2015-09-08 1033 浏览
好耐好耐好耐冇同CHICKEN食好野喇...因為大家都忙,終於知道出黎做野之後既生活,時間係完全就唔到!唉不過..我好快又係一條好漢喇~今次同CHICKEN黎盛八日式燒肉店食燒肉!這機會終於比我等到XD兩人一齊黎到依到,真心唔容易呀~就快感動落淚XD環境好有日式風味,韓燒就食得多,但日燒就好少食喇,個燒烤爐同食物都有好大分別燒烤爐有個鐵網,而且比較矮身,爐上冇抽油煙機,而且見到筷子、醬料等等都完全唔同,所以係真正既日式燒肉餐單好多肉揀,見二人套餐$538幾多野食,覺得抵食又吸引,又廢事諗咁多傷腦根,一於決定叫依個前菜為金目鯛雙色蟹子蝦沙津花之戀同山葵龍蝦米紙卷各兩件,花之戀食落新鮮,而且仲會有埋蝦籽既口感,特別又夠開胃山葵龍蝦米紙卷,味道清新,多配菜得黎中間夾雜蝦米,醬汁酸酸甜甜~巴馬火腿蟹子沙律,蔬菜新鮮開胃,配酸酸甜甜既醬汁,入味非常。巴馬火腿肥瘦均勻,本身既咸味被醬汁中和,蟹子側少中有少,口感唔多最先黎到既係香草牛油大磨菇,好香牛油味,直接成個連錫紙放係爐上燒,等牛油溶左啲,再塗開佢~香草牛油大磨菇,燒既時候真係愈黎愈香,磨菇好大份,食落多汁又香口,而且燒既過程方便,值得一讚!然
好耐好耐好耐冇同CHICKEN食好野喇...因為大家都忙,
終於知道出黎做野之後既生活,時間係完全就唔到!唉
不過..我好快又係一條好漢喇~
兩人一齊黎到依到,真心唔容易呀~就快感動落淚XD
前菜
前菜為金目鯛雙色蟹子蝦沙津花之戀同山葵龍蝦米紙卷各兩件,
花之戀食落新鮮,而且仲會有埋蝦籽既口感,特別又夠開胃
巴馬水腿蟹子沙律
香草牛油大磨菇
然後就到依個超期待既燒肉拼盤出場~雖然餐單上面分開左海鮮同紅肉,但其實係一齊上嫁~
不過CHICKEN見到依個份量,有啲擔心唔夠食,依隻大食雞真為食- -
主菜
成個燒肉拼盤有香草牛油帆立貝、韓式辣醬魷魚、車海老、澳洲和牛里肌肉、芝士黑七味沙肝同泡菜醬雞腿肉,雖份量唔多,但勝在咩都食到啲,但估唔到日燒都會用韓式醬黎腌肉,唔通同化左XD?
澳洲和牛里肌肉
澳洲和牛里肌肉,肉質幼嫩,牛味非常香濃,燒到岩岩好7成入口,超正呀!!如果散嗌既話都要嗌依個~
泡菜醬雞腿肉,微微既咸辣但可以接受,雞肉烤過後會較乾身,不過雞皮啲油出番黎,可以平衡番成舊肉,不過相比下牛里肉較出色
芝士黑七味沙肝,燒既時侯,啲芝士會痴實係鐵網到,而且要定時反轉黎燒,所以熟左後啲芝士已經冇左7788,沙肝口感好爽,似食緊雞腎,芝士味滲入左去,所以好入味~
香草牛油帆立貝
香草牛油帆立貝,兩隻都大大粒,加上牛油更香濃,食時小心個殼好熱,食落鮮甜又香口,好過癮!
車海老
車海老,雖然唔知點解叫車海老,但都估到係海蝦,預先已幫我地分開兩半,而且中間夾左塊牛油,
肉質彈牙有口感,帶微微既牛油香,但味道冇咩牛油味,但鮮甜到不得了!!
日式咖啡牛舌炒飯
日式咖啡牛舌炒飯,好夠鑊氣,食落雖有啲偏乾,但接受到!
燒肉拼盤食完未夠飽都好彩仲有個炒飯~牛舌切粒,容易入口,炒飯好香咖哩味,帶少少辣,不過飲啖水就消失晒~
盛八自家制奶凍
盛八自家制奶凍,仲有甜品~又係我最愛既奶凍~奶味重但唔甜,不過有上面果層果醬配合番,食落甜而不膩,最愛既甜品呀!
飲品
我嗌左巨峰提子乳酸梳打,
前菜
巴馬水腿蟹子沙律
澳洲和牛里肌肉
香草牛油帆立貝
車海老
日式咖啡牛舌炒飯
飲品
2015-09-04 1258 浏览
和太太久違了好久的日式燒肉晚飯,太太說不想花費太多,隨隨便便吃一頓就可以了,於是乎之前諗過度過的我,就選了價位較為經濟公道的這裡....喵到有一個"會席二人套餐",陣容還算豐富而且一定夠食,再加上價錢又有大折扣,這就完全符合我們要省吃的原則....侍者先喘來三款醬汁。說老實小弟吃日式燒肉是有一個習慣,就是不太醮額外多餘的醬料。原因乃在於個人是偏好能食到材料的原味,此外許多時不同肉類在上桌時都已有預先被醃過了,若再醮醬上去似乎是太多啦....吃太多的肉進肚當然少不了見膩,故此這一類的燒肉套餐通常都會以一道沙律打頭陣....一道蠻豪華的巴馬火腿蟹籽沙律,菜蔬尚爽夠新鮮,淋上清爽的酸沙律醋確屬最穩陣的開胃之選;巴馬火腿水準是比預期中的高 ---- 火腿味不死鹹至咯喉而另外白色脂肪所佔之比例也很高,入口一陣豐腴感驟然襲來殺了我一個措手不及.....不過遺憾是沙律內說有加上蟹籽但最後遍尋不獲....再來是兩小份的開胃小食....左手邊的金目鯛雙色蟹籽蝦沙律花之戀,份量件頭頗精緻的骰,以薄切的金目鯛魚肉包裹著蟹籽、碎蝦茸及沙律醬汁,魚肉是蠻清淡爽甜甚清新,配搭著帶丁點甜而酸的蟹籽蝦沙律,同樣乃是一

再來是兩小份的開胃小食....
左手邊的金目鯛雙色蟹籽蝦沙律花之戀,份量件頭頗精緻的骰,以薄切的金目鯛魚肉包裹著蟹籽、碎蝦茸及沙律醬汁,魚肉是蠻清淡爽甜甚清新,配搭著帶丁點甜而酸的蟹籽蝦沙律,同樣乃是一道令人討好的前吃....

另一味山葵龍蝦米紙卷則給人感覺甚為健康,米紙卷除了有一點碎蝦肉以外其他的盡是切成條狀的菜蔬如青瓜及紅蘿蔔;山葵的味道很輕微毫不嗆喉,很讓人舒服....

接著侍者端來一大個碟,裡面盛著今天晚上燒物的陣容 :
另分開上桌的便是已預先切成一片片的香草牛油大蘑菇....
先將蘑菇放進爐讓它慢慢弄熟,再下其他肉及蔬菜下去,轉眼間爐上已滿是材料....
我倆可算是半個牛魔王來的,所以首先放進爐的,便是澳洲和牛里肌肉....

其肌理脂肪分佈尚算分明,雖不算是超肥美油潤但勝在燒出來有點肉味,肉貨亦有少許彈性就算過了火也並非太柴韌....

同樣的情況亦出現於豚肉條之上,肉汁尚夠豐盈質地彈彈的挺不錯....

以韓式泡菜醬醃過的雞腿肉咬下去頗軟嫩且十分夠味。塗上嫣紅的泡菜醬的它其惹辣也是蠻不俗的,絕對不用醮其他醬下去吃已很令人滿足....

吃至此時,蘑菇剛好熟。放一件入口,肉厚身且juicy,一咬底下滿口都是牛油香及甜汁。縱然知道肥死人也禁不住連啪幾件....

同樣以韓式辛辣醬醃過的魷魚,燒得火喉剛好的它入口彈牙煙齦,給人有一種在吃惹辣味零食的感受,很過癮....

至於置於大碟中的一堆好像灑了大量粉狀物體的東西,燒起來吃將下去才知是下重了辣椒粉去醃的薄切牛舌。牛舌本身仍是爽脆的不過個人還是喜歡純用鹽及胡椒去調味的出品。辣椒粉的味道稍嫌太搶太霸道,掩蓋了牛舌應存在的羶香....

車海老的size差不多比我的手掌還要長,但燒出來的肉卻是沒料想的那般多,咬下去是肉爽之外但甜鮮味並不太突出,幸好有塗在肉上的香草牛油瀰補了一點在此的缺失,肉的香味亦因此提昇了一個層次....

最後的牛油帆立貝我個人最欣賞的並不是理應肉厚鮮甜的帶子肉本身,吾之最愛反而是那進口粉粉的而又味帶甘苦的生殖器官那部份,很奇怪吧 ?

更始料不及的一點是,最精彩最好吃的竟是押尾的日式咖喱牛舌炒飯....
未吃之先已嗅到撲鼻而來的咖喱香,入口只覺圓圓的飯粒是極乾身不旱粒粒分明;牛舌粒夠厚身及爽口;吃盡一碟之後發現碟底是一滴油也沒有的;鑊氣也頗足入口熱辣辣的絕對是能符合出色炒飯的條件....

甜品雖只是簡簡單單的一杯奶凍但texture很滑溜而且還滿有奶香的。太太說應是交貨來的,但以小弟的角度來說,實在不要管它是否homemade,最緊要好吃便是了....
2015-09-04 697 浏览
半年前幫朋友寫過求職信,她亦得償所願入到心儀的公司工作,雖然半年後才請我一次飯好像比較遲了一點,但她總算是補償了這個人情債給我呢最後她帶我來到盛八,很多年前跟家父來過一次,當時盛八風頭正盛,絕無其他燒肉店可以相比,不過今天竟然而變為放題,質量真的可以保持嗎?不過當吃起來後,便知我的擔憂絕對是杞人憂天,食物質素依舊是高水準沙津菜非常新鮮,作為前菜清清口腔內味道絕對是合格有餘,唯一缺點是沙津醬汁味道太強,有點蓋過了鮮味吃沙津的同時,爐已經燒起來了這兒的和牛絕對是必吃,肉質滑溜不特止,非常多肉汁,導致燒起時,火勢異常強大,必定要好好控制,否則會浪費了這兒的燒肉.吃起來時,由於是薄切燒肉,所以放進時有溶掉的感覺,頂級的食材其他的肉類整體質素也是非常高,不過始終是和牛留有最深刻的印像.亦祝好朋友事業順利呢

吃沙津的同時,爐已經燒起來了

亦祝好朋友事業順利呢

2015-09-02 554 浏览
今日難得早收工, 就約MAMI去食個DINNER, MAMI話想食燒肉就上OPENRICE SEARCH下有咩好野, 見到盛八D食評好似唔錯, 就試下佢.可能係平日關係, 一去到就有位, 唔使等, 正! 裝修都幾靚, 幾舒服, 幾適合傾偈 靜靜地.經店員介紹下, 有個新套餐介紹, 見到乜都有D, 唔使諗, 就呢個啦.先黎個前菜, 金目鯛雙色蟹子蝦沙津花之戀 + 山葵龍蝦米紙卷. 好好味, 好清新, 金目鯛食得出好新鮮, 唔係CHEAP野. 山葵配龍蝦好特別, 唔算太辣, 岩岩好!再黎個PARMA HAM SALAD, 呢個都好味, 我好欣賞個醬汁, 酸酸甜甜好開胃.之後就係主菜啦. 有帆立貝, 車海老, 辣魷魚, 牛里肌肉, 七味沙肝, 雞腿肉同大磨菇.帆立貝 : 用牛油黎調味, 唔算好大隻, 但食落都幾有咬口.車海老 : 可能海鮮真係唔可以用慢火燒, 燒出黎效果唔係太好, 但都幾大隻架.七味沙肝 : 即係雞腎, 呢個好味, 好爽.大磨菇 : 真係好大隻, 本人係牛油控, 加埋一齊煮, 簡直一流.其他都大致OK之後黎個牛舌炒飯, 用咖哩炒, 好香, 食埋就夠飽啦.甜品係奶凍, 唔係好甜
七味沙肝 : 即係雞腎, 呢個好味, 好爽.
其他都大致OK
之後黎個牛舌炒飯, 用咖哩炒, 好香, 食埋就夠飽啦.
甜品係奶凍, 唔係好甜, 食飽之後再食真係好滿足架.
近來,我們實在吃得太多韓燒,就突然有點懷念日式燒肉來;於是這晚兩個人就來到尖沙咀盛八日式燒肉嚐嚐久違了日式燒肉的滋味。平日晚上18:30,餐廳還沒有太多客人,預早訂座的話,還可以讓店員安排較舒適的沙發卡座呢!E先生在看過餐牌後,就決定了要點這個看來既划算,內容又頗豐富的會席.二人盛 $688,有齊前菜、沙律、海の幸盛合、燒肉盛合、御飯及甜品。飲品方面,我們點了巨峰提子Plus $35 ,巨峰提子乳酸梳打味道清新,酸酸甜甜,不錯!另一杯是Cocktail-Morihachi $48,以燒酌、青檸汁、荔枝酒、Soda混合而成,酒精味道不強烈,口感清爽,略帶微酸,推介。前菜是山葵龍蝦米紙卷(左)&金目鯛雙色蟹子蝦沙律花之戀(右)。前者醬汁豐富,山葵龍蝦味道配搭新鮮而特別;後者金目鯛香甜,配上鹹鮮十足的雙色蟹子及蝦沙律,整體來說賣相精緻,口感細膩好吃。 沙律方面是巴馬臣火腿蟹子沙律,蔬菜清新爽甜,配以充滿油香、鹹鮮十足的巴馬臣火腿,簡單以黑醋調味,已經足以滋味。之後,就輪到主角上場了,當店員捧來海の幸+燒肉盛合時,我們都不禁"嘩"一聲,因為食材真的很豐富!海の幸盛合:韓式辛辣醬魷魚(二本)、究

之後,就輪到主角上場了,當店員捧來海の幸+燒肉盛合時,我們都不禁"嘩"一聲,因為食材真的很豐富!海の幸盛合:韓式辛辣醬魷魚(二本)、究極車海老(二本)&香草牛油帆立貝(二本);燒肉盛合:澳洲貴族和牛里肌肉、韓式泡菜醬雞腿肉、鹽燒黑豚&芝士黑七味砂肝。
韓式辛辣醬魷魚:韓式辛辣醬尤其惹味,魷魚彈牙爽口、富嚼勁而不韌。
香草牛油帆立貝:香甜軟嫩的帆立貝,加上香草牛油的確更香、更滋味。
澳洲貴族和牛里肌肉:雪花紋理分佈均勻,入口油香豐腴,肉質香軟美味。
韓式泡菜醬雞腿肉:雞肉嫩腍多汁,加上韓式泡菜醬醃得夠入味,味道酸酸辣辣,讚。
鹽燒黑豚:簡單的以黑椒+鹽調味,已經足夠帶出黑豚濃郁肉味,以及鮮甜的味道。
芝士黑七味砂肝:砂肝爽口,以芝士黑七味粉調味,既可辟去肉藏濃烈的味道,又可令砂肝更為香口。
最讚的要說是兩隻究極車海老裡頭那滿滿的橙紅色蝦膏,烤屬了以後鹹香滿溢,加上肉質鮮甜爽彈,香口好吃。
香草牛油大磨菇
比手掌還要大的磨菇,預先切成六份上檯,上面一堆香草牛油溶化之後,都被大磨菇吸收掉,吃來清甜多汁,充滿香草牛油的香味,讚。
御飯是日式咖哩牛舌炒飯,入口有香濃的咖哩味道,飯炒得粒粒分明而不會有油膩的感覺,加上牛舌粒香軟味濃,非常美味。
盛八自家制奶凍
牛奶味道香濃,奶凍質地亦夠滑溜,加上香甜的士多啤梨醬,還不錯。
盛八燒肉有一個二人套餐包你吃個飽,不是任飲任食,所以主角--牛的質素應該有保證。由頭盤主菜到甜品全部都齊,五百左右,都可以接受。首先是頭盤:金目鯛蟹子沙律壽司,一啖食曬,幾好味。另外是wasabi米春卷,有驚喜,少少刺鼻感,好刺激!咸火腿沙律,加入了黑醋,有誠意。這就是主角拼盤啦!所有食材都是二人份量。內有大蝦兩隻,啖啖肉。凡立貝燒起來很不錯,十分鮮甜!背景那是調味墨魚,有韓燒的味道,少少焦香的,幾好。調味雞肉亦有點走韓風路線,甜甜的醬料,不辣,吃到這裡,有點confused這裡究竟是日式還是韓燒了。沙肝原來是雞肝沾上七味粉和芝士粉。我朋友覺得好特別,好好味。我自己不吃內藏,所以沒試~香草牛油大草菇,好juicy,真的好喜歡吃這種大草菇啊!說到主角牛肉了!是澳洲和牛。火窩吃過覺得好正,不知用來燒又怎樣?結果是:尚可。有牛味的,但非入口即溶的那種,筋多,稍為多渣。一個拼盤只有四小片,實行少食多滋味。咖喱牛舌炒飯,我覺得味道OK的,不過咖喱是星洲米的那種,不是日式的。有點點重口味,咖喱味特濃,不過飯炒得不俗,不油膩,粒粒米都很乾身。最後還有甜品奶凍,360牛乳好滑,剛好解飽膩感,呵呵~總括
咸火腿沙律,加入了黑醋,有誠意。
這就是主角拼盤啦!所有食材都是二人份量。
內有大蝦兩隻,啖啖肉。
香草牛油大草菇,好juicy,真的好喜歡吃這種大草菇啊!
最後還有甜品奶凍,360牛乳好滑,剛好解飽膩感,呵呵~

總括而言,這個價錢可以吃日式燒烤是OK的,但就不要太期待可以吃到上等牛肉。我個人覺得吃這個二人餐有點混淆視聽,和吃日本燒肉偏離甚遠,除非是你想吃海鮮多一點。我perfer散叫肉類會吃得盡興些。

因為團購買左Coupon ($69當$100用), 所以去左食 =)之前其實食過好多次, 但係對上一次係佢改左Menu之後食, 質數差左好多, 決定今次比最後機會佢, 結果佢都叫無令我失望!我地坐低就開始係咁左叫, 叫到成枱都係野! (如下圖)燒汁牛肋骨肉比果味牛肋骨肉更好味, 因為燒汁味濃, 所以燒完唔洗點醬油都好好味! 牛肉有適量脂肪, 燒完唔會太油膩, 但又唔會靭˳ 改左Menu之後可以選擇叫半份/全份, 不過全份跟以往既分量一樣, 無多到, 不過就貴左成$30一客˳厚切牛舌呢個係我每次必點既食物, 不過今次見到就有啲失望!!! 佢之前既厚切牛舌係正方形柱體, 今次見到只係得番一半咁厚=( 雖然佢依然好味, 牛味濃而且彈牙, 燒完都仲鎖住肉汁! 不過就比以前薄左一半, 無咁好口感 =( 牛舌不能燒到全熟, 因為肉質會變靭˳薄切牛胸腹肉第一次點, 牛肉薄如打邊爐既肥牛, 卷住白蘿蔔茸, 感覺清新! 但只有3件, 份量太少˳一口牛牛肉切成粒狀, 燒起時外面熟, 裡面生生地˳ 咬落去肉汁立即滲出黎, 味道同口感都很好˳雞腿肉肉質都唔錯, 幾彈牙˳羊肉其實我唔食羊的, 朋友們的評價是”都
我地坐低就開始係咁左叫, 叫到成枱都係野! (如下圖)

雞腿肉
肉質都唔錯, 幾彈牙˳
羊肉
羊肉

其實我唔食羊的, 朋友們的評價是”都唔錯” ˳ 佢一份只有兩件, 喜歡吃羊的朋友可以一試˳

柚子胡椒豚拖羅

拖羅有柚子香味, 不過燒完有點太乾, 無晒肉汁˳

芝士石鍋飯

芝士味濃, 配日本米口感唔錯, 米粒粒都好飽滿˳ 份量是正常大小˳

甜蕃薯

牛油有香草既味道, 成個鐵兜(甜蕃薯+牛油)放落去燒, 都幾方便˳ 不過要燒到香脆都要一段時間˳

總括黎講, 呢餐依然係好味既, 不過佢係改左Menu之後不單只加左價, 分量仲少左咁多, 其實好嬲!!!
如果唔係團購Coupon, 我應該會選擇去發掘一下其他日式燒肉店, 因為覺得有比人搵笨既感覺! 不過如果係未食過盛八既人, 都可以去一試既, 的確係幾好味!
2015-07-05
用餐优惠
團購
2015-05-10 2386 浏览
今日同一個朋友過黎燒肉吹水,總括而言都OK既。今次我地叫左個黑松露帆立貝,燒汁牛胸腹同芝士泡菜石鍋飯。黑松露帆立貝燒落去幾香,但食落就冇咩黑松露味,不過肉質都幾嫩,好重海水味,幾新鮮。燒汁牛胸腹肉質真係好嫩滑,口感十足,而且好重牛味,品質好好,燒汁都帶到佢既牛味出黎。芝士泡菜石鍋飯味道就有少少辣,泡菜同芝士原來幾夾,芝士既咸膩中和左泡菜既甜辣,口感好得意。
今日同一個朋友過黎燒肉吹水,總括而言都OK既。
今次我地叫左個黑松露帆立貝,燒汁牛胸腹同芝士泡菜石鍋飯。

2015-03-17
  • 燒汁牛胸腹
2015-05-03 2266 浏览
朋友說想happy friday,想喝個大醉特醉,本來對跟她那樣肉搏式喝法不為所動,但當提到是到盛八這種高級日本燒肉店,也忍俊不禁的陪她前來盛八的燒肉如何出色也不再多說了,我也無謂遂一提到,因所有燒肉迷也一定十分了解的.但今次吃到的芝士牛肉燒卻真的令人無法忘懷芝士七味粉平均的灑在原已淹制過的牛肉上,令原本肉汁已經非常鮮甜的牛肉再加上一重重芝士香味,令人一試忘懷朋友只顧著喝日本酒,我則只吃日本燒肉,我們是相當配對的組合

朋友只顧著喝日本酒,我則只吃日本燒肉,我們是相當配對的組合
2015-04-30 2021 浏览
 係小妹心目中食親日式烤肉都唔平,所以平日無咩慶祝都唔會走去食。但今次,盛八做團購,$69就可以買到$100現金券,所以今日就去日式烤肉店開飯啦BOOK左6點,準時去到但未開門,要係門口等左陣,到入得去嗰時都係得3枱人,即刻諗其實呢間咁出名0既食店,係咪唔好食呢...枱面上已經放左點肉0既醬汁,本來食極都食唔出係咩汁,後尾大鄉理發覺原來餐牌裏面係有介紹ga...點左4樣要燒0既食品,蝦都幾新鮮,燒完唔覺梅,唔需要點醬食。d雞話係香草汁,其實食落去唔覺,只係見燒緊嗰時都仲係綠綠哋色,好搞笑,但味道無咩特別。豚肉腩望落去雖然好多肥肉,但燒完後都已經無左脂肪,仲可以好完整咁咬左條白色糕出嚟,好味仲叫左個雜菜,繼續大鄉理0既我哋,將d菜就咁放上個網度燒,後尾有職員行埋嚟,教我哋話咁樣會燒乾曬,其實應該放入佢哋提供0既牛油錫紙盆裏面,再將錫紙盆放上網燒...hahahaha用牛油燒,真係無得輸,係就係肥左d,但d菜好香好好味!由於唔想燒得太熱氣,所以另外叫左個雙色蟹籽海之幸炒飯$79,同埋個十勝豆乳野菜湯烏冬$65,咁就balance番飽d同多d菜食,減少肥膩。個豆乳湯好清甜,食完烏冬飲多幾啖都

係小妹心目中食親日式烤肉都唔平,
所以平日無咩慶祝都唔會走去食。

但今次,盛八做團購,$69就可以買到$100現金券,
所以今日就去日式烤肉店開飯啦

BOOK左6點,準時去到但未開門,
要係門口等左陣,
到入得去嗰時都係得3枱人,
即刻諗其實呢間咁出名0既食店,
係咪唔好食呢...

枱面上已經放左點肉0既醬汁,
本來食極都食唔出係咩汁,
後尾大鄉理發覺原來餐牌裏面係有介紹ga...
點左4樣要燒0既食品,
築地花竹蝦
蝦都幾新鮮,燒完唔覺梅,唔需要點醬食。
意大利香草汁燒雞腿肉
d雞話係香草汁,其實食落去唔覺,
只係見燒緊嗰時都仲係綠綠哋色,好搞笑,
但味道無咩特別。
岩鹽青檸燒豚腩肉
豚肉腩望落去雖然好多肥肉,
但燒完後都已經無左脂肪,
仲可以好完整咁咬左條白色糕出嚟,
好味
雜菜盛合
仲叫左個雜菜,繼續大鄉理0既我哋,
將d菜就咁放上個網度燒,
後尾有職員行埋嚟,
教我哋話咁樣會燒乾曬,
其實應該放入佢哋提供0既牛油錫紙盆裏面,
再將錫紙盆放上網燒...hahahaha
用牛油燒,真係無得輸,係就係肥左d,
但d菜好香好好味!
由於唔想燒得太熱氣,
所以另外叫左個雙色蟹籽海之幸炒飯$79,
同埋個十勝豆乳野菜湯烏冬$65,
咁就balance番飽d同多d菜食,
減少肥膩。

個豆乳湯好清甜,食完烏冬飲多幾啖都得,
一d都唔味精。

炒飯都乾身,唔油,值得一試

不過唔知係咪嗰三款醬汁有d過咸,
所以食完餐飯之後係咁飲水,
但整體嚟講係好食0既!
2015-04-18
岩鹽青檸燒豚腩肉
雜菜盛合
  • 雙色蟹籽海之幸炒飯
2015-04-24 1936 浏览
之前同個朋友去搵野食,咁岩經過樓下,見到間鋪係日式燒肉,好似幾特別就盲中中就上左去食 上到去我同個fd叫左一碟燒汁牛肋骨、青檸豚腩肉、特上和牛炒飯。我叫左杯巨峰plus,我個fd叫左杯deep sea。燒汁牛肋骨既口感幾嫩口,而且加上餐廳特製既燒汁,真係一流。而青檸豚腩肉要燒到脆脆地果陣就會食到酸酸甜甜既味道。不過前提係要自己燒得好特上和牛炒飯好有火氣,一拎出黎果時香氣十足。唔想叫太多但又想飽肚,依個係又滿足到味蕾又滿足到肚仔既選擇飲品方面,巨峰plus比較甜,都幾岩女士。deep sea就個人而言無咩特別。環境方面比較幽暗,可以黎傾下心事,但又唔洗太悶服務都〇K既,喲waiter都幾有禮貌。總結來講,係我會去既餐廳

燒汁牛肋骨既口感幾嫩口,而且加上餐廳特製既燒汁,真係一流。

環境方面比較幽暗,可以黎傾下心事,但又唔洗太悶
服務都〇K既,喲waiter都幾有禮貌。

總結來講,係我會去既餐廳
题外话/补充资料: 夜晚十點之後有宵夜優惠,食品八折、飲品半價
2015-03-10
$150 (宵夜)
  • 燒汁牛肋骨
  • 特上和牛炒飯
2015-03-14 2724 浏览
盛八個海膽石鍋飯真係不知所謂,上菜一睇已經唔多對路,佢地叫我地可以落埋d醬一齊撈,我都係落左一半左右!同d朋友撈完黎食,真係唔知食左d咩落肚咁!仲要只係食到果種泡菜醬咁既味!咁就9x蚊呀好似!總之超唔抵!乜料都無咖!大家千祈唔好見佢個名好似好好食 就中伏呀!食完真係嬲左呀 加上牛肉質素又愈來愈普通,其他地方平過佢又好食d!再係咁真係會唔想再幫襯啊
不知所謂的海膽石鍋飯

2015-03-10
2015-02-26 2461 浏览
聽人地介紹話呢間唔錯幾好食今次終於都來了既然人地話好食,就預左會多人架喇我來到....「冇人食嘅?咁靜嘅」其實都八點,都唔算早都唔算夜丫咁諗住既然冇乜人,靜靜地仲舒服點知...丫 真係,連waiter waitress都唔多個係咁叫唔該唔該都冇人理食物其實都普普通通,冇咩特別不過幾好嘅係,都幾多選擇架但最深刻係個香草雞肉賣相,佢綠色 其實幾特別,感覺應該好似wasabi味咁之後燒,見到好快就熟,放入口 我其實唔係好知食緊咩佢嘅味道確實麻麻之前仲有叫左個個鰻魚炒飯我覺得炒飯唔會點難食佢都炒得唔差只不過 鹹左少少如果佢冇咁鹹我諗都可以接受最後叫左個甜品佢係士多啤梨奶凍賣相唔錯不過奶味冇乜食物方面其實好一般我認為佢呢個價錢,可做得更加好如果唔係 其實真係食街邊串燒都ok服務又不行就這點更不抵讚
聽人地介紹話呢間唔錯幾好食
今次終於都來了
既然人地話好食,就預左會多人架喇
我來到....「冇人食嘅?咁靜嘅」
其實都八點,都唔算早都唔算夜丫
咁諗住既然冇乜人,靜靜地仲舒服
係咁叫唔該唔該都冇人理
食物其實都普普通通,冇咩特別
不過幾好嘅係,都幾多選擇架
但最深刻係個香草雞肉
賣相,佢綠色 其實幾特別,感覺應該好似wasabi味咁
之後燒,見到好快就熟,放入口 我其實唔係好知食緊咩
佢嘅味道確實麻麻
佢係士多啤梨奶凍
賣相唔錯
不過奶味冇乜
食物方面其實好一般
我認為佢呢個價錢,可做得更加好
如果唔係 其實真係食街邊串燒都ok
服務又不行
就這點更不抵讚
2015-02-13
2015-02-24 2424 浏览
係尖沙咀返工既人都知lunch time好難搵位,到到都好爆,見到盛八冇人等諗住去試下啦。記得以前都同男友黎過呢到食dinner,除左價錢,整體印象都唔錯架。諗住lunch time黎呢到食應該都ok la, 而且見到個menu都幾吸引,點知......感覺中伏!! 3個同事,一個叫左牛肉,一個叫左豚肉飯,我就叫左個石鍋芝士蟹肉飯啦。2個同事叫既飯賣相都唔錯,但食落好一般,感覺似食吉野家,最大問題係d飯唔熱.....暖暖地唔知想點。到我個石鍋飯啦,熱就熱啦,但冇味囉,除左個蟹腳同小小芝士汁外,完全冇野食。最後只係食左少少就冇食。曬哂。飯後同事都一致決定唔會再去食lunch!!

2015-02-02
之前買了團購, 與朋友去尖咀吃完再往尖東看燈飾是最好不過的節目!!! 看朋友的口啤及食評也覺得不錯的日式燒肉店, 不過價錢就不太便宜, 所以有團購的話就剛好了, 想試下又可以便宜點......冬季的特別款式, 再加上LIKE FB SHARE便可以有甜品, 現在很多食店都做這些PROMOTION, 所以吃東西之餘也多看看餐牌啊!!!雙色蟹籽龍蝦沙律冷豆腐($48)~~~估唔到幾好味, 比預期的出色, 本以為是普通冷豆腐, 比平時的實一點, 但很滑, 而蟹籽及混了龍蝦沙律醬, 很美味又唔腥, 最底還有一些麻醬汁, 更加入味!! 黑松露澳洲和牛肋肉刷刷燒($138)~~~冬季限定就選來吃, 雖然黑松露的份量少, 但也幾香, 肉的紋理也幾好, 放上爐燒很快就可以吃, 汁幾多肉也鬆化, 不錯!!!黑松露日本水飼豚肉燒($98)~~~不同的部份, 有些幾爽口尤其豬頸肉的部份, 但有些卻覺得肥了少少, 但有款幾似韓式的五花肉, 味也調得不錯, 哈哈!!!北海道牛乳蔬菜烏冬~~~本來是叫海鮮的, 唔知點解佢比錯左蔬菜, 我地又傻下咁食左所以算啦, 清清地吧!! 烏冬幾彈牙煙韌, 牛乳本來以為會好奶味
雙色蟹籽龍蝦沙律冷豆腐
黑松露澳洲和牛肋肉刷刷燒
黑松露日本水飼豚肉燒
北海道牛乳蔬菜烏冬
北海道牛乳蔬菜烏冬~~~本來是叫海鮮的, 唔知點解佢比錯左蔬菜, 我地又傻下咁食左所以算啦, 清清地吧!! 烏冬幾彈牙煙韌, 牛乳本來以為會好奶味, 但加入做湯了幾好, 好滑的感覺, 很清, 飲完覺得D皮膚都會白滑D......
盛八牛舌(蒜味)
盛八牛舌(蒜味)~~~朋友說想試!! 我本人就麻麻地這個部份, 不過也試了兩塊, 薄切加蒜香去僻味, 吃落幾爽口.......

不錯的一餐, 如果下次有團購也可以買來試一下......
用餐优惠
團購