2021-10-24
📍 相馬日式火鍋 觀塘今年大閘蟹季節又黎啦😍上年我試過去西環嘅相馬,嗰陣時西環店啱啱先開張,食物嘅質素都相當之好🙌🏻今年諗住近近地去觀塘試吓。我哋星期日嘅晚市第一個時段去,價錢係$418加一,17:00-20:00 3小時。除咗有大閘蟹放題之外,仲有火鍋放題、炸物、串燒 、海鮮、雪糕同飲品。仲見到食物兜旁小強🥶🥶🥶一坐到埋位第一時間就係order火鍋湯底,我哋加咗錢叫龍蝦湯底,湯底嘅味都幾重好香龍蝦味🤭🤭另外一個火鍋湯底我哋叫咗都幾出名多人叫嘅胡椒雞湯,依家反而呢個湯比較鹹,唔係咁好食。🪄第一輪嘅蟹我諗都係預先蒸好,我要按人頭上蟹,每人兩隻,唔知點解第一round嘅蟹好似琴日隔夜嘅,比較梅同細隻、蟹肉比較碎。🪄第二輪嘅蟹比較新鮮,但好似我post出嚟嘅嗰張圖咁,好多膏,明顯同第一round有分別。不過唔係每一隻都有蟹膏。之前喺西環食個陣隻隻都好大隻,好多膏。相對上今年好失望。🪄之後嗰幾輪都係,蟹膏比較少,唔係隻隻有。🪄海鮮盤我就冇影到相因為我哋唔係叫咗好多,大頭蝦全部都仲係識得郁,新鮮👍🏻👍🏻🪄肥牛就油脂分布平均,牛肉味濃郁,可以叫多幾轉😌不過感覺上真係冇西環嗰啲咁好食大家可以考慮吓,
🪄之後嗰幾輪都係,蟹膏比較少,唔係隻隻有。
🪄肥牛就油脂分布平均,牛肉味濃郁,可以叫多幾轉😌
不過感覺上真係冇西環嗰啲咁好食大家可以考慮吓,同事店舖嘅位置比較迫,只有用窗簾隔開旁邊坐位,都聽到隔離枱話荔枝角好味啲,如果下一次我諗都會返西環嗰度食🥺
評分時間❣️(最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️⭐️
環境❌❌❌