2022-10-29 73 浏览
大埔墟開咗間新嘅日式拉麵店, 像日本拉麵舖 一樣,來試試吧! 茶水自助... 拉麵種類有6-7款選擇,而小食9款選擇,都不錯!函館濃塩拉麵(直麵)拉麵可以選擇直麵/曲麵, 份量十足。最驚喜隻蛋印有"月"字, 隻蛋仲好好食!同埋肉有四至五片有厚有薄, 一次滿足細哂!其實我平時唔太喜愛食拉麵, 但好好美味同埋有服務水準好!期間限定: 極巨大 •虎蝦拉麵(真係大大隻, 啖啖肉)蔬菜魷魚餅(1份)吉列炸蠔(3隻)上台熱辣辣炸蠔入口香脆內軟熟

函館濃塩拉麵(直麵)
拉麵可以選擇直麵/曲麵, 份量十足。
最驚喜隻蛋印有"月"字, 隻蛋仲好好食!
同埋肉有四至五片有厚有薄, 一次滿足細哂!

其實我平時唔太喜愛食拉麵, 但好好美味同埋有服務水準好!

期間限定: 極巨大 •虎蝦拉麵
(真係大大隻, 啖啖肉)

蔬菜魷魚餅(1份)

吉列炸蠔(3隻)
上台熱辣辣炸蠔入口香脆內軟熟

2022-10-26
午餐
  • 活龍蝦拉麵
  • 札幌味噌拉麵
2022-10-25 549 浏览
餐廳門面好光,裝修幾日本風,店內枱櫈以木為主,配上明亮燈光,感覺乾淨、簡潔。不過油煙味好重,差D以為自己去左燒肉店😂。札幌味噌拉麵 (曲麵、硬) $79食拉麵前先飲湯是常識吧?! 湯少少鹹、味道比較單一,溫度只係暖偏熱,如果再熱少少就更好🤔。每碗麵都有一隻好靚、好滑、好入味嘅溏心蛋,細嘗會食到蛋香。叉燒有兩款共4片,分別係普通日式叉燒片、火炙腩肉叉燒,我地兩個都中意火炙款,因為佢D肥膏位做到入口即化,而且好有豬香,驚艷!!;而日式叉燒就正正常常。唔知係咪我影相耐左加食野慢,曲麵淋左少少,唔夠硬😅。函館濃塩拉面 (曲麵、硬) $89呢款個湯底比上面果款有層次,所以我中意呢款多D😏。吉列炸蠔 $39/3隻價錢少貴,味道麻麻,蠔有少少腥😐,勝在即炸夠熱,但性價比唔高,可以唔駛試。當日精選係大海老拉麵,我見到有人食緊,海老大概係超市急凍一盒8隻果D虎蝦SIZE。整體拉麵味道唔錯,而且抵食過好多拉麵店,有機會會再嚟。

札幌味噌拉麵 (曲麵、硬) $79
札幌味噌拉麵

每碗麵都有一隻好靚、好滑、好入味嘅溏心蛋,細嘗會食到蛋香。

火炙腩肉

;而日式叉燒就正正常常。
唔知係咪我影相耐左加食野慢,曲麵淋左少少,唔夠硬😅。

函館濃塩拉面 (曲麵、硬) $89
函館濃塩拉面

呢款個湯底比上面果款有層次,所以我中意呢款多D😏。

吉列炸蠔 $39/3隻
吉列炸蠔

吉列炸蠔

整體拉麵味道唔錯,而且抵食過好多拉麵店,有機會會再嚟
2022-10-21
火炙腩肉
函館濃塩拉面
2022-10-24 74 浏览
#𝓣𝓪𝓲 𝓟𝓸 愛好拉麵者又有新店推介!走入大埔廣福道開咗一間長龍人氣拉麵🍜店,入面座位不多,食飯等候時間較長,入門口有個茶水自助區,可以自己斟冰水,見好多人主要試龍蝦拉麵,但我比較想試佢其他拉麵,今次試左:1-濃塩拉麵 直麵 HKD89基本配料: 叉燒、酒心蛋、海苔、蔥、木耳、炸蔥湯底幾好,唔會好咸,叉燒有2種,火炙腩肉有燒過,糖心蛋都做得好出色,麵質係我鐘意既類型2-札幌味噌拉麵 HKD79 追加替玉(加麵底200g) $10基本配料:叉燒,糖心蛋,海苔,䓤,荀、木耳、紫洋蔥3-小食 吉烈日本蠔(3隻)$39 好好食,好新鮮炸忌廉蟹肉薯餅 (2件)$25 好岀色👍🏾必點下次可以試埋佢款龍蝦,仲有其他限定拉麵,另外佢飲品櫃啲嘢飲都好特別。📍 皓月 (大埔)大埔廣福道103號地下C號舖#foodiehongkong#hongkongfoodlover#hongkongfoodie#hongkongfood#foodsharing #foodie #eat #香港#hongkongfoodblogger #hongkongfoodlover#hongkongfoodie#ins
#𝓣𝓪𝓲 𝓟𝓸

1-濃塩拉麵 直麵 HKD89

基本配料: 叉燒、酒心蛋、海苔、蔥、木耳、炸蔥

基本配料:叉燒,糖心蛋,海苔,䓤,荀
、木耳、紫洋蔥

3-小食

吉烈日本蠔(3隻)$39 好好食,好新鮮

炸忌廉蟹肉薯餅 (2件)$25 好岀色👍🏾必點

📍 皓月 (大埔)
大埔廣福道103號地下C號舖

#foodiehongkong#hongkongfoodlover#hongkongfoodie#hongkongfood#foodsharing #foodie #eat #香港#hongkongfoodblogger #hongkongfoodlover#hongkongfoodie#instafood#hongkongrestaurant#hongkongeats#hongkongfoods#hongkongfoodbloggers#instafoodie #instafoodporn #instafoodgram #foodporn#吃貨#香港美食 #吃貨 #吃貨女孩 #吃貨日常 #相機食先#ka_foodicted
濃塩拉麵
2022-10-24
  • 炸忌廉蟹肉薯餅
  • 吉烈日本蠔
2022-10-17 160 浏览
經過見到 新開一試店員服務態度-正常,有禮環境清潔-正常冷氣足夠咁開始啦坐底,水都冇杯,都冇話提下個客如果要水 水係自助,扣分先點餐 冇特別啦 上野速度正常到個麵啦我點左醬油拉麵(曲麵)硬度:普通先試湯底熱嘅 合格味道一般 唔太濃郁 偏咸,扣分飲左幾啖 冇再想飲嘅感覺到個麵咬落唔彈牙 仲偏硬 衰過食出前一丁 ,扣分配料 叉燒 蛋 正常發揮冇特別到最唔滿意嘅地方店鋪抽油煙系統極差食野過程充斥炸小食嘅油煙味個環境完全極不舒適完全影響食慾家陣食油煙定食麵 嚴重扣分嗱嗱聲食完走冇下次完
經過見到 新開一試

店員服務態度-正常,有禮
環境清潔-正常
冷氣足夠

咁開始啦
坐底,水都冇杯,都冇話提下個客如果要水 水係自助,扣分

先點餐 冇特別啦 上野速度正常

到個麵啦
我點左醬油拉麵(曲麵)硬度:普通
先試湯底
熱嘅 合格
味道一般 唔太濃郁 偏咸,扣分
飲左幾啖 冇再想飲嘅感覺
到個麵
咬落唔彈牙 仲偏硬 衰過食出前一丁 ,扣分
配料 叉燒 蛋 正常發揮冇特別

家陣食油煙定食麵 嚴重扣分

嗱嗱聲食完走
冇下次
2022-10-13 144 浏览
行過廣福道,見到皓月未開門已出現人龍,你就知道必須要來試試看。主打北海道風的拉麵店,為了將日本拉麵完美呈現,特別與南天麵廠合作,用最高質的太麵及白細麵,一解大家對日本的思鄉病。適逢假日,還有期間限定的新鮮原隻活龍蝦拉麵,必食呀!是當天上午新鮮直送到店的青龍蝦,肉質爽彈鮮甜,配以味噌湯底及以櫻花熬製的蝦油,搭配我喜歡的太麵,口感爽彈,而且掛湯力強,把鮮味延續下去。其他基本配料,有慢煮叉燒、溏心蛋、木耳等等,原來是西班牙白毛豬,難怪肉質那樣幼嫩。朋友點了函館濃鹽拉麵,一點也不遜色,有慢煮叉燒、腩肉、溏心蛋等,腩肉看似肥膩,但日本鹽湯底中和了油膩感,吃了也沒有罪疚感。另又點了炸忌廉蟹肉薯餅,即點即炸,鬆脆又可口。最後,當然要來枝信州蘋果梳打及山梨葡萄梳打涼快一下啦!

適逢假日,還有期間限定的新鮮原隻活龍蝦拉麵,必食呀!

函館濃鹽拉麵

另又點了炸忌廉蟹肉薯餅,即點即炸,鬆脆又可口。

最後,當然要來枝信州蘋果梳打及山梨葡萄梳打涼快一下啦!
2022-10-09
函館濃鹽拉麵
2022-10-10 81 浏览
呢間餐廳主打北海道風拉麵🎌湯頭用上大量新鮮豬骨加上蔬菜,熬煮8-10個鐘,不添加任何味精,更加入豬背脂油增升濃厚度🍲;麵底由「南天麵廠」製造,保證麵條質素👍🏻💗活龍蝦拉麵 ($198)以豬骨湯底做基礎,加入特製櫻花蝦油,但蝦味唔算太濃郁🦐;白細麵口感幼細順滑🍜;選用新鮮生猛青龍蝦,即場炙燒保持肉質鮮甜彈牙🦞;慢煮西班牙白毛豬肩肉叉燒柔軟嫩滑🥓;配以流心度十足嘅溏心蛋、蔥花、筍條、木耳絲🥚💗函館濃塩拉麵 ($89)豬骨湯底帶天然淡雅嘅日本鹽味🧂;太麵口感較煙韌,掛湯力強🍜;除咗慢煮豬肩肉叉燒外,更有火炙西班牙白毛豬腩肉,入口即溶,油脂豐富🐷;配以流心度十足嘅溏心蛋、蔥花、筍條、木耳絲、炸洋蔥🥚💗章魚燒 ($22/4粒)章魚丸即叫即燒,口感外脆內軟,但中間淨係得一粒章魚仔,配上沙律醬、柴魚片同紫菜🐙💗生梨葡萄梳打 ($25)用上山梨縣產紅葡萄製成梳打,味道清爽酸甜,絕對唔係提子藥水味🍇💗白桃烏龍冷泡茶 ($15)烏龍茶底清幽芳香,帶陣陣白桃香🍑

💗活龍蝦拉麵 ($198)
活龍蝦拉麵

💗函館濃塩拉麵 ($89)
函館濃塩拉麵

💗章魚燒 ($22/4粒)
章魚丸即叫即燒,口感外脆內軟,
但中間淨係得一粒章魚仔,配上沙律醬、柴魚片同紫菜🐙
章魚燒

💗生梨葡萄梳打 ($25)
生梨葡萄梳打

💗白桃烏龍冷泡茶 ($15)
烏龍茶底清幽芳香,帶陣陣白桃香🍑
白桃烏龍冷泡茶

函館濃塩拉麵
生梨葡萄梳打
白桃烏龍冷泡茶
去大埔踩完單車,想搵下有乜食之際朋友就介紹左依間隱世拉面店《皓月》。去到嘅時間已經見到有人排哂隊。店鋪位於內街入面,唔算好顯眼,但係見到長長嘅人龍就會發現到佢嘅存在。十個應該都有八個為左佢地嘅人氣《龍蝦拉麵》$198。去到嘅時候本來話已經賣哂,點知最後原來仲有一隻,咁我即刻唔洗唸就落order。送到過嚟嘅時候好震撼,估唔到隻龍蝦俾我想象中大好多。咁店員就同我解釋佢地每日係街市採購本地嘅青龍(龍蝦嘅一種),絕對保證新鮮。食之前見到真係要打卡先,成隻橙紅色嘅龍蝦已經起哂肉,連埋龍蝦殼一齊影好靚。除此之外,個湯或都好講究,用咗炒過嘅櫻花蝦長時間熬製,味道充滿蝦嘅鮮味。流心蛋都好值得推介,上面印咗肉桂狗嘅圖案,切開仲係流心,真係好值得推介。另一個駐場拉面係函館濃塩拉面 $89湯底用左豬骨長時間熬製,再加上濃塩。豬骨嘅鮮甜味好突出,湯底呈奶白色。面身可以揀直面同埋曲面。叉燒肥瘦均勻,再經過火炙,油香十足。日本吉列蠔$39蠔身飽滿又大隻,炸得一啲都唔油膩,值得一試。飲品方面開試吓佢哋嘅冷泡茶,推介一下佢哋嘅白桃烏龍自家製冷泡茶,茶香味濃,可以解一解油膩,又清新。💰人均150蚊一位如果唔想錯過其他好

另一個駐場拉面係函館濃塩拉面 $89

日本吉列蠔$39
蠔身飽滿又大隻,炸得一啲都唔油膩,值得一試。

💰人均150蚊一位

如果唔想錯過其他好餐廳嘅介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!
2022-10-09 497 浏览
Where to go for a hearty and comforting weekend lunch? Dive deeper into the old neighborhood of Tai Po, the surrounding areas are a bit chaotic with a cluster of street market stalls and street vendors. This down-to-earth, hole-in-the-wall ramen-ya looks relatively ordinary but you have to wait 15-30 minutes to get in. However, it’s worth the wait because this place offers ramen topped with a whole Local Green Lobster, and this is offered exclusively on Saturdays, Sundays, and Public holidays.

活龍蝦拉麵($198)
活龍蝦拉麵

The live lobster is the main point of attraction, and that’s why we queue for it. The Local Green lobster was fresh and bouncy, the broth was immensely flavourful with sakura shrimps oil, slow-cooked char-siu, and a soft-boiled egg on top, while the noodle was cooked to the right firmness that I was looking for.

活龍蝦拉麵

濃鹽拉麵($89)
濃鹽拉麵

The broth is comforting and satisfying with just the right amount of saltiness, and is served with slow-cooked char-siu and aburi pork belly. The noodles were perfectly done and how can you not like a runny soft-boiled egg on top?
濃鹽拉麵

炸忌廉蟹肉薯餅($20)
炸忌廉蟹肉薯餅

This deep-fried crab cake was light and delicate, making it a delicious appetizer.

冷泡茶($15)
冷泡茶

Nice and cool with a subtle floral fragrance.

Storefront

Menu

炸忌廉蟹肉薯餅
冷泡茶
“活龍蝦拉麵”($198)“函館濃塩拉麵”($89)“煎餃子”($25)“白桃烏龍/麥香紅茶冷泡茶”($15)好耐好耐冇入大埔搵食🤣今次特登入嚟去咗呢間新開冇耐嘅拉麵小店為嘅就係星期六/日/假日限定嘅活龍蝦拉麵🦞晚市6點正嚟到聽到已經得返2碗😳叫咗當中一碗嚟食lucky😍龍蝦拉麵用上味噌湯底,配上櫻花蝦油仲有2片慢煮叉燒,溏心蛋,荀,蔥,木耳真係十分之豐富😚味道又香濃,鹹鮮十足龍蝦肉已經事先起咗,食落超鮮超彈牙🤤另一碗就要咗函館濃塩拉麵🍜湯底相對冇咁濃味☺️配料方面除咗慢煮叉燒,仲有火炙叉燒🔥🐷食落火炙味好香,入口油脂香爆發😍小食就要咗份煎餃子🥟煎到外面焦脆,入面juicy☺️正😛食完拉麵飲返啖冷泡茶,舒服哂😆而小店平日都有限定嘅極巨大海虎蝦拉麵🦐有機會嚟一定要試埋先😋
“活龍蝦拉麵”($198)
“函館濃塩拉麵”($89)
“煎餃子”($25)
“白桃烏龍/麥香紅茶冷泡茶”($15)

好耐好耐冇入大埔搵食🤣
今次特登入嚟去咗呢間新開冇耐嘅拉麵小店
為嘅就係星期六/日/假日限定嘅活龍蝦拉麵🦞
晚市6點正嚟到聽到已經得返2碗😳
叫咗當中一碗嚟食lucky😍
龍蝦拉麵用上味噌湯底,配上櫻花蝦油
仲有2片慢煮叉燒,溏心蛋,荀,蔥,木耳
真係十分之豐富😚味道又香濃,鹹鮮十足
龍蝦肉已經事先起咗,食落超鮮超彈牙🤤
另一碗就要咗函館濃塩拉麵🍜
湯底相對冇咁濃味☺️
配料方面除咗慢煮叉燒,仲有火炙叉燒🔥🐷
食落火炙味好香,入口油脂香爆發😍
小食就要咗份煎餃子🥟
煎到外面焦脆,入面juicy☺️正😛
食完拉麵飲返啖冷泡茶,舒服哂😆
而小店平日都有限定嘅極巨大海虎蝦拉麵🦐
有機會嚟一定要試埋先😋
2022-10-04 54 浏览
琴日特登入大埔墟,就係為咗皓月嘅呢碗得星期六/日/假期限量供應嘅活龍蝦拉麵🦞見有post介紹龍蝦就唔係比較常見嘅波士頓龍蝦,係店主朝早專登去街市入貨嘅青龍蝦😍咁用心挑選嘅食材冇理由唔try呀😃出咗黨鐵站要行約10分鐘左右,個店門口要轉個彎入去先見到😅地方唔算大,入去先問店員有冇龍蝦拉麵?話有嘅我先安心入座😂拉麵除咗龍蝦仲有特製櫻花蝦油,慢煮叉燒兩片,溏心蛋,筍,木耳,蔥,可以係個單度揀麵嘅種類同麵質,選擇要唔要配菜同追加topping,小食飲品嗰啲。麵我就揀太麵(曲麵)同硬(我鐘意比較chewy啲)加咗一份蔬菜魷魚餅,飲白桃烏龍冷泡茶🍑蔬菜魷魚餅上到都快,我以為會係個餅樣點知係個條樣🤣少少焦香,入邊mix咗魷魚細粒同薯蓉甘筍依啲,食得到魷魚香,有咬口唔油膩,都係唔錯嘅小食~活龍蝦拉麵上到就真叫人眼前一亮😍影咗五百張相先🤣跟住快手mix埋櫻花蝦油同麵湯飲一啖,不得了~個湯有豚骨湯嘅濃厚又有櫻花蝦油嘅鮮香,鹹淡剛好又唔會油油der,好healing嘅感覺,如果唔係因為減肥我真係會飲晒個湯🥹麵睇post話都係店主搵日本人開嘅拉麵麵廠入貨🍜麵條可以充分掛湯又夠爽口,我揀硬麵個口感啱啱好👍影完相

麵睇post話都係店主搵日本人開嘅拉麵麵廠入貨🍜麵條可以充分掛湯又夠爽口,我揀硬麵個口感啱啱好👍影完相又撈勻個湯先食麵都好有咬口唔會變軟趴趴~都係嗰句,如果唔係因為減肥我一條麵都唔捨得淨😂

龍蝦就真係超新鮮👍夠大之餘入口肉質彈牙又略帶清甜,已經整件拆肉,只要夾出來就食得😋仲配埋一次性手套方便食頭同腳~溏心蛋都超!可!愛!流心蛋黃perfect,醬油味濃少少不過咁可愛係完全可以唔計🤣慢煮叉燒都肥瘦適中唔油膩,整體係非常值得一試嘅限定拉麵🫰

白桃烏龍感覺白桃味淡咗少少?不過都健康好飲~無糖呀嘛~

期間限定活龍蝦拉麵 7.5/9

蔬菜魷魚餅 7.0/9

白桃烏龍冷泡茶 7.0/9

OVERALL 7.5/9

小店飲筒係用咖啡渣可降解飲筒好評👍不過繁忙時段可能通風少少欠佳?會有啲油煙味係店內咁😶‍🌫️
話說大埔有好多好出名嘅小店 今次我哋揾到嘅就係位於鬧市中嘅小巷拉麵店😗 店仔細細 但裝修好精緻好和風 坐嘅位置都幾舒服🥰 話說我地係準時6:00佢開門嗰時入座 但好快已經坐滿曬 建議可能早少少嚟食哦😉-🌟-▪️活龍蝦拉麵 $198雖然要等一陣 但見到拉麵上枱嘅時候我哋都嘩咗一聲🤩龍蝦已經起咗肉 一夾就食到 不過餐廳都好細心咁提供左膠手套~肉質爽口彈牙 一啲都唔霉🥹面底揀左幼麵 湯底係超級濃郁嘅蝦湯 令我哋不禁同其他食蝦麵嘅店舖做比較🔎但係相比起嚟我哋都覺得呢一間拉麵雖然濃味但係唔會好鹹 即使飲晒啲湯都唔覺得口渴!▪️激辛味噌拉麵 ($89)啡熊需要更多對味蕾嘅刺激😂 其實個湯底都幾辣下 但配合埋味噌嘅鹹味 好香好過癮🌶 而且成兜面好足料 好多片叉燒(無論係炙燒過定普通叉燒都係literally食極仲有🥹)入口即溶 油香十足但唔會太膩👍🏻筍 蔥同埋木耳就增加左脆脆地同清爽既口感😆 個太麵煮得啱啱好 彈牙得黎又帶有微微麥香🤤▪️章魚燒 ($22)章魚燒係熊熊們嘅fav(當年grad trip嘅目標係食曬成個大阪啲章魚燒😂)上面啲醬料 木魚同埋紫菜真係俾得毫不手軟🥹 章魚燒到粒粒熱辣辣 外脆內軟

-🌟-
▪️活龍蝦拉麵 $198
活龍蝦拉麵

▪️激辛味噌拉麵 ($89)
激辛味噌拉麵

▪️章魚燒 ($22)
章魚燒係熊熊們嘅fav(當年grad trip嘅目標係食曬成個大阪啲章魚燒😂)上面啲醬料 木魚同埋紫菜真係俾得毫不手軟🥹 章魚燒到粒粒熱辣辣 外脆內軟 加上入面粒章魚 不過不失啦🫶🏻
章魚燒

▪️信州蘋果梳打 ($25)
好多日本餐廳有賣🤣 酸酸甜甜 蘋果味係好自然的 加上有氣既梳打 100分🤤

▪️白桃烏龍冷泡茶 ($15)
食拉麵最解膩一定係飲茶🍂白桃烏龍清醇 淡淡茶香 有成500mL咁多!

-🌟-
整體都覺得好滿意 雖然白熊自稱係拉麵獵人 但係食到好食嘅拉麵都會好感動 地點係就係有啲唔就腳 但係為咗覓食我哋行到天涯海角都OK😎
激辛味噌拉麵
2022-10-03 103 浏览
皓月講呢間係大埔隱世名食店都一點也不為過~ 我們星期日渣車入黎突登食,因為身邊實在太多朋友講起拉麵都叫我地點都要黎呢間食。一黎到,已經見到人龍~店鋪位置係內街,門面又細,都可以咁多人願意烈日下黎食,果然吸引力非同凡響!札幌味增拉麵 (曲麵)$79不得不說個雞蛋好可愛!超爆可愛! 一啖落去,係食得出有醃過隻雞蛋!而且流心靚黃!super yummy! 叉燒有兩款~全部都肥瘦相間!唔係求其浸落碗麵度,而係廚師有用噴槍再燒過下舊叉燒~omg !真係好味過所有連鎖咩蘭,咩風堂100萬倍! 店家可唔可以開多幾間分店?麵質都好高質,而且份量足夠飽肚!我差啲食唔曬,但太好食都食曬左! 而我見每台客人都清曬!正呀! 好抵呀!龍蝦拉麵 (曲麵)$198 超級爆推薦!! 一場黎到,冇理由唔食假日限定的龍蝦拉麵~ wow, 實在是太驚喜!以為隻龍蝦會好細,點知!好真材實料,童叟無欺~ 廚師仲要非常有心機地把龍蝦肉技巧地甩曬出黎,擺係龍蝦殼上面,一啖咬落去,超級無敵彈牙,爽脆,鮮嫩! 而且咁大咁厚肉,唇齒留香~太正啦~! 再加上,成碗麵每個detail都做得非常好,櫻花蝦係有炒過,好香~豚肉片監製係入口即化,
皓月

札幌味增拉麵 (曲麵)$79

龍蝦拉麵 (曲麵)$198 超級爆推薦!!
一場黎到,冇理由唔食假日限定的龍蝦拉麵~
wow, 實在是太驚喜!以為隻龍蝦會好細,點知!好真材實料,童叟無欺~ 廚師仲要非常有心機地把龍蝦肉技巧地甩曬出黎,擺係龍蝦殼上面,一啖咬落去,超級無敵彈牙,爽脆,鮮嫩! 而且咁大咁厚肉,唇齒留香~太正啦~! 再加上,成碗麵每個detail都做得非常好,櫻花蝦係有炒過,好香~豚肉片監製係入口即化,又入味,而且唔好睇小它薄薄的一片,其實包涵了很多功夫,唔同其他連鎖日本拉麵,求其俾兩三片厚叉燒,又硬又柴都收你100蚊咁。仲有個湯底非常鮮甜,唔會死鹹死鹹咁~怪唔得我嘴叼老友都話呢間拉麵臥虎啦~!

吉烈日本蠔 $39/3隻
蠔肉肥大,熱辣辣炸出黎,一啖咬落去,好有質感,脆卜卜~而且價錢便宜公道!推薦!

信州蘋果梳打+ 山梨葡萄梳打 $25/1
講真,去一田買都要呢個價啦,更加重點的不是價錢,而是店家的心思,唔係求其入啲呀豬呀狗既嘢飲~質素之高低從細節開始~!起碼我食呢間,嘢飲都有得揀靚嘢呀~欣賞店家的態度!
龍蝦拉麵
龍蝦拉麵
2022-10-02 331 浏览
同朋友喺大埔踩單車,無準備下係大埔搵野食。本身諗住食朋友推薦嘅British Pub,但可惜勁多人,於是想起朋友之前post過呢間期間限定龍蝦拉麵。幸好個日好好彩,食到最後一碗限量嘅龍蝦拉麵,真係好驚喜,記得過嚟要趁早,因為每日限量10碗,暫時只係週末先至有。當日黎到已經要排隊,不過好彩都唔算太耐。小食有幾種,我哋食咗吉列蠔,有上次喺岩浪食天婦羅嗰種驚為天人嘅感覺,仲有炸蝦年糕等等,如果夠多人,可以食多幾樣。拉麵店鋪從來都係細細間,位置大概十幾個,選擇都係得四個,醬油,味噌同濃塩,仲有限定嘅龍蝦拉麵,根本就係一間北海道風味拉麵店。嚟到當然要食龍蝦拉麵,後邊嚟到嘅冇得食真係非常之失望,希望店方會增加供應。先講碗龍蝦拉麵,勁大隻嘅龍蝦,加咗櫻花蝦油,有兩件慢煮嘅叉燒,感覺唔錯,仲有糖心蛋,蔥,木耳等等,加麵一定要撈櫻花蝦油食,加一口湯,又係另一種享受。個蛋都做得唔錯,龍蝦用上新鮮貨,唔駛講一定好食,我相信佢哋揀龍蝦真係有啲心機,呢個亦都係限定嘅原因。另外點了函館濃塩拉麵,呢個比較傳統嘅選擇,令人想起可以去北海道旅行嘅美好日子。追加木耳同蔥同蒜蓉都好慷慨,我未試過追加係會有一碟好靚咁放喺隔離

同朋友喺大埔踩單車,無準備下係大埔搵野食。

當日黎到已經要排隊,不過好彩都唔算太耐。

追加木耳同蔥同蒜蓉都好慷慨,我未試過追加係會有一碟好靚咁放喺隔離,真係幾好。

湯底係幾有濃塩風格,但係我會喜歡剛才嘅櫻花蝦湯多少少,呢個湯一定要食曲面。

提一提,呢度有曲麵同直麵選擇,記得想掛湯一定要食曲麵。

最後來杯茶,呢到有唔少凍茶之選,四季春烏龍茶係我心水,送走拉麵的油膩感,幾好。

如果你係大埔街坊值得黎試,如果你係特登入嚟食,好似我咁,就要有排隊嘅心理準備,當然附近都仲有好多美食,食完先至再嚟排隊隊碗拉麵,都係一個好計劃。

這家新開不久的拉麵店,星期六還未開張已經要排隊了˶'-'˶可能大家都在等假期限定的原隻青龍蝦拉麵吧𓌈˒˒ 主打10小時熬製的濃湯和日本南天麵廠製拉麵,更堅持用日本食材,值得一試!-活龍蝦拉麵 $198選用非急凍的活龍蝦,非常彈牙鮮嫩。湯底好濃郁的蝦和海鮮味。選擇的太面面條口感煙韌爽口。-涵館濃鹽拉麵 $89食之前一定要喝一口湯!湯底好香的豬骨味和熬煮了好久的精華。叉燒又薄又大塊,口感夠淋,整體好高質。白細麵較淋。-吉列日本蠔 $39蠔的個頭不大,不過非常外脆內嫩亦很好juicy。
這家新開不久的拉麵店,星期六還未開張已經要排隊了˶'-'˶
可能大家都在等假期限定的原隻青龍蝦拉麵吧𓌈˒˒
活龍蝦拉麵 $198
選用非急凍的活龍蝦,非常彈牙鮮嫩。
湯底好濃郁的蝦和海鮮味。
選擇的太面面條口感煙韌爽口。

涵館濃鹽拉麵 $89
食之前一定要喝一口湯!
湯底好香的豬骨味和熬煮了好久的精華。
叉燒又薄又大塊,口感夠淋,整體好高質。
白細麵較淋。

吉列日本蠔 $39
蠔的個頭不大,不過非常外脆內嫩亦很好juicy。
日式拉麵着重湯底、麵質、叉燒一碗湯麵賣相簡單但如果加咗隻活龍蝦🦞碗麵咪即時變得豪華又誇張呢?😆大埔呢間日式拉麵小店🍜逢星期六日及公眾假期都限量供應活龍蝦拉麵🦞週一至週五平日就供應另一款極巨大·海虎蝦拉麵🦐一早bookmark定週末專程過去一試▫️活龍蝦拉麵(限定) ($198)活龍蝦鮮味突出🦞食得出係新鮮靚貨起咗殼好易扯出龍蝦肉😊湯底配大量櫻花蝦及蝦油香口濃郁🦐揀咗曲麵掛湯彈牙仲有兩片肥瘦均勻嘅叉燒🐖配料有齊筍+蔥+木耳流心溏心蛋印上公仔樣造型好QQ呢碗麵食完真係好夠飽😋之前要飛到日本先食到原隻龍蝦拉麵🇯🇵而家留喺香港都食到啦🤗▫️札幌味噌拉麵 ($79)味噌湯底都好濃郁叉燒有兩款—火炙長腩肉及慢煮豬肩肉一款焦香一款嫩滑各有特色👍🏻▫️章魚燒四粒 ($20)店長推介小食確係值得一試烤到外層脆口好有驚喜😍▫️白桃烏龍冷泡茶、四季春冷泡茶 ($15)冷泡茶大大支嗌返支一解油膩感!
日式拉麵着重湯底、麵質、叉燒
一碗湯麵賣相簡單
但如果加咗隻活龍蝦🦞
碗麵咪即時變得豪華又誇張呢?😆

大埔呢間日式拉麵小店🍜
逢星期六日及公眾假期都限量供應活龍蝦拉麵🦞
週一至週五平日就供應另一款極巨大·海虎蝦拉麵🦐
一早bookmark定週末專程過去一試

▫️活龍蝦拉麵(限定) ($198)
活龍蝦鮮味突出🦞
呢碗麵食完真係好夠飽😋
之前要飛到日本先食到原隻龍蝦拉麵🇯🇵
而家留喺香港都食到啦🤗
活龍蝦拉麵

▫️札幌味噌拉麵 ($79)
味噌湯底都好濃郁
叉燒有兩款—火炙長腩肉及慢煮豬肩肉
一款焦香一款嫩滑
各有特色👍🏻
札幌味噌拉麵

▫️章魚燒四粒 ($20)
店長推介小食
確係值得一試
烤到外層脆口好有驚喜😍
章魚燒

▫️白桃烏龍冷泡茶、四季春冷泡茶 ($15)
冷泡茶大大支
嗌返支一解油膩感!
午餐