2008-08-02 39 浏览
已造訪了這店有五次以上,感覺都很不錯。座位除了一般位置外,還可坐壽司吧、鐵板燒等,我最喜歡坐壽司吧了 (不要坐鐵板卡位,整晚都煙霧瀰漫,吸了很多油煙)。看著師傅純熟地安排食物,其快速而專業的手勢令人佩服。週五週六晚的任食種類很多,刺身有十多款,新鮮美味,最欣賞是赤貝和甜蝦。鐵板的厚燒牛肉不能錯過、另外鹽燒大蝦很鮮味;另外凍的海膽吞拿魚豆腐、冷麵和沙拉都不能少。最後來一個芝麻雪糕,那濃濃的芝麻與香滑的口感,為整個晚飯劃上句號。有一陣子沒有去了,不是不想去,實在太難訂位了,而且限時交桌,有點掃興。

正 - 沙拉
正 - 各式刺身
正 - 厚燒牛肉
正 - 芝麻雪糕
2008-06-28 8 浏览
Dinner on Friday nite~基本上,menu 上面所有的 dishes 都試晒!呢度gei 刺身真係好新鮮!其中一款係唔知咩魚gei 刺身連帶蟹子的,好有層次感,口感一流~~~鵝肝!細細份,鵝肝上面有蘋果醬,下面又有一塊多士仔托住所以一 d 都唔漏~我地每人都食左4-5件。鐵板厚燒牛肉!厚度岩岩好,燒得又恰到好處,唔生唔熟,好香gei 牛肉味~呢度亦有薄燒牛肉,唔 "so" 的,但個人認為都係厚燒好食d~海膽豆腐!食出面d sushi 店的海膽.... 入口後即刻想 lur 番出黎但o係呢度,一食就知d 海膽係新鮮的簡直好似發現天堂咁~芝麻雪糕!好明顯食得出粒粒gei 芝麻碎,好香gei 芝麻味~ 口感一流~!!不過呢度gei 天婦羅炸得麻麻,雞軟骨有雪藏味,羊胺好鬼"so",同埋略嫌佢gei 炸蠔炸到收晒水,燒雜菌過咸了。。。每人 $300 鬆d,勁食刺身、海膽、鵝肝,真係抵食~!!o係呢度,只會食飽,但唔會食滯~ (唔似得平時食 buffet 食到滯左咁)記住要預早 book 位... 我地早在六星期前已經要 book 定了... crazy~!!
Dinner on Friday nite~
基本上,menu 上面所有的 dishes 都試晒!
呢度gei 刺身真係好新鮮!
鵝肝!細細份,鵝肝上面有蘋果醬,下面又有一塊多士仔托住
所以一 d 都唔漏~
我地每人都食左4-5件。
鐵板厚燒牛肉!
厚度岩岩好,燒得又恰到好處,唔生唔熟,好香gei 牛肉味~
海膽豆腐!
但o係呢度,一食就知d 海膽係新鮮的
簡直好似發現天堂咁~
芝麻雪糕!
每人 $300 鬆d,勁食刺身、海膽、鵝肝,真係抵食~!!

2008-06-22 5 浏览
我是去食晚餐自助餐,很難BOOK位,我哋六個人,只訂到四人枱,但到步後店員立即同我哋換去一張六人枱,服務周到細心。魚生很新鮮,沒有因為是自助餐就給次貨,味道鮮甜,正!最喜歡「煎鵝肝」(可以不要麵包多士),希靈魚刺身,雞軟骨,北海道鮮螺片,同埋最驚喜是「三色豆腐」,豆腐薄切成三片,相間夾入免治三文魚、海膽及魚子,味道極佳。值得推薦!

魚生很新鮮,沒有因為是自助餐就給次貨,味道鮮甜,正!

值得推薦!
  • 三色豆腐
  • 煎鵝肝
  • 希靈魚刺身
  • 雞軟骨
  • 北海道鮮螺片
2008-06-09 16 浏览
是日應邀跟同事去碗屋享用午膳,原來在新世界大廈地庫是別有洞天的。店內是以日式裝修為主題,座位尚算寬闊。在內有一個是專為吃鐵板燒而設的小房子,感覺頗有私隱,不過在中午時份當然不會只讓客人在內吃鐵板燒~今天簡單點,就選碎蔥拖羅飯套餐。(配雜錦刺身、燒羊胺及海鮮茶壺湯),同事則是鐵板燒海鮮雜錦套餐和牛肉燒套餐~牛肉套餐也配有一個刺身的,不過是預早切好的。(因為不消兩分鐘便拿出來了)內有三文魚、鱆紅魚、八爪魚和希靈魚,魚肉尚算新鮮,不過預先切好的方式實在不敢恭維。我的碎蔥拖羅飯原來跟雜錦刺身放在一起,感覺有點兒怪怪的。不過賣相其次,首要還是味道。雜錦刺身有甜蝦、甜蛋、吞拿魚、油甘魚、三文魚及海膽。所有刺身都很新鮮,唯獨海膽不算甘甜。而碎蔥拖羅入口嫩滑無根,算合格了。燒羊胺賣相吸引,不過實際上燒得過火了,肉汁沒了,肉質因燒得過火而變硬,白白浪費了好一塊羊胺......同事的燒牛肉據她所說肉質有咬勁不韌~另一位同事的套餐也跟著來了,內一塊燒銀雪魚扒、燒中蝦和燒扇貝,作東的同事說水準不錯,特別是銀雪魚。我便跟她說要令到銀雪魚難食其實需要極高難度的~最後上場的是海鮮茶壺湯。用茶壺盛著清湯這道菜已經很久

同事的燒牛肉據她所說肉質有咬勁不韌~

最後上場的是海鮮茶壺湯。用茶壺盛著清湯這道菜已經很久沒嚐過了,材料有中蝦、香菇、冬菇及少量雞肉,味道清香鮮甜,很簡單的材料但味道非常的好~

以水準來說及價錢來說,感覺有點兒不值,因為如此價錢有更好的選擇。
今天多謝妳作東了,小曼~
碎蔥拖羅飯、燒羊胺
海鮮鐵板燒套餐
海鮮茶壺湯
燒牛肉套餐
碎蔥拖羅飯、燒羊胺
海鮮茶壺湯
  • 海鮮茶壺湯、碎蔥拖羅飯
2008-05-24 3 浏览
好期待的晚餐終於來臨, 但可能太高期望所以有點失望要早兩星期BOOK先有枱D剌身都幾新鮮但炸蝦天婦羅就真係麻麻, D蝦冇味又細隻, D粉好厚, 想食蝦就不如食監燒大蝦仲好鵝肝超推介, 好正蒸旦好滑卷物就麻麻海膽手卷唔錯總括來說咁既價錢真係偏貴
好期待的晚餐終於來臨, 但可能太高期望所以有點失望
要早兩星期BOOK先有枱
總括來說咁既價錢真係偏貴
  • 鵝肝
  • 海膽手卷
2008-05-23 9 浏览
中午同幾個同事黎左呢度食, 係中環返工幾年, 知道有呢間野,但都係第一次黎食, 睇左食評先去食, 本來想揀之前有食家推介既銀雪魚4號set lunch, 不過最後敵唔過牛肉既引誘, 要左個9號set lunch (@168),有串燒牛肉粒,天婦羅飯,茶碗蒸同埋一小碟刺身, 同埋個面鼓湯 - 好豐富!!! 先食個刺身, 望落好細碟, 但係裡面都有好多野, 有兩塊三文魚,兩塊唔知咩魚(白色的, 一時諗唔起係咩), 兩舊八x魚同埋一隻蝦刺身, 除左個三文魚普通之外, 其他都好味! 天婦羅飯的飯好散, 天婦羅都係一般(有蝦兩隻, 茄子一舊同埋兩塊南瓜,我好中意食南瓜天婦羅, 但係呢度唔好食, 好似無咩味咁, 同埋太淋了, 係成個set最唔好食的一樣, 因為仲有其他野食, 所以我無食晒個飯同埋天婦羅(好嘥); 之後食牛肉串燒,有我好中意食既大藘(係咪叫京蔥?)同埋車厘茄隔住,牛肉粒都算幾淋, 好食!! 同事叫左炭燒牛扒餐, 我同佢交換左一舊黎食, 好好味!!!比我個串燒牛仲淋同埋入味, 唔錯!! 個茶碗蒸同埋面鼓湯都一般,正常味, 但係個茶碗蒸我覺得唔夠料; 最後餐飲要左奶茶作結, 本來無乜

個茶碗蒸同埋面鼓湯都一般,正常味, 但係個茶碗蒸我覺得唔夠料; 最後餐飲要左奶茶作結, 本來無乜期望, 但係又出奇地好飲喎, 真係唔錯!!!
可惜我本身都食唔到多野, 最後都食淨兩粒牛肉~~ 總括黎講都算唔錯~
埋單有85折,所以平左

呢度好鬼嘈, 好似茶樓咁, 傾計要好大聲講野先聽到=.=
2008-05-18 3 浏览
未去之前, 對呢間野期望都幾高,去過之後,我應該不會再去,因為佢D食物賣相及食物真是很一般,D剌身無咩鮮味,放入口後很雪藏貨感覺,而其他熟食並不見得吸引,成2百幾3百蚊,我諗會有更好的選擇
2008-05-13 10 浏览
2008年5月12日(一) 7:00PM因為今日對我黎講是一個很特別日子,故想晚上豪一次。因早前同事介紹我去碗屋,並說味道不差,故前來一試。今次order了:汁煮鮑魚、焗扇貝、刺身(三文魚、帶子、海螺、甜蝦)、蟹子沙律、板燒蝦、薄燒牛肉、炸軟殼蟹、鹽燒大蝦、燒鵝肝、燒銀雪魚、板燒帶子、厚燒牛肉、鹽燒雞軟骨、炸蠔、紅荳/豆腐雪糕除了燒銀雪魚味道怪怪的,其他都唔錯。現場氣氛原本應該唔錯,可惜有一大班人在VIP房大炒大鬧,並嚇怕了兩張台要搬位,好心佢地就檢點一下自己,這不是他們家呀,唔好騷擾其他食客嗎。嘿....今次更認識了個相機友(侍應),講下大家拍攝心得,都幾投契,唔錯。*他日可再黎一試。

2008年5月12日(一) 7:00PM

今次order了:
除了燒銀雪魚味道怪怪的,其他都唔錯。

*他日可再黎一試。
汁煮鮑魚、焗扇貝、刺身、蟹子沙律
板燒蝦、薄燒牛肉、炸軟殼蟹、鹽燒大蝦
燒鵝肝、燒銀雪魚、板燒帶子、厚燒牛肉
鹽燒雞軟骨、炸蠔、紅荳/豆腐雪糕
$330 (其他)
汁煮鮑魚、焗扇貝、刺身、蟹子沙律
板燒蝦、薄燒牛肉、炸軟殼蟹、鹽燒大蝦
燒鵝肝、燒銀雪魚、板燒帶子、厚燒牛肉
鹽燒雞軟骨、炸蠔、紅荳/豆腐雪糕
2008-05-09 10 浏览
最鐘意碗屋既午市定食多款式, 我大部分都試過, 覺得最好味既係4號餐: 鐵板燒銀雪魚+帶子+大蝦. 一來賣相好吸引, 二來銀雪魚好野味, 肉質亦滑, 最後份量極大! 除左主菜之外, 仲有麵豉湯, 沙律, 同炒什菜, 好富足!除此之外, 1號餐既什錦魚生亦好抵, 有齊赤貝, 帶子, 海胆, 螺, 劍魚, 三文魚等等, 好肥美鮮甜, 仲有個蛋包炒麵都好好味, 包你滿意!不過記得最好就記好食蝦 - 我地試過天婦羅 / 鐵板燒, d蝦雖然有成隻手咁長, 但係一食就知係雪藏貨, 冇味架. 同埋個5號餐都麻麻地, 一樣係銀雪魚+大蝦, 不過係"京燒", 我唔係太知呢個係乜煮法, 但係d大蝦燒到好乾, 銀雪魚份量亦比4號餐細. 12點9埋單及離坐就有7 折, 係中環算抵食了.

12點9埋單及離坐就有7 折, 係中環算抵食了.
2008-04-28 17 浏览
4月17日放工. 一行5人.款式雖多, 有爐端燒, 鐵板燒, Shabu Shabu, 刺身等, 不過刺身只有九款. 個人比較喜歡帶子,三文魚及甜蝦刺身.厚燒牛, 燒羊鞍, 煎銀鱈魚, 燒鰻魚, 雞軟骨亦不俗. 海膽手卷則有點腥味, 不是幾新鮮. 價錢偏貴, 大部份食物不是太出眾.
4月17日放工. 一行5人.

個人比較喜歡帶子,三文魚及甜蝦刺身.
厚燒牛, 燒羊鞍, 煎銀鱈魚, 燒鰻魚, 雞軟骨亦不俗.

海膽手卷則有點腥味, 不是幾新鮮.

價錢偏貴, 大部份食物不是太出眾.
上星期五補祝細佬生日請屋企人嚟碗屋食飯。預早一星期book位,本來需要坐bar檯但最後被安排坐近門口的位置,雖然多人出出入入,但係好過坐bar檯。我細佬係刺身狂迷,所以order咗幾round刺身。個人覺得刺身中帶子最新鮮,其餘三文魚,油甘魚,赤貝同甜蝦都可以。除咗刺身,我試咗以下食物:壽司,手卷類- 迷你海胆手卷,辣三文魚卷鐵板燒類- 多春魚,牛肉薄燒及厚燒,銀雪魚,鰻魚,帶子,大蝦,蠔,鵝肝,野菜,燒蕃薯炸物–軟殼蟹,蝦天婦羅冷食–柚子沙律,蕃茄沙律,三色豆腐,螺片碢物–雜菜碢我覺得牛肉薄燒,鵝肝同埋三色豆腐最好食。牛肉好嫩,鵝肝就剛剛好,墊底嗰塊多士好脆,而三色豆腐就好精緻。不過佢每一份食物個size都比較少,要order多幾次先覺飽!最後每人送一球雪糕,我揀咗芒果,芒果味好香,為呢一餐留下完美句號!P.S.最近餐廳開始有長者優惠,價錢跟小童一樣,可以多D帶阿爸同阿媽嚟食!

除咗刺身,我試咗以下食物:
壽司,手卷類- 迷你海胆手卷,辣三文魚卷
炸物–軟殼蟹,蝦天婦羅
冷食–柚子沙律,蕃茄沙律,三色豆腐,螺片
碢物–雜菜碢

2008-03-26 15 浏览
2008年03月20日晚我和朋友去試一下, 服務員給我們三張顏色餐單紙, 選二個第一張是鐵板燒任點任食(首面) ; 刺身壽司放題(背面)第二張是爐端燒任點任食(首面) ; 刺身壽司放題(背面)第三張是日式火鍋放題住食套餐(首背面)我想吃, 但沒有貨-鵝肝;蒿麥冷麵.... 美味的食物都各有好味我喜愛的刺身拼盤(好新鮮美味) ; 靈目魚(黃色魚身) ; 醬燒銀雪魚…雪糕: 我們選擇綠茶和芒果, 好滑, 很滿足!
2008年03月20日晚
我和朋友去試一下,
服務員給我們三張顏色餐單紙, 選二個
第一張是鐵板燒任點任食(首面) ; 刺身壽司放題(背面)
第二張是爐端燒任點任食(首面) ; 刺身壽司放題(背面)
第三張是日式火鍋放題住食套餐(首背面)

我想吃, 但沒有貨-鵝肝;蒿麥冷麵....

美味的食物都各有好味

雪糕: 我們選擇綠茶和芒果, 好滑, 很滿足!

刺身拼盤
醬燒銀雪魚
別加錢飲品
2008-03-18 14 浏览
話說我地一行四人試左佢果一到個dinner buffet,我一去到,就叫左燒牛肉食,加因我好鍾意食牛肉,點知食得太多,之後黎左d刺身,好新鮮,好好味,但係都開始唔係好食得落。睇住我d朋友係到再叫再食,仲叫埋火鍋,自己就停洒手,唉,食到真係有d想嘔。e一到d食物幾好,服務唔錯,不過d staff就會係咁suggest你食e樣,食果樣,講到樣樣都好好食咁,last仲有ice-cream送,一人一個,如果都係任食就好lu。
刺身好正
2008-03-03 12 浏览
以前很喜歡過來這邊吃一個豪lunch...所以今天想找一個近landmark 的地方招待朋友吃午餐時, 毫不猶豫就稔起佢.可是, 佢令我失望極了.我自己order 了deluxe sushi lunch set...跟餐的有- 軟殼蟹- 林pek pek...個賣相好唔吸引.牛udon - 最鐘意佢地d udon, 呢個係唯一較滿意assorted sushi - 唔新鮮...好似食緊元氣/元綠咁...tempura a la cart - 不過不失.暫時應不會再去.

可是, 佢令我失望極了.

跟餐的有-
軟殼蟹- 林pek pek...個賣相好唔吸引.
牛udon - 最鐘意佢地d udon, 呢個係唯一較滿意
tempura a la cart - 不過不失.

暫時應不會再去.
昨晚終於可嘗到日式放題的自助晚餐,當然訂位需要兩星期前預約好。訂位前在Openrice搜羅了各食評者的意見才決定,不竟關乎十個人的口味,絕不能草率,因為有些時候,介紹錯誤會給人罵。到步後環顧四週差不多我們這圍枱最早到,點了一些食評人認為美味的食物,食物如下:炸軟殼蟹---不夠新鮮酥脆,多了些油,沒有軟殼蟹鮮味。吃過此終覺得元氣的炸軟殼蟹最好(在全港各間日式食店比較過後)燒羊鞍---對於我這個羊癡來說,沒有羊羶味的羊鞍像缺少了甚麼此的,但最敗筆還是羊的肉質韌醬燒銀雪魚---全體人一致認為整晚最好吃的,醬汁很野味,銀雪魚的肉質亦很香滑。塩燒大蝦---塩燒大蝦用竹簽穿著,蝦頭多膏,蝦亦有蝦本身的鮮味,頗爽口串燒雞軟骨---與外面日式放題所吃到的沒有兩樣,過得去。黄金燒粟米---外層嘗到牛油香,燒得剛剛好煱海螺---薯蓉比螺肉好吃。螺肉淡而沒鮮味日式蒸蛋---蒸得剛好,倒是不錯味噌湯---面豉味濃而又不過鹹鐵板鰻魚---不算好吃,鰻魚鞋口鐵板蝦---定全沒有蝦味,雪藏貨鐵板厚燒牛肉---牛肉味濃,燒醬汁調效得也不錯鐵板薄燒牛肉---牛肉味濃,入口軟熟,鐵板燒味也很濃烈,薄燒比厚燒牛肉更美味好吃
串燒雞軟骨---與外面日式放題所吃到的沒有兩樣,過得去。
黄金燒粟米---外層嘗到牛油香,燒得剛剛好
煱海螺---薯蓉比螺肉好吃。螺肉淡而沒鮮味
日式蒸蛋---蒸得剛好,倒是不錯
味噌湯---面豉味濃而又不過鹹
鐵板鰻魚---不算好吃,鰻魚鞋口
鐵板蝦---定全沒有蝦味,雪藏貨
鐵板厚燒牛肉---牛肉味濃,燒醬汁調效得也不錯
鐵板鵝肝---鵝肝嚴重過熟,沒有鵝肝散發在口康內久久不散的鵝油香,他們將鵝肝放上餅乾上的那塊餅也不太脆口。不吃也罷
海胆小手卷---海胆太小,手卷也很迷你,太吝嗇,但海胆算不錯,但此間比起坊問間日式放題自助餐貴上過百元,是否對食客需要吝嗇呢?
三文魚刺身---三文魚味道非常淡
甜蝦刺身--頗大條。蝦頭發黑,蝦身甜
油甘魚刺身--油甘魚味道非常淡
赤貝刺身---赤貝常可接受,比起坊間的板X壽司差很遠
天婦羅炸蝦---蝦肉淡而無味,絕對嘗不到蝦肉本身的味道,吃得出是雪藏貨。外野手的天婦羅炸蝦好吃過此間N倍
綠荼雪糕、紅豆雪糕、芒果雪糕---供應商提供,吃不出是自家製品
總括全場人士的意見是NO NEXT TIME,主要是大家都認為除了醬燒銀雪魚及鐵板燒牛肉令人滿意外,大多數是雪藏貨,是雪到幾乎沒有了原味。同時,也一致認為刺身是既不新鮮,也淡而無味。(在坐全部都是愛好壽司刺身一族),外野手的刺身較碗屋好吃,今次笑面/中立/喊面的生殺權全決定在他們手上,自己一向很少給喊面,自助餐來說,這次算是第一次。
己碗屋貴坊間超過過百元的價錢,提供雪藏貨貨式的食物,加上他們主力是標榜日式主要放題,難免在座各位會對一些日式傳統食物的質素有所要求,此乃正常,吃完今餐後大家都懐著一副失望於心情離去。