9 0 後 的 味 蕾 屯門、大西北、平民野食,無正野,呢啲形容詞真係outdated啦!.去試呢間隱藏喺屯門建生邨嘅高質餐廳呀!包你對屯門有另一番感覺!.真係估唔到係一個屋村入邊,竟然搵到一間文青Coffee Shop裝修既餐廳,裏裏外外都放咗好多植物,同可愛既連🐷.餐廳主打食意粉、All day breakfast 🍳 .我哋lunch time時間去,點左兩款意粉🍝📸 青醬煙三文魚意粉 $70有整開嘢食嘅朋友都知道「青醬」係要花好多功夫去預先準備,所以喺出邊食,係食埋人哋既準備功夫。.⚠️小知識: 「青醬」主要係由羅勒、橄欖油、松子、芝士攪拌製成。.食物擺盤好精美,一開頭入口唔算好濃烈既羅勒味,但係慢慢再食多幾啖嘅時候口腔就充滿羅勒味,證明啲意粉係充分掛晒啲「青醬」。.「青醬」係由橄欖油製成,所以個意粉係會偏油少少,但係我反而鍾意呢種質地,好易入口,唔會乾爭爭。.佢哋自製嘅青醬唔係好鹹,口味算偏淡少少,但係因為有煙三文魚,即刻幫成個意粉調咗味。.如果鍾意食鹹小小嘅,可能就要自己根據口味另加鹽,我自己就鍾意佢唔太鹹嘅味道。.📸 百里香雞粒忌廉意粉 $70(力推👍🏻)佢個忌廉汁調配得好
9 0 後 的 味 蕾

餐廳主打食意粉、All day breakfast 🍳
我哋lunch time時間去,點左兩款意粉🍝

📸 青醬煙三文魚意粉 $70

📸 百里香雞粒忌廉意粉 $70(力推👍🏻)

佢個忌廉汁調配得好好,creamy得黎帶有香草嘅味,仲要煮到每一條意粉都掛到汁,但係又唔會掛到乾晒,保持到忌廉汁嘅濕潤。
同埋要讚佢哋好聰明,將啲雞切成一口size,令到每一粒雞肉都掛上忌廉汁,入口每咬一啖都有忌廉香味,雞肉又好滑好軟熟。
餐廳仲加上菇、洋蔥、煙肉,令到成個意粉口感再提升一級,洋蔥嘅甜香味令意粉越食越好味。
每碟意粉嘅份量都好大碟,所以打工仔唔使驚餓親個肚🤪
📸 主食 +35 就有湯沙律菜同蒜蓉包

份量好充足好大碟,兩個人share食都好夠,佢嘅蒜蓉包焗得好脆,咬落去索索聲,中間蒜蓉醬好香口
📸煙肉薯仔湯

每一啖入口都係薯仔味,極濃郁,餐廳刻意將薯仔唔係完全打溶,保留返一粒粒嘅口感,一邊飲一邊咬落軟綿綿既薯粒,配埋鹹鹹地嘅煙肉,成個口感昇華

• 百里香雞粒忌廉意粉
2021-06-27 74 浏览
「即使隱隱作痛還是大步大步走著 We’ll find a way」餐廳播著。#fuvkthefairytale童話故事很勵志。回到現實,是接受眼前的一切就好了。畢竟,只有當下才是真實存在的。這麼勞累的一星期,放假來吃All day breakfast一段時間沒來,裝修改變了一點,但還是很舒適。A Big Breakfast 盤子大早餐☕️這份量對我來說是剛好的,沙律菜很新鮮煙肉出奇地不算很肥膩,全部吃完🤤🤤🤤很喜歡這裏,之前吃過熱狗也很好吃的下次再來。

餐廳播著。#fuvkthefairytale
童話故事很勵志。
回到現實,是接受眼前的一切就好了。
畢竟,只有當下才是真實存在的。

一段時間沒來,裝修改變了一點,但還是很舒適。

A Big Breakfast 盤子大早餐☕️
這份量對我來說是剛好的,沙律菜很新鮮
煙肉出奇地不算很肥膩,全部吃完🤤🤤🤤
很喜歡這裏,之前吃過熱狗也很好吃的
下次再來。
·屯門搵食屋邨隱世cafeBy the tray盤子工房🥗🍳🍞🥐💛·~~~~~~~~~1️⃣早餐一份(早餐時段menu)*有司華力腸、薯餅、炒蛋、牛油多士同沙律菜,薯餅香脆可口,唔會話油同腍🤗呢個餐係早餐menu,唔係all day menu入面既,輕食少少👍🏽😋(score:4/5)·2️⃣巴馬臣芝士凱撒沙律配煙三文魚🥗($65)+是日迷你餐湯配蒜蓉包及沙律($35)*有煙三文魚既凱撒沙律,沙律汁另上係最好不過,想食幾多自己落👍🏽*加配$35有餐湯、蒜蓉包同沙律,呢個餐湯堅係勁好飲!蘑菇湯但超級濃香💯啖啖都係蘑菇蓉咁💯💯👏🏽👏🏽👏🏽😋😋(score:5/5)·其他:*仲有熱狗🌭️睇落都好吸引可以下次再去試下-評分👑賣相:✨✨✨✨味道:👅👅👅👅👅價錢:💰💰💰💰推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5分滿分)~~~~~~~~~~
屯門搵食
屋邨隱世cafe
By the tray
盤子工房🥗🍳🍞🥐💛
~~~~~~~~~
1️⃣早餐一份(早餐時段menu)
(score:4/5)
(score:5/5)
其他:
*仲有熱狗🌭️睇落都好吸引可以下次再去試下
評分👑
賣相:✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅👅
價錢:💰💰💰💰
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
早餐
巴馬臣芝士凱撒沙律配煙三文魚
是日迷你餐湯配蒜蓉包及沙律
早餐
巴馬臣芝士凱撒沙律配煙三文魚
是日迷你餐湯配蒜蓉包及沙律
2021-06-12 128 浏览
今日泥到位於建生嘅盤子工房。其實已經幫襯過幾次,每次都keep到水準,今次再次到訪!💛店內嘅裝飾都令人感慨我地點左2樣嘢:咸蛋黃醬軟殼蟹意粉軟殼蟹大大隻又唔會因為醬汁搞到好冧。咸蛋黃醬亦令平平無奇嘅軟殼蟹意粉帶點特別✨Green breakfast 素素地早餐($98)因為是素,所以冇平時all day breakfast跑煙肉等。所有蔬菜都好新鮮,蕃茄微微烤過令鮮味更加突出!黑松露炒蛋亦係我至愛!辣辣地水牛城雞翼($44)喜愛辣嘅朋友真係要點呢個食!味道辣得來唔會嗆喉,好惹味!而且雞翼唔會煮得過老而鞋,肉質仲係好滑!桂花蜜糖鮮奶咖啡($48)咖啡面加入桂花作裝飾點綴好靚並唔係得個樣!金桂花味道天然,飲得出唔係普通就咁加入糖漿製成嘅假香味!好喜歡呢杯咖啡💛!——————————————總結味道:✨✨✨✨回頭:✨✨✨✨推薦:✨✨✨✨✨性價比:✨✨✨✨✨
店內嘅裝飾都令人感慨

我地點左2樣嘢:
咸蛋黃醬軟殼蟹意粉

Green  breakfast
Green breakfast 素素地早餐($98)

辣辣地水牛城雞翼
辣辣地水牛城雞翼($44)

桂花蜜糖鮮奶咖啡
桂花蜜糖鮮奶咖啡($48)

——————————————

2021-06-06
Green  breakfast
辣辣地水牛城雞翼
桂花蜜糖鮮奶咖啡
住大西北的同路人gathering好地方! 餐廳係輕鐵站旁邊1分鐘路程,雖然有少少偏僻,不過係屯門同路人gathering嘅好地方🥰呢度裝修設計主要係走藝術文青風,放咗好多花花, 牆身亦有手繪動物公仔,打卡影相都好有森林系清新嘅感覺, 同朋友喺到食下嘢、飲個咖啡、chill住過一個下午就最寫意🤭今次嗌咗佢嘅[溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉]同埋[自家製青醬煙三文魚意粉] [溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉]溫泉蛋熟嘅程度啱啱好!一拮穿就即刻流心😆 睇住佢流落意粉個下非常療癒,[自家製青醬煙三文魚意粉] 個人覺得青醬味道未係好濃,但係嗰兩片三文魚味道非常突出,加埋好多芝士片,所以整體味道都幾好食,推薦再次去食!意粉大多$50-80都有,亦有部分特色嘅意粉,下次會去try try🥰 餐廳係黃店,去到夜晚通常都係爆場,想食嘅話記得早啲去啦🙌

[溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉]

2021-06-11 118 浏览
同朋友約左lunch,等左大約半小時入得,估唔到星期五12點都咁多人一入座,由於一段時間冇黎,先發現餐牌轉左,之前平平地嘅親民價位set已不復見,呢家都係啲市區cafe價 由於太熱,想飲凍野,但搵哂成個餐牌都冇set可以包野飲,咁就要加野飲最平果個啦。嗌左個青醬三文魚意粉,加9蚊先有凍嘅是日特飲柑桔檸檬。個意粉唔錯,份量夠大杯柑桔檸檬冇乜味,極清淡,雖然唔甜健康啲,但感覺似係加左太多水份。音樂太大聲,全餐lunch都冇得靜靜地,希望可以改善呢方面。黎cafe好多人都係貪坐得舒服,可以同朋友傾下計,但個音樂係大聲到坐隔離都要嗌過去先聽到同區少有呢類靚靚地嘅cafe,所以多人排唔係冇原因。但希望keep返個水準,唔係見多客就開始加價兼質素下跌。

由於太熱,想飲凍野,但搵哂成個餐牌都冇set可以包野飲
,咁就要加野飲最平果個啦。

嗌左個青醬三文魚意粉,加9蚊先有凍嘅是日特飲柑桔檸檬。
個意粉唔錯,份量夠大

青醬三文魚意粉

2021-06-11
2021-06-11 61 浏览
盤子工房丨By The Tray平時都少黎尼邊食野 但係尼間野好易搵 好近輕鐵站 之前都黎過 不過星期六的下午實在太多人 就唔係好想等 今次就係平日的夜晚黎 黎到即有位 十分好 呢間小店設計簡單 地方唔大 但坐位都算寬闊 唔會好逼🌐蟹子蟹肉明太子忌廉意粉----------- $98真心推介 堅好食🦀面頭舖左D蟹籽 又有D蟹肉明太子份量都幾大食落真係好好食好好味CP值勁高相信係屯門先有尼D咁既價錢好抵食!!!!!!!🌐A big Breakfast----------- $108朋友就叫左個all day breakfast都真係幾大份咩都有得食啲睇得出佢係即叫即整的薯餅剛剛炸好的有多士黑松露炒蛋熱腸煙肉大啡菇煎蕃茄煙三文魚沙律不過啲沙律菜食落有少少苦不過整體來說是ok的

盤子工房丨By The Tray
🌐蟹子蟹肉明太子忌廉意粉----------- $98
真心推介 堅好食
🦀面頭舖左D蟹籽 又有D蟹肉
明太子份量都幾大
食落真係好好食好好味
CP值勁高
相信係屯門先有尼D咁既價錢
好抵食!!!!!!!
朋友就叫左個all day breakfast
煙三文魚
沙律
不過啲沙律菜食落有少少苦
不過整體來說是ok的

💖好耐冇去屯門食嘢,喺網上見到呢間Cafe all day breakfast嘅相,勁吸引,所以今日特登去食早餐🥰1⃣️A Big Breakfast🍳 $108💖喺OpenRice度見到好多打卡相📸,勁大份,顏值又高,梗係帶嚟試吓!上到黎果然冇失望,一個人食份量超級大😂💖呢set包括多士🍞、薯餅🥔、黑松露炒蛋🥚、熱狗腸🌭、香脆煙肉🥓、大啡菇🍄、香煎蕃茄🍅、煙三文魚🐟同埋沙律🥗💖多士蒜香味🧄濃,焗得香脆。薯餅🥔炸得焦脆,但唔油膩,亦都唔會好似有啲餐廳整到太濕潤、搞到林曬。黑松露炒蛋🥚香味濃郁,配埋熱狗腸🌭、香脆煙肉🥓同大啡菇🍄一齊食,口感更加豐富😍蕃茄🍅、煙三文魚🐟同沙律🥗令成碟早餐🍳色彩豐富,亦都減低食完肉之後嘅膩口感覺。2⃣️熱是日特飲 (柑橘蜜)🍊$5💖嗌咗佢哋嘅特飲,今日係柑橘蜜,酸酸甜甜,食完野俾啲清新嘅感覺🥰💖 Cafe裝修好靚,我坐窗口位,望住出邊嘅景🏞,好寫意🥰店員態度好,上菜亦都好快。嚟呢度自己chill下或者同朋友一齊打卡食嘢都唔錯!

1⃣️A Big Breakfast🍳 $108

2⃣️熱是日特飲 (柑橘蜜)🍊$5

2021-06-06 68 浏览
平日Lunch time 勁多人係外面排隊係個比較古老既商場中有一絲絲既潮氣真係好特別。💛💛💛💛帶有小小工業風的味道叫左一個意粉同熱狗🌭️係煙三文魚意粉蒜味重,都有好多橄欖油係面唔會好乾..個熱狗無影相🥲配左勁香脆既薯條🍟尺寸係粗薯同幼薯既中間🤣好好食😋個熱狗就不過不失.
平日Lunch time
勁多人係外面排隊
係個比較古老既商場中有一絲絲既潮氣真係好特別。
💛💛💛💛
帶有小小工業風的味道
叫左一個意粉同熱狗🌭️

係煙三文魚意粉
蒜味重,都有好多橄欖油係面
唔會好乾
個熱狗無影相🥲
配左勁香脆既薯條🍟
尺寸係粗薯同幼薯既中間🤣
好好食😋
個熱狗就不過不失
️屯門建生邨商場多為民生店舖,無想過居然有間裝修走文藝清新風嘅咖啡店☕️,食物也有水準!🥤竹炭鮮奶咖啡 (凍) ($46)竹炭味唔算濃,多奶、順滑、較易入口,下咽鼻腔留有竹炭香🙂。*🦀🍝蟹子蟹肉明太子忌廉意粉 ($89)上碟都幾大份,仲大手鋪滿蟹籽🦀!每一口麵都嚐到滿滿蟹籽於口內爆開,感覺勁滿足!醬汁煮得剛好,不稀不稠,味道香濃。蟹肉絲均匀伴在麵條🍝,啖啖都有忌廉香味和蟹嘅鮮味😋。店子入口一整面落地玻璃併黑框窗門,自然光感覺開揚,空間感足。店内座位闊落,擺放木桌椅🪵、不少綠植🌳、小矮樹🌴、乾花💐,感覺清新自然。鐵製幼長餐具,充滿質感,為美食照加分!播嘅英文歌🎶都好悠揚舒服,特別一讚個喇叭應該係靚嘢,聲音好好😂 枱上仲放咗搓手液,相當貼心。❤️

🥤竹炭鮮奶咖啡 (凍) ($46)

竹炭味唔算濃,多奶、順滑、較易入口,下咽鼻腔留有竹炭香🙂。

*🦀🍝蟹子蟹肉明太子忌廉意粉 ($89)

• 蟹籽蟹肉明太子忌廉意粉
2021-06-02 89 浏览
今朝想去建生做檢測,但原來開10點,所以去食個早餐先8點半去到,剛好唔駛等,店內原來唔係好多位,我一直以為係一間好大嘅餐廳😅叫咗個早餐F(多士、薯餅、芝士磨菇奄列)同鮮奶咖啡,好快就上齊食物咖啡不過不失,強烈推薦芝士磨菇奄列,好足料,爆菇,加埋芝士嘅鹹香真係好正,又唔會太漏,薯餅味道好,但略嫌太薄,應該係因為我留到最後先食先唔夠脆😅店舖細細已經少座位,食飽休息夠就走啦,電話幾時玩都得,門口不停有客人等位,生意難做唔好阻住翻枱
今朝想去建生做檢測,但原來開10點,所以去食個早餐先

鮮奶咖啡
早餐F

芝士磨菇奄列

2021-06-02
$75 (早餐)
鮮奶咖啡
早餐F
芝士磨菇奄列
2021-05-31 59 浏览
今日同呀媽黎到健生邨食中午飯, 見到係輕鐵站附近有間CAFE, 都好少見屋邨入面會有CAFE, 咁我同呀媽就決定入去試下。 我地入去既時候係下午3點, 店入面都差不多坐滿人, 好彩都仲有一張空, 唔洗等位。店鋪既裝修都好WARM, 令人有種放鬆既感覺。之後我地就望下餐牌睇下有咩叫, 有比較平D唔同款色既熱狗,意粉,飯等等, 飲品就有咖啡檸茶等等。咁我同呀媽都各自叫左個飯同意粉SHARE黎食,同埋叫左兩杯凍飲, 因為天氣真係太熱, 唔係都會試下咖啡既。溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉 $65卡邦尼意粉上菜既時候隻溫泉蛋搖搖下咁,好動L,賣相滿分,一碟賣相好既食物相當吸引人,增加食慾。食之前再將溫泉蛋同意粉撈勻, 意粉食落生熟程度剛剛好, 唔會太硬同太軟, 而醬汁都調配得好好,濃度岩岩好,D醬汁掛到係意粉到,同好香奶油味。黑松露配大大雜菌忌廉配燴飯$78而黑松露燴飯亦好好食, 飯唔會太硬同醬汁有黑松露味, 令人驚喜係咬落去肥肥既大啡菇個一下,D汁係隻肥菇到爆出黎,食到大啡菇既鮮甜。凍檸茶+$9 有機會會再黎試下。

溫泉蛋卡邦尼煙肉意粉 $65

黑松露配大大雜菌忌廉配燴飯$78

凍檸茶+$9

有機會會再黎試下。
2021-05-28
2021-05-30 79 浏览
今次去到一個小店,冇諗過居然會咁好食,而且氣氛都幾文青feel,啱曬D鐘意打卡嘅人。今次我叫左a big breakfast. 呢份早餐嘅份量絕對啱曬一D大食嘅朋友,因為我自己一個都食曬。呢間餐廳用木盤送餐,而呢個big breakfast真係非常豐富,有蒜蓉多士、薯餅、黑松露炒蛋、熱狗腸、香脆煙肉、大啡茹、香煎蕃茄、煙三文魚沙律。而且全部都係即叫即整,薯餅多士全部都係脆卜卜,咁多樣餸,真係滿足晒貪食嘅我。食左咁滿足嘅早餐,食完真係特別精神。
盤子工房——位於建生邨(輕鐵:建生站)附近。主打食物有All day breakfast 🍳 、熱狗🌭️和意大利粉🍝,又有經常更新的Today Specialty ------------------------------店內用了水泥風和木系植物🪴等元素裝修,因此地方小小也沒有壓迫感。反而給人舒服、放鬆的☺️感覺。店內也放了不少文宣💛,與店內風格融洽。------------------------------🔺墨西哥莎莎莎莎熱狗🌭️($38)配薯條(另加$9)🍟熱狗🌭️ Size偏大,$38物超所值。熱狗包溫度夠,口感軟身帶有點牛油香味。熱狗包的墨西哥莎莎醬汁配上蕃茄和洋蔥又甜又酸,令人有開胃清新的感覺。相對而言唔熱狗腸較為普通, 但整體而言不錯👍,不竟只售$38。薯條🍟份量適中,溫度足夠, 入口香脆,沒有油溢味,炸得剛剛好,不會滴油,薯條口感實在,充滿薯仔🥔質感,調味自然不會太鹹或太淡。🔺TODAY SPECIAL 👉沙嗲牛肉忌廉意粉🍝($60) 牛肉塊與平常吃到的沙嗲牛肉口感和味道相似,但略為大塊一點。醬汁比普通荼餐廳的沙嗲牛肉,多了一點奶香味,有點像杏仁醬,花生醬的味道。個人認為醬汁
🔺墨西哥莎莎莎莎熱狗🌭️($38)配薯條(另加$9)🍟

牛肉塊與平常吃到的沙嗲牛肉口感和味道相似,但略為大塊一點。醬汁比普通荼餐廳的沙嗲牛肉,多了一點奶香味,有點像杏仁醬,花生醬的味道。個人認為醬汁和牛肉調味過鹹,食完成碟後使我感到非常口渴。意粉麵條比平常吃到的粗身一點,煮剛剛好,不會太淋,還有一點爽口, 食到意粉獨特有的彈性和質感。
——————---------------
味道指數:熱狗🌭️ ⭐ ⭐ ⭐/5 |意粉🍝 ⭐
抵食指數:熱狗🌭️ ⭐ ⭐ ⭐/5 |意粉🍝 ⭐
個人推薦:熱狗🌭️ ⭐ ⭐ ⭐/5 |意粉🍝 ⭐
餐廳環境十分舒服😌,熱狗🌭️非常推介,味道特別,清新好吃,物錢🆗物超所值。我貪得意叫左個新式口味,結果唔太鍾意🙍‍♀️ ,沙嗲牛肉忌廉意粉🍝不推介,調味太濃太鹹。P.S.👉經資搜集,其他食物應該都不錯👍,歡迎一試,如果再有機會我去屯門我都想嘗試一下他們其他的食物,例如:All Day Breakfast 🍳 都
好似好豐富美味☺️
沙嗲牛肉忌廉意粉(單點)
墨西哥莎莎莎莎熱狗🌭️
沙嗲牛肉忌廉意粉
墨西哥莎莎莎莎熱狗🌭️
  • 墨西哥莎莎莎莎醬熱狗
2021-05-26 63 浏览
想試呢間嘅all day breakfast好耐喇❤️終於的起心肝早啲起身去食早餐🤣——————————————————唔係約左朋友食嘢嘅話我平時主要係食素的☺️見到Green breakfast 素素地早餐一定要試啦💕好豐富嘅早餐炒蛋滑、薯餅脆、牛油果香蕃茄同大啡菇好juicy😋😋沙律菜好新鮮🥗.沙嗲牛肉配炒蛋公仔麵好香嘅沙嗲味比一般嘅茶餐廳仲香濃公仔麵唔會煮到淋晒有口感😚😚.食物質素很好👍🏻會回頭‼️‼️💕
想試呢間嘅all day breakfast好耐喇❤️
終於的起心肝早啲起身去食早餐🤣
——————————————————
唔係約左朋友食嘢嘅話
我平時主要係食素的☺️
見到Green breakfast 素素地早餐一定要試啦💕
好豐富嘅早餐
炒蛋滑、薯餅脆、牛油果香
蕃茄同大啡菇好juicy😋😋
沙律菜好新鮮🥗