2021-12-08 80 浏览
香港地要搵到任食嘅火鍋店相信真係一啲都唔難,不過搵一間高質而且款式多嘅任食日式火鍋,就真係唔算好多啦,今次終於都比我搵咗一間自己非常滿意嘅任食日式火鍋店!就係呢一間相馬日式火鍋啦❤️❤️呢一間火鍋店最大嘅特別之處就係在於款式真係好多元化,無論係肉類,海鮮類,串燒,雞翼,炸物,雪糕都應有盡有!對於選擇困難者嘅人來講絕對冇問題,因為可以乜嘢都食乜嘢都叫下!❤️今次叫咗一個黑白嘅鴛鴦鍋湯底,望落去就非常吸引,而且味道好香濃!呢度嘅海鮮好新鮮,我自己好鍾意食呢度嘅蝦!隻蝦大大隻,而且好彈牙,打邊爐任食嘅蝦來講,呢間餐廳真係算好高質!👍🏻❤️

2021-12-07 81 浏览
好開心呀,今日又可以去食任食嘅火鍋店,今次仲去咗一間好高質嘅火鍋店添,就係呢一間相馬日式火鍋 😋呢間餐廳地點非常方便,而且重點嘅係餐廳雖然唔算好大,不過重點嘅係有好多唔同款式嘅嘢食可以食得到!你想餐廳除咗有任食火鍋嘅配料之外,重點嘅係呢度有可以任食嘅雞翼,重點嘅係我好鍾意呢度雞翼嘅唔同嘅味道!我自己好鍾意食雞翼,對於一個雞翼控來講,呢度簡直係個天堂!❤️❤️另外,呢度嘅湯底款式都好多!同埋呢度嘅肉類都好好食,我自己好鍾意食呢度嘅牛肉,因為肥瘦適中,用嚟打邊爐真係啱啱好!同埋呢度嘅海鮮都好好食都係好新鮮,而且啲蝦太大隻!咬口十足,非常有彈性!

2021-12-06 76 浏览
今日食咗一間我覺得值得介紹嘅一間日式火鍋店 依家相馬日式火鍋店 非常之好食 發現原來佢有好多間分店 原來係咁有規模嘅一間餐廳 咁有規模仲做到咁嘅質素我自己非常之滿意今日嚟到觀塘呢間 相馬日式火鍋店 呢度嘅環境都幾好 再加上佢真係近觀塘嘅位置 睇到觀塘嘅中心地帶所以過嚟非常之方便 地點一啲都唔難搵 所以好快就由地鐵站行到過嚟 過到嚟嘅時候都唔算好多人 等咗一陣就已經可以坐低 坐得 睇一睇餐派發現原來佢有好多唔同嘅種類 套餐 呢樣嘢我覺得幾有新意 去照顧唔同嘅感受今次我首先自己食咗 一個 牛肩胛套餐 佢嘅牛肉係好靚嘅 影相嘅時候都發現佢啲牛肉真係好靚好 再加上仲有其他嘅豚肉 豚肉都非常之好食 肉質非常嫩滑 然之後原來呢度仲可以嗌其他嘅串燒 串燒都燒得好香 亦都好大串 分量呢個非常之足夠 重點係呢度菜嘢都係任食嘅 所以基本上食到飽先至走 每次我過嚟呢度食嘢食完都係好飽 有滿足嘅感覺

2021-12-06 70 浏览
今日同男朋友喺觀塘行完街 睇下有啲乜嘢好食 所以就上網睇下openrice有啲乜嘢推介 然之後就畀我哋發現到呢間 日式火鍋店 相馬日式火鍋 見到佢哋相片影得都好靚 環境都幾唔錯 最緊要價錢嚟講都非常之合理 所以我哋兩個就係過嚟呢度食嘢 我哋喺觀塘地鐵站出發行咗一陣就到喇 路程都唔係好耐 證明呢間鋪頭嘅地理位置覺得都幾唔錯過到嚟我哋就叫咗牛肩胛套餐 呢個牛肩胛啲肉質非常之靚 就咁嘅欣賞已經見到紅卜卜 脂肪分佈比例非常之好 所以牛肉呢段我哋加埋都差唔多嗌咗 第五次 之後仲有其他 黑豚肉 同埋 雞髀肉 我自己覺得 黑豚肉其實都好好食 黑豚肉嘅肉質非常之 嫩滑 再加分量都幾多 同埋都係任食嘅我自己就幾鍾意食呢個雞髀肉 呢個雞髀肉拼雞係用咗雞髀嘅部分 所以當然係好好食啦總括嚟講到呢間餐廳都非常之滿意 價錢合理之餘亦都有保證❤️❤️

2021-11-22 285 浏览
未試過差到要寫食評,本身都預左大閘蟹係細隻,但係冇諗過差唔多隻隻都係冇咩膏,有都係得少少,仲要蟹肉都係梅。原本諗住大閘蟹麻麻嘅話都仲有火鍋食,點知活刀貝好鯹🤮,鯹到食唔到,要𦧲返出嚟,海鮮唔掂,大頭蝦食左2隻,都ok。牛肉、豬肉ok,不過上菜慢,收碟又慢,雪糕得三款口味,每款都差唔多見底,全個雪櫃得三條雪條,還有雪條已經溶過再雪。環境衛生有D差,整體黎講差以這個價錢,唔值,伏伏伏伏⋯⋯唔會再食呢間,呢個價錢去自助餐過
環境衛生有D差,整體黎講差
2021-11-21
2021-11-04 567 浏览
同同事一行六人放工過黎打邊爐🍲 喺門口見到餐廳內好狹窄 其實感覺已經唔太好 加上呢度需要不斷走動 喺自助區度自取火鍋食物同醬料 但是有幾個人的話 好容易發生碰撞😚火鍋採取一人一鍋嘅模式 個煲好深 如果撈嘢食時 要小心唔好揩到旁邊 自助區嘅火鍋材料普遍唔錯 欣賞佢有幾款唔同嘅菜 丸類都有幾個選擇 另外餐廳會送上一個海鮮拼盤 食材都算新鮮 另外醬料飲品等 都有多款以供選擇👍🏻👍🏻呢度特別嘅地方係除咗火鍋之外 佢亦都會有好多款唔同嘅炸物 小食 豐富整個用餐體驗🙆🏻‍♀️ 唔同口味嘅炸雞翼 同蝦多士 食落都OK👌🏻
同同事一行六人放工過黎打邊爐🍲

2021-07-23
2021-11-02 689 浏览
社交平台見到有大閘蟹放題,終於有一晚忍唔住同friend去咗觀塘試咗$398大閘蟹放題,我哋食5-8,時間三個鐘,仲要有+1,而家諗起都傷心,真係超級中伏第一,等咗成半個鐘先有第一輪蟹食第二,冇食蟹嘅工具第三,啲蟹超級細隻,有啲仲要冇咩膏,成餐最好食係炸物第四,每次淨係俾人頭X2數量嘅蟹,仲要食完先可以落單,每次要等多10-15分鐘先有下一輪,最後仲要早半個鐘截單,我地最多食到六輪總括而言,又貴又唔好食又食唔飽,冇下次
第一,等咗成半個鐘先有第一輪蟹食
第二,冇食蟹嘅工具
第三,啲蟹超級細隻,有啲仲要冇咩膏,成餐最好食係炸物
總括而言,又貴又唔好食又食唔飽,冇下次
2021-10-25
$437.8 (晚餐)
2021-10-28 612 浏览
今日四個人一齊去試吓呢個任食大閘蟹海鮮火鍋放題,每人食咗大約四至五隻大閘蟹,再跟住食無限嘅海鮮,牛肉,丸,蔬菜供應,味道都OK,係時間有少少趕,同埋肚皮空間有限,唔可以食太多,仲有無限添加飲品同雪糕,人均$460,價錢可以接受,環境一般,服務不錯
2021-10-28 355 浏览
非常失望,啲蟹吾知死左幾耐!上蟹慢 落3次單上1次單,啲蟹黑哂出水食左10隻先有1隻靚,連菜單紙都無法提供 叫5次都冇人攞一張泥單邊雞翼好食,但上菜太慢,員工態度很一般

單邊雞翼好食,但上菜太慢,員工態度很一般
大閘蟹
2021-10-24 430 浏览
📍 相馬日式火鍋 觀塘今年大閘蟹季節又黎啦😍上年我試過去西環嘅相馬,嗰陣時西環店啱啱先開張,食物嘅質素都相當之好🙌🏻今年諗住近近地去觀塘試吓。我哋星期日嘅晚市第一個時段去,價錢係$418加一,17:00-20:00 3小時。除咗有大閘蟹放題之外,仲有火鍋放題、炸物、串燒 、海鮮、雪糕同飲品。仲見到食物兜旁小強🥶🥶🥶一坐到埋位第一時間就係order火鍋湯底,我哋加咗錢叫龍蝦湯底,湯底嘅味都幾重好香龍蝦味🤭🤭另外一個火鍋湯底我哋叫咗都幾出名多人叫嘅胡椒雞湯,依家反而呢個湯比較鹹,唔係咁好食。🪄第一輪嘅蟹我諗都係預先蒸好,我要按人頭上蟹,每人兩隻,唔知點解第一round嘅蟹好似琴日隔夜嘅,比較梅同細隻、蟹肉比較碎。🪄第二輪嘅蟹比較新鮮,但好似我post出嚟嘅嗰張圖咁,好多膏,明顯同第一round有分別。不過唔係每一隻都有蟹膏。之前喺西環食個陣隻隻都好大隻,好多膏。相對上今年好失望。🪄之後嗰幾輪都係,蟹膏比較少,唔係隻隻有。🪄海鮮盤我就冇影到相因為我哋唔係叫咗好多,大頭蝦全部都仲係識得郁,新鮮👍🏻👍🏻🪄肥牛就油脂分布平均,牛肉味濃郁,可以叫多幾轉😌不過感覺上真係冇西環嗰啲咁好食大家可以考慮吓,
📍 相馬日式火鍋 觀塘

🪄之後嗰幾輪都係,蟹膏比較少,唔係隻隻有。

🪄肥牛就油脂分布平均,牛肉味濃郁,可以叫多幾轉😌

不過感覺上真係冇西環嗰啲咁好食大家可以考慮吓,同事店舖嘅位置比較迫,只有用窗簾隔開旁邊坐位,都聽到隔離枱話荔枝角好味啲,如果下一次我諗都會返西環嗰度食🥺

評分時間❣️(最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️⭐️
環境❌❌❌
服務質素⭐️⭐️⭐️

價錢💸: 埋單共$1914

2021-10-10
2021-10-23 319 浏览
觀塘·相馬日式火鍋又係時候到食大閘蟹既季節成日都覺得要自己蒸 又買好麻煩早幾日平日放假search 邊到有得食大閘蟹放題 就比我見到依間食3個鐘 $39X +1 @1位我見其他只係食88分鐘 都要$4XX 就入去walk in試試佢🙊🙊🙊 好彩甘岩有位炸依到除左任食大閘蟹之外 仲有好多海鮮🦞 大頭蝦全部生猛 啲貝殼類仲好大隻 好鮮甜 😋😋😋仲有好多點心🥧 同埋有得打邊爐3 個鐘真係食唔曬甘多野 🤭🤭🤭🤭今次每人食左十隻蟹 每次落order 每人最多2隻甘落 到差唔多食完就再落 就唔怕會食唔曬同埋會凍曬💕💕💕今次真係大滿足🙊🙊🙊不過記得自備濕紙巾 佢地冇提供嫁
觀塘·相馬日式火鍋

🤭🤭🤭🤭

今次真係大滿足🙊🙊🙊
不過記得自備濕紙巾 佢地冇提供嫁

2021-10-16 718 浏览
星期五晚收工約左朋友聚會,一早預先book左大閘蟹任食,如果唔係walk in 既話真係會有排都唔洗食。可能星期五既關係,門口一早已經出現人龍,不過全部都係book左八點半食大閘蟹放題(提提大家,大閘蟹放題係喺8:30先至開始,8:30之前只係普通火鍋放題)8:30嘅時候,職員好快安排我哋入座。空間好細,每個座位之間都好近,感覺好有壓迫咁,而且張枱都幾細,建議唔好一次過嗌太多食物,否則會冇位放。出面有個自助區,有丸類、菜類、面類食物,當然唔少得甜品維記雪糕。除咗自助區嘅食物可以拎,每台都會提供order紙俾我哋剔喜愛食物,包括海鮮、炸物、雞翼(點解我要特別提雞翼,係因為真係雞翼都有一張order紙分別列出唔同款式既嘅雞翼), 另外可以同職員落order嗌豬、牛、雞或大閘蟹。食物方面,我哋嗌左兩round豬同牛,我好怕啲牛太肥,但佢反而肥瘦分布均勻,值得一讚!我要講吓我最鍾意嘅雞翼,嗌咗六隻,全部都係單骨雞翼,有我最鍾意嘅蜜糖雞翼同埋土匪雞翼,脆卜卜好好食。海鮮方面,一定要讚下大頭蝦,朋友嗌左八隻,八隻都係有膏,啲蝦仲要勁生猛,郁嚟郁去隻隻都勁大隻,真係回晒本到重頭戲-大閘蟹. 第一ro

我要講吓我最鍾意嘅雞翼,嗌
隻隻都勁大隻,真係回晒本
到重頭戲-大閘蟹. 第一round佢係俾咗六隻我哋,隻隻都爆膏,啲肉勁鮮甜,你間舖頭仲會提供手套,驚我哋整污糟隻手,細心程度爆燈

我同朋友每人食咗五隻,加埋其他食物,真係飽到一個點。仲要食埋個維記雪糕真係不得了!其實維記雪糕真係幾好食㗎,近年真係少咗食,之前啲回憶翻返嚟,朱古力雪糕充滿啖啖朱古力碎,朱古力味亦都勁濃。
整體來講呢間餐廳除咗環境太細之外,其他都唔錯,值得推介。下次會再嚟

2021-10-15 565 浏览
見到呢間有任食大閘蟹加打邊爐418加一一個人唔算好貴,又任食三個鐘,所以就約埋一齊去試吓蟹每次每人限叫2隻,食完可以再叫,出得都幾快,真係任食冇拖單嘅,服務都唔錯環境有少少污糟主打大閘蟹方面,同朋友總共食咗廿幾隻蟹其中有3隻叫有少少膏但係都唔係可以影相出嚟比人睇果D,真係好失望想呃like照張相都冇。D蟹9成冇膏全部肉梅,其實個亞姐幫手出餐都幾好服務,真心唔係想寫衰你,但係希望你哋會改入返D好少少貨啦,D蟹真係好唔掂

環境有少少污糟

主打大閘蟹方面,同朋友總共食咗廿幾隻蟹其中有3隻叫有少少膏
。D蟹9成冇膏全部肉梅
,其實個亞姐幫手出餐都幾好服務
2021-10-04
$459.8 (晚餐)
2021-09-09 1123 浏览
  今次去到觀塘一間日式火鍋放題試下有咩好食大家有時間可以訂閱我的social media頻道 門口就會見到好大個招牌裏面地方唔算好大.所以中午時間都會好多人 湯底有十幾款畀大家揀,今次我要咗一個辣湯同一個豬骨湯中華辣湯:豚骨湯:呢一種單骨雞翼會好多人叫,好多味道畀大家選擇麻辣雞翼/水牛城雞翼/土匪雞翼好惹味/芝士雞翼同埋蒜蓉牛油雞翼啱女仔食外面有配料區,可以畀大家自己攞配料 火鍋套餐會包括有海鮮拼盤今次我叫咗呢個係牛肩胛套餐牛肩肉套餐$258 一位以小店來說定價略為進取!套餐已經包括特選牛肉、豚肉、雞肉、炸物。  另外佢哋仲會提供milktop 雪糕除咗牛肉之外豬肉同雞肉都有唔同嘅選擇唔同嘅套餐,有唔同嘅價錢任君選擇
  今次去到觀塘一間日式火鍋放題試下有咩好食

大家有時間可以訂閱我的social media頻道

門口就會見到好大個招牌

裏面地方唔算好大.所以中午時間都會好多人

湯底有十幾款畀大家揀,今次我要咗一個辣湯同一個豬骨湯

中華辣湯:
豚骨湯:

呢一種單骨雞翼會好多人叫,好多味道畀大家選擇

外面有配料區,可以畀大家自己攞配料

火鍋套餐會包括有海鮮拼盤

今次我叫咗呢個係牛肩胛套餐

牛肩肉套餐$258 一位以小店來說定價略為進取!套餐
已經包括特選牛肉、豚肉、雞肉、炸物。

另外佢哋仲會提供milktop 雪糕

除咗牛肉之外豬肉同雞肉都有唔同嘅選擇

唔同嘅套餐,有唔同嘅價錢任君選擇

1943 浏览

2021-09-02 797 浏览
今日特登出官塘打邊爐,因為真係好耐無試過放肆食牛!!所以就睇下OPEN RICE有邊D放題邊爐!!睇下睇下就BOOK左呢間相馬,我地兩個係去食12點最早場,初頭見佢污燈黑火, 個場又無人,以為佢未開門, 之後問下店員,話可以開始入去食!!我地揀左午巿放題中間價位果隻!!湯底就揀左甜豉油同泡菜湯雙拼!!講真第一次食真係唔敢食最貴果隻!!驚佢有伏!!不過佢D牛肉真係好靚仔!!就算中等質素都唔差,最爽係次次ORDER質素都無下降!!而且上菜速度又快!!呢90分鐘真係大滿足!!我地兩個人足足食左12盤,雖然臨尾個男侍應面有難色...不過比我地食得, 應該大有人在...如果鍾意食牛既牛魔王!!不妨可以黎試試... 正!!
今日特登出官塘打邊爐,
因為真係好耐無試過放肆食牛!!
所以就睇下OPEN RICE有邊D放題邊爐!!
睇下睇下就BOOK左呢間相馬,

我地兩個係去食12點最早場,
初頭見佢污燈黑火, 個場又無人,
以為佢未開門, 之後問下店員,
話可以開始入去食!!

我地揀左午巿放題中間價位果隻!!
湯底就揀左甜豉油同泡菜湯雙拼!!

講真第一次食真係唔敢食最貴果隻!!
驚佢有伏!!
不過佢D牛肉真係好靚仔!!
就算中等質素都唔差,
最爽係次次ORDER質素都無下降!!
而且上菜速度又快!!
呢90分鐘真係大滿足!!
我地兩個人足足食左12盤,
雖然臨尾個男侍應面有難色...
不過比我地食得, 應該大有人在...
如果鍾意食牛既牛魔王!!
不妨可以黎試試... 正!!
题外话/补充资料: 午巿無炸物放題, 而且出面任夾食物選擇唔多, 不過其實我都係淨食牛, 哈哈!!
2021-09-02