2015-02-17 1680 浏览
男朋友帶我黎食盛八我成日都話呢間野好貴,不如唔好食啦但佢竟然情人節同我去食.....我地入到去,點解咁少人嘅?奇怪男朋友叫左個情人節套餐咁嘅野啦好多野食,一睇就知會食唔曬丫!我見到有一碟綠色嘅雞肉....我想講佢個賣相真係唔得綠色,好核突點知食落,都真係唔多好我都係食番牛肉啦都有幾多款,可以試到好多唔同嘅牛肉幾好嘅,不過....有時候我想佢係好食果啲比多啲,難食果啲比少啲哈哈哈,其實佢全部都係細細碟細細兜咁不過好多碟到最後我地真係食唔曬呀嗚,好心痛嘅係我覺得真係唔太值呀呢個價錢如果平啲,都話可以接受嘅⋯⋯
男朋友帶我黎食盛八
我成日都話呢間野好貴,不如唔好食啦
但佢竟然情人節同我去食.....

我地入到去,點解咁少人嘅?奇怪
男朋友叫左個情人節套餐咁嘅野啦
好多野食,一睇就知會食唔曬
丫!我見到有一碟綠色嘅雞肉....
我想講佢個賣相真係唔得
綠色,好核突

點知食落,都真係唔多好
我都係食番牛肉啦
都有幾多款,可以試到好多唔同嘅牛肉

哈哈哈,其實佢全部都係細細碟細細兜咁
不過好多碟
到最後我地真係食唔曬呀
嗚,好心痛嘅係
我覺得真係唔太值呀呢個價錢
如果平啲,都話可以接受嘅⋯⋯
2015-02-14
2015-02-04 2061 浏览
很喜歡日式燒肉,可惜午餐時間只有一小時,不夠慢慢享受,所以只能點午市定食。我的所謂午飯時間其實已經是2點多,過了午飯高峰時間的盛八只有4-5桌食客。加上其偏暗的燈光,感覺蠻寧靜舒適的。午市MENU有20% OFF的PRMORTION,所以價錢OK,選擇都不少有飯冷麵烏冬等。這次我點了鵝肝黑醋地雞丼飯,附沙律﹑湯及飯品。點餐後立刻送上沙律和味噌湯,最特別是沙律中有椰果以增加口感,很開胃。鵝肝黑醋地雞丼飯賣相很吸引,雖然只是一個丼飯,但加了一點蟹籽點綴賣相,就已經令人急不及待開動了。把飯拌好,黑醋汁的味道跟雞肉很搭,而且雞肉也很嫩滑,伴飯一流。個人覺得黑醋可以再多一點的話,更能以黑醋的醋酸帶出雞的味道。不過因為飯的份量蠻多,就稍嫌黑醋汁醬不夠。點餐時其實我沒有特別留意到這個飯是有鵝肝的(只看到黑醋雞飯就點餐了),所以一口咬下我本以為是雞肉的鵝肝時,真的很驚喜。因為一直覺得鵝肝做法很殘忍,所以不多吃。這個鵝肝很油,味道不算濃郁,但跟黑醋汁還是蠻搭的。最後餐飯點了奶茶,是一般日式奶茶味道,就是偏向多奶味,沒有茶香的感覺。這次不是食盛八的主打燒肉,其定食的水準還是不俗。在午餐這個短短的一小時,食
沙律和味噌湯
鵝肝黑醋地雞丼飯
這次不是食盛八的主打燒肉,其定食的水準還是不俗。在午餐這個短短的一小時,食上一頓美味的丼飯,就不單止裹腹,還真的可以令人心情愉快。
2015-02-02
鵝肝黑醋地雞丼飯
''盛八''一向俾人感覺係優質既日式烤肉店 今次早半個月就book定位,被安排到較舒適既位置 ~先黎盛八最出名既A5和牛! 淨係需要略略咁燒和牛既兩面,再磨上少少既岩鹽,入口即溶,簡直係大愛-3-仲有,燒汁牛肋骨肉,,配合埋特製醬汁,入口好JUICY不得不試個牛油帆立具同蜆,好新鮮好清甜,啖啖肉咁真係令人好回味!食完咁多肉,梗係要黎返個甜品平衡一下 ^^ ''自家制牛乳凍'',唔會太甜,又夠滑,為尼餐晚餐畫上完美既句號!值得一提,侍應既服務好好,面帶笑容,又提點我地點樣燒先最好味,大讚!
''盛八''一向俾人感覺係優質既日式烤肉店

今次早半個月就book定位,被安排到較舒適既位置 ~
仲有,燒汁牛肋骨肉,,配合埋特製醬汁,入口好JUICY
燒牛胸腹
燒汁牛肋骨肉
厚燒牛舌
题外话/补充资料: 超著數,申請會員卡送返700蚊優惠卷,仲有差唔多兩年會藉!扺!
2015-01-10
  • A5和牛,
  • 牛胸腹
聖誕時和同事即興去了吃盛八日式燒肉店,還特地過海到尖沙咀分店(明明香港島也有,也不知為什麼要過九龍=.=)提供的醬汁(由左至右):燒汁、檸檬汁和蒜蓉汁連同事們一共三位女生,有一位同事不吃牛的,所以也就盡量不點牛肉類的了意大利香草汁雞腿肉 HK$59香草味道不太特出,但雞肉很嫩香草法式和羊 HK$88羊架肉質嫩滑,有羊味但不羶鹽燒牛舌 HK$79個人一向偏貼薄切牛舌,因為厚切較難控制火喉一碟有8塊,份量不少角切黑豚(芝士燒) HK$98角切豚肉粒有少少肥肉很香口,但完成吃不出芝士味道鐵板香草牛油海螺燒 HK$63海螺真的用小鐵板上,可惜淡而無味又不太鮮甜松露極黑豚露荀卷 HK$73豚肉包裹著露荀,豚肉雖帶肥肉,但燒完配上露荀,卻又意外的爽甜美味有機蔬菜盛合(甘荀、毛茄、粟米、洋蔥、南瓜、茄子) HK$53有機蔬菜整齊的放在籃子裡燒的時候放在盤子和牛油同燒 (但牛油份量太少,建議向服務員多取一些),讓蔬菜沾滿牛油,簡單得來又美味。生菜盛合(生菜、蒜片、京蔥) HK$38燒肉配生菜,這是必定的配搭燒呀燒一之藏拉麵 HK$79湯底是甜甜的,麵質偏軟身(不過我愛吃軟麵)拉麵內的配料則不多,只有牛
(明明香港島也有,也不知為什麼要過九龍=.=)

提供的醬汁(由左至右):燒汁、檸檬汁和蒜蓉汁

意大利香草汁雞腿肉 HK$59
香草味道不太特出,但雞肉很嫩
意大利香草汁雞腿肉
香草法式和羊 HK$88
羊架肉質嫩滑,有羊味但不羶
香草法式和羊
鹽燒牛舌 HK$79
個人一向偏貼薄切牛舌,因為厚切較難控制火喉
一碟有8塊,份量不少
鹽燒牛舌
角切黑豚(芝士燒) HK$98
角切豚肉粒有少少肥肉很香口,但完成吃不出芝士味道
角切黑豚(芝士燒)
鐵板香草牛油海螺燒 HK$63
海螺真的用小鐵板上,可惜淡而無味又不太鮮甜
鐵板香草牛油海螺燒
松露極黑豚露荀卷 HK$73
松露極黑豚露荀卷
有機蔬菜整齊的放在籃子裡
有機蔬菜盛合(甘荀、毛茄、粟米、洋蔥、南瓜、茄子)
生菜盛合(生菜、蒜片、京蔥) HK$38
燒肉配生菜,這是必定的配搭
生菜盛合(生菜、蒜片、京蔥)
燒呀燒
一之藏拉麵 HK$79
湯底是甜甜的,麵質偏軟身(不過我愛吃軟麵)
拉麵內的配料則不多,只有牛肉數粒,肉質只是一般而已
一之藏拉麵
题外话/补充资料: 整餐下來一共大約HK$700左右,質素中上 三個女生來說,份量夠飽,每人只是大約兩百多價格不算貴 男生的話可能會不太夠吃,所以記得點一些麵類或飯類的
2014-12-17
香草法式和羊
鹽燒牛舌
松露極黑豚露荀卷
2015-01-02 2164 浏览
宅女一向愛吃日本菜, 不過燒肉類在香港反而很少吃, 皆因一來覺得在香港吃往往貴而不值, 二來當然是怕肥. 但有時口癮一起, 就總會心血來潮想來個烤肉大解放. 吃過香港的日式燒肉店不算多, 但要找地方就腳, 價錢還合理的其實心水只有兩三個. 而其中一家便是盛八的燒肉店. 水準雖然沒大驚喜, 但一向平穩. 前陣子打算周日跟朋友來這裡聚餐, 一問之下原來逢星期日都有個三小時的午市放題, 更有過百款食物飲品可以選擇, 價格又不算貴, 宅女便馬上訂位來試試!還記得十多年前盛八算是較早把日式燒肉帶來香港的一批, 那時燒肉店還未盛行, 牛角更未過江, 選擇的確不多, 所以那時雖然這家收費不算便宜仍大有捧場客. 不過近幾年越來越多更高質的燒肉店紛紛進駐本港, 令餐廳也不得不加把勁. 除了推出不少特價套餐及優惠之外, 近來也在星期日增加了SUNDAY BRUNCH, 可以在三小時內任點過百款食品, 由小食, 前菜, 肉類, 海鮮, 內臟, 飯麵甜品, 飲料甚至是汽酒都有供應! 每位成人只是HK$288, 小童HK$144, 聽起來又實在不算貴.由於早在一個星期前便訂好位, 放題由中午12時開始, 我們準
由於早在一個星期前便訂好位, 放題由中午12時開始, 我們準時來到, 眼看餐廳地方頗大, 一邊盡是半梳化卡座, 而另一邊則有一排排長枱, 如人流多時免不少就要搭枱, 不過還好他們都有個小屏風, 算是還有丁點私隱. 整體環境都算不錯, 而且都算幾寧靜. 不過這裡星期日食客都不算多, 我們坐了一整個時段, 周圍只有4-5枱左右, 未知是否不知道這裡有放題吧? 唯這裡的缺點是冷氣方面有點不夠, 尤其吃到一半更開始出汗 (當時食客巳經很少), 這是燒肉店的大忌吧...
不過最重要的, 當然是首先打開放題的餐廳, 看看有什麼選擇了. 原來除了任點的食物之外, 每位來的食客都另外有一份海鮮併盤或半隻牛油龍蝦! 如果想吃得再豪一點, 更可以另外多加HK$100就可以轉為鹿兒島A5和牛肉眼. 食物的確幾多選擇, 想吃得飽的話一定沒問題. 選好想吃的菜色後, 就按菜色的號碼寫在桌上一早預備好的紙上.
不知怎的總覺得有無限飲品供應的放題是比較划算的, 尤其是燒肉時, 口渴程度一定比較高. 這裡有六款不同口味的果味汽酒, 加上四款沒酒精的混合果汁, 還有汽水, 西柚, 蘋果汁等等十數款, 選擇都幾多. 先試了個巨峰汽酒, 比較細杯, 喝起來完全沒有酒精的, 比較像喝果汁; 再試了沒酒精的FRUIT PARTY, 內裡混合了橙汁, 菠蘿汁跟青檸汁, 飲品其實菠蘿味較搶, 不過都算易入口的. 反正單是這餐宅女都喝了起碼四杯飲品, 回了少許本吧.

每位食客送的菜, 我們決定一人叫一個不同的一起來分.

先來的是海之幸盛合 (一人份)
一碟上來有四款不同的海鮮, 包括了北海道松葉蟹腳, 花竹蝦, 岩蠔及帆立貝. 除了蝦之外其他三款都只有一隻份量, 不過一個人吃的話巳很夠了. 花竹蝦兩隻都幾大, 燒出來後蝦肉還是夠肉厚, 入口彈牙都幾爽的; 松葉蟹腳不算好多, 蟹腳只有一小截不過算粗壯, 燒完出來蟹肉一梳梳的, 沒太大雪味; 而岩蠔件頭雖小, 不過加了點香草牛油吃起來口感豐厚得多, 而跟牛油最配的還是帆立貝了, 帆立貝大大隻, 跟溶了的牛油一同入口味道真是不錯, 雖然知道會很肥但仍忍不住全清光光.
而另一款是香草牛油龍蝦半隻 (一人份)
半隻龍蝦其實不算很大隻, 不過反正真的是有實物上來, 塗點香草牛油在表面馬上拿去燒, 只需燒數分鐘待龍蝦肉全變色便可以吃了. 其實這個很難會做得難吃, 燒出來的蝦肉入口滿是豐厚的牛油香, 肉質都算有彈性, 當然鮮味就說不上, 反正這價錢有半隻龍蝦吃也不能要求太多了.

盛八豆腐 (一人份)
未攻肉類前, 先來個小吃開開胃吧. 不過一人份量那塊豆腐就真係超薄身, 浸在醬油當中是有點咸的. 幸好有點木魚跟紫菜絲伴著令食味更豐富一點. 豆腐質地不算十分滑身, 不過作為前菜都OK的, 如果可以厚身一點口感會更好.

食肉獸再來當然就是點一系列肉類了 (以下是一人份)
先來的是牛類, 選擇其實只有六款, 包裝牛肋骨, 牛胸腹, 一口牛等等. 試了燒汁牛肋肉, 一份都有三片左右, 每片就不是很大, 而且有點薄身, 不過醃得頗入味, 而且肉質也不會好韌, 連著點點肥脂還是不錯的; 而牛舌就有四款, 包括鹽燒跟鹽蔥的, 也有一口牛舌. 點了個最基本的鹽燒牛舌, 上來雖然薄身但還算帶點厚度, 一份只有兩片, 牛舌上洒滿了椒鹽, 本以為會好咸, 但燒出來又可接受, 入口帶點爽身, 雖然細細片, 但屬可以番點之款.
再來便是豚腩肉類, 選擇有五款, 包括有味噌, 柚子胡椒及泡菜口味等. 試了個較特別的岩鹽青檸, 上來一份有三片都幾薄身, 原來不同口味的意思是在豚肉片上放上一堆不同的醬汁, 而這個岩鹽青檸汁質地都幾濃稠, 燒完出來其實青檸味不太重, 豚肉片偏肥一點, 不過入口肉質都夠軟嫩, 可能真的加了點檸檬汁, 吃起來不算好油膩的感覺.

而豚拖羅類同樣有五款供應, 口味也跟豚腩肉差不多. 先點個味噌來試試. 豚拖羅的肉超軟的捲縮成一小堆, 重重的被味噌包圍著. 燒出來的肉質果真是比豚腩肉還要軟棉, 不過可能味噌太多, 基本上吃不到什麼肉味.

一盤肉又怎會夠, 決定又再多一盤
比較少見的黑豚卷有兩款不同口味分別是芝士櫻花豚肉卷及紫蘇梅口味. 點了個重口味的芝士, 原來是把豚肉卷在表面洒上大量芝士粉而已. 不過燒完出來的芝士味其實不算好重, 但豚肉卷本身都算不錯, 肥瘦比例均半, 肉質不算鞋口, 不錯吃. 再來的黑豚肉選擇相對就較多, 除了有鹽燒, 生薑之外, 還有芝士, 角切, 蔥燒等等, 還是點個最基本的鹽燒, 味道沒什麼驚喜, 肥脂偏少, 如果胃口不是很大的話, 還是番吃牛類比較好.

剛剛吃了鹽燒牛舌不錯, 再點了鹽燒一口牛舌, 這次來的是把一塊牛舌剪開成四四方方一小塊, 其實味道跟剛才的牛舌差不多, 就是小塊一點, 更好嚼一點罷了.
吃得太多肉類, 開始進攻點海鮮類吧. 來個鐵板香草牛油海螺燒, 上來真的是用了個迷你鐵板盛著幾塊螺肉, 旁邊還有些洋蔥條跟香草牛油. 把整個鐵板放在爐上慢慢燒, 建議先加點牛油在盤內可避免螺肉燒得太乾. 不過其實燒出來肉是有點韌的, 但加了牛油較香口, 還可以接受吧.
鐵板水晶魷魚一人份量都幾多, 同樣以鐵板上陣, 可惜魷魚本身不算肥美, 尤其觸鬚部份很瘦弱, 就算是塗抹了所有牛油後, 燒出來都幾韌. 這個不點也沒太大損失.
日本魷魚筒一份有兩個, 想不到又幾厚身, 而且都算大件. 放在爐上燒一會待肉質由半透明燒至純白色半縮就可以吃了. 入口都幾彈牙, 頗有咬口, 這個我們都番點了兩次. 吃完海鮮還是忘不了肉類, 又再點了個雞翼. 這裡的雞翼分有鹽燒跟泡菜味, 要不辣的當然只有前者選擇了. 一人份其實有兩隻被剪開成四份, 不過說是鹽燒, 其實椒鹽下得很少, 燒出來沒什麼味道, 還是要另沾醬汁才能入口. 幸好雞翼肉質算OK的.
最後再點了個燒汁一口牛, 一份有六粒, 非常迷你. 不過中間夾著點肥脂, 而且燒汁醃得幾入味的, 燒出來小小一顆肉質富彈性, 也不錯吃.
雖然友人不吃內臟, 但看到居然有供應, 便點了個盛八腸來試試. 不過上來一碟全被超濃厚的醬汁包裹著, 不說真的以為是南瓜來的. 大腸每塊都幾厚身, 不過內裡肥脂不算多, 燒出來後醬仍是非常濃稠, 入口只有一個咸字, 完全吃不出是大腸的味道.

吃了那麼多肉類跟海鮮, 最後必定要點些菜蔬來平衡一下吧.
這裡的野菜類有十款左右, 包括了有蘋果, 粟米, 甜蕃薯, 翠肉瓜等等. 不過如果不想煩的話, 就最好來個蔬菜或雜菌盛合最快捷了.要了個後者, 上來用了個鍚紙盤盛著好幾種菇菌, 但不知怎的頂端又再加了一大球的香草牛油, 看來就算是吃菜蔬也不會瘦到哪裡去...不過老實說加入了牛油的確是美味多了, 把整個鍚紙盤放在爐上讓牛油慢慢溶化入菇當中, 吃起來超香口的!
香草牛油燒大蘑菇一份只有半隻, 又再加多一球牛油. 燒完出來菇味又沒想像中那麼濃, 其實食味跟剛才的菇菌併盤內的差不多.

既然還是吃不到菜, 最快捷方法當然是點個沙律了.

金目鯛野菜沙律
這裡的沙律有四款, 先試了這個金目鯛野菜沙律, 其實就是一堆沙律菜上放了兩片金目鯛刺身而已. 刺身切得頗薄身, 但吃起來還可以的, 底下的沙律菜不算好新鮮, 但沒出現苦味都巳不錯了, 而且底下加了點醋汁, 又有幾顆車厘茄, 吃完一大堆肉類後再吃點菜果然不會太滯膩.

盛八特式野菜沙律
同樣也是一堆沙律菜, 不過這次沒有刺身, 改而加入了幾顆椰果, 而賣點還是在於他們那個沙律醬汁, 吃起來比一般沙律醬要甜, 如果想吃菜之餘但又不想太''齋'', 這款應該會比剛才的刺身沙律更能滿足閣下.

軟殼蟹有機蔬菜卷
吃完好幾輪肉類, 來到尾聲又想吃點前菜. 這裡的前菜都有七款左右, 當中包括了豚肉生菜包, 海鮮煎餅, 餃子等等, 其實就是吃到差不多時, 還想再吃點些什麼來填飽肚子, 這幾款就最適合了. 但宅女不想吃太滯, 還是點個''清''一點的軟殼蟹有機蔬菜卷吧. 上來一碟有兩件, 看看蔬菜卷用了米紙來包裹著, 都頗為薄身, 內裡包著的材料也滿多的, 除了生菜葉, 還有青瓜和紅蘿蔔, 中間就有條完整的蟹肉, 外層還有點沙律醬和蟹籽, 十分豐富. 入口米紙頗煙韌, 味道清爽得來有層次, 當小食倒是不錯的.

其實吃放題是不應該吃飯麵這種易飽的東西, 但宅女就是喜歡吃烏冬, 雖然對這裡的出品期望不大, 但看到有供應冷烏冬, 不自覺的就點了一份來試.
上來居然用了個小竹盤盛著一小堆烏冬, 旁邊還有點蔥花, 醬汁另上, 整個賣相又幾似模似樣, 實在有點意想不到. 不過其實烏冬入口雖然夠滑身, 但吃起來仍不夠煙韌, 有點太淋了. 味道只是普通貨色. 如脾胃沒空位的話不點也沒有損失.

這裡的甜品款式不多, 就只有兩款雪糕, 分別是盛八淇冰跟豆腐雪糕.
先試試豆腐雪糕, 一球小小的, 但雪得頗硬, 而且冰塊都幾多, 吃起來豆腐味不強, 食味普通. 反而盛八淇冰原來是在雪糕上淋上了焦糖醬, 吃起來甜度高一點, 雖然焦糖味不算好濃, 但味道比起豆腐雪糕是較出色的.

宅女跟友人兩個由中午12時就開始吃到差不多下午2點半左右才埋單, 每人HK$288加一, 吃得十分盡興.

食物方面雖然食材不算是非常優秀, 不過以這個價格來說, 大致上都OK, 沒出現特別伏的食物.

時間方面其實是由中午12時開始一直吃三個小時, 三個小時內無限供應, 但一直可以坐到下午4點才離開. 我們吃了2個多小時, 其實時間都很夠用了.

而上菜的速度仍是一貫首輪是最快的, 而且也沒怎樣漏單. 不過去到第三輪時就開始來得較慢, 尤其最後一輪的雪糕跟飲品要催了兩次才來. 幸好這裡的經理態度良好, 也會幫我們跟進.

吃完這次之後其實是很想再番吃, 不過回想吃一次又肥幾磅, 也屬於邪惡派.....還是再等多個月才再來吃吧.

圣诞节
2014-12-29 1356 浏览
在日本吃過日式燒肉,個人覺得香港的日式燒肉和日本都大同小異,重點主要是用料。我大多會選擇午餐時段去食日式燒肉,因為價錢較為親民,三個人分別叫了三個一人前日式燒肉午餐,平均一個人$100都唔洗。只是,午餐時段時間比較緊迫,要密密燒快快吃。刺身:新鮮,有少少黑松露提味沙律:OK湯:一般味噌湯每個一人份日式燒肉午餐,可選3種肉。三個人,分別叫了個3set燒肉午餐,一次可以食哂9種肉柚子豚肉:感覺清新,很棒雜菜:放在錫紙盤中燒,唔會乾身其他肉食都新鮮,肉質OK,除了...牛舌:切得太太太太薄,完全冇牛舌應有口感盛八腸:其實係豬大腸,太肥腸(中間那盤右面):味道較為普通總結食品方面,肉類質素和醃料都唔錯。環境方面,燈光較暗,如果食晚餐應該幾有情調,午餐就...呵呵呵服務方面,店員都是新手,雖然對點菜等等都不熟手,但很有禮貌,可原諒。

只是,午餐時段時間比較緊迫,要密密燒快快吃。
刺身+沙律+湯
刺身新鮮,有少少黑松露提味
沙律:OK
湯:一般味噌湯
主食
每個一人份日式燒肉午餐,可選3種肉。
三個人,分別叫了個3set燒肉午餐,一次可以食哂9種肉

柚子豚肉:感覺清新,很棒
雜菜:放在錫紙盤中燒,唔會乾身
其他肉食都新鮮,肉質OK,除了...
牛舌:切得太太太太薄,完全冇牛舌應有口感
盛八腸:其實係豬大腸,太肥
腸(中間那盤右面):味道較為普通

總結
食品方面,肉類質素和醃料都唔錯。
2014-12-08
主食
2014-06-09 7890 浏览
前幾天,喜歡日式燒烤既我經朋友介紹下,黎左呢間日式烤肉店。果然無令我失望,他們的食物都很新鮮,只需加少少鹽,粘少少檸檬汁,就已經非常惹味。尤其喜歡這個A5和牛,輕輕兩面燒一燒至半熟,再動手磨少少磨鹽灑上肉面,入口即溶,好味得無法形容。同時推介厚切牛舌,口感一流!
2014-06-05
2013-10-01 9901 浏览
中秋節一家人一齊食晚飯 早幾日已經bk左枱,去到無乜人,但環境唔錯,好高級既感覺。 價錢真係好貴,但d肉好好味好正另外推介泡菜煎餅!好食過係韓國食叫左鮮蝦,雖然份量好少但真係勁好味!仲有叫左貝殼類、生蠔  飲品多數都有酒精成分,我飲左巨峰提子汽酒 除左酒精飲品佢仲有其他健康飲品。
中秋節一家人一齊食晚飯

早幾日已經bk左枱,去到無乜人,但環境唔錯,好高級既感覺。

價錢真係好貴,但d肉好好味好正
另外推介泡菜煎餅!好食過係韓國食
叫左鮮蝦,雖然份量好少但真係勁好味!
仲有叫左貝殼類、生蠔

飲品多數都有酒精成分,我飲左巨峰提子汽酒
除左酒精飲品佢仲有其他健康飲品。
2013-09-19
团年饭
  • 和牛
  • 泡菜餅
2013-08-02 8661 浏览
日式燒肉在本港吃過不少,那幾間較出名的日式燒肉店都曾一一嚐試過,吃的就是肉類的質素吧!只要肉類質素高,不需加任何醃料,吃起來原汁原味,就已經美味至極,要不然乾脆去吃個韓式燒烤放題可能更稱心滿意。這一餐本來約好是上個月的飯局,但期間出了點小意外需要改期。一個月後的今天終於來到跟好友K小姐的生日飯,今次又是吃日式燒肉,選址在尖沙咀亞士厘道網上風評不錯的盛八日式燒肉店。店舖採用深木色裝潢,一貫和式風格,跟一般日式燒肉店無異,只是燈光較暗,我們被安排坐在入門口的卡座,二人坐得非常舒適。而早在預訂位置時已被告知周六晚市屬於繁忙時段,用餐時間有限定為兩小時,於是我們19:30開始,21:30就要埋單還檯了,對於餐廳的措施,我們是很明白及體諒的,但對手腳較慢的我們來說,又要燒又要吃,實在是有點兒急趕。牆上當眼處掛著盛八當店自慢-店舖最拿手的菜式排行榜,對於首次光臨的客人,或是對點菜毫無頭緒的我們,都有很大的幫助。老實說,我在點菜的時侯,總喜歡點一些Chef's recommendation,廚師推介自然是拿手菜色,理應不會難吃吧!於是我們就點了第一、二位的當店自慢。在我們點菜期間,為我們點菜的女店員

在我們點菜期間,為我們點菜的女店員竟在沒有任何交待的情況下突然走開了,我們莫名其妙地等了數分鐘仍不見她的蹤影,只好找另一位店員再為我們點菜。
巨峰提子Plus $35 & 阿部白桃Plus $35
據店員所講,Plus就是乳酸梳打的意思,來的兩杯顏色漂亮,味道也不錯。
燒汁牛肋骨肉 $93
超人氣當店自慢第一位,牛肋骨肉切得較薄,燒汁味道不錯,吃下去還算軟腍,卻是少了點牛味。
特選厚切鹽燒牛舌 $89
當店自慢第二位,牛舌燒後仍juicy,但舌邊部份稍為韌了一點,舌芯部份較好,但仍欠缺外脆內軟的感覺。
極上和牛盛合 $388
這個和牛盛合有西冷、肉眼&肋骨肉三種不同部位,份量似乎少了一點;味道比汁燒牛肋骨肉是香濃了一點,還附上岩鹽,燒的時候可以自行加點調味,但我們吃起來就覺得這和牛盛合質素實在普通,老實說不禁有點失望。
有機蔬菜盛合 $53
反而這份蔬菜盛合更得我們歡心,蘿蔔、南瓜、粟米、茄子、洋蔥&羊角豆等6種有機蔬菜整齊的放在籃子裡,燒的時候放在盤子裡跟香草牛油同燒 (其實是煎?),讓蔬菜沾滿香草牛油,簡單得來又美味。
豚拖羅 (柚子胡椒) $68
這一道是D先生特別推介的菜色,他知道我會來吃盛八,於是就叮囑我要點這一菜色。豚拖羅肉質爽口,柚子胡椒醃得惹味,略帶微酸,感覺既清新、又消膩滯,很好吃,果然沒介紹錯。

食物方面只能說是可以,除豚拖羅 (柚子胡椒)的確令我們有點驚喜之後,其餘的不算是十分突出美味,甚至及不上我們之前光顧過的燒肉店,難免有點兒失望。

吃到這裡剛好兩小時,我們亦已經飽得連甜品都吃不下,於是就坐著喝茶談天,誰不知加茶的店員突兀的從我手中搶過茶杯為我加茶,當時的確被她的舉動嚇了一跳,希望這不是為了騰出空檯而趕走我們的技倆,而是店員較新手,因而令服務未能盡善盡美吧!
2013-06-26 6857 浏览
食評內容今日經過亞士厘道 本身諗住去食一壽司 但係成日食壽司都食到厭厭地所以去左隔離雅士利大廈一間日式燒肉店:盛八上到去估唔到間鋪頭俾到我一種優雅既感覺而且會播D令人放鬆既音樂 我望下個MENU 有好多都係好岩香港人口味既紅肉首先,我點左一杯生啤 然後點左一份砂肝送酒,個砂肝雖然係生既拎出黎但係個賣相真係唔錯 砂肝好易熟 所以好快就食得 我以為會有一陣腥味估唔到係意想不到既新鮮同爽口 而且仲有3種調味料任君選擇 增加食物鮮味 之後就食肉味冇咁重既雞肉 本身已經醃左既雞肉入口有一陣青檸味 酸酸地 感覺開胃之余亦不失本身既雞味絕對可以再點一客! 其實我好驚肉既腥味同膻味 但係我見到隔離台既果份羊架既賣相好似唔錯所以我就點左一客羊架 皆因羊架既肉較厚 所以我就擺埋一邊燒食左用泡菜醃既豬頸肉先,其實點既時侯我都有D猶豫 乜泡菜可以拎黎醃肉?又係一隻好開胃既肉 酸得黎唔會搶左D肉味 好讚! 之後我就試羊架 我燒到8成熟 所以入邊仲有小小紅紅地 但係咁樣先會令到肉質更嫩口而且1D膻味都食唔到 絕對係愛羊之人必點菜式 最後我點左一客用芝士粉醃既豚肉 佢地將D肉切成一粒粒格仔狀將4邊燒到脆身 但係入
食評內容
所以去左隔離雅士利大廈一間日式燒肉店:盛八

我望下個MENU 有好多都係好岩香港人口味既紅肉

之後就食肉味冇咁重既雞肉 本身已經醃左既雞肉
入口有一陣青檸味 酸酸地 感覺開胃之余亦不失本身既雞味
絕對可以再點一客!

所以我就點左一客羊架 皆因羊架既肉較厚 所以我就擺埋一邊燒
又係一隻好開胃既肉 酸得黎唔會搶左D肉味 好讚!

而且1D膻味都食唔到 絕對係愛羊之人必點菜式

最後我點左一客用芝士粉醃既豚肉 佢地將D肉切成一粒粒格仔狀
將4邊燒到脆身 但係入邊仲可以保留到肉汁
仲有一陣陣好香既芝士味
環境同格調我會俾4分 食物我俾爆星 值得下次再去!
2013-06-01
2012-11-11 5560 浏览
一行7,8個人黎盛八. 比起其他差不多價位既燒肉店, 盛八既quality 比較commercial. 可能我都係鍾意 Iroha 多D.不過盛八旺場一定有原因. 佢地既SET 比較多唔同款既材料, 多D variety. Salad OK, 正常qualitymain course 有 盛八腸, 牛舌, 廣鳥蠔, 和牛, 蝦, 黑豚等待.味道唔錯, 不過service 一般.

Salad OK, 正常quality

味道唔錯, 不過service 一般.
2012-07-25 4674 浏览
今日同女朋友行街街搵野食, 女友話盛八d野好好食同好出名, 所以就決定一試。 一入到去竟然唔洗等位, 可能係剛剛開門既關係啦…..( 仲有卡位坐添!)我地點左雞軟骨、菠菜溫泉玉子沙律、厚切牛舌、燒汁牛肋骨肉、厚切agu豚肉。 雞軟骨同平時外面食既唔同(多左咖喱味) 唔錯。之後到主角喇----厚切牛舌(口感太正了, 超爽…忍唔住要多碟) 。牛肋骨(好有牛味同夠哂味), 厚切agu豬(食落同平時既好唔同, 肉味濃郁, 口感豐富, 絕得值得一試! 可惜得6件), 食完都唔太夠飽, 點多個雙色蟹籽海之幸炒飯, 好惹味。 不過都不得不讚呢度既服務員, 無止境咁幫我地加茶, 同埋好有耐性咁教我地點燒, 。最後埋單700蚊左右, 都可以接受丫…. 下次都會同大班朋友再幫襯。

纪念日
  • 厚切牛舌
2012-07-22 4154 浏览
母親節的食評,留到現在才出,好像有點過份,唯筆者實在不是一個量產型的寫手,一星期能夠寫上四篇已屬萬幸.說回盛八,當日我們由於沒有訂座,也對酒樓的母親節餐牌感到厭倦,所以想到午餐要吃日式燒肉跟女朋友的母親慶祝.日式燒肉之中,以盛八和牛角名氣最響,筆者一星期內先後光顧了這兩間.感覺盛八的價錢訂得比較高,肉的質素也比較好,餐廳的位置通常設於旺區的樓上鋪.而牛角價錢則比較親民,肉的質素稍遜(但也很好味),餐廳的位置通常設於大型商場.兩者賣的東西雖然相似,但市場定位不同的情況下,絕對是各自各精采.即日早上訂座,無論12時,1時還是2時,都有座位,意思是根本不會爆滿.果然,1時許到達的時候,全場大概只坐了一半客人.座位很舒適,抽風系統亦做得很好,店內不會彌漫著烤肉味,吃完以後衣服也不會沾上味道.服務員都很年青,態度並不算很好,明明客人不多,但點餐時好像很怱忙似的,而且還出現漏單情況,這方面比不上牛角.食物的味道倒是好得無話可說,當日點了一個大滿足四人餐,再加一客温泉蛋沙律,一碟牛舌,一碟牛肋肉,兩隻大虎蝦,足夠我們一行五個人吃了.大滿足四人餐(前菜)--沙律是大路貨色,不過蕃茄仔跟蔬菜都很新鮮.麵
母親節的食評,留到現在才出,好像有點過份,唯筆者實在不是一個量產型的寫手,一星期能夠寫上四篇已屬萬幸.說回盛八,當日我們由於沒有訂座,也對酒樓的母親節餐牌感到厭倦,所以想到午餐要吃日式燒肉跟女朋友的母親慶祝.日式燒肉之中,以盛八牛角名氣最響,筆者一星期內先後光顧了這兩間.感覺盛八的價錢訂得比較高,肉的質素也比較好,餐廳的位置通常設於旺區的樓上鋪.而牛角價錢則比較親民,肉的質素稍遜(但也很好味),餐廳的位置通常設於大型商場.兩者賣的東西雖然相似,但市場定位不同的情況下,絕對是各自各精采.

大滿足四人餐(前菜)--沙律是大路貨色,不過蕃茄仔跟蔬菜都很新鮮.麵豉湯該是用沖劑開出來的,不喝也不可惜.咖喱茶碗蒸在調味上有一點花巧,但其實茶碗蒸的食材本身味道都很清淡,用咖喱粉調味是完全蓋過食材味道.同時間咖喱的香料味道太出,孜然味亦太強烈.
大滿足四人餐(烤肉)--烤肉拼盤的質素非常高,黑毛和牛牛排肉,澳洲和牛西冷以及燒汁牛肋肉的油脂分佈非常好,牛肉味濃.店方有介紹燒烤方法,先將一面燒至金黃,然後翻轉燒8秒即可食用,入口果然又香又嫩,三款牛肉之中又以燒汁牛肋肉最好味.店員本來建議我們先吃味道比較清淡的海鮮再吃牛肉,但靚牛當前我們早將他的建議拋諸腦後,吃罷牛肉才轉吃海鮮.香草牛油帶子只有兩隻,但店方已將帶子切丁好讓客人分吃.帶子的肉是連著殼的,可以排除貝殼循環再用的疑慮.不過味道我認為只是一般,帶子肉厚本身是挺難上味的,用香草牛油汁調味稍嫌不夠惹味.同樣是海鮮,筆者則非常推介花竹蝦,中等size燒烤好兩邊,放入口蝦味濃郁蝦身又爽脆,燒烤令到蝦殼香噴噴有鹽燒的香味.比起我們稍後才吃珍寶size的虎蝦味道更優!鹽燒雞腿肉生薑黑豚在珠玉在前的情況下,注定成為陪襯.但以味道而言,仍然十分出色.鹽燒雞肉的調味恰到好處,黑豚肉取腩位薄切,烤至微焦竟點像美珍香的至尊豬肉乾.在樣樣都好味的情況下,烤肉拼盤很快就被我們吃過清光.
大滿足四人餐(冷盤,主食)--套餐還包括兩道冷盤和一個炒飯,盛八冷奴即是凍豆腐,店方用的雖然是即食豆腐,但豆味也不錯,涼拌的醬汁有蒜蓉,蔥和醬油,是簡單惹味的一道美食.辛口麥粒温室青瓜的青瓜切大粒,當然不能像用拍的那樣入味,但盛八用麵醬調味,加上口感像碎餅乾的麥粒,感覺非常清新,很適合在吃多了豐腴和牛之後吃.吃完這麼多美食之後,基本上已經飽了八成,再吃埋芥茉籽牛舌炒飯,可真如套餐的名字一樣"大滿足"了!
菠菜温泉玉子沙律--女朋友很喜愛叫温泉蛋,所以一見到這道沙律就點了來試.份量有點兒少,我們五人每人只能分到一小碟,温泉蛋亦只得一隻.但蔬菜的葉片片完整,菠菜又沒有常見的臭青味,是揀手進口靚貨.拌上芝麻汁同吃,美味得令人有衝重再點一客.
厚切牛胸腹肉(左)--點的時候是想要多試點不同的牛肉,所以點套餐沒有厚切牛胸腹肉.但其味道其實比不上套餐的燒汁牛肋肉,而且單點也比燒汁牛肋肉貴.我對和牛的看法是,只要是真的和牛,基本上味道都差不到那裡去.若果是A5當然最好,但沒有級數的有時也很好味,實在無需要花大錢追求高級數的和牛.厚切牛舌(右)--這是本晚最美味的食物,平常吃到的牛舌,就算是如何標榜厚身,終究也是切片上,這日吃的的牛舌卻是切條上的.小心地將四邊都燒得金黃,中間僅熟,送進口就能嘗到超濃牛舌香,是我吃過最好吃的牛舌.
大虎蝦--索價HKD98,以件頭來說也不算很貴,但最敗筆的地方是店方將它開邊上.這樣做是為了方便客人分享食物,但虎蝦開邊後根本不能反轉燒烤,否則蝦膏就會完全被糟蹋掉.只燒一邊火候十分難握.筆者建議要麼豪氣一點完隻上,要麼就不要點.
整頓午連四杯飲品合共HKD900多,不過有兩百塊是浪費在那兩隻大虎蝦上面.四個人來的話,點那個價值HKD388的四人套餐絕對夠吃.回家細看餐牌照片,套餐應該包汽水的,但在我們另外點了四杯飲品之下,那四杯汽水卻不知所踪.不過以其烤肉之高質素,絕對會返轉頭(事實上上個星期已經再吃了一次,依然好味,也不另文描述了).
2012-05-13
母亲节
  • 厚切牛舌
  • 燒汁牛肋肉
  • 菠菜温泉玉子沙律
  • 竹花蝦
2012-06-13 3252 浏览
同朋友約係TST 食lunch,朋友建議食盛八。反正呢度唔多熟,就跟左上樓。上到去時,櫃台無人。唔知開門未。就係門口大叫:有無人呀...=..=入到去先知得兩個待應,整緊開門。一個客都未有,安排左四人台...讚呀因為好多餐廳就算無人都要你迫兩人台叫左個牛肋骨定食 HK$88.-你睇下就知點解我覺得抵:味x湯係一般飲都味道,不過不失沙津幾新鮮,生菜無黃...滿意茶碗蒸無加味林,食落味道同出面整的有D唔同,不過OK的溫泉蛋就過熟,黃無流,所以同飯食時無咁好面,但就呢個唔易整仲未到主菜,因為仲有刺身,而且係新鮮,食到唔係平野。朋友話:差D唔記得個刺身,因為之前已經黎左一堆野主角到啦,碟野係一般份量的食,但絕對夠食,因為之前食左咁多野嘛。牛肉好林,燒落好香,食落當然牛味足啦...餐廳比左三種汁點,但其實只係食牛,唔點我都覺得唔錯 其實都幾其待個飯,因為個飯好香,但係今次碗飯有飯蕉朋友碗無問題,我估係因為我碗o係飯煲邊但飯味係足的,而且濃濃飯香,食落好滿足個餐包埋架,個雪糕食得出唔係cheap野,食完飯唔會行街時話未食甜品去買雪糕...哈哈哈其實原本無可樂,不過食前無聊睇餐牌,見到話打卡就送雪

上到去時,櫃台無人。唔知開門未。

就係門口大叫:有無人呀...=..=

入到去先知得兩個待應,整緊開門。

一個客都未有,安排左四人台...讚呀

因為好多餐廳就算無人都要你迫兩人台

叫左個牛肋骨定食 HK$88.-

你睇下就知點解我覺得抵:
味x湯,沙津,茶碗蒸,溫泉蛋
味x湯係一般飲都味道,不過不失

沙津幾新鮮,生菜無黃...滿意

茶碗蒸無加味林,食落味道同出面整的有D唔同,不過OK的

溫泉蛋就過熟,黃無流,所以同飯食時無咁好面,但就呢個唔易整
六件刺身
仲未到主菜,因為仲有刺身,而且係新鮮,食到唔係平野。

朋友話:差D唔記得個刺身,因為之前已經黎左一堆野
主菜

牛肉好林,燒落好香,食落當然牛味足啦...

餐廳比左三種汁點,但其實只係食牛,唔點我都覺得唔錯
日本飯
其實都幾其待個飯,因為個飯好香,但係今次碗飯有飯蕉

朋友碗無問題,我估係因為我碗o係飯煲邊

但飯味係足的,而且濃濃飯香,食落好滿足
芝麻雪糕
可樂
其實原本無可樂,不過食前無聊睇餐牌,見到話打卡就送雪米磁。

持應話無雪米磁,所以轉可樂比我地。

彈性咁處理左,我朋友想飲可樂個問題。

题外话/补充资料: 埋單:待應話唔洗加一 我覺得我絕對會回頭。 因為樓下一個普通定食 或者 套餐都收七十幾蚊。 呢度唔可以話經濟實惠,但可以話食得過 係我第一次比咁高分
2012-06-11
味x湯,沙津,茶碗蒸,溫泉蛋
六件刺身
主菜
日本飯
芝麻雪糕
可樂
2012-03-20 2406 浏览
今日同女朋友仔行完街想搵野食ge時候,女朋友仔話有間好出名ge店想試原來係講盛八我同佢講我食過,都幾好就決定去食啦.去到唔洗等位,正丫,可能因為lunch唔係好旺.一埋位就有人比左兩本lunch menu同埋茶比我地,呢道環境幾舒服,係道食lunch都幾好feel.我未係呢道食過lunch,諗住應該同晚市價錢唔差太遠,打開menu一睇,發現原來好抵食,我地點左個和牛二人餐$238,裹面有沙律/面豉湯/茶碗旦/燒肉/飯甜品...好豐富丫.沙律係盛八沙律,我最中意個汁有芥辣味好清新面豉湯正常茶碗旦有咖哩味,好潮好突別,女朋友仔都話好好食燒肉類有黑豚/雞肉/牛舌/仲有我的最愛,好好味和牛 (佢GE肉類總係又林又好味,係高質素肉類)甜品係雪糕. (好完滿的一餐)

原來係講盛八
我同佢講我食過,都幾好
就決定去食啦.

沙律係盛八沙律,我最中意個汁有芥辣味好清新
面豉湯正常
茶碗旦有咖哩味,好潮好突別,女朋友仔都話好好食
燒肉類有黑豚/雞肉/牛舌/仲有我的最愛,好好味和牛
(佢GE肉類總係又林又好味,係高質素肉類)
甜品係雪糕. (好完滿的一餐)
题外话/补充资料: 盛八依然係我心目中高質數燒肉店 咁樣食法每人都只係一舊水多D,而且仲有好多選擇,有成十幾個餐,都係咁上下價錢,見議一班人黎食會更開心...
2012-03-19
  • 和牛二人餐