2009-06-11 36 浏览
間鋪幾細無裝修唔算大問題,但一入到去見到壽司台後面做野D人無帶帽係一個都無帶帽!!佢地仲係到玩d材料,有咩好玩望下價錢,只算合理水平唔算好平,心諗賣點應該係食物到掛??三文魚火灸壽司: 三文魚幾好食, 而且一客兩件大大件, 一啖食唔晒.其他壽司份量都好大件, 除左件魚生大件之外, 飯的份量都好多.不過味道就真係好一般, 而且壽司飯一夾即散.吞拿魚沙律d魚又味解凍得夠, 咬落去仲冰冰地, 食到最後先稍為num返d. 仲有服務態度好一般, 壽司台後面好多人係到玩材料, 但係又冇人serve客, 叫加茶都要等好耐先得閒加.正跟朋友有點不滿之際,付近有小騷動,原來有客投訴生菜有蟲從未食過如此差既曰本菜奉勸大家入去前,望下裡面環境先
間鋪幾細無裝修唔算大問題,但一入到去見到壽司台後面做野D
人無帶帽
係一個都無帶帽!!
佢地仲係到玩d材料,有咩好玩

望下價錢,只算合理水平唔算好平,心諗賣點應該係食物到掛??

正跟朋友有點不滿之際,付近有小騷動,
原來有客投訴生菜有蟲

從未食過如此差既曰本菜

奉勸大家入去前,望下裡面環境先
2009-05-20
  • none
2009-06-02 14 浏览
我同埋友人~2個女生~挑戰大大件壽司荃灣好味的壽司唔多~亦討論連鎖壽司店所以呢一間係荃灣的必然之選~魚生夠新鮮~仲要大大件有人覺得大大件~唔係享受~係自虐~而且唔正宗我理得你正唔正宗~好味~滿足~新鮮~平~咁多優點,仲唔夠?3客壽司~三文魚腩壽司~太滿足~唔太油~正~蟹籽壽司~大大粒咬落卜卜聲的蟹籽~正~帆立貝壽司~~大大件~新鮮~比外面平~正~極滿足再來角切魚生飯~呢度魚切的份量~已經係人地極上的份量內有4件三文魚...(早知唔叫三文魚壽司)內裡得一件唔知乜鬼白色的魚~很腥~破壞了~但全碗都好正~當食少一件姐~2個人食~夠有餘~但食完一次~真係有排都唔會食第二次~哈~
我同埋友人~2個女生~挑戰大大件壽司
荃灣好味的壽司唔多~
亦討論連鎖壽司
所以呢一間係荃灣的必然之選~
魚生夠新鮮~仲要大大件
有人覺得大大件~唔係享受~係自虐~
而且唔正宗
我理得你正唔正宗~好味~滿足~新鮮~平~咁多優點,仲唔夠?
3客壽司~
三文魚腩壽司~太滿足~唔太油~正~
蟹籽壽司~大大粒咬落卜卜聲的蟹籽~正~
帆立貝壽司~~大大件~新鮮~比外面平~正~極滿足
再來角切魚生飯~
呢度魚切的份量~已經係人地極上的份量
內有4件三文魚...(早知唔叫三文魚壽司)
內裡得一件唔知乜鬼白色的魚~很腥~
破壞了~
但全碗都好正~當食少一件姐~
2個人食~夠有餘~
但食完一次~真係有排都唔會食第二次~哈~

大大件~新鮮抵食好味壽司
呢度的角切魚生飯等於人地極上魚生了~
住在荃灣多年, 睇or至知有呢間野, 見食評不俗, 今晚就來試下!7:30到, 等了40分鐘至有位! 三文魚刺身($52): 好大件, 好厚, 好味道;鰻魚/墨魚/三文魚子/八爪魚/赤貝壽司: d飯好大舊, 但d"料"就無加大, 所以好似食白飯咁, 真係麻麻:軟殼蟹手卷($22): 炸得不夠脆, 普通;角切三文魚刺身($40): 其實都唔細件, 但同"頭盤"比真係一個天, 一個地, 估唔到平$12可以爭咁遠;部份食物漏單, 追左一次, 好快來返; 但埋單時竟然計了兩份的錢, total:4xx(2人), 真係嚇死我, 平平地的自助晚餐都係呢個價, 魚生任食bor; 佢見我咁遲疑至知自己出錯, 再出過張單, $281, 合理d! 比$500佢找, 找了$119, 我攞左之後諗落有d唔妥, $119加$281係$500? 好彩銀包無打開, d"找續"又未放入銀包, 攞埋去同佢講:好似找少左, 佢都肯比返$100我! 最抵食同好味就係$52的"三文魚刺身", 其他只是ok! 但一晚兩個"驚喜"真係令我好驚, 我是但miss左一個fault就會好傷......, 原本諗住同大嫂一家再來, 都
7:30到, 等了40分鐘至有位!

三文魚刺身($52): 好大件, 好厚, 好味道;
軟殼蟹手卷($22): 炸得不夠脆, 普通;

最抵食同好味就係$52的"三文魚刺身", 其他只是ok! 但一晚兩個"驚喜"真係令我好驚, 我是但miss左一個fault就會好傷......, 原本諗住同大嫂一家再來, 都係免啦!!!
2009-05-21
  • 三文魚刺身
2009-03-09 24 浏览
我同男朋友兩個人叫左幾樣野個牛肉飯,賣相同吉野家差唔多,但味道仲差過吉野家三文魚壽司大得黎唔好食,咬唔開,放棄左熟蝦 同 北寄貝壽司得個飯大軟殼蟹手卷不過不失加洲卷唔惦,一夾就散
我同男朋友兩個人叫左幾樣野
個牛肉飯,賣相同吉野家差唔多,但味道仲差過吉野家
三文魚壽司大得黎唔好食,咬唔開
,放棄左
熟蝦 同 北寄貝壽司得個飯大
軟殼蟹手卷不過不失
加洲卷唔惦,一夾就散
差,吉野家好食d
差,三文魚咬唔開
不過不失啦
差,又貴,元氣好食d
2009-02-17
2009-03-01 25 浏览
朋友約食飯,說這食店很大件又好味,無所謂就試試吧,但心想都唔會點好食。食物包括三文魚和油甘魚刺身、熟蝦壽司、軟殼蟹反卷、炸日本南瓜蕃薯、鹽燒三文魚水撥、火灸三文魚腩。我們叫了很多食物、但實在回想不到有什麼好的記憶,比較印象大的是三文魚刺身 - 實在很大件,可惜沒有什麼味道,得個低字。軟殼蟹反卷 - 死實實、硬崩崩、可以唔食。鹽燒三文魚水撥 - 比較好的一味、雖然魚沒有什麼味道、但都算肥美。炸日本南瓜蕃薯 - 說是日本貨,真係笑死人,無味又硬。火灸三文魚腩 - 很肥、但無鮮味。不妨一試、唔試也沒有什麼損失!
三文魚刺身 - 實在很大件,可惜沒有什麼味道,得個低字。
軟殼蟹反卷 - 死實實、硬崩崩、可以唔食。
炸日本南瓜蕃薯 - 說是日本貨,真係笑死人,無味又硬。
火灸三文魚腩 - 很肥、但無鮮味。

不妨一試、唔試也沒有什麼損失!
三文魚和油甘魚刺身
鹽燒三文魚水撥
炸日本南瓜蕃薯
鹽燒三文魚水撥
  • 沒有
2009-02-26 16 浏览
I was there couple days ago... coz i saw so many great comments and thought it might worth a try..it was kinda disappointing coz 1. it took forever to wait for a seat (the 2 of us waited for over 45 mins). 2 the seats were very tight.. when we were leaving the table next to us actually needs to stand up to let us thru... 3. the shushimi was way 2 thick... it's like just by eating one piece will make u full and to me.. that was not the most fresh salmon i ever had law.. but for the price.. it mig

it was kinda disappointing coz 1. it took forever to wait for a seat (the 2 of us waited for over 45 mins). 2 the seats were very tight.. when we were leaving the table next to us actually needs to stand up to let us thru... 3. the shushimi was way 2 thick... it's like just by eating one piece will make u full and to me.. that was not the most fresh salmon i ever had law.. but for the price.. it might be acceptable....

regardless of the disappointment mentioned above... i do love the shushimi rice they have... it was worth of try... but honestly.. next time i would rather have take out....

• shushimi
2009-02-13 15 浏览
今天出門口....23度...咁熱, 朝早已想著今晚想食壽司/潮州魚飯, 我諗老公一定揀壽司, 於是六時正去到....時間到了仍未入得, 一點時間觀念也沒有! 來到此處....首先點了火灸三文魚腩壽司/2客, $24, 再叫...也是火灸三文魚腩壽司/2客, 暖暖的三文肥腩, 壽司飯略鬆散, 份量大, 滿足了, 一/兩個月一次已足夠了!老實講....環境真的很迫很迫, 沒有私人空間, 廁所也要跑到老遠, 想吃得精緻一點, 此處一定不適合你!

First Order!
Second Order!
First Order!
Second Order!
2009-02-11 12 浏览
因家住荃灣, 此店由開業到而家已經開始幫襯, 見證由初時不用排隊到現時晚飯要等半個鐘。注意此店只收現金, 如幫襯請帶備足夠金錢。角切雜錦魚生飯 - 純個人喜好, $68一個飯, 可以試晒唔同魚生, 而且角切比薄切口感更好, 魚生份量亦多。雜錦壽司 - 蟹子, 赤貝, 帶子, 甜蝦, 魷魚, 三文魚, 吞拿魚, 鱆紅, 基本上所有魚類都會厚切, 此店不會做薄切, 因厚切魚生乃其賣點。情況好似元朗壽司鋪sell特長壽司, 喜歡與否見仁見智。因為食刺身會太漏, 個人偏好order壽司。火炙三文魚壽司亦超讚, 因為有厚度, 可以做到外熟內生, 不似一般壽司鋪, 薄到成張紙, 一火炙已經全熟。雜菌豆腐鍋 - 最鍾意飲個湯, 魚味濃郁, 如不要鍋物, 可以試魚乳濃湯。

角切雜錦魚生飯
雜菌豆腐鍋
  • 厚切壽司
  • 魚湯
2009-02-04 9 浏览
話說五兄弟都有幾個月無見, 我們這班荃灣小霸王昨晚正惆悵擺駕往哪兒重聚.其中一位就提議到真味, 聽他說那兒只要每一吃一份刺身已足夠飽肚! 我最初打死也不信! 雖然也看過食評說刺身大大件, 總不可能到這個程度吧!晚上 8:30 真味門前已聚集了許多饑民. 早前打來查詢, 發現原來不設訂檯, 有點不便.輪侯約 20 分鐘便進場, 算是標準時間. 舖面不大, 檯子排得密密麻麻. 還好坐位不算迫狹.先來一客三文魚刺身, 我們明明沒有叫厚切, 但當侍應端上那碟大的出奇的刺身時, 我有點嚇呆了...這個價位的刺身味道算是中規中矩, 但這個分量真的很超值. 這裡的普通刺身已等於街外的厚切! 據說這裡厚切的厚度差不多有普通的兩倍! 那真的很難想像...然後點了: 吞拿魚壽司 - 水準之下, 味道很牽強 蟹子壽司 - 還好, 不過不失, 蟹子份量也不少 帆立貝壽司 - 驚喜! 比想像中鮮味, 這個價錢是交足貨...and more!樓面雖忙但侍應生反應算快, 亦勤斟水. 禮貌也可接受. 觀察約 10 分鐘, 廚師們並無先前食評的邊吹水邊整壽司的情況. 然而樣子不怎麼友善就是了. But who care

然後點了:
吞拿魚壽司 - 水準之下, 味道很牽強
蟹子壽司 - 還好, 不過不失, 蟹子份量也不少
帆立貝壽司 - 驚喜! 比想像中鮮味, 這個價錢是交足貨
...and more!

樓面雖忙但侍應生反應算快, 亦勤斟水. 禮貌也可接受. 觀察約 10 分鐘, 廚師們並無先前食評的邊吹水邊整壽司的情況. 然而樣子不怎麼友善就是了. But who cares?

總結而言, 真味的食物味道不怎麼出眾. 然而份量絕對是雄霸荃灣!

對我這些重質不重量的人是不怎麼 appealing, 但對那些大就是美的為食鬼卻絕對值得推介.
巨人 size 三文魚刺身!!
巨人 size 三文魚刺身!!
(非会员)
2009-01-31 26 浏览
我同男朋友去食. 點左1. 玉子壽司(very 普通)2. 希靈魚壽司(幾得意, 真係有幾個唔同既口感)3. 玉米沙津壽司(好多玉米, 都幾甜幾好味)4. 蝦子壽司(普通)5. 火灸三文魚腩壽司(幾好, 好多油, 好新鮮)總括黎講其實唔錯, 不過真係太大件, 要3大啖先食得完一件, 食完2,3 件已經飽飽地, 佢唔單係上面既刺身大件, 就連飯都好大舊, 如果佢做番平時既 size, 整多一兩件, 易食D, 賣相都靚D la. 如果鍾鐘意咩都大大件既人就岩食, 如果想咩都試d, 又或者想食do係電視度咁精緻既壽司就唔係咁好啦. 6. 照燒銀雪魚(都有兩大件, 但係就燒乾左D, 有D鞋, 入面又冇味, 似乎冇比心機去做呢個料理)7. 牛肉拉麵(又係好 very 普通)
我同男朋友去食.
點左1. 玉子壽司(very 普通)
2. 希靈魚壽司(幾得意, 真係有幾個唔同既口感)
3. 玉米沙津壽司(好多玉米, 都幾甜幾好味)
4. 蝦子壽司(普通)
5. 火灸三文魚腩壽司(幾好, 好多油, 好新鮮)
7. 牛肉拉麵(又係好 very 普通)
$102.5 (晚餐)
  • 火灸三文魚腩壽司
2009-01-16 67 浏览
為朋友慶祝生日,加上公主同事極力推介而來的。結果果然如想像中 好! 厚切三文魚刺身 - 扒一樣的厚、可以用刀叉吃...不會太油,適度肥美 角切三文魚刺身 - 感覺淡一些、肉質煙軔 大棉胎壽司 - 應該叫「床褥壽司」,因為好多飯,但不失鮮美 炸軟殼蟹 - 鬆脆香口,不會油膩 吉列豬扒烏冬 - 豬扒炸得鬆化,烏冬都幾彈牙另外,order 了其他如:蟹籽沙律 / 牛油焗雜菌 / 芝士年糕,只是非常普通,不吃也可。 相對最失望是明太子雞翼,超細件、又吃不出明太子的惹味,失望......總括來說,都很好!下次帶朋友來繼續吃其他刺身類食品
為朋友慶祝生日,加上公主同事極力推介而來的。
結果果然如想像中 好!

角切三文魚刺身 - 感覺淡一些、肉質煙軔
大棉胎壽司 - 應該叫「床褥壽司」,因為好多飯,但不失鮮美
炸軟殼蟹 - 鬆脆香口,不會油膩
吉列豬扒烏冬 - 豬扒炸得鬆化,烏冬都幾彈牙

總括來說,都很好!下次帶朋友來繼續吃其他刺身類食品

厚切三文魚刺身
角切三文魚刺身
  • 厚切三文魚
  • 炸軟殼蟹
2009-01-01 25 浏览
早幾日同屋企人去食..好正牙!真系大件又抵食!!食左個三文魚刺身..大塊到你吾信..好好味..仲叫左個雜菜煲甘既野..其他d名就吾系好記得..不過刀吾差!仲好多人等位不過下次都會再去!因為太正喇
早幾日同屋企人去食..
好正牙!真系大件又抵食!!
食左個三文魚刺身..
大塊到你吾信
..好好味..
仲叫左個雜菜煲甘既野..
其他d名就吾系好記得..
不過刀吾差!

仲好多人等位

不過下次都會再去!因為太正喇
  • 特大三文魚刺身
2008-12-25 57 浏览
如果你想食得高貴精緻一點, 呢度絕對唔啱, 大件夾抵食係呢度既賣點....昨天才返港, 已懷念在台吃過既火炙三文魚腩...今晚叫了角切三文魚, $38, 但卻誤上了三文魚刺身, $50/5件, 照食, 照俾錢, 大大件....我吃一件就想留肚食火灸三文魚壽司, $24/2件, 每人吃了兩件, 三文魚油多到漏, 炙過後帶微暖, 夾埋飯食, 一流, 不過, 一定食唔得多, 除了大件, 魚油亦吃到滿口!
三文魚刺身
火炙三文魚
三文魚刺身
火炙三文魚
2008-12-22 96 浏览
原本諗住同摰愛F食少少嘢, 因為我好飽, 無諗過會去'真味'到食嘢0既, 因為唔想等位!不過遠望好似無人係門口, 就試下走過去望下, 嘩! 唔洗等, 梗係入去啦其實裡面的坐位都好密, 所以有啲唔自在0架!但一諗到呢度0既巨形三文魚刺身... 逼少少都算啦 巨形三文魚刺身比起之前0既仲要大咗 有包紙巾咁0架諗咗好耐好唔好叫, 因為怕太大件會好'漏'不過食落唔覺'漏'喎, 仲好似食極唔夠可能啲三文魚唔係啲上價貨(5大件都只係收你$50), 所以略嫌唔夠三文魚0既香同甜味 叉燒拉麵啲湯好夠熱又夠味, 好飲! 啲叉燒又係好大件, 同三文魚刺身差唔多大, 都有成1cm厚,有4件, 正 不過啲拉麵就普通啦, 過得去啦 燒三文魚頭個魚頭都唔細架! 皮少少脆好好0趙! 裡面啲肉滑到不得了~我好少食熟0既三文魚(因為好鞋)or魚頭(唔識食骨), 但我都覺得好好味, 正呀我見到隔離枱有人叫壽司, 全部都好鬼大件架我會再嚟幫襯! 除咗好味之外, 好想試佢哋0既... 壽司

其實裡面的坐位都好密, 所以有啲唔自在0架!
但一諗到呢度0既巨形三文魚刺身... 逼少少都算啦

巨形三文魚刺身
比起之前0既仲要大咗
有包紙巾咁0架
諗咗好耐好唔好叫, 因為怕太大件會好'漏'
不過食落唔覺'漏'喎, 仲好似食極唔夠

叉燒拉麵
有4件, 正
不過啲拉麵就普通啦, 過得去啦
燒三文魚頭
個魚頭都唔細架! 皮少少脆好好0趙! 裡面啲肉滑到不得了~
我好少食熟0既三文魚(因為好鞋)or魚頭(唔識食骨
), 但我都覺得好好味, 正呀

我見到隔離枱有人叫壽司, 全部都好鬼大件架

我會再嚟幫襯! 除咗好味之外, 好想試佢哋0既... 壽司
巨型三文魚剌身
叉燒拉麵
燒三文魚頭
(非会员)
2008-11-01 7 浏览
第一次黎呢到寫食評..之前一路都想試呢間野.但次次都自己一個人,今次終於有朋友陪啦又見d食評咁讚就入去左食啦..18:00入去...因為係第二節岩岩開店冇咩人..點知...18:20分到就差唔多爆晒啦我叫左一份三文魚刺身..果然真係好大份..係筷子都幾難夾得起食左3件已經飽啦..咁多位如果只係睇圖片係唔會覺得有咁大ga真係要食過先知...我見佢個刺身櫃入面一條條長方形三文魚包起晒..相信..個個份量就係一客刺身50蚊可以食到一條長長ge三文魚真係好抵但服務麻麻..唔值加一
第一次黎呢到寫食評..
之前一路都想試呢間野.
但次次都自己一個人,今次終於有朋友陪啦
又見d食評咁讚就入去左食啦..

18:00入去...因為係第二節岩岩開店
冇咩人..點知...18:20分到就差唔多爆晒啦

我叫左一份三文魚刺身..
果然真係好大份..
係筷子都幾難夾得起
食左3件已經飽啦..

咁多位如果只係睇圖片係唔會覺得有咁大ga
真係要食過先知...
我見佢個刺身櫃入面一條條長方形三文魚包起晒..
相信..個個份量就係一客刺身

50蚊可以食到一條長長ge三文魚真係好抵