有蝦,冬菇,南瓜,茄子,蕃薯

拉麵
🌟火炙牛小排拉麵
好濃味既黑蒜油豬骨湯底
牛小排肉質嫩同炙燒完更香口
麵質都好彈牙💯
2021-07-21 13 浏览
位於天后嘅新式日本小店,主打拉麵及日式料理,設計以日式和室風格🎏,以簡約而舒適為主,呢度除左有舒適卡位,仲有榻榻米房間,仿似置身日本的感覺😍 歎日式料理,梗係唔少得飲日本清酒🍶清酒 Combo可以一次過飲三款清酒,Combo 係最好選擇 🔆神藏純米大吟釀無濾過原酒,甜甜地米味香濃,最啱配前菜食枝豆 🔆望純米大吟釀無濾過生源酒,有香蕉同其他果味,好有層次味道,最啱配串燒 🔆雁木純米大吟釀無濾過生源酒,比較濃烈及有層次,最好配燒物炸物 🔸️枝豆主菜前食下枝豆飲清酒👍,同朋友 chill 下特別開心🥰 🔸️冲繩水雲漬酸酸地開胃前菜幾好味 串燒🍢🔆雞皮🔆雞頸肉🔆燒白鱔🔆厚燒牛舌每款串燒都好香,又可保持入面嘅水份,唔會覺得入面太乾 🥩紫蘇芥茉豬五花腩油脂均勻,紫蘇香味濃,再加少少芥茉醬料令到五花腩味道更出色 🦪吉列珍寶蠔好大隻珍寶蠔好新鮮,吉列外層好香口😍 🥓日本黑豚煙肉燒物厚身黑豚煙肉油脂均勻,又有好香煙肉味,入面好juicy😋 🍜叉燒拉麵好出色豬骨濃湯底,拉麵好爽口,叉燒肉味濃😋

歎日式料理,梗係唔少得飲日本清酒
🍶清酒 Combo
可以一次過飲三款清酒,Combo 係最好選擇

🔆神藏純米大吟釀
無濾過原酒,甜甜地米味香濃,最啱配前菜食枝豆

🔆望純米大吟釀
無濾過生源酒,有香蕉同其他果味,好有層次味道,最啱配串燒

🔆雁木純米大吟釀
無濾過生源酒,比較濃烈及有層次,最好配燒物炸物

🔸️枝豆
主菜前食下枝豆飲清酒👍,同朋友 chill 下特別開心🥰

🔸️冲繩水雲漬
酸酸地開胃前菜幾好味

串燒🍢
🔆雞皮
🔆雞頸肉
🔆燒白鱔
🔆厚燒牛舌
每款串燒都好香,又可保持入面嘅水份,唔會覺得入面太乾

🥩紫蘇芥茉豬五花腩
油脂均勻,紫蘇香味濃,再加少少芥茉醬料令到五花腩味道更出色

🦪吉列珍寶蠔
好大隻珍寶蠔好新鮮,吉列外層好香口😍

🥓日本黑豚煙肉

🍜叉燒拉麵
好出色豬骨濃湯底,拉麵好爽口,叉燒肉味濃😋

2021-07-21 17 浏览
[碗盛]靜中帶旺嘅天后真係好多美食!碗盛係天后最近新開嘅居酒屋,除咗店外的裝潢eye catching,內裡裝修都好有feel!食物款式以小食丶串燒為主,亦有拉麵、咖哩飯等主食#清酒Combo呢set可以一次試到3款清酒,由淡到濃分別有🍶神藏 🍶望 🍶雁木,店員好細心會逐一介紹每枝酒嘅特點同適合配搭嘅菜式由甜味較重較易入口嘅神藏開始,飲到後勁較強的雁木,今晚一試至知道原來清酒可以咁好飲🙌🏼#黑蒜油枝豆黑蒜油枝豆以黑蒜油調味之外,仲加入牛油提味,香味十足!#沖繩水雲漬加入柑橘醋嘅水雲漬醋味道酸甜,作為開胃菜最適合不過#串燒🔸雞頸肉爽口有油香🔸雞腎燒得juicy唔會乾,保留到雞腎爽脆的口感🔸雞皮燒得香口脆身🔸紫蘇葉芥末豬五花加入紫蘇葉同芥末,層次豐富🔸燒白鱔口感彈牙有鮮味🔸紫蘇葉芥末豬五花加入紫蘇葉同芥末,層次豐富🔸免治雞肉棒啖啖肉,配合蛋黃醬油汁,係好特別而又好食嘅配搭#雜錦天婦羅有炸蝦、冬菇、南瓜、蕃薯同埋茄子,薄薄一層炸漿,食落香脆唔肥膩,食得出係一個有誠意嘅天婦羅🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺碗盛 (天后)天后清風街9-11號寶德樓地舖🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
[碗盛]

#清酒Combo
呢set可以一次試到3款清酒,由淡到濃分別有

#黑蒜油枝豆
黑蒜油枝豆以黑蒜油調味之外,仲加入牛油提味,香味十足!

#沖繩水雲漬
加入柑橘醋嘅水雲漬醋味道酸甜,作為開胃菜最適合不過

#串燒
🔸雞頸肉爽口有油香
🔸雞腎燒得juicy唔會乾,保留到雞腎爽脆的口感
🔸雞皮燒得香口脆身
🔸紫蘇葉芥末豬五花加入紫蘇葉同芥末,層次豐富
🔸燒白鱔口感彈牙有鮮味
🔸紫蘇葉芥末豬五花加入紫蘇葉同芥末,層次豐富
🔸免治雞肉棒啖啖肉,配合蛋黃醬油汁,係好特別而又好食嘅配搭

#雜錦天婦羅

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺