2016-05-02 968 浏览
放題喺香港非常長青又受歡迎,所以放題都有好多選擇,而呢間放題位處尖沙咀,地點非常方便,啱哂一家大細去食。裝潢與一般放題無異,有幾個大雪櫃,飲品任飲雪糕任食,各式各樣,任君挑選~不過最特別既係呢度有生蠔點,每一枱只可以點一次,但數量不限,不過不可過量,以免造成浪費~宮城生蠔生蠔比較大隻,而且厚身,帶有少許海水味,由於係即開生蠔,非常新鮮,鮮味十足,生蠔味道亦都比較厚身,配上特別調製既酸汁,味道剛好,平時我可以食半打,不過呢隻蠔比較厚身,所以淺嚐3隻,都大滿足了黑松露帶子沙律黑松露味好香濃,配上帶子同沙律,非常適合,沙律個dressing 用左醋,好。好。味,令到個沙律好清新,好開胃黑松露蟹棒壽司/魷魚壽司皆因個黑松露沙律太好味,所以再點呢個壽司,果然冇令我失望,黑松露味濃,配蟹棒都唔錯,魷魚壽司加上醬油,味道剛剛好,而且魷魚鮮甜,有咬口,壽司飯又唔會好大舊,不俗白酒煮蜆蜆既大細適中,都唔會腥,肉質彈牙,鮮甜,都值得點一份試下呢間放題食物質素高,而且仲有即開生蠔食,如果鍾意食生蠔,性價比會更高

宮城生蠔

黑松露帶子沙律

黑松露蟹棒壽司/魷魚壽司

白酒煮蜆

蜆既大細適中,都唔會腥,肉質彈牙,鮮甜,都值得點一份試下

• 刺身拼盤
  • 生蠔
2016-05-01 684 浏览
一大班朋友慶祝生日,食放題就最好不過,款式多,一人叫d,樣樣都食下,個個都可以食少少,幾好~而家做緊推廣,有即開生蠔叫,不過生蠔只可以order一次,份量要預得好好,勿浪費即開日本宮城生蠔生蠔比較多肉,而且好juicy好新鮮味道比較厚身,我食三隻已經夠哂,點餐廳提供既酸汁食非常配合,不過如果再有檸檬汁就更完美炸物-八爪魚小丸子/炸蠔/芝士春卷/炸薯炸物個炸皮薄薄地,唔會好厚粉,炸到好香口好脆~八爪魚小丸子味道不錯,同專整小丸子既日式小店既味道可以媲美,入面粒八爪魚肉有咬口,小丸子皮厚薄剛好,外脆內軟,加上木魚,帶少少咸味。炸蠔熱辣辣,外脆內軟,裏面既蠔非常多汁,唔會脆,帶少少鮮味,可以試下芝士春卷細細條,炸得非常脆口,而且裏面既芝士屬淡味芝士,而且份量剛好,唔會好膩,芝士好軟好香,而且芝士配春卷,幾特別炸薯個炸粉又薄又炸,入面熱辣辣既薯蓉,正溫泉蛋牛肉鍋溫泉蛋一向非常好味,牛肉片又有牛肉味,再點上少少溫泉蛋蛋漿,非常香滑,而且湯底醬油味香濃,再加上雜菜配料,識點一定點牛肉鍋呢間係一間好有誠意既放題,又有即開生蠔,又有特色食品,識食一定食相樸手!

即開日本宮城生蠔

炸物-八爪魚小丸子/炸蠔/芝士春卷/炸薯
炸物個炸皮薄薄地,唔會好厚粉,炸到好香口好脆~

炸蠔
炸薯
個炸粉又薄又炸,入面熱辣辣既薯蓉,正
溫泉蛋牛肉鍋

跟姐姐約了大半年要吃相撲手,終於吃到了。因為要給大家看,所以是日很是難得地拍了照。三文魚、油甘魚、北寄貝、翡翠螺都很回味。玉子、螺片、帶子就普通。不過全體都很新鮮!相撲手名物:福射相撲甜蝦!很新鮮!清甜、不腥!非常回味!焗蠔只有沙律醬的死甜味…蠔只有一隻手指頭般大...很失望!Good酥小女子沒有吃~忘記了叫芝士海鰻還是黃金海鰻壽司…鰻魚鬆軟,香噴噴的。反正這值得一試!芝麻醬豆腐當然回味!沙律菜就一般般了…稻庭冷烏冬,份量挺多的,建議真的胃口非常好才點(免得撐飽了)。但是挺好吃的,芝麻醬青瓜粟米的組合不錯。讓小女子痴迷的酥炸蛀牙餅(炸oreo)!紅遍網絡的炸oreo在網絡上的食譜應該是像冬甩那樣的外層,但這裡是裹天婦羅粉炸,非常好吃!一上枱便香氣撲鼻,軟乎乎的口感,脆卜卜的外層。極力推薦!(不過怕胖不要吃太多件啊...)安格斯一口牛、牛舌串燒很香很回味!糖心菠蘿不酸,有一點鮮甜,不俗!雞肉串一般,有一點辣味。韓味豚肉串也沒甚麼特別,就是甜辣的。虎蝦天婦羅很香脆可口!番薯仔也不錯。炸海鮮卷(不是茶樓那種包著水果的)、春卷也沒有吃。章魚燒也沒吃但姐姐說好吃。芝士年糕和其他放題店不一樣,不會
跟姐姐約了大半年要吃相撲手,終於吃到了。

因為要給大家看,所以是日很是難得地拍了照。
刺身
三文魚、油甘魚、北寄貝、翡翠螺都很回味。
玉子、螺片、帶子就普通。
不過全體都很新鮮!
福射相撲甜蝦
相撲手名物:福射相撲甜蝦!
很新鮮!清甜、不腥!非常回味!
芝士焗蠔、Good酥
焗蠔只有沙律醬的死甜味…蠔只有一隻手指頭般大...很失望!

Good酥小女子沒有吃~
芝士海鰻壽司
忘記了叫芝士海鰻還是黃金海鰻壽司
鰻魚鬆軟,香噴噴的。

反正這值得一試!
胡麻豆腐沙律
芝麻醬豆腐當然回味!

沙律菜就一般般了…
稻庭冷烏冬

但是挺好吃的,芝麻醬青瓜粟米的組合不錯。
酥炸蛀牙餅(炸oreo)
讓小女子痴迷的酥炸蛀牙餅(炸oreo)!

一上枱便香氣撲鼻,軟乎乎的口感,脆卜卜的外層。
極力推薦!

(不過怕胖不要吃太多件啊...)
一口牛、牛舌、雞肉、菠蘿串燒
安格斯一口牛、牛舌串燒很香很回味!

糖心菠蘿不酸,有一點鮮甜,不俗!

雞肉串一般,有一點辣味。
韓味豚肉串也沒甚麼特別,就是甜辣的。
天婦羅
虎蝦天婦羅很香脆可口!

番薯仔也不錯。

炸海鮮卷(不是茶樓那種包著水果的)、春卷也沒有吃。
章魚燒也沒吃但姐姐說好吃。

芝士年糕和其他放題店不一樣,不會油膩膩的,炸粉薄薄的,非常好吃!
羊鞍、雞翼、鐵板牛
羊鞍和芝麻雞翼普通的好吃。

鐵板牛非常一般...

總括而言相撲手是一個值得再去的放題刺身、串場、炸物都做得不錯!場內氣氛很好,座位也相對較寬闊,可惜甜品只有兩款冰淇淋。

20:45pm進場每位$288加一,最後結賬$634,即每位$317,是貴了一點但較高質!

推薦給大家。
2016-04-29
福射相撲甜蝦
芝士海鰻壽司
稻庭冷烏冬
酥炸蛀牙餅(炸oreo)
一口牛、牛舌、雞肉、菠蘿串燒
  • 翡翠螺
  • 炸芝士年糕
  • 三文魚刺身
2016-04-30 541 浏览
1) 魚生: 唔新鮮、款少2) 壽司: 上面“粒”魚生又細、又貨不對板3) 天婦羅: 一朕油益味4) 生蠔: 限時限刻出,排隊重只可攞兩隻(全程就係食得果兩隻)5) 熱食: 等又再等,因個鍋洗緊喎本人第一次寫食評,只可用六個字形容我心情: 差到無得再差!
1) 魚生: 唔新鮮、款少
2) 壽司: 上面“粒”魚生又細、又貨不對板
3) 天婦羅: 一朕油益味
5) 熱食: 等又再等,因個鍋洗緊喎

本人第一次寫食評,只可用六個字形容我心情: 差到無得再差!
2016-04-26 888 浏览
放題喺香港長做長有,越開越多,香港人鍾意任食,多選擇,樣樣都可以淺嚐嘛。呢間放題位於尖沙咀寶勒巷,地點極為方便,而且食物選擇多,質素幾好! 韓式青瓜八爪魚呢個前菜係凍既,帶少少酸辣,青瓜爽口清新,八爪魚煙靭有咬口,做開胃小食一流 刺身三文魚刺身鮮味有咬口,厚薄切得剛好;甜蝦鮮味帶甜;螺肉鮮味彈牙,而且好有咬口,又新鮮,不俗不俗;帶子刺身鮮甜,肉質彈牙,一咬,有少少鮮甜既帶子汁,不用任何調味已經好食,鮮味唔會被調味料遮掩 蒜香燒茄子茄子肉燒到軟軟的,加上炸蒜粒,非常香口,鍾意蒜香既朋友絕不能錯過羊架燒到好香,一端上已經聞到一陣陣既羊味,咬落肉質幾好,帶少少羊羶味,perfecto~~ 飲品幾個大雪櫃任飲,應有盡有,總有一款啱你呢間放題食物質素幾好,而且選擇多,適合一家大細黎食!

韓式青瓜八爪魚

蒜香燒茄子

羊架

飲品

幾個大雪櫃任飲,應有盡有,總有一款啱你

呢間放題食物質素幾好,而且選擇多,適合一家大細黎食!

2016-04-17 1379 浏览
今晚和琳琳慶祝生日,想起尖沙咀的相撲手,氣氛特別好,所以約了琳琳在相撲手慶祝生日!至於我們當然集中吃刺身啦,刺身當然齊集了平常的三文魚,吞拿海,北極貝,帶子,還有大大隻的牡丹蝦和很新鮮的甜婽,鮮甜美味,份量十足!薵司也創意十足,有黑松露油甘魚,海膽赤蝦,海膽香葱吞拿魚,柚子芥苿帆立貝,海鹽左口魚邊,黑松露鵝及黑松露鵝肝,每件壽司也很創意十足,也很鮮味!突然司議宣佈有份量的海鮮出場,就是如果在FB like 相撲手就有份量十足的生蠔兩隻,我們立刻拿生蠔,每人2隻,又大又新鮮!我叫了一個牛油清酒煮大蜆,真的很鮮甜!琳琳的江南豬腸豆腐鍋辣得夠味,豬腸又香又甜生日時全間餐廳關燈唱生日歌,感覺真不錯,有意思!
我叫了一個牛油清酒煮大蜆,真的很鮮甜!
琳琳的江南豬腸豆腐鍋辣得夠味,豬腸又香又甜
生日時全間餐廳關燈唱生日歌,感覺真不錯,有意思!
2016-04-16
2016-04-11 1260 浏览
小妹忍唔住寫下第一次食評, 對呢間放題感到失望!第1次同家人黎食 見fb有宣傳話即開魚生等活動就被吸引了, 點知黎到有即開生蠔 要求讚好 點知餐廳內佔半成人都未夠出去排隊等拎生蠔都話要截龍 但就1味講話仲有幾多分鐘享用呢個活動 未有盡快去參與?! 廢話落單叫野食仲好笑 唔比寫多落多 姐係寫4張落兩張 多左照比侍應都會幫你cut走d單! 語氣態度都唔好 不停地拎藉口話你地會食唔晒 張枱太細放唔到等等, 咁就唔好做放題啦~ 位與位空間都擠迫 食物好快黎到 和暖 但水準麻麻 某些價位平d既放題仲好食d , 從來未試過食放題食到咁不滿 仲要位置係尖沙咀 難免太失望吧 以為價錢高少少服務會有所好d待遇 點知… 真係下次請我都唔會再幫襯
小妹忍唔住寫下第一次食評, 對呢間放題感到失望!
  • 蟹粥
2016-04-06 2103 浏览
今日阿豬約咗幾個朋友放工一齊去尖沙咀食放題,我哋梗係揀一間又有熱食又有好多唔同款嘅刺身既放題啦!哇!真係好新鮮,擺得又好靚!油甘魚油香重,鮮甜冇渣三文魚都幾厚切,新鮮好味帶子鮮甜,不過切到好薄 ,可以切厚d,提升口感蝦頭冇黑色,肉質彈牙,呀豬仲order 左兩轉添鮑片、象拔蚌ok呢度嘅刺身俾阿豬既感覺新鮮鮮甜泰式鳳爪酸甜開胃,唔錯鐵板一口牛  以為係一粒粒正方形嘅,點知原來係一塊塊嘅牛柳,牛味都算濃朝鮮魷足炒年糕  不辣但味濃,分量岩岩好,口感特別日式牛肉鍋  材料分量配搭好好,味甜,唔會大大煲食飽你溫泉蛋 略咸,可留意調味,流心~~~日本蠔 每次拎兩隻,like Facebook 就有啦!雖微腥,但不錯。串燒即制肉類很香口,又唔食落去好煙韌串燒菠蘿配搭嘅汁微咸有啲奇怪,走左汁會好d最後喺餐廳menu外店員送咗甜品俾我哋第一個係焦糖燉蛋,唔算太甜,ok仲有一個咖啡奶凍,咖啡味適中,OK整體來講阿豬我覺得呢度嘅食物賣相相好,唔錯唔錯,可以再ENCORE~~
今日阿豬約咗幾個朋友放工一齊去尖沙咀食放題,我哋梗係揀一間又有熱食又有好多唔同款嘅刺身放題啦!
哇!真係好新鮮,擺得又好靚!

油甘魚油香重,鮮甜冇渣
三文魚都幾厚切,新鮮好味
帶子鮮甜,不過切到好薄
,可以切厚d,提升口感
巨型甜蝦
蝦頭冇黑色,肉質彈牙,呀豬仲order 左兩轉添
鮑片、象拔蚌ok
呢度嘅刺身俾阿豬既感覺新鮮鮮甜
泰式鳳爪
泰式鳳爪酸甜開胃,唔錯
鐵板一口牛
鐵板一口牛  以為係一粒粒正方形嘅,點知原來係一塊塊嘅牛柳
,牛味都算濃
朝鮮魷足炒年糕
朝鮮魷足炒年糕  不辣但味濃,分量岩岩好,口感特別
日式牛肉鍋
日式牛肉鍋  材料分量配搭好好,味甜,唔會大大煲食飽你
溫泉蛋
溫泉蛋 略咸,可留意調味,流心~~~
日本蠔
串燒
串燒即制
肉類很香口,又唔食落去好煙韌
串燒菠蘿配搭嘅汁微咸有啲奇怪
,走左汁會好d
最後喺餐廳menu外店員送咗甜品俾我哋
第一個係焦糖燉蛋,唔算太甜,ok
仲有一個咖啡奶凍,咖啡味適中,OK

2016-03-23
巨型甜蝦
日式牛肉鍋
串燒
2016-03-29 1282 浏览
放假想和家人吃一餐比較好的,選了這間標榜自己是五星級放題的餐廳...怎料最後失望而回平時都有和朋友食開放題,這間價錢和平常的都差不多要接近三百元一位,以為會有保證,但其實比坊間的放題差得多...先講放題最重要的刺身 人人都知刺身要凍先好吃,偏偏這間的刺身完全不夠凍,吃著暖暖地既刺身真係好驚會肚痛...而且刺身不算新鮮,有點腥...甜蝦算是當中比較好吃,但都是不夠凍... 而我地冇叫的吞拿魚不知為什麼來了四件,超難吃,又鞋又腥而熱食方面,大致上都唔錯,羊架很好吃,但天婦羅種類較少...只有蝦比較好吃再來是一些特別食物... 要排隊+like facebook先有的生蠔... 生蠔味道是不錯的,排隊限量供應都可以理解,但為 什麼要like你facebook呢...甜品方面真是最失 望...只有雀巢雪糕...看到其他人有其他甜品,我們沒有,一問之下原來要入場時即刻like facebook先有... 這麼基本的甜品都要呃like 真係不敢恭維...而最後不得不提他們的服務態度,係我去過最差的,舉手叫人,至少五分鐘先有人理,說話刻薄,問他甜品那個對話真係火起! 而最後明明時間仲有

先講放題最重要的刺身

而我地冇叫的吞拿魚不知為什麼來了四件,超難吃,又鞋又腥

甜品方面真是最失 望...

只有雀巢雪糕...

... 這麼基本的甜品都要呃like 真係不敢恭維...

而最後不得不提他們的服務態度,係我去過最差的,舉手叫人,至少五分鐘先有人理,說話刻薄,問他甜品那個對話真係火起! 而最後明明時間仲有十五分鐘,他們就拿架下爛車來收哂我們的東西,想坐都一回和家人傾計消化下都唔得...

食餐飯最後只吃到一肚氣,這般質素的餐廳,和家人一致同意不會有下次

2016-03-23
小弟幫襯完貴寶號都忍唔住一定要張第一次食評奉獻比貴公司,話說今日小弟同老婆尖沙咀行街,太太話想食放題,剛好行過有個阿叔派傳單,見近近地上去試試,點知瀨晒野!首先一上去都唔係好多人食野大把位,但個阿叔就要我地坐係條路邊,由於我同太太剛行街買左兩袋野,所以同帶位講可以搵個闊少少的位得嗎,但阿叔就話無其他位(明明周圍都有位),咁我唯有放係坐位隔黎,個阿叔見我啲野放過隔黎少少,就黑口黑面話幫我放係另一間房,咁我太太話比佢知有貴重野唔想放,個阿叔就話“哦”,然後行左去落單,咁我同太太無理咁多就食野,之後大約15分鐘左右,個阿叔帶兩個客黎想坐我隔黎,咁我緊係搬過啲自己野,個阿叔又叫我地放係房,我太太解釋有易碎的貴重野,就話唔好,個客見咁逼又唔係無其他位,就想轉去第二到,之後再過多15分鐘左右,今次有另一位着住件恤衫的人再帶兩個客過黎,又舊事重提,今次我忍唔住同佢講唔得,我啲野好貴,唔拎得走,佢就好似黑社會講數咁話我阻住佢做生意(四圍都係位,但就偏偏要不停搵人坐我隔黎),我雖然覺得佢態度好差但我都好聲好氣問佢會唔會比到張櫈我放野,佢又好串咁話唔得,個條係主要通道,唔放得櫈,講真見佢咁串我都廢事理佢,
首先一上去都唔係好多人食野大把位,但個阿叔就要我地坐係條路邊,由於我同太太剛行街買左兩袋野,所以同帶位講可以搵個闊少少的位得嗎,但阿叔就話無其他位(明明周圍都有位),咁我唯有放係坐位隔黎,個阿叔見我啲野放過隔黎少少,就黑口黑面話幫我放係另一間房,咁我太太話比佢知有貴重野唔想放,個阿叔就話“哦”,然後行左去落單,咁我同太太無理咁多就食野,之後大約15分鐘左右,個阿叔帶兩個客黎想坐我隔黎,咁我緊係搬過啲自己野,個阿叔又叫我地放係房,我太太解釋有易碎的貴重野,就話唔好,個客見咁逼又唔係無其他位,就想轉去第二到,之後再過多15分鐘左右,今次有另一位着住件恤衫的人再帶兩個客過黎,又舊事重提,今次我忍唔住同佢講唔得,我啲野好貴,唔拎得走,佢就好似黑社會講數咁話我阻住佢做生意(四圍都係位,但就偏偏要不停搵人坐我隔黎),我雖然覺得佢態度好差但我都好聲好氣問佢會唔會比到張櫈我放野,佢又好串咁話唔得,個條係主要通道,唔放得櫈,講真見佢咁串我都廢事理佢,照食野(心諗我入黎時已經話比你知我情況,你可以唔做我生意,但你又想收我錢仲要比面色我睇!)之後佢見我唔理佢個客又坐到先黑面行開!好,諗住終於可以正正常常食飯,叫個恤衫仔收一收啲碟,佢放隻碟係我隻眼面前同我講叫我夾埋舊餸唔好浪費,我當堂火都黎,望住佢叫佢拎開,講真未試過食放題咁受氣!
除了職員態度超差之外,食物亦唔好食,焗蠔唔熱,羊架超咸,刺身有沙,壽司搵個小朋友都整得靚過佢,串燒燒燶左等等,兩個人$700咁的態度同質素,一定唔會有下次,垃圾中的垃圾,有得揀比一星都唔想比!

2016-03-17
  • 無,全部垃圾一樣質素
2016-03-26 802 浏览
好耐無食過放題 平時行過見到幾多人食既放題決定一試一坐低就回點左幾樣野食 最快上菜就係呢個黑椒鐵板牛柳 一上菜個汁仲滾緊 牛肉幾冧 之後開食炸物啦 全部即叫即炸 叫幾多黎幾多壽司都好味 份量唔大 可以一啖食曬 岩曬食放題既份量 細細舊可以食多d唔同既野到刺身類 全部有冰係底 放係到慢慢食都唔驚會變暖 蜆同蟹粥都有鮮味 唔錯 最後仲有五星酒店級數既即開生蠔食提提大家 如果係當月生日 book位既時候記得講中間會全場熄燈 拎個煙花蛋糕比你地慶祝嫁氣氛好好
好耐無食過放題 平時行過見到幾多人食既放題決定一試

氣氛好好
2016-03-22
  • 炸物
2016-03-20 1172 浏览
材料不新鲜,甜虾虾线都没去净,点的单不上齐全,灯光很不好,比较吵,无论是大小甜虾都没有鲜甜的味道,北极贝也很没嚼劲,象拔蚌有很浓的腥味,每人限量的生蚝味道也很一般

• 推荐不吃
2016-03-18 1053 浏览
放工出到去7點幾,同親愛的去搵嘢食。打左去好幾間放題,都話成9點半10點先有枱。最後搵到呢間8點9就有位。呢間相撲手聽過好幾次,但一直無去試。終於今日就撞著岩時間一於試試佢。第一時間緊喺點刺身啦!一個字~掂!再嚟特色壽司!有個和牛泡菜無影相但睇得又食得!呢間嘢特別之處喺會有不定時限量食品,今日我就食左生蠔同白拖羅,勁正,回本啦!另外一提點紙有嘅羊鞍都唔錯,愛羊的你別錯過!總結,貴喺貴啲,但喺值嘅。(除非你唔食生蠔唔食拖羅唔食羊鞍...)
放工出到去7點幾,同親愛的去搵嘢食。
打左去好幾間放題,都話成9點半10點先有枱
。最後搵到呢間8點9就有位

第一時間緊喺點刺身啦!
一個字~掂!
再嚟特色壽司
有個和牛泡菜無影相但睇得又食得!
呢間嘢特別之處喺會有不定時限量食品,
今日我就食左生蠔同白拖羅
,勁正,回本啦!
另外一提點紙有嘅羊鞍都唔錯,愛羊的你別錯過

總結,貴喺貴啲,但喺值嘅。
(除非你唔食生蠔
唔食拖羅
唔食羊鞍...)

2016-03-18
  • 和牛泡菜卷
  • 刺身拼盤
  • 香草燒羊鞍
  • 白拖羅
  • 生蠔
2016-03-12 1381 浏览
好朋友生日, 佢特別要求食放題, 我左想右想, 記得好多FD曾經POST過一間有即劏魚既日式放題, 夠特別所以即刻訂定第一時段6:15-8:15, 星期五至日$268. 因為準時到達, 所以編排近住劏魚既位置, 真係有D似日本築地. 呢度地方好大, 好多位, 仲有房可以BOOK.睇睇D野食紙, 好多種類, 而每張亦有好多項, 比心機細心睇, 揀好晒就等食.等野食其間就去拎飲品, 兩大個凍櫃, 又係好多選擇, 仲有我最鍾意既忌廉.仲有牛奶公司雪糕, 兒時最鍾意既雪糕, 不過今次太飽未食到, 下次黎要食兩杯.搞左一輪, 刺身黎喇, 睇落都覺得新鮮, 甜蝦, 帶子夠鮮甜, 無雪味. 北寄貝好爽口煙韌, 三文魚油脂豐富, 越食越開胃.花之戀既三文魚同蟹子都夠新鮮, 細細地一舊易入口. 芒果帆立貝鵝肝壽司, 剩係聽個名都知材料正, 帆立貝新鮮, 鵝肝夠香.睇住食食下侍應就送上一盅燉湯, 佢話每枱送既, 呢個燉湯材料都幾多, 雞腳, 粟米, 紅蘿蔔, 飲落唔味精仲好夠熱, 食得生冷野多飲一盅確實好正.再黎仲有一口牛粒串燒, 唔會太乾, 燒完都仲夠JUICY, 韓味黑豚肉, 加左D辣辣既醬汁調味,
再黎仲有一口牛粒串燒, 唔會太乾, 燒完都仲夠JUICY, 韓味黑豚肉, 加左D辣辣既醬汁調味, 更加開胃, 豚肉軟腍入味. 仲有柚子胡椒雞肉, 雞肉夠滑, 清清地既柚子保留雞肉既原汁原味.
仲有一款叫GOOD酥既黑松露酥皮盒, 個盒真係夠酥皮, 好鬆化, 黑松露好香, 中間仲有粒帆立貝.
食到咁上下, 突然間成間野既燈熄晒, 起初仲以為跳fuse, 點知"主持"開咪話有食客生日, 我地一齊為生日既人鼓掌, 睇一睇原來有成3枱客生日放上蛋糕, 仲有支安全蠟燭, 氣氛真係好高興, 原來有呢個生日服務, 下次真係要預早講比餐廳知.

之後呢, 今晚戲肉原來唔係劏魚, 係生蠔, 隻隻都好大隻, 好重本, 要拎祗要排隊就有, 個個都好守秩序咁拎, 餐廳亦滿足晒咁多既客人.
跟住無限既重覆再食, 已經填滿左個胃每個空位, 非常滿足.
2016-03-11 1039 浏览
人總是貪心的動物, 故此耐唔中就想去食放題, 貪其款式多, 在有限budget中試無限咁多既野, 就視乎你的肚容量有多大, 今晚就同友人挑戰尖沙咀的相撲手, 我們沒有相撲手的身形 (也不希望有), 故此也沒有相撲手的食量, 只能盡力而為。餐廳蠻有日式感覺放題中地方算幾闊落, 坐得較舒適。還有靠窗的卡位任取的飲料有不少選擇, 比較特別的是忌廉溝鮮奶, 和黑糖薑茶, 熱的茉莉綠茶喝著比較舒服, 也不用攝取太多的糖份。每枱有個精緻的小盒, 原來收藏著放題點菜紙及筆。這間放題餐廳比較特別的是每晚有限定的special小食, 質素較佳, 只要like 相撲手 facebook 及post 相上去, 就可以得到的了。值得一讚的是, 店員很主動的幫我們影相, 也鼓勵我們post上 facebook, 這樣facebook就有人的相, 不只是食物的相, 會較好看呢, 一眾友人飯聚也有相片留影, 我們平常吃飯都因害羞不會特別去影相。Special: 韓式辣魷魚只是有少少辣, 魷魚蠻軟腍易吃的, 配搭爽口的青瓜, 是一個開胃小吃。Special: 一公升眼淚 (生牛肉卷)生牛肉捲著生菜, 肉和菜之間得到平
餐廳蠻有日式感覺
放題中地方算幾闊落, 坐得較舒適。
還有靠窗的卡位
每枱有個精緻的小盒, 原來收藏著放題點菜紙及筆。

Special: 韓式辣魷魚
Special: 一公升眼淚 (生牛肉卷)
生牛肉捲著生菜, 肉和菜之間得到平衡和配合, 旁邊有個小小的唧唧筒, 就是眼淚的所在, 店員說先將生牛肉點醬, 再唧少少到裡面, 便可以吃。

我好奇先試眼淚是什麼味, 原來是頗辣的wasabi水, 怕辣的我們不太敢唧來吃, 不過光點醬已很好吃了, 生牛肉好嫩滑又無生味, 醬汁酸酸甜甜, 很有日式風味。
溫泉蛋, 浸到醬油裡, 蛋黃是流心的, 有濃濃的蛋香。
Special: 中湯
中湯
材料有粟米青紅蘿蔔雞腳, 很清甜, 連湯渣也吃光, 如果是任食項目, 我必定會追加。
牛油清酒煮蜆, 蜆肉仍鮮甜, 湯底中清酒帶甜味, 酒味不會太濃, 及有牛油香。
芝士吉列蠔卷芒果軟殼蟹反卷
裡面的炸物都幾新鮮的感覺, 不過飯的比例似乎多了一點, 如能加多點材料在中間會更好。
聽到鈴鈴聲, 原來外面有個檔攤開了, 大家排隊分吃羊扒呢, 本身點菜紙都有香草焗羊鞍, 今晚有升級版, 同樣是紐西蘭羊鞍, 但做法不同, 外層沾上麵包糠烤焗, 吃起來特別鬆脆。
紐西蘭羊鞍
我選這個羊是全晚no.1 的菜, 肉質粉紅色, 似剛剛熟的樣子, 勁嫩滑, 好肥美, 令人很回味。
火炙三文魚、蟹棒、左口魚、柚子芥末帆立貝
當中最好味是三文魚, 帆立貝太細件, 最失色。
赤蝦、北寄貝、油甘魚、三文魚、北海道帶子、馬刀片、厚燒玉子
刺身選了赤蝦、北寄貝、油甘魚、三文魚、北海道帶子、馬刀片、厚燒玉子
刺身全都足數, 件件厚切肥美又鮮味, 這一盤已花了不少時間吃。
賣相甚佳, 用刺身砌出玫瑰來, 盡顯心思。
當中最喜歡是這些赤蝦, 滿口都是鮮甜美味, 頭部又有蝦膏。
Special: 白拖羅
入口油潤豐腴, 油香滿咀。
第二輪鈴鈴聲, 是即開生蠔呢, 這次排龍的人潮更多了, 每人限取兩隻!
師傅開蠔速度都算快, 而且還細心的界開帶子位, 方便我們進食, 抵讚!!
日本宮城生蠔
今晚開的是日本宮城生蠔, 據說它有特別的物質有抗癌作用的, 但味道才最重要吧, 蠔隻肉厚肥美, creamy中又有爽脆, 有海水味又滲出甜味, 看得到吃得出的新鮮味道。我們總共取了六隻, 我很喜歡吃生蠔, 要在這回本, 呵。
芝士煙肉焗蠔, 芝士已凝固了, 欠流動感, 但味道仍很香濃, 蠔隻則比較細小。
天婦羅虎蝦、蟹棒、日本蕃薯、蝦兵蟹蓋
天婦羅虎蝦比較失望, 炸漿厚、蝦隻細又沒什麼味, 日本蕃薯味道就很香濃了。
蝦兵蟹蓋
蝦兵蟹蓋有驚喜, 有蝦肉蟹肉在內, 還有些甘筍粒粒, 令味道更豐富又有咬口。
芝麻雞翼, 肉質不夠嫩滑呢, 比較普通。
安格斯一口牛粒、鹽燒牛舌、鹽燒海蝦、有機糖心菠蘿
最喜歡是燒菠蘿, 菠蘿很甜又多汁, 燒蝦亦不錯, 蝦隻有鮮味。
有機鮮菓盛
橙、哈蜜瓜和西瓜放在一起, 三款生果都比較淡味, 中間哈蜜瓜更有點怪, 餐廳經理解釋是因為菠蘿的味滲過去哈蜜瓜, 所以味道混雜了。
最後兩款甜品Special

甜品Special (1) 這款藍色的好美呢, 有點水信玄餅的感覺, 藍色部分質感界乎水信玄餅和啫喱之間, 沒水信玄餅的滑溜, 也沒啫喱的硬, 本身沒特別味道, 靠底下的糖漿和黃豆粉調味, 混在一起吃感覺清新, 蠻不錯。
甜品Special (2) 焦糖燉蛋

焦糖弄得有點焦苦, 燉蛋有濃厚蛋香, 但不算滑溜。

餐廳限時吃兩小時, 早在完結的45分鐘前就截單及埋單, 我們最初劃的點菜紙只遞交了一半, 因怕桌上位置不夠放, 另一半還沒交及沒上菜, 令未能嚐盡所有有興趣的食物再在last order追加, 我們都覺得時間過得很快, 可能有些時間花在排隊上吧, 有了這次經驗, 下次懂得安排了。不過其實各樣食物吃一次已很飽及很夠了, 可能我們食力都不是太強吧。

相撲手餐廳播著節奏很快的音樂, 氣氛特別, 好像為大家加油要吃多點, 另外又有職員間中開咪宣佈一些事情, 有點像領隊或導遊的感覺, 蠻有趣的, 看得出來餐廳花盡心思令自己與別不同。食物中Special最為吸引, 在外排隊的羊鞍及生蠔好有水準, 刺身亦屬放題中較新鮮有味, 怪不得這麼受歡迎及熱鬧了。

2016-02-27
中湯