2021-08-04 62 浏览
星期六下午去九龍公園游水前醫一醫肚, 佐敦成條街都是美食 今日想食撈麵於是就黎左盛記粥麵啦。呢度主打港式嘅粥、粉、麵、飯,估不到店內已差不多滿座, 好不容易才搵到一位置坐下呢。 天氣熱嘅時候食碗撈麵都不錯,柱侯牛筋麵是我的至愛,補充骨膠原之選; 是女仕們的恩物,牛筋色澤金黃口感軟滑,再嘗一口麵湯夠惹味!值得推介。去粥店朋友說一定要食生滾粥, 是招牌菜. 果然是材料足粥底綿, 雞肉嫩滑又入味炸兩腸粉~腸粉包著的油炸鬼,是硬硬淨淨的即炸的,自己加了一些豉油及大量麻醬甜醬,可惜的是沒有白芝麻! 熱腸粉和脆脆油條互相在口中交戰,感覺滿足了!套餐加$10有一碗桑寄生蛋茶超級低,桑寄生蛋茶清甜又補身,食埋隻蛋真係好飽,滿足耶~

炸兩腸粉~

2021-08-03 67 浏览
佐敦真係好多食肆,行過盛記粉麵,好光淨乾淨,入去醫下肚優選套餐好抵食特級北菇滑雞粥大大碗,粥底好軟滑,好棉既粥又香又滑,配合雞肉及特大冬菇既鮮甜,好入味又好味。雞件大大件,肉又厚又滑,味道好鮮。义燒腸粉新鮮製造,腸粉又薄又滑,义燒又鮮嫩,熱辣辣,配粥一流豬軟骨撈粗麵,豬軟骨又滑又嫩,味道好入味,粗麵好爽口,撈好了豬軟骨肉既醬汁,非常惹味食完正餐,忍唔住要食埋糖水!桑寄生蛋茶好好味,桑寄生原來係清清甜甜既涼水,雞蛋配合好味雞蛋薏米糖水清新,少少薑味令薏米糖水好香,加雞蛋好好味

佐敦真係好多食肆,行過盛記粉麵,好光淨乾淨,入去醫下肚

優選套餐好抵食

食完正餐,忍唔住要食埋糖水
桑寄生蛋茶好好味,桑寄生原來係清清甜甜既涼水,雞蛋配合好味

雞蛋薏米糖水清新,少少薑味令薏米糖水好香,加雞蛋好好味
外卖自取
2021-08-02 71 浏览
呢排太Chur,有時都想食得清淡啲!不過條街真係太多誘惑啦!諗住單叫個鮮鯇魚片粥同生菜,見到格離食炸兩,即刻嗌落單嘅叔叔幫手落多碟!鮮鯇魚片粥嘅粥底夠綿+魚腩又夠滑,已經好高分,仲要非常大碗,絕對唔洗擔心食粥會餓呀!魚腩都仲有小量骨,記得要慢慢食呀!口痕加單嘅香脆炸兩腸粉,果然不出豬太郎所料,好脆口,仲可以自己mix返個混醬,腸粉皮夠薄夠滑,食落都唔會太濟,keep到香脆嘅口感! 原來佢哋嘅招牌薏米水有落埋薑一齊煲,有好香嘅薑味!飲落清甜解渴,薏米份量十足(唔鍾意咁多薏米都可以要求少啲㗎!)

大滿足!

香脆炸兩腸粉

原來佢哋嘅招牌薏米水有落埋薑一齊煲,有好香嘅薑味!

大滿足!
香脆炸兩腸粉
2021-08-01 44 浏览
週末做過運動,想和太座簡單用膳。在佐敦內街見到此粥麵店,便進入品嚐不少港人的comfort food。先來蝦球艇仔粥,粥底軟綿,蝦球結實彈牙,且有不少雞絲,魷魚,鹹香剛好,充滿海灣風味。細蓉同樣對辦,蛋麵彈牙,無梘水味。雲吞以蝦肉加上少量豬肉,十分足料。叉燒腸粉皮薄透光,饀料滿滿,偏瘦肉味濃郁,加上醬油增添鹹香,水準勝過不少酒樓。還有中式甜品提供。桑奇生蛋茶十分滋潤,薏米水加入薑片,有益脾胃。這裏食物種類豐富,價錢合理,值得再訪。

這裏食物種類豐富,價錢合理,值得再訪。
2021-07-24
午餐
2021-07-31 43 浏览
南乳豬手好正話說昨日一起身就立即刷牙洗面,因為約了朋友出去行街。可能一邊傾偈,一邊玩手機,不知不覺在油麻地站下了車。一路行就一路傾偈,行到佐敦有點肚餓,於是隨即入了盛記粥麵食一點東西。環境都幾乾淨,而且覺得南乳豬手好好味。埋單兩個人大概$140,平均$70一個人。首先我們叫了鮮蝦腸,$42 。鮮蝦腸的腸粉好滑,入口即溶的感覺。蝦身好大隻,而且好爽口彈牙。豉油汁不會太鹹。南乳豬手就覺得最好味。$75一碟。份量都幾多。南乳豬手醬汁調校得剛剛好。豬手的豬皮沒有豬毛,而且沒有肥膩感,而且又有豬筋連着豬手食,彈牙有膠質又好味。我們食完一件又一件,爭住食。底部又有一些蘿蔔。蘿蔔吸收了南乳豬手汁 ,份外有味道。熱薏米水因為跟餐就$5一杯。裏面的薏米份量都幾多。而且不會太甜。聽說薏米水有消腫作用 ,女士們都應該幾喜愛,哈哈。另外有叫了桑寄生蛋茶,$18一碗。甜度適中,滋陰養顏。
南乳豬手好正

另外有叫了桑寄生蛋茶,$18一碗。甜度適中,滋陰養顏。
2021-07-30
2021-07-28 57 浏览
今日喺尖沙咀staycation, package 今次唔包晚餐,所以要岀去搵食。係lounge 都食得飽飽地,所以就搵啲輕食。上網搵搵下見到呢間粥麵店,便決定去試下。正價粥粉麵可以優惠價加配小食,飲品,腸粉,糖水等。狀元及第粥$52好足料,粥又好綿滑,有豬粉腸,豬心,肉丸,豬肚,豬膶等,全都好軟腍,一啲都唔腥。最愛🐷豬膶,口感爽脆唔嚡口。雲呑麵 $36雲呑都有數粒,雖不算好大粒,但食得岀好新鮮又彈牙。炸鯪魚球 $30有四大粒,即叫即炸,熱辣辣,蘸上咸鮮嘅蜆芥醬,真心正。菜心$18 菜心都大碟,翠綠爽甜。桑寄生蛋茶 加$10其實都飽,但見加10蚊就有一碗咁抵,就決定試埋佢🤣,仲有原隻雞蛋,行氣活血,有益又養身😙
係lounge 都食得飽飽地,所以就搵啲輕食。

狀元及第粥$52

雲呑麵 $36
雲呑都有數粒,雖不算好大粒,但食得岀好新鮮又彈牙。

炸鯪魚球 $30
有四大粒,即叫即炸,熱辣辣,
蘸上咸鮮嘅蜆芥醬,真心正。

菜心$18
菜心都大碟,翠綠爽甜。

桑寄生蛋茶 加$10
其實都飽,但見加10蚊就有一碗咁抵,
就決定試埋佢🤣,仲有原隻雞蛋,
行氣活血,有益又養身😙

2021-07-23 2249 浏览
這間位於佐敦白加士街,位置不顯眼的「盛記粥麵」,外表很普通名字也不是很特別,但是食物質素和價錢卻令人留下深刻印象,用心認真製作的食物,絕對值得支持小店。香茜牛肉腸粉香茜牛肉腸粉,外表看來晶瑩剔透脹卜卜,入口腸粉皮煙煙韌韌,牛肉鮮嫩加上濃厚的芫荽味,跟調配好的甜豉油實在一絕。豬手撈麵豬手撈麵,豬手炆得非常入味而且是比較有咬口的入口膠啜,幼麵較為幼身入口爽彈,沒有太多的鹼水味,配上南乳汁的豬手和他們的辣椒油,好食到停唔到口。淨雲吞淨雲吞,材料豐富鮮蝦豬肉傳統做法,一口一粒大小適中,雖然雲吞是主角,但是湯底也是令到雲吞提鮮的靈魂所在,大地魚湯清甜鮮味,加上清新的韭黃味道,唔食真係會走寶。炸鯪魚球炸鯪魚球,真材實料即叫即炸,沒有加太多麵粉入內,粒粒乒乓波大小入口爽彈,時間放久了也沒有縮小,鯪魚味濃厚點少少鹹鮮味重的蜆蚧醬,立時把鯪魚味再度提升。凍薏米水凍薏米水,加入薑粒甜度適中不會太甜,絕對適合注重健康的人,大熱天時消暑良品。桑寄生蛋茶桑寄生蛋茶,少少藥材味道微甘帶甜,加上雞蛋絕對是完美的句號。

大地魚清湯
辣椒油

大地魚清湯
辣椒油
2021-07-22 77 浏览
每次去開附近,未食嘢嘅話,都會幫襯盛記,因為佢哋嘅食物質素有返咁上下水準,冇失望過。尤其是喺疫情底下,都仍然做得住,睇嚟佢哋都深受街坊愛戴👍🏼👍🏼👍🏼簡簡單單,今次叫咗碗雲吞麵,仲加咗$10,要咗個養顏桑寄生蛋茶。雲吞麵,啲面好彈牙,直頭係爽彈👍🏼同埋我真係好鍾意佢哋啲湯😁😁雲吞大大粒,而且冇乜肥肉,唔錯唔錯,成碗面都唔會太過咸,調味得宜👍🏼其實佢哋套餐配搭都算幾多,叫咗碗麵之後,可以加腸粉,或者油菜,小食。今次飲咗碗桑寄生蛋茶,清甜,食埋隻蛋真係好飽飽,好滿足☺️☺️

雲吞麵,啲面好彈牙,直頭係爽彈👍🏼
同埋我真係好鍾意佢哋啲湯😁😁

2021-07-20 909 浏览
今日來到佐敦,下午茶來到白加士街的盛記粥麵。餐廳呈長方形,裝修雅緻舒適。要了兩個優選套餐。在門口已見到這個套餐比較抵食,所以要了兩個套餐。飄香南乳豬手撈麵 $46 加$26 配豬潤腸粉 不得不讚一下這個飄香南乳豬手撈麵,豬手的腍度及味道都是非常好,腍度剛好有口感,不會太腍,南乳味很香很入味,值得一讚。撈麵是幼麵,麵質爽口彈牙,加上豬手濃汁,令撈麵更香濃,跟配的還有一碗清湯,可以將麵放到湯裡食,令麵又是另一番味道!平時比較少食豬潤,所以今日揀了個豬潤腸,腸粉透明透明的,隱約見到裏面的豬潤,腸粉食落口感帶點煙韌,豬潤爽口,整個腸粉食落軟滑煙韌、帶豬潤的香,豉油鹹中帶甜,好好味!招牌狀元及第粥 $52 加 $26配牛腸。及第粥裡面有豬潤、粉腸 豬心豬肚及肉丸等。及第粥粥底綿密清甜,各款肉類醃得入味,豬潤帶爽又香,現在都比較少餐廳食及第粥有肉丸,這裡居然還有2粒呢。其實牛肉配腸粉真的很般配,牛肉腸粉也是很腍滑煙韌,食得很滿足。
今日來到佐敦,下午茶來到白加士街的盛記粥麵。

餐廳呈長方形,裝修雅緻舒適。

要了兩個優選套餐。

在門口已見到這個套餐比較抵食,所以要了兩個套餐。

飄香南乳豬手撈麵 $46 加$26 配豬潤腸粉

招牌狀元及第粥 $52 加 $26配牛腸。
及第粥裡面有豬潤、粉腸 豬心豬肚及肉丸等。

1K
佐敦有好多街坊食肆,有唔少更加係臥虎藏龍添!今日就嚟到盛記粥麵,呢度主打港式嘅粥、粉、麵、飯。一碗睇落簡簡單單卻又用心嘅雲呑麵,已經充滿住幸福嘅感覺。盛記招牌雲吞麵湯底用咗大地魚、蝦殼、豬骨、金華火腿等食材餚製,湯底鮮甜香濃,湯色透徹。至於鮮蝦雲吞大大粒,皮夠晒薄,鮮蝦夠大隻又彈牙,加上餡料內嘅豬肉,令雲吞食落更有口感。京都炸醬麵天氣熱嘅時候,食碗撈麵都唔錯。炸醬汁少少辣,夠惹味!食之前就梗係要將炸醬撈勻麵底,肉絲份量唔少,值得推介。蜜味叉燒腸粉腸粉好滑溜呀!!而更驚喜係叉燒係厚切,唔似平時食嘅又薄又細粒,所以食嘅時候,充滿口感!海南雞黃薑飯海南雞並無預先起骨,加上今次係俾雞翼位,所以有唔少碎骨。好彩雞肉嫩滑,又唔算太肥,都算合格啦!

盛記招牌雲吞麵

京都炸醬麵

蜜味叉燒腸粉

海南雞黃薑飯

2021-07-15
2021-07-18 49 浏览
午飯時間搵食艱難。竟然讓我搵到間粥麵店食物種類多,有套餐有散叫。粥粉麵飯腸粉都有👍。而且價錢合理,食物質素不錯。招牌狀元及第粥,$52。熱辣辣大大碗很足料。材料新鮮多樣又大件。粥低吸收了精華幾入味,但不是很綿和很傑。頭抽蝦籽蝦球撈麵,$62。味道不錯,蝦球不是死死實實,份量剛好。跟餐配炸雞翼拼炸鯪魚球,$33。熱騰騰好香口滋味。炸雞翼蒜香南乳味都好出,炸鯪魚球配醬吃更好味。跟餐加薏米水,$5。勁多薏米,吃完飽上飽。座位也算舒服乾淨,所以值得再幫襯。

跟餐加薏米水,$5。勁多薏米,吃完飽上飽。

座位也算舒服乾淨,所以值得再幫襯。
2021-07-17
午餐
2021-07-16 127 浏览
乘港鐵屯馬線免轉車到達柯士甸之便利,我與家人在柯士甸站下車,走在佐敦購物消費,滿載之後覓食,路過「盛記粥麵」,我們决定吃粥麵。先嘗兩款小食: 炸兩腸粉~端上枱面的炸兩,我立刻窺看被腸粉包裹的油炸鬼,發覺是硬硬淨淨的,蘸點兒豉油與麻醬立刻往嘴裏送,嘗到了熱腸粉、脆油條,這是我心儀的炸兩,感覺滿足了!蒜香南乳炸雞翼拼鯪魚球,家人享用蒜香南乳炸雞翼,我則喜歡鯪魚球,香酥有魚味,配蜆介汁食,味道層次更豐富! 黃沙豬膶粥~大熱天時在冷氣充裕的小店吃生滾粥,沒有大汗淋漓,而且還很享受爽脆粉嫩的黃沙豬膶,粥底綿密且與豬膶的鮮甜味道混和,不愧是廣東第一粥品!柱侯牛筋腩麵~先嘗一口麵湯,味道香濃純厚,掛麵吃,麵爽湯鮮,再嘗牛腩,肉味鮮、肉質鬆化。牛筋色澤金黃,口感軟滑。 餐飲是凍豆漿與桑寄生蛋茶,都頗好。

先嘗兩款小食:

炸兩腸粉~

黃沙豬膶粥~

柱侯牛筋腩麵~

柱侯牛筋腩麵

餐飲是凍豆漿與桑寄生蛋茶,都頗好。
凍豆漿與桑寄生蛋茶

2021-07-16
凍豆漿與桑寄生蛋茶
2021-07-16 43 浏览
前幾日去開佐敦果頭做野 做完野餓餓地見到盛記個優選套餐幾吸引就入左去醫肚仔喇!個優選套餐真係幾抵食 而且選擇仲好多添呀! 主食可以揀任何一款正價既粥、麵、飯或者腸粉不得不讚佢既環境真係好乾淨企理 食得好安心《招牌薏米水》佢地既薏米水飲落好清甜 裡面有一粒粒薏米好足料 薏米好彈牙 必飲!《鮮蝦水餃》佢地既鮮蝦水餃好飽滿 皮薄餡靚 裡面既蝦好新鮮 食落好彈牙好有咬口!另外個湯頭亦唔錯 濃淡得宜 同埋食唔到有落到味精 《腩汁蘿蔔》佢地既白蘿蔔真係好鮮甜多汁 食落仲要冇渣 超級好食 食到見到碟底!簡單而又美味既一餐 埋單都只係$66 真係抵到爛! 下次黎開呢頭做野要再食食!

不得不讚佢既環境真係好乾淨企理 食得好安心
《招牌薏米水》

《鮮蝦水餃》
另外個湯頭亦唔錯 濃淡得宜 同埋食唔到有落到味精

《腩汁蘿蔔》
簡單而又美味既一餐 埋單都只係$66 真係抵到爛!
下次黎開呢頭做野要再食食!
2021-07-15 114 浏览
今日在尖沙咀放工和老婆行啊行, 不經不覺行到接近佐敦, 因為和老婆近排都吃得heavy, 心想和老婆吃比較清淡的粥麵, 就見到這間盛記粥麵。這裏小店的裝修格局, 但竟然隱藏著非常多元化的食物種類選擇, 老婆依然保留初心吃得清淡, 但我卻被這多元化的食物選擇沖昏了頭腦( 哈哈)。 老婆選了艇仔粥加小吃腩汁蘿蔔, 而我就選了豬軟骨麵加上炸兩, 最後加配桑寄生蛋茶作為餐後甜品。艇仔粥 及 腩汁蘿蔔艇仔粥不算很大碗, 但用料就非常充足。 粥底非常綿滑, 食材新鮮, 尤其是鮮魷 , 非常爽口彈牙 。海鮮及肉類各自將香味和味道滲入粥底, 所以零舍甘甜好味。本身怕蘿蔔不當造會多渣, 但吃落完全沒有問題, 基本上一咬即溶, 味道亦都非常清甜, 而且因為盡吸收了牛腩汁, 特別的香濃。豬軟骨麵 及 炸兩解釋一下為何我的選擇比較邪惡, 就是因為這裏的粉麵可以選酸辣湯底。 今次我選了中辣, 味道比起出面不少標榜專做酸辣湯麵的更得我歡心, 酸辣的味道非常適中, 酸得來不會搶走麻辣的香味, 辣得來亦不會奪去豬軟骨的美味。 亦都不得不讚這裏出色的秘製豬軟骨, 不止肉質軟腍入味, 連軟骨的部份基本亦炆得入口即化, 啖

艇仔粥 及 腩汁蘿蔔

豬軟骨麵 及 炸兩

解釋一下為何我的選擇比較邪惡, 就是因為這裏的粉麵可以選酸辣湯底。 今次我選了中辣, 味道比起出面不少標榜專做酸辣湯麵的更得我歡心, 酸辣的味道非常適中, 酸得來不會搶走麻辣的香味, 辣得來亦不會奪去豬軟骨的美味。 亦都不得不讚這裏出色的秘製豬軟骨, 不止肉質軟腍入味, 連軟骨的部份基本亦炆得入口即化, 啖啖美味同時啖啖骨膠原。
炸兩的腸粉外皮軟滑薄身, 油炸鬼已經有看得出的香脆, 再配上餐廳秘製帶微甜少鹹的辣椒醬, 印象深刻。

桑寄生蛋茶

看上去只是糖水加隻蛋, 喝下去便知道糖水用料十足, 清甜潤喉得來帶有一種清淡幽香的藥材味,雞蛋基本上已完全入味, 作為甜品, 絕對是美味與養生兼容的選擇。
2021-07-14
2021-07-13 53 浏览
附近產檢完搵間餐廳食下途中見到呢間 五點幾但都坐左八成滿附近幾間都比較靜雖然冇華麗既裝修 但我估應該係街坊一致好評 所以特別多人招牌雲吞紅薯粉($36+3)有四粒雲呑 蝦肉非常大粒彈牙加左腩汁 非常濃郁入味食過好多鋪頭加完都非常淡 京都炸醬撈面 ($46)肉絲非常多 味道偏甜非常開胃 麵質非常彈牙易入口有啲鋪頭既麵質有時會又乾又硬 食一啖京要飲一啖 最怕係咁但呢間絕對唔會加$30點左個小食炸南乳雞翼真係即炸 熱辣辣 淡淡南乳香 非常惹味!唔會太咸太重口味最緊要唔會好重油味呢個正!食粥粉面一定要有番杯豆漿唔會太甜 幾香滑唔好睇少呢啲小店侍應都非常有禮接待真係要讚下🤣
附近產檢完搵間餐廳食下
途中見到呢間 五點幾但都坐左八成滿
附近幾間都比較靜
雖然冇華麗既裝修 但我估應該係街坊一致好評 所以特別多人

招牌雲吞紅薯粉($36+3)
有四粒雲呑 蝦肉非常大粒彈牙
加左腩汁 非常濃郁入味
食過好多鋪頭加完都非常淡

京都炸醬撈面 ($46)
肉絲非常多 味道偏甜
非常開胃 麵質非常彈牙易入口
有啲鋪頭既麵質有時會又乾又硬 食一啖京要飲一啖 最怕係咁
但呢間絕對唔會

加$30點左個小食
炸南乳雞翼
真係即炸 熱辣辣
淡淡南乳香 非常惹味!
唔會太咸太重口味
最緊要唔會好重油味