2021-11-07 21 浏览
現在的人們對生活品質越來越講究了!而養生保健食品更加受歡迎!位於灣仔軒尼斯道69號華美樓地舖這家(盈記四季養生面館)給了我新的體驗😋😋😋😋美味益力多爆珠,口感不錯的爆珠與益力多的酸甜滋味很夾👍👍👍👍古法炆蘿蔔,餐廳廚師古法炮製的蘿卜又淋又甜!養生蘿卜湯喝起來感覺暖胃!鮮茄牛肋條湯通粉燜得入味又淋軟的牛肋條吃起來特別好吃!濃濃的新鮮番茄湯喝起來感覺舒服!這款藥膳農場雞加桃膠養生湯配米綫只看賣相已覺得養生與養顏於一體👍👍👍👍很喜歡桃膠加在這米綫的口感!配有米綫既能飽肚又可以養生加美顏!絕對值得一試!這間面館獨特的風格使我大飽口福!滑滑的桃膠吃後感覺特別滋潤皮膚呢!😋😋😋😋
2021-11-07 34 浏览
之前食啲嘢實在太油膩!又食大閘蟹又食打邊爐🍲⋯⋯腸胃真係頂唔順!而家年紀大咗就要好好保養自己嘅身體,有時食得太多油膩嘢就要食返啲清淡啲食物!保養下自己嘅身體係必須嘅!😬啱啱喺灣仔約咗朋友做運動,行過見到一間🍜盈記四季養生麵館藥膳農場雞+日本花菇養生湯配米線湯底非常清甜!紅棗和杞子香氣十足!未食就已經飲咗半碗湯!非常清甜!雞件有三件!花菇有兩隻!花菇好爽!加埋米線一齊食😬養生⋯⋯鮮茄牛肋條+米線鮮茄湯底都非常清甜!我個人都比較藥膳湯底多啲!牛肋條有三件!牛肋條炆得好鬆軟!牛味濃郁!益力多爆爆珠奶茶紅豆冰童年回憶!以為全單🈶️九折⋯⋯唔知點解我哋冇呢😅⋯⋯

啱啱喺灣仔約咗朋友做運動,行過見到一間

🍜盈記四季養生麵館

藥膳農場雞+日本花菇養生湯
配米線

鮮茄牛肋條+米線

益力多爆爆珠

奶茶紅豆冰

童年回憶!

以為全單🈶️九折⋯⋯唔知點解我哋冇呢😅⋯⋯
無論你咩年紀養生都好重要‼️今晚同朋友💕去左位於灣仔,修頓球場⛹️盈記四季養生緬館🎋叫左個期間限定藥膳農場雞花膠米粉🍜湯底好濃郁清甜,亦不會帶有藥材的苦澀味有紅棗、杞子、黑木耳~能夠補中益氣,明目補血😽花膠好大件吃落爽口,一D腥味都無處理得好👍雞髀🍗嫩滑,肉味濃郁好好食😋涼拌麻辣手撕雞手撕雞肉好嫩,啖啖肉,配搭青瓜條,脆花生,芫茜,雲耳.份量十足口感特別爽口藥膳上湯自家裝水餃(5隻)自家製水餃餡料豐富,與藥膳湯底好配合,吃完一個又一個😁
無論你咩年紀養生都好重要‼️

今晚同朋友💕去左位於灣仔,修頓球場⛹️盈記四季養生緬館🎋
叫左個期間限定藥膳農場雞花膠米粉🍜

涼拌麻辣手撕雞

藥膳上湯自家裝水餃(5隻)

自家製水餃餡料豐富,與藥膳湯底好配合,吃完一個又一個😁

2021-11-03 40 浏览
藥膳湯無味精師傅精心熬製而成,紅棗桂圓杞子當歸,每日熬製四個鍾而成,遲啲喺灣仔返工呢間會喺我嘅首選!最鍾意個湯都可以飲得!藥膳農場雞芫荽養生湯米線$64可以order 少米線藥膳濃湯配上雞湯🍗味道超級濃郁配以大量芫荽🌱鮮味十足,內含大量紅棗同木耳農場雞肉質嫩滑🤩雞皮超級滑嘟嘟🤩藥膳湯貢丸花枝丸 雙拼 $33呢個湯藥膳味到濃郁,少了雞湯味,中藥味更加突出!貢丸同花枝丸都好彈牙!我淨喺飲呢個湯都ok😂熱柚子蜜

藥膳農場雞芫荽養生湯米線$64
可以order 少米線
藥膳濃湯配上雞湯🍗味道超級濃郁
配以大量芫荽🌱鮮味十足,內含大量紅棗同木耳
農場雞肉質嫩滑🤩雞皮超級滑嘟嘟🤩

藥膳農場雞芫荽養生湯米線

藥膳湯貢丸花枝丸 雙拼 $33

熱柚子蜜
下午茶
藥膳農場雞芫荽養生湯米線
2021-11-02 39 浏览
呢排天氣開始凍,就想食暖啲既就湯麵類,同朋友行過呢間麵店,見到主打養生湯,就覺得岩岩好,暖苙苙🤣入到鋪頭,發現全店9折,更加可以食多啲啦😎我地揀左兩款湯麵,一個係主打藥膳湯,一個係喇沙湯底。兩種各有千秋,藥膳湯底好清甜,而喇沙湯底好鮮😎藥膳既配菜我地揀左醉雞,相當入味,整體好夾👍小食方面,加左個紅油抄手。佢哋用咗自家制嘅水餃🥟,唔算好辣,如果覺得唔夠枱面上都有辣油可以自己再加。再點左藥膳上湯浸時令菜,我哋簡咗生菜🥬加上藥膳湯雙倍健康😂另外用半價加左野飲,成餐好抵食!

再點左藥膳上湯浸時令菜,我哋簡咗生菜🥬加上藥膳湯雙倍健康😂

另外用半價加左野飲,成餐好抵食!
2021-10-31 24 浏览
夜晚同朋友係灣仔搵嘢食,途經見到呢間主打藥膳湯麵,決定入去試吓補一補😆,餐廳位置近地鐵站好易搵,餐廳座位都寬闊,菜式比較簡單,有三款湯底,藥膳,蕃茄同叻沙,仲有其他小食😋餐廳宜家仲做緊全日9拆優惠添藥膳農場醉雞養生湯米線湯底非常清,中藥味唔算重但醉雞味就好濃郁,雞肉嫩滑👍大蝦叻沙湯米粉叻沙味重,帶少少辣,冇好重嘅椰汁味,但都好鮮味,而且米粉好掛湯,相當濃味!醬香牛肋條醬香味好香好入味,牛肋條帶少少筋但一啲都唔鞋👍🏼藥膳湯墨魚春卷墨魚春卷份量不少,一共有6舊,非常好吃彈牙😋

藥膳農場醉雞養生湯米線
湯底非常清,中藥味唔算重但醉雞味就好濃郁,雞肉嫩滑👍

大蝦叻沙湯米粉

醬香牛肋條
醬香味好香好入味,牛肋條帶少少筋但一啲都唔鞋👍🏼

藥膳湯墨魚春卷
墨魚春卷份量不少,一共有6舊,非常好吃彈牙😋
2021-10-29 35 浏览
今日午餐食得太飽,晚上唯有食啲輕便一些,粉麵類最合適不過。位於灣仔嚟間養生麵店,間中也會來幫襯,好喜歡呢度啲湯底,鮮甜好飲,相信無味精,飲後不會口渴。藥膳農場雞花膠米線 $88期間限定,售完即止,好彩今晚還有啊!飄來紅棗香氣,湯頭甜美,採用大量藥膳餚製,有杞子,紅棗,木耳…來自冰島的花膠,大大件爽口,沒有腥味,處理得好。雞塊嫩滑,肉味濃郁。益力多爆爆珠 $36跟餐可半價,非常抵飲。爆爆珠酸酸甜甜,清新飲料。
今日午餐食得太飽,晚上唯有食啲輕便一些,粉麵類最合適不過。

藥膳農場雞花膠米線 $88
期間限定,售完即止,好彩今晚還有啊!
來自冰島的花膠,大大件爽口,沒有腥味,處理得好。
雞塊嫩滑,肉味濃郁。

益力多爆爆珠 $36
跟餐可半價,非常抵飲。
爆爆珠酸酸甜甜,清新飲料。

2021-10-29
2021-10-28 26 浏览
去過幾間藥膳湯呢,呢間真係一試很難忘,所以再去食下。藥膳農場雞+山藥養生湯(米粉)$64~雞肉好滑,有三片山藥好爽口,今次我唔食米線改食米粉,都係咁爽口,佢啖湯熱辣辣真係好好飲。👍👍藥膳農場雞+竹笙銀耳養生湯(米粉)$68~竹笙老公最鍾意食仲加埋銀耳添,佢話男人都要養顏喎,真係好養生呀。紅油抄手5隻$36~肉質都好厚肉,不過醬料又點減配啖藥膳湯又啱啱好呢~藥膳湯頁丸6粒$32~我哋叫咗鴛鴦丸,貢丸好好味呀。今晚覺得好舒服,兩夫妻慢慢享受藥膳湯 就算係簡單嘅一餐,都覺得好滿足,下次再來。
去過幾間藥膳湯呢,呢間真係一試很難忘,所以再去食下。

藥膳農場雞+山藥養生湯(米粉)$64~

藥膳農場雞+竹笙銀耳養生湯(米粉)$68~

紅油抄手5隻$36~

肉質都好厚肉,不過醬料又點減配啖藥膳湯又啱啱好呢~

藥膳湯頁丸6粒$32~

我哋叫咗鴛鴦丸,貢丸好好味呀。

2021-10-23
2021-10-26 1349 浏览
今日獨個兒吃晚餐, 有點悶, 總要吃些醒胃野.   看見  盈記四季養生麵館 有叻沙, 又正合我心意.店員介紹店內有獨立座位, 各自有空間, 整潔衛生, 餐牌食物有多款, 有叻沙湯, 小食,  藥膳養生雞湯.我最愛 大蝦叻沙湯米粉 , 即落單.小食叫了醬香牛肋條,  店員好快就送上, 牛肋條, 牛味很香, 十分美味, 肉質靚, 肥瘦均勻, 好肉味, 入口又嫩又滑.大蝦叻沙湯米粉,  有巨型大蝦兩隻,   蛋,  炸豆卜,  芫茜, 紅辣椒, 特別欣賞紅卜卜叻沙湯.叻沙魅力在於濃厚的蝦香湯頭, 配上惹味芳郁的香料, 滲出陣陣椰醬香甜及辣味. 濃厚得來又不過膩.    大蝦, 肉質爽口, 鮮蝦味齒頰留香.  雞蛋夠新鮮, 有蛋味,  惹味好吃 !炸豆卜, 好鬆脆,  浸入了叻沙湯, 好食.叻沙湯米粉, 好滑,  這裡的湯底是「飲得到」的湯底, 無味精.最後叫了杯柚子蜜, 飲了清熱順喉.下次來試養生湯, 又好想食醉雞.
店員介紹店內有獨立座位, 各自有空間, 整潔衛生,
餐牌食物有多款, 有叻沙湯, 小食,  藥膳養生雞湯.
我最愛 大蝦叻沙湯米粉 , 即落單.
肥瘦均勻, 好肉味, 入口又嫩又滑.
雞蛋夠新鮮, 有蛋味,  惹味好吃 !
炸豆卜, 好鬆脆,  浸入了叻沙湯, 好食.
最後叫了杯柚子蜜, 飲了清熱順喉.
下次來試養生湯, 又好想食醉雞.
  • 醬香牛肋條
  • 大蝦叻沙湯米粉
2021-10-22 30 浏览
女人吾補好易老, 所以除了自己煲湯, 我也喜歡去坊間飲養生湯做保健.  今晚行經灣仔, 修頓球場,  看見  盈記四季養生麵館,  好想 飲碗養生湯.在門外看看餐牌, 感覺食物也合意,  價錢又吾貴.店內座位整潔, 光猛.侍應又送上餐牌,  我再揀至愛食品.藥膳養生湯有好多選擇,  或又可以叫健康醒胃蕃茄湯.我點了檸蜜,藥膳浸雞腳,  用黨蔘, 北芪, 紅棗杞子浸,  行氣活血. 雞腳煲得好稔又入味, 好好肉.  以型補型, 多吃可補腳骨力.涼拌手撕雞,   配料有青瓜條, 脆花生, 芫茜, 云耳. 份量足.醬汁做得好好, 用了蒜, 薑, 酒, 手撕雞肉好嫩, 啖啖肉,  配上青瓜條,  特別爽口.藥膳農場雞 + 桃膠養生湯個湯底好足料,  聞落都有淡淡藥材味, 有紅棗, 杞子能夠補中益氣, 明目補血. 桃膠, 高纖高蛋白質,  愛美顏者必吃. 雞件有很多塊, 用上三黃雞, 夠滑又吾油膩, 米線很滑, 滲了湯汁, 好入味, 口感不錯,  湯頭不含味精, 我全碗飲清 !餐廳位置方便, 食材有質素, 真材實料, 價錢經濟, 下次要和家人再來吃.
在門外看看餐牌, 感覺食物也合意,  價錢又吾貴.
店內座位整潔, 光猛.
侍應又送上餐牌,  我再揀至愛食品.
藥膳養生湯有好多選擇,  或又可以叫健康醒胃蕃茄湯.
我點了檸蜜,

藥膳農場雞 + 桃膠養生湯
桃膠, 高纖高蛋白質,  愛美顏者必吃.
雞件有很多塊, 用上三黃雞, 夠滑又吾油膩,

• 藥膳浸雞腳
  • 涼拌手撕雞
  • 藥膳農場雞 + 桃膠養生湯
2021-10-19 33 浏览
我一向好鍾意食米線 尤其係麻辣嘅不過食得多都唔係太健康所以間中都會想食清啲最近好喜愛哩間灣仔嘅養生米線店🍜雞湯底睇落好清但飲落好夠味,味道好甜、好香!佢有好香嘅桂圓紅棗味~真係會忍唔住飲哂啲湯!👍🏻👍🏻👍🏻.🔸藥膳農場雞日本花菇養生湯米線($68)🔸藥膳農場雞竹笙銀耳養生湯米粉($68)🔸紅油抄手($36)🔸凍檸茶 x2.我哋一個揀米線、一個米粉,兩者都掛湯所以好夠味!雞肉大件而且好滑!🐔真心有雞味,好好食!日本花菇好厚,炆得好入味、有蠔油香。銀耳軟綿綿又帶點爽口,好有膠質!竹笙爽脆吸湯。全部都好味,有驚喜!小食嘅紅油炒手細細粒,但好飽滿,外皮薄得嚟煙韌、半透明,個餡都好香好滑,而個醬就好惹味,似係自家炒嘅,好香但唔太辣。.整體好味呀!我會再返去食😋😋😋
我一向好鍾意食米線 尤其係麻辣嘅
不過食得多都唔係太健康
所以間中都會想食清啲
最近好喜愛哩間灣仔嘅養生米線店🍜
雞湯底睇落好清
但飲落好夠味,味道好甜、好香!
佢有好香嘅桂圓紅棗味~
真係會忍唔住飲哂啲湯!👍🏻👍🏻👍🏻
🔸藥膳農場雞日本花菇養生湯米線($68)
🔸藥膳農場雞竹笙銀耳養生湯米粉($68)
🔸紅油抄手($36)
🔸凍檸茶 x2
我哋一個揀米線、一個米粉,
兩者都掛湯所以好夠味!
雞肉大件而且好滑!🐔真心有雞味,好好食!
日本花菇好厚,炆得好入味、有蠔油香。
銀耳軟綿綿又帶點爽口,好有膠質!
竹笙爽脆吸湯。
全部都好味,有驚喜!
小食嘅紅油炒手細細粒,但好飽滿,
外皮薄得嚟煙韌、半透明,
個餡都好香好滑,
而個醬就好惹味,似係自家炒嘅,好香但唔太辣。
整體好味呀!我會再返去食😋😋😋
2021-10-16 33 浏览
星期六做完義工活動,到附近的店食個下午茶,見到有間藥膳湯麵店做緊九折。朋友最喜歡養生,二話不說便選擇了它。藥膳農場雞竹笙銀耳養生湯 | $68初時以為藥膳湯底會帶有好重的藥材味,但原來不會。聞到紅茸甜甜的味道,湯底清甜無味精,亦不會帶有藥材的苦澀味。甜甜的不會太鹹,有紅茸、杞子、銀耳、竹笙。雞脾肉滑溜不肥。涼拌手撕雞青瓜雲耳撈紅薯粉 | $68有好多雞絲、花生香脆、生洋蔥、青瓜絲等,醬汁夠味。藥膳上湯自家製水餃五隻 | $36水餃浸在藥膳湯上,亦都可以品嚐到藥膳湯味。餃子饀料肉多。熱奶茶 | +$0、凍檸茶 | +$3熱飲品跟餐免費,凍飲加$3,飲品大杯。現時全單九折,幾抵食。

藥膳農場雞竹笙銀耳養生湯 | $68
甜甜的不會太鹹,有紅茸、杞子、銀耳、竹笙。雞脾肉滑溜不肥。

涼拌手撕雞青瓜雲耳撈紅薯粉 | $68
有好多雞絲、花生香脆、生洋蔥、青瓜絲等,醬汁夠味。

藥膳上湯自家製水餃五隻 | $36
水餃浸在藥膳湯上,亦都可以品嚐到藥膳湯味。
餃子饀料肉多。

熱奶茶 | +$0、凍檸茶 | +$3

2021-10-16
2021-10-15 1034 浏览
到過「藝林」賞畫展與買繪畫顏料後順便在灣仔區用膳,在「盈記四季養生麵館」吃藥膳湯米線。藥膳農場雞+山藥養生湯米線,藥膳麵湯沒有濃濃的藥材味道,祇有芫西的清香和藥膳雞湯的鮮味,山藥和米線拌著藥膳雞湯吃,可口又有益,鮮雞中有雞翼、雞髀肉與雞胸肉,雞翼、雞髀肉固然嫩滑,雞胸肉肉質也很味鮮柔滑。藥膳上湯自家製水餃米粉,水餃皮滑餡鮮。杞子與紅棗帶出麵湯很的清甜味道,湯水拌雲耳吃又甜又爽。每次必吃的醬香牛肋條,醬香好味道,牛肋條炆得鬆軟入味。特飲是奶茶紅豆冰與凍檸蜜。我第一次嘗奶茶紅豆冰,口感很好,一般紅豆冰經常會太甜,這杯奶茶紅豆冰,紅豆蓉綿糯,配奶茶味道不太甜,味道層次大大提升,值得下次再來。

藥膳上湯自家製水餃米粉

每次必吃的醬香牛肋條,醬香好味道,牛肋條炆得鬆軟入味。
醬香牛肋條

特飲是奶茶紅豆冰與凍檸蜜。

奶茶紅豆冰

2021-10-15
2021-10-15 38 浏览
養生藥膳平時較少見,以前不時會去美孚一間藥膳面食幫襯,佢執左之後就少食好多啦一見到佢即刻又諗起,又見到裝修咁新淨,即刻入去試試先!它除左有藥膳湯,仲有蕃茄湯,喇沙湯Tim! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🔷藥膳農場雞蟲草花養生湯米線一送到上枱,第一時間飲嗒湯,湯底好清甜, 比起平時好濃烈嘅藥材味令人更易接受!飲得出有當歸,杞子,紅棗,龍眼!米線唔會煮得太淋,入口爽滑,配住飲一齊食超正!而雞係三黃雞,肥美肉厚,肉質嫩滑!而且蟲草花都比好多,一d都唔慳,一定夠食呀!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~👅味道 🌕🌕🌕🌗🌑🌻環境 🌕🌕🌕🌕🌑🐋服務 🌕🌕🌕🌑🌑👛抵食 🌕🌕🌕🌑🌑🔄回頭率 50%~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍 盈記四季養生麵館 (灣仔)灣仔軒尼詩道69號華美樓地舖📞 93667566 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🔰新手廚娘👩🏻‍🍳試食員👩🏻‍🏫純分享不定期更新Follow me👉🏻 @whale_talking 🐋#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #食好西 #相機食先 #hkfoodstagr

一見到佢即刻又諗起,又見到裝修咁新淨,即刻入去試試先!

它除左有藥膳湯,仲有蕃茄湯,喇沙湯Tim!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🔷藥膳農場雞蟲草花養生湯米線

米線唔會煮得太淋,入口爽滑,配住飲一齊食超正!

而雞係三黃雞,肥美肉厚,肉質嫩滑!

而且蟲草花都比好多,一d都唔慳,一定夠食呀!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
👅味道 🌕🌕🌕🌗🌑
🌻環境 🌕🌕🌕🌕🌑
🐋服務 🌕🌕🌕🌑🌑
👛抵食 🌕🌕🌕🌑🌑
🔄回頭率 50%
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
📍 盈記四季養生麵館 (灣仔)
灣仔軒尼詩道69號華美樓地舖
📞 93667566

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🔰新手廚娘👩🏻‍🍳試食員👩🏻‍🏫
純分享
不定期更新
Follow me👉🏻 @whale_talking 🐋

#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #食好西 #相機食先 #hkfoodstagram #foodporn #hkfoodshare #藥膳 #養生 #藥膳湯 #米線 #滋補 #食得健康
每次落灣仔覆完診,都會經過呢間盈記但每次都好多人排緊隊😮‍💨今日覆完診過左食飯時間,而且天氣開始涼涼地,見佢堂食有9折,麵餐仲配埋飲品,咁就同老媽子入去食碗養生麵😋😋話明食養生麵,睇完餐牌,我地一致揀左藥膳雞湯底👇🏻我果碗👉🏻藥膳農場雞麻油養生米粉:藥膳雞湯底,香濃清甜無味精,大大碗好足料有紅早圓肉木耳,加上麻油香味,成碗食晒另外主角黃油雞,雞髀位啖啖肉,而且肉質好嫩滑媽咪就揀左👉🏻藥膳農場雞蟲草花養生米線:老媽子都大讚佢地個湯底好清甜👍🏻而且蟲草花係超多,大滿足😋兩母女都鍾意損雞腳,咁就加個小食藥膳浸雞腳,雞腳入晒味,仲有豐富骨膠原,食到個咀有啲張張地既感覺😋難怪咁多人排隊,真係幾抵食
每次落灣仔覆完診,都會經過呢間盈記

話明食養生麵,睇完餐牌,我地一致揀左藥膳雞湯底👇🏻

我果碗👉🏻藥膳農場雞麻油養生米粉:
藥膳雞湯底,香濃清甜無味精,大大碗好足料
有紅早圓肉木耳,加上麻油香味,成碗食晒
另外主角黃油雞,雞髀位啖啖肉,而且肉質好嫩滑

難怪咁多人排隊,真係幾抵食

2021-10-11
$76.5 (午餐)