2009-03-23 20 浏览
返到香港第二晚,家姐帶咗我去中環既碗屋食放題,一個字 - 正!兩個字 - 新鮮!!三個字 - 無得彈!!!四個字 - 不容錯過!!!!刺身既鮮美、鵝肝既肥美、甜虾既鮮甜、鷄軟骨够香口……現在想起,都令我回味無窮!我大大話話一個人食咗差唔多十隻赤貝刺身,三年半係美國都冇食過赤貝,今次一次過食番够本。臨走前既星期五晚,和家姐同小明(我堂細妹)再去多一次放盡咁食放題,希望下次再返香港,仍然可以食到咁高質素既日本放題。

2009-02-28
2009-03-09 23 浏览
星期六冇分4個主題,只係一個meun(包括刺生,爐端燒,鐵板燒),共有50款野食,我地食左23款,當中最好味為甜蝦(好大隻)&帶子刺生,銀鱈魚,蠔天婦羅,薄燒牛肉,鵝肝多士..........芝麻雪糕都好好味,*鵝肝多士同軟殼蟹,星期一至五係冇得食架!!!

*鵝肝多士同軟殼蟹,星期一至五係冇得食架!!!
  • 銀鱈魚
  • 蠔天婦羅
  • 薄燒牛肉
2009-03-08 14 浏览
話明任食,梗係睇準目標出擊先來刺身拼盆,有帯子,三文,劍魚, 北寄貝等,新鮮,甜美煎鵝肝加多士,細細件,香口,好美鹽燒大蝦值得一讚,不能不試蝦TEMPURA脆口,唔太油燒厚,薄牛肉,唔UN燒銀雪魚好肥美,個汁好好味1L Asahi啤酒都HK40 咋以上之物,ECHO多次足以歸本連同送的雪糕都好好味,好香又唔太甜美中不足係拖羅同海膽手卷麻麻地食咁多,當然食滞咗啦!
話明任食,梗係睇準目標出擊
先來刺身拼盆,有帯子,三文,劍魚, 北寄貝等,新鮮,甜美
煎鵝肝加多士,細細件,香口,好美

鹽燒大蝦值得一讚,不能不試
蝦TEMPURA脆口,唔太油
燒厚,薄牛肉,唔UN
燒銀雪魚好肥美,個汁好好味
1L Asahi啤酒都HK40 咋
以上之物,ECHO多次足以歸本
連同送的雪糕都好好味,好香又唔太甜
美中不足係拖羅同海膽手卷麻麻地
食咁多,當然食滞咗啦!
2009-03-07
  • 鹽燒大蝦
  • 煎鵝肝
  • 燒銀雪魚
2009-03-08 183 浏览
放工同同事一齊黎呢到食日式放題...一開頭食左好多刺身.. 每樣刺身都好新鮮連我平時唔太鍾意食海膽, 帶子既人都會食.. 蠔、燒物、串燒、sushi.. 通通都被大家一致評為好吃!小食亦都好多.. 焗蠔絕對係好食之選每人跟1個小吃.. 芝士焗帶子.. 唔錯但略嫌有少少流"仲有打左邊爐.. 蕃茄湯底.. 好濃味的.. 唔錯最後有甜品, 豆腐雪糕.. 淡淡既豆腐味好清新囉.. 大家食到都好飽, 好開心咁走..PS 環境好懷舊既日本餐廳FEEL.. 而且SERVICE一流
放工同同事一齊黎呢到食日式放題...
一開頭食左好多刺身.. 每樣刺身都好新鮮
連我平時唔太鍾意食海膽, 帶子既人都會食..
蠔、燒物、串燒、sushi.. 通通都被大家一致評為好吃!
小食亦都好多.. 焗蠔絕對係好食之選
每人跟1個小吃.. 芝士焗帶子.. 唔錯但略嫌有少少流"
仲有打左邊爐.. 蕃茄湯底.. 好濃味的.. 唔錯
最後有甜品, 豆腐雪糕.. 淡淡既豆腐味好清新囉..

大家食到都好飽, 好開心咁走..

刺身拼盤
SUSHI
2009-03-02
刺身拼盤
SUSHI
2009-02-08
很久沒來了,覺得無以前咁好食。刺生的帶子、甜蝦、赤貝、三文魚都ok,但不特別鮮甜。手卷的紫菜很脆,加上細細件唔會太飽,very good lar。日式蒸蛋很滑,吃了兩碗。雞軟骨、厚燒牛肉、鐵板燒帶子都好味,豬軟骨則有翠華的水準。三色冷豆腐做得精緻又好味,豆腐上面放了些海膽和三文魚子,豆腐中間再夾了一層薄薄的三文魚,這個一定要試。更多相片:http://hk.myblog.yahoo.com/pathsu/article?mid=454
很久沒來了,覺得無以前咁好食。

2008-12-28 891 浏览
I was given a 30% off coupon for lunch on a Saturday / public holiday earlier on, and so I went to Wanya for lunch with my boyfriend this afternoon.Since the coupon applied to lunch sets only, we ordered two lunch sets to share between us (Set 1: premium sashimi set + Set 2: premium sushi set).The food arrived pretty quickly and I could tell immediately that the sashimi was really fresh! The beef udon was my other favorite, as high quality udon was served and cooked just right.I wasn't sure when

I wasn't sure when the exact "free drink" period was, but we were given free tea / coffee after our meal. We both had a cup of coffee and it was not bad.

Oh and we were given another 30% off coupon for lunch on a Saturday / public holiday when we got the check!

All in all, I will definitely go back for another meal some time!
Authentic Japanese udon!
Sashimi = really fresh!
Authentic Japanese udon!
Sashimi = really fresh!
2008-12-09 4 浏览
這個套餐要最少四人至可以order, 價錢好似係HKD598+10%1) 前菜有沙律2) 手卷/刺身3) 雞泡魚干4) 冷麵/鳥冬/牛肉炒飯有數款料理可揀(四人可三款, 五人可選四款)5) 其中海鮮窩是我的至愛(內有四大隻蝦, 帶子, 豆腐, 三文魚, 兩款菜, 粗粉絲配以蕃茄湯底)6) 另一款心水至愛是西京燒銀鱈魚7) 牛/雞/羊扒8) 雪糕 (綠茶/芝麻/豆腐/紅荳)9) Coffee or tea以這個價錢在中環來講食一個豐富的日本餐真係超抵.

1) 前菜有沙律
2) 手卷/刺身
3) 雞泡魚干
4) 冷麵/鳥冬/牛肉炒飯
有數款料理可揀(四人可三款, 五人可選四款)
6) 另一款心水至愛是西京燒銀鱈魚
7) 牛/雞/羊扒
8) 雪糕 (綠茶/芝麻/豆腐/紅荳)
9) Coffee or tea

以這個價錢在中環來講食一個豐富的日本餐真係超抵.
西京燒銀鱈魚
海鮮窩
  • 海鮮窩&西京燒銀鱈魚
(非会员)
2008-12-02 6 浏览
見到呢間食評都好好.尋晚我地就再去幫襯雖然環境普通咗不過食物水準都算唔錯刺身都好新鮮喎.天婦羅.蠔味道好蠔有鮮味.雞軟骨.冬菇.羊胺.燒扇貝.水準不錯d服務態度好好自助餐黎講不錯, 價錢很公道.值得一試.記住要預早 book 位
見到呢間食評都好好.尋晚我地就再去幫襯
雖然環境普通咗不過食物水準都算唔錯
刺身都好新鮮喎.天婦羅.蠔味道好蠔有鮮味.
雞軟骨.冬菇.羊胺.燒扇貝.水準不錯d服務態度好好
2008-11-25 7 浏览
朋友都話呢間食店好正好正, 睇到呢度人人食評都唔錯, 所以一家人走左去試下啦。環境: 好迫囉...我一家中等 - 大份身型, 食野果時動作大d都怕撞爛後面個假牆。刺身:坐低就點住小小野等齊人, waiter好hard sell我地叫個刺身拼盤, 諗住咩都試下啦, 點知唔好食又唔新鮮! 個心都打左個突。之後人齊試下散叫刺身, 差好遠.....新鮮好多~基本上我覺得個帶子刺身係真係正之外, 其他都真係好一般, 可能真係我對呢間野期望過高啦。燒物: 再試下d燒物, 反而d燒物真係唔錯。牛肉 - (推介) 火侯控制得好好, 基本都keep到5成熟左右, 有肉汁好咬口, 味道好!蠔 - 好味~ 不過唔係隻蠔有鮮味, 而係佢d配菜配得好好, 唔知係咪配菜味道太搶, 我真係食唔到蠔既鮮味~ 不妨試下!鮑魚 - 初時以為係好細隻果d, 但suprise佢個份量ok架噃!火鍋:開頭打算要個海鮮湯底, 個waiter解釋話個湯真係湯, 而我地要order d海鮮落去先叫海鮮湯底, 都真係幾攪笑。我地見咁麻煩都係叫個豬骨算喇。火鍋料都真係唔錯, 乾淨又新鮮!甜品:個芝麻雪糕好普通之嘛, 都唔似d人講到咁好

刺身:
之後人齊試下散叫刺身, 差好遠.....新鮮好多~

燒物:
再試下d燒物, 反而d燒物真係唔錯。

火鍋:
火鍋料都真係唔錯, 乾淨又新鮮!

甜品:
個芝麻雪糕好普通之嘛, 都唔似d人講到咁好味, 我嫌佢甜得濟。
芒果味仲好食過佢。

會唔會再黎呀? 你會唔會再花三百幾蚊去食燒物同個火鍋丫?
真係要諗諗喇。
正! 蠔係好味之一
鮑魚呀~~
刺身~ 普通啦~
正! 蠔係好味之一
(非会员)
2008-10-31 20 浏览
今日我同同事4個人去食午飯, 因為一早聽聞呢間碗屋好多人等, 所以就一早book左位, 食12:30pm. 點知一去到個侍應話未有位要我地等, 等左10分鐘我地問個侍應仲冇位我地1點鐘點交枱, 個侍應話如果肯坐張三人枱就可以加我地15分鐘, 即係1:15pm先交枱, 哇! 真係唔知要唔要跪拜佢, 搞到好似益左我地甘. 不過算, 反正想試下野食, 就坐左三人枱.我地四人都係叫lunch set, 分別叫左串燒牛肉粒定食, 銀雪魚定食, 厚燒牛肉定食等, 頭盤剌身好快就上, 但係主菜就等左十幾分鐘, 成1:00pm仲未有得食, 但係主菜未到就keep住有2個侍應叫我地1:15pm要交枱, 我地話主菜仲未到點交枱, 個侍應就好大聲話俾多15mins你地啦, 1:30pm點都要走, 我地問佢點解甘惡佢先收歛下, 但係佢地1:15pm開始就不斷隔2,3分鐘提我地要交枱, 我地未食完就叫我地埋左張單先, 真係全程食唔安, 坐唔樂, 最後我地頂唔順未食完都走人.結論係食物質素ok, 不過不失, 但係每人百幾蚊食到甘唔舒服就真係唔洗再見啦!

• 坐得甘唔舒服食乜都冇味
2008-10-12 6 浏览
睇完OPENRICE的介紹於是去試下,早左一個月BOOK位,終於都試到! 先講服務,侍應都好好,好有禮貌,買單時仲好細心咁提一提我地小心地滑(有小小小水在地)! 雖然人好多,但換碟同加茶都好快!食物方面都唔馬虎,好多野都好好味! 刺身都好新鮮喎! 值得一試!
  • 羊、刺身
2008-10-04 1 浏览
19/9去了試食,去之前抱住一般的心態入店(因怕希望越大,失望越大),接待員好好禮貌,一坐低,都唔知食乜先好,接待員就幫我地上了一個剌身拼盤先,誰不知,驚喜開始出現了。送的前菜好正(即係燒螺及帶子,仲有每人一隻鮑魚)剌身--好鮮味,好好食(比想像中好好多)薄燒牛肉--超好食,多肉汁,蔥味好香,帶出牛肉香(本人食了五客)羊架--本人唔食羊的,但都食了一件(唔騷),多肉汁(而男友又食了五件,好彩細細件)鹽燒蝦--難以形容,夠大隻,每人食了三隻只係食以上食物都可以返本了不過都有d失物都令我有少少失望軟殼蟹--太多粉槳,唔係太好食()鵝肝--一般,可能我地唔係太喜歡食(不過都可以試)服務好好,唔使叫,接待員好主動加茶,連剌身師傅見倒我地舉手落order(因那時沒有服務員在附近),都幫我地搵服務員。那天真的食得好開心,當然飽足成晚,第二天的早餐都食不下了。
送的前菜好正(即係燒螺及帶子,仲有每人一隻鮑魚)
剌身--好鮮味,好好食(比想像中好好多)
鹽燒蝦--難以形容,夠大隻,每人食了三隻
只係食以上食物都可以返本了
不過都有d失物都令我有少少失望
軟殼蟹--太多粉槳,唔係太好食()
鵝肝--一般,可能我地唔係太喜歡食(不過都可以試)
2008-09-25 2 浏览
(23/9/08)好耐無黎,估唔到一book就有位。來到不是滿坐,有點驚訝。我們六人,店員很有禮地介紹今日的特價便當餐$158好多野食又抵食,手快有心慢無架!後來我地只係叫左個四人餐$598,每加一人@$145。手卷(吞拿魚蓉x2、海膽x2、沙律x1)size細小得可憐!炸軟殼蟹,無以前咁好食,頗咸。壽司睇黎似乎頗新鮮,果然係幾好架!生菜沙律x5、燒雞泡魚乾,好好食。鵝肝煎雞柳好正!雞脆,雞柳match埋去鵝肝度,又幾好食bor!炒牛肉飯,乾爽多料,樣靚味道好!烏冬只係一般街市貨式。炒肥牛肉,甜甜地,日式味林味道。鱈魚有成三片,我最like!跟餐雪糕,有芝麻、綠茶、紅豆、朱古力。芝麻最最好食!朱古力味都好dark,有點朱古`力碎混入左。最後每人附送的咖啡奶茶,每杯只有一片檸檬、兩啖茶,唔怪之得「送」啦!
鵝肝煎雞柳
鵝肝煎雞柳
2008-08-12 1 浏览
上星期二book定星期五lunch hour, 希望可以留張靜些少既枱食餐安樂茶飯(去過的人都應該知道坐大廳有幾吵耳, 唔係太傾到計), 聽電話的姐姐話盡量安排, 其實每次佢都係咁講, 而且我每次都會比book枱時間早5-10分鐘去到, 所以就"差唔多"次次都安排到的, 除咗今次......因為比我聽到佢問個女仔某兩個房仲有無位, 個女仔話已經full哂, 証明佢地根本就唔係reserved定張枱等客, 只係咁蹺有就比您坐...聽到個女仔話full哂, 心裡不禁一沉, 心諗佢實會比大廳死角位我, 果然不出我所料...唉...今次食咗個sushi定食, 整體感覺都唔錯wor, d sushi都幾新鮮, 兩隻吉列蝦炸得好脆, 唔會死實實, 牛肉烏冬都唔差, 可惜只得一片薄薄的牛肉, 有點失色...honey都係叫佢既"飛佛"銀鱈魚西京燒定食, 佢食咗不下二十次, 今次係佢第二次"彈", 第一之係因為銀鱈魚醃得唔夠而且有d腥, 而今次就係因為燒得唔夠火喉, 所以肉質有d鬆散, 好彩我今次無跟佢叫...哈哈...食到1:20pm左右, 有個女仔走埋黎問我地d野齊哂未(當時honey就finis

...哈哈...

食到1:20pm左右, 有個女仔走埋黎問我地d野齊哂未(當時honey就finished, 而我就仲有三分一碗烏冬), 如果到齊哂而家埋單(當然要離座啦)的話, 佢比番個15%off我地, 因為出面有人等緊, 我望出去係見到有幾個人等緊, 但係都未至於要趕我地走lor, 而且中環食lunch都預要booking枱ga啦, walk-in就想即刻有位都幾困難, 因為無地方去的關係, honey一口就拒絕咗佢, 因為我地知道出面仲落緊雨, 而且我地唔想咁早就番到office(因為一坐低就又working...
), 再過咗10分鐘, Kitty(估計係superior)再問我地同樣既問題, 我地同樣都係拒絕咗, 唉...
其實黎得呢度都唔會計較有無15%off啦, 都只係想比較舒服咁食個lunch, 雖然佢地都算有禮貌咁問, 但係就會比人覺得幾騷擾&掃興, 我都明白您想做多幾枱客, 但其實係咁做都會趕走d客, 呢樣真係要改善一下....

ps.當我地拒絕佢地既要求後, 佢地就無再serve我地, 例如隔離枱加茶都唔幫我地加, 仲有, 通常1:40pm佢地就會問d客飲咩(好似只限檸荼&檸水), 因為是送的並唔係跟餐, 問完隔離枱都唔問我地, 有d唔開心, 打得開個門口做生意點解咁小家ga, 唔係話稀罕杯檸荼檸水, 只係覺得佢一d都唔大方...
,...唔怪得之同事J & 同事C一聽到話去碗屋食lunch就一定耍手兼擰頭啦

相信短期內都唔會再黎, 雖然無進步, 但係都希望千祈唔好退步...
2008-08-06 5 浏览
The price was acceptable for all-you-can-eat jap food but I seriously dun think it's THAT good granted the food quality. Can have better jap food somewhere else with this price and unless you are sucha big eater, this place isnt as good as it was rated in my opinion. Not bad to just try for once, but wont be visiting there in a short time again...