2009-02-24 85 浏览
第一次幫襯, 點了麻婆豆腐, 炒土豆絲和宫保雞丁...麻婆豆腐, 不算太麻棘, 不過就有孜然香味... 算有特式炒土豆絲也不錯...沒有祈望的是宮保雞丁卻做得真不錯,,, 一般食店都是煮成個醬炒腰果雞丁, 這裏就吃到有宮保特色, 有醋味...滿意啊!
第一次幫襯, 點了麻婆豆腐, 炒土豆絲和宫保雞丁...

麻婆豆腐, 不算太麻棘, 不過就有孜然香味... 算有特式
炒土豆絲也不錯...
滿意啊!
麻婆豆腐
宫保雞丁
炒土豆絲
麻婆豆腐
宫保雞丁
炒土豆絲
2009-02-22 23 浏览
在佐敦的眾多大排檔和咖喱鋪之中, 我們入了這間鋪頭.由於不能吃辣, 而大多數餐也是辣的, 我們便試了一個套餐, 選了有麻油香的水晶雞, 脆脆的芝麻骨, 同炒清菜, 全部也不太油. OK!但當我們吃到一半的時候, 其中一位侍應發現了我們的雞好像不太熟, 中間有點血, 她便建議替我們再烹熟它, 怎知廚師再加多數件雞給我們, 好像新上一樣, 實在太好人啦!
在佐敦的眾多大排檔和咖喱鋪之中, 我們入了這間鋪頭.

2009-01-30 29 浏览
一月下旬午餐天寒地冷,原打算到萬豚屋吃碗熱辣辣的拉麵,奈何在無盡的議題下,跳下小巴已近兩點半,吳松街尾兩邊餐廳仍未開爐,但見金漆門面夠標緻,一試無仿。未開學加上已過飯市,店員比客人仲要多,撇開午市螢火豬扒等學生餐,既稱正宗川菜,就在大菜牌中要了碗擔擔麵。等的時候看著「真情」,自己心情並不如下午茶客般悠閒,等約十分鐘,是一碗下上不少蒝荽的麻辣麵線。大量蒝荽舖在面,加了炸香腰果,未吃已傳來陣陣炒香肉末與醬汁引起的香味,雖非正宗小麥做的四川麵幼,但如此陣容就算不夠地道也看得出花過心機去做。紅油浸著的麵絲,吃起來軟滑不易浸腍,肉末雖然炆煮得入味,奈何紅油汁辣而欠辛香層次感,一時大意忘了將墊底的麻醬搞勻,否則味道該會好一些。麻辣味道有待改善,而港式風味的肉末卻是做得很好,用來撈麵線的話,會比這碗創意十足的港式擔擔麵更吸引,晚市的港式小炒奇味鴨幾吸引,會搵次來掃掃餐牌的。
一月下旬午餐

港式小菜,比較川菜有更大信心保證。
這裡有做米線套餐,方便計,擔擔麵亦順理成章的用上麵線做膽。
位置算不上闊落,但裝潢簡單,卡位兩邊亦坐得舒適。
與相聚一刻是同一公司。
剛去試的時候都覺得好好食,再去試的時候己經上咗喜愛食,又其是個口水雞,真係食到口水流呀,粵菜有個雞燉粉條,其實是個湯,又可有粉條食又可以飲到過好好味的湯,重有個胡椒虾,又香又爽真係very good,試埋過士多啤梨骨又幾特別呀,再加個奇味鴨就真你剛剛好,不仿一試,聽講依家重有優惠卷送值20元,仲可以儲埋一次用,真超值得一試
  • 雞燉粉條,辣子霸王田雞,奇味鴨煲,蒜香蜜汁朱扒,士多啤梨骨,水煮桂花魚等等
2009-01-04 15 浏览
荷香水晶雞-沒有什麼荷葉的香味,不過皮滑肉嫩,熱騰騰的,屬廣東菜系列,所以一點也不辣,很適合不太嗜辣的朋友。水煮魚-說起水煮魚,我只在北京吃過一次,北京的水煮魚很有名,幾乎和填鴨齊名,重點是麻卻不是辣,所以更適合吃不了太辣的人。由於太懷念的關係,在家也煮過一次,原來不難煮。這裡的水煮魚價錢很合理,唯獨魚太腥、骨太多,水煮魚一般都要挑大而肉嫩的魚,例如草魚、鱸魚、黑魚等,遺憾這裡的口味是很接近了,只是食材出了問題,大概我不挑大頭魚,選擇桂花魚會較好。芝麻骨-香酥的口感不錯,只是略嫌醬油味重了一點。麻辣粉皮-用上了生蒜、辣椒、花生、芝麻、醬油等原料和成調味,由於是生蒜,所以比原有的辣更辣,花生、芝麻炒得不夠香,變得「香味不足,麻辣有餘」。說到服務也滿不錯的,服務員都很有趣,更有趣的事那個經理,看見我們拍照,便不停在我們面前團團轉,想我們也拍拍他,哈。

芝麻骨-香酥的口感不錯,只是略嫌醬油味重了一點。

荷香水晶雞
水煮魚
芝麻骨
麻辣粉皮
荷香水晶雞
  • 芝麻骨
  • 水煮魚
2008-12-07 6 浏览
一心似為呢間除左川式小菜外,都可以平平地食碗米線,不過最後發現d米線普通,係非常熱情既侍應哥哥極力推介下,叫左一個奇味雞煲($88)+番薯粿條 ($14) (侍應哥哥仲大聲叫廚房加多d粉),佢話我地兩個女仔一定夠食喎。個煲好大(有個爐熱住),d料好豐富,少少辣都幾香既,不過就油太多,食得多就覺得好肥。個粿條幾滑既,不過個煲咁大就唔係幾夠囉。唔知係咪冇咩客既關係,侍應哥哥係咁同我地講野,仲非常熱情,真係要俾個服務第一獎佢!

過往想食四川野一定會去深圳, 貪佢夠地道, 亦曾經為"烏江魚"著迷, 為左呢條魚會每個星期去一次....亦曾在香港搵過, 可惜多數也只是食而不知其味.....看飲食男女寫呢間野, 寫到義太報恩咁, 打份工唔使咁跨張呀...不過見到相都想試一下, 所以今晚去試, 正所謂好一餐唔好都係一餐, 最多唔好食去對面食過去到門口, 好有大陸feel, 每一台都係砂窩, 入到去, 樓下滿左, 俾樓上細台我, 都好...坐底, 睇下餐牌..有我最愛既水煮系列, 不得了, 可皆另一半不吃辣, 只可叫其他全晚叫左1. 奇味雞煲, 少辣效果比我想像中好好多...份量夠, 味道夠, 華實並重, 色, 香, 味 都做得出色, 跟唐三菜一藍........正...唯一不足係個煲都算多油, 因為雞皮既關係, 但個汁配白飯AA+2. 上湯皇帝菜, 菜本身好好, 高湯亦見清淡, 沒有味精/雞粉之類, 家庭小菜, 莫過於此....AA3. 蒜泥青瓜, 不慍不火, 剛到好處, 汁水和青瓜做得很平衝, 缺點是, 找不到師父的個性...4. 芝麻骨, 肉很香, 很滑, 鬆化軟熟, 可惜芝麻過了火, 不過我估是一時失手, 下次再

全晚叫左

4. 芝麻骨, 肉很香, 很滑, 鬆化軟熟, 可惜芝麻過了火, 不過我估是一時失手, 下次再試

據說由男女報導起, 晚晚full house, 做成人手不足, 但可幸的是質素也可以做得如此, 老板介紹此店在閣樓有一房間可開兩圍, 識做啦.即刻上網約腳...下星期見..

Remarks: 佢地個水煮真係有個面盆既....一定要讚, 係我心目中,食要知其味, 也要知其粹, 好似d 19川菜用個瓷盆真係不知所謂
正, 芝麻骨
  • 豬骨煲
  • 水煮系列
  • 水晶雞
2008-11-24 4 浏览
一天中午偶然經過, 見店面整齊清潔, 便在此吃頓隨意的午飯:同伴吃的是大大碗的小鍋米線($16+每種餸$4), 材料都很豐富新鮮(他們選的是豬膶, 鮮冬菇, 大腸), 湯底美味.我吃的是擔擔麵($20), 麵質獨特, 湯汁香辣微酸, 感覺很清爽, 且有一種似曾相識的感覺......我們大叫好吃, 親切的老闆娘開心得請喝酸梅湯, 香濃甜酸, 又是高水準之作!!抬頭看見一個胖胖的熟悉身影走過, 咦?那不就是元朗八麵棧初開時鎮店的師傅麼?真的久違了, 難怪食物味道這麼好, 又隱約有點熟悉!!一談之下, 才知道師傅名家駒, 姓徐......老闆在旁聽到我們聚舊, 馬上主動給我們打九折, 真是一群可愛又慷慨的人!! 沒過幾天, 家駒師傅便上了《飲食男女》的專訪, 真替他高興啊!!***********************今天跟另一半再訪吃晚餐,米線之外(分量大得2 人共享也足夠), 再點了至愛的"熗炒土豆絲", 香味四溢, 美味依然,初吃只覺爽口, 過了一會才有小辣+微微麻的感覺, 非常過癮!!! 本來還點了麻辣肚絲, 但已賣光而只好錯過, 而我們也覺得夠飽, 就留待下次再嘗吧!!!
一天中午偶然經過,
見店面整齊清潔,
便在此吃頓隨意的午飯:

同伴吃的是大大碗的小鍋米線($16+每種餸$4),
材料都很豐富新鮮(他們選的是豬膶, 鮮冬菇, 大腸),
湯底美味.

我吃的是擔擔麵($20),
麵質獨特,
湯汁香辣微酸,
感覺很清爽,
且有一種似曾相識的感覺......

我們大叫好吃,
親切的老闆娘開心得請喝酸梅湯,
香濃甜酸,
又是高水準之作!!

抬頭看見一個胖胖的熟悉身影走過,
咦?那不就是元朗八麵棧初開時鎮店的師傅麼?
真的久違了,
難怪食物味道這麼好,
又隱約有點熟悉!!

一談之下,
才知道師傅名家駒, 姓徐......
老闆在旁聽到我們聚舊,
馬上主動給我們打九折,
真是一群可愛又慷慨的人!!

沒過幾天,
家駒師傅便上了《飲食男女》的專訪,
真替他高興啊!!

***********************
今天跟另一半再訪吃晚餐,
米線之外(分量大得2 人共享也足夠),
再點了至愛的"熗炒土豆絲",
香味四溢, 美味依然,
初吃只覺爽口,
過了一會才有小辣+微微麻的感覺,
非常過癮!!!

本來還點了麻辣肚絲,
但已賣光而只好錯過,
而我們也覺得夠飽,
就留待下次再嘗吧!!!
$30 (其他)
  • 熗炒土豆絲
  • 擔擔麵
  • 小鍋米線(豬膶
  • 大腸
  • 豬青肉)
(非会员)
2008-10-28 13 浏览
今日同肥仔系佐敦吃dinner~ 行行下發現左呢間野~ 見到個門面都系一般啦, 但個餐牌就好吸引~ 因為有我鐘意吃gei麻辣水煮宇~ 甘就入左去啦~呢間野d waiter好nice~ ^.^~吃左個招牌炸醬米線, 麻辣水煮魚同賣干火扁豆角仔~ 意料之外的好吃~ D魚唔系一鍋上, 而系有個gas爐一路煮一路吃, 正正!!~吃左個中辣水煮魚都唔覺辣,下次可以試下大辣~個豆角仔有D配菜同肉粒一齊炒,味道岩岩好~不過,個招牌炸醬米線就唔算太好味,中規中矩啦~可以唔要呢個都得啦,因為個水煮魚已經有米線及配菜了,夠曬吃啦~一路吃d waitor一路換骨碟,沖茶斟茶,服務態度一支棒阿~埋單兩位都系HKD174...下次可以試下個奇味雞...好似好特別甘...
今日同肥仔系佐敦吃dinner~

個豆角仔有D配菜同肉粒一齊炒,味道岩岩好~
埋單兩位都系HKD174...
下次可以試下個奇味雞...好似好特別甘...

• 麻辣水煮魚,干火扁豆角仔
2008-10-24 7 浏览
「相聚小廚」原址, 是一間睇波的茶餐廳, 好記得仲大字標題, 標榜唔知邀請了咩順德名廚坐鎮, 可惜, 未趕及光顧便摺埋了。新開的, 卻是以川菜掛帥, 對於嗜辣的我, 自然要試試試吧!所點的菜包括:1熗炒土豆絲 ----- 即係「大陸薯條」, 不過唔係炸, 而係炒,, 見到佢有用花椒同辣椒乾, 都幾正宗, 只係略嫌炒得濕咗少少2霸皇辣子雞------ 一大盤炸雞塊, 看來係用高溫油炸, 好夠熱, 不過不夠辣, 譚魚頭在呢方面做得好d, 不過加入了腰果, 算係冇咁單調3郫縣醬干煸肥牛 ------- 連我這個長期受味精侵襲的人, 都覺得此菜過鹹, 大概係郫縣的豆瓣醬, 本來就係辣中帶鹹, 加上似乎加了孜然粉, 於是over左, 幸好肯用京蔥去炒, 連埋肥牛一切食會好d。4風花雪月 --------- 係啤酒來的, 最初我在觀塘的雲南風味第一次飲到, 覺得幾清, 可是好少會特登買來飲, 這裡$16一支, 唔算平。第一次, 感覺係不過不失, 始終香港正宗川菜館不多, 像這間也不得不賣些港式碟頭飯和小菜來拉闊客源 ............ 會再去光顧, 試試它的水煮系列做得如何吧!

所點的菜包括: