今日同男朋友嚟到皓月試吓拉麵😗小店雖然唔算好大,但都算坐得幾舒服☺️我叫咗個極巨大·海虎蝦拉麵 ($138)😆賣相好吸引,材料非常豐富,一飲湯已經有好香嘅蝦油味,加上櫻花蝦,鮮味十足😗隻虎蝦真係相當大隻,有膏,而且肉質好爽,有燒過嘅香氣,仲有火炙腩肉叉燒同慢煮肩肉叉燒,我就鍾意火炙嗰塊多啲,好有油香😌而慢煮嗰塊都相當腍滑😆我都好鍾意隻溏心蛋,有個好可愛嘅公仔樣,好入味👍男朋友叫咗個豚骨拉麵 (唔記得個正名🥲)($99)~湯底濃厚,但係即使食完成碗都唔會覺得好口乾~男朋友反而覺得慢煮肩肉叉燒比較啱佢口味😆小食方面叫咗個明太子手羽餃子 ($25),一咬爆哂汁🤣微辣,味道唔錯☺️整體嚟講我覺得佢嘅質素都唔錯,製作幾認真😆👍

豚骨拉麵

明太子手羽餃子

整體嚟講我覺得佢嘅質素都唔錯,製作幾認真😆👍
2023-04-03
豚骨拉麵
明太子手羽餃子
2023-03-30 363 浏览
我食過2次水同茶要自己斟!冇服務!侍應就系收銀!入門之後⋯問幾多位之後全程就黑面👩🏿‍🦰👩🏿‍🦰👩🏿‍🦰👩🏿‍🦰最緊要個侍應係一啲都唔靚女塊面啲粉厚嗰啲麵粉帶住頂帽成個MK feel咁!坦白講拉麵真係唔錯而且湯底做得好好有一個辛辣嘅拉麵唔會太辣但係又飲到湯嘅味道!麵質唔錯調教煮麵嘅時間都好好!配料就一般!煎餃子都唔錯其他就一般!希望改善下服務態度仲有飲食最緊要個廁所🚽個廁所🚽都幾污糟有浸味仲響廚房隔離其實以上有改進應該生意會更加好!忍受到黑面去食碗麵可以不妨試吓!
2023-03-27
2023-02-12 293 浏览
期間限定係虎蝦/龍蝦湯底唔係好重蝦味有啲失望😟偏醬油無乜層次(不過我本身係偏好豬骨/魚介)虎蝦夠大隻亦都燒得好香,肉質合格嘅叉燒有慢煮肩肉同火炙腩肉各2塊👍肩肉唔算最嫩,腩肉可以炙得香啲,但兩者都合格溏心蛋煮得啱啱好,蛋黄極流心,唯一可惜係有啲唔夠入味🙈麵我揀咗偏硬,對我黎講啱啱好👍以咁多配料黎講係好抵食嘅一碗拉麵,但我覺得無需要試虎蝦
虎蝦拉麵
期間限定係虎蝦/龍蝦
虎蝦夠大隻亦都燒得好香,肉質合格嘅
溏心蛋煮得啱啱好,蛋黄極流心,唯一可惜係有啲唔夠入味🙈
麵我揀咗偏硬,對我黎講啱啱好👍

以咁多配料黎講係好抵食嘅一碗拉麵,但我覺得無需要試虎蝦
2022-12-25 201 浏览
新開拉麵店招牌係原隻活龍蝦拉🦞用櫻花蝦油熬製加味噌湯 只限土曜日同日曜日供應到訪當日係金曜日 叫左碗極巨大海虎蝦拉麵🦐湯底用上8隻大虎蝦 配櫻花蝦熬製味噌湯店方仲提供即棄手套方便剝殻 供應只限月曜日至金曜日另一款係常設款 扎幌味噌拉麵每碗麵均有炙燒同慢煮叉燒各2片最可愛係隻流心蛋 用昆布 醬油 同神秘配料醃得幾入味
新開拉麵店

醃得幾入味
海虎蝦拉麵    扎幌味噌拉麵

海虎蝦拉麵    扎幌味噌拉麵
2022-12-23 135 浏览
這家新開的拉麵店,開了不久就有人在外面排隊了他們有個特別的菜單-限量原隻活龍蝦。可能這麽多人等就爲了這個-活龍蝦拉麵 選用新鮮青龍蝦,肉質新鮮,彈牙鮮嫩。配上叉燒,溏心蛋,還有濃厚的豬骨湯,配搭一齊一流呀
這家新開的拉麵店,開了不久就有人在外面排隊了
-活龍蝦拉麵
選用新鮮青龍蝦,肉質新鮮,彈牙鮮嫩。
配上叉燒,溏心蛋,還有濃厚的豬骨湯,配搭一齊一流呀
2022-12-21 95 浏览
Finally a great ramen place in Tai Po. Today I believe is the boss was operating as a one man band. However, he had passion in making each bowl of ramen and asked each customer to wait patiently and off course when my order arrived I was surprised how good the ramen was. It’s on par if I had the ramen from either Taiwan or Japan itself. I ordered the 函館濃塩拉麵 ramen and the broth was thick and rich in aroma. The ramen noodle and overall portions in the bowl was surprisingly a lot! Which is just too good. Highly recommend this spot.
函館濃塩拉麵
2022-12-21
函館濃塩拉麵
早排已被呢間新拉麵店嘅巨型龍蝦拉麵洗版,作為大埔人點都要去試下嘅。佢正位於榕基滷水舊舖,由湯底至拉麵都謹遵北海道拉麵傳統,拉麵更係嚟自本地嘅南天麵廠合作,由日本人創辦及主理,每日都喺葵涌嘅麵廠新鮮生產拉麵。今次食嘅極巨大·海虎蝦拉麵為星期一至五限量供應,而龍蝦拉麵假日先有㗎,期待下次再會。𖦹 極巨大·海虎蝦拉麵 $138巨型海虎蝦經過炭燒,肉質爽口彈牙;櫻花蝦味噌湯底稠厚,加上櫻花蝦油,濃厚惹味,選擇曲身嘅太麵就可以掛滿湯了;欣賞一碗麵竟然有兩款叉燒,火炙腩肉叉燒同慢煮肩肉叉燒各兩塊,合共四大塊叉燒~前者油脂豐腴,肉味濃郁,後者則肉質軟嫩,加上原隻扁嘴溏心蛋,一夾開蛋黃瞬間湧出,整體鮮味十足。𖦹 函館濃鹽拉麵 $89 呢碗拉麵同上面嘅風格南轅北轍,整體偏淡味、清爽,即使湯底加入豬背脂油熬製,亦絲毫不油膩,帶淡雅嘅日本鹽香,配上煙韌嘅硬身白細麵、木耳、荀、叉燒等,啱啱好。𖦹 吉列日本蠔 $39即叫即炸,外皮金黃酥脆,日本蠔非常多汁。𖦹 生梨葡萄梳打 $25選用山梨縣產紅葡萄製成梳打,味道酸酸甜甜,開胃之選。𖦹 白桃烏龍冷泡茶 $15一打開瓶蓋已經傳來白桃香氣,飲落白桃同烏龍茶味平衡得宜,

𖦹 極巨大·海虎蝦拉麵 $138

𖦹 函館濃鹽拉麵 $89

𖦹 吉列日本蠔 $39

即叫即炸,外皮金黃酥脆,日本蠔非常多汁。

𖦹 生梨葡萄梳打 $25

選用山梨縣產紅葡萄製成梳打,味道酸酸甜甜,開胃之選。

𖦹 白桃烏龍冷泡茶 $15

一打開瓶蓋已經傳來白桃香氣,飲落白桃同烏龍茶味平衡得宜,最驚喜係拎返歸加多幾次水都仲有味!
2022-12-01
  • 極巨大·海虎蝦拉麵
真係嬲到轉登開account寫呢個食評唔信去番佢個社交平台 睇番好我既評論好喇 事源係噤 :早幾日嚟過食第一次嚟 lunch唔算好多人但感覺非常差試左個醬油拉麵唔錯師傅用心制作店員都有禮但想問下點解就咁食碗拉麵都可以滴哂汗既??? 問題係我無食辣囉唔該真係無諗過入一間食肆仲要係新開拉麵店係可以焗成噤 然後成間舖都係油煙味無諗過去食個拉麵 番屋企係成陣味 真心癲問店員可否再開大冷氣店員面容尷尬道歉話冷氣已開到最大臨走望一望 見到煮麵位不停有蒸氣噴岀嚟 大佬呀 啲客食麵又食埋你啲蒸氣同油煙味😡😡真心嬲究竟係抽氣差定直頭壞左???新舖都無錢整 ?唔係嘛?其實想講整幾好食都無用麵夠熱但我都好熱囉🤬🤬🤬可否解釋一下點解食個麵會又熱又焗呢?如果大家想貼錢買難受可以去感受下👍🏻

真係嬲到轉登開account寫呢個食評

問店員可否再開大冷氣
店員面容尷尬道歉話冷氣已開到最大

臨走望一望 見到煮麵位不停有蒸氣噴岀嚟
大佬呀 啲客食麵又食埋你啲蒸氣同油煙味😡😡真心嬲

究竟係抽氣差定直頭壞左???
新舖都無錢整 ?唔係嘛?

其實想講整幾好食都無用
麵夠熱但我都好熱囉🤬🤬🤬
可否解釋一下點解食個麵會又熱又焗呢?

如果大家想貼錢買難受可以去感受下👍🏻
2022-11-30 163 浏览
月結日是慰勞自己的日子,食好啲啲!極巨大海虎蝦拉麵吉列日本蠔明太子手羽餃子蔬菜魷魚餅樣樣嘢都好好食,個麵櫻花蝦濃湯底配料十足,大虎蝦之外仲有火炙及慢煮叉燒,啲小食唔似係一般凍肉店貨式,今餐食得好完滿。
2022-11-30
2022-11-29 112 浏览
看到不停有人介紹大大隻活龍蝦拉麵,相當吸引,趁住週末專程去品嘗。活龍蝦拉麵 ($198)只限星期六、日及假期供應,而且限量8至10碗。湯底加入大量櫻花蝦和特製櫻花蝦油,充滿濃濃蝦味。溏心蛋賣相可愛,蛋味濃郁,軟綿香甜,齒頰留香。用上原隻本地新鮮青龍蝦,由師傅當日到街市選購誠意十足!龍蝦大大隻,口感爽彈,拉麵煙韌彈牙,掛湯一流。激辛味噌拉麵 ($89)碗湯色澤紅潤,入口香辣惹味,是味蕾的一大衝擊。  叉燒選用西班牙白毛豬炮製,分別有慢煮肩肉和火灸腩肉,肥瘦均勻,入口香軟。唐揚炸雞 ($32)外皮金黃香脆且非常薄,雞肉嫩滑多汁,醃得入味,鹹香滋味。沾點特製醬汁才吃,充滿日式風味,令人一口接一口。
活龍蝦拉麵 ($198)
只限星期六、日及假期供應,而且限量8至10碗。
湯底加入大量櫻花蝦和特製櫻花蝦油,充滿濃濃蝦味。
溏心蛋賣相可愛,蛋味濃郁,軟綿香甜,齒頰留香。
激辛味噌拉麵 ($89)
碗湯色澤紅潤,入口香辣惹味,是味蕾的一大衝擊。
唐揚炸雞 ($32)
外皮金黃香脆且非常薄,雞肉嫩滑多汁,醃得入味,鹹香滋味。
沾點特製醬汁才吃,充滿日式風味,令人一口接一口。
2022-11-14 84 浏览
大埔最近開左間隱世拉麵店 好誇張六點開門已經坐滿左 🥹小店行北海道拉麵風格 湯底有札幌味噌 、旭州醬油 、函館濃塩⁡不過最令我期待既係期間限定既活龍蝦拉麵 只限星期六日同公眾假期有 聽聞一日得8-10碗 好好彩我食到最後一碗 🤣 想食既朋友最好去之前打電話預訂先呀 龍蝦唔係大路既波士頓而係新鮮青龍蝦 肉質超彈同鮮甜 ❤️ 湯底加左櫻花蝦熬製既蝦油再加味噌湯底 香到暈低 🫶🏻 麵質彈牙又掛到湯飲品方面除左汽水竟然有冷泡茶 解膩一流⁡
大埔最近開左間隱世拉麵店 好誇張六點開門已經坐滿左 🥹

不過最令我期待既係期間限定既活龍蝦拉麵
只限星期六日同公眾假期有 聽聞一日得8-10碗

龍蝦唔係大路既波士頓而係新鮮青龍蝦 肉質超彈同鮮甜 ❤️
飲品方面除左汽水竟然有冷泡茶 解膩一流

2022-11-12 153 浏览
»《皓月》限定鮮甜青龍蝦 ↞九月才開張的新拉麵店 選址在大埔區 都稱得上隱世˶’-‘˶內裡格局四四方方 放上五至六張枱 有機會跟其他搭枱不小人星期六日專程來到訪,晚上六點前已經有人龍了大家都在等晚市的限定龍蝦或者蝦拉麵,每日限量供應視乎當日廚師在漁市場採購了多小新鮮青龍蝦或海蝦 𓆞用料方面有夠誠意,以小店來說有這個質素,很可以 𓌈˒˒ 活龍蝦拉麵(限定) $198首先,必須要大力稱讚一下這裡的廚師這道栩栩如生的活龍蝦成為了全晚焦點龍蝦肉被廚師稍微處理過 蝦肉與殼半分離讓食客輕輕一夾蝦肉就脫離了蝦殼 𓊤對於像我一樣懶的人 絕對有助提升食慾龍蝦絕對不是急凍 新鮮靚貨 一吃就能分辨肉質鮮美ǫ彈無須多言 充滿龍蝦鮮甜味香港人喜愛的波士頓龍蝦即時比下去.以櫻花蝦味增製成湯頭,再混合了蝦油,鹹度適中曲麵掛湯彈牙,偏硬的麵條也很可以除了青龍蝦還有兩片肥瘦適中的叉燒
配料有筍、青蔥、白蔥、木耳、流心溏涵館濃鹽拉麵 $89另外點了另一款招牌拉麵淡雅的日本鹽的天然香味與豬骨湯底融為一體 ( ᷇࿀ ᷆ )雞骨與豬背脂油熬煮出清透的高湯清爽得來又帶點濃郁香味.麵條嚴選由日本人創辦的南天麵廠來貨
分別有太麵同白細麵
»《皓月》限定鮮甜青龍蝦 ↞

九月才開張的新拉麵店 選址在大埔區 都稱得上隱世˶’-‘˶
內裡格局四四方方 放上五至六張枱 有機會跟其他搭枱
不小人星期六日專程來到訪,晚上六點前已經有人龍了
大家都在等晚市的限定龍蝦或者蝦拉麵,每日限量供應
視乎當日廚師在漁市場採購了多小新鮮青龍蝦或海蝦 𓆞
用料方面有夠誠意,以小店來說有這個質素,很可以 𓌈˒˒

活龍蝦拉麵(限定) $198
首先,必須要大力稱讚一下這裡的廚師
這道栩栩如生的活龍蝦成為了全晚焦點
龍蝦肉被廚師稍微處理過 蝦肉與殼半分離
讓食客輕輕一夾蝦肉就脫離了蝦殼 𓊤
對於像我一樣懶的人 絕對有助提升食慾
龍蝦絕對不是急凍 新鮮靚貨 一吃就能分辨
肉質鮮美ǫ彈無須多言 充滿龍蝦鮮甜味
香港人喜愛的波士頓龍蝦即時比下去
以櫻花蝦味增製成湯頭,再混合了蝦油,鹹度適中
曲麵掛湯彈牙,偏硬的麵條也很可以
除了青龍蝦還有兩片肥瘦適中的叉燒
配料有筍、青蔥、白蔥、木耳、流心溏

涵館濃鹽拉麵 $89
另外點了另一款招牌拉麵
淡雅的日本鹽的天然香味
與豬骨湯底融為一體 ( ᷇࿀ ᷆ )
雞骨與豬背脂油熬煮出清透的高湯
清爽得來又帶點濃郁香味
麵條嚴選由日本人創辦的南天麵廠來貨
分別有太麵同白細麵選擇 太麵是幼身的
硬身太麵的煙韌度的確做得不錯
放久了也保持到拉麵該有的彈牙口感
叉燒部分都有喜出望外的感覺
叉燒分為兩種:慢煮肩肉跟火灸腩肉
各款兩塊,這個份量值得稱贊
兩者口感截然不同 腩肉較爽彈 慢煮的相對嫩滑
其他配料包括了海苔、蔥、筍、木耳跟炸洋蔥
搭配原隻溏心蛋 大大提升滿足感
大多數的拉麵店都要另外加錢的(°_°)

日式唐揚炸雞 $32
搭配鮮嫩的唐揚雞 親民價格
大滿足 (,,•́؎•̀,,)

白桃烏龍冷泡茶 $15
信州蘋果梳打 $25

ʀᴀᴛɪɴɢ : 7.5/10
2022-11-11 104 浏览
𝟘𝟟.𝟙𝟘.𝟚𝟘𝟚𝟚📌皓月 (大埔)大埔廣福道103號地下C號舖🔎#hkfoodieat_大埔 💸人均消費: $80-$130🌿評分: 3.8/5🈚️加一服務費餐廳分類🔖 #hkfoodieat日本菜🎏最近發現大埔廣福道開咗間新嘅拉麵店所以呢日就約咗朋友落堂之後嚟試吓🍜店舖嘅位置都幾隱蔽🙈佢唔喺廣福道對住馬路嗰啲位置而係喺條巷入面嘅第一間店舖🪴門面望落有啲似日式旅館🗻即使位置較為隱世但店舖嘅招牌虎蝦同龍蝦拉麵的確吸咗唔少顧客🦞加上店舖座位唔多所以去到七點幾已經大排長龍🐉想食但唔想排咁耐隊就趁佢啱啱開12:00/落完場18:00去食啦🌷𑁍 極巨大·海虎蝦拉麵 ($138)主角海虎蝦的確好巨型而且微微炭燒過🦐肉質彈牙感覺非常新鮮🌊店家好貼心咁附上咗膠手套俾食客剝蝦殼✨有時候呢啲細節位都會為餐廳加咗唔少分數🐸除咗有虎蝦之外配料仲有火炙腩肉叉燒同慢煮肩肉叉燒各兩片🐷腩肉叉燒嘅油脂味好香而肩肉叉燒肉質好嫩🌟即使係慢煮都稍微加咗啲調味令佢更香口惹味🙌🏻至於湯底店家話佢哋採用咗8雙虎蝦加埋櫻花蝦🌸我個人覺得即使加埋櫻花蝦油🎃湯底嘅蝦味都唔算好濃郁反而係味噌較為岀😳麵質就正常掛到湯🥣至於配菜有超可愛嘅糖
𝟘𝟟.𝟙𝟘.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌皓月 (大埔)
大埔廣福道103號地下C號舖
🔎#hkfoodieat_大埔

💸人均消費: $80-$130
🌿評分: 3.8/5
🈚️加一服務費

餐廳分類🔖 #hkfoodieat日本菜🎏

極巨大·海虎蝦拉麵

𑁍 極巨大·海虎蝦拉麵 ($138)
主角海虎蝦的確好巨型而且微微炭燒過🦐肉質彈牙感覺非常新鮮🌊店家好貼心咁附上咗膠手套俾食客剝蝦殼✨有時候呢啲細節位都會為餐廳加咗唔少分數🐸除咗有虎蝦之外配料仲有火炙腩肉叉燒同慢煮肩肉叉燒各兩片🐷腩肉叉燒嘅油脂味好香而肩肉叉燒肉質好嫩🌟即使係慢煮都稍微加咗啲調味令佢更香口惹味🙌🏻至於湯底店家話佢哋採用咗8雙虎蝦加埋櫻花蝦🌸我個人覺得即使加埋櫻花蝦油🎃湯底嘅蝦味都唔算好濃郁反而係味噌較為岀😳麵質就正常掛到湯🥣至於配菜有超可愛嘅糖心蛋😻仲有荀同本耳絲👻以呢個價錢算係非常佛心了💮
炸蟹肉忌廉薯餅(兩件)

𑁍 炸蟹肉忌廉薯餅(兩件) ($25)
個人覺得呢個有點普通🫢忌廉味稍為太重🤧蓋過咗蟹肉嘅味道🦀不過炸得非常香脆🍃敗筆就是忌廉太多太膩了
信州蘋果梳打

𑁍 信州蘋果梳打 ($25)
雖然這裡的定價較高但係喺餐廳睇到咁精緻嘅包裝成日都忍唔住🍎係幾清甜嘅蘋果汁配梳打水🧃想配飲品都不妨嗌呢個試試🥂

📚喺星期六、日同假期會有限定嘅活龍蝦拉麵供應🦞如果有興趣都可以去試一試🌺
信州蘋果梳打
🍪【#大埔】皓月 Koutsuki💥新開誠意拉麵店 限量原隻活龍蝦💥.🍪大埔新開一間北海道風🍜拉麵店,星期日中午未開店已經吸引人龍🧑🏻‍🤝‍🧑🏻!小店主打味噌、鹽味同醬油醬油湯底拉麵,另有🦞活龍蝦拉麵,只限星期六日及假期限量供應‼️~~~~~~~~~~~~~🦞 活龍蝦拉麵 $198 (3.5/5)橙紅色龍蝦搶眼又有氣勢,好似手掌咁大🤲🏻。餐廳附上膠手套拆殻,其實用筷指已經可以輕易起肉☺️。將龍蝦肉浸一浸熱湯再食,肉質結實彈牙,新鮮甜美🤤!味噌湯底加入咗特製🦐櫻蝦油,舖上大量櫻花蝦,濃郁但偏單調🤔,少鹹欠鮮味🫣。反而配料幾唔錯,兩大片🐷慢煮叉燒滑身軟熟,師傅會將豬來貨改肉,用最滑嘅部份自家製作叉燒😳👍🏻。🥚溏心蛋流心效果良好,不過筍太硬身🥲。太麵煮得啱啱好,掛湯能力不錯😊。.🌶️ 激辛味噌拉麵 $89 (3.5/5)湯底如其名,真係激辛香辣🥵!想考驗自己嘅話仲可以揀😈雙倍激辛或者👿五倍激辛,非常刺激🤣!兩款叉燒分別係🐷慢煮肩肉同🔥火灸腩肉,後者散發淡淡焦香味,香口又唔太肥膩😙。白細麵幼身,口感更細緻。.🦪 吉列日本蠔 (3隻) $39 (4.5/5)即叫即炸好新鮮😆,外皮金黃酥脆,入面鮮甜香滑
🍪【#大埔】皓月 Koutsuki
💥新開誠意拉麵店 限量原隻活龍蝦💥

~~~~~~~~~~~~~
🦞 活龍蝦拉麵 $198 (3.5/5)

🌶️ 激辛味噌拉麵 $89 (3.5/5)

🦪 吉列日本蠔 (3隻) $39 (4.5/5)

即叫即炸好新鮮😆,外皮金黃酥脆,入面鮮甜香滑夠juicy😚。
🍑冷泡茶(白桃烏龍) $15 (4/5) 清爽帶微微桃香。
🍎信州蘋果梳打 $25 (3/5) 對我嚟講太甜,但男朋友鍾意呢款多啲。

~~~~~~~~~~~~~
🍪總結嚟講見呢間拉麵店幾受街坊歡迎,去嘅話要預時間排隊😉。拉麵配料用心製作、份量慷慨😆,湯底有進步空間💪🏻。
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$183 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:3.5/5
📍 皓月 Koutsuki
@koutsukihk
Follow me on Instagram: hungrycookie15
2022-11-06
2022-11-01 627 浏览
自從榕基滷水搬舖後最近經發現原來已由另一間拉麵店取締,和風木系裝修與旁邊的街坊攤檔看似格格不入卻正正更引人矚目。與坊間大部分拉麵店一樣以填紙方式點餐,因應個人喜好選擇太麵或白細麵、麵質等。拉麵當中有兩款期間限定款式,包括虎蝦拉麵及只限星期六、日及公眾假期供應的活龍蝦拉麵。吉列日本蠔 ($39) 炸得外酥內軟,鮮甜多汁並不帶腥。函館濃鹽拉麵 ($89) 豬骨湯底加入豬背脂油熬製,質感比想像中清爽而非特別稠厚,鹹度偏高;麵條產自日本人創辦之本地麵廠「南天麵廠」,所選硬身太麵的確合符個人喜好,保持煙韌而掛湯力恰到好處。每碗拉麵均附有火炙叉燒及慢煮叉燒各兩塊,前者以腩肉即時炙燒,口感爽彈並帶陣陣焦香;後者則選用黑毛豬肩肉長時間慢煮肉質軟嫩。其他配料包括溏心蛋、海苔、蔥、筍、木耳及炸洋蔥,溏心蛋軟滑流心惟不算相當入味。活龍蝦拉麵 ($198) 只會於星期六、日及公眾假期每日限量供應八至十碗,其實龍蝦拉麵早已見怪不怪,但坊間大部分都只會選用波士頓龍蝦,難得一見用上本地街市採購之新鮮青龍蝦,原隻龍蝦肉質爽彈鮮美,更已貼心地完整拆肉,已經物有所值。湯底與函館濃鹽拉麵如出一轍但鹹度相對適中,另外更加入特

吉列日本蠔
吉列日本蠔 ($39) 炸得外酥內軟,鮮甜多汁並不帶腥。

函館濃鹽拉麵

活龍蝦拉麵
湯底與函館濃鹽拉麵如出一轍但鹹度相對適中,另外更加入特製櫻花蝦油,可惜拌入湯中仍不足以帶出濃厚櫻花蝦鹹鮮味,反而如果改以櫻花蝦熬煮蝦湯更必更佳;叉燒方面則只得一款慢煮叉燒,但其他配料如溏心蛋、蔥、筍及木耳則同樣俱備。

白桃烏龍
白桃烏龍 ($15) 冷泡茶清爽解膩,另外亦有四季春及麥香紅茶選擇。
白桃烏龍