2016-01-28 1185 浏览
精彩嘅一晚!好耐無食過咁有氣氛嘅放題!今日同成班同事黎到相撲手,野食種類多,座位闊,坐得好舒服。點解我會話氣氛好,因為佢地周不時會廣播而家有咩新鮮食物推出,尤其羊架真係好出色!香草味令肉味出哂黎,加上熱辣辣,更加出色。雞翼唔會太乾,咸味適中,刺身每一款都好新鮮,和牛壽司,細細舊食多啲都唔怕!牛肉鍋啲牛普通,但都叫有肉味!
2015-06-10
  • 鵝肝壽司
  • 炸物
2016-01-27 1187 浏览
上星期四約左朋友兩個嚟左呢度食日式放題, 我們選擇左6:15的時段, 不過都遲左, 6:40左右才到達, 這裏環境都好大的, 頭輪時段人流唔算好多, 有部份地方都沒有開. 有食客已好努大在進食了.食物選擇都好多種類的,有超過十張點菜紙呀, 好誇張的.我們在努力研究叫咩食, 仕應拿了一份特別的菜式給我們品嘗, 個名好靚的, 叫一公升眼淚, 初初唔明係咩意思, 有三小件, 係牛肉嚟架, 半生熟的, 我食一件加左一些醬, 酸酸甜甜的, 牛肉都好味, 夠淋身的, 朋友問我有冇加枝眼淚, 我先見到, 原來有枝白色的汁架, 加少少落去, 食有點似芥辣的, 唔怪似得叫一公升眼淚啦, 都幾特別的呀.在點菜紙上面看唔到有飲品, 問仕應, 原來係出面自取的, 朋友攞左兩罐蘋果疏打. 飲品選擇都幾多唔同種類的, 好特別係將汽水掉轉放, 咁就唔會弄污.我們點左刺身, 嚟到都嘩嘩聲, 好大盤呀, 賣相好靚又吸引, 分別有三文魚, 吞拿魚, 油甘魚, 象拔蚌, 玉子, 翡翠螺, 鮑魚片, 北寄貝, 馬刀具, 北海道帶子, 福射相撲甜蝦.  好多乾冰係底, 然後有好靚的擺設, 三文魚, 吞拿魚都好鮮甜, 蝦都幾大隻
有食客已好努大在進食了.
食物選擇都好多種類的,有超過十張點菜紙呀, 好誇張的.

我們點左刺身, 嚟到都嘩嘩聲, 好大盤呀, 賣相好靚又吸引, 分別有三文魚, 吞拿魚, 油甘魚, 象拔蚌, 玉子, 翡翠螺, 鮑魚片, 北寄貝, 馬刀具, 北海道帶子, 福射相撲甜蝦.  好多乾冰係底, 然後有好靚的擺設, 三文魚, 吞拿魚都好鮮甜, 蝦都幾大隻, 不過我以為係再大隻D的, 但都好甜呀, 好味, 好鮮, 螺OK, 象拔蚌, 帶子, 北寄貝, 鮑魚片都好好味的, 唯一有點腥的係馬刀貝, 唔知係食唔慣定點.
蒸蛋唔夠滑身. 沙律都OK, 叫左豆腐沙律同埋蟹柳沙律, 幾好味的, 唔算好大份量.
天婦羅炸香蕉, 幾特別呀, 唔大件, 啱啱好, 同埋幾好味呀, 唔會好甜, 仲有蕃薯, 係日本甜薯嚟架, 細細粒, 好甜的.
仲有一些創件壽司, 有芒果帆立貝鵝肝, 花之戀, 海膽香葱吞拿魚, 芒果帶子都幾特別的, 都叫幾夾, 帶子都鮮甜. 海膽朋友話有點腥, 不是太新鮮的呀. 賣相都幾討好的. 花之戀都好多蟹子呀, 好味, 三文魚夠甜.
香草燒焗羊鞍賣相都好靚, 朋友話好味, 出面層皮係脆卜卜的, 入面D肉都好淋, 唔會好酥, 仲還再叫多一件添呀
牛舌, 賣相唔似牛舌呀, 我仲以為係雞腎, 都OK的. 不過有點乾身.
食食下, 仕應會開咪, 出面會有唔同的食物推介, 有生蠔, 每人兩隻, 自己排隊去取, 唔係即開的, 不過都用檸檬水洗下, 都幾肥及大隻的, 但有些冰粒呀, OK的, 唔腥. 都新鮮呀.
泡菜和牛卷及黑松露加州卷, 泡菜果款都幾特別, 黑松露就普通啦.
火炙壽司, 都好多選擇, 黑松露帶子, 鰻魚, 三文魚, 蟹棒都好好味的, 仲有帶子, 上面都有點黑松露的.
軟殼蟹手卷, 可能放耐左少少, 所以紫菜已唔係好脆身, 但軟殼蟹都幾香脆的, 有些沙律醬一齊食. 好香的.
炸物, 有年糕, 黃金腐皮蝦, 芝士春卷, 炸蠔, 小丸子, 除了年糕好味及好軟身外, 其它的都麻麻地, 蠔有點腥呀. 其餘的賣相不是很討好, 唔係好軟身.
牛油清酒煮大蜆, 蟹粥, 豆腐豬腸窩, 炒雜菜, 朋友話之前的份量都係細份的, 所以以為這些窩也是細份量, 每人叫左一碗蟹粥, 但點知道嚟到全都份量都好大呀. 蟹粥好美味的, 入面真係成隻蟹, 鮮甜呀, 夠晒熱, 仲有好多粟米, 海帶, 夠晒甜的, 蜆都OK, 唔夠酒味. 都好大窩呀, 豆腐都好香, 辣辣地的, 豬腸入晒味, 正.
有一串柚子胡椒雞肉, 感覺不是很夾的味道. 同埋燒得比較乾身.
炸蝦及紅腸都好味道的, 夠乾身.
和牛炒飯, 賣相都好吸引的, 幾乾身, 上面有些纓花蝦的, 和牛粒, OK.
這間餐廳不時有廣播, 出面會有即場劏吞拿魚.
整體感覺係食物有好有唔好, 大致係好味的, 服務都好, 但如果笑容多番少少會更加好.
2016-01-21
2016-01-17 1276 浏览
2015-06-10
  • 鵝肝壽司
  • 炸物
2016-01-16 1264 浏览
成班姊妹去老尖飲酒, 梗係唔少得要食D野墊肚, 唔係好易比人隊淋!見到咁多張紙就好興奮啦!擺晒一邊既汽水罐, 不過唔係雪櫃雪既汽水...好飲咩?好薄既鰻魚壽司, 個醬好甜, 但個鰻魚冇乜味...D天婦羅都算唔錯嫁啦, 唔係好油, 不過都係冇乜味...好新鮮既刺身! 估唔到熟食麻麻, 但刺身幾好, 蝦鮮, 三文魚肥, 帶子又甜又易食, 好正!呢個係朱古力醬燉蛋...好甜好實, 又係味道麻麻地........
見到咁多張紙就好興奮啦!
擺晒一邊既汽水罐, 不過唔係雪櫃雪既汽水...好飲咩?
好薄既鰻魚壽司, 個醬好甜, 但個鰻魚冇乜味...
D天婦羅都算唔錯嫁啦, 唔係好油, 不過都係冇乜味...
题外话/补充资料: 以呢個質素黎講, 真係墊肚級別囉...
朋友介紹,和朋友慶祝生日,第一次食,點知中伏,(當然無下次),認真麻麻地,食咁多間日本放題,呢間算數一數二差,食用其中,聽到廣播,話有什麼廚師推薦供應,要的朋友們,請舉手,我們諗已經寫紙,就沒有需要舉手啦,我們都覺得幾得意,點知 原來不知所謂。第一差,魚生不夠新鮮,第二差,壽司做得求其,款式極少,沒有什麼選擇,第三差,話明放題,我們點基本羊扒,羊鞍,甜品,追了幾次,侍應居然話剛才廣播了,派晒及放晒出大檯面,其他客人取完了。普通牛奶布丁,侍應每檯派一樽,我們五個人,叫他放低五樽,居然極無禮貌答 一樽喎,你們睇邊個食啦, 話任食,點時就樣樣無,樣樣賣晒,大家不要做老襯。
話任食,點時就樣樣無,樣樣賣晒,大家不要做老襯。
2015-12-18
  • 刺身拼盤
橫綱級份量@相撲手日式放題店地址:尖沙咀寶勒巷6-8A盈豐商業大廈2樓日式相撲手有分階段, 以橫綱級是最高的榮譽,相撲手身型重, 他們每餐的胃口可不小呢, 是普通人15-20倍食量。談及放題, 在賣相多不講究, 食物都大可小異,而相撲手是加有和風加歐美的FUSION菜式, 亦有意想不到的中式燉湯, 絕妙之處就似是食BUFFET,各國菜式包羅萬有, 以主角就是日本刺物加料理。有刺身已經可以輕易回本, 有生蠔甚是意想不到,叫刺身必要快恨準, 點了一大盤包羅萬有, 三文魚, 帶子,甜蝦精瑩剔透, 去得快魚生片仍然有水份,輕輕蘸上豉油後送入口嘴嚼柔嫩的肉質, 帶子鮑魚片鮮甜無比哦!生蠔是排隊拿, 由師父即開即食, 沖沖水帶走多餘海水同細穀,是日燉湯有青紅蘿蔔雞腳    , 喝幾口來滋潤一下, 秋天了要注重身子呀, 湯頭有甜有薑去風, 又可以吃到湯料。千島薯蓉大蝦沙律,salad比較水。而個蕃茄沙律幾清又好味。西班牙三文魚配素帶子薯蓉他他汁,大大塊沒有骨,而個汁酸酸地有醃青瓜好開胃。炒雜菜如拾至寶, 唔會太油又爽口,加了炸蒜同柴魚絲更香。好孩子是要多吃串燒蔬菜, 魚生吃了一盤就不再吃太多紅肉了,
橫綱級份量@相撲手日式放題

地址:尖沙咀寶勒巷6-8A盈豐商業大廈2樓

日式相撲手有分階段, 以橫綱級是最高的榮譽,
談及放題, 在賣相多不講究, 食物都大可小異,
而相撲手是加有和風加歐美的FUSION菜式,
亦有意想不到的中式燉湯, 絕妙之處就似是食BUFFET,
各國菜式包羅萬有, 以主角就是日本刺物加料理。

刺身已經可以輕易回本, 有生蠔甚是意想不到,
刺身必要快恨準, 點了一大盤包羅萬有,
三文魚, 帶子,甜蝦精瑩剔透, 去得快魚生片仍然有水份,
炒雜菜如拾至寶, 唔會太油又爽口,加了炸蒜同柴魚絲更香。
好孩子是要多吃串燒蔬菜, 魚生吃了一盤就不再吃太多紅肉了, 燒蔬菜有益。

翠玉瓜, 冬菇 燒燒下會走出水份,比起其他菜蔬不易燒焦。

燒日本有機蕃薯又有機糖心菠蘿,好味又甜。

芝士春卷如手指粗, 炸香後一咬下就感受到中間的半溶芝士。

來一輪甜食, 好似放題店我覺得甜品上都花心思,不是只有買回來的雪糕杯及糯米滋與JELLY杯。
椰青燉蛋白,有椰香唔太甜,加入了牛奶勁滑呀,在秋天食倍覺滋潤,連中間我椰肉也刮來吃。
有水信玄餅即寒天jelly,舉手之勞就有得食,因限量甜品是舉手先到先得。蜜糖加黃豆粉好香又清甜,寒天好滑同jelly左彈右彈。

汽水飲品放在雪櫃入自行取用, 可樂,七喜,檸檬茶等源源不絕供應。
有表演即場由師傅切吞拿魚 ,  氣氛都高漲熱鬧起來呀,

大伙兒來任食乾乾杯,  最重要是晚每人平均消費 $300,
2015-12-31 1495 浏览
見到呢間放題既餐牌同食評都幾吸引,一直期待左好耐,琴日終於去左食,滿懷希望去到食完真係失望!首先,叫野既時候侍應話熟食好快整好會冇位擺,叫我地叫住刺身先,咁唔緊要啦叫左刺身先點知都等左好耐先有得食,之後都索性比晒所有餐紙佢。呢間野最特別可以話係會有SPECIAL OFFER推出,我地呢晚係燉湯, 黑松露炸豆腐. 但每樣得6 7份,根本唔夠分 不過有特別野出下都叫OK GE. 我淨係試左燉湯, 還可以亦好大兜 會填飽你個肚, 係木瓜湯.仲會有廚師表演切魚生, 叫大家影相不過冇得食~ 仲因為有客人生日冇啦啦熄晒燈播歌咁 個人就覺得麻麻.羊架唔知點解冇晒, UPGRADE左做炸羊架, 反而都幾好食, 算係全晚最好食既野.牛乳水餃鍋, 其實係煎餃放左落去變水餃, 搞到D煎餃淋晒=__=刺身算不錯, 三文魚就冇乜味, 北寄貝還好, 帶子就第一ROUND唔錯, 第二ROUND就腥到不得了, 其他一般.天婦羅方面南瓜唔錯, 腐皮蝦卷就唔好食, 蟹肉忌廉薯餅超難食, 都唔知食左D咩落肚....食完即係冇晒胃口.食食下個WAITER冇啦啦走埋尼話我地D SUSHI同串燒放左好耐, 凍左唔新鮮, 所以要扔
雞翼+龍脷柳
羊架
牛乳水餃鍋
壽司
扇貝
食食下個WAITER冇啦啦走埋尼話我地D SUSHI同串燒放左好耐, 凍左唔新鮮, 所以要扔左佢叫我地再叫過, 真係O晒咀, 其實都唔係放左好耐, 而且好想食D SUSHI, O晒咀望住佢扔左我D食物...都費事再叫-_- 淨係食左舊和牛壽司, 都還可以既.
串燒牛吞好UN, 好多筋. 扇貝還可, 但上面個PAT都唔知係乜...類似腸粉皮既物體.
龍脷柳都唔錯.
雪糕就有朱古力同芝麻.
BTW等位等到過左8:45都未入得, 仲有9個字就要LAST ORDER. 完全食唔足兩個鐘.
最最最不滿係佢強行扔左D壽司, 可能呢間餐廳中意浪費食物.
質素唔可以話係好差,但每人三百蚊既價錢就真係唔多值, 如果百幾蚊可能都比得落中評。
刺身
2015-10-24
2015-12-30 1054 浏览
話說已經好耐冇去食日式放題啦。上個星期六去咗相撲手食日式放題。我哋六點鐘排隊之後好快就可以入去坐啦。一坐低發現個環境好似日本嘅街市咁,幾得意呀。首先叫左一盆我最鍾意嘅刺身啦。食日式放題梗係要試吓佢嘅刺身先啦。真係好靚呀。 之後師傅會係前面表演切羊架,切完即刻排隊攞羊架試下。令我好意外嘅係,佢嘅羊架燒得好靚同埋羊架既水份完全保留係入邊。我真係未食過咁好食嘅羊架呀! 但因為羊架係要排隊去拎嘅,我食完之後唔記得去拎多幾碟,之後就冇得食啦。好彩問一問個waitor,佢再去住房拎比我食咋,嗰日真係超幸運!唯一唔係咁好嘅係度價錢會貴左少少。但係如果俾我揀,我寧願晒多少少錢去食呢間質素高嘅放題都唔想浪費自己嘅quota。呢間咁正嘅放題我下次一定會再挑戰架!

呢間咁正嘅放題我下次一定會再挑戰架!
2015-12-30 811 浏览
坊間的日式放題越來越多,但質素方面,令人十分懷疑。最近尖沙咀的相撲手,評價很不錯,便相與大學莊員提早過聖誕。 一去到餐廳,便已急不及待點了一堆刺身吃。重點推介:有大大大大蝦吃,比起平日的蝦新鮮得多。至於三文魚等刺身方面,但十分平穩及新鮮,鮮味十足, 熱食方面,當然我們要求十分高。清酒煮蛤蛤的鮮味十足,而且不會有沙,吃上口充滿清酒的味道。 串燒方面,味道亦十分濃,對於我們一班「重口味」人士最好不過呢。牛舌等食物質素不錯,咬下去肉汁十分多,十分不錯。 食飯的中段,都會有不同的環節,包括即場開蠔等,雖然沒有去排隊,但聽別檯的意見都十分正面,以放題來說,300蚊內吃到生蠔,CP 值爆燈呢!!最後,店員都會向大家問甜品的要求,這晚是一個果凍,比起平日放題的雪糕好。

熱食方面,當然我們要求十分高。清酒煮蛤

蛤的鮮味十足,而且不會有沙,吃上口充滿清酒的味道。

2015-12-24
2015-12-29 805 浏览
早前生日 男朋友帶左我去食放題 本身諗住普通食餐飯 但估唔到咁多驚喜魚生新鮮而且勁厚切!個三文魚又肥又厚好正! 個玉子雖然不錯 但得覺得甜左少少魚生太正 所以叫左幾次 原來相撲手有好多活動睇 差唔多每隔十分鐘就有師傅出黎表演 第一次睇剖吞拿魚 三文魚扒 三文魚好香 肉又夠哂厚 同個汁超級夾 上面個舊薯泥都好好食 混合左香菜 味道一流 羊架真係好難忘!出面烤得好香脆 但羊肉仲係超多肉汁! 但想叫多一次時 原來已經冇哂😢 好開心係收到生日蛋糕 突然熄哂燈播生日歌個蛋糕係 吞拿魚他他 放上蔬打餅上一齊食成個「蛋糕」充滿吞拿魚既美味 混合埋蝦同黃瓜等等 超級好食! 壽司都好好食 最鐘意海膽+吞拿魚海膽好鮮甜 配上吞拿魚好夾
早前生日 男朋友帶左我去食放題

• 甜蝦刺身
  • 羊架
  • 甜蝦
2015-12-28 608 浏览
聖誕前的聚會,與兩個大胃王好友相約到尖沙咀的放題餐廳,挑戰這有名的相撲手!八點四十五分準時讓客人入場,我們自然什麼食物都點一些。先來的是芝士焗蠔,芝味濃而蠔身夠大隻,食落亦有新鮮的感覺,不錯喔! 再來是比較特色的卷物,和牛卷啊軟殼蟹啊,用上珍貴食材黑松露的也有,全部都是較揼本的食料,自然味道也有保證啦。 這個黑松露帶子壽司一定要試,不但新鮮嫩滑, 配上 黑松露令味道更出眾,加上飯量較少,多吃幾件也不怕。 刺身自然是最讓人期待的食物,不怕沒有失望,反而有驚喜啊!! 有頭甜蝦食落特別新鮮, 三文魚和油甘由均屬厚切,帶子的脂感鮮嫩更是每啖都吃得出,款式亦有很多,適合不同朋友。聽說店舖經常有不同活動,這個蘿蔔雞腳湯真的手快有手慢無啊!燒物的選擇亦有很多,雞啊魚啊都有。不得不吃的牛舌,厚切食落啖啖肉,彈牙好嚼勁,齒齦間亦滲出陣陣鮮牛味。牛腩同樣有驚喜,煙靭間食到滑嫩,脂層不多都有溜口感,超讚!三文魚骨同樣是朋友在活動時舉手「投」得的,哈哈!炸芝士春卷、炸芝士年糕都是筆者大愛!吃了又吃都不會膩,正!甜品種類很多,這個咖啡奶凍不但香滑,而且咖啡味濃而奶味

八點四十五分準時讓客人入場,我們自然什麼食物都點一些。

聽說店舖經常有不同活動,這個蘿蔔雞腳湯真的手快有手慢無啊!
燒物的選擇亦有很多,雞啊魚啊都有。
牛腩同樣有驚喜,煙靭間食到滑嫩,脂層不多都有溜口感,超讚!
三文魚骨同樣是朋友在活動時舉手「投」得的,哈哈!
炸芝士春卷、炸芝士年糕都是筆者大愛!吃了又吃都不會膩,正!
甜品種類很多,這個咖啡奶凍不但香滑,而且咖啡味濃而奶味重,頂了筆者的咖啡癮呢。

至於蕃茄果凍亦是特色而少見的甜品,味道清新,很特別呢。
2015-12-26
2015-12-21 784 浏览
外出食飯, 每當大家也諗不到食甚麼時, 我就好自然想起日式放題, 因為當中總有一些款式適合每位朋友食. 今次去了相撲手食飯.早前就去了位於尖沙咀的相撲手日式放題食飯.這裡和平日食放題的氣氛和感覺好不一樣.當我坐下時, 點野食時, 店員會間中行過來問你食唔食這樣, 食唔食那樣, 感覺有點似去了茶樓.店員送上燉湯, 當日時木瓜雞腳湯, 夠晒滋潤, 最啱愛飲湯的我. 但估不到日式放題會有燉湯飲.冷熱飲品也是自助形式, 全部是任飲.來食日式放題, 當然不少得手卷, 我點了軟瞉蟹和蟹籽沙律手卷.紫菜夠脆, 一上枱便要食先, 飯軟硬適中, 若餡多些口感更佳.本身愛食牛舌, 所以見到田舍牛舌煮, 就一定點,牛舌幾腍身, 而且也幾厚身, 口感不錯, 調教味道適中.食到中途, 原來到了即場開魚的時候, 師傳先擺出一條大魚在枱上, 先讓食客影相.之後, 師傳就會用佢熟練的技巧將整條魚按步驟, 一步一步切出刺身, 而食客也排隊等攞刺身, 即切即食, 一定最新鮮.由於我不食生嘢, 所以不知味道怎樣, 但可以現場睇到師傳切魚的情形也得不錯.另外, 我點了焗廣島蠔.入口除了有芝士的香味外, 蠔面仲有煙肉, 蠔幾滑

早前就去了位於尖沙咀的相撲手日式放題食飯.
這裡和平日食放題的氣氛和感覺好不一樣.

冷熱飲品也是自助形式, 全部是任飲.
本身愛食牛舌, 所以見到田舍牛舌煮, 就一定點,

牛舌幾腍身, 而且也幾厚身, 口感不錯, 調教味道適中.
田舍牛舌煮

另外, 我點了焗廣島蠔.
入口除了有芝士的香味外, 蠔面仲有煙肉, 蠔幾滑身.

蟹粥.
蟹粥
不是所有日式放題也有蟹粥, 所以點來試下.

粥底幾綿身, 我最怕粥太稀. 加入蟹, 所以特別鮮甜.

過一些時間, 師傳又出場拉~

今次不是切魚, 而是開生蠔.
成盆生蠔在枱上, 師傅即場開生蠔, 食客排隊拎.

友人話生蠔新鮮.

後來, 突然全場熄了燈, 原來在場有食客生日, 播生日歌和奉上蛋糕於生日者枱上, 令人好驚喜.

最後, 就是奉上甜品, 今次是朱古力燉蛋.

蛋算滑身, 入口帶有淡淡的朱古力味.
這裡食飯最不同的地方就是店員與食客之間的互動, 整晚都沒有悶場, 而且食物的質素也不錯, 能夠這樣開開心心食一餐飯, 這裡是一個不錯選擇.

田舍牛舌煮
蟹粥
放題食得多,但會幫客人慶祝生日和即場有表演環節的,都是第一次食到!覺得好有卓頭和好有新意。這裡是以放題的形式,每天有兩個時段 , 我們今天來食早場所以人流較少, 但無損食物嘅質素 和現場的氣氛! 因為當晚突然之間會全場熄燈,之後服務員會叫咪,宣佈今天的壽星,並獻上煙火蛋糕,場面熱鬧又溫馨~~好少放題有燉湯飲, 這裡的木瓜燉雞腳誠意滿分, 味道清甜, 雖然還不想好補身,用來滋潤滋潤下都不錯。壽司方面,有曾經瘋魔一時的特長壽司,食材多,飯卻小,所以比一般壽司還好食是好正常啦!除了中湯,也有西湯可選,湯怪的我當然不會錯過啦!龍蝦湯味道頗鮮,有着香濃的蝦味,拉花白汁也很有心思。蟹肉粥亮點是超多粟米,令鮮味的粥加潻了口感!清酒煮蜆份量十足!不是小貓三兩隻那種,而是目測都起碼有兩打的情況。而且蜆甜無沙,可放心享受。食放題當然唔少得食刺生啦,如果唔係點回本呀(≧∇≦)每一款都好新鮮,質素令人感到相當滿意!尤其大蝦是勁大隻那種,比特大甜蝦還大兩個碼(⊙_⊙),完全是大滿足!真是食十隻八隻都飽了一半呀!相對天婦羅就水準一般,而且醬汁有點像醋,味道怪怪的,好似有點失色了。好快就是即場開魚的時間,開魚前還可

燉湯

鮮甜的蟹粥

蟹肉粥亮點是超多粟米,令鮮味的粥加潻了口感!

超超超大隻的甜蝦刺身

好快就是即場開魚的時間,開魚前還可以讓顧客自由拍照一番,好似去左日本的感覺,大家都紛紛排好隊影相留念。
到了師傅出場,我忙著拍短片,都忘了拍照,只見師傅手起刀落,三兩下乾淨俐落的手法就將那條魚切成一片又一片晶瑩的刺身,睇見都想食!還立刻分發給現場顧客品嚐!可算是大手筆!

派完魚,到派蠔,每人兩隻不用爭~

最後甜品是朱古力布甸, 香濃朱古力味配以滑溜溜的布丁,為這晚畫上完整的句號!捧腹的我,實在不能再吃更多了!
2015-11-27
燉湯
鮮甜的蟹粥
超超超大隻的甜蝦刺身
  • 甜蝦刺身
  • 刺身
2015-11-28 1772 浏览
朋友生日,我們一早訂了位到相撲手吃放題。這家店放題的價錢可觀,而且壽星會有特製蛋糕贈送,因此吸引了我們一試。第一輪永遠都會點一大堆食物 幸好我們旁邊的桌子沒有坐,可以把食物擺在旁邊 日式放題必備刺身,刺身盤用了冰底保鮮,都算新鮮,但味道普通。蟹籽沙律是比較多人愛吃的,而且不會太飽,又開胃,所以一共點了三客,可惜沙律的沙律醬與平時的不同,遜色於其他放題店。手快快點了五件多春魚,誰知朋友們都不太討好,結果我把全部吃光,多春魚不算多春,因此口感一般,裡面的骨不算多,吃的時候也不會麻煩。炸物只點了三樣,分別是天婦羅、餃子和芝士春卷。天婦羅是普通的,餃子內的餡不太合口味,而且易飽,但芝士春卷是不錯的,外脆內軟,十分適合芝士迷。多款食物中,串燒的份量是最多,牛肉很大顆,一串有三粒,吃完後已經佔了肚子一個位置 不過味道是可以的,牛肉經黑椒醃製,重口味的我覺得味道剛剛好。每次吃放題必吃燒菠蘿,今次也不例外,菠蘿不會太酸,之後不停encore再encore 說完食物,這家店的Special Offer才是我最欣賞的地方,在這家店吃放題挺有氣氛,雖然食物的味道一般,但環境使我不感後悔。因為有朋友
第一輪永遠都會點一大堆食物
幸好我們旁邊的桌子沒有坐,可以把食物擺在旁邊
刺身盤
日式放題必備刺身刺身盤用了冰底保鮮,都算新鮮,但味道普通。
蟹籽沙律
燒魚
炸物
串燒

因為有朋友生日,所以有一個特製蛋糕送給壽星,為配合爆竹爉蠋,店員獻上蛋糕的時候,整家店的燈會關掉,很有氣氛。蛋糕沒有用「蛋」和「糕」製,而是用魚,挺特別的。
這些都是Special Offer,雖然沒有甜品的餐牌,但也特別提供了幾個甜品,分別有番茄啫喱、焦糖燉蛋和朱古力腸粉,是挺好吃的,而且有一個環節是即場切魚。也是挺有噱頭。
刺身盤
壽司
總的來說,第一次吃相撲手感覺是不錯的,食物方面有改善空間,有機會的話仍會再來一試。
2015-11-10
2015-11-25 819 浏览
向來喜歡吃日本菜。知道了在尖沙咀有一間特式的日式放題,即時約埋朋友仔去試下。甫坐下,侍應生就推了一個裝滿各式各樣的凍飲给我們選擇。我們也爭取時間,即刻叫野食 !侍應生就好快咁送左個湯俾我地飲, 仲有西班牙三文魚,味道也不錯。食放題,魚生刺生當然是首選啦。我們揀了北海道帶子,甜蝦,北寄貝,鲍魚片,八爪魚,三文魚,馬刀貝,厚燒玉子!入口很鮮甜呀。再點了味覺清新的青森番茄沙律,清酒煮大蜆,朝鮮柱貝拌青瓜粒,泰式鳳爪。當我們正在努力吃吃吃的時候,突然聽到經理說,有熱哄哄又美味的香草燒羊鞍剛烤好,我們立即去排隊啦!我們又好彩,就坐近在取食物的位置,所以每次也很快便排到好位置取美食。之後還有爽脆鮮味的賴户生蠔(每人兩隻), 和師傅即場表演劏藍鯨吞拿魚!瞬間,我們的枱上已放滿各樣美食,所以也沒時間閒談,就繼續努力再吃,因為枱面已沒空間再放食物了!突然,全廳黑了!還以為停電!原來又是另一驚喜!慶祝客人生日,在漆黑的環境下,每枱都收到一個用藍鯨吞拿魚做的生日蛋糕,配上點點小煙火,確令人感覺驚喜,又開心又熱鬧!最後還送上味覺清新的蕃茄果凍,水玄果凍,香滑清甜的椰皇燉鮮奶!真的很滿足!這餐放題實在太精采!一
最後還送上味覺清新的蕃茄果凍,水玄果凍,香滑清甜的椰皇燉鮮奶!真的很滿足!這餐放題實在太精采!一邊享受美食,一邊有驚喜给客人!雖然早已知道這是特式放題,有心理準備,但我們身在其中,仍然樂在其中!

题外话/补充资料: 食物來得很快, 不用太快入單。
2015-11-20
  • 蕃茄果凍